Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

O jugoslovenskom socijalizmu

Komentari (62) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 petak, 24 novembar 2017 20:26
Causa Spectandum
Problem prve Jugoslavije nije bio samo nedemokratski režim


Problam prve Jugoslavije je njeno konstituisanje. Ako je za nesto krvi, Aleksandar je kriv za to.
Bez obzira, cak i da je teklo med i mleko, hrvati bi se okrenuli 41-ve protiv srba.
A, samo uzgred, ako se okanemo marksistickih i komunistickih tumacnja ekonomskih odnosa, u Jugoslaviji i nije bilo tako lose, kako se zeli prikazati. U SFRJ je bilo daleko bolje, i u ekonomskom, i u politickom pogledu, pa su hrvati 91-ve i opet se latili noza.
Ne moram vas valda podsecati da su i 1918 i 1945 zateceni na pobedjenoj - germanskoj strani, koja, e to istorija potvrdjuje, za njih i nije bila pogresna.
Preporuke:
59
8
2 petak, 24 novembar 2017 20:38
Zbog ovog vredi čitati NSPM
Odličan tekst i racionalna analiza. Sve pohvale autoru.
Preporuke:
30
42
3 petak, 24 novembar 2017 21:03
penzioner Cviko
Tema je široka a samo hiljadu znakova. Raspad SFRJ je pokazao da tkz. "nacionalno pitanje" nije bila poluga za razbijanje SFRJ. Evo i dokaza: Hrvati su ostvarili državu, iz nje isterali Srbe a sada i oni sami odlaze iz svoje etnički čiste države. Gde je tu nerešeno nacionalno pitanje? Nema ga. Ekonomski razlozi zbog kojih mladi danas napuštaju teritorij bivše SFRJ, govore da su u pitanju pre svega zdravi ekonomski odnosi o kojima svi pričaju a niko ih ne uspostavlja. Raspad SFRJ odnosno FNRJ počeo je u JNA odmah posle rata kada su se pripadnicima antifašističke borbe "pridružili" pripadnici" fašističkih jedinica. Do kraja pedesetih, isterali su prave borce protiv fašizma i počeli da postavljaju svoje normative. Između ostalog likvidirali su sve one u inostranstvu na koje smo mogli računati. Republička rukovodstva su shhvatila da su višak pa su adminstrativne granice pretvorili u državne. Studenti su 1968 pokrenuli pitanje "parazitne crvene buržoazije". Nisu uspeli.
Preporuke:
31
15
4 petak, 24 novembar 2017 21:05
penzioner Cviko
Danas deca crvene buržoazije samoup. ruk.) zajedno sa decom samoupravljača, razbijaju sve, obezvređuju sve. Upravljački mehanizam u samoupravljanju sastojao se od radnika bitangi, glupana-slepaca i naivaca bez svog ja i direktora samoupravnog preduzeća. Oni su radno vreme provodili na sastancima, na kojima su odluke donosili u stilu "kako direktor kaže". Iznad direktora bili su komiteti do vrha republičke države. U biografiijama republičkih rukovodilaca je pisalo, da potiču iz siromašne seljačke ili radničke ili mešovite porodice. Kad njihovu decu danas pitate odakle im novci, oni kažu, pa mi smo oduvek imali novce... Npr. U vreme Tihomira Vlaškalića, jedan privatnik je krajem godine političarima slao koverte. Niko se nije bunio. Čak ni UDBA koja je otkrila da je privatnik proizvodio kamionske gume koje nikom nisu trebale. Samoupravne firme su te gume morale da kupuju a političari su dobijali koverte. I nikom ništa. O trgovini naoružanjem da se i ne priča.
Preporuke:
31
13
5 petak, 24 novembar 2017 21:14
penzioner Cviko
Danas, ni jedna republika bivše SFRJ nije ostvarila ono što je razbijanjem SFRJ projektovala. Nesposobni razbuijači-graditelji? Ne najobičniji lopovi, bez imalo skrupla i poštovanja bilo čega. Ukupni dug svih republika danas višestruko prelazi dugove bivše SFRJ. Prema rečima jedne službenice SDK (SDK su svetski ekonomski stručnjaci uvrstili u sam vrh kvalitete kontrole novčanih tokova) penzioni fond Vojvodine bio je najjači u celoj SFRJ. Opljačkane je. I još bi da pljačkaju. Ono što je osnovno u ekonomiji jeste, što je država veća to je bogatija i jača (pa i vojnički) uz uslov da je vode ne oni što imaju diplomu, već duh i srce države u sebi. Kad ogulite bananu imate šta i da pojedete. Kad ogulite ove SFRJ banana-republike, ispred sebe imate ništavilo. Evo npr. Beograd. nema vdovoljno vozača za autobuse, lekara za lečenje bolesnih i još mnogo toga. Da, beogradski penzioneri dobili su "senior kartice", nešto kao loto. Možd i nije sve crno kao što pipemo. verujem da još uvek ima ljudi čistog srca
Preporuke:
22
9
6 petak, 24 novembar 2017 22:24
Viktor Larin
Odavno nisam sreo ovako argumentovan, objektivan i dubok tekst o državi o kojoj se ne govori.

Voleo bih da autor organizuje javnu tribinu, jer za ovu od prošle nedelje nisam znao.

Tekst upućuje da je Jugoslavija imala dva ekonomska neprijatelja, dve krajnosti: (1) neoliberalno otvaranje i apsolutizaciju tržišta, i (2) zanemarivanje tržišnih mehanizama i ograničavanje tržišta u reoubličke granice.

Današnjim naslednicama Jugoslavije- patuljastim i jogunastim državicama koje, zapravo, kroz voje svađe ostvaruju uloge koje su im namenili gospodari iz Brisela, Berlina, Vašingotna, ali i iz Moskve, ovo može da bude pouka: ne izlagati se tržištu pošto-poto, ali tržište ne zanemarivati.

Da li ima neko da čuje ovo danas!?
Preporuke:
16
27
7 petak, 24 novembar 2017 22:54
sizif
Prema Miloradu Ekmečiću nacije na Balkanu nastale su u devetnaestom veku, ne na osnovu jezičkih, nego verskih razlika, to su nacionalizmi sudnjeg dana, kod kojih je međusobna netrpeljivost najizraženija.

Budalaštine. Kako duboko je rasizam ukorenjen među beogradskom srbo-hrvatskom elitom. Da su ti narodi normalno razgraničeni, poput ostalih evropskih naroda uz poštovanje kakvog-takvog reciprociteta, i ponašali bi se manje-više kao ostali.
Preporuke:
21
14
8 petak, 24 novembar 2017 23:31
Zoran Đorđević
Pitanje je šta je bio glavni motiv najvažnijeg teoretičara SKJ Edvarda Kardelja. Neki misle da je njegovo insistiranje na samoupravljanju u stvari bio samo izgovor za postizanje drugih ciljeva, pre svega slabljenja savezne države i povećavanje ovlašćenja republika i pokrajina.
Samoupravljanje je najveće zlo koje je moglo da zadesi privredu. Tvrdim da nam je to, kao i ona nesvrstanost, nametnuto od strane Zapada.
Ova analiza je odlična.
Preporuke:
17
19
9 subota, 25 novembar 2017 01:15
MR
Ovakav detaljan prikaz nisam nigde pročitao. Rođen sam za vreme prve Jugoslavije, posmatrao sam razvoj događaja u socijalističkoj Jugoslaviji i mogu sve da potvrdim. Jugoslavija je ležala na bombi koja je imala sastojke privrednu stagnaciju, nacionalizam i religiju. Dodatno Zapad je aktivno radio na razbijanju zemlje i na kraju je završio posao.
Preporuke:
13
9
10 subota, 25 novembar 2017 05:01
"Panter"
Kraljevina SHS je stvorena 1918. od delova država koje su bile potpuno različite u društvenom, ekonomskom, institucionalnom pogledu. Počev od različitih zakonodavstava (Srpski građanski zakonik, Austrijski građanski zakonik, šerijatsko pravo), preko različitih svojinskih odnosa, porodičnih i naslednih prava, različitih ekonomskih i monetarnih sistema (1918. u zemlji još uvek cirkuliše više različitih valuta), različitih sistema zemljišnih knjiga, različitih jezika, pisama (ćiriličnog i latiničnog)i kalendara(julijanskog i gregorijanskog) .... da ne nabrajam dalje .... Zato nije jasno šta znači rečenica: „Kraljevina SHS (docnije Jugoslavija), organizovana je kao centralizovana država, bez uvažavanja nacionalnih posebnosti nesrpskih naroda.“ Pa problem Kraljevine SHS/Jugoslavije je upravo bio centralizacija i integracija da bi se od tih raznorodnih delova stvorila funkcionalna država.
Preporuke:
24
2
11 subota, 25 novembar 2017 07:00
@Viktor Larin
Protivrecnost je zapravo izmedju ekonomskog samoupravljanja i politickog upravljanja jedne partije koja je osutstvo politickih sloboda pokusala da spusti na nivo ekonomije, ali i da istovremeno ne dozvoli da se ono (samoupravljanje) izfdigne u vertikalu do politickog upravljanja, cime je ekonomija politizivana, a njene reforme zapravo bili politicki obracuni unutar partija, kao upravljaca bez vlasnistva, jer je ono vlasnistvo samoupravljaca, pa politicka elita vlasnistvo pocinje da trazi u politickom vlasnistvu nad vlascu u republickim okvirima, zbog cega ce se problem slobode koji lezi u osnovi ovog protivrecja javiti ne kao pitanje licne, vec kolektivne slobode nacije.S druge strane, samoupravljaci ono cime upravljaju ne dozivljavaju kao nesto sto poseduju, kao "moje", vec se javlja oblik negativne privatne svojine "ne-moje", koje samoupravljace odbija u sferu privatnih interesa, sto dovodi do opadanja radne efikasnosti i okretanju konzumerizmu.Dakle politicka elita posed trazi u...
Preporuke:
6
2
12 subota, 25 novembar 2017 07:14
@Viktor Larin
...u politickom vlasnistvu nad republikama i pokrajinama, a samoupravljaci u privatnosti i materijalnosti licnog zivota.Izmedju njih je drzavno-drustvena imovina koja nije nicija i koja ih deli u te dve kaste okrenute privatizaciji vlasti na republikama i pokrajnama (politicka elita) i privatizaciji licnih zivota, posebno sa gubitkom ideoloskog veziva (ne, naravno pravnog okvira jedinstva, sto je bio slucaj i sa kraljevinom, gde je jugoslovenstvo postalo integrisuce sredstvo srpskog kralja, politicke i kulturne elite, umesto nestabilnog pravno-politickog poretka, kao sto danas istu funkciju ima politika EU integracija za unutrasnje stanje u Srbiji ,opet kao zamena za pravni poredak).Tako su samoupravljaci bili iskljuceni iz politike i istorije i kada je materijalna nemastina otvorila pitanje slobode, ono je od strane politicke elite odmah iz individualne sfere preneto na nacionalnu.Dakle u osnovi je bilo pitanje slobode, a ne tehnike upravljanja ekonomijom.
Preporuke:
7
2
13 subota, 25 novembar 2017 08:26
na NSPM postoji odgovor
za "mlađe komentatore"
Još od pre 6 godina na NSPM postoji odgovor na ovakve analize

http://www.nspm.rs/dokumenti/smisljene-smutnje-%E2%80%93-tekst-izlaganja-povodom-rasprave-o-ustavnim-amandmanima-iz-1971.-godine.html?alphabet=c#yvComment50730

Smišljene smutnje – tekst izlaganja povodom rasprave o ustavnim amandmanima iz 1971. godine
In memoriam Mihailo Đurić
ponedeljak, 28. novembar 2011.

Profesor Đurić je dvadeset godina pre devedesetih predvideo kako će izgledati raspad SFRJ i njegove uzroke

Zbog ovog izlaganja u martu 1971. godine profesor Đurić je odstranjen sa Pravnog fakulteta i presudom Okružnog suda u Beogradu, 17. jula 1972. godine, osuđen na kaznu strogog zatvora u trajanju od dve godine zbog krivičnog dela neprijateljske propagande iz čl. 118 st. 1 KZ, koja je kasnije preinačena na kaznu zatvora od devet meseci.
Preporuke:
19
6
14 subota, 25 novembar 2017 10:15
@MP
Ovakva periodizacija i analiza se nalaze u svim udžbenicima za početnike na Pravnom i Ekonomskom fakultetu. A za ozbiljniju analizu pojedinih faza političke i ekonomske istorije SHS/Jugoslavije postoje tomovi i tomovi knjiga, rasprava, suprotstavljenih mišljenja iznetih u zbornicima sa skupova SANU, naučnih instituta, fakulteta posvećenih tim pitanjima.
U svakom slučaju nije uobičajeno iznositi neku tvrdnju kao neospornu činjenicu zato što je to rekao Gramši ili gospođa Mari-Žanin Čalić.Oni se mogu citirati kao ilustracija jednog od mogućih (i mnogih) stavova, ali se onda uobičajeno navede i autor istog renomea sa suprotnim stavom.
Preporuke:
22
3
15 subota, 25 novembar 2017 11:10
Srki
-Kraljevina Jugoslavija nije bila ekonomski losa za ono vreme,kako se tvrdi u clanku
-NOV je izmisljotina komunista koji su zajahali siroti narod(pod supervizijom britanskih obavestajnih sluzbi),a koji je pobegao u sume u samoodbrani od genocida
-fantasticni poslertni rast GDP posledica je niske baze.Ne moze se sa procentom uporedjivati rast GDP od npr. 20 mlrd dolara i onaj od 100 mlrd dolara.Sasvim je prirodno,da kako se GDP povecavao, stopa rasta pada
-generalno gledano,rast SFRJ je uporediv sa svim ostalim evropskim drzavama,ukljucujuci istocni blok.Uopste nije istina da je istocni blok bio siromasan,kako mnogi to zele da predstave.Stanovnici istocnog bloka su imali u nekim oblastima manje od zapadnjaka(pre svega luksuzna roba),a u nekim oblastim vise od zapdnjaka(stambeno pitanje)uz infrastrukturu koja nije zaostajala za zapadom.Samo bi izneo detalj kako se u istocnom bloku zimi niko nije smrzavao,za razliku od npr Britanaca,od kojih su mnogi zbog stednje ziveli na 15 stepeni C
Preporuke:
28
8
16 subota, 25 novembar 2017 11:23
Srki
-nija tacno da je SFRJ 1981 bankrotirala.Ako nije bilo kafe i deterdzenta,to ne znaci da je nastupio bankrot.Drzva je bila duzna samo oko 4 mlrd dolara,sto je bio veoma mali dug u odnosu na GDP od oko 120 mlrd dolara, dakle nekih 3 do 4% GDP-a.
-sasvim je pogresno vezati razvoj SFRJ za socijalizam,jer ona bi se jednako razvijala u bilo kojem drustvenom uredjenju.Ja bi pre vezao razvoj SFRJ sa pedesetgodisnjim stanjem mira,stanjem bez rata
-drzava sa velikim brojem stanovnika je prednost.SFRJ je imala tu prednost.Cak i njene razlicitosti su bile prednost(ali,pokazalo se i nedostatak)
-demokartije nigde nije bilo,ni na zapadu,a dans da ne govorim
-deo drzve koji je potpuno zakazao,bili su generali i politicari spijuni,kupljeni od zapada,kao i zadrti komunisti koji se nisu setili da treba uvest visepartijski sistem posle pada Berliskog zida.Pomalo,uz zakonsku regulativu.Kontrolisano.Da su se taga setili,danas bi ziveli ko ljudi,a mnogi koji su nestali bi bili sa nama
Preporuke:
27
7
17 subota, 25 novembar 2017 11:31
nikad necemo saznati
da li je ustav 1974 bio zla namera ili neuspeli pokusaj smirivanja nacionalnih apetita
Preporuke:
6
7
18 subota, 25 novembar 2017 12:02
sizif
@na NSPM postoji odgovor

Potpuno svesan mrklog mraka u Beogradu, prof. Đurić prosto crta:
Uopšte uzev, granice svih sadašnjih republika u Jugoslaviji imaju uslovno značenje... Neprikladnost, proizvoljnost i neodrživost tih granica postaje očigledna onda kad se one shvate kao granice nacionalnih država.

Posebno je pitanje kako je iko mogao granice kojima se "rešava nacionalno pitanje u Jugoslaviji", kako su i govorili, ne shvatati kao "granice nacionalnih država". Beogradski idioti, "srpska" kulturno-prosvetna elita. U svakom slučaju, normalan svet je to odlično shvatao, o čemu svedoče masovne migracije stanovništva prema svojim državama. Još od 1945, i Srba i Hrvata i Bošnjaka.

Kako je neko uopšte mogao verovati da je Avnojska Jugoslavija, sa onakvim rasističkim granicama, pravljena da traje, pa čak i da može da traje!?
Preporuke:
13
5
19 subota, 25 novembar 2017 12:07
Kalauz
Čuj,
"Opasnost od, u početku snažne Komunističke partije Jugoslavije, terorom je brzo uklonjena, ali hrvatsko pitanje nije rešeno."

Ispada da su prvi komunisti bili Hrvati a još veći biser je da je prva DRŽAVA Jugoslavija sprovodila TEROR protiv KOMUNISTA a u drugoj jugoslaviji je samo teklo med i mleko.
Preporuke:
16
2
20 subota, 25 novembar 2017 12:21
@sizif
normalan svet je to odlično shvatao, o čemu svedoče masovne migracije stanovništva prema svojim državama. Još od 1945, i Srba i Hrvata i Bošnjaka.

Još jedno klasično bulažnjenje o "bošnjacima" koji nisu postojali do islamskog džihada u bosni, i koje su to "nacionalne države" kada turci sem otomanskog carstva nisu imali državu (što znači da su turci umesto što su postali "muslimanski kosnstitutivan narod" trebali da završe u turskoj), a ni hrvati nisu imali državu pre 1991 godine, nego im je komunistički okupator dodelio teriorije koje je Srpski narod dobio kao reparaciju u dva svetska rata. Turci su gojeni i paženi od komunističkog okupatora da budu "tampon zona" između ustaša i Srba i stalni remetilački faktor na Balkanu isto kao i ostali saradnici nacista iz dva rata mađari, bugari, šiptari, ustaše i slovenci a sada i natogorci

Uspeh "jugoslovenskog socijalizma" je uništenje Srpskog naroda kao većinskog, dok ti komunističke okupatore nazivaš "srpskom elitom"
Preporuke:
18
9
21 subota, 25 novembar 2017 12:47
sizif
@nikad necemo saznati
da li je ustav 1974 bio zla namera ili neuspeli pokusaj smirivanja nacionalnih apetita

Prof. Đurić još 1971. kaže:
Treba biti načisto sa tim da je Jugoslavija već danas gotovo samo geografski pojam... Ali ne pada mi ni na kraj pameti da se zalažem za spasavanje po svaku cenu nečega što se ne može spasti i što, kako ispada, u ovakvom vidu ili prividu nije ni vredelo stvarati.

Inače po popisu 1948. u NR BiH je bilo oko 44% Srba, kao i 1931. Već 1971. spali su na 37%. Kakve veze ustav 1974. ima s tim i kako je to moglo trajati?
Preporuke:
6
5
22 subota, 25 novembar 2017 12:48
Rale
pogledom na kartu Kraljevine Jugoslavije,mozemo videti da je bila izuzetno inteligentno i neutralno podeljena.Da se zadrzala ovakva podela,mnogo teze bi doslo do raspada drzave.Komunisti su to uradili sa namerom cepanja.
Preporuke:
21
7
23 subota, 25 novembar 2017 12:51
O jugo socijalizmu i srpsko jnaivnosti
Po autoru (i rasprostranjenom mišljenju komunista drezdenske orijentacije), Kraljevina SHS/Jugoslavija nije uvažavala „nacionalne posebnosti“ nesrpskih naroda.Ti nesrpski narodi su želeli pre svega da ostanu u okviru Austrougarske a prema Srbiji i pobedničkoj („konzeravtivnoj“ ?) srpskoj vojsci su gajili mržnju. List „Hrvatska“ od 3.7.1914. „priopćava“: „ Narod navješćuje Srbima borbu na život i smrt“. Nekoliko dana kasnije, 27. jula, slovenački advokat, Marko Natlačen, objavljuje u listu „Slovenec“ podanički poniznu pesmu „Srbe na vrbe“ kojom se izražava lojalnost Slovenaca prema Beču i izriče smrtna presuda SVIM Srbima „S kanoni vas pozdravimo, VSI Srbi, dom hladen vam postavimo ob vrbi.“ Taj isti Marko Natlačen je posle nadčovečanskih žrtava „konzeravativne“ srpske vojske i stvaranja Kraljevine SHS, imenovan za bana Dravske banovine. Da čovek ne veruje. Već 6. aprila 1941. je osnovao Narodni svet za Sloveniju, čiji cilj je bio saradnja sa okupatorom - pre nego što je do okupacije došlo.
Preporuke:
33
8
24 subota, 25 novembar 2017 13:53
penzioner Cviko
@ O jugo socijalizmu i srpskoj naivnosti,
Suština cele priče je u novcima, kroz vreme. Nerešeno "nacionalno pitanje" je "mantra za zamajavanje ljudi" koje vrši jedna manja grupa lopova i ništa više. Zašto zamajavaju ljude? Pa zbog novaca. Spomenuti Natlačen se obogatio a koliko je ostalim Slovencima omogućio je drugo pitanje. U Hrvatskoj, ostvarili su etnički čistu državu i sada ti Hrvati napuštaju Hrvatsku. Raznorazni Todorići su ih opljačkali, njihov rođeni ... Ne mogu sada kazati da im je nacionalno pitanje razlog za sve navedeno. Na Kosovu i Metohiji ne teče med i mleko kao što su im obećavali. I tamo glavne porodice vode glavnu reč. Pljačkaju svoje sunarodnike koji kao i Hrvati odlaze sa Kosova i Metohije. Samo statističari viču kako ih stalno ima oko 2 miliona. Na kraju jedan naš čitalac-komentator postavio je važno pitanje na koje podsećam. U samoupravljanju imovina nije imala titulara? Rečeno je sa kapitalizmom dolazi titular. Danas nema ni imovine ni titulara. Pokradeni smo, do srži ...
Preporuke:
15
9
25 subota, 25 novembar 2017 16:51
Sve same fraze (1)
„Novostvorena država nije ništa učinila na socijalnoj emancipaciji seljaštva“.
Evropska ekonomska zajednica stvorena 1957 (preteča današnje EU), je uspela tek 1962. da uspostavi neke elemente zajedničke poljoprivredne politike a tek 1999. je konstituisan „drugi stub“ te politike - „poljoprivredni razvoj“. Trebalo im je dakle 42 godine da uspostave politiku „socijalne emancipacije seljaka“ jer se radi o osetljivom političkom i ekonomskom pitanju koje je trebalo rešiti tako da bude prihvatljivo i za seljaka industrijski razvijenih članica i za seljake iz pretežno ruralnih država. Pri tom su na traženju tog rešenja radile uhodane administracije bivših kolonijalnih sila, sa ustaljenim institucijama i profesionalnom upravom.
Preporuke:
14
3
26 subota, 25 novembar 2017 16:59
Sve same fraze (2)
Država SHS je za rešavanje tog problema imala na raspolaganju 16. godina, od 1918. do ubistva kralja Aleksandra1934. Prethodno je, međutim, trebalo stvoriti odgovarajuće institucije, ministarstva, doneti zakone, podzakonske akte, osposobiti upravu na proširenoj državnoj teritoriji koja bi primenjivala ta nova pravila. A ta pravila se nisu mogla doneti ni za godinu ni za pet, ni za deset godina jer je trebalo da odgovaraju potrebama i specifičnim situacijama seljaštva u Srbiji, Bosni, Hrvatskoj, Sloveniji.Uzgred, pošto nisam imao čast da čitam Gramšija, da li je on smatrao da treba rešavati prvenstveno pitanja hrvatskih seljaka, kao što je kralj Aleksandar rešavao prvenstveno pitanje hrvatskih i slovenačkih vojnih lica iz austrisjke vojske, dajući im prednost nad srpskim oficirima i vojnicima.
U svakom slučaju,posle ubistva Aleksandra od strane ustaša 1934.godine, svima je bilo jasno da je opstanak novostvorene države pod znakom pitanja i nikakve reforme tog tipa nisu bile moguće.
Preporuke:
17
2
27 subota, 25 novembar 2017 20:59
@Srki, 25. novembar 10:10 i 10:23
Posle pada Berlinskog zida u Srbiji su 9. i 23. decembra 1990.održani prvi višestranački izbori za Narodnu skupštinu. Bili su to prvi višestranački izbori posle Drugog svetskog rata. Na izbore je izašlo oko 5 miliona birača. Socijalistička partija je dobila blizu 3 miliona glasova, Srpski pokret obnove oko 800 hiljada, a Demokratska stranka oko 380 hiljada. U to vreme sam kao student radio honorarno kao anketar i svedok sam zaprepašćenja mnogih koji su se u instituciji –naručiocu istraživanja, već prešaltavali za novo doba.
Rat kao posledica secesionizma i sankcije koje su nam uveli, doveli su do današnje situacije. Bilo je to „vreme koje kuša čovekovu dušu“. Nažalost, mnogi su je izgubili „za šaku dolara“.
Preporuke:
9
3
28 subota, 25 novembar 2017 21:17
AgatonFonPetrović
Šta je bre ovo? Od Kraljevine Jugoslavije do Katalonije? Ovaj tekst je jedan miš-maš u koji je strpano dvadesetak tema i nijedna nije analizirana. Bilo bi jako lepo da je istorija ovako jednostavna ali nije. O svakoj od tema koje se ovde pominju postoje desetine knjiga ozbiljnih stručnjaka a ne pet autora koje je tekstopisac pročitao i na osnovu toga servirao definitivne zaključke koji nemaju veze sa naukom. Žao mi je ali ni Srbija nije društvo na nivou predistorije da bi neko mogao da napiše ovako nešto i to nazove analizom. Generacije stručnjaka raznih profila su svojim radom izgradile standarde po kojima se vode ovakve rasprave a ovaj tekst se ne uklapa ni u najniži standard.
Preporuke:
8
8
29 subota, 25 novembar 2017 21:21
Radgost
Socijalistički poredak već postojao u Srbiji za vreme vlade Obrenovića(besplatno zdravstvo,školstvo; imovina porodičnih zadruga zaštićena od plenidbe; narodna vojska). U Rusiji 19. veka seoske opštine/zadruge predvođene plemićima jesu početak izgradnje socijalističkog poretka. Marksu savremenici prigovarali da izmislio zadruge (komune,komunizam)koje već postojale u Rusiji.
Članak te razni Vejvode,Vajgli,Crnobrnje itd., samo razrađuju smernice(protiv Rusije i Srbije) "SveSlavenskog kongresa" u Pragu 1905. pod pokroviteljstvom pokreta "Belvedere" dofena Franca Ferdinanda. Da se Srbima i Rusima nametnu Sloveni za upravnike.
Posle Velikog rata Srbija nestala sa mape ali dobila obaveze-jugoslavenski socijalizam: Da vraća dugove teritorije države SHS!(nagađam da ih još uvek otplaćuje). Nedržavotvorni kakvi jesu u SHS, za vreme "Velike depresije" 1933. Jugoslaviju uveli u bankrot (Srbija pak i dalje otplaćuje).
Preporuke:
9
4
30 subota, 25 novembar 2017 21:39
Oliver Kromvel
Nema tu prve i druge Jugoslavije u pitanju je jedan projekat napravljen od strane inostranih centara moći,sticajem okolnosti promenio se politički i ekonomski poredak ali ne i suština,Jugoslavija je bila grobnica srpstva.Što se tiče famoznog privrednog rasta to je sve mit,Amerika je ubrizgala preko 100 milijardi dolara u tog trojanskog konja,čak je i tajno uvukla u NATO tu tvorevinu.Kada se sredinom šezdesetih naslutilo ekonomsko pucanje otvorene su granice i gotovo milion ljudi je otišlo u inostranstvo,time se smanjio pritisak na režim.Praktično od 1974 do 1991 SFRJ je živela od deviznih doznaka i kredita,Krajgerova komisija je 1982 samo konstatovala hiperinflaciju i bankrot države kojoj više niko nije hteo da daje kredite jel su joj dani bili odbrojani,pokušao je Ante Marković da sačuva u životu monetarni poredak SFRJ ali to više nikome nije bilo u interesu,pao je zid svet se menjao i nikome više nije bila potrebna tampon zona između istoka i zapada.
Preporuke:
9
14
31 subota, 25 novembar 2017 21:45
Milos Petrovic
Za Bogdana Denica, jednog od izvora ove studije, su u svoje vreme svi znali da je americka spijuncina. Po raspadu Jugoslavije je, kao i vecina drugih "levicara", bio izrazito anti-srpski orijentisan.
Preporuke:
10
3
32 subota, 25 novembar 2017 21:46
Oliver Kromvel
Jugoslavija je greška od koje će se Srbija oporavljati još 25 godina,tek kad odu one generacije koje su rođene pedesetih i početkom šezdesetih krenuće na bolje,mora sa političke scene da ode taj duh jugonostalgije.Srbija je poput Rusije doživela katastrofu unutar te monstruozne groteksne države i SFRJ i SSSR su bili tamnice,kulturološke,ekonomske,društvene.Ja sam bio tinejdžer osamdesetih,pamtim kao dete i sedamdesete pogotovo drugu polovinu znam kako se živelo,ljudi veličaju to vreme a nemaju pojma da recimo ovde kod nas u Bačkoj krajem sedamdesetih van magistralnog puta se gazilo po prašini,pola domaćinstava nije imalo telefon,svako treće kupatilo i što šta,pa zlatne osamdesete,par nepar,nema kafe nego divka,nema šećera,ulja,inflacija itd mogu do sutra bila je to jedna propala država u svojoj srži.
Preporuke:
10
15
33 subota, 25 novembar 2017 22:24
@ sizif
Inače po popisu 1948. u NR BiH je bilo oko 44% Srba, kao i 1931. Već 1971. spali su na 37%. Kakve veze ustav 1974. ima s tim i kako je to moglo trajati?

Priznaješ komunističke okupatorske granice kojima je Srpski narod podeljen u pet država, što te automatski postalja na pogrešnu stranu istorije.

Podmećeš procente da bi sakrio zločine austrougara, slovenaca, turaka i ustaša u prvom i drugom svetskom ratu nad Srpskim narodom, i pri tome pokušavaš da podmetneš izvađene citate iz govora profesora Đurića, da bi "potvrdio" svoju "tezu" kao "bošnjački azem vlasi"

A ta klasična "srebrnička podvala" sa brojem stanovnika iz 1971. posle godina "gojenja" turaka sa "doprinosom za nerazvijene" i titovog kumstva svakom 10. detetu u šiptarsko-turskoj porodici, kao posledica svrstavanja sa islamskim državama je posebna priča o eksploziji šiptarskog i turskog stanovništva od početka "nesvrstavanja" protiv Srba u SFRJ

ćirilicom "sizif" ?
latinicom "alkar" ?
Preporuke:
7
6
34 subota, 25 novembar 2017 22:42
Ovako je bilo
@Srki, 25. novembar 10:10 i 10:23
Posle pada Berlinskog zida u Srbiji su 9. i 23. decembra 1990.održani prvi višestranački izbori za Narodnu skupštinu. Bili su to prvi višestranački izbori posle Drugog svetskog rata.

To misliš na onu farsu od izbora kada je Milošević spustio cenzus za prijavljivanje pa se prijavili pored njega još 31 "beli" kandidat, koji na izborima nisu dobili glasova ni koliko su imali potpisa za prijamu

Da su suludi građani umesto Miloševića izabrali Šećeroskog sigurno bi Srbi bolje prošli nego sa smušenim aparatčikom i "partizankom sa cvetom u kosi".

Kakva teška prevara od izbora

Milošević 3.285.799 65,34%
SPS 2.320.587 46,1% dobili 194/250

Građani glasali za SPO i DS ali za predsednika Miloševića, pa to se vidi iz aviona da je krađa izbora, jer Milošević nije znao da "pobeđuje" kao Vučić sa 55% od 55%

Dokle god je bilo "šiptarskih glasova" Milošević i SPS su "pobeđivali"
Preporuke:
6
8
35 nedelja, 26 novembar 2017 11:58
@@Srki
kako odma date krivu sliku i kako krivo citate!Napisao sam da je komunisticka vlast trebala regulisat zakonom za celu drzavu visepartijske izboreVisepartijski izbori koji su odrzani posebno u Hrvatskoj i Srbiji su bili nelegalni.Nisu bili po zakonima postojece drzave.Postojeca drzava je trebala da donese zakone po kojima bi se odrzali legalni visepartijski izbori na nivou drzave a ne nelegalni izbori na nivou republika.Po mome misljenju,zakon ne bi doizvoljavao partije sa nacionalistickim programom,nego sa programom za razvoj celokupnog drustva.
Preporuke:
4
1
36 nedelja, 26 novembar 2017 12:21
Natlačen i karaula „Holmec“
@penzioner Cviko

Ne bih se složio sa vama da je sve u novcima. Nacionalno pitanje, tačnije nacionalna netrpeljivost, je igrala i još uvek igra ogromnu, rekao bih odlučujuću ulogu u zbivanjima na prostorima bivše Jugoslavije. Pomenuti Marko Natlačen, koji je od anonimnog advokata sa austrijske periferije bio u Kraljevini SHS imenovan na visoku i izuzetno dobro nagrađenu funkciju bana Dravske banovine, ipak je 1941. želeo poraz te države. Već 1941. se preporučio Nemcima mada mu je moralo biti jasno da u slučaju pobede Nemačke neće ni slučajno biti imenovan za ministra u nekoj nemačkoj vladi. Dakle njegov motiv nije mogao biti materijalna korist. Motiv je iracionalna netrpeljivost koju ogroman broj Slovenaca i Hrvata gaji prema Srbima i to je konstanta koju mnogi Srbi ne žele da vide. Od Natlačenove najave „s kanoni vas pozdravimo, Srbi“ jula 1914, do ubijanja regruta JNA na karauli „Holmec“ juna 1991. ništa se nije promenilo.
Preporuke:
16
1
37 nedelja, 26 novembar 2017 12:32
rofl
koliko si ti bio u "komi" i u kojoj godini misliš da si?
Napisao sam da je komunisticka vlast trebala regulisat zakonom za celu drzavu visepartijske izbore Visepartijski izbori koji su odrzani posebno u Hrvatskoj i Srbiji su bili nelegalni. Nisu bili po zakonima postojece drzave. Postojeca drzava je trebala da donese zakone po kojima bi se odrzali legalni visepartijski izbori na nivou drzave a ne nelegalni izbori na nivou republika.

Koja komunistička vlast?
- što je izazivala nemce da ubiju što više Srba, i zatvarala i ubijala Srbe posle rata?
- koja je podelila Srpski narod u pet država i napravila nacionalne države za tri izmišljena "naroda"?
- koja je razvijala "nacional socijalizam" u sloveniji, hrvatskoj, bih, bjrm, KiM, vojvodini, crnoj gori a "socijalizam" i "bratstvo i jedinstvo" u užoj Srbiji
- koja je donela ustav 1974 sa pravom na ubijanje i proterivanje Srba?
- koja se raspala na 14. kongresu SKJ?

Ova Vučićeva "komunistička partija"?
Preporuke:
9
8
38 nedelja, 26 novembar 2017 12:51
Seljak Bezemljaš
Mi ne znamo, mi nećemo da znamo šta se dešavalo i šta se dešava.
Na tavanu imam "NIN" iz 1971.g..Piše:"Naš najvažniji zadatak je ekonomska reforma."Niko se nije hvatao na lepak da stvarno priča ili piše o reformi.

Tada se nije smelo a sada se neće.(a i ne zna se).
Pokojni novinar Dušan Bogavac (učestvovao je i Slobodan Kljakić)pozvao je 1983.g. sve koji su nešto značili u privrednom i političkom životu Jugoslavije da daju svoje viđenje tadašnjih ekonomskih i političkih prilika.
Bogavac je 1986.g. jedva nekako u tri toma (400 primeraka) objavio dobijene intervjue pod naslovom "Šta da se radi"Svi od reda drže se zbrkanog vokabulara ali jasno govore o našem državnom i privrednom slomu.
Izdvojio bih delove odgovora ekonomiste Branka Horvata.
"Jer i 1965 godine mi smo znali da reforma nevalja i na to smo upozoravali...Isto tako smo znali i 1974 godine da je ova pregoaračka delegatska ekonomija jedan monstrum koji ne može da živi."..
nastavak
Preporuke:
6
8
39 nedelja, 26 novembar 2017 13:15
konac "delo krasi"
Rezultate Jugoslavije treba ocenjivati što se dogodilo posle njene propasti. Veći deo stanovništva na teritorije bivše SFRJ danas živi u siromaštvu.

Izuzetak su Slovenija i delimično Hrvatska.
"zaključak za zbogom pameti"

Sloveniji i hrvatskoj dodeljene teritorije koje nikad nisu imale jer nisu ni postojale kao države
- dato im 1000 fabrika iz Srbije
- političkom odlukom da se prvo razvija "sever" slovenija i hrvatska, koja će kasnije da pomogne "nerazvijeni jug" ostatak SFRJ je došao u podređeni položaj
- autoput "bratstvo i jedinstvo" počet u slo-hrv a decenijama kasnije završavan na "jugu" kojim su stizale jeftine sirovine i poljoprivredni proizvodi, jeftina struja u slo-hrv za skupe proizvode
- kredit (umesto reparacija) od nemaca dat za Krško za energetsku nezavisnost slo-hrv
- naftovod od Rijeke do Pančeva
- opljačkali 85% deviznih rezervi SFRJ pre izazvanog "raspada" na 14.kongresu SKJ
- nisu uništene bombardovanjem i sankcijama i pretrpane izbeglicama
Preporuke:
11
6
40 nedelja, 26 novembar 2017 15:33
brzi
@konac "delo krasi"
Da ste imali u Srbiji ikada 1000 fabrika koje funkcionišu i rade sa prifitom nikako ne bi bili u prvoj četvrtini 20. veka na samom dnu po ekonomskom razvitku u Europi.
Preporuke:
5
14
41 nedelja, 26 novembar 2017 15:50
brzi
@Ovako je bilo

Ja svo vreme od kada pratim taj sajt tvrdim da su jedini Slobin interes na KiM bili "šiptarski glasovi" sa kojima su Sloba i njegova kamarila mogli da dobiju svake savezne izbore onako kako su hteli i namaštaju sebi takvu oporbu kakva jim u onom trenutku odgovara. To je i jedini razuman razlog zašto je u ono vreme bio hapšen Vlasi, koji je bio dio KPS ( predhodnice današnje SPS)i zašto se nije pregovaralo sa Rugovom jer sta obijca bila legalista a to Slobi nije odgovaralo radi izbornog inžineringa( muljanja sa glasovima šiptara koji su bojkotovali izbore ali su se Slobine izborne komisije pobrinule da budu rezultati izbora takvi kakvi su odgovarali Slobinoj kamarili. 90% za Milutinovića u Drenici kde ni za vreme Tita nije kročila noga policajca najbolje svedoči o tim radnjama koje baš na tom primeru mogu da razumiju i oni kojim politika nije visoko na lestvici osobnih zanimanja.
Preporuke:
5
9
42 nedelja, 26 novembar 2017 16:06
Seljak Bezemljaš2
nastavak
"Reforme 1965 i 1974 donesene u jednom uskom krugu..a svaka dobronamerna kritika onemogućena....Barijere su bile spuštene,upravljači su se svim sredstvima ograđivali"

Branko Horvat dalje govori o policijskoj represiji,o tome kako su 1975. pozvani da kažu da će posle ustava 1974 sve ići pozitivno.
" a analiza je pokazala sasvim suprotno, da naime stvari idu nizbrdo i da je ono što treba očekivati slično katastrofi...u celom SIVu nije se mogao naći čovek koji će moći preneti Kardelju (kreatoru reforme)... (od straha) jrdan od prisutnih je dobio nervni slom.Direktan nervni slom!"

Već sredinom šezdesetih, bilo je jasno da jugoslovenski komunisti ne mogu nastaviti dalju modernizaciju i industrijalizaciju.

Naše su fabrike bile ustrojene vrlo moderno.
Od ulaza materijala pa do završne faze izrade preslikan zapadni model.Po modelu koji će nekoliko godina kasnije (uz male izmene)biti poznat kao ISO standard.
nastavak
Preporuke:
7
10
43 nedelja, 26 novembar 2017 17:37
@brzi
@konac "delo krasi"
Da ste imali u Srbiji ikada 1000 fabrika koje funkcionišu i rade sa prifitom nikako ne bi bili u prvoj četvrtini 20. veka na samom dnu po ekonomskom razvitku u Europi.

A to te jedino muči, a ostalu pljačku ne spominješ?

Gde bi Srbija bila da umesto Krfske deklaracije, je dobila reparacije od slovenačkih, hrvatskih i turskih zločinca za zločine tokom Prvog svetskog rata. Ovako isti zločinci iz slovenije, hrvatske, i bosne prvo preobučeni u komuniste a sad u podevropljane nastavljaju iste zločine, samo dokazujući da nije dovoljno zmiji da odsečeš glavu, nego joj treba uništiti i leglo.
Preporuke:
9
7
44 nedelja, 26 novembar 2017 18:00
@Seljak Bezemljaš2
Naše su fabrike bile ustrojene vrlo moderno.

Od ulaza materijala pa do završne faze izrade preslikan zapadni model.
Nije tačno. Našem "modelu socijalizma" se "divio ceo svet" i svi su zavideli jugoslovenima što imaju takvog predsednika i takvu partiju

I onda je zli DOS

- proterao milion radnika jer smo imali vrlo moderne fabrike i odličnu idustrijalizaciju
- organizovao studentske proteste 68
- postavljao bombe po Beogradu 68
- organizovao šiptarski terorizam 68
- oterao stare "nesposobne" finansijske direktore
- doveo "sposobne" mlade komuniste "stručnjake" i birokrate
- organizovao šiptarski terorizam 74
- doneo ustav 74
- sahranio Broza

I kad DOS više nije znao šta da radi,
"zoro je došo tad kauboj mlad" (Milošević "stipendista fulbrajta") i spasao zajmom za preporod Kariće i Miškovića dalekovido misleći da samo tajkuni mogu da naprave "teslin grad" i prodaju MAKSI trovačima sa evropskim đubretom od hrane.
Preporuke:
10
6
45 nedelja, 26 novembar 2017 18:33
Seljak Bezemljaš3
nastavak
(Jedna ispravka.Ne posle nekoliko godina već posle nekoliko decenija ustrojstvo će biti poznato kao ISO standard)
Dobili smo mnoge licence pod veoma povoljnim uslovima.(kasniji uslovi bili su gadni)Čuveni traktor IMT (533,539)radio se po američkoj licenci Masai Ferguson a motor engleski Perkins.Da ne brojim fabrike i licence.
Bez obzira na sve to i još mnogo čega, može se sa sigurnošću zaključiti da industrijalizacija apsolutno nije uspela.
Nije uspela jer industralizacija je kao i antifašizam jugoslovenskih komunista bila u funkciji osvajanja i održavanja vlasti.

Čudnovato je da se koristi sintagma"demokratija u fabrici" a da se ne razume da tada nema fabrike.

Napravljena je nepisana a čvrsta koalicija KP i siromašnih, kasnije radništva.(pogledati o tome radove sociologa Županova.)
Partija njima posao znali ne znali da rade a oni partiji legitimitet vlasti.
Koaliciju će radnici raskinuti osamdesetih.Partija nije više mogla da ispunjava svoj deo obaveze.
Preporuke:
5
10
46 nedelja, 26 novembar 2017 18:42
Puno uglova, bez rešenja
Iz članka se vidi da ne valja kada samo jedan razmišlja (makar samo citatima), a iz komentara da ne valja ni kada svi razmišljaju različito.
Zato veliki, otuđeni novac i njegovi vlasnici i vladaju svetom i vladaće do tada dok su nedodirljivi i dok (umesto njihove uprave) države upravljane svesnom, slobodnom većinom ne uvedu redovne stope poreza od 80, 90 i 100%, a vanredne i preko toga (po kratkom postupku odlukom porote suda ili skupštine po modelu RIKO zakona) u slučajevima neopravdane ili preko svake razumne mere akumulacije kroz očiglednu zloupotrebu sistema (monopolsko prisvajanje tuđeg rada ili na šteta interesima/imovini većine).
Posebno u slučaju fašizma i grupne kontrole političara i medija, mafijaškog nametanja zakona u korist klase bogate manjine i korupcije sistema (SNS!).
U svakom slučaju masoneriju i ostale zavereničke i poluge vladavine novca, stranaca ili manjina treba eliminisati iz vlasti ili staviti pod demokratsku kontrolu, znači mora vladati razumna demokratija, ali većine.
Preporuke:
5
2
47 nedelja, 26 novembar 2017 20:48
Majstor Bob
Problem prve Jugoslavije nije bio samo nedemokratski režim


Kakva glupost?! Pogledajte kartu sveta još negde 1970-ih... O čemu pričate?
Zatim, neke diktature su se pokazale veoma uspešne ekonomski (ako se nisu marksistički glupirale).

Problem Jugoslavije je bio izdaja Srba sebe samih i to je sve. Teško da postoji gluplja i idiotskija stvar koju je neki narod na svetu uradio. Živela Kroacija!
Preporuke:
6
11
48 nedelja, 26 novembar 2017 21:24
Seljak Bezemljaš4
Kako će ta koalicija izgledati može da se vidi iz kritičkog istupanja Dr.Dragoljuba Jovanovića i odgovoru Edvarda Kardelja u decembru 1945.
videti Jugoslavija 1918-1988 tematska zbirka dokumenata Branko Petranović /Momčilo Zečević.

U istoj knjizi može da pročita o "keeping Tito afloat"razlozima održanja Tita i titoizma na vlasti.
To će stvoriti model "izdržavanog društva".
Izdržavana društva su nečasna, infantilna i ne teže industrijalizaciji ali to će produžiti titoizam do današnjih dana.

Politički faktor je odlučivao o davanju kredita.Inflacija je večno bila oko 20% (prva denominacija dinara 1965) a kamate značajno ispod nivoa inflacije.Tako je bilo moguće graditi gigante ili neke njihove delove koji su ekonomski suludi a da zvanično posluju pozitivno.
To je veoma obeshrabrivalo uspešne i teralo ih u ludosti.
Obišao sam mnoge fabrike od Slovenije do Makedonije
i svagde je bilo isto.Uprošćavam da se razume.
Imate fabriku potkovica.Kupite opremu za proizvodnju felni.
nastavak
Preporuke:
4
9
49 nedelja, 26 novembar 2017 21:31
Vruće-hladno (1)
Prvo su posle rata likvidirani „klasni neprijatelji“ među njima i viđeniji seoski domaćini. U sledećoj fazi se stavljaju hladne obloge i stimuliše masovni prelazak seoske omladine u gradove gde su imali sve pogodnosti, počev od prioriteta za dobijanje studentskih domova do prvih mesta na rang listama za društvene stanove. Većina je u jednoj generaciji prešla put za koji je na Zapadu ali i u predratnoj Jugoslaviji trebalo bar tri generacije. I oni nekako potisnu u svesti da im je otac robijao kao „žitar“, da krišom slave krsnu slavu, da ne smeju da pomenu Vojvodu Sinđelića da ne govorim o stricu četniku koji je u nemačkom zatvoru bio u istoj ćeliji sa nekim komunistom. U krajnjoj liniji sve je to neka prošlost, oni sada idu sa decom na more, voze Fiću ili Stojadina, spajaju sve moguće praznike od 1.maja preko 7. jula do 29. novembra da trknu sa ženom do Trsta. Mnogi prave vikendice u okolini Beograda.
Preporuke:
14
3
50 nedelja, 26 novembar 2017 21:35
Vruće - hladno (2)
Sve u svemu ne živi se tako loše pa maspok, pravljenje novih naroda u zemlji, Ustav iz '74 prema kome rodno selo više nije u Srbiji nego u „Srbiju van pokrajina“ izgledaju kao daleka politika. A onda se '85. desi Đorđe Martinović i Srbi sa Kosova koji traže pravdu u Beogradu ali ih ne puštaju da izađu iz Pionirskog parka. Taj prizor mnoge ipak uznemiri, nose im sendviče i vodu, čuju strašne priče i po prvi put se zamisle. Ali ubrzo dobiju hladne obloge. Firme se privatizuju, uvodi se radničko akcionarstvo, pored dohotka svi će imati i dividende. I ne samo to. Privatizuju se i stanovi a zaposleni će za 200, 300 DEM postati vlasnici stanova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu... Baš lepo. A onda je sve krenulo naopako. Radničko akcionarstvo se pretvorilo u direktorsko akcionarstvo a posle su i mnogi direktori nestali, fabrike zatvorene a na njihovom mestu strani investitori dižu stambeno-tržne centre. Padnici/samoupravljači/akcionari su dobili otkaze i sada više ne znaju ko su i šta su.
Preporuke:
14
1
51 nedelja, 26 novembar 2017 22:17
sub alia forma
A šta je sa brojnim naučnim institutima u SFRJ!? Možda su i oni preslikani sa tog neizbežnog Zapada ili su nosili makar i trunku nečeg novog i socijalističkog. Koliko je kadrova odškolovanih u socijalizmu Zapad prihvatio na svesrdan način lansiravši njihova znanja kao sosptevene tehnološke proboje. Možda nam o tome već sarkazmom kako ume nešto može reći naš A country man with no land and no brain...
Preporuke:
12
3
52 nedelja, 26 novembar 2017 23:16
Seljak Bezemljaš5
nastavak
U moderni pogon felni ne možete da odaberete najbolje radnike.Kriterijum ne postoji.
Ostaje pogon potkovica sa svim radnicima. I dalje proizvodite potkovice i punite magacin.Ako ne radite tako naopako nećete biti direktor, nećete biti šef,.. ima ko hoće.
Uprostio sam ovaj mehanizam ali to je to.

U početku ljudi nisu smeli da se jave.Jer nije postojala "veličanstvena narodno oslobodilačka borba već građanski rat u kome su pobedili suroviji, a posle su svi učestvovali u naopakom radu.

U delu "Sistem i kriza"sociolog Jovan Mirić 1984.g. nabraja sve naše univerzitete, naučne institute, akademije nauka i konstatuje da se o njihovom doprinosu
"ne može pristojno i akademski govoriti"

To je rezultat "prosvetiteljstva" koje je simbolično počelo (i traje) kada smo 1944 bez suda ubili Svetislava Stefanovića, lekara,osnivača katedre za patologiju,pesnika, prevodioca Šekspira,sekretara SKZ a uzdgli Svetislava Stefanovića šegrta koji se odao revoluciji i vodio UDBU sa Rankovićem.
Preporuke:
11
9
53 ponedeljak, 27 novembar 2017 13:38
Majstor Bob
ubili Svetislava Stefanovića


Drago mi je da se neko setio tog našeg pesnika. Svaka čast.

Svi srpski komuno-mafijaški narodni derivati* u okruženju nemaju jednog takvog pesnika (možda samo tin Ujević, a i on je bio izrazito prosrpski raspoložen), a eto, našli se nepismeni idioti da ga ubiju. Bravo komuno-ustaše.

*hrvaćani, montenigeri, muslimanci, maćedonci.
Preporuke:
10
10
54 ponedeljak, 27 novembar 2017 22:21
Viktor Larin
@@Viktor Larin

Slažem se sa Vama u svemu, osim u završnici.

Potpuna sloboda i slobodno podvrgavanje kritici društvenih pojava jeste krajnji cilj. Vaša kritika mora suštinski da bude uvažena. Danas to nemamo, jer je kritike previše, a nljjvažnije odluke se donose u naddemokratskim strukturama.

Ono u čemu se ne slažem jeste da apsolutna sloboda i odgovornost može da se uvede u istorijski nezrelo društvo, koje se razjeda unutrašnjim sukobima i spoljnim napadima. Prosto rečeno, u ratnom stanju nema demokratije. To ne znači da treba držati diktaturu i nadati se da će diktatura izgraditi demokratsko društvo. Neće nikada. Već to znači da društvo treba postepeno demokratizovati i oslobađati.

Moja poenta je da je cilj izgraditi uslove za slobodu. A to nismo dočekali... raspali smo se.
Preporuke:
2
2
55 utorak, 28 novembar 2017 15:50
sub alia forma
@Seljak Bezemljaš oder

mr. country man with no land and no brain,

pojasnite nama koji smo u vreme socijalizma živeli podalje od ove galaksije kako je to jednoj od najjačih armija kakva je bila jugoslovenska tako oskudna socijalistička privreda, po vama polupismenih kadrova, ovoj vojsci isporučivala tako kvalitetne sisteme naoružanja po kojima je svrstavana u sam vrh evropskih armija!?!?!? Ili su vredeli samo instituti koje, doduše, jedan sociolog otpisa kao nedostojne svoga renomea. Vi naprosto oduševljavate svojom plastičnošću opisa jugo ekonomije kad ono spopadoše me iznenadna pitanja na koja nisam kadar odgovore dati...pomozite mi, molim vas!
Preporuke:
9
3
56 subota, 02 decembar 2017 03:40
Majstor Bob
Dragi komentatori, sa zakašnjenjem vam želim srećan 29. novembar, i izražavam nadu da ćemo neke nedostatke Titinog Jajca ispraviti, npr. napraviti bar još 2-3 autonomne pokrajine u Srbiji.
Preporuke:
1
3
57 ponedeljak, 04 decembar 2017 03:46
Ne, nego je ovako bilo
Socijalistička Jugoslavija je bila grobnica srpstva ali ekonomski uspešna. Ključ uspeha je bio u egalitarnoj raspodeli i razume se, u masovnom školovanju naših bistrih ljudi.E sad, ta egalitarna raspodela nije bila rezultat neke velike ljubavi KPJ za proletere, već dosta vešto smišljen manevar da izigravamo lidera nesvrstanih - nešto između Istoka i Zapada, kapitalizma i socijalizma.S druge strane, pristojan standard uz brojne socijalne pogodnosti i humane uslove rada, služili su da se pacifikuju, da ne kažem potkupe, deca žrtava posleratnih čistki, ustaških zločina,promašaja sa seljačkim zadrugama i pre svega podređen položaj Srbije.
A onda su 90-ih počeli da duvaju neki drugi vetrovi i komunisti su ukinuli komunizam a od proletera napravili lumpen-proletera. Bilo je to finale u stilu "Sna letnje noći": "Sve smo se mi to samo igrali".
Preporuke:
2
0
58 četvrtak, 07 decembar 2017 15:14
marksist-lenjinist
dakle, mozemo izvuci glavne sledece zakljucke:

Jugoslavija je imala ozbiljno poremecene drustvene odnose. Proces socijalizacije drustva otisao je u pogresnu stranu. Umesto da rascisti sa burzoazijom, on je poceo da stvara novu tzv. crvenu burzoaziju. Ta nova buroazija je vremenom rasla i jacala, sticala ekonomsku i politicku moc. Postojeci tzv. socijalisticki samouprvani odnosi, takvi kakvi su bili, poceli su da je koce, da sputavaju njen dalji razvoj. I ona je odlucila da rascisti s njima, da predje u otvorene kapitalisticke odnose. Dakle, klasno-drustveni odnosi su problem, a razlike u naciji, veri ovde su od drugorazrednog znacaja. Jer pitanje nacije i vere, i koliko ce cega kome da pripadne, ne postavlja se u okviru pravih socijalistickih drustvenih odnosa, to pitanje mogu samo da postave burzuji, tupavi malogradjani koji su unistili Jugoslaviju, a koji ce sutra zapaliti i unistiti citav svet, ukoliko im se ne stane na put.
Preporuke:
0
1
59 četvrtak, 07 decembar 2017 15:31
Majstor Bob
Relativno skoro je na ovom sajtu bio pravi, ne ovakav, nego PRAVI članak o ekonomskoj neuspešnosti i propasti SFRJ. Bili smo na evropskom dnu u svemu (ah, osim Albanije), a laža i paralaža se zasnivala na pljački i nacionalizaciji, zatim teranju nezaposlenih na zapad, i na kraju besmislenom zaduživanju. Drug Tita je više voleO da se glupira po jahtama nego da se pozabavi problemima. Mada, nije ni znao sa bednim mozgićem, kakav je rođen...
Preporuke:
1
0
60 petak, 08 decembar 2017 22:51
@marksist-lenjinist
Da vas podsetim, prvi Zakon o privatizaciji, znači o ukidanju društvene svojine i prelazak na privatno-svojinske odnose tj. na kapitalizam, donela je vladajuća socijalistička partija 1989. Osim toga, pošto kažete da su buržuji i tupavi malograđani uništili Jugoslaviju, moram da vas podsetim da je do propasti Jugoslavije došlo raspadom Saveza komunista Jugoslavije na Četrnaestom kongresu te partije januara 1990. I konačno da vas podsetim da je to bila jedina partija u zemlji i da je brojala nekoliko miliona članova, jer su svi punoletni građani gledali da budu „podobni“. To se podrazumevalo kao uslov za dobijanje posla. Ostaje dakle nejasno gde su bili ti marksisti-lenjinisti dok se u zemlji uvodio kapitalizam a Jugoslavija raspadala? Zašto se nisu bunili, demonstrirali, štrajkovali? Ukratko, gde su bili i šta su radili za to vreme?
Preporuke:
0
0
61 petak, 08 decembar 2017 23:40
@Majstor Bob
Istina je da u tim zemljama koje su na vrhu i koje su uspešne, građanima stanove dele potpuno besplatno a ne za 200 ili 300 DEM po stanu kao kod nas. Mada, ima tu ipak nešto nejasno. Od kojih i čijih para je izgrađeno tih 700.000 stanova – praktično čitavi gradovi – Novi Beograd, Konjarnik, Šumice, Braća Jerković, Miljakovac, Višnjička Banja, Medaković.... da ne nabrajam dalje i da ne pominjem stanove u svim većim gradovima – Novi Sad, Niš, Kragujevac... U te novostvorene gradove-naselja uloženo je oko 36 milijardi evra za uređenje zemljišta, infrastrukturu, projektne elaborate, građevinsku operativu, radnu snagu.... A ukupan dug SFRJ je uoči raspada iznosio 16 milijardi dolara (i slovima šesnaest milijardi dolara). Pa kako je onda finansirana izgradnja tih novih gradova (izostaviću elektroenergetski sistem, fabrike, domove zdravlja, zdravstvo, kulturu, film, izdavaštvo...)? Izgleda da su nam stranci tajno davali pare tako da to nigde nije zabeleženo osim u nekim komentarima.
Preporuke:
0
0
62 subota, 09 decembar 2017 00:30
Majstor Bob
Eto, neko malo priučen sa nekoliko redaka, dođe i kaže

Dakle, klasno-drustveni odnosi su problem, a razlike u naciji, veri ovde su od drugorazrednog znacaja


i posle toga postane faca i pobije hiljade ljudi.

A glupak ne shvata da je upravo taj metafizički, religiozni, čak moralni problem u centru. Ne shvata jer nema ni srca ni mozga da svati.

Nikad više to nećemo dozvoliti, da nam nepismeni seljačići kroje istoriju. Idi kod Redduja na kanabe.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner