понедељак, 19. април 2021.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

На почетку постимперијализма

Kоментари (21) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 четвртак, 05 јун 2014 11:49
х
... интересантно... Иако се нова `прашина` стално, наново подиже, - `стара` се већ слегла, па може да се анализира...
... Америчка империја ( коју лукави `адвокати`, лажно се представљајући као `научници` представљају као "демократију" ?!) има све `бољке` сличних, прошлих `мега-творевина` ?
А империја и демократија се `слажу`, као - "округло па на `ћоше" ?
Можда демократска реторика годи сујети плутократа, задржавајући као `недоречену` истину, како ни у древној Атини, демократија није важила и за - робове ? Па су и код `јужњака` у САД, највеће `демократе` биле из - робовласничког миљеа ? И самодовољност - аутаркија им је сасвим одговрала.
... Дугачка прича, али све у свему, Америка је данас - поробљена, а њени `снови` се претварају у - кошмаре ?!
Које би било `лечење` модерног Вавилона ? Античка демократија, знала је за - остракизам, а у економији, пренадувани дугови су били - отписивани ?!
А "зборница сотонина" би требало да се `сведе` на место какво јој припада?! Тешко....
Препоруке:
35
2
2 четвртак, 05 јун 2014 13:53
Манда
Веома добар текст, а сходно томе верујем да је добра и књига. Само морам истаћи да сам скептичан у смислу промене америчког понашања на светској сцени. Зашто? У америчком систему вредности доминира једна, а то је материјално богатство. Дакле, тежња је да имаш што више и више новца па макар се после гушио у њему што значи да је њихова елита већ дубоко загазила у екстремизам по том питању. Мишљења сам да и неолиберална теорија у правној и економској науци бар донекле има упоришта у овоме. И пошто на таквом поимању вредности почива цело америчко друштво, питање какво извршити промену? Систем вредности се веома тешко мења...
Препоруке:
28
2
3 четвртак, 05 јун 2014 14:26
Marko Gay
Da li npr znate da vas kao americkog drzavljana sad na granici mogu ispitivati kojim dobrom napustate SAD? Gde idete, zasto, koliko ste vec puta tamo bili, zasto stalno idete, koliko ostajete, sta su vam namere? :)

Ranije je za americke drzavljane samo ulazak u SAD mogao biti problematican, a sad je i izlazak.

Doduse tako je i bilo i u Staljinovom Sovjetskom Savezu.

Imitacija je najiskreniji kompliment. Vec sam ovde ranije pisao da je sud o Hitleru i Staljinu bio prestrog. Ovolika drzavna kontrola danas svedoci da to nije samo moj licni stav.
Препоруке:
23
3
4 четвртак, 05 јун 2014 15:30
spiritus
Мислим да већина наших истраживача греши називајући "Америку" империјом. (наравно да је јасно да говоримо о нечему што је изнад државне администрације САД-а и што се јавља као глобални усмеривач кретања човечанства). "Америка" је анти-империја, она нема центар, већ мноштво тачкица које се све крећу и усмеравају човечанство ка крајњем исходу - општој нивелацији, тржним центрима и забави. Људским правима, кроз стално спуштање вредносне лествице све ниже. То што је анти-империја чини је злом. Али, она нема ни императора, јер, за разлику од традиционалних империја, чије устројство долази одозго - дато од Бога, чији је император (аристократија) овоземаљски глас, анти-империја настаје и траје, јача кроз непрестану револуцију. Анти-империја своју моћ вуче одоздо, из подземног света (светова). То је њена о-култна основа. Критиковати "Америку" са позиција права, демократије, једнакости, слободе, јесте "конструктивна критика", па је управо треба критиковати са позиција традиционалних империја.
Препоруке:
26
4
5 четвртак, 05 јун 2014 15:44
Депрограмер
америчке инвестиционе банке банкротирају једна за другом
Неозбиљно је мислити да се то догодило спонтано. То је тек један од смишљених начина да се осиромаши америчко становништво. Касније по истом моделу, долазе на ред и остале банке света. И док нам тако аутор раскринкава неоимперијализам, стриктно лоциран у САД, цео свет мало помало постаје једнолично место, где се сви служе истим триковима (где се затурио глобализам у овој студији?) Право је питање да ли једна иста рука вуче све конце или се ради тек о тактици подражавања. А чак и ако се ради само о подражавању, шта то значи за нас. Разлика која не представља разлику заправо и није разлика.
Препоруке:
24
0
6 четвртак, 05 јун 2014 16:23
@spiritus
amerika ima, po meni, pitagorejskog boga materijalno uoblicenog u novcu; zato i nije imperija kao sto je to, na primer stari rim; nije, po meni, ni anti-imperija, jer poseduje policentricnost, dakle, obrojenu (tj. ne onu tipa logosa, koja odgovara jednom centru, bogu, istini) centricnost, nije acentricna; komentator upire pogled na dobru stranu; :) ;
Препоруке:
12
0
7 четвртак, 05 јун 2014 19:42
Sten

Sama definicija kapitalizma kao sistema u kome su kapitalisti na vlasti negira mogucnost demokratije u kapitalizmu. Tu prostora za demos nema. U kapitalizmu je moguca jedino demokratska forma.
Препоруке:
17
0
8 четвртак, 05 јун 2014 22:20
brzi
@Sten

Demokratija i jeste forma i samo forma, način odlučivanja ( svako ima pravo glasati i biti izglasan).
Препоруке:
12
3
9 четвртак, 05 јун 2014 23:40
Milan
Samo da napomenem da je doticni Sasa Markovic bio jedan od lidera crnogorskih liberala. A crnogorski liberali ocima nemogu da vide nas Srbe. Oni predstavnjaju srediste, koje generise mrznju prema Srbima u Crnoj Gori. To jedan od priloga biografiji tog coveka.
Препоруке:
14
6
10 петак, 06 јун 2014 00:36
Sten
Demokratija i jeste forma i samo forma, način odlučivanja ( svako ima pravo glasati i biti izglasan).


Dobro ste primetili da je demokratija nacin odlucivanja, ali ste odlucivanje shvatili previse usko, svodeci ga samo na pravo glasa i pravo da se bude izglasan. Odlucivanje je slozen proces koji zavisi od mnogih faktora.
Da bi demos donosio ispravne odluke potrebno je i da ima mogucnost da stekna dovoljno znanja i da bude informisan o onome o cemu odlucuje. Svedoci smo da je demos, najcesce monopolom na informativnim medijima, dovodjen u zabludu.
Da li treba da Vas podsecam na kupovinu glasova, ucenjivanje glasaca ili stranaka, finansiranje izbornih kampanja od domacih ili inostranih centara moci...
Dakle osim forme demokratija ima i sustinu.
Препоруке:
7
0
11 петак, 06 јун 2014 06:39
прилог биографији друга либерала
Добро Милане,
ваљда не треба и Вама објашњавати као Јасни,
овде је реч о делу,не о писцу.
Такве су и дискусије.
Могли би да додамо таквом низу и податак да је Будва била српска итд.
У сваком случају,хвала за податак о биографији писца који је овде небитан
Препоруке:
6
3
12 петак, 06 јун 2014 06:46
Dragan
Amerika to je vladavina podzemnih koji su u svoje podzemne kočije upregli prizemne tipove, talog nakupljen sa dna ljudskog društva (ili onoga što je u ovom dobu ostalo od ljudskog društva).

Davno je prorečen (a i ovaj tekst simbolično dolazi od Prorokovića) uspon i pad Sotone i njegovih slugu. И његова владавина ће бити пре свега економска!

Да нико не може ни купити ни продати, осим ко има жиг, или име звери, или број имена њеног. Отк. 13.17


Uspon tog zla, koji je očit, je pogonska snaga ovih prizemnih, jer oni, budući zaslepljeni materijalističkom iluzijom i razvraćenom vizijom stvarnosti (u kojoj se zlo vidi kao dobro a dobro kao zlo), taj uspon zla vide kao "napredak" (progres), i tako zaludeli guraju svet u propast. Njima je gorko sve što je istinito, baš kao što je čoveku obolelom od žutice šećer gorak, iako je u zbilji sladak; ali zbog obolelog stanja on ga doživljava kao gorak. A slatka im je svaka laž.
Препоруке:
5
1
13 петак, 06 јун 2014 07:07
Reddy
@brzi

Demokratija uopšte nije forma već suština političkih odnosa u jednom društvu. Teško se varate kada demokratiju vidite kao formu. U najgorem slučaju forma je ospoljena suština, ono što se očituje u političkoj sferi. To, međutim, ne znači da je samostalna jer suštinski zavisi od unutardruštvenog metabolizma. A ovaj je ništa drugo do društveno-ekonomski odnos u čemu dominira svojinski odnos vlasništva. Postoji buržoaska demokratija ali ona onda jasno upućuje na karakter društveno-ekonomskog odnosa i nalazi se strogo u njegovoj funkciji. Zato je ona suštinski predstavnička, odnosno, njena lažna forma. Socijalistička demokratija ima različitu funkciju. Njena uloga je da što vernije odslika organske procese u samom društvu gde su bitno izmenjeni svojinski odnosi.
Препоруке:
4
2
14 петак, 06 јун 2014 11:25
Вечито закерало
Никада нисам чуо да постоји "будвански политиколог", односно не могу да схватим да ли на тај начин Пророковић жели да каже да је Марковић из Будве. Значи ли то да ако је неко завршио ФПН у Тананариви да је тананаривски политиколог.Ниједног момента не желим да умањим значај рада мр.Марковића,али морам да кажем да таквих радова,тако конципираних,са истим порукама,има, на страним језицима, поприличан број.Но,тематика којом се бави мр.Марковић је увиек актуелна.Гете каже:"Истину треба понављати, јер заблуде непрестано расту".
"Вредност монографије „Манифест...успешан покушај сагледавања светске политике „из угла који није контаминиран догмама империјалне елите“. Због тога ће аутору вероватно многа врата бити затворена. Империја не воли гласнике истине".Напротив, многа врата ће му бити отворена.Зар стврно мислите, г.Пророковићу, да је Имприја дрхти од "гласника истине".Човече, Империја иза себе оставља потоке крви,па не дрхти од било чије критике.Избегавајте, г. Марковићу, реч демократија.
Препоруке:
4
1
15 петак, 06 јун 2014 12:56
АНАЛИТИЧАР
Америка и Британија су два плућна крила англосаксонске цивилизације , истурено одјељење им је Аустралија . Воде их шпекулативни мега банкарски центри - Сити Лондон и мега банке и војно индустријски комплекс у УСА . А суштински воде их тајна окултна друштва антипоретка - масонерије

ПРАВОСЛАВЉЕ - Русија - традиција - колектив - простодушност , хијерархија , Бог на врху , јака Црква , јака армија , ПОРЕДАК , клањање ДОБРУ

Америка и Британија све супротно од Русије - масонерија тј. сатанизам , бафомет односно како га дефинишу врховни архитекта универзума - на српском ђаво на врху , индивидуализам , материјализам , егоизам , прорачунатост , банкари и војни комплекс - сијање смрти широм свијета - хаос - анархија - клањање ЗЛУ
Препоруке:
7
0
16 петак, 06 јун 2014 15:12
Stanić Milan
Nisam bio u prilici(do sada) upoznati autora sa njegovim prilozima o stvaranju"postimperijalističkog društva"( dali?),međutim što je ključno pitanje koga se dotiče i g. Reddy.Ako pustimo izvorni pojam demokratije vezan za njenu kolevku antičku Grčku i gradove - državice, demokratiju kao ideologiju i praksu izvele su klase koje su se borile za političku i ekonomsku emancipaciju,što je posebnost buržoaski i socijalistički revolucija.Ergo.To znači, da je demokratija klasno determinisana i ona ima jedino vezu sa klasom(ili klikom) na vlasti.U buržoaskom sistemu poznajemo tzv.formalnu demokratiju gde je pojedinac formalno politički slobodan,ali u suštini zavisan od vlasnika kapitala.
Praksa empirijskog socijalizma pokazala je različite oblike tzv."demokratije" koja nije bila ni po suštini,a niti po formi - jer demos nije bio u prilici da vlada(kult ličnosti).Zato,je simpatična konstatacija Dr Švajcera(Nobel.)"da je
demokratija dobra stvar,ali će biti bolja kad se ostvari."
Препоруке:
4
2
17 петак, 06 јун 2014 17:38
Јатаганац
Хтедох нешто да рекнем поводом апстрактих расправа о демократији, империји и ином у капитализму, која се међу коментарорима води на нивоу научног дискурса, па наиђох на овај цитат из Гетеа Вечитог Закерала:
"Истину треба понављати, јер заблуде непрестано расту". Извините колега,зашто вам се чини да је Гете овде рекао неку велику истину.?То да заблуде непрстано расту, може да буде тачно али овде у овим расправама није реч о заблудама него о инвазији "воље за моћ" која добија све веће размере.Друго, заблуде не морају да буду препрека за истину али америчка демократија - управо то јесте.Истина и заблуде не морају да буду насупрот.Истина је оно што има моћ да убеди један већи или истакнутији слој света који се служи логиком или науком а да истовремено припадници те оријентације имају низ националних или личних заблуда.Треба ли даље.Цитати понекад заведу а ауторитети још више.Одавно сам открио да се помоћу цитата из дела једног мудраца могу да подупру најразличиије теорије.Опрез с њима
Препоруке:
4
0
18 петак, 06 јун 2014 17:52
Јатаганац рече и остаде жив
„Марковићева студија није књига мржње према Америци и Американцима. Јер и ова, некада за цео свет обећавајућа велика земља наде и њени анестетизовани грађани такође су жртве последњег у низу и досад свакако најперфиднијег вида империјалног тоталитаризма, алибијски заоденутог у племените идеале демократије и људских права, а безочно спровођеног и наметаног масовном медијском манипулацијом, финансијском алхемијом глобалног домашаја, бездушним санкцијама и непрестаним ратовима“.
Чини ми се да је ова формулација др.Дарка Танасковића ,најактуелнија и највише погађа оно што нам се уз Америку дешава.
Можда недостаје осећај да се све те "анестетизованости" америчког народа, после пада Берлинског зида и распада Совјетског савеза,се, мало по мало и све више и драматичније повећавају.Тај народ који губи сваку наду, више и не размишља о амеручком сну.Он постаје жртва непостојања алтернативе.Ратови су неизбежност и кад утрнеш од тога сазнања, немаш чему да се надаш.Свет је не ивици пакла.
Препоруке:
7
0
19 понедељак, 09 јун 2014 04:01
Србољуб Савић
Верујем, да је књига својеврсни "продор" и изазов
стереотипима и веровањима(о "империји зла" писао Д. К.).
Империје (вратимо се):
Римска империја је (за нас) зачетник,а Велика Бри-
танија "родоначелник" идеје глобалне империје.
Контрола светских ресурса (не само "природнх") је
пут стицања богатства, а његова мера, основа моћи.
"Америку" нису створили "амери", већ британци.
Континент, огромних, скоро нетакнутих богатстава,
освојили су геноцидом, и бесплатно га «узели».
Иако у САД говоре о "Револуцији" и "ослобађању",
чињенице то не потврђују. "Грађански рат",Север-Југ
(са милионским жртвама мушког становништва Југа,
где нису доминирали енглези) био је рат за очување
британске контроле и стратешких планова.
Док су све британске колоније, тешко одбрањиве,
северно-амерички је практично, неосвојив.
Како су, поред В.Б., друге европске силе, имале
"власништва" и интересе (апетите), једна , по једна
је елиминисана, а В.Б. задржала Канаду-доминион
С. Савић
Препоруке:
0
0
20 понедељак, 09 јун 2014 04:20
Gordana
Kako li se ovde razvi diskusija o demokratiji i njenim teoretskim vrednostima i znacenjima?! U svim zemljama, "perjanicama" demokratije, postoje , obicno, dve partije sa identicnom politikom, sa minimalnim ustupcima radnicima (sirokoj populaciji) ili krupnom kapitalu. Sve ostalo, bitno, vazno i sudbonosno za drustvo, je identicno. Primere znate!
U ostalom delu sveta "demokratski " izabrana vlast je uvek marionetska, nametnuta i beskrajno poslusna, bez obzira na obecanja i nade biraca.Primera bezbroj!

Svet je Roksildska monstruozna kreacija. Sve svetske poluge finansija, vlasti i moci su u njihovim rukama.
Nada sveta je da ce zemlje u usponu smoci snage da stvore paralelne poluge moci, inace svet moze da se spremi za novi vid robovlasnistva.

Toliko o diskusijama i razmisljanjima o demokratiji.
Препоруке:
3
0
21 понедељак, 09 јун 2014 10:55
Betelgeuse
Демократија, владавина народа, никада нигде није постојала ни 5 секунди. Демократија је вероватно највећа превара у историји човечанства. Када би заиста постојала "владавина народа", зар би свет изгледао овакав какав је данас? О нечему што не постоји не вреди трошити дах, али се истовремено тај инструмент покоре који смислише интелигентне елите за властиту доминацију над 99,9 посто човечанства, мора свим силама разобличавати.
Препоруке:
3
0

Анкета

Да ли ће ЕУ признати руску и кинеску вакцину против коронавируса?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер