Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Na početku postimperijalizma

Komentari (21) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 05 jun 2014 11:49
h
... interesantno... Iako se nova `prašina` stalno, nanovo podiže, - `stara` se već slegla, pa može da se analizira...
... Američka imperija ( koju lukavi `advokati`, lažno se predstavljajući kao `naučnici` predstavljaju kao "demokratiju" ?!) ima sve `boljke` sličnih, prošlih `mega-tvorevina` ?
A imperija i demokratija se `slažu`, kao - "okruglo pa na `ćoše" ?
Možda demokratska retorika godi sujeti plutokrata, zadržavajući kao `nedorečenu` istinu, kako ni u drevnoj Atini, demokratija nije važila i za - robove ? Pa su i kod `južnjaka` u SAD, najveće `demokrate` bile iz - robovlasničkog miljea ? I samodovoljnost - autarkija im je sasvim odgovrala.
... Dugačka priča, ali sve u svemu, Amerika je danas - porobljena, a njeni `snovi` se pretvaraju u - košmare ?!
Koje bi bilo `lečenje` modernog Vavilona ? Antička demokratija, znala je za - ostrakizam, a u ekonomiji, prenaduvani dugovi su bili - otpisivani ?!
A "zbornica sotonina" bi trebalo da se `svede` na mesto kakvo joj pripada?! Teško....
Preporuke:
35
2
2 četvrtak, 05 jun 2014 13:53
Manda
Veoma dobar tekst, a shodno tome verujem da je dobra i knjiga. Samo moram istaći da sam skeptičan u smislu promene američkog ponašanja na svetskoj sceni. Zašto? U američkom sistemu vrednosti dominira jedna, a to je materijalno bogatstvo. Dakle, težnja je da imaš što više i više novca pa makar se posle gušio u njemu što znači da je njihova elita već duboko zagazila u ekstremizam po tom pitanju. Mišljenja sam da i neoliberalna teorija u pravnoj i ekonomskoj nauci bar donekle ima uporišta u ovome. I pošto na takvom poimanju vrednosti počiva celo američko društvo, pitanje kakvo izvršiti promenu? Sistem vrednosti se veoma teško menja...
Preporuke:
28
2
3 četvrtak, 05 jun 2014 14:26
Marko Gay
Da li npr znate da vas kao americkog drzavljana sad na granici mogu ispitivati kojim dobrom napustate SAD? Gde idete, zasto, koliko ste vec puta tamo bili, zasto stalno idete, koliko ostajete, sta su vam namere? :)

Ranije je za americke drzavljane samo ulazak u SAD mogao biti problematican, a sad je i izlazak.

Doduse tako je i bilo i u Staljinovom Sovjetskom Savezu.

Imitacija je najiskreniji kompliment. Vec sam ovde ranije pisao da je sud o Hitleru i Staljinu bio prestrog. Ovolika drzavna kontrola danas svedoci da to nije samo moj licni stav.
Preporuke:
23
3
4 četvrtak, 05 jun 2014 15:30
spiritus
Mislim da većina naših istraživača greši nazivajući "Ameriku" imperijom. (naravno da je jasno da govorimo o nečemu što je iznad državne administracije SAD-a i što se javlja kao globalni usmerivač kretanja čovečanstva). "Amerika" je anti-imperija, ona nema centar, već mnoštvo tačkica koje se sve kreću i usmeravaju čovečanstvo ka krajnjem ishodu - opštoj nivelaciji, tržnim centrima i zabavi. Ljudskim pravima, kroz stalno spuštanje vrednosne lestvice sve niže. To što je anti-imperija čini je zlom. Ali, ona nema ni imperatora, jer, za razliku od tradicionalnih imperija, čije ustrojstvo dolazi odozgo - dato od Boga, čiji je imperator (aristokratija) ovozemaljski glas, anti-imperija nastaje i traje, jača kroz neprestanu revoluciju. Anti-imperija svoju moć vuče odozdo, iz podzemnog sveta (svetova). To je njena o-kultna osnova. Kritikovati "Ameriku" sa pozicija prava, demokratije, jednakosti, slobode, jeste "konstruktivna kritika", pa je upravo treba kritikovati sa pozicija tradicionalnih imperija.
Preporuke:
26
4
5 četvrtak, 05 jun 2014 15:44
Deprogramer
američke investicione banke bankrotiraju jedna za drugom
Neozbiljno je misliti da se to dogodilo spontano. To je tek jedan od smišljenih načina da se osiromaši američko stanovništvo. Kasnije po istom modelu, dolaze na red i ostale banke sveta. I dok nam tako autor raskrinkava neoimperijalizam, striktno lociran u SAD, ceo svet malo pomalo postaje jednolično mesto, gde se svi služe istim trikovima (gde se zaturio globalizam u ovoj studiji?) Pravo je pitanje da li jedna ista ruka vuče sve konce ili se radi tek o taktici podražavanja. A čak i ako se radi samo o podražavanju, šta to znači za nas. Razlika koja ne predstavlja razliku zapravo i nije razlika.
Preporuke:
24
0
6 četvrtak, 05 jun 2014 16:23
@spiritus
amerika ima, po meni, pitagorejskog boga materijalno uoblicenog u novcu; zato i nije imperija kao sto je to, na primer stari rim; nije, po meni, ni anti-imperija, jer poseduje policentricnost, dakle, obrojenu (tj. ne onu tipa logosa, koja odgovara jednom centru, bogu, istini) centricnost, nije acentricna; komentator upire pogled na dobru stranu; :) ;
Preporuke:
12
0
7 četvrtak, 05 jun 2014 19:42
Sten
@h
Sama definicija kapitalizma kao sistema u kome su kapitalisti na vlasti negira mogucnost demokratije u kapitalizmu. Tu prostora za demos nema. U kapitalizmu je moguca jedino demokratska forma.
Preporuke:
17
0
8 četvrtak, 05 jun 2014 22:20
brzi
@Sten

Demokratija i jeste forma i samo forma, način odlučivanja ( svako ima pravo glasati i biti izglasan).
Preporuke:
12
3
9 četvrtak, 05 jun 2014 23:40
Milan
Samo da napomenem da je doticni Sasa Markovic bio jedan od lidera crnogorskih liberala. A crnogorski liberali ocima nemogu da vide nas Srbe. Oni predstavnjaju srediste, koje generise mrznju prema Srbima u Crnoj Gori. To jedan od priloga biografiji tog coveka.
Preporuke:
14
6
10 petak, 06 jun 2014 00:36
Sten
Demokratija i jeste forma i samo forma, način odlučivanja ( svako ima pravo glasati i biti izglasan).


Dobro ste primetili da je demokratija nacin odlucivanja, ali ste odlucivanje shvatili previse usko, svodeci ga samo na pravo glasa i pravo da se bude izglasan. Odlucivanje je slozen proces koji zavisi od mnogih faktora.
Da bi demos donosio ispravne odluke potrebno je i da ima mogucnost da stekna dovoljno znanja i da bude informisan o onome o cemu odlucuje. Svedoci smo da je demos, najcesce monopolom na informativnim medijima, dovodjen u zabludu.
Da li treba da Vas podsecam na kupovinu glasova, ucenjivanje glasaca ili stranaka, finansiranje izbornih kampanja od domacih ili inostranih centara moci...
Dakle osim forme demokratija ima i sustinu.
Preporuke:
7
0
11 petak, 06 jun 2014 06:39
prilog biografiji druga liberala
Dobro Milane,
valjda ne treba i Vama objašnjavati kao Jasni,
ovde je reč o delu,ne o piscu.
Takve su i diskusije.
Mogli bi da dodamo takvom nizu i podatak da je Budva bila srpska itd.
U svakom slučaju,hvala za podatak o biografiji pisca koji je ovde nebitan
Preporuke:
6
3
12 petak, 06 jun 2014 06:46
Dragan
Amerika to je vladavina podzemnih koji su u svoje podzemne kočije upregli prizemne tipove, talog nakupljen sa dna ljudskog društva (ili onoga što je u ovom dobu ostalo od ljudskog društva).

Davno je prorečen (a i ovaj tekst simbolično dolazi od Prorokovića) uspon i pad Sotone i njegovih slugu. I njegova vladavina će biti pre svega ekonomska!

Da niko ne može ni kupiti ni prodati, osim ko ima žig, ili ime zveri, ili broj imena njenog. Otk. 13.17


Uspon tog zla, koji je očit, je pogonska snaga ovih prizemnih, jer oni, budući zaslepljeni materijalističkom iluzijom i razvraćenom vizijom stvarnosti (u kojoj se zlo vidi kao dobro a dobro kao zlo), taj uspon zla vide kao "napredak" (progres), i tako zaludeli guraju svet u propast. Njima je gorko sve što je istinito, baš kao što je čoveku obolelom od žutice šećer gorak, iako je u zbilji sladak; ali zbog obolelog stanja on ga doživljava kao gorak. A slatka im je svaka laž.
Preporuke:
5
1
13 petak, 06 jun 2014 07:07
Reddy
@brzi

Demokratija uopšte nije forma već suština političkih odnosa u jednom društvu. Teško se varate kada demokratiju vidite kao formu. U najgorem slučaju forma je ospoljena suština, ono što se očituje u političkoj sferi. To, međutim, ne znači da je samostalna jer suštinski zavisi od unutardruštvenog metabolizma. A ovaj je ništa drugo do društveno-ekonomski odnos u čemu dominira svojinski odnos vlasništva. Postoji buržoaska demokratija ali ona onda jasno upućuje na karakter društveno-ekonomskog odnosa i nalazi se strogo u njegovoj funkciji. Zato je ona suštinski predstavnička, odnosno, njena lažna forma. Socijalistička demokratija ima različitu funkciju. Njena uloga je da što vernije odslika organske procese u samom društvu gde su bitno izmenjeni svojinski odnosi.
Preporuke:
4
2
14 petak, 06 jun 2014 11:25
Večito zakeralo
Nikada nisam čuo da postoji "budvanski politikolog", odnosno ne mogu da shvatim da li na taj način Proroković želi da kaže da je Marković iz Budve. Znači li to da ako je neko završio FPN u Tananarivi da je tananarivski politikolog.Nijednog momenta ne želim da umanjim značaj rada mr.Markovića,ali moram da kažem da takvih radova,tako koncipiranih,sa istim porukama,ima, na stranim jezicima, popriličan broj.No,tematika kojom se bavi mr.Marković je uviek aktuelna.Gete kaže:"Istinu treba ponavljati, jer zablude neprestano rastu".
"Vrednost monografije „Manifest...uspešan pokušaj sagledavanja svetske politike „iz ugla koji nije kontaminiran dogmama imperijalne elite“. Zbog toga će autoru verovatno mnoga vrata biti zatvorena. Imperija ne voli glasnike istine".Naprotiv, mnoga vrata će mu biti otvorena.Zar stvrno mislite, g.Prorokoviću, da je Imprija drhti od "glasnika istine".Čoveče, Imperija iza sebe ostavlja potoke krvi,pa ne drhti od bilo čije kritike.Izbegavajte, g. Markoviću, reč demokratija.
Preporuke:
4
1
15 petak, 06 jun 2014 12:56
ANALITIČAR
Amerika i Britanija su dva plućna krila anglosaksonske civilizacije , istureno odjeljenje im je Australija . Vode ih špekulativni mega bankarski centri - Siti London i mega banke i vojno industrijski kompleks u USA . A suštinski vode ih tajna okultna društva antiporetka - masonerije

PRAVOSLAVLjE - Rusija - tradicija - kolektiv - prostodušnost , hijerarhija , Bog na vrhu , jaka Crkva , jaka armija , POREDAK , klanjanje DOBRU

Amerika i Britanija sve suprotno od Rusije - masonerija tj. satanizam , bafomet odnosno kako ga definišu vrhovni arhitekta univerzuma - na srpskom đavo na vrhu , individualizam , materijalizam , egoizam , proračunatost , bankari i vojni kompleks - sijanje smrti širom svijeta - haos - anarhija - klanjanje ZLU
Preporuke:
7
0
16 petak, 06 jun 2014 15:12
Stanić Milan
Nisam bio u prilici(do sada) upoznati autora sa njegovim prilozima o stvaranju"postimperijalističkog društva"( dali?),međutim što je ključno pitanje koga se dotiče i g. Reddy.Ako pustimo izvorni pojam demokratije vezan za njenu kolevku antičku Grčku i gradove - državice, demokratiju kao ideologiju i praksu izvele su klase koje su se borile za političku i ekonomsku emancipaciju,što je posebnost buržoaski i socijalistički revolucija.Ergo.To znači, da je demokratija klasno determinisana i ona ima jedino vezu sa klasom(ili klikom) na vlasti.U buržoaskom sistemu poznajemo tzv.formalnu demokratiju gde je pojedinac formalno politički slobodan,ali u suštini zavisan od vlasnika kapitala.
Praksa empirijskog socijalizma pokazala je različite oblike tzv."demokratije" koja nije bila ni po suštini,a niti po formi - jer demos nije bio u prilici da vlada(kult ličnosti).Zato,je simpatična konstatacija Dr Švajcera(Nobel.)"da je
demokratija dobra stvar,ali će biti bolja kad se ostvari."
Preporuke:
4
2
17 petak, 06 jun 2014 17:38
Jataganac
Htedoh nešto da reknem povodom apstraktih rasprava o demokratiji, imperiji i inom u kapitalizmu, koja se među komentarorima vodi na nivou naučnog diskursa, pa naiđoh na ovaj citat iz Getea Večitog Zakerala:
"Istinu treba ponavljati, jer zablude neprestano rastu". Izvinite kolega,zašto vam se čini da je Gete ovde rekao neku veliku istinu.?To da zablude neprstano rastu, može da bude tačno ali ovde u ovim raspravama nije reč o zabludama nego o invaziji "volje za moć" koja dobija sve veće razmere.Drugo, zablude ne moraju da budu prepreka za istinu ali američka demokratija - upravo to jeste.Istina i zablude ne moraju da budu nasuprot.Istina je ono što ima moć da ubedi jedan veći ili istaknutiji sloj sveta koji se služi logikom ili naukom a da istovremeno pripadnici te orijentacije imaju niz nacionalnih ili ličnih zabluda.Treba li dalje.Citati ponekad zavedu a autoriteti još više.Odavno sam otkrio da se pomoću citata iz dela jednog mudraca mogu da podupru najrazličiije teorije.Oprez s njima
Preporuke:
4
0
18 petak, 06 jun 2014 17:52
Jataganac reče i ostade živ
„Markovićeva studija nije knjiga mržnje prema Americi i Amerikancima. Jer i ova, nekada za ceo svet obećavajuća velika zemlja nade i njeni anestetizovani građani takođe su žrtve poslednjeg u nizu i dosad svakako najperfidnijeg vida imperijalnog totalitarizma, alibijski zaodenutog u plemenite ideale demokratije i ljudskih prava, a bezočno sprovođenog i nametanog masovnom medijskom manipulacijom, finansijskom alhemijom globalnog domašaja, bezdušnim sankcijama i neprestanim ratovima“.
Čini mi se da je ova formulacija dr.Darka Tanaskovića ,najaktuelnija i najviše pogađa ono što nam se uz Ameriku dešava.
Možda nedostaje osećaj da se sve te "anestetizovanosti" američkog naroda, posle pada Berlinskog zida i raspada Sovjetskog saveza,se, malo po malo i sve više i dramatičnije povećavaju.Taj narod koji gubi svaku nadu, više i ne razmišlja o ameručkom snu.On postaje žrtva nepostojanja alternative.Ratovi su neizbežnost i kad utrneš od toga saznanja, nemaš čemu da se nadaš.Svet je ne ivici pakla.
Preporuke:
7
0
19 ponedeljak, 09 jun 2014 04:01
Srboljub Savić
Verujem, da je knjiga svojevrsni "prodor" i izazov
stereotipima i verovanjima(o "imperiji zla" pisao D. K.).
Imperije (vratimo se):
Rimska imperija je (za nas) začetnik,a Velika Bri-
tanija "rodonačelnik" ideje globalne imperije.
Kontrola svetskih resursa (ne samo "prirodnh") je
put sticanja bogatstva, a njegova mera, osnova moći.
"Ameriku" nisu stvorili "ameri", već britanci.
Kontinent, ogromnih, skoro netaknutih bogatstava,
osvojili su genocidom, i besplatno ga «uzeli».
Iako u SAD govore o "Revoluciji" i "oslobađanju",
činjenice to ne potvrđuju. "Građanski rat",Sever-Jug
(sa milionskim žrtvama muškog stanovništva Juga,
gde nisu dominirali englezi) bio je rat za očuvanje
britanske kontrole i strateških planova.
Dok su sve britanske kolonije, teško odbranjive,
severno-američki je praktično, neosvojiv.
Kako su, pored V.B., druge evropske sile, imale
"vlasništva" i interese (apetite), jedna , po jedna
je eliminisana, a V.B. zadržala Kanadu-dominion
S. Savić
Preporuke:
0
0
20 ponedeljak, 09 jun 2014 04:20
Gordana
Kako li se ovde razvi diskusija o demokratiji i njenim teoretskim vrednostima i znacenjima?! U svim zemljama, "perjanicama" demokratije, postoje , obicno, dve partije sa identicnom politikom, sa minimalnim ustupcima radnicima (sirokoj populaciji) ili krupnom kapitalu. Sve ostalo, bitno, vazno i sudbonosno za drustvo, je identicno. Primere znate!
U ostalom delu sveta "demokratski " izabrana vlast je uvek marionetska, nametnuta i beskrajno poslusna, bez obzira na obecanja i nade biraca.Primera bezbroj!

Svet je Roksildska monstruozna kreacija. Sve svetske poluge finansija, vlasti i moci su u njihovim rukama.
Nada sveta je da ce zemlje u usponu smoci snage da stvore paralelne poluge moci, inace svet moze da se spremi za novi vid robovlasnistva.

Toliko o diskusijama i razmisljanjima o demokratiji.
Preporuke:
3
0
21 ponedeljak, 09 jun 2014 10:55
Betelgeuse
Demokratija, vladavina naroda, nikada nigde nije postojala ni 5 sekundi. Demokratija je verovatno najveća prevara u istoriji čovečanstva. Kada bi zaista postojala "vladavina naroda", zar bi svet izgledao ovakav kakav je danas? O nečemu što ne postoji ne vredi trošiti dah, ali se istovremeno taj instrument pokore koji smisliše inteligentne elite za vlastitu dominaciju nad 99,9 posto čovečanstva, mora svim silama razobličavati.
Preporuke:
3
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner