Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Antigona – srpska tragedija vaspitanja

Komentari (42) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 subota, 29 mart 2014 14:53
Straight
Svetski fenomen i kod nas..feminizacija i erozija autoriteta. Deca i ne mogu biti "bolja" kad su postala orudja socijalnog inzenjeringa."Tata" je naravno kriv za sve , jer ne razume i ne moze da zadovolji "sve potrebe" mame i deteta...
Preporuke:
60
11
2 subota, 29 mart 2014 15:09
leonidas
Bravo gospodjo,teror i zastita deca doveli su da ih stitimo od normalnih roditelja i pristojnog vaspitanja! Ma nije to slucajno !
Preporuke:
68
2
3 subota, 29 mart 2014 15:24
Zoran
Juce su pozvali sestru koja radi kod nas, kazu da joj uhapsili sina od 16 godina. Igrali se trulih kobila u skoli, pa se potukli. Rekli da nece da mu sada upisu u rekord, ali da ima zabranu da ide 3 dana u skolu. Ako bude pismena vezba, on dobija keca, ne radi ponovo. Majka ga budi u 6 da sedi kuci i uci ono sto bi trebalo u skoli. Inace ovde u SAD je zabranjna tuca u dzavnim skolama 100% od skoro.
Preporuke:
23
7
4 subota, 29 mart 2014 15:35
David Novaković
Kakve veze imaju te elitistčke, buržoarske prakse roditelja koji pretenduju na nekakav intelektualizam pa vodaju decu u pozorište, sa rekacijm srenjoškolaca čije životne prakse su takve da je njima neka predstava potpuno beznačjana, pa otud i takva reakcija? Da li se ''gospođa'' autorka, inače sklona pretenzijama na nekakve moralne autotitete zapitala kakavi su životni uslovi te ''primitvne horde''? Koliko je deci iz neke novosadske tehničke škole, sa svojim životnim praksama koje su potpuno uslovljene materijalnim okolnostima, blizak uopšte pojam nekakvog lepog ponašanja, kamoli odlaska u pozorište?

Nije problem u njima, niti u njihovom ponašanju, već u ovom sistemu, a ovakve gluposti nisu ništa drugo nego dalja reprodukcija vladajuće ideologije kroz koju se potkrada jedna crna elitizma. Kada se glas te dece, tih potlačenih i prezrenih, bude tretirao kao legitiman politički zahtev onda ćemo pričati.
Preporuke:
14
64
5 subota, 29 mart 2014 15:42
mi smo budale@Zoran
Da, ali je zato dozvoljen odstrel učenika automatskih oružjem?! Koga vučete za nos sa tom Amerikom?!
Preporuke:
45
8
6 subota, 29 mart 2014 16:22
Bob
@David Novaković

Lepo ponašanje, kućno vaspitanje, čak i dobro obrazovanje, nemaju mnogo veze sa "materijalnim osnovama", inače ćemo uvek imati opravdanje kad se čovek sroza na životinju.

Ali to je nemoguće objasniti onima koji sve gledaju kroz trbuh, bilo da su liberali ili komunci, njihov cilj i jeste da se čovek svede na životinju.
Preporuke:
71
5
7 subota, 29 mart 2014 16:32
Drinko Končarević
Vaspitanje počinje u kući. Prvi uslov jeste da roditelji razgovaraju sa detetom. No, niko nema vremena. Ili kafenišu, gledaju serije, rade nešto što se zove "mlaćenje prazne slame", beže od stvarnosti. Deca ako i postave kakvo pitanje imaju odgovor je: Internet, crtani filmovi i drugo. Neka deca znaju da pogledaju i ono što je namenjeno odraslima. Kad ovome dodamo da u današnje vreme, mnogi roditelji muku muče sa obezbeđivanjem dohotka, onda su deca ta koja plaćaju ceh svemu. I ja sam gledao "Antigonu" kao dete. Bilo je upadica koje su tišinom ostalih gledalaca bile osuđene. Pre, za mnoge, prvog ulaska u pozorište, hram kulture, neophodno je da profesor utroši dva, tri školska časa da objasni celu priču uključivo i priču o prostojnom ponašanju u pozorištu. Verujem da je to danas teško jer deca dolaze u školu, sa svim problemima svoje porodice. Oni u kulturi ne nalaze rešenje svojih problema a upravo je obrnuto. A za ostvarenje "obrnutog" neophodno je mnogo truda. Samo strpljivi uspevaju.
Preporuke:
40
0
8 subota, 29 mart 2014 17:35
kgh
Bravo, gospodjo! Doslo je vreme da pile uci kvocku kako se zivi. To se u nasem zargonu drugacije kaze, ali ne zelim da budem nevaspitan. U svakom slucaju, bravo!
Preporuke:
33
4
9 subota, 29 mart 2014 18:55
Drago
Bob@ Evo nam ga antikomunista da nam krivi komunizam sto su antikomunisti nesposobni jednu ovcu da sacuvaju, a kamoli da vaspitavaju decu.
Za vreme tih "komunaca" TV je bio pun obrazovnih emisija a u skoli se znao red.
Od kada vi antikomunici preuzeste vlast TV-samo Farme i Pinkovizije, a skole postale mesta dilovanja droge i prebijanja nastavnika.
Mada ti je razumljivo, jer antikomuncima je zivotinja svako ko se ponasa normalno, a normalan je onaj koji se dernja kao zivotinja na utakmicama i vice "Srbija do Tokija".
O stockom ponasanju antikomunista u skoli, na ulici ili bilo gde-ima se puno sta pricati.
Pogana politika prebacivanja krivice na komunizam, od strane antikomunista, se nastavlja. Sto ne cudi jer vi antikomunisti drugi ne neznate, vec samo upropastite (skolstvo) i posle kazete komunisti krivi.
Nisu 46' dovoljno antikomunistickih stetocina potamanili, pa se namnozili.
Preporuke:
30
16
10 subota, 29 mart 2014 20:02
Deprogramer @ Zoran
Zašto ne spomenete da se u SAD učenici nadgledaju preko kamera koje se postavljaju čak i u toalete, da se prate pomoću RFID narukvica, da im instaliraju spajver u računare da bi pratili šta rade na netu, da im silom uzimaju lozinke za naloge sa raznih socijalnih mreža, da ih teraju da potkazuju roditelje, da silom primaju ubistvene vakcine od kojih postaju autistični, da ne smeju da jedu hranu od kuće nego otrovni otpad koji im država odredi, da ih hapse ako nacrtaju pištolj, nose krst ili za neku sličnu sitnicu, da im daju dijagnoze psihijatrijskih poremećaja za najobičnije gluposti kojima su deca u razvoju inače sklona pa su zatim obavezni da se drogiraju psihotropskim lekovima itd. Svaka fašistička država svoje pravo lice prvo pokaže u odnosu prema svojoj deci.
Preporuke:
38
5
11 subota, 29 mart 2014 20:22
DRAGAN
a ko kaže da su antikomunisti preuzeli vlast? valst su preuzali i drže deca i unici tih komunista, koji su se školovali na račun države na neoliberalnim zapadnim fakultetima ,a kada se vratili kazali su nam " evo tako se radi u demokratskom zapadu" ,srpsko domaće vaspitanje je uništeno onog trenutka kada svi pošli TITOVIM PUTEM
Preporuke:
32
11
12 subota, 29 mart 2014 20:55
Byakuya-sama
Autorka je izvor problema, i slični kao ona(odnosno 95% svetske populacije). Kada kaže da je ona u školi isto izbegavala Antigonu, jer ne može da bakće time, ona radi isto što i ovi klipani iz teksta, infantilni su i jedni i drugi. Izgleda da autorka misli da su deca do 25g starosti, ali nisu, ona su do trenutka sticanja polne zrelosti, među period traje zakonski do 18. godine.
Razlika je jedino u tome što su ovi 'sledeća generacija' tog istog problema, INFATILIZACIJE, ta infatilizacija dovodi do društvene mimikrije(kasnije šizofrenije i sociopatije), do važnosti forme umesto suštine.
Pa tako i autorka kojoj je važno da joj se jave kada dođu kod nje kući,a takođe i ovi 'noblesi' koji misle da 'intelektualno' i 'kulturno'(šta god to značilo) uzdižu svoju decu. Iz njihovog ugla je autorka loša(ili bar ne dobra) majka zato što ne prosvećuje dete od malih nogu, dok su u obrnutom slučaju ovi 'noblesi' loši jer im deca nemaju 'duha' za protokol.
Preporuke:
15
35
13 subota, 29 mart 2014 22:50
fristajlo
Mogu da se složim sa konstatacijama, iznetim u tekstu.
No, problem vidim u sistemskom i sistematskom zapuštanju vaspitnog rada sa decom i omladinom, i to namernom zapuštanju.
Roditelji nisu obavezni da znaju kako se vaspitava dete; mnogi jedva da znaju kako da ga stvore, ali, dobro, sad...
Država je dužna da sistemom edukacije, sankcija i nagrada usmerava taj proces, ili da ga bar ne ometa; na suprot tome, pridružila se bihejvioralnom eksperimentu koji se sprovodi na zapadu sa "pravima deteta", zabranama kažnjavanja i ingerencijama državnih organa kakve nikad i nigde nije imala.
Ovo, o čemu autorka govori su posledice; uzrocima se treba pozabaviti.
Preporuke:
24
1
14 subota, 29 mart 2014 23:04
Mrčo
Lepo je videti (i pročitati) tekst Jovane Papan, odavno je nije bilo na NSPM.
Preporuke:
22
2
15 subota, 29 mart 2014 23:28
Johnny
@fristajlo
Ako eto pišete Ćirilicom.. potrudite se da nas oslobodite Amerikanštine : edukacije, sankcija, bihejvioralnom eksperimentu ..
postoje odgovarajuće srpske reči za sve ovo. Hvala.
Preporuke:
19
12
16 nedelja, 30 mart 2014 00:08
Vladislav Đorđević
Umesto u pozorište, dečake je trebalo odvesti na fudbalsku utakmicu da se izjurcaju, izderu i "smire hormone"! U telima dečaka srednjoškolaca ključa testosteron - hromon agresije, seksa, nemira i borbenosti. Dečaci adoslescenti, pogotovo oni iz tehničkih škola, nisu ni intelektualno, ni fizički, ni psihički, ni emotivno pripremljeni za razumevanje suptilnih estetskih dela poput "Antigone". Dečaci! Vi ste moji heroji! Svojim nekonformističkim ponašanjem pokazali ste da društvo malo razume vas i vaše potrebe! Vi ste izveli divno, autentično "živo pozorište" ("living theatre"). Pegadozima ste jasno rekli: prilagodite nastavni program našim potrebama! Ne terajte nas da budemo "još jedna cigla u zidu" ("another brick in the wall"). Pozdravlja vas branitelj muških prava - posebno prava dečaka - čika Vlada. Srdačan pozdrav i gđi Papan, i uredništvu NSPM-a i svim čitaocima ovog dragocenog portala!
Preporuke:
10
24
17 nedelja, 30 mart 2014 00:49
fristajlo
Johnny
@fristajlo
potrudite se da nas oslobodite Amerikanštine : edukacije, sankcija, bihejvioralnom eksperimentu ..
postoje odgovarajuće srpske reči za sve ovo. Hvala.

Ne primećujem da neko, ko se potpisuje sa "Johnny" ima bilo kakvo pravo da mi prigovara o amerikanštini; osim toga, nazivi su takvi, da je vrlo glupo prevoditi ih.
kako bi Vi preveli bihejvioralnu psihologiju? Kao "ponašanjsku"?
Ako Vam smeta moj vokabular, imate svaku slobodu da stavite minus, i da nastavite dalje.
Dok se bavite formom, promiče Vam suština.

Molim.
Preporuke:
16
2
18 nedelja, 30 mart 2014 01:04
Mi
Dobra su deca kakvi su roditelji.
Preporuke:
14
0
19 nedelja, 30 mart 2014 07:42
Zora
Vaspitanje dece je posledica nevaspitanja mama i tata,a pre toga baba i deda.Onog trenutka kada je ukinut Bog,ukinuto je i vaspitavanje.Povratak veronauke u škole sa ovakvom "slogom"u SPC,gde jedni vuku ekumenizmu, je šminka(uz izuzetke).Mi imamo dugo vremena "vaspitače"potomke lumpenproleterijata,vrlo uklopljenog u sistemsko trovanje naših ljudi od strane "srdačnih"zapadnih "prijatelja".Suština je izbrisati čestiti pravoslavni kod u našeg naroda.Uostalom ko je primorao Srbiju da donese Zakon o pravima dece?Ipak u ovoj našoj zemlji ima čestitih,pametnih, koji itekako znaju da negovati podanike za Sodomu i Gomoru,mora tragično da završi. Nije ih mali broj.Čaša je polupuna,brinimo više o porodici,sve može da se popravi.
Preporuke:
16
2
20 nedelja, 30 mart 2014 07:48
doktor
Gledam ih kako bezuspešno pokušavaju da kontrolišu svoja poludivlja čeda koja se provlače ispod stolica drugih gledalaca, šutiraju naslone ispred sebe, šetaju, skaču, viču i ni najmanje ne haju za roditeljske molbe.
Imam skoro 60 godina, 33 godine staza u jednoj od hirurskih grana gde su skoro polovina pacijenata deca. Autorka je ispravno opisala potpun gubitak kontrole roditelja nad decom. Bio sam svedok, kao i ostalo osoblje, majke koja je 37 minuta [merili smo vreme] bezuspesno pokusavala da ubedi svog 6-godisnjeg sina da dozvoli da bude pregledan. On ju je za to vreme vredjao, psovao, sutirao, udarao... Otisli su bez pregleda. Za desetak godina, verovatno i ranije, on ce je tuci i udarati bez milosti. Jedan otac je imao slicnu situaciju sa 4-godisnjim sinom, pa je povikao: 'Ja zaista ne znam sta vise da ti radim!?'. Rekao sam mu da za takav problem ponasanja postoji vrlo jednostavno resenje. On je zavapio: 'Kakvo, recite mi- kakvo?'a moj odgovor je bio
Preporuke:
21
0
21 nedelja, 30 mart 2014 08:01
doktor
nastavak: Moj odgovor je bio 'Ako to do sada niste shvatili, ne vredi da vam ja ista sada objasnjavam'. Deca su vrlo inteligentna [pausalna ocena, ali tacna] i vrlo dobro i brzo shvate granicu do koje smeju ici, odnosno koju ne smeju preci, samo ako roditelj uspe da se nametne kao autoritet. Roditelji, odnosno porodica, su osnovna karika u vaspitanju dece. Skola donosi prevashodno obrazovanje, a tek posle vaspitanje. U roditeljskom radu sa decom, po mom dubokom ubedjenju, treba da postoji jedan aksiom, a to je da uvek treba koristiti silu argumenata, a ako se oni iscrpu, ostaju jedino argumenti sile. Kolegina cerka od 16 godina je na Terazijama dobila 'nervni napad' jer roditelji nisu hteli da joj kupe ono sto je naumila, pa je pocela da vice i da se trese, dok joj majka nije zalepila jak samar, te se odmah ucutala. Doduse, ovo se desilo polovinom '80-tih, sada bi neki revnosni svedok prijavio majku za zlostavljanje. Kaznjavanje je jedno, a zlostavljanje sasvim drugo.
Preporuke:
33
0
22 nedelja, 30 mart 2014 10:03
Božidar
veoma dobar tekst gospođe Papan. On ukazuje na problem prosvetnih radnika koji nije samo njihov, i koji je daleko dublji nego što se čini. Ali, tekdst poziva na oprez odgovornost i nas roditelja (što mi naravno ne želimo, ili nismo u stanju da sagledamo u pravom svetlu).

Žalimo se na to što nas deca i ne gledaju, nemaju vremena od interneta i fejsbukova. A šta mi radimo na ovom portalu?
Preporuke:
14
0
23 nedelja, 30 mart 2014 10:41
privilegovana oblast
Socijalistička ideja i praksa zvanične kulture kao nečega što je oplemenjujuće za sve je delimično odgovorna za ovakve pojave. Kao, decu vodite u pozorište da postanu bolja. Nije nego!
Nije kultura samo ono što država odredi i praktikuje kroz državne ustanove - nije za sve. Decu treba učiti da ima gadova koji redovno idu u pozorište, da iza pozorišnih predstava umeju da stoje veoma grubi materijalistički interesi uprave, reditelja i glumaca, a da, s druge strane, čovek koji je dobar suprug, roditelj i komšija i redovno ide na pecanje, a nikad u pozorište, DOBAR je čovek.
Kao što nije sport za sve, kao što nije čitanje za sve, kao što svi nemaju istančan sluh, niti umeju da crtaju, niti da poprave nešto, niti da brzo trče i spretno barataju nečim, tako nije za sve ni odlazak u pozorište, muzej, galeriju, na putovanje .... Ljudi su različiti, i stavljanje tzv. kulture (one nametnute, zvanične, sponzorisane od države) iznad drugih stvari u životu dovodi do onoga što je opisano u članku.
Preporuke:
16
1
24 nedelja, 30 mart 2014 14:22
seljak bezemljaš
Ono "crkni" novosadskih srednjoškolaca odnosi se na epohu čija agonija predugo traje.
Agoniju su opisivali mnogi ali meni je najbolja ona koju je nenamerno izrekao uvaženi ministar kulture Ivan Tasovac :
"Bilo bi para ali mi nemamo ideja (projekata)".(citirao sam po sećanju)Kratko,tačno i jasno.Biser.
Epoha je 1945.g. uspostavljena na ideji da Denis Grigorijev neće odvrtati šrafove sa pruge, ako ga odvedu u pozorište.

(Čitajući pre 50 godina priču ZLOČINAC SA PREDUMIŠLjAJEM A.P.Čehova naiđem na komesarsko objašnjenje da je politički, ekonomski i kulturni sistem kriv što spomenuti Grigorijev za potrebe pecanja skida sa pruge šrafove, pa vozovi izleću sa šina)

Krivi sistem se nije dao, pale su mnoge žrtve,(usrećavanje uvek i počinje ubistvima)
Teren je raščišćen. Grigorijev,odnosno Pepo Bandić
je odveden u pozorište. Proteran je kroz škole.
Ostvaren je oslonac na malograđane i sirotinju.
(proročki predlog funkcionera KPJ iz 1935 ranije sam navodio izvor)
nastavak
Preporuke:
11
1
25 ponedeljak, 31 mart 2014 00:15
el ninjo
e moj bezemljaš. da nas Čerčil ne izdade 1945 sve bi bilo drugačije. oslobodioci nam smestiše socijalističko pozorište. a niko iz publike da vikne - crkni!
Preporuke:
5
3
26 ponedeljak, 31 mart 2014 15:56
Marinko Vucinic
Divno je što možemo ponovo da čitamo tekstove Jovane Papan
Preporuke:
3
0
27 ponedeljak, 31 mart 2014 17:00
leonidas
@ Bob
Potpuno ste u pravu!Samo mala dopuna:...liberalni kapitalizam i komunizam pretvaraju coveka u EKONOMSKU zivotinju!Pozz
Preporuke:
3
0
28 ponedeljak, 31 mart 2014 18:33
drJela Bisic
Strasno!Tesko nama svima za 50 g(mislim-ko bude ziv)Ova deca(Sa 15-16g. covek,ipak, bas i nije dete)imaju roditelje koji su vrsnjaci moje najstarije dece. Ne mogu reci da su mi deca idealna. Imaju,naravno mana, pa cak i velikih.Nikada ih nisam tukla,i smatram da je fizicko kaznjavanje pogresno-tako eventualno mozete da dresirate magarca-pa ni to.Nisu bili ni savrseni, ni savrseno mirni,ni onakvi kakve sam ih ja smatrala da treba da budu. Ali ovakvi, stvarno, sva sreca, nisu blii. Najsmesnije je sto takoreci svi, celo drustvo, trazi, svesno i nesvesno, izgovore za ovo. Krivi su svi: i roditelji, i dede i babe, i drustvo, i ateizacija, i drzava.....papa, masoni, cionisti, imperije... Nasa deca, uporedjena i sa Istokom (da ne govorim o Dalekom istoku!) i sa Zapadom(a o jugu(sto juznije-to tuznije) da ni ne govorim) imaju nevidjene privilegije. Neko kaze amerikanizacija-amerikanac ne kupuje nedoraslom sinu tako lako skup auto. Kod nas su deca ( a uglavnom su jedinci) polubogovi, kojima...
Preporuke:
1
2
29 ponedeljak, 31 mart 2014 18:51
drJela Bisic
..se klanjaju ne samo roditelji,bake, deke, vec i sira rodbina.Svuda vecina dece ima neke obaveze,a da ne govorim o deci koja sasvim ozbiljno rade. Imaju obaveze da pomazu u kucnim pooslovima, da idu u radnju, da sredjuju bastu/travnjak. Ovakvo vaspitavanje dece kakvo je kod nas je odraz naseg, opsteg radnog nevaspitanja,lenjosti, prezira prema radu i savesnosti, naseg lako cemo. Kao sto i nas sadasnji kukavicluk nema veze sa nasom proslosti,u kojoj smo bili drugaciji-pa zato uspesniji,( a meni se prebacuje sto to kritikujem) tako i ovakav stav prema radu nema veze sa onim sto je bilo pre i sto smo bili pre-zato smo pre nesto i postizali, pod teskim uslovima, a sada nismo ni za sta, ni u kom pogledu. Kada je pre vise od vek i po, u Starom(Turskom)Beceju, odnosno u Vranjevu, osnovano prvo srpsko amaterko pozoriste,zanatlije su na pretstave dovodile(nepismene)kalfe, a domacice sluzavke. Mnogi gledaoci nisu znali srpski-pa ovakvog divljanja nije bilo niti moglo da bude. Posto se stalno..
Preporuke:
1
2
30 ponedeljak, 31 mart 2014 18:59
drJela Bisic
...traze spoljni krivci,kao i za sve ostalo, to ce nam svaka sledeca generacija decice biti sve nevaspitanija, nepismenija, neradnija- i cemu onda, kao kolektivitet, kao nacija, mozemo da se nadamo?
Preporuke:
1
2
31 ponedeljak, 31 mart 2014 19:38
Odbrana i poslednji dani
Prošlog leta na kupanju, devojčica od nekih 8 godina lunja sama po plaži. Igra se sa sinom od prijatelja. Pitamo je gde su joj roditelji, a ona reče: Na fejsbuku.
Preporuke:
4
0
32 ponedeljak, 31 mart 2014 20:43
seljak bezemljaš
nastavak
Raščišćavanje terena 1941-1945,(i duže)u suštini je značilo uništavanje građanskog društva.
Mnogo više od "ljubim ruke".
To je značilo napuštanje i izvrdavanje mnogih civilizacijskih tekovina u organizaciji države, ekonomiji....
Da ne pričamo o nacionalnoj priči
poznatoj kao raspirivanje bratstva i jedinstva".
Osamdesetih je bilo jasno da smo i u jednostavnim stvarima (konfekcija, industrija obuće, trikotaža) pali na nivo slabo obučene radne snage.
To je malo više od ekonomskog sloma, krize i ostalih mantri. Jednostavno većina se našla u poziciji da su ljudi bez profesije. Lažne biografije.
Ako nije jasno kakve ovo veze ima sa galamom u pozorištu da objasnim.
To stoji (50 odnosno 70 godina napredovanja na slepom koloseku)u podlozi svega pa i kulture.
Na toj podlozi svaki korov uspeva mnogo brže i gušće.
Aleksandar Tišma (književnik 1924-2003) zapisao je jednom "Narod je plodna njiva"
E pa dobro je nađubrena.
Preporuke:
5
1
33 ponedeljak, 31 mart 2014 23:22
seljak bezemljaš
nastavak
To sa vaspitanjem nije baš od juče.
U kozeriji STARO I NOVO VASPITANjE pisanoj 1978.g.
Brana Crnčević piše:

"Vaspitavali su nas primitivno.
Nas su stari naši roditelji tukli:obično subotom.
Novi roditelji ne biju svoju decu.Saznali smo sa više strana, da je batina pogrešna vaspitna mera.
Dete ponekad izudara jednog, ili oba roditelja, ne često, samo kad ga iznerviraju: mama je tako konzervativna a tata je nemoguć.
Deca tvrde da nikad nije bilo zastarelijih roditelja,roditelji se žale da su deca nemoguća!
Nauka je izabrala liniju manjeg otpora, rešila je da vaspitava roditelje. Počeli smo da uvozimo vaspitanje.
..DETE SAMO TREBA DA ODLUČUJE KAKO ĆE TROŠITI NOVAC (NE KAŽE SE ČIJI)....I dok dete po kući odlučuje, tati i mami se preporučuje AKTIVNO slušanje. Opasno je kaže nauka pasivno PASIVNO slušati dete, povredićete ga.
Vaš sin je sve više ličnost, nikako da shvatite kakva,vi ste sve manje ličnost, nikako da shvatite zašto.
nastavak
Preporuke:
3
0
34 utorak, 01 april 2014 10:53
Rt
Sve je to posledica feminizma. Da sede kod kuce i vaspitaju decu i budu zadovoljne onim sto imaju, a ne da provedu ceo dan na poslu robujuci drugome...dok decu vaspitava tv... to je uzrok zla.
Preporuke:
4
2
35 utorak, 01 april 2014 12:36
Roksanda
Osnovni problem je u tome sto su danas roditelji nedorasli za odgovornost koju nosi roditeljstvo, a to je, pre svega, postaviti granice detetu onoga sto je dozvoljeno i onoga sto nije.

Roditelji biraju ulogu druga, a ne odgovornog odraslog. Tako rastu generacije sa zakrzljalim superegom koje znaju za svoje zelje i impulse, ali ne za ogranicenja i pravila.
Preporuke:
4
0
36 utorak, 01 april 2014 15:46
el ninjo
i ti si Jovana bila nestašna kad si bila mala. vidi ti se na licu.
Preporuke:
3
0
37 utorak, 01 april 2014 17:47
drJela Bisic
Procitala sam(uglavnom)vase kokentare,i svako je(skoro) na neki nacin u pravu.Ima tu sverga i svacega, kao uzroka, od istorije, preko spoljnog faktora, nase situacije i svega drugog. Medjutim-kako smo do ovoga dosli nije ni vazno. Vazno je da smo tu gde smo, takvi kakvi smo, i svaka sledeca generacija je... sve gora i gora. Ne moze, braco i sestre, drzava da vaspitava decu-a mnogi od nje to ocekuju. To ne mogu ni najboje uredjene drzave, a kamoli ova nasa. Odumrla(lepo su nam to obecali-to obecanje su ispunili(jedino)). Deca su slika drustva u kome zive. Ona imitiraju primer-a ne pricu. Pogotovo kada izmedju primera i price postoje kosmicke razlike. Postoje u nasem drustvu retki izuzetci-deca koja su, od malena vredna, radna, skromna, orijentisana da uspeh traze u nauci, umetnosti, radu(kao majstori, suzbenici...)Ta deca su takva zato sto su i njihovi roditelji takvi, i to je vaspitanje koje se, uspesno, prenosi sa stare generacije na novu. Medjutim-posto su manjina, i niko ne radi...
Preporuke:
1
0
38 utorak, 01 april 2014 17:48
drJela Bisic
...na tome da drustvo iskoristi njihove sposobnosti na pravi nacin-oni, kad odrastu,imaju dve mogucnosti: da odu negde, bilo gde, gde ce takvi kakvi su biti cenjeni. Ili da ostanu, i da se celog zivota, svakog dana, bore sa onima koji su drugaciji, ali su vecina. Vecina je kod nas pobedila- zato i jesmo takvi kakvi smo i tu gde jesmo. Mnogo napora, bar 4-5 generacija, intenzivnog rada, na svim nivoima, treba uloziti da bi se ovakvo stanje makar delimicno popravilo. Pa zato-mrka kapa.
Preporuke:
1
0
39 sreda, 02 april 2014 14:40
Aleksandar
Ateizam, feminizam, liberalni kapitalizam i ostali izmi će nas očigledno dezintegrisati neuporedivo efikasnije nego avio bombe. Zato se zapad utišao u Ukrajini, Sloveni znaju da se biju i tu se lukavim latinima ne isplati čačkati, nego će sada ponovo da ruše na svoj podmukli način. Srbija je očigledno već prilično srušena, kome treba rat, bolje stvori atmosferu da se u naciji razvijaju superegoistični poluljudi-poluživotinje, i daj im fore da sami sebe međusobno unište. Prvo su ekonomskom motoru, mladom i zdravom muškarcu, zakonski "udarene sankcije" na to da bude muško, pa su mu ženu okrenuli protiv njega, pa i žene i invalidi i lenje manjine i svi koji nemaju isti privređujući kapacitet postali "jednakiji" i ovaj mora da ćuti i tegli, pa su onda ženi oduzeli pravo da bude majka i stub porodice, nego su je okrenuli protiv njenog muškarca probudivši u njoj najgore porive koje ako joj ne zadovolji, njen muškarac može biti maltretiran i čak eliminisan na razne načine. Onda su dete okrenuli prvo...
Preporuke:
6
2
40 sreda, 02 april 2014 14:46
Aleksandar
...protiv majke, koja je njegov prvi i najdirektniji kontakt sa spoljnim svetom, pa onda i protiv oca, kao zaštitnika i "snabdevača" iz spoljnog sveta. I tako dođosmo do muškaraca koji nemaju potrebu da odrastu već "uživaju u životu" izbegavajući obaveze, do žena večitih "maminih i tatinih devojčica" kojima muž služi samo za ispostavljanje bahatih ekonomskih zahteva, do dece kojima roditelji treba da udovoljavaju ili da se obese jer su "nesposobni", i sve se to konstantno "drži u formi" televizijom i internetom. Cilj: egoistične životinje koje ispunjavaju isključivo svoje prohteve, zbog kojih će sa jedne strane biti oslobođene svih moralnih kočnica, a sa druge biti spremni na maksmalnu servilnost onome ko može da im baci neku mrvicu sa stola. I kome onda treba rat, kada se ovako može ostati "čistih ruku" i još zarađivati na raspadu sistema.
Preporuke:
6
2
41 četvrtak, 03 april 2014 12:05
@Aleksandar
Vaš komentar je odličan, bolji i od samog članka. Bravo!
Preporuke:
4
1
42 petak, 04 april 2014 09:04
Jasna Simonović
Prof. Bošković, Užice: "- Nažalost, od 100 naših najboljih đaka, vukovaca, svega petoro ili šestoro su kreativci. Ja sam svakoga prihvatao i doživljavao kao kreativca, nismo u školi samo učili, stvarali smo znanje zajedno - kaže omiljeni užički profesor. - Stresovi koje deca doživljavaju radi matematike, samo su posledica rada loših nastavnika. Bolje je nemati učitelja, nego za učitelja imati nervoznu i frustriranu osobu."
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:485728-Uzicki-profesor-sestarom-i-lenjirom-pobedio-i-Gausa-i-Dekarta
Preporuke:
1
0

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner