Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

O suočavanju sa realnošću ili metafizika propagande

Komentari (26) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 nedelja, 28 februar 2016 23:08
Cviko
Kad mi neko kaže "da se moram suočiti sa realnošću" odmah uzvraćam, "suoči se ti". I sagovornik bude blokiran. A ako dođe sebi, ja mu objasnim. Izgubio sam tržište od 24 miliona stanovnika. Izgubio sam mogućnost da bezbedno prespavam noć u parku. Dobio sam neželjene slike oko kontejnera za smeće. Dobio sam mlade i neiskusne političare koji znaju samo kvarno. Toliko su kvarni da nisu zadovoljili želje žena koje u u njihovoj mladosti videli šansu da se sa njima sretnu u krevetu. To im je zahvalnost za glasove koje su im dali. Dobio sam otkaz pre penzionog roka. Pokradeni su mi novci koji su se zvali "društveni". Krađa novca pravdana je tezom, "novac je ničiji" i tek kad ga mi tajkuni, političari i bankari uzmemo, novac će dobiti titulara. I tako je moj "društveni" novac dobio titulara a ja kao i većina ostao bez para. Ko zna zašto je to dobro? Da, za taj moj "društveni" novac imam sve sudske papire. Sudski papiri se ne mogu menjati za moje neisplaćene plate. Razlog: dobile su titulara ...j..
Preporuke:
63
3
2 nedelja, 28 februar 2016 23:20
turas
Većina nas na NSPM smo upoznati ovim Gordićevim tekstom Jer smo neposredni učesnici koji smo sve to preživili . Sumarum ; svi "filosofi" NVO , ovde navdena Kandić , Drašković koji je sve samo nije ono za šta se izdaje -to su srbomrsci . Oni (kao obrazovan svet) obrazlažu ono za šta su plaćeni , ili od čega imaju i drugih interesa . Istoriske istine o životu i tenzijama naroda i manjina na ovim prostorima , ovim gore navedenim su dakako poznate Otuda i realan zaključak da su to lažovi - plaćenici . Takve je danas nepotrebno kritikovati . Njima tako raste "popularnost" .
Preporuke:
54
4
3 nedelja, 28 februar 2016 23:21
el srbinjo
da istina ima svoje telohranitelje. bravo!
Preporuke:
46
0
4 nedelja, 28 februar 2016 23:22
Causa Spectandum
Proizvod verovanoce polozaja i momenta ne moze biti manji od Plankove Konstante, a u to ukljucen i Mikelandjelo.

A, sada zamislite ovakav nastup pred najmanje milion i po registrovanih biraca!!!

Znate ste ce reci? Vucic je car!! To ce reci.

Ali kako, Vas gospodu, velike intelektualce, koji sa gnusanjem gledate upravo na te birace, obicne, dobre, ali neuke ljude to moze i da dotakne, Jeste, ni seljaku iz Macve, ali ni vecini ne tehnicki obrazovanih, Paulijev princip ne znaci ama bas nista.
Preporuke:
15
29
5 nedelja, 28 februar 2016 23:38
S.Z.
Odlican test ali nazalost ukazuje na to da se mora napraviti nova realnost na terenu i da je to nemoguce ostvariti dijalogom vec samo i jedino ratom. Sve ostalo je ili kapitulacija ili prevara u koju niko ne moze da poveruje. To je vrlo lako objasniti a snimljen je i film na tu temu. Sve ce te videti u "Rasomonu" od Akire Kurosave a preneseno na ovu nasu temu znaci da svaki narod ima svoju percepciju dogadjaja i svoju realnost u kojoj zivi i svoj ugao i rakurs posmatranja istih dogadjaja a samo oni najjaci mogu da nametnu svoju ...REALNOST. Nikad nece biti konsenzusa u realnosti jer interesi kroje realnost, a Bog je coveka stvorio beskrajno nesavrsenog i tu nema pomoci.
Preporuke:
37
5
6 nedelja, 28 februar 2016 23:45
Srbin
Tekst odličan, sažeto prikazuje glavne manipulacije koje je imperijalna Amerika sa svojim vazalima provodila sa ciljem da ostvari jedan, možda po njenom mišljenju, glavni korak u svome zločinačkom pohodu na Istok (na Rusiju), a TAJ JEDAN GLAVNI KORAK JESTE UNIŠTAVANjE SRBA I SVEGA ŠTO JE SRPSKO, A POSEBNO UNIŠTAVANjE SRPSKE DRŽAVE.

Autor konstatuje da imperijalisti, zločinci nad Srbima, dovršavanje svog cilja pravdaju činjenicom da su "Srbi izgubili rat", i na tome završavaju svoju rečenicu (koja sadrži jednu tvrdnju).
Ja sam na jednom skupu u Srpskoj predstavniku NATO (bio je Nemac) postavio pitanje:
OD KOGA SU TO SRBI IZGUBILI RAT?
I odmah odgovorio: od Amerike (USA) i njene NATO agresivne formacije, koji su PROTIV PRAVA, BEZ ODLUKE SAVETA BEZBEDNOSTI UN IZVRŠILI AGRESIJU NA SRBE, SRPSKU,RSK I SRJ (SRBIJU).

Ovim pitanjem, i odgovorom, potpuno se poništava upotreba njihove tvrdnje da su "Srbi izgubili rat".
Dalje, Srbi su se branili na pragovima svojih kuća...
Preporuke:
53
5
7 nedelja, 28 februar 2016 23:54
sizif
Zašto Srbi u SR Hrvatskoj ili Šiptari u SR Makedoniji nisu dobili pokrajine?

Đilas se istakao i za vreme Drugog zasedanja AVNOJ-a. Tada je, prema svedočenjima prisutnih, na jednom od sastanaka burno reagovao kada je Moša Pijade skrenuo pažnju da bi i Srbi u Hrvatskoj, na prostoru Krajine, trebalo da dobiju svoju autonomiju, da i Hrvatska ima jednu autonomnu pokrajinu. Đilas je Pijadu nazvao srpskim nacionalistom, našta ga je ovaj poslao u majčinu. Svejedno, Srbija je dobila dve pokrajine, Hrvatska nijednu.
http://www.intermagazin.rs/ratko-dmitrovic-hrvati-su-jedini-narod-na-svetu-koji-je-profitirao-od-komunizma


Inače pitanje bi valjda trebalo da glasi: "Zašto toliki Srbi u Hrvatskoj?" ili "Zašto tolike srpske teritorije u Hrvatskoj?"
Preporuke:
33
2
8 ponedeljak, 29 februar 2016 00:18
cmok Toronto
Bio jednom PETI Oktobar..
Jednom umro Pavle..
Ogromna količina srpskog naroda..
Gde su sada? Valjda su svi postali...Kapitalisti.
Bio jednom jedan Narod...?
Na brdovitom Balkanu.
Ako je za utehu ima pojedinaca ..kao što je i autor ovog predivno-tužnog teksta.
Hvala.
Preporuke:
33
2
9 ponedeljak, 29 februar 2016 01:43
Topuz poredak
Evo šta je Amerikanac Vili Vimer napisao 02.05.2000. godine u pismu Gerhardu Šrederu o "realnosti":

Američka strana, ... svesna je i spremna da u globalnom okviru, zbog ostvarivanja svojih ciljeva, potkopa i ukine međunarodni pravni poredak... Sila ima da stoji iznad prava. Tamo gde međunarodno pravo stoji na putu, treba ga ukloniti.

http://www.novinar.de/2008/03/15/vili-vimer-pismo-kancelaru-gerhardu-srederu.html

Dakle, sadašnja realnost je SILA.
Suočavanje s` realnošću je borba i opstajanje za hrabre - kapitulacija, asimilacija, sunećenje i nestajanje za kukavice!!!

Nikakva SILA nije u stanju da potčini i uništi hrabre, kao što to može da učini prihvatanje izmilelih preživelih kukavica u svoje okrilje, koje ih kao kancer izjedaju svojim "ugroženostima", "ravnopravnostima", "bratstvima"... Jer se hrabri gnušaju upotrebe SILE koju kukavice JEDINO RAZUMEJU, i to im se uvek vraća kao bumerang !!!
Preporuke:
30
1
10 ponedeljak, 29 februar 2016 01:55
Cviko
"Suočite se sa realnošću..." je jedna od brojnih rečenica iz asortimana psihološkog rata kojem smo izloženi decenijama. U ovaj rat i to na našu štetu uključili su se mediji, "domaći a kapital im je strani". Setite se poruka, "što gore to bolje", petak metak, ćuti i radi, ne moš bolje, znaš oni gore. U vreme socijalizma sa pogledom na komunizam negde u daljini, razvijana je samokritika na koju se nadovezivala kritika onih od gore. To je bio "kec na dvanajst". Ljudi su bili poslušni prema drugovima od gore. Ako nešto kažete, uvek se našao neko ko bi rekao, šta hoćeš, bolje, budi srećan što i ovo imaš. To su rečenice mimo svake ekonomske logike i pameti. Ova kritika, ušla nam je u krv. Postali smo zombiji ili ko nekad meksički peoni (seljaci). Zato, kad god vam se neko obrati sa ovakvim rečenicma, shvatite, on je vas napao. Uzvratite mu kontranapadom. Neka Vam objasni šta je on ili oni koje predstavlja stvorio bolje nego što smo imali. Takvi nemaju odgovor. Razgovor završite rečju MARŠ.
Preporuke:
29
4
11 ponedeljak, 29 februar 2016 09:10
Branislav G. Romčević
Realnost ima utešnu komponentu istorijske protegljivosti, tj. mora se sagledavati u daleko većem opsegu od životnog iskustva. Nemci su tzv. Sudete, obodne zemlje nekošnje Čehoslovačke, naseljavali još od 12. veka, tako da ih je tu pred Drugi svetski rat bilo jedno tri i po miliona. Vojvodinu su kolonizovali negde od kraja 17. veka, pa ih je, u isto vreme, bilo više od pola miliona u njoj. I baš kad je Nemačka htela da overi tapije, Baćuška stavi zabranu, pa danas u ni Češkoj i Slovačkoj ni u Vojvodini (teritoriji Srbije) nema Nemaca do nekoliko. Slava Rusiji! Slava velikom Staljinu!
Preporuke:
24
5
12 ponedeljak, 29 februar 2016 10:00
@Causa Spectandum
Pa ko, po tebi, treba da vodi naciju? Nepismeni? Oni koji stalno ponavljaju ulicarske recenice tipa 'e bas me briga'? Oni koji se svadjaju sa novinarima da bi se dodvorili nepismenima, i to jos sa novinarima od kojih vecina cast i ne poznaje?
Ostavi ti princip Paulija, koji je u clanku simbolika,
valjda drzavu treba da vodi vrstan ekonomista u oblasti ekonomije, vojsku vrli general i strateg, kulturu kulturni radnik koji se nece pretvoriti u bednog politicara iskljucivo, telekomunikacije i saobracaj vrsni inzenjer iza koga nece ostajati rupe na 'asfaltnoj pisti'...i tako dalje.
Biraci su izabrali da zemljom upravlja galopirajuci kult licnosti, a znamo kako se to zavrsilo u vise navrata u proslom veku, ne tako davno.
Valjda i istorija necemu sluzi, ali prava i istinita, ne istorija koju bi da napisu draskovic i kandiceva.
Preporuke:
28
3
13 ponedeljak, 29 februar 2016 13:21
Ahil
Suočavanju sa realnošću u Srbiji: farma, pink, b92, rts, blic, kurir, informer, prosečna plata oko 350,- € najmanja u regionu, tehnološki višak svugde osim kod izdajnika, stalno uvećavanje javnog duga, inflacija, stalno poskupljenje, visoke kamate, uništavanje sopstvene proizvodnje, isprodaja zemlje, dobit u gotovini se u milijardama iznosi iz Srbije kako stranci tako i domaće izdajice,...
Preporuke:
24
0
14 ponedeljak, 29 februar 2016 14:39
Cviko
Evo jedan od novijih primera "suočavanje sa realnošću". Nasilana vakcinacija dece. Lekari tvrde da ne vakcinisana deca ugrožavaju drugu decu. Kako? Ako su druga deca vakcinisana kako ih nevakcinisano dete može ugroziti? Ili ako su sva deca nevakcinisana, kako se može naučno utvrditi sa kojeg deteta je krenula bolest? U vakcinama ima nezdravih sastojaka. Zašto? Zašto se to krije? Zašto je uništena domaća proizvodnja vakcina?
Preporuke:
23
0
15 ponedeljak, 29 februar 2016 15:16
za autora
Sjajan tekst, sasvim u skladu sa Petrovim renomeom...zao mi je sto nema vise komentara/ reakcija. Verovatno ljudi nisu ni odvojili vreme da procitaju, nego su se ogranicili na naslov.
Preporuke:
11
0
16 ponedeljak, 29 februar 2016 18:46
Bodljikavo prase
Iskreno,ne razumem baš šta je autor hteo reći sa ovim tekstom.
Preporuke:
1
12
17 ponedeljak, 29 februar 2016 18:50
Dr Rade Pajovic,Florida
Prosle noci ne moguci da zaspim,slusam emisiju BBC-a "svedok!"Govore dve zene iz Sarajeva na tecnom,besprekornom englenskom o patnjama za vreme "opsade"Sarajeva!Koje nije ni bilo jer se odavno zna da je grad bio sirom otvoren prema zapadu!Muslimani su srecavali odlazak stanovnistva jer su sluzili kao taoci a I tzv."medjunarodna zajednica"nije zelela izbeglice.BBC stalno,uporno podgreva tu staru pricu,krug je zatvoren,laz je postala istina!Upravo tako,pretvorila se u stvarnost sa kojom moramo da se suocimo,inace nista od ulaska u raj(EU)!A dve sarajke su zvucale kao dobro uvezban duet,sve je bilo kako dolikuje,intonacija glasa,bolni refleksi,sve nauceno I mnogo puta ponovljeno!A onda sam se setio sebe kad sam bio mlad vojnik (19god)I verovao u "Bratstvo I Jedinstvo!"Izasao sam iz garnizona(nedelja)I citao Jesenjinove pesme.I zamalo bio ubijen od dvojice neo-ustasa!I ne bih bio prvi!
Preporuke:
25
0
18 ponedeljak, 29 februar 2016 22:11
@sizif
Inače pitanje bi valjda trebalo da glasi: "Zašto toliki Srbi u Hrvatskoj?" ili "Zašto tolike srpske teritorije u Hrvatskoj?"

Odgovor bi valjda trebalo da glasi: "Toliki Srbi žive na teritoriji Habzburške monarhije od 1699. godine, tj. od Karlovačkog mira. Posle dva veka, 1918. godine, srpska vojska je oslobodila taj deo teritorije od austrijske okupacije i tako je nastala Hrvatska. E sad, možda je trebalo da se Srbi, pošto su 1918. konačno oslobodili tu teritoriju, isele odatle i prepuste Hrvate da fantaziraju o sopstvenoj državnosti. Ali, eto, Srbi su ostali tamo gde su živeli duže od dva veka tako da su Hrvati ipak morali da pribegnu genocidu i progonu".
Zadovoljni odgovorom?
Preporuke:
10
1
19 ponedeljak, 29 februar 2016 23:29
anonimus titus
Pa dobro,umesto što jesmo grobari dobri domaćini,zbog čega najvećeg grobara srpstva ne prosledimo onima koji su zahvaljujući njemu,najviše dobili?
Za početak.
niko
Preporuke:
5
0
20 utorak, 01 mart 2016 11:14
Seljak Bezemljaš1
"Da ne popušta Servijancima" savetovao je 1804.g.Napoleon sultana."Sramna srpska invazija""Tvrdoglava drskost Srbije" "Kupiti Crnu Goru" pisala je engleska štampa i govorio Dizraeli 1876 u vreme srpsko-turskih ratova.I dodavao "nema prevlast slovenske rase". A 1999.g. čuli smo ponovo na nemačkom SERBIEN MUS STERBIEN Srbija mora umreti.

O čemu se radi.
Slabljenjem Turske velike sile su se zabrinule za svoje geostrateške interese.Kome će pripasti teritorija sa koje se povlači ili će biti isterana Turska.
Srbi su na toj teritoriji napravili temelj svoje države. Veliki su uložili napor da temelj sruše a Srbi da temelj održe i državu prošire na celo srpsko etničko područje i da sa sebi srodnim i sebi sklonim naprave državu koja "neće biti igračka velikih".
Antisrpska propaganda je samo deo napora velikih.
Značajan deo.Inteligencija velikih (istoričari naročito) prateći interese svojih zemalja se uključivala sa velikim žarom u proizvodnju srbofobije.(računa se da je rukavac rusofobije)
Preporuke:
10
1
21 utorak, 01 mart 2016 13:10
Branko Pavlović
Samo dve kratke napomene:

1. Kažete za Kolakovskog "savremeni filozof", pa je preciznosti radi ipak potrebno reći da je umro 2009.godine, da ne bi bilo zabune.

Inače štata što ga niste više čitali, to je divan primer kako neko ko je izrazito inteligentan i veoma obrazovan, kada ga potpopite u zapadnu kuhinju baratanja intelektualcima, na kraju u misaonom smislu postane- ništa.

2. Sa Briselskim sporazumom ( i prvim i nerednim) stvari su gore nego što navodite. Nije to sporazum "Beograda i Prištine". U tz. Prvom sporazumu uopšte ne stoji u uvodu ko ga zaključuje, a znamo ko ga je potpisao, a u drugom izričito stoji "obe strane".
Dakle, veoma dosledno, Republika Srbija i tzv.vlada u Prištini su apsloutno u istoj ravni u svakom detalju sporazuma.
Preporuke:
4
2
22 utorak, 01 mart 2016 20:21
sizif
@@sizif
Odgovor bi valjda trebalo da glasi: "Toliki Srbi žive na teritoriji Habzburške monarhije od 1699. godine, tj. od Karlovačkog mira

Pa nije u tom periodu baš toliko značajno povećan broj Srba na teritorijama Avnojske Hrvatske.

Kao ilustracija, Lika i Krbava su do tada bile pod Turcima. Pošto su prilljučeni Habsburškoj Monarhiji, srpsko stanovništvo se u vreme popisa 1712. sastojalo od porodica koje su tu živele za turskog vakta, bilo da su bile ostale, bilo da su se vratile posle rata, porodica koje su se doselile iz Bukovice, okoline Knina i Dalmacije, porodica koje su se doselile iz Vojne Krajine i samo malim delom od porodica koje su se doselile iz Kupresa, Grahova i Knešpolja. Smatra se da je došlo i deset porodica čak iz Starog Vlaha kao deo velike seobe u Ugarsku 1690, uglavnom u Gračac.

Inače po popisu 1712. 74% porodica Like i Krbave su bile srpske.

ww.skdprosvjeta.com/pdf/9.pdf
Preporuke:
1
0
23 utorak, 01 mart 2016 22:20
autor
@Branko Pavlovic

Prema jos uvek vazecoj periodizaciji istorije filozofije (anticka, srednjovekovna, moderna, savremena), Kolakovski pripada savremenoj. Ali ova perodizacija ce verovatno uskoro biti promenjena. Dakle, mislio sam savremeni u ovom smislu, a ne u smislu da nam je savremenik. Ne delim intelektualce na istocne i zapadne, vec na dobre i lose. Na zapadu ima briljantnih umova, a ima i smesnih likova (u ovom kontekstu mi pada na pamet jedan multi kulti levicar Bernar Anri Levi). Ne znam sta se desilo Kolakovskom, citao sam Uzas metafizike i Filozofiju pozitivizma, ali nisam citao njegovo glavno delo - Glavne tokove marksizma. Ovi stavovi su me iznenadili, jer su mu knjige koje sam citao solidne. Uglavnom, iz Poljske je otisao u Oksford, a tamo ipak ne pozivaju bilo koga.
Preporuke:
3
0
24 utorak, 01 mart 2016 23:49
Majstor Bob
@@sizif

Kakvu si budalaštinu napisao čoveče:

Toliki Srbi žive na teritoriji Habzburške monarhije od 1699. godine, tj. od Karlovačkog mira.


Neznalico, to isto kažu i ustaše. A odatle sledi... itd.

Ne znam kako se to desilo da svaka priučena budala može da priča na internetu šta hoće. Bolje je bilo kad su svi bili nepismeni.
Preporuke:
4
1
25 petak, 04 mart 2016 10:17
negi
Ne znam zašto ovoliko filozofiranja komentatora kada je autor jasno postavio svoju tezu(izvinjavam se tek sada sam pročitao tekst).Njegov pristup je i ispravan i logičan, primenjuje se u svakoj policijskoj ili sudskoj istazi.Ne treba se tu pozivati na "velike"umove i mislioce,dovoljna je obična policijska istraga.Ako je u nekoj kafani izbila opšta tuča i policija došla i uvela red,istraga počinje sa pitanjem,ko je prvi započeo tuču,zašto je započeo i eventualno pitanje da li se tuča spontano proširila ili je neko organizovano i namerno izazvao tuču(da bi vlasnika lokala doveo na zao glas),kraj.Autor jasno obrazlaže ovu logičnu i jedino ispravnu tezu:Ko je prvi krenuo u tuču i sa kojim ciljem u SFRJ.Odgovor znamo,Slovenija podpomognuta zapadom,za njom Hrvatska podpomognuta zapadom,za njma BiH sa Izetbegovićem i Bobanom uz pomoć zapada,na kraju Kosovo uz direktnu intervenciju zapada i NATO pakta. I tu je kraj istrage.Kako procesuirati glavne krivce?To je pravo pitanje!
Preporuke:
0
0
26 subota, 05 mart 2016 23:24
autor
@negi

Sto se mene tice, nemam nista protiv ocepljenja iz SFRJ, ali pod uslovom da je postovana volja svih naroda. Srbi su Hrvatskoj doneli status antifasisticke drzave, i kao takva ona je usla u Jugoslaviju...na kraju su izbaceni iz Ustava Hrvatske, to ne moze da opovrgne konzilijum od 50 hrvatskih istoricara. Velikosrpstvo je totalno konfuzna stvar, mit kojim se opravdava ocepljenje iz Jugoslavije, a snagu mu daje horsko pevanje i pisanje velikog broja ljudi. Imate generacije formirane na tom mitu, pre negde sam gledao film sarajevskih gimnazijalaca o "blokadi" Sarajeva, tako jednostrano, ti mladi ljudi su indoktrinirani i kako rece jedan od komentatora opet ce dole biti rata, jer im je elita ekstremna (Silajdzic, Ganic, Bajtal, Ceric), ti ljudi predano rade tamo gde su 95. stali, objavljuje se, lobira se, ceka se nova prilika...
Preporuke:
2
0

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner