Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Da li je moguća osovina Ankara – Moskva – Damask?

Komentari (17) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 nedelja, 24 jul 2016 13:14
ѕ.j Prerano je i naivno govoriti o bilo kakvoj saradnji sa stambolskim dželatom. Bilo bi potrebno da ga domaći i strani faktori sateraju u ćošak tako da mu saradnja sa Rusijom i Sirijom ostane kao jedini izbor.
Ali i pod tim okolnostima bi mu se moglo verovati samo dok je u ćošku. Turskom ne vladaju ljudi od reči, već prevrtljivci koji žele doboro samo svojima. Turska je istinski saveznik samo onima koje smatra za produžetak sebe: turkijskim narodima, pojedinim sunitskim grupama i balkanskim muslimanima. Ali ni tu nije reč o odnosu ravnopravnih. Turska ne želi da bude brat, pa čak ni stariji, već otac.

Ne gaje prijateljske odnose ni sa većinom muslimana. Iran im je vekovni neprijatelj, baš kao i svi šiiti, a od sunita im valjaju samo ekstremisti jednaki njima. Zato im ne odgovara vlada Sirije.
Preporuke:
58
3
2 nedelja, 24 jul 2016 13:53
Cviko
Čisto sumnjam da bi takva osovina mogla biti napravljena. Nema materijala. Posle drug. sv. rata Turska je sa Grčkom i FNR Jugoslavjiom napravila osovinu koja je pukla. U Turčina je loš materijal. Na mašini, ne može da se uravnoteži. Mnogo "baca", što se vidi i bez mernih sprava. Zato, ne zanosimo se površinskim impresijama koje nam nude. Površina uvek prikriva ono u dubini što odlučuje o sudbini.
Preporuke:
49
3
3 nedelja, 24 jul 2016 15:07
odgovor
Nije. Mada bi dobro bilo.
Preporuke:
30
3
4 nedelja, 24 jul 2016 15:49
Spiridon
Takva osovina nikada neće biti moguća zato što su Erdoganu glavni oslonci u muslimanskom svetu upravo pustinjski šeici na čelu sa katarskim emirom, koji su pod jedan glavni finansijeri pobune u Siriji a pod dva jedni od glavnih investitora u Turskoj gde ulažu milijarde dolara. Agresivni vehabijski suniti i alavitski šiiti ne idu u istu rečenicu ma koliko neko voleo da sanja velike geopolitičke snove po sistemu što je baki milo to joj se i snilo. Ne godinama, već decenijama slušam neke slične geopolitičke fantazije o raznim osovinama ali sve uvek ostaje na kvazinalitičarskim maštanjima i prepisivanju iz zastarelih teorija o kojekakvim talasokratijama i telurokratijama. Uostalom Erdoganu šverc nafte iz Sirije donosi zilione, što bi on odustao eto tek tako geopolitike radi od tolike zarade. Ma dajte molim vas...
Preporuke:
34
10
5 nedelja, 24 jul 2016 18:29
ZEMUNAC
Ko sa djavolom iz SAD tikve sadi,prodje kao Erdogan!OVO moze biti tezak udarac za SAD I VOLELI MI gdina Erdogana ili ne,on bar ima KICMU za razliku od nase marionetske Vlade da se bori za nezavisnost i pravu svog naroda!NATO okupaciju je nasledio,a niko normalan ne podnosi zapadne ucene,osim ovog naseg premijera,IZDAJNIKA na domacem zadatku!Ovaj scenario je dobar i za PRORUSKU opoziciju u SRBIJI!
Preporuke:
23
5
6 nedelja, 24 jul 2016 18:43
Ja
Za sada ne.
Turska je nepouzdana.
Preporuke:
20
2
7 nedelja, 24 jul 2016 18:45
aleksandar
Imperija da pusti Osmanlije koji su njen glavni oslonac na najosetljivijoj geostrateškoj tački?
To ne biva.
Ko misli da je tako nešto moguće, taj ne zna puno.
Preporuke:
24
0
8 nedelja, 24 jul 2016 19:08
Drug Mao
Ako bi se i ostvario takav savez, to bi imalo veliki značaj za Republiku Srpsku. Morala bi da bude zamenjena ratnohuškačka retorika koju slušamo iz Sarajeva. A i turski odnos sa našom pokrajinom, Kosovom i Metohijom bi ipak pretrpeo izvesne korekcije. To bi bilo dobro, naravno.
A da li je moguće, pa hajde da vidimo.
Turci su suniti i to bi ublažilo stare probleme na jugu Rusije, između Jermenije i šiita turskog porekla u Azerbejdžanu. To je važno za Rusiju. Asad bi bio spokojan, i kurdski problem, više turski no sirijski, je lakše kontrolisati.
Živi bili, pa videli.
Kod nas, u zemlji totalne neizvesnosti i smešnih istorijskih istina kažemo:
"Šta će biti, videli smo
šta je bilo, videćemo"
A turski avion je pred kraj bombardovanja 1999, tako nam je bilo saopšteno, pucao na komšijski Zaječar.
Videćemo šta je bilo.
Ipak razlika je kao između neba i zemlje kada se porede Turska i recimo Katar, Kuvajt, Arabija ili Emirati. A to je sunitska osovina.
Voleo bih da se ostvari savez.
Preporuke:
10
5
9 nedelja, 24 jul 2016 19:12
Volio bih, ali?
Da li je moguća osovina Ankara – Moskva – Damask?


Mislim da bih bio najsretniji da se desi savezništvo na relaciji Ankara-Moskva.Damask,, ali dok ne vidim konkretne pomake ka tome, skeptik sam.
Preporuke:
14
4
10 nedelja, 24 jul 2016 20:16
šmrlj
..pogrešan `karurs`, - `osovine` su prošlost, svaka puca, bilo drvena, bilo od najjačeg čelika....
Preporuke:
5
2
11 nedelja, 24 jul 2016 22:12
gavrilo
Meka bude što biti ne može!
Preporuke:
8
2
12 ponedeljak, 25 jul 2016 18:00
hmm
U naučnoj fantastici je svašta moguće.
Preporuke:
2
1
13 ponedeljak, 25 jul 2016 20:14
Majstor Bob
Takvi savezi uvek idu na štetui manjih naroda. Kao što bi Srbi nastradali u slučaju saveza Rusije i Nemačke (a "romantičarski" geostratezi neka sanjaju šta hoće) i ovaj rusko-turski savez bi bio verovatno loš za balkanske zemlje.

Dobro za nas, i ceo normalan svet, je samo jedno: raspad i nestanak velikog zla - turske države. Nezavisan Kurdistan, velika Jermenija, pravoslavni Konstantinopolj - to treba slobodnim ljudima sveta, a ne tursko islamsko-američko zlo.
Preporuke:
10
0
14 utorak, 26 jul 2016 11:25
ANALITIČAR
Osovina Rusija - Sirija - Turska sada trenutno nije realna niti izvodljiva a u budućnosti moguće da je realna na pitanjima gdje se poklapaju interesi sve tri strane . Kao prvo Rusija kao ni Iran nikada neće izdati bratsku Siriju , Rusija je vojno sve jača , u Siriji ima ozbiljne baze kod Tartusa u Baselu i kod Homsa u Hmejmimu . Čvrsto brani Siriju , da Iran i Rusiaj lani nisu na poziv Vlade Sirije došli u pomoć Siriji al kaida ( Nusra i ISIS ) bi sada bili pred osvajanjem Alepa i Damaska . Ovako linije sirijske junačke armije su vrlo stabilne , Latakija oblast skoro čista , vraćena Palmira , sačuvan Deir er Zor , oslobođena avio baza istočno od Alea , povezane šiitske enklave , najvažnije u Alepu skoro u potpuno okruženje stavljeni Nusrovci . Dalje , čim je Turska vidjela da ju je Amerika uvukla u živo blato agresijom na Siriju i pomaganjem Kurda ( rušenjem Turske ) Erdogan je vidio da se veliki satana USA ne igra , muslimani satanu zovu dadžal pa bi Amerika bila veliki dadžal
Preporuke:
0
0
15 utorak, 26 jul 2016 11:32
ANALITIČAR
Dakle trenutno nije realan savez Rusija - Turska - Sirija ali u budućnosti biće moguća plodna saradnja ali uslov je da Turska da prekine da pravi kampove unutar Turske za ISIS i Nusru . Rusija čvrsto brani Siriju i nanijela je ogromne gubitke vahabizmu . Turska je regionalna sila , RUSIJA je globalna velesila , Erdogan je ušao u rat sa Amerikom i njenom mrežom u Turskoj tako da je nATO PAKT pred raspadom ( JUŽNO KRILO ) puca . Vidimo da su u sukobu Španija i Engleska - Gibraltar . Engleska van EU , Nemačka napadnuta od mreže islamista i nacista ( obje kontrolišu Zapadne službe ) . Rusija će Erdogan to mora znati istjerati Ameriku sa Bliskog Istoka , Rusija ima pretenzije na Konstantinopolj , valjda je Erdogan shvatio da ga je Amerika gurala na Rusiju a da će Turska platiti ceh . Rusija je potpuno Tursku okružila ali bude li Turska fer Rusi će biti fer . Kurdi su zapalili Tursku , doveli je do raspada , sada ovaj još puč i Erdoganove čistke Gulenovaca američkih agenata unutar Turske
Preporuke:
1
0
16 utorak, 26 jul 2016 17:04
nepoznanica
Samo jedan mali ali bitan detalj,nedostaje kraći osvrt na zbližavanje Izraela i Turske,koje ubeđen sam nije prošlo bez nevidljivog posredovanja Rusije.
Gde je tu Iran?
niiko
Preporuke:
2
0
17 sreda, 27 jul 2016 23:50
Turas
Mnogo lepo da bi bilo istinito . Verujem da NATO niti je toliko slab , niti Erdogan stvarno postavlja NATO uslove . Jer realno njegova vlast nije bila u opasnosti . Da se uistinu suprostavi zapadu , njegov život nebi vredeo pišljivog boba . Sve je ovo pletenje mreže oko Rusije . Cilj Alijanse da migranti nagrnu u EU . Sada su zato stvoreni uslovi . Erdogan je na potezu . Počinje politika komtrolisanog haosa .
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner