понедељак, 25. мај 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

О југословенском социјализму

Kоментари (62) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 петак, 24 новембар 2017 20:26
Causa Spectandum
Проблем прве Југославије није био само недемократски режим


Problam prve Jugoslavije je njeno konstituisanje. Ako je za nesto krvi, Aleksandar je kriv za to.
Bez obzira, cak i da je teklo med i mleko, hrvati bi se okrenuli 41-ve protiv srba.
A, samo uzgred, ako se okanemo marksistickih i komunistickih tumacnja ekonomskih odnosa, u Jugoslaviji i nije bilo tako lose, kako se zeli prikazati. U SFRJ je bilo daleko bolje, i u ekonomskom, i u politickom pogledu, pa su hrvati 91-ve i opet se latili noza.
Ne moram vas valda podsecati da su i 1918 i 1945 zateceni na pobedjenoj - germanskoj strani, koja, e to istorija potvrdjuje, za njih i nije bila pogresna.
Препоруке:
59
8
2 петак, 24 новембар 2017 20:38
Zbog ovog vredi čitati NSPM
Odličan tekst i racionalna analiza. Sve pohvale autoru.
Препоруке:
30
42
3 петак, 24 новембар 2017 21:03
пензионер Цвико
Тема је широка а само хиљаду знакова. Распад СФРЈ је показао да ткз. "национално питање" није била полуга за разбијање СФРЈ. Ево и доказа: Хрвати су остварили државу, из ње истерали Србе а сада и они сами одлазе из своје етнички чисте државе. Где је ту нерешено национално питање? Нема га. Економски разлози због којих млади данас напуштају териториј бивше СФРЈ, говоре да су у питању пре свега здрави економски односи о којима сви причају а нико их не успоставља. Распад СФРЈ односно ФНРЈ почео је у ЈНА одмах после рата када су се припадницима антифашистичке борбе "придружили" припадници" фашистичких јединица. До краја педесетих, истерали су праве борце против фашизма и почели да постављају своје нормативе. Између осталог ликвидирали су све оне у иностранству на које смо могли рачунати. Републичка руководства су сххватила да су вишак па су админстративне границе претворили у државне. Студенти су 1968 покренули питање "паразитне црвене буржоазије". Нису успели.
Препоруке:
31
15
4 петак, 24 новембар 2017 21:05
пензионер Цвико
Данас деца црвене буржоазије самоуп. рук.) заједно са децом самоуправљача, разбијају све, обезвређују све. Управљачки механизам у самоуправљању састојао се од радника битанги, глупана-слепаца и наиваца без свог ја и директора самоуправног предузећа. Они су радно време проводили на састанцима, на којима су одлуке доносили у стилу "како директор каже". Изнад директора били су комитети до врха републичке државе. У биографиијама републичких руководилаца је писало, да потичу из сиромашне сељачке или радничке или мешовите породице. Кад њихову децу данас питате одакле им новци, они кажу, па ми смо одувек имали новце... Нпр. У време Тихомира Влашкалића, један приватник је крајем године политичарима слао коверте. Нико се није бунио. Чак ни УДБА која је открила да је приватник производио камионске гуме које ником нису требале. Самоуправне фирме су те гуме морале да купују а политичари су добијали коверте. И ником ништа. О трговини наоружањем да се и не прича.
Препоруке:
31
13
5 петак, 24 новембар 2017 21:14
пензионер Цвико
Данас, ни једна република бивше СФРЈ није остварила оно што је разбијањем СФРЈ пројектовала. Неспособни разбуијачи-градитељи? Не најобичнији лопови, без имало скрупла и поштовања било чега. Укупни дуг свих република данас вишеструко прелази дугове бивше СФРЈ. Према речима једне службенице СДК (СДК су светски економски стручњаци уврстили у сам врх квалитете контроле новчаних токова) пензиони фонд Војводине био је најјачи у целој СФРЈ. Опљачкане је. И још би да пљачкају. Оно што је основно у економији јесте, што је држава већа то је богатија и јача (па и војнички) уз услов да је воде не они што имају диплому, већ дух и срце државе у себи. Кад огулите банану имате шта и да поједете. Кад огулите ове СФРЈ банана-републике, испред себе имате ништавило. Ево нпр. Београд. нема вдовољно возача за аутобусе, лекара за лечење болесних и још много тога. Да, београдски пензионери добили су "сениор картице", нешто као лото. Можд и није све црно као што пипемо. верујем да још увек има људи чистог срца
Препоруке:
22
9
6 петак, 24 новембар 2017 22:24
Виктор Ларин
Одавно нисам срео овако аргументован, објективан и дубок текст о држави о којој се не говори.

Волео бих да аутор организује јавну трибину, јер за ову од прошле недеље нисам знао.

Текст упућује да је Југославија имала два економска непријатеља, две крајности: (1) неолиберално отварање и апсолутизацију тржишта, и (2) занемаривање тржишних механизама и ограничавање тржишта у реоубличке границе.

Данашњим наследницама Југославије- патуљастим и јогунастим државицама које, заправо, кроз воје свађе остварују улоге које су им наменили господари из Брисела, Берлина, Вашинготна, али и из Москве, ово може да буде поука: не излагати се тржишту пошто-пото, али тржиште не занемаривати.

Да ли има неко да чује ово данас!?
Препоруке:
16
27
7 петак, 24 новембар 2017 22:54
сизиф
Према Милораду Екмечићу нације на Балкану настале су у деветнаестом веку, не на основу језичких, него верских разлика, то су национализми судњег дана, код којих је међусобна нетрпељивост најизраженија.

Будалаштине. Како дубоко је расизам укорењен међу београдском србо-хрватском елитом. Да су ти народи нормално разграничени, попут осталих европских народа уз поштовање каквог-таквог реципроцитета, и понашали би се мање-више као остали.
Препоруке:
21
14
8 петак, 24 новембар 2017 23:31
Зоран Ђорђевић
Питање је шта је био главни мотив најважнијег теоретичара СКЈ Едварда Кардеља. Неки мисле да је његово инсистирање на самоуправљању у ствари био само изговор за постизање других циљева, пре свега слабљења савезне државе и повећавање овлашћења република и покрајина.
Самоуправљање је највеће зло које је могло да задеси привреду. Тврдим да нам је то, као и она несврстаност, наметнуто од стране Запада.
Ова анализа је одлична.
Препоруке:
17
19
9 субота, 25 новембар 2017 01:15
МР
Овакав детаљан приказ нисам нигде прочитао. Рођен сам за време прве Југославије, посматрао сам развој догађаја у социјалистичкој Југославији и могу све да потврдим. Југославија је лежала на бомби која је имала састојке привредну стагнацију, национализам и религију. Додатно Запад је активно радио на разбијању земље и на крају је завршио посао.
Препоруке:
13
9
10 субота, 25 новембар 2017 05:01
"Пантер"
Краљевина СХС је створена 1918. од делова држава које су биле потпуно различите у друштвеном, економском, институционалном погледу. Почев од различитих законодавстава (Српски грађански законик, Аустријски грађански законик, шеријатско право), преко различитих својинских односа, породичних и наследних права, различитих економских и монетарних система (1918. у земљи још увек циркулише више различитих валута), различитих система земљишних књига, различитих језика, писама (ћириличног и латиничног)и календара(јулијанског и грегоријанског) .... да не набрајам даље .... Зато није јасно шта значи реченица: „Краљевина СХС (доцније Југославија), организована је као централизована држава, без уважавања националних посебности несрпских народа.“ Па проблем Краљевине СХС/Југославије је управо био централизација и интеграција да би се од тих разнородних делова створила функционална држава.
Препоруке:
24
2
11 субота, 25 новембар 2017 07:00
@Viktor Larin
Protivrecnost je zapravo izmedju ekonomskog samoupravljanja i politickog upravljanja jedne partije koja je osutstvo politickih sloboda pokusala da spusti na nivo ekonomije, ali i da istovremeno ne dozvoli da se ono (samoupravljanje) izfdigne u vertikalu do politickog upravljanja, cime je ekonomija politizivana, a njene reforme zapravo bili politicki obracuni unutar partija, kao upravljaca bez vlasnistva, jer je ono vlasnistvo samoupravljaca, pa politicka elita vlasnistvo pocinje da trazi u politickom vlasnistvu nad vlascu u republickim okvirima, zbog cega ce se problem slobode koji lezi u osnovi ovog protivrecja javiti ne kao pitanje licne, vec kolektivne slobode nacije.S druge strane, samoupravljaci ono cime upravljaju ne dozivljavaju kao nesto sto poseduju, kao "moje", vec se javlja oblik negativne privatne svojine "ne-moje", koje samoupravljace odbija u sferu privatnih interesa, sto dovodi do opadanja radne efikasnosti i okretanju konzumerizmu.Dakle politicka elita posed trazi u...
Препоруке:
6
2
12 субота, 25 новембар 2017 07:14
@Viktor Larin
...u politickom vlasnistvu nad republikama i pokrajinama, a samoupravljaci u privatnosti i materijalnosti licnog zivota.Izmedju njih je drzavno-drustvena imovina koja nije nicija i koja ih deli u te dve kaste okrenute privatizaciji vlasti na republikama i pokrajnama (politicka elita) i privatizaciji licnih zivota, posebno sa gubitkom ideoloskog veziva (ne, naravno pravnog okvira jedinstva, sto je bio slucaj i sa kraljevinom, gde je jugoslovenstvo postalo integrisuce sredstvo srpskog kralja, politicke i kulturne elite, umesto nestabilnog pravno-politickog poretka, kao sto danas istu funkciju ima politika EU integracija za unutrasnje stanje u Srbiji ,opet kao zamena za pravni poredak).Tako su samoupravljaci bili iskljuceni iz politike i istorije i kada je materijalna nemastina otvorila pitanje slobode, ono je od strane politicke elite odmah iz individualne sfere preneto na nacionalnu.Dakle u osnovi je bilo pitanje slobode, a ne tehnike upravljanja ekonomijom.
Препоруке:
7
2
13 субота, 25 новембар 2017 08:26
на НСПМ постоји одговор
за "млађе коментаторе"
Још од пре 6 година на НСПМ постоји одговор на овакве анализе

http://www.nspm.rs/dokumenti/smisljene-smutnje-%E2%80%93-tekst-izlaganja-povodom-rasprave-o-ustavnim-amandmanima-iz-1971.-godine.html?alphabet=c#yvComment50730

Смишљене смутње – текст излагања поводом расправе о уставним амандманима из 1971. године
In memoriam Михаило Ђурић
понедељак, 28. новембар 2011.

Професор Ђурић је двадесет година пре деведесетих предвидео како ће изгледати распад СФРЈ и његове узроке

Због овог излагања у марту 1971. године професор Ђурић је одстрањен са Правног факултета и пресудом Окружног суда у Београду, 17. јула 1972. године, осуђен на казну строгог затвора у трајању од две године због кривичног дела непријатељске пропаганде из чл. 118 ст. 1 КЗ, која је касније преиначена на казну затвора од девет месеци.
Препоруке:
19
6
14 субота, 25 новембар 2017 10:15
@MP
Ovakva periodizacija i analiza se nalaze u svim udžbenicima za početnike na Pravnom i Ekonomskom fakultetu. A za ozbiljniju analizu pojedinih faza političke i ekonomske istorije SHS/Jugoslavije postoje tomovi i tomovi knjiga, rasprava, suprotstavljenih mišljenja iznetih u zbornicima sa skupova SANU, naučnih instituta, fakulteta posvećenih tim pitanjima.
U svakom slučaju nije uobičajeno iznositi neku tvrdnju kao neospornu činjenicu zato što je to rekao Gramši ili gospođa Mari-Žanin Čalić.Oni se mogu citirati kao ilustracija jednog od mogućih (i mnogih) stavova, ali se onda uobičajeno navede i autor istog renomea sa suprotnim stavom.
Препоруке:
22
3
15 субота, 25 новембар 2017 11:10
Srki
-Kraljevina Jugoslavija nije bila ekonomski losa za ono vreme,kako se tvrdi u clanku
-NOV je izmisljotina komunista koji su zajahali siroti narod(pod supervizijom britanskih obavestajnih sluzbi),a koji je pobegao u sume u samoodbrani od genocida
-fantasticni poslertni rast GDP posledica je niske baze.Ne moze se sa procentom uporedjivati rast GDP od npr. 20 mlrd dolara i onaj od 100 mlrd dolara.Sasvim je prirodno,da kako se GDP povecavao, stopa rasta pada
-generalno gledano,rast SFRJ je uporediv sa svim ostalim evropskim drzavama,ukljucujuci istocni blok.Uopste nije istina da je istocni blok bio siromasan,kako mnogi to zele da predstave.Stanovnici istocnog bloka su imali u nekim oblastima manje od zapadnjaka(pre svega luksuzna roba),a u nekim oblastim vise od zapdnjaka(stambeno pitanje)uz infrastrukturu koja nije zaostajala za zapadom.Samo bi izneo detalj kako se u istocnom bloku zimi niko nije smrzavao,za razliku od npr Britanaca,od kojih su mnogi zbog stednje ziveli na 15 stepeni C
Препоруке:
28
8
16 субота, 25 новембар 2017 11:23
Srki
-nija tacno da je SFRJ 1981 bankrotirala.Ako nije bilo kafe i deterdzenta,to ne znaci da je nastupio bankrot.Drzva je bila duzna samo oko 4 mlrd dolara,sto je bio veoma mali dug u odnosu na GDP od oko 120 mlrd dolara, dakle nekih 3 do 4% GDP-a.
-sasvim je pogresno vezati razvoj SFRJ za socijalizam,jer ona bi se jednako razvijala u bilo kojem drustvenom uredjenju.Ja bi pre vezao razvoj SFRJ sa pedesetgodisnjim stanjem mira,stanjem bez rata
-drzava sa velikim brojem stanovnika je prednost.SFRJ je imala tu prednost.Cak i njene razlicitosti su bile prednost(ali,pokazalo se i nedostatak)
-demokartije nigde nije bilo,ni na zapadu,a dans da ne govorim
-deo drzve koji je potpuno zakazao,bili su generali i politicari spijuni,kupljeni od zapada,kao i zadrti komunisti koji se nisu setili da treba uvest visepartijski sistem posle pada Berliskog zida.Pomalo,uz zakonsku regulativu.Kontrolisano.Da su se taga setili,danas bi ziveli ko ljudi,a mnogi koji su nestali bi bili sa nama
Препоруке:
27
7
17 субота, 25 новембар 2017 11:31
nikad necemo saznati
da li je ustav 1974 bio zla namera ili neuspeli pokusaj smirivanja nacionalnih apetita
Препоруке:
6
7
18 субота, 25 новембар 2017 12:02
сизиф
@на НСПМ постоји одговор

Потпуно свесан мрклог мрака у Београду, проф. Ђурић просто црта:
Уопште узев, границе свих садашњих република у Југославији имају условно значење... Неприкладност, произвољност и неодрживост тих граница постаје очигледна онда кад се оне схвате као границе националних држава.

Посебно је питање како је ико могао границе којима се "решава национално питање у Југославији", како су и говорили, не схватати као "границе националних држава". Београдски идиоти, "српска" културно-просветна елита. У сваком случају, нормалан свет је то одлично схватао, о чему сведоче масовне миграције становништва према својим државама. Још од 1945, и Срба и Хрвата и Бошњака.

Како је неко уопште могао веровати да је Авнојска Југославија, са онаквим расистичким границама, прављена да траје, па чак и да може да траје!?
Препоруке:
13
5
19 субота, 25 новембар 2017 12:07
Калауз
Чуј,
"Опасност од, у почетку снажне Комунистичке партије Југославије, терором је брзо уклоњена, али хрватско питање није решено."

Испада да су први комунисти били Хрвати а још већи бисер је да је прва ДРЖАВА Југославија спроводила ТЕРОР против КОМУНИСТА а у другој југославији је само текло мед и млеко.
Препоруке:
16
2
20 субота, 25 новембар 2017 12:21
@сизиф
нормалан свет је то одлично схватао, о чему сведоче масовне миграције становништва према својим државама. Још од 1945, и Срба и Хрвата и Бошњака.

Још једно класично булажњење о "бошњацима" који нису постојали до исламског џихада у босни, и које су то "националне државе" када турци сем отоманског царства нису имали државу (што значи да су турци уместо што су постали "муслимански коснститутиван народ" требали да заврше у турској), а ни хрвати нису имали државу пре 1991 године, него им је комунистички окупатор доделио териорије које је Српски народ добио као репарацију у два светска рата. Турци су гојени и пажени од комунистичког окупатора да буду "тампон зона" између усташа и Срба и стални реметилачки фактор на Балкану исто као и остали сарадници нациста из два рата мађари, бугари, шиптари, усташе и словенци а сада и натогорци

Успех "југословенског социјализма" је уништење Српског народа као већинског, док ти комунистичке окупаторе називаш "српском елитом"
Препоруке:
18
9
21 субота, 25 новембар 2017 12:47
сизиф
@nikad necemo saznati
da li je ustav 1974 bio zla namera ili neuspeli pokusaj smirivanja nacionalnih apetita

Проф. Ђурић још 1971. каже:
Треба бити начисто са тим да је Југославија већ данас готово само географски појам... Али не пада ми ни на крај памети да се залажем за спасавање по сваку цену нечега што се не може спасти и што, како испада, у оваквом виду или привиду није ни вредело стварати.

Иначе по попису 1948. у НР БиХ је било око 44% Срба, као и 1931. Већ 1971. спали су на 37%. Какве везе устав 1974. има с тим и како је то могло трајати?
Препоруке:
6
5
22 субота, 25 новембар 2017 12:48
Rale
pogledom na kartu Kraljevine Jugoslavije,mozemo videti da je bila izuzetno inteligentno i neutralno podeljena.Da se zadrzala ovakva podela,mnogo teze bi doslo do raspada drzave.Komunisti su to uradili sa namerom cepanja.
Препоруке:
21
7
23 субота, 25 новембар 2017 12:51
O југо социјализму и српско јнаивности
По аутору (и распрострањеном мишљењу комуниста дрезденске оријентације), Краљевина СХС/Југославија није уважавала „националне посебности“ несрпских народа.Ти несрпски народи су желели пре свега да остану у оквиру Аустроугарске а према Србији и победничкој („конзеравтивној“ ?) српској војсци су гајили мржњу. Лист „Хрватска“ од 3.7.1914. „приопћава“: „ Народ навјешћује Србима борбу на живот и смрт“. Неколико дана касније, 27. јула, словеначки адвокат, Марко Натлачен, објављује у листу „Словенец“ поданички понизну песму „Србе на врбе“ којом се изражава лојалност Словенаца према Бечу и изриче смртна пресуда СВИМ Србима „S kanoni vas pozdravimo, VSI Srbi, dom hladen vam postavimo ob vrbi.“ Тај исти Марко Натлачен је после надчовечанских жртава „конзеравативне“ српске војске и стварања Краљевине СХС, именован за бана Дравске бановине. Да човек не верује. Већ 6. априла 1941. је основао Народни свет за Словенију, чији циљ је био сарадња са окупатором - пре него што је до окупације дошло.
Препоруке:
33
8
24 субота, 25 новембар 2017 13:53
пензионер Цвико
@ O југо социјализму и српској наивности,
Суштина целе приче је у новцима, kроз време. Нерешено "национално питање" је "мантра за замајавање људи" које врши једна мања група лопова и ништа више. Зашто замајавају људе? Па због новаца. Споменути Натлачен се обогатио а колико је осталим Словенцима омогућио је друго питање. У Хрватској, остварили су етнички чисту државу и сада ти Хрвати напуштају Хрватску. Разноразни Тодорићи су их опљачкали, њихов рођени ... Не могу сада казати да им је национално питање разлог за све наведено. На Косову и Метохији не тече мед и млеко као што су им обећавали. И тамо главне породице воде главну реч. Пљачкају своје сународнике који као и Хрвати одлазе са Косова и Метохије. Само статистичари вичу како их стално има око 2 милиона. На крају један наш читалац-коментатор поставио је важно питање на које подсећам. У самоуправљању имовина није имала титулара? Речено је са капитализмом долази титулар. Данас нема ни имовине ни титулара. Покрадени смо, до сржи ...
Препоруке:
15
9
25 субота, 25 новембар 2017 16:51
Све саме фразе (1)
„Новостворена држава није ништа учинила на социјалној еманципацији сељаштва“.
Европска економска заједница створена 1957 (претеча данашње ЕУ), је успела тек 1962. да успостави неке елементе заједничке пољопривредне политике а тек 1999. је конституисан „други стуб“ те политике - „пољопривредни развој“. Требало им је дакле 42 године да успоставе политику „социјалне еманципације сељака“ јер се ради о осетљивом политичком и економском питању које је требало решити тако да буде прихватљиво и за сељака индустријски развијених чланица и за сељаке из претежно руралних држава. При том су на тражењу тог решења радиле уходане администрације бивших колонијалних сила, са устаљеним институцијама и професионалном управом.
Препоруке:
14
3
26 субота, 25 новембар 2017 16:59
Све саме фразе (2)
Држава СХС је за решавање тог проблема имала на располагању 16. година, од 1918. до убиства краља Александра1934. Претходно је, међутим, требало створити одговарајуће институције, министарства, донети законе, подзаконске акте, оспособити управу на проширеној државној територији која би примењивала та нова правила. А та правила се нису могла донети ни за годину ни за пет, ни за десет година јер је требало да одговарају потребама и специфичним ситуацијама сељаштва у Србији, Босни, Хрватској, Словенији.Узгред, пошто нисам имао част да читам Грамшија, да ли је он сматрао да треба решавати првенствено питања хрватских сељака, као што је краљ Александар решавао првенствено питање хрватских и словеначких војних лица из аустрисјке војске, дајући им предност над српским официрима и војницима.
У сваком случају,после убиства Александра од стране усташа 1934.године, свима је било јасно да је опстанак новостворене државе под знаком питања и никакве реформе тог типа нису биле могуће.
Препоруке:
17
2
27 субота, 25 новембар 2017 20:59
@Srki, 25. novembar 10:10 i 10:23
После пада Берлинског зида у Србији су 9. и 23. децембра 1990.одржани први вишестраначки избори за Народну скупштину. Били су то први вишестраначки избори после Другог светског рата. На изборе је изашло око 5 милиона бирача. Социјалистичка партија је добила близу 3 милиона гласова, Српски покрет обнове око 800 хиљада, а Демократска странка око 380 хиљада. У то време сам као студент радио хонорарно као анкетар и сведок сам запрепашћења многих који су се у институцији –наручиоцу истраживања, већ прешалтавали за ново доба.
Рат као последица сецесионизма и санкције које су нам увели, довели су до данашње ситуације. Било је то „време које куша човекову душу“. Нажалост, многи су је изгубили „за шаку долара“.
Препоруке:
9
3
28 субота, 25 новембар 2017 21:17
АгатонФонПетровић
Шта је бре ово? Од Краљевине Југославије до Каталоније? Овај текст је један миш-маш у који је стрпано двадесетак тема и ниједна није анализирана. Било би јако лепо да је историја овако једноставна али није. О свакој од тема које се овде помињу постоје десетине књига озбиљних стручњака а не пет аутора које је текстописац прочитао и на основу тога сервирао дефинитивне закључке који немају везе са науком. Жао ми је али ни Србија није друштво на нивоу предисторије да би неко могао да напише овако нешто и то назове анализом. Генерације стручњака разних профила су својим радом изградиле стандарде по којима се воде овакве расправе а овај текст се не уклапа ни у најнижи стандард.
Препоруке:
8
8
29 субота, 25 новембар 2017 21:21
Радгост
Социјалистички поредак већ постојао у Србији за време владе Обреновића(бесплатно здравство,школство; имовина породичних задруга заштићена од пленидбе; народна војска). У Русији 19. века сеоске општине/задруге предвођене племићима јесу почетак изградње социјалистичког поретка. Марксу савременици приговарали да измислио задруге (комуне,комунизам)које већ постојале у Русији.
Чланак те разни Вејводе,Вајгли,Црнобрње итд., само разрађују смернице(против Русије и Србије) "СвеСлавенског конгреса" у Прагу 1905. под покровитељством покрета "Белведере" дофена Франца Фердинанда. Да се Србима и Русима наметну Словени за управнике.
После Великог рата Србија нестала са мапе али добила обавезе-југославенски социјализам: Да враћа дугове територије државе СХС!(нагађам да их још увек отплаћује). Недржавотворни какви јесу у СХС, за време "Велике депресије" 1933. Југославију увели у банкрот (Србија пак и даље отплаћује).
Препоруке:
9
4
30 субота, 25 новембар 2017 21:39
Оливер Кромвел
Нема ту прве и друге Југославије у питању је један пројекат направљен од стране иностраних центара моћи,стицајем околности променио се политички и економски поредак али не и суштина,Југославија је била гробница српства.Што се тиче фамозног привредног раста то је све мит,Америка је убризгала преко 100 милијарди долара у тог тројанског коња,чак је и тајно увукла у НАТО ту творевину.Када се средином шездесетих наслутило економско пуцање отворене су границе и готово милион људи је отишло у иностранство,тиме се смањио притисак на режим.Практично од 1974 до 1991 СФРЈ је живела од девизних дознака и кредита,Крајгерова комисија је 1982 само констатовала хиперинфлацију и банкрот државе којој више нико није хтео да даје кредите јел су јој дани били одбројани,покушао је Анте Марковић да сачува у животу монетарни поредак СФРЈ али то више никоме није било у интересу,пао је зид свет се мењао и никоме више није била потребна тампон зона између истока и запада.
Препоруке:
9
14
31 субота, 25 новембар 2017 21:45
Milos Petrovic
Za Bogdana Denica, jednog od izvora ove studije, su u svoje vreme svi znali da je americka spijuncina. Po raspadu Jugoslavije je, kao i vecina drugih "levicara", bio izrazito anti-srpski orijentisan.
Препоруке:
10
3
32 субота, 25 новембар 2017 21:46
Оливер Кромвел
Југославија је грешка од које ће се Србија опорављати још 25 година,тек кад оду оне генерације које су рођене педесетих и почетком шездесетих кренуће на боље,мора са политичке сцене да оде тај дух југоносталгије.Србија је попут Русије доживела катастрофу унутар те монструозне гротексне државе и СФРЈ и СССР су били тамнице,културолошке,економске,друштвене.Ја сам био тинејџер осамдесетих,памтим као дете и седамдесете поготово другу половину знам како се живело,људи величају то време а немају појма да рецимо овде код нас у Бачкој крајем седамдесетих ван магистралног пута се газило по прашини,пола домаћинстава није имало телефон,свако треће купатило и што шта,па златне осамдесете,пар непар,нема кафе него дивка,нема шећера,уља,инфлација итд могу до сутра била је то једна пропала држава у својој сржи.
Препоруке:
10
15
33 субота, 25 новембар 2017 22:24
@ сизиф
Иначе по попису 1948. у НР БиХ је било око 44% Срба, као и 1931. Већ 1971. спали су на 37%. Какве везе устав 1974. има с тим и како је то могло трајати?

Признајеш комунистичке окупаторске границе којима је Српски народ подељен у пет држава, што те аутоматски постаља на погрешну страну историје.

Подмећеш проценте да би сакрио злочине аустроугара, словенаца, турака и усташа у првом и другом светском рату над Српским народом, и при томе покушаваш да подметнеш извађене цитате из говора професора Ђурића, да би "потврдио" своју "тезу" као "бошњачки азем власи"

А та класична "сребрничка подвала" са бројем становника из 1971. после година "гојења" турака са "доприносом за неразвијене" и титовог кумства сваком 10. детету у шиптарско-турској породици, као последица сврставања са исламским државама је посебна прича о експлозији шиптарског и турског становништва од почетка "несврставања" против Срба у СФРЈ

ћирилицом "сизиф" ?
latinicom "alkar" ?
Препоруке:
7
6
34 субота, 25 новембар 2017 22:42
Овако је било
@Srki, 25. novembar 10:10 i 10:23
После пада Берлинског зида у Србији су 9. и 23. децембра 1990.одржани први вишестраначки избори за Народну скупштину. Били су то први вишестраначки избори после Другог светског рата.

То мислиш на ону фарсу од избора када је Милошевић спустио цензус за пријављивање па се пријавили поред њега још 31 "бели" кандидат, који на изборима нису добили гласова ни колико су имали потписа за пријаму

Да су сулуди грађани уместо Милошевића изабрали Шећероског сигурно би Срби боље прошли него са смушеним апаратчиком и "партизанком са цветом у коси".

Каква тешка превара од избора

Милошевић 3.285.799 65,34%
СПС 2.320.587 46,1% добили 194/250

Грађани гласали за СПО и ДС али за председника Милошевића, па то се види из авиона да је крађа избора, јер Милошевић није знао да "побеђује" као Вучић са 55% од 55%

Докле год је било "шиптарских гласова" Милошевић и СПС су "побеђивали"
Препоруке:
6
8
35 недеља, 26 новембар 2017 11:58
@@Srki
kako odma date krivu sliku i kako krivo citate!Napisao sam da je komunisticka vlast trebala regulisat zakonom za celu drzavu visepartijske izboreVisepartijski izbori koji su odrzani posebno u Hrvatskoj i Srbiji su bili nelegalni.Nisu bili po zakonima postojece drzave.Postojeca drzava je trebala da donese zakone po kojima bi se odrzali legalni visepartijski izbori na nivou drzave a ne nelegalni izbori na nivou republika.Po mome misljenju,zakon ne bi doizvoljavao partije sa nacionalistickim programom,nego sa programom za razvoj celokupnog drustva.
Препоруке:
4
1
36 недеља, 26 новембар 2017 12:21
Натлачен и караула „Холмец“
@пензионер Цвико

Не бих се сложио са вама да је све у новцима. Национално питање, тачније национална нетрпељивост, је играла и још увек игра огромну, рекао бих одлучујућу улогу у збивањима на просторима бивше Југославије. Поменути Марко Натлачен, који је од анонимног адвоката са аустријске периферије био у Краљевини СХС именован на високу и изузетно добро награђену функцију бана Дравске бановине, ипак је 1941. желео пораз те државе. Већ 1941. се препоручио Немцима мада му је морало бити јасно да у случају победе Немачке неће ни случајно бити именован за министра у некој немачкој влади. Дакле његов мотив није могао бити материјална корист. Мотив је ирационална нетрпељивост коју огроман број Словенаца и Хрвата гаји према Србима и то је константа коју многи Срби не желе да виде. Од Натлаченове најаве „с канони вас поздравимо, Срби“ јула 1914, до убијања регрута ЈНА на караули „Холмец“ јуна 1991. ништа се није променило.
Препоруке:
16
1
37 недеља, 26 новембар 2017 12:32
rofl
колико си ти био у "коми" и у којој години мислиш да си?
Napisao sam da je komunisticka vlast trebala regulisat zakonom za celu drzavu visepartijske izbore Visepartijski izbori koji su odrzani posebno u Hrvatskoj i Srbiji su bili nelegalni. Nisu bili po zakonima postojece drzave. Postojeca drzava je trebala da donese zakone po kojima bi se odrzali legalni visepartijski izbori na nivou drzave a ne nelegalni izbori na nivou republika.

Која комунистичка власт?
- што је изазивала немце да убију што више Срба, и затварала и убијала Србе после рата?
- која је поделила Српски народ у пет држава и направила националне државе за три измишљена "народа"?
- која је развијала "национал социјализам" у словенији, хрватској, бих, бјрм, КиМ, војводини, црној гори а "социјализам" и "братство и јединство" у ужој Србији
- која је донела устав 1974 са правом на убијање и протеривање Срба?
- која се распала на 14. конгресу СКЈ?

Ова Вучићева "комунистичка партија"?
Препоруке:
9
8
38 недеља, 26 новембар 2017 12:51
Сељак Беземљаш
Ми не знамо, ми нећемо да знамо шта се дешавало и шта се дешава.
На тавану имам "НИН" из 1971.г..Пише:"Наш најважнији задатак је економска реформа."Нико се није хватао на лепак да стварно прича или пише о реформи.

Тада се није смело а сада се неће.(а и не зна се).
Покојни новинар Душан Богавац (учествовао је и Слободан Кљакић)позвао је 1983.г. све који су нешто значили у привредном и политичком животу Југославије да дају своје виђење тадашњих економских и политичких прилика.
Богавац је 1986.г. једва некако у три тома (400 примерака) објавио добијене интервјуе под насловом "Шта да се ради"Сви од реда држе се збрканог вокабулара али јасно говоре о нашем државном и привредном слому.
Издвојио бих делове одговора економисте Бранка Хорвата.
"Јер и 1965 године ми смо знали да реформа неваља и на то смо упозоравали...Исто тако смо знали и 1974 године да је ова прегоарачка делегатска економија један монструм који не може да живи."..
наставак
Препоруке:
6
8
39 недеља, 26 новембар 2017 13:15
конац "дело краси"
Резултате Југославије треба оцењивати што се догодило после њене пропасти. Већи део становништва на територије бивше СФРЈ данас живи у сиромаштву.

Изузетак су Словенија и делимично Хрватска.
"закључак за збогом памети"

Словенији и хрватској додељене територије које никад нису имале јер нису ни постојале као државе
- дато им 1000 фабрика из Србије
- политичком одлуком да се прво развија "север" словенија и хрватска, која ће касније да помогне "неразвијени југ" остатак СФРЈ је дошао у подређени положај
- аутопут "братство и јединство" почет у сло-хрв а деценијама касније завршаван на "југу" којим су стизале јефтине сировине и пољопривредни производи, јефтина струја у сло-хрв за скупе производе
- кредит (уместо репарација) од немаца дат за Кршко за енергетску независност сло-хрв
- нафтовод од Ријеке до Панчева
- опљачкали 85% девизних резерви СФРЈ пре изазваног "распада" на 14.конгресу СКЈ
- нису уништене бомбардовањем и санкцијама и претрпане избеглицама
Препоруке:
11
6
40 недеља, 26 новембар 2017 15:33
brzi
@konac "delo krasi"
Da ste imali u Srbiji ikada 1000 fabrika koje funkcionišu i rade sa prifitom nikako ne bi bili u prvoj četvrtini 20. veka na samom dnu po ekonomskom razvitku u Europi.
Препоруке:
5
14
41 недеља, 26 новембар 2017 15:50
brzi
@Ovako je bilo

Ja svo vreme od kada pratim taj sajt tvrdim da su jedini Slobin interes na KiM bili "šiptarski glasovi" sa kojima su Sloba i njegova kamarila mogli da dobiju svake savezne izbore onako kako su hteli i namaštaju sebi takvu oporbu kakva jim u onom trenutku odgovara. To je i jedini razuman razlog zašto je u ono vreme bio hapšen Vlasi, koji je bio dio KPS ( predhodnice današnje SPS)i zašto se nije pregovaralo sa Rugovom jer sta obijca bila legalista a to Slobi nije odgovaralo radi izbornog inžineringa( muljanja sa glasovima šiptara koji su bojkotovali izbore ali su se Slobine izborne komisije pobrinule da budu rezultati izbora takvi kakvi su odgovarali Slobinoj kamarili. 90% za Milutinovića u Drenici kde ni za vreme Tita nije kročila noga policajca najbolje svedoči o tim radnjama koje baš na tom primeru mogu da razumiju i oni kojim politika nije visoko na lestvici osobnih zanimanja.
Препоруке:
5
9
42 недеља, 26 новембар 2017 16:06
Сељак Беземљаш2
наставак
"Реформе 1965 и 1974 донесене у једном уском кругу..а свака добронамерна критика онемогућена....Баријере су биле спуштене,управљачи су се свим средствима ограђивали"

Бранко Хорват даље говори о полицијској репресији,о томе како су 1975. позвани да кажу да ће после устава 1974 све ићи позитивно.
" а анализа је показала сасвим супротно, да наиме ствари иду низбрдо и да је оно што треба очекивати слично катастрофи...у целом СИВу није се могао наћи човек који ће моћи пренети Кардељу (креатору реформе)... (од страха) јрдан од присутних је добио нервни слом.Директан нервни слом!"

Већ средином шездесетих, било је јасно да југословенски комунисти не могу наставити даљу модернизацију и индустријализацију.

Наше су фабрике биле устројене врло модерно.
Од улаза материјала па до завршне фазе израде пресликан западни модел.По моделу који ће неколико година касније (уз мале измене)бити познат као ИСО стандард.
наставак
Препоруке:
7
10
43 недеља, 26 новембар 2017 17:37
@brzi
@konac "delo krasi"
Da ste imali u Srbiji ikada 1000 fabrika koje funkcionišu i rade sa prifitom nikako ne bi bili u prvoj četvrtini 20. veka na samom dnu po ekonomskom razvitku u Europi.

А то те једино мучи, а осталу пљачку не спомињеш?

Где би Србија била да уместо Крфске декларације, је добила репарације од словеначких, хрватских и турских злочинца за злочине током Првог светског рата. Овако исти злочинци из словеније, хрватске, и босне прво преобучени у комунисте а сад у подевропљане настављају исте злочине, само доказујући да није довољно змији да одсечеш главу, него јој треба уништити и легло.
Препоруке:
9
7
44 недеља, 26 новембар 2017 18:00
@Сељак Беземљаш2
Наше су фабрике биле устројене врло модерно.

Од улаза материјала па до завршне фазе израде пресликан западни модел.
Није тачно. Нашем "моделу социјализма" се "дивио цео свет" и сви су завидели југословенима што имају таквог председника и такву партију

И онда је зли ДОС

- протерао милион радника јер смо имали врло модерне фабрике и одличну идустријализацију
- организовао студентске протесте 68
- постављао бомбе по Београду 68
- организовао шиптарски тероризам 68
- отерао старе "неспособне" финансијске директоре
- довео "способне" младе комунисте "стручњаке" и бирократе
- организовао шиптарски тероризам 74
- донео устав 74
- сахранио Броза

И кад ДОС више није знао шта да ради,
"зоро је дошо тад каубој млад" (Милошевић "стипендиста фулбрајта") и спасао зајмом за препород Кариће и Мишковића далековидо мислећи да само тајкуни могу да направе "теслин град" и продају МАКСИ тровачима са европским ђубретом од хране.
Препоруке:
10
6
45 недеља, 26 новембар 2017 18:33
Сељак Беземљаш3
наставак
(Једна исправка.Не после неколико година већ после неколико деценија устројство ће бити познато као ИСО стандард)
Добили смо многе лиценце под веома повољним условима.(каснији услови били су гадни)Чувени трактор ИМТ (533,539)радио се по америчкој лиценци Масаи Фергусон а мотор енглески Перкинс.Да не бројим фабрике и лиценце.
Без обзира на све то и још много чега, може се са сигурношћу закључити да индустријализација апсолутно није успела.
Није успела јер индустрализација је као и антифашизам југословенских комуниста била у функцији освајања и одржавања власти.

Чудновато је да се користи синтагма"демократија у фабрици" а да се не разуме да тада нема фабрике.

Направљена је неписана а чврста коалиција КП и сиромашних, касније радништва.(погледати о томе радове социолога Жупанова.)
Партија њима посао знали не знали да раде а они партији легитимитет власти.
Коалицију ће радници раскинути осамдесетих.Партија није више могла да испуњава свој део обавезе.
Препоруке:
5
10
46 недеља, 26 новембар 2017 18:42
Пуно углова, без решења
Из чланка се види да не ваља када само један размишља (макар само цитатима), а из коментара да не ваља ни када сви размишљају различито.
Зато велики, отуђени новац и његови власници и владају светом и владаће до тада док су недодирљиви и док (уместо њихове управе) државе управљане свесном, слободном већином не уведу редовне стопе пореза од 80, 90 и 100%, а ванредне и преко тога (по кратком поступку одлуком пороте суда или скупштине по моделу РИКО закона) у случајевима неоправдане или преко сваке разумне мере акумулације кроз очигледну злоупотребу система (монополско присвајање туђег рада или на штета интересима/имовини већине).
Посебно у случају фашизма и групне контроле политичара и медија, мафијашког наметања закона у корист класе богате мањине и корупције система (СНС!).
У сваком случају масонерију и остале завереничке и полуге владавине новца, странаца или мањина треба елиминисати из власти или ставити под демократску контролу, значи мора владати разумна демократија, али већине.
Препоруке:
5
2
47 недеља, 26 новембар 2017 20:48
Majstor Bob
Проблем прве Југославије није био само недемократски режим


Kakva glupost?! Pogledajte kartu sveta još negde 1970-ih... O čemu pričate?
Zatim, neke diktature su se pokazale veoma uspešne ekonomski (ako se nisu marksistički glupirale).

Problem Jugoslavije je bio izdaja Srba sebe samih i to je sve. Teško da postoji gluplja i idiotskija stvar koju je neki narod na svetu uradio. Živela Kroacija!
Препоруке:
6
11
48 недеља, 26 новембар 2017 21:24
Сељак Беземљаш4
Како ће та коалиција изгледати може да се види из критичког иступања Др.Драгољуба Јовановића и одговору Едварда Кардеља у децембру 1945.
видети Југославија 1918-1988 тематска збирка докумената Бранко Петрановић /Момчило Зечевић.

У истој књизи може да прочита о "keeping Tito afloat"разлозима одржања Тита и титоизма на власти.
То ће створити модел "издржаваног друштва".
Издржавана друштва су нечасна, инфантилна и не теже индустријализацији али то ће продужити титоизам до данашњих дана.

Политички фактор је одлучивао о давању кредита.Инфлација је вечно била око 20% (прва деноминација динара 1965) а камате значајно испод нивоа инфлације.Тако је било могуће градити гиганте или неке њихове делове који су економски сулуди а да званично послују позитивно.
То је веома обесхрабривало успешне и терало их у лудости.
Обишао сам многе фабрике од Словеније до Македоније
и свагде је било исто.Упрошћавам да се разуме.
Имате фабрику потковица.Купите опрему за производњу фелни.
наставак
Препоруке:
4
9
49 недеља, 26 новембар 2017 21:31
Вруће-хладно (1)
Прво су после рата ликвидирани „класни непријатељи“ међу њима и виђенији сеоски домаћини. У следећој фази се стављају хладне облоге и стимулише масовни прелазак сеоске омладине у градове где су имали све погодности, почев од приоритета за добијање студентских домова до првих места на ранг листама за друштвене станове. Већина је у једној генерацији прешла пут за који је на Западу али и у предратној Југославији требало бар три генерације. И они некако потисну у свести да им је отац робијао као „житар“, да кришом славе крсну славу, да не смеју да помену Војводу Синђелића да не говорим о стрицу четнику који је у немачком затвору био у истој ћелији са неким комунистом. У крајњој линији све је то нека прошлост, они сада иду са децом на море, возе Фићу или Стојадина, спајају све могуће празнике од 1.маја преко 7. јула до 29. новембра да тркну са женом до Трста. Многи праве викендице у околини Београда.
Препоруке:
14
3
50 недеља, 26 новембар 2017 21:35
Вруће - хладно (2)
Све у свему не живи се тако лоше па маспок, прављење нових народа у земљи, Устав из '74 према коме родно село више није у Србији него у „Србију ван покрајина“ изгледају као далека политика. А онда се '85. деси Ђорђе Мартиновић и Срби са Косова који траже правду у Београду али их не пуштају да изађу из Пионирског парка. Тај призор многе ипак узнемири, носе им сендвиче и воду, чују страшне приче и по први пут се замисле. Али убрзо добију хладне облоге. Фирме се приватизују, уводи се радничко акционарство, поред дохотка сви ће имати и дивиденде. И не само то. Приватизују се и станови а запослени ће за 200, 300 DEM постати власници станова у Београду, Новом Саду, Нишу... Баш лепо. А онда је све кренуло наопако. Радничко акционарство се претворило у директорско акционарство а после су и многи директори нестали, фабрике затворене а на њиховом месту страни инвеститори дижу стамбено-тржне центре. Pадници/самоуправљачи/акционари су добили отказе и сада више не знају ко су и шта су.
Препоруке:
14
1
51 недеља, 26 новембар 2017 22:17
sub alia forma
A šta je sa brojnim naučnim institutima u SFRJ!? Možda su i oni preslikani sa tog neizbežnog Zapada ili su nosili makar i trunku nečeg novog i socijalističkog. Koliko je kadrova odškolovanih u socijalizmu Zapad prihvatio na svesrdan način lansiravši njihova znanja kao sosptevene tehnološke proboje. Možda nam o tome već sarkazmom kako ume nešto može reći naš A country man with no land and no brain...
Препоруке:
12
3
52 недеља, 26 новембар 2017 23:16
Сељак Беземљаш5
наставак
У модерни погон фелни не можете да одаберете најбоље раднике.Критеријум не постоји.
Остаје погон потковица са свим радницима. И даље производите потковице и пуните магацин.Ако не радите тако наопако нећете бити директор, нећете бити шеф,.. има ко хоће.
Упростио сам овај механизам али то је то.

У почетку људи нису смели да се јаве.Јер није постојала "величанствена народно ослободилачка борба већ грађански рат у коме су победили суровији, а после су сви учествовали у наопаком раду.

У делу "Систем и криза"социолог Јован Мирић 1984.г. набраја све наше универзитете, научне институте, академије наука и констатује да се о њиховом доприносу
"не може пристојно и академски говорити"

То је резултат "просветитељства" које је симболично почело (и траје) када смо 1944 без суда убили Светислава Стефановића, лекара,оснивача катедре за патологију,песника, преводиоца Шекспира,секретара СКЗ а уздгли Светислава Стефановића шегрта који се одао револуцији и водио УДБУ са Ранковићем.
Препоруке:
11
9
53 понедељак, 27 новембар 2017 13:38
Majstor Bob
убили Светислава Стефановића


Drago mi je da se neko setio tog našeg pesnika. Svaka čast.

Svi srpski komuno-mafijaški narodni derivati* u okruženju nemaju jednog takvog pesnika (možda samo tin Ujević, a i on je bio izrazito prosrpski raspoložen), a eto, našli se nepismeni idioti da ga ubiju. Bravo komuno-ustaše.

*hrvaćani, montenigeri, muslimanci, maćedonci.
Препоруке:
10
10
54 понедељак, 27 новембар 2017 22:21
Виктор Ларин
@@Viktor Larin

Слажем се са Вама у свему, осим у завршници.

Потпуна слобода и слободно подвргавање критици друштвених појава јесте крајњи циљ. Ваша критика мора суштински да буде уважена. Данас то немамо, јер је критике превише, а нљјважније одлуке се доносе у наддемократским структурама.

Оно у чему се не слажем јесте да апсолутна слобода и одговорност може да се уведе у историјски незрело друштво, које се разједа унутрашњим сукобима и спољним нападима. Просто речено, у ратном стању нема демократије. То не значи да треба држати диктатуру и надати се да ће диктатура изградити демократско друштво. Неће никада. Већ то значи да друштво треба постепено демократизовати и ослобађати.

Моја поента је да је циљ изградити услове за слободу. А то нисмо дочекали... распали смо се.
Препоруке:
2
2
55 уторак, 28 новембар 2017 15:50
sub alia forma
@Сељак Беземљаш oder

mr. country man with no land and no brain,

pojasnite nama koji smo u vreme socijalizma živeli podalje od ove galaksije kako je to jednoj od najjačih armija kakva je bila jugoslovenska tako oskudna socijalistička privreda, po vama polupismenih kadrova, ovoj vojsci isporučivala tako kvalitetne sisteme naoružanja po kojima je svrstavana u sam vrh evropskih armija!?!?!? Ili su vredeli samo instituti koje, doduše, jedan sociolog otpisa kao nedostojne svoga renomea. Vi naprosto oduševljavate svojom plastičnošću opisa jugo ekonomije kad ono spopadoše me iznenadna pitanja na koja nisam kadar odgovore dati...pomozite mi, molim vas!
Препоруке:
9
3
56 субота, 02 децембар 2017 03:40
Majstor Bob
Dragi komentatori, sa zakašnjenjem vam želim srećan 29. novembar, i izražavam nadu da ćemo neke nedostatke Titinog Jajca ispraviti, npr. napraviti bar još 2-3 autonomne pokrajine u Srbiji.
Препоруке:
1
3
57 понедељак, 04 децембар 2017 03:46
Не, него је овако било
Социјалистичка Југославија је била гробница српства али економски успешна. Кључ успеха је био у егалитарној расподели и разуме се, у масовном школовању наших бистрих људи.Е сад, та егалитарна расподела није била резултат неке велике љубави КПЈ за пролетере, већ доста вешто смишљен маневар да изигравамо лидера несврстаних - нешто између Истока и Запада, капитализма и социјализма.С друге стране, пристојан стандард уз бројне социјалне погодности и хумане услове рада, служили су да се пацификују, да не кажем поткупе, деца жртава послератних чистки, усташких злочина,промашаја са сељачким задругама и пре свега подређен положај Србије.
А онда су 90-их почели да дувају неки други ветрови и комунисти су укинули комунизам а од пролетера направили лумпен-пролетера. Било је то финале у стилу "Сна летње ноћи": "Све смо се ми то само играли".
Препоруке:
2
0
58 четвртак, 07 децембар 2017 15:14
marksist-lenjinist
dakle, mozemo izvuci glavne sledece zakljucke:

Jugoslavija je imala ozbiljno poremecene drustvene odnose. Proces socijalizacije drustva otisao je u pogresnu stranu. Umesto da rascisti sa burzoazijom, on je poceo da stvara novu tzv. crvenu burzoaziju. Ta nova buroazija je vremenom rasla i jacala, sticala ekonomsku i politicku moc. Postojeci tzv. socijalisticki samouprvani odnosi, takvi kakvi su bili, poceli su da je koce, da sputavaju njen dalji razvoj. I ona je odlucila da rascisti s njima, da predje u otvorene kapitalisticke odnose. Dakle, klasno-drustveni odnosi su problem, a razlike u naciji, veri ovde su od drugorazrednog znacaja. Jer pitanje nacije i vere, i koliko ce cega kome da pripadne, ne postavlja se u okviru pravih socijalistickih drustvenih odnosa, to pitanje mogu samo da postave burzuji, tupavi malogradjani koji su unistili Jugoslaviju, a koji ce sutra zapaliti i unistiti citav svet, ukoliko im se ne stane na put.
Препоруке:
0
1
59 четвртак, 07 децембар 2017 15:31
Majstor Bob
Relativno skoro je na ovom sajtu bio pravi, ne ovakav, nego PRAVI članak o ekonomskoj neuspešnosti i propasti SFRJ. Bili smo na evropskom dnu u svemu (ah, osim Albanije), a laža i paralaža se zasnivala na pljački i nacionalizaciji, zatim teranju nezaposlenih na zapad, i na kraju besmislenom zaduživanju. Drug Tita je više voleO da se glupira po jahtama nego da se pozabavi problemima. Mada, nije ni znao sa bednim mozgićem, kakav je rođen...
Препоруке:
1
0
60 петак, 08 децембар 2017 22:51
@marksist-lenjinist
Да вас подсетим, први Закон о приватизацији, значи о укидању друштвене својине и прелазак на приватно-својинске односе тј. на капитализам, донела је владајућа социјалистичка партија 1989. Осим тога, пошто кажете да су буржуји и тупави малограђани уништили Југославију, морам да вас подсетим да је до пропасти Југославије дошло распадом Савеза комуниста Југославије на Четрнаестом конгресу те партије јануара 1990. И коначно да вас подсетим да је то била једина партија у земљи и да је бројала неколико милиона чланова, јер су сви пунолетни грађани гледали да буду „подобни“. То се подразумевало као услов за добијање посла. Остаје дакле нејасно где су били ти марксисти-лењинисти док се у земљи уводио капитализам а Југославија распадала? Зашто се нису бунили, демонстрирали, штрајковали? Укратко, где су били и шта су радили за то време?
Препоруке:
0
0
61 петак, 08 децембар 2017 23:40
@Majstor Bob
Истина је да у тим земљама које су на врху и које су успешне, грађанима станове деле потпуно бесплатно а не за 200 или 300 ДЕМ по стану као код нас. Мада, има ту ипак нешто нејасно. Од којих и чијих пара је изграђено тих 700.000 станова – практично читави градови – Нови Београд, Коњарник, Шумице, Браћа Јерковић, Миљаковац, Вишњичка Бања, Медаковић.... да не набрајам даље и да не помињем станове у свим већим градовима – Нови Сад, Ниш, Крагујевац... У те новостворене градове-насеља уложено је око 36 милијарди евра за уређење земљишта, инфраструктуру, пројектне елаборате, грађевинску оперативу, радну снагу.... А укупан дуг СФРЈ је уочи распада износио 16 милијарди долара (и словима шеснаест милијарди долара). Па како је онда финансирана изградња тих нових градова (изоставићу електроенергетски систем, фабрике, домове здравља, здравство, културу, филм, издаваштво...)? Изгледа да су нам странци тајно давали паре тако да то нигде није забележено осим у неким коментарима.
Препоруке:
0
0
62 субота, 09 децембар 2017 00:30
Majstor Bob
Eto, neko malo priučen sa nekoliko redaka, dođe i kaže

Dakle, klasno-drustveni odnosi su problem, a razlike u naciji, veri ovde su od drugorazrednog znacaja


i posle toga postane faca i pobije hiljade ljudi.

A glupak ne shvata da je upravo taj metafizički, religiozni, čak moralni problem u centru. Ne shvata jer nema ni srca ni mozga da svati.

Nikad više to nećemo dozvoliti, da nam nepismeni seljačići kroje istoriju. Idi kod Redduja na kanabe.
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли мислите да ће овог лета Вучић и Тачи потписати неки споразум о КиМ у присуству Доналда Трампа?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер