Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Pretprazničko veče

Komentari (18) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 sreda, 06 januar 2016 20:37
Sten
Lepa, topla, setna ko zal za mladoscu. Bliska onima u odmaklim godinama. Jos se secam kada sam je prvi put cuo i naucio. Bilo je to mnogo davno, al' tada nije mogla da me rastuzi kao sada, jer su i moje uspomene u to vreme bile skromne. U trenucima sete je i sam odrecitujem, ali je to samo zato sto hocu da proverim da me pamcenje jos uvek sluzi. Sujeta reklo bi se.
Ovi koji tek dolaze na zalasku zivota secace se gej parada.
Preporuke:
50
2
2 sreda, 06 januar 2016 20:53
Bože čuvaj NSPM
Ljudi,kupili ste me ovim tekstom za sva vremena! Ja sam prijatelj sa mnogo Rusa na društvenim mrežama.I kod njih je kao i svuda u svetu sramota biti tužan. Svi potenciraju da su srećni i da samo to ima smisla,pa se takvima i prikazuju. Ja to vidim kao odličan marketing,ali i beg od realnosti. Kada mečka zaigra pred vratima e onda je druga priča. Posle idu kod motivacionih trenera i slično. "Kako i sam da postanem sluga đavolu" tj. kako da se prilagodim i postanem prevarant dobitnik... Ovu pesmu volim još od serije o Aleksi Šantić. Kada sam tužan ili usamljen slušam je i mogu da omirišem tu sobu i osetim piščeve emocije. Nisi usamljen ako si sam,nego ako te niko ne razume. I bosanske sevdalinke imaju sličnu moć kao i stare srpske etno pesme. Ja nisam siguran da danas deca znaju kako izgleda običan izvor pitke vode...Vrh ste!
Preporuke:
49
0
3 sreda, 06 januar 2016 21:14
Mirjana Niš
O divni časi kako ste daleko
Aleksa je srpska duša
Stojnić pleni sojim glasom i ponašanjem
Hvala na ovom zadovoljstvu
Hristos se rodi
Živela Srbija
Preporuke:
48
0
4 sreda, 06 januar 2016 21:26
Momir
Fenomenalno! Aleksa Šantić i Dragan Stojnić.
Preporuke:
37
0
5 sreda, 06 januar 2016 21:34
svaka čast
Kome ovo nije nateralo suze na oči, taj nema ni srca, duše ni pameti. Od ovoga nije moglo bolje i primerenije.
Preporuke:
38
0
6 sreda, 06 januar 2016 21:52
divan glas i predivni stihovi
Savršeno. Još jednom se pokazalo da je NSPM ubedljivo najbolji, najpatriotskiji i najkulturniji srpski portal. Bože, šta smo i kakvi smo bili i na šta smo se napravili.
Preporuke:
42
0
7 sreda, 06 januar 2016 22:58
Turas
Što reče "STEN" i ostali komentari na ovu Šantićevu elegiju ,što nas vraća u prošle , školske dane kada učismo napamet pesme , JJ Zmaja , Vojislava Ilića , Đure Jakšića i drugih velikana srbske književnosti .Da gospodo, oseća se tuga u ovo predpraznično - Badnje Veče Tačno je da trebamo da zahvalimo NSPM koja nam omogući ovaj mali ali dragocen trenutak duhovnosti . Hvala!
Preporuke:
36
0
8 sreda, 06 januar 2016 23:12
bez reči
I akord zvoni... Sve u sjaju jačem
Kandilo trepti i sobu mi zâri...
Iz kuta muklo bije sahat stari.
Ja sklapam oči i od sreće plačem...
Preporuke:
36
0
9 četvrtak, 07 januar 2016 01:56
Knežević Milan
Lepo.
Samo, malo "retro", zar ne?
Šalim se, naravno...
A u svakoj šali- ima i humora...
Preporuke:
4
10
10 četvrtak, 07 januar 2016 06:09
Hristos se rodi
O kako je lepo pripadati narodu koji veruje u Hrista i ima jednog Šantića!
Preporuke:
23
0
11 četvrtak, 07 januar 2016 11:16
A
Predivno!
Preporuke:
17
0
12 četvrtak, 07 januar 2016 11:29
momir
Zar ne oseća autor jednog komentara koliko je strana reč "retro" koju je upotrebio u svom uživljavanju u Šantića? Srpski jezik je u potpunosti u stanju da izrazi sve biće, sav smisao i vaskoliki sadržaj ljudskog postojanja. Nijedna strana reč ga ne nadopunjava, ne nedostaje mu, a živi svedok za to nam je sam Šantić. "Retro" svedoci nam nisu potrebni.
Preporuke:
19
1
13 četvrtak, 07 januar 2016 11:49
Razumemo
Sami, napusteni, ostavljeni I zaboravljeni, ne mogu da citaju ovu pesmu a da se suze ne slivaju niz lice. Mnogima su uspomene na davna, lepa vremena, jedina uteha na surovo usmljenom putu do kraja.
MIR BOZIJI, HRISTOS SE RODI!
Preporuke:
22
0
14 četvrtak, 07 januar 2016 12:12
.....
@momir

Srpski jezik je u potpunosti u stanju da izrazi sve biće, sav smisao i vaskoliki sadržaj ljudskog postojanja. Nijedna strana reč ga ne nadopunjava, ne nedostaje mu, a živi svedok za to nam je sam Šantić.

OVO JE PRETERANO, netačno, uskogrudo gledište. Ali za "retro" se slažem, u potpunosti.
I eto, umesto zastarelim, pozdravljam Vas drevnim pozdravom: HRISTOS SE RODI.
Preporuke:
9
4
15 četvrtak, 07 januar 2016 13:01
Knežević Milan
momir
Zar ne oseća autor jednog komentara koliko je strana reč "retro" koju je upotrebio u svom uživljavanju u Šantića? Srpski jezik je u potpunosti u stanju da izrazi sve biće, sav smisao i vaskoliki sadržaj ljudskog postojanja. Nijedna strana reč ga ne nadopunjava, ne nedostaje mu, a živi svedok za to nam je sam Šantić. "Retro" svedoci nam nisu potrebni.

Zbog skučenosti ove forme i nepoznavanja mojih stavova o jeziku- niste primetili ironiju u upotrebi te reči, namerno nakaradne. Moj "podsmeh" Šantiću je u funkciji podsmevanja nama samima, zbog "modernosti" kojoj se Srbi danas priklanjaju, sve u strahu da ih "svet" slučajno ne opomene da su "zaostali"...
Šantićevo delo je nešto čemu se samo glup može podsmehnuti; ni na pamet mi nije tako šta palo. Samo sam pravio karikaturu nas, "savremenih" polu-pismenih "građana", zadrtih svakog- u svojoj dogmi.
Pozdrav, i srećni praznici.
Preporuke:
30
0
16 četvrtak, 07 januar 2016 18:50
momir @ .....
Evo, gospodine, ako PRETERUJEM, dodajte nešto iz vašeg "širokogrudog" jezika ovoj Šantićevoj pesmi što bi je, na primer, dopunilo leksički, smisaono, osećajno, umno, nešto što potiče iz drugog, "većeg", zapadnog ili inog jezika. Bojim se da niste razumeli moju tvrdnju o logosnom karakteru srpskog jezika. Čini mi se da vi te stvari posmatrate potpuno pogrešno, na liniji razlikovanja (belo)svetsko-provincijalno. Pa ipak, odgovaram božićno: Vaistinu se Hristos rodi!
Preporuke:
7
2
17 petak, 08 januar 2016 22:03
kaca
Prekrasno ,hvala NSPM što nam podari pesmu u celosti i u raznim oblicima iskazanu u ova praznične dane ! Osećaj ponosa je neizbežan što pripadam narodu koji izrodi ovakve pjesnike i pjesme.
Preporuke:
6
0
18 ponedeljak, 11 januar 2016 17:47
Srbi i Rusi
se od malih nogu kroz svoju narodnu knjizevnost vaspitavaju u duhu preterane patetike.Iako dobar poznavalac i jos veci postovalac nase IZUZETNE knjizevnosti koja nije samo u rangu, nego po meni i iznad, svetske knjizevnosti,ipak mislim da patetika nije bas najbolji smer u zivotu, narocito za mlade, a i one koji se tako osecaju.Druga krajnost je anglosaksonski mentalitet,"suv k'o tost", bez imalo emocija.Ipak, oni imaju osecaj za dignitet i liderstvo i to ih i cini takvima da se ne samosazaljevaju, nego idu napred. Sta znaci i cemu vodi poducavanje mladih samosazaljenju-to znaci ceo zivot zaliti za sudbinom i prolaznoscu zivota. Zar nije bolje uputiti mlade, ili ih bar samo pustiti, da uzivaju u zivotu punim plucima, pa ce takvi ostati i u poznijim godinama i nece se zaliti da su nesto propustili u zivotu.Radujte se ljudi k'o npr. Romi, koji nemaju nista materijalno ali su uvek veseli. Jedan je zivot, provedite ga veselo i SRECNA NOVA!
Preporuke:
4
3

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner