Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Kraj starog poretka i srpsko stanovište o Prvom svetskom ratu

Komentari (12) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 utorak, 10 jun 2014 12:10
s.p.Lajkpović
A šta je cilj prčkanja i prekrajanja istorije osim traženja povoda za novi svetski rat ...Miožda bi Rusi trebali da zadovolje Evropu po tom pitanju i ovog puta počnu prvi i razruše je. U tom slučaju do sledećeg prekrajanja istorije proći će minimum dva tri veka a i moći će da je prekrajaju samo ovi preostali na istoku...
Preporuke:
31
4
2 utorak, 10 jun 2014 12:13
fristajlo
Evo, ovako treba da izgleda novinski tekst; precizan, nepristrasan izveštaj, sa ličnim pečatom procene; nenametljivo iznet stav.
Bravo, Vučiniću- pokazali ste "zanat".
*
Doprinos Srbije u Prvom svetskom ratu nije dovoljno istaknut zato što i dalje dominira imperijalni narativ, a zapostavlja se funcionisanje i značenje nacionalnog narativa.

Ovde je Bataković pogodio uštinu. Velike države sveta nikad se nisu rešile imperijalizma u svojoj politici, i kada dođe do novih sukoba- uvek se u tome može naći razlog, direktan ili indirektan.
Eto, i Kosmet je zato otet- da prebogati budu još bogatiji. Krađa i otimanje, preliveno krvlju malih i nevinih...
Preporuke:
42
2
3 utorak, 10 jun 2014 13:04
Drinko Končarević
Sagledavajući ulogu Srbije pred Prvi svetski rat i uzimajući u obzir stav da Srbija bude glavna na Balkanu, jedino pravo rešenje, jeste Srbija bez Grčke, a sverna granica do Subotice... Zapadna granica Kralovac-Karlobag-Virovitica. Biće prigovora na ovo ali drugog rešenja nema. Na velikim silama je da ovo prihvate. Mišljenja siće me ne interesuju. ovo je jedino rešenje koje garantuje mir na Balkanu.
Preporuke:
18
20
4 utorak, 10 jun 2014 13:07
Srba
Zapad očigledno nije naučio lekciju. Opet je u toku okupacija Srbije i odvajanje Ukrajine od Rusije. Jedini mogući rasplet je kao i tri puta do sad. Na Berlin.
Preporuke:
35
2
5 utorak, 10 jun 2014 14:05
Deda Djole
Cesto zaboravljamo da je u I Sv. ratu poceo bratoubilacki rat izmedju Juznih Slavena. Mada u knjigama istorije pise da su se Srbi borili protiv Austrougara, u austrougarskoj vojsci je tada bilo najvise Hrvata, Slovenaca, Bosnjaka i Srba iz AU.

Taj bratoubilacki rat se na slican nacin nastavio u II Sv ratu i u ratovima 90ih godina.

Kao da nismo nista naucili.
Preporuke:
31
5
6 utorak, 10 jun 2014 15:54
brzi
Na ovom skupu istoričara i propalih nekadašnjih političara svi su zaboravili na feudalnu mapu Europe, koja je osnovica za razumevanje svih događanja na "starom kontinentu" od srednjeg veka naovamo. U toj činjenici je i suština pada berlinskog zida krajme 80. godina prošlog veka, kada se starim feudalnim porodicama ukazao pravi trenutak da povrate otetu i opljačkanu imovivinu koja jim je bila oteta pre svega sa strane t.z. socialističkih zemalja ( na zapadu su feudalci zadržali svu imovinu jedino su morali da predaju formalnu vlast, dok su suštinsku vlast zadržali preko kapitalskih uticaja na upravljanje državama).
Feudalnu kartu sam spomenuo i iz razloga jer sam pročitao među komentarima neke mašte o granicama kod Karlovca i Karlobaga. Na toj feudalnoj karti veoma tačno je izrisana teritorija srbskih fudalaca i razprostire se između Dunava i Vranja, na svim ostalim teritorijama srbi kao narod su živeli kao podanici nesrbskih feudalaca sa svim pravima koje imaju feudalni podanici.
Preporuke:
3
22
7 utorak, 10 jun 2014 17:40
Drinko Končarević
@ brzi,
Možete "risati" (crtati) do mile volje ali treba odgovoriti na prosto pitanje: šta je cilj? Ako je cilj jaka balkanska država, onda to treba da bude kako sam napisao u prvom komentaru. Posle drugog svetskog rata, u skladu sa stavom o velikoj i jakoj državi pokušalo se formirati Balkansku (Kon)federaciju. Zamišljeno jeda ovakvu državu čine: FNRJ, Bugarska i Albanija. To je propalo zbog interesa velikih. Zatim se pokušalo sa formiranjem vojnog saveza FNRJ-Grčka-Turska. I to je propalo. Šta danas imamo? Usitnjene države Balkana, međusobno posvađane, uništene privrede, gotovo bez vojske, političare-ulizice, itd.Prema tome o miru na Balkanu sa vodećom državom nema ništa dok se ne dese neke značajnije promene.
Preporuke:
16
5
8 utorak, 10 jun 2014 19:18
Sabko
Koliko je pocelo ratova svjetskih
Zbog bolesnih ambicija kmetskih
Preporuke:
14
0
9 utorak, 10 jun 2014 20:02
Nebojša Malić
Uspešan skup? Stvarno? Klark je tipična zapadna zmija, jedno priča Srbima a drugo Englezima, Nemcima i Amerikancima - ali ipak istrajavau tezi da su "srpske obaveštajne službe" krive za rat! Ceo projekat revizije na Zapadu ima za cilj da krivicu za propast njihove Belle Epoque prebaci na Srbiju i Rusiju - jer su svi ostali završili na istoj strani: kao podanici Atlantske Imperije.Da li se možda u srpskoj javnosti (znam, toga u stvari i nema) pojavio prevod uvodnog slova Vuka Jeremića - u kojem se nijednom rečju ne spominje Srbija, ali se zato govori o potrebi stvaranja globalne vlade za borbu protiv "klimatske kataklizme"? Eto vam slike i prilike vajne konferencije. Podanički cirkus.
Preporuke:
18
2
10 utorak, 10 jun 2014 21:38
brzi
@Drinko Končarević

Ovo što je danas je realnost. Kažeš ujedinjena balkanska država, to može jedino u kafanskim pričama u realnosti ne. Seti se balkanskih ratova, kada ste srbi ratovali sa bugarima jer se niste mogli dogovoriti dal če iči granica po vrhu planine ili po dnu doline metaforički kazano. Isto vaći i za Jugu ( pa kako se več zvala). Ta zemlja je bila u realnosti neodrživa, nastala i raspala radi interesa velikih evropskih država da imaju među sobom tampon conu ( englezi i francuzi napram rusima dok je bilo potrebe)uz pomoč tadašnjih lokalnih politčara koji su, isto ko i današnji, mislili pre svega na svoje fotelje a ne na život ovakve države u realnosti. Veoma slična priča je i sa KiM. Srbi ste imali čitav vek vremena da sa tim KiM nešto uradite ( barem da dobro zaradite sa tamošnjim sirovinama) ali ni Karađole pre ni komunjare posle drugog rata nisu umile tog zanata i veliki su uzeli KiM u svoje ruke i za 20 godina če ga materijalno isparzniti pa vratiti vama.
Preporuke:
3
8
11 utorak, 10 jun 2014 22:12
Orwelly Gyorgy
Prvo...
Ne na Berlin. Na London! Na London!! Tamo zlo prebiva. (A onda je i Berlin usput)
Drugo...
Čemu tlapnje o "bratoubilačkim ratovima Južnih Slovena"? Koja su to braća? Rat sa Hrvatom ili Slovencem uopšte nije bratoubilački. Ili jeste, taman u onoj meri koliko su ove ustaše u Ukrajini braća Rusima.
Preporuke:
23
1
12 četvrtak, 12 jun 2014 01:23
Bob
Drinko Končarević

To je tako, zašto bi se neko bunio?

Tek će se tupi američani kajati što 90-ih nisu podržali Srbiju; ali biće kasno kad im nemci zabiju nož u leđa... ovo smetlište od trenutnih granica je (skoro završen) nemački projekat, a biće potpuno završen kad mali vučko dobije naređenja.
Preporuke:
5
2

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner