Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Srbi u Crnoj Gori i naša ravnodušnost

Komentari (12) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 30 oktobar 2008 00:32
Dragan
Mislim da je ovo veoma korektan osvrt g. Marinka Vučinića koji realno sagledava stanje i poziciju srpskog naroda u Crnoj Gori, kao i sve nedostatke politike aktuelne vlasti u Srbiji, prema napred navedenim pitanjima. Aktuelna vlast u Srbiji, nema izgrađen stav prema nacionalnoj politici u celini, kao i prema nizu pitanja, uključujući i srpske interese u Crnoj Gori. Ona ima ideološku bliskost sa režimom Mila Đukanovića, oličenu u zavisnosti od Vašingtosnke politike, čija je suština na Balkanu, upravo u neprijateljskom odnosu prema egzistencijalnim srpskim interesima. Tu i nastaje protivrečnost pošto vlasti u Srbiji, oličene u DS i Borisu Tadiću moraju i žele da ugode američkioj politici, a u isto vreme se trude da ostave utisak u javnosti Srbije vođenja umerene nacionalne politike. Taj raskorak između stvarnosti i poželjnog se nadomestuje fiktivnom slikom koju stvara najveći deo medija koji su pod kontrolom DS, odnosno njihovih američkih sponzora.
Preporuke:
0
0
2 četvrtak, 30 oktobar 2008 06:21
Nacionalna politika
Aktuelna vlast u Srbiji nema "izgradjenu nacionalnu politiku"? Pa, ne bih se slozio s tim! Tadic i njegovi imaju vrlo doslednu nacionalnu politiku, koja je - antisrpska! Ne samo da je Tadic ravnodusan prema Srbima u Crnoj Gori, ne samo da on vise voli antisrpskog predsednika Djukanovica, on je ravnodusan i prema Srbima u Srbiji! To je razlog sto bez ikakvog pritiska daje Vojvodinu autonomasima, koji su - treba li reci - jaki jedino u svojim antisrpskim nastupima! Na delu je otvorena rasprodaja Srbije, mada Tadic nije jedini krivac. On naprosto vidi da takva politika moze proci, i da srpski glasaci i dalje daju svoj glas njegovoj DS! Tako srpski glasaci postaju saucesnici u ovoj antisrpskoj raboti, a Tadic vise i ne sakriva da je njegovo osnovni cilj potpuna desrbizacija Srbije, i njeno rastakanje! Nema razlike izmedju njega i Sonje Biserko, Kandiceve i Cede Jovanovica! Ustvari, ono sto su ovi radili iz opozicije, Tadic sad radi iz vlasti! Srbija ostaje nema, Srbija ceka da je uhvate u klesta Kosovo, Vojvodina i Crna Gora kao tri antisrpske kvazi-drzave, dignute na temeljima srpske kulture! Bilo je tako vec jednom u Titovo doba, nakon 1974, ali nekako priguseno - sad cemo gledati kako ove tri vestacke drzavne tvorevine stezu ostatak Srbije u smrtonosni zagrljaj! Tadic Boris je stecajni upravnik Srbije! Srpski glasaci dobrovoljno pomazu tom upravniku da rasturi i njihove kuce i porodice. Srbija je opasno bolesna zemlja! Odsad bi trebalo da je jasno: svako ko da glas DS-u i Borisu Tadicu, dao je glas za razbijanje Srbije! Ako vam se ne svidjaju ni druge stranke - ostanite kod kuce, samo nemojte glasati za one koji sprovode ratne ciljeve nasih najvecih dusmana! Ako ipak glasate - vi ste ti koji su dokrajcili Srbiju, vi glasaci! Vi nemi saucesnici i jataci ovog srpskog samoubistva!
Preporuke:
0
0
3 četvrtak, 30 oktobar 2008 11:59
boka junior
odavno je opšte mesto da je zajednički cilj mnogih (i domaćih i stranih) komadanje srpskog nacionalnog korpusa. Proglasi se ideološki kolerktivitet (npr. Crnogorci koji kao nisu Srbi ili MULTIETNIČKI Vojvođani)i napadno se forsira i medijski i kroz obrazovni sistem. I - kako reaguju navodni čuvari srpkih interesa - TAKO ŠTO LEGNU NA RUDU I PRIHVATE NAMETNUTU PODELU. Ovaj tekst koji iznosi uobičajene hiljadu puta ponovljene stavove je tipičan primer...Genijalno - složimo se sa Milom da postoje Crnogorci i Srbi iz Crne Gore, brinimo se samo o ovim drugima, stimulišimo njihovo iseljavanje iz CG davanjem dvojnog državljanstva, zaboravimo da su bar trećina državljana Srbije poreklom Crnogorci, nemojmo se zalagati da oni ne daj Bože dobiju pravo na državljanstvo svoje prapostojbine i preko toga da ne daj Bože i Srbija dobije veći da ne kažem odlučujući uticaj na zbivanja u CG...što reko jedan protiojerej na jednom skupu Srba iz CG "ne činite to ONI BAŠ TO I HOĆE!!!"
Preporuke:
0
0
4 četvrtak, 30 oktobar 2008 12:20
vuk, onaj pravi
„Konačno je došlo vreme da Srbija izađe iz samonametnute defanzivne pozicije i počne da radi ono što rade sve ozbiljne države, vodi brigu o svojim nacionalnim i državnim interesima, poštujući pre svega osnovne demokratske principe i civilizacijske vrednosti.“ Nije došlo to vreme. Mislim, to može samo državotvorna vlada. Aktuelna je upravo dokazala da ne može, neće ili ne sme!
Preporuke:
0
0
5 četvrtak, 30 oktobar 2008 13:32
Milan
Ravnodušnost vlasti prema Srbima van Srbije već predstavlja kontinuitet (Krajina, Republika Srpska..). Ona izvire iz ravnodušnosti većine naroda. Uglavnom nisu ravnodušni oni koji su za te prostore van Srbije vezani rodbinskim vezama, poreklom i sl. (ali čak i takvi su često ravnodušni). Zato je lako da i najmanja nečija želja, namera, uticaj, izazove da i bez pritiska ravnodušna vlast (većinski) ravnodušnog naroda pripremi teren za npr. buduće odvajanje Vojvodine. Dovoljno će biti da se par uticajnih ljudi iz. npr. Hrvatske, Mađarske, ili Austrije dogovori oko toga sa par lokalnih političara i eto, ne postoji ništa što bi to odvajanje moglo sprečiti. Jedino eventualno drugačiji planovi Rusije, u igru oko nas uključuju SAD, Nemačku i bitnije zemlje. Mi nismo u stanju da izgradimo čvrstu državu, kuću koja stoji. Za oduvati našu kuću nije potreban strašni vuk, ekonomski cunami, sukob svetskih razmera, ne, dovoljan je najmanji povetarac i parče po parče otpada. Bude li npr. Albanija želela dalje širenje na naš račun, ostvariće ga, požele li slično drugi, mogli bi to da ostvare, jer smo takvi kakvi smo, ravnodušni prema sopstvenoj sudbini (Srba kao naroda i Srbije kao države). Mi nismo uspeli nikada napraviti državu koju vetar ne može lako da oduva. Ravnodušnu većinu nije briga za to, a oni koji se i zabrinu, uglavnom su u iluziji kako smo nekad u prošlosti umeli da napravimo solidno zdanje. Nismo! Tu iluziju trebamo razbiti i pokušati, dok nam još nije isteklo vreme, da sagradimo zdanje koje neće pasti kod prvog povetarca, ili čak samo od sebe (to se upravo sada događa, dok smo u većini ravnodušni prema izdvajanju Vojvodine, kako očekivati da budemo više zainteresovani za položaj Srba van Srbije?).
Preporuke:
0
0
6 petak, 31 oktobar 2008 23:01
vuk
BUCO,SVAKA TI CAST.SVI TAKO MISLIMO ALI JE ZAISTA MALI BROJ ONIH KOJI TO SMEJU DA KAZU.STO KAZE BRANKO COPIC ....ZNAS TI NAS................
Preporuke:
0
0
7 subota, 01 novembar 2008 00:33
Boki
„i prihvate nametnutu podjelu“. A šta bi bilo koristi da zatvaram oči i ne vjerujem ljudima koji kažu da su druge nacije, imaju svoju državu, koja ne priznaje teritorijalni integritet Srbije, da mislim da se šale i da čekam da se predomisle – kakva iluzija. A u međuvremenu da Srbi iz Srbije ignorišu svoje sunarodnike iz Crne Gore – pa to je ono što CG vlast hoće – da izignorisani Srbi iz CG shvate da su ostavljeni i da ih se ostatak Srpskog naroda odriče i da treba i oni da se prepišu u Crnogorce i odreknu Srpstva.
Pa Milo bi volio da se pitanje opet relativizuje, da napetost malo popusti i da mu to olakša asimilaciju Srba u Crnogorce. Da li si slušao priču o žabi koja ne iskače iz lonca ako se temperatura polako povećava do tačke vrenja, a poslije je već kasno. Davanje državljanstva sunarodnicima kad ga zatraže je tekovina svih velikih država, ja bar znam za Grčku, Izrael, Rusiju, Njemačku, Švedsku, Veliku Britaniju ... Kakav su to Srbi narod ako ih se njihova država odriče? Da se Srbija zalaže da njeni građani dobiju CG državljanstvo – pa kakva bi to država bila da tjera ljude u državljanstvo druge države. Nije da bih imao nešto protiv da stanovnici Sr dobiju državljanstvo CG – ali to je prosto iluzija – pa ni građani CG koji žive u Sr nisu mogli glasati o najvažnijem pitanju – pripadnosti ili ne savezu, dok su stanovnici Detroita mogli da glasaju.
A za crkvu – ona ima svoju logiku. Usput rečeno, nacionalizam u crkvi je strogo zabranjen. Crkvi je svejedno koji je narod , sve dok je narod pravoslavni – tako da Srbi u CG i Sr žive u iluziji da je SPC u CG oslonac opstanka srpske nacionalne manjine u CG, ili nekog novog vaskrsa Srpstva.
Izvini Boka Juniore što postajem ličan, ali prestani da živiš u iluzijama. Neobaviješten si kao Koštunica kada je potpisivao sporazum o stvaranju Srbije i Crne Gore sa klauzulom o referendumu, kada je do poslednjeg trenutka vjerovao da vlast u CG neće namaći dovoljan broj glasova. Neka mi oprosti Koštunica kao „svojemu“, ali je debelo izigran.SSSS
Preporuke:
0
0
8 ponedeljak, 03 novembar 2008 15:25
boka junior
BOKI, šta je ontološki koza koja misli da nije koza nego da je ovca, KOZA ILI OVCA? mi možemo u svakodnevnoj komunikaciji da kažemo OK budi ovca kad tako hoćeš, baš nas briga, ali ZAMISLI ZOOLOGA KOJI ZA TAKVU KOZU NAUČNO UTVRDI DA JE OVCA...ovo je ipak naučni sajt i ne bi trebalo da se pristaje na takve proizvoljnosti tipa OK ti misliš da nisi Srbin pa nemoj biti Srbin ko te ..., samo zato što je to stav ogromne većine ...zato što je "REALNOST" da neće da budu Srbi...ali to jednostavno nije ISTINA..
Preporuke:
0
0
9 ponedeljak, 03 novembar 2008 15:31
boka junior
još nešto BOKI lepo si napisao: "Davanje državljanstva sunarodnicima kad ga zatraže je tekovina svih velikih država, ja bar znam za Grčku, Izrael, Rusiju, Njemačku, Švedsku, Veliku Britaniju ..." da li to znači da to isto ne bi trebalo da bude tekovina i malih država kao što je CG? ... Po čemu ti, koji si očigledno rođen u CG i grebeš za srpsko državljanstvo (što ti ne zameram) iako nemaš veze sa Srbijom, imaš veća prava od mene koji sam rođen u Srbiji a nemam prava na državljanstvo CG odakle su (koju su stvarili) moji preci?...
Preporuke:
0
0
10 utorak, 04 novembar 2008 01:08
Boki
Poređenje ”koza koja misli da nije koza” je uvrjedljivo i nije ni najmanje na mjestu. Nacija ili narod ne korespondira 1 prema jedan sa rasama. Čak ako ćemo da budemo rasisti postoji kod crnogoraca (naročito jug) jedna mala rasna varijacija koja već služi kao psihološka osnova za stvaranje crnogorske nacije. Ne kažem da bi tako trebalo da bude. Sam sam ponosan na relativnu otvorenost svog Srpskog naroda na rasne unitrašnje varijacije, od kojih je jedna južno Crnogorska (za one južnocrnogorce koji još uvijek hoće da su Srbi, za one koji neće, sretan im put kako god hoće sami sebe da definišu). Ja sam pripadam rasnoj varijaciji sjevernocrnogorskoj, sjeveroistočnohercegovačkoj, otprilike kao da mi je tata Vuk Drašković a mama Boris Tadić. Dakle samo da te obavijestim, crnogorska nacija smatra da ima čak i rasni osnovu za svoju etnogenezu, a to je daleko od toga da bude najslabija tačka čitavog projekta, projekta koji uspijeva.
Preporuke:
0
0
11 utorak, 04 novembar 2008 01:13
Boki
«misliš da nisi Srbin, pa nemoj ni biti, ko te ..». Hajde ovako Boka Juniore, ti ubjeđuj Crnogorce da postanu Srbi ili Srbi-Crnogorci ili Crnogorci-Srbi ili šta god već hoćeš, želim ti puno sreće, dakle ti radi na Crnogorcima koji nisu Srbi i pričaj njima šta god hoćeš, ja ti neću smetati. Meni ostavi Srbe bez ali, Srbe bez zadrške, da kuražimo jedni druge da ne izdamo svoj srpski narod da ostanemo ono što mislimo da jesmo, i nemoj nam se miješati. Ima nas jedno 15 posto u CG, i meni je to dosta, kad nas ne može biti više. Pa i da je manje, istina i pravda je jedna. Nemoj mene ubjeđivati da su Crnogorci Srbi, ubjeđuj njih - Crnogorce. Ako hoćeš da mene ubjeđuješ da je svejedno i da sam i ja Crnogorac, javi se Milu da te zaposli, pošto je relativizacija u interesu projekta CG države i nacije, sada kada su jaki, mogu sebi da je dopuste, da bi napravili grand-finale, da bi se Srbi u CG asimilovali.

Nemoj od mene da tražiš CG državljanstvo, obrati se crnogorskoj državi i polaži prijemni ispit iz crnogorskoj jezika, ako ti to nije ponižavajuće. Imaš moj blagoslov i podršku, ali ti ja tu ne mogu pomoći, pošto nemam vlast u Crnoj Gori. Ta država je već rekla svoje šta misli o tebi i o tvojim precima kada ti nije dozvolila da odlučuješ (pa čak ni državljanima) o njenoj sudbini, sa kim će se družiti, a dozvolila je to Albancima iz Detroita.

Da li ja imam pravo na Srpsko državljanstvo je stvar odnosa mene sa mojom matičnom državom Srbijom, i ne smetaj ti meni, ne smetam ni ja tebi.
Preporuke:
0
0
12 utorak, 04 novembar 2008 02:22
NSPM web
@ Boki & @ boka junior

Redakcija (i to ona web) smatra završenom vašu raspravu na temu ko je veći Srbin/Crnogorac a ko manja koza/ovca! Ljubazno vas molimo da nas ne dovodite u situaciju da vaše dalje priloge na ovu temu brišemo!

Hvala na razumevanju, uz pozdrave od
(super) Moderatora
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner