Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Apsolutna ništavost Briselskog sporazuma prema međunarodnom pravu

Komentari (36) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 ponedeljak, 24 februar 2014 17:24
Sinisa Bogdanovic
Jako dobar tekst, iako je nesto slicno ispricao i Kosta Cavoski. Uglavnom, poslednji pasus je presudan...
Preporuke:
94
3
2 ponedeljak, 24 februar 2014 17:31
Goran Jevtović
Korupcije je nesumnjivo bilo prilikom zaključivanja Briselskog sporazuma. Međutim, reč je o političkoj korupciji. Ona je komplikovana za dokazivanje u smislu krivičnog prava.

U slučaju srpskih kvinslinga je bila i konkretna korpucija i to ogromnim parama.
Kako za lične potrebe, tako i za stranačke.
Potrebno je poskidati ih sa vlasti (na ovim "izborima" to nije moguće), a zatim krenuti u sveobuhvatnu istragu formiranjem posebnog tima iskusnih operativaca više službi.

I videće se da će tu istrčati ne samo dokazi na papiru već i brojni svedoci da su pare letele sa svih strana - od Londona, preko Berlina i Pariza, do onih šiptarskih iz Prištine.
Kad-tad.

Analiza je sjajna, svaka čast gospodine Miroviću.
Preporuke:
116
7
3 ponedeljak, 24 februar 2014 17:34
Sale
Vrlo dobro znamo u kakvim uslovima neka buduća vlast može poništiti ovaj sporazum. Kada budemo raspolagali prijateljem, dovoljno jakim, da nam stane iza leđa.
Do tada sve ovo što rade predstavnici države je jedini mogući scenario. Ne sumnjam da su im pripretili da ćemo izgubiti i Vojvodinu i Republiku Srpsku ako se ne smirimo. Druga stvar je što su nam pre izbora lagali šta će to raditi kada dođu na vlast.
Preporuke:
67
9
4 ponedeljak, 24 februar 2014 18:12
Prvo skoci pa reci hop
I Alija je 93. god podnio tužbu protiv SRJ protivno odredbama važećeg Ustava Republike Bosne i Hercegovine.

Kada je SRJ istakla taj prigovor (paradoksalno i licemjerno se pozivajući na ustav države koju ne priznaje), Međunarodni sud pravde je odbacio taj prigovor sa zaključkom: Sve i da je tužba podnesena protivno domaćem pravu, ona je podnesena u skladu sa međunarodnim pravom (Bečkom konvencijom o pravu ugovora).

Također, i novi Ustav BiH je 95. godine usvojen i proglašen suprotno odredbama ranijeg Ustava RBiH. Skupština RBiH se 95. god "prećutno" saglasila sa novim ustavom na način da je prihvatila dogovoreno iz Dejtona.

Problem sa našim pravnim expertima je što nikako da prihvate da je međunarodno pravo iznad domaćeg prava u nekim stvarima.

Ništavost na koju se autor poziva bi se mogla istaći samo da je Skupština Srbije "oborila" Dačićevu odluku. Upravo suprotno se desilo. Skupština je podržala takvu odluku i za međunarodno pravo je to postalo legalno i legitimno
Preporuke:
11
64
5 ponedeljak, 24 februar 2014 18:19
Drinko Končarević
Napokon, posle duže vremena jedan tekst vezan za međunarodno pravo. Ja bi dodao i Briselsku konvenciju o ambasadama iz 1962 godine (treba proveriti) po kojoj jedna zemlja, na teirotriju druge, može otvoriti samo jednu ambasadu i ne može na teritoriju priznate države priznavati nekakvu tvorevina za državu. Greška je domaćina što takvo ponašanje onih koji su prekršili ovo pravilo najblaže rečeno, toleriše, mada je to akt za raskid diplomatskih odnosa. Mnoge od ovih normi mogu se primeniti i na razbijanje SFRJ pa i sada Ukrajine.
Preporuke:
74
3
6 ponedeljak, 24 februar 2014 18:45
Vladimir
Sale, molim Vas da razmislite još jednom. Srbija je u težim spoljnopolitičkim okolnostima imala snage da odbije Ahtisarijev plan. Pogledajte Republiku Srpsku koja je trenutno u mnogo težim okolnostima od Srbije, pa ima snage da se suprotstavi volji Brisela. Poštovani Sale, Evropska unija tj. politika evrointegracija uništava srpsku državnost i to je neporeciva činjenica.
Preporuke:
74
4
7 ponedeljak, 24 februar 2014 18:59
brzi
Sve to bi važilo ako bi bila država Srbija ekonomski dovoljno jaka da nebi trebala novca MMF i Svetske banke za golo preživeče. Jedankopravan si samo ako si ekonomsko samostalan ( živiš od svoje zarade i bez pretresa odpalčuješ svoje kredite) ali trenutačno to država Srbija nije.
Preporuke:
7
44
8 ponedeljak, 24 februar 2014 18:59
Stradija
Ključna reč je korupcija i zašto većina žitelja Srbije,pre svega Srbi trpe uništavanje svoje kuće,države,zarad interesa manjeg procenta korumpiranih?!
Preporuke:
49
4
9 ponedeljak, 24 februar 2014 19:02
Kuč
Sjajna analiza profesora Mirovića! Ovo treba umnožiti i deliti studentima prasvnog fakulteta širom Srbije!
Preporuke:
57
3
10 ponedeljak, 24 februar 2014 19:51
zoki
dali je briselski sporazum nistavan prema megunarodnom pravu ili ne uopste nije vazno..posto ko postuje megunarodno pravo kad mu ne odgovara,ne zapadne drzave u svakom slucaju.to su jasno pokazale u slucaju sirije,iraka kod nas kad su nas bombardovale i sad u slucaju ukrajine gde su sproveli drzavni udar!! pustimo nadmudrivanje,to nikuda ne vodi.sta je vazno dali imamo snage,volje i prave politicare koji su spremni da nas vode pravim putem i pre svega dali imamo saveznika( RUSIJU) dovvolnjo jakog i spremnog da stoji iza nas!!jedino sto je vazno to pozitivan rezultat koji vodi u pobedu na bilo kakav nacin..sve ostalo je fantazija i prazna iluzija koja nikuda ne vodi.toliko za nase pravo sto se tice megunarodnog prava
Preporuke:
27
7
11 ponedeljak, 24 februar 2014 20:29
Pravnik
Mislim da smisao teksta nije da se ide na antisrpski Međunarodni sud pravde vec da se Srbija jednostrano povuce iz Briselskog sporazma pozivajuci se na međunarodno a ne samo na unutrasnje pravo...
Preporuke:
54
1
12 ponedeljak, 24 februar 2014 20:59
Deda Djole
Da li je Briselski sporazum nistavan, ne znam
Ali znam da Srbi zele da budu svoji na svome i da se i u malim zemljama, (na pr u Svajcarskoj, Andori, Luksemburgu, Lihtenstajnu itd) vrlo lepo zivi

Ziveti u velikoj zemlji sa ljudima koji vas mrze, nije prijatno
Preporuke:
7
26
13 ponedeljak, 24 februar 2014 21:20
Stanic Milan
Koliko god s vrha politicke vlasti(posebno od predsednika drzave)imamo disonantne i kontradiktorne izjave, Briselski sporazum je medjunarodni pravni akti kao takav on je izazvao teske politicke posledice po samu Srbiju. Sa tim sporazumom je i de iure promovisana R. Kosovo,kao zavrsni akord jedne izdajnicke politike koju su "izvodjaci radova" poceli 5.oktobra uz politicku,ekonomsku,medijsku,subverzivnu i ne znam koju jos pomoc od NATO alijanse.Bacanja prasine u oci da Srbija nikada nece priznati Kosovo je isprazna fraza za politicko nepismeni puk.Ali,kako se narodu mogu otvoriti oci?Kakva je to malodusnost generalno zahvatila srpski korpus u celini,da se kolevka srpske nacije,njena drzavna i duhova vertikala predaje u ruke siptarskim teroristima,a narod cuti,cuti Srpska pravoslavna crkva,inteligencija cuti,a koliko 17.03.udarice poslednje eksere u ljes jedne drzave koja je imala drzavno-pravni kontinuitet vekovima.Normalnog coveka hvata tiha jeza.
Preporuke:
28
3
14 ponedeljak, 24 februar 2014 21:27
fristajlo
Mirović je u pravu.
No, čak i da nije- pravo danas stoji iza sile. Tek kada zamene mesta, kao što i treba da stoje u civilizovanom svetu- možemo se nadati vraćanju stvari u red.
Varvari danas vladaju svetom; ko misli da preterujem- neka pogleda definicije u rečnicima, -biće mu jasnije.
Preporuke:
35
1
15 ponedeljak, 24 februar 2014 21:41
sokrat
I NATO bombardovanje je bilo u suprotnosti sa međunarodnim pravom ali su nas debelo opleli.
Preporuke:
27
2
16 ponedeljak, 24 februar 2014 22:05
koporan
Sila Boga ne moli. Bog silu ne voli. U Boga se prvo uzdajmo braćo. Ostalo će doći na svoje mesto.
Preporuke:
23
2
17 ponedeljak, 24 februar 2014 23:23
Dragan
Apsolutna ništavost Briselskog sporazuma prema međunarodnom pravu

Moj Maroviću, izgleda ti nisi svestan da je prava poenta sveta pod komandom zapadne zveri upravo u - ništavnosti međunarodnog prava
Preporuke:
19
5
18 ponedeljak, 24 februar 2014 23:58
Teoreticar zavere i blagi paranoik
Potrebno je poskidati ih sa vlasti (na ovim "izborima" to nije moguće), a zatim krenuti u sveobuhvatnu istragu formiranjem posebnog tima iskusnih operativaca više službi.


Ne trebaju iskusni, nego pre svega POSTENI, a njih ima manje nego pandi.

A da ih treba poskidati - slazem se. Cak imam i neke ideje ..... Jeftino, cisto, efikasno.
Preporuke:
19
1
19 utorak, 25 februar 2014 01:35
Šorom šajke, a Dunavom čeze
Iznenađen sam, g. Jevtoviću,da ste tako visoko ocenili ovaj tekst. Oprostite, molim Vas, ovde nema ništa novo, jer su o tom nepravnom aktu (piše se malim slovom jer taj "sporazum" ne postoji) svojedobno pisali i govorili malo veći spisatelji od ovog autora.Naprotiv, ovakvim pristupom, ovaj nepostojeći "sporazum" dobija neku posebnu dimenziju. Eto, čak sam i ja nešto piskarao o tome. Bilo kakav sporazum, ugovor, memorandum, protokol, konvenciju itd., mora da potpišu najmanje dve strane,odnosno ovlašćeni predstavnici država, koje imaju status subjekta u međunarodnim odnosima. Kosmet je Srbija. Znači Srbija je sa Srbijom potpisala sporazum. Drugi potpisnik ne postoji, jer ne postoji država Kosovo, ona nije subjekt u međunarodnim odnosima.U tekstu ovoga autora drugi potpisnik se i ne spominje, autor ga podrazumeva, što je nedopustivo. E, upravo u tom grmu leži zec.Taj nazovimo sporazum, na nekom papiriću, ne obavezuje Srbe na Kosmetu.Njihov predstavnik nije Dačić,a ponajmanje Tači.
Preporuke:
7
6
20 utorak, 25 februar 2014 02:44
Goran Jevtović
Šorom šajke, a Dunavom čeze

Ocenio sam tekst kao izuzetno kvalitetan sa obiljem argumenata, a ne "sporazum".
Suštinski se s vama slažem, međutim, vrlo konkretan problem koji nam je stvorila ova kvinslinška bulumenta i koji ima međunarodnu dimenziju, nećemo rešiti tako što ćemo zatvarati oči.
Mora da se radi pametno i na duge staze.

I, zapamtite, da bi "nešto" bila država, na našu žalost, ne mora da bude član OUN i što zbog toga neće uživati sve benefite modernog sveta.

Srdačan pozdrav.
Preporuke:
22
1
21 utorak, 25 februar 2014 02:56
s.p.Lajković
Mislim da je besmisleno toliko trošiti reči na prostu činjenicu da SVAKA BUDUĆA VLADA IMA PRAVO - KOSMIČKO ako hoćete da ignoriše svaku budalaštinu ili sporazum koji je potpisan mimo ili kršeći USTAV zemlje koja je potpisnik a ispred koje koje figurira njen predstavnik - zato štio se mmože desiti da je predsednik ili opunomoćenik ili premijer NAPROSTO LUD U DATOM TRENUTKU te je potpisao nešto što je sporno po zajednicu koju predstavlja ! Pravo je izvedeno iz NAUKE KOJA SE ZOVE LOGIKA pa je tako izvedeno i svetsko pravo.
Da nije tako sada bi mogli da važe u nemačkoj hitlerovi zakoni i ugovori ali oni naravno ne važe i to nema veze samo što je taj ludak izgubio rat.
Preporuke:
15
2
22 utorak, 25 februar 2014 04:02
Srboljub Savic
Profesor Mirovic upozorava, s pravom.
Brisel i EZ nisu za Srbiju nikakav pravni okvir, vec
pozornica, na koju smo "dobrovoljno" izasli.
Vec prostanak, da se razgovara sa "zvanicnikom"
nelegitimne tvorevine, protiv-ustavan je cin.
Srbija je mogla (i morala) razgovarati o prakticnim
(a van-zakonskim i van-ustavnim) resenjima zivotnih,
svakodnevnih problema gradjana Srbije, na okupiranoj
teritoriji KiM, pod okriljem UN i R1244.
Nazalost, Ustav nam je sistemski nezasticen dokument,
iako prvi i osnovni, pa ni tzv. Ustavni sud nije
reagovao, pre pocetka pregvora.
To sto Srbija ne ume da stiti Ustav, to spoljnim
silama i odgovara. Kako se mase "demokratijom", to
se (a selektivno) odluke Skupstine Srbije tretiraju
kao trajne i (zauvek) vazece. Upravo zato, izvrsen je
(nesporno) pritisak i na dnevni red stavljeno donosenje
(izuzetno rogobatnog naziva)pomenute odluke.
Slede dve sudbonosne odluke (pa zato "zapad"
podrzava vanredne izbore i +4 g. "rada")
- NATO i EZ.
S. Savic
Preporuke:
11
1
23 utorak, 25 februar 2014 04:10
Kiza@zoki
Clanak je divno napisan, ali vazi samo u jednom imaginarnom svetu medjunarodnog prava. 100% podrzavam vas stav zoki: smesno je govoriti o medjunarodnom pravu dok Zapadni trulez vlada u svetom dzungle i krsi svaki dan to medjunarodno pravo i svaki ugovor koji potpise. Za medjunarodno pravo da vazi je potreban medjunarodni legalni sistem koji ne postoji jer ne postoje nezavisni medjunarodni sudovi. Postoje sudovi i tribunali koje Zapad kontrolise dok Kinezi i Rusi cute. Evo jednog primera kako ugovori ne vaze. U Ukrajini, pajaci Zapada potpisali ugovor s Janukovicem koji je Zapad napisao. Onda isti pajaci sutradan izveli drzavni udar i okupirali parlament. Eto toliko vrede Zapadni ugovori. Postavite sebi samo jedno pitanje, sta bi bilo ako bi sutra neka srpska vlast dovela u pitanje nasilno otcepljenje Kosova pred medjunardonim sudom? Kad bi nekim cudom medjunarodni sud presudio sporazum nevazecim, da li bi Zapad postovao tu odluku? Ili, ko bi ga naterao da postuje?
Preporuke:
6
2
24 utorak, 25 februar 2014 11:29
Zoran M.Stanišić, iz Prištine
Tekst koji ukazuje na sunovrat međunarodnog prava,i da za ostvarivanjem tih i takvih konkvistadorskih zacrtanih ciljeva-SVIH- netreba birati sredstva i metode. Upravo se nedoslednost u primeni međunarodnog prava katastrofalno reflektuje na drugim - nižim nivoima, gde patokratska "ološ elita" podržana od svojih mentora, najvulgarnije izigrava donete zakone. Upravo na Kosmetu je donešen krivični zakon da od 01.01.2013.god.nemožete kao subsidijarni tužilac krivično goniti NIKOG. Znači, godinama se prolongiraju predmeti pred sudovima, predsednici i sudije se smenjuju,na svakom mestu je opstrukcija, tako da nakon višegodišnjeg procesuiranja sud vas odbija i daje rok od 8 dana,da nastavite kao subsidijarni, da bi se sudija pozvao na gore dovedeni zakon od 01.01.2013.god. Na delu je isplanirano, sprovedeno i legalizovano etničko čišćenje sa prostora Kosmeta. Ološ elita Prištine i Beograda je popljačkala državno,društveno i privatno vlasništvo,uvedu vas u rat ISTI i oni vas mire.Gde su milijarde...
Preporuke:
8
1
25 utorak, 25 februar 2014 11:34
1984
Šta je sve kroz istoriju potpisivano i pisano, to sam Bog zna.

Ovde je suština da je neminovan raspad Imperije. Bila je pre 20 godina na vrhuncu moći, i sada kreće put zenita, dok se potpuno ne ugasi. Ja ne znam ni jednu Imperiju u istoriji koja nije propala. Znate li vi?

Dakle, čekamo taj Smak Sveta, ili raspad Imperije.

Posle toga ćemo videti koji propisi i čiji potpisi važe.

Ovo je samo jedan uobičajeni period u istoriji.

Jedina je činjenica na niko i nikad nije uspeo da pokori Veliku Rasiju.
Preporuke:
9
1
26 utorak, 25 februar 2014 11:48
brm
vratio me u mladost - kako su gavro Perazić i Smilja Avramov dokazivali kako su međunarodna akta o bivšoj Jugosaviji pravno ništavna i u suprotnosti sa međunarodnim pravom.. kad ono posle..
Preporuke:
6
2
27 utorak, 25 februar 2014 11:50
Mićunović
Za NATO i Evropsku Uniju međunarodno pravo ne postoji.
Tekst je korektan,ne može da bude sveobuhvatan. Činjenica je da se na Srbiju vrši strašan pritisak. Primer - bili izbori, izabrani nisu ni pokušali da izvrše izborna obećanja. Unutrašnja prevara pod pritiskom sa strane. Rekonstrukcija Vlade. Nakon toga vanredni izbori pod pritiskom spolja. Koji je razlog? Da se promeni Ustav, da se otkloni Unutrašnja smetnja Bečkoj konvenciji. Priznanje nezavisnog Kosova je pritisak. Izjave svih evropskih lupeža je pritisak.
Najveća opasnost Srbiji su Ološ Sološ Soroš izdajnici. Predstavnici ostataka ubačene udružene grupacije G17+.
Evropa Srbiji ne nudi ništa osim okupacije i pritiska. Neka gospoda naprave spisak šta Evropska unija nudi Srbiji.
Koliko vidim Briselski sporazum ne postoji, nigde nije objavljen, ne zna ni potpisnim šta tamo piše jer ne zna engleski u toj meri. Na srpski jezik sigurno nije prevede, Na albanski? Smešno. Srušimo korumpurane veleizdajnike i krenimo u slobodu. Sa SRS!
Preporuke:
8
1
28 utorak, 25 februar 2014 12:02
Lepotica iz Engleske
Sporazum su potpisale tri strane, zaboravili ste prelepu baronesu Ketrin Eston...
Preporuke:
9
1
29 utorak, 25 februar 2014 17:12
Samuilo prostačina
Postoji veština da se pomoću prava, ili filozofskih iskaza bilo koga poznatoga autora brane dve, tri i više različitih teza.I da svi imanmju pravo.Bojim se da je ovde to slučaj.Čovek traži, proba, čas ovo, čas ono i na kraju, na jedvite jade, nalazi zakačku da sporazum obori.I to ne sad.Nego kad se steknu neki uslovi.Njemu se providi namera a ne pravo.Pravo je tu sredstvo.I to nategnuto, skarabudženo.
Jeftović ga hvali, pa se onda od hvale malo distancira.
No jedan druga stvar.Šorom šajke a Dunavom čeze, je najviše blizu rešenja.On osporava ono najbitnije da se sporazum vodi između dve strane.Svaki a naročito međunarodni.On veli kako to da se ovaj sporazum vodi između Srbije i Srbije o delu njene teritorije.I taj dobija više negativnih negom pozitivnih poena.Jevtovićevoj kamarili se to otkriće koje je krucijalno, ne dopada.Nije agresivna ali je uporna.A vidite to je ono najvažnije.Je li Kosovo međunarodno priznato ili još nije.Ako nije onda nije moguć međunarodni sporazum.To je to
Preporuke:
6
7
30 utorak, 25 februar 2014 18:31
Samuilo prostačina pred bskrajem teme
Jevtovićevci čim ga neko pomene a ne metaniše pred njim udaraju minuse i ne razmišljaju.A vidite stvari mogu da idu dalje od Mirovića;jedan komenator je čak ustanovio pritisak, međunarodne zajednice.Miroviću na primer nije palo na pamet da je uslovljavanje EU pritisak.A mogao je i to da uzme kao način da se sporazum obori.Veoma su zanimljivi stavovi onih koji u međunarodnim odnosima osećaju pravo sile a ne silu prava.Kad dotle dođemo , onda moramo da pristanemo na ono narodno sila boga ne moli.Kako se ponašati u sklopu tih pravnih okolnosti.Mora li da se pristane na silu.Pazite u Prvom svetskom ratu smo išli protivu sile i izginuli.Uoči drugog, narod je govorio "Ne može šut s rogatim".Iskustvo iz prvog rata i tragedija koja nas je zadesila,mnoge je udaljila od nauka da se bude junak i prsi tamo gde nema izlaza.I Nedić i Draža su , svako na svoj način, žrtve toga iskustva.Nedić je hteo s Nemcima da spase ono što se spasti može,Draža da izigra saveznike.Tito je igrao lažima i pobedio
Preporuke:
4
6
31 utorak, 25 februar 2014 18:55
Samuilo prostačina još jednom
Čovek veli "Hitler se držao prava".Možda?Ali da li se pravo hoće da hvali Hitlerom?Je li Hitler dokaz da je pravo rešenje za naša ponašanja.Sve je radio po zakonu a 55 milona mrtvih!I Miroviću ne pada na pamet taj paradoks , nego uporrno ide u pravo kao neko ko tu traži pravdu.I to zapetljano, na tankim granama zakulisja,tamo gde sve može ali ne mora.
Dobre su mu namere ali sumnjam da bi njegov šef Šešelj taj njegov tekst potisao.Ima mnogo rupa i namernih, naglašeno isprovorciranih improvizacija.Nisam pravnik ali se usuđuejm da o pravu razmišljam iz ugla logike i života koji sve kruni pa i naše pravne regule i misao koja tim regulama služi ili se po njima upravlja.
Preporuke:
5
6
32 utorak, 25 februar 2014 19:07
Samuilo prostačina još malo
A onda naslov "Apsolutna ništavnost Briselskog sporazuma prema međunarodnom pravu".Apsolutna ništavnost.Koješta.Nema apsoluta ni za lek u njegovim tezama.To može ali ne mora.I on sam to implicitno veli kad kaže da neka druga vlast može po njegovim nalazima da nas tog sporazuma liši.Čim to kaže ništa nije apsolutno nego relativno.
Ali da se razumemeo.Mi se ovde gombamo oko nečega što bismo svi zajednio želeli da srušimo.I naravno ja, možde pre mnogih.Ali razgovaramo o načinu.Daj bože da neklko pametan iz ovoga našeg gombanja izvuče neki tačan i ostvariv nauk.Bio bih srećan kad bismo taj sporazuma srušili.
Glasao bih za crnog đavpola ako bi mi on omogućio da u EU kazamat ne uđemo i sve sporazuime s njima srušimo.Uveren sam da zlo koje živimo, standard koji pada, od njih je moduliran i tamo izmišljen.Mi smo već njihovnje žrtve.Ali moramo tražiti put i način.Neglasanjem ga izgleda naći nećemo.Glasanjem protiv onih koji su za EU i sve ostalo, možda nešto možemo ali ako budemo većina
Preporuke:
5
5
33 utorak, 25 februar 2014 21:46
drJela Bisic
Postovana gospodo i gje komentatori,g. Samuilo:govorimo o medjunarodnom pravu kao da ono, stvarno, postoji, a ono je stvarnost kao i deda_Mraz. O apsolutu necu da trosim reci. Da bi bilo kakvo pravo funkcionisalo ono mora da ima silu da sprovede(zakonom)razrezane sankcije. Drzava(kakva je nasa,na primer)koja nema silu(policiju)da vas sprovede u zatvor(ili nema zatvor)ne moze da govori o pravu-jer ne moze da sprovede sankciju. U medjunarpdnom pravu(jos vise nego u gradjanskom)sprovodjenje sankcija znamo kakvo je:Kada vam svetska sila odredi sankciju-nemate kome da se zalite,zato je medjunarodno opravo simbol karikature prava, uopste. Govorimo o Briselskom sporazumu, i tome da li je apsolutno vazeci, apsouitno nevazeci...Znamo da je posle Kosovske bitke Srbija sklopila neku vrstu sporazuma sa Otomanskim carstvom. U okviru tog sporazuma davala je Otomanskom carstvu vojsku, placala poreze i formalno priznavala njihovu vlast. Ko je pravni naslednik Otomanskog carstva? Pa valjda republika...
Preporuke:
3
2
34 utorak, 25 februar 2014 21:47
drJela Bisic
...Turska. Da li sporazum sklopljen sa Turcuma posle Kosovske bitke vazi, i ako ne zavi od kada i zasto? Kao taj sporazum-isti vam je i Briselski. Vazice dok bude morao, onako kako mora, a kad ne mora ucice, mozda, o njemu deca u istoriji.
Preporuke:
5
2
35 utorak, 25 februar 2014 23:21
Kiza
Pa da je Tadic uspeo da vrati Tursku u Srbiju, vazio bi jopet taj "sporazum" od posle poraza na Kosovskom Boju. U to mozete biti sigurni. Naravno, neki Srbi bi i "danak u krvi" nazvali "oduzivanje nasim partnerima".
Preporuke:
3
1
36 sreda, 26 februar 2014 18:12
drJela Bisic
Za Kizu:Upravo sam to im htela da kazem. Medjunarodno pravo ne postoji, jer ne postoji osnovna postavka za njegovo postojanje: odnos podredjenosti i nadredjenosti,kakav postoji izmedju drzave i njenih gradjana. Odnosi medju drzavama se takodje zasnivaju na istom(na sili) ,ali se (i)tu situacija relativno lako menja. Danas sporazum-sutra nesporazum. Zato ne treba uopste brinuti o tome da li je ioli ne Briselski(ii bilo koji drugi)sporazum u skladu sa medjunarodnim pravom. "Rani sina pa salji na vojsku..."je jedino medjunarodno pravo o kome treba voditi racuna.
Preporuke:
0
3

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner