Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Opredeljenje Srbije za ulazak u EU nije logički promišljeno, niti politički opravdano

Komentari (20) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 03 maj 2018 08:49
Srki
'pregovori'(zapravo skup ucena SAD i Nemacke, a koje sadrze puno elemenata osvete za protekle ratove) o clanstvu u eu su zelja bivse i sadasnje vlasti, a koja nije potvrdjena referendumom.Jasno su rekli da je osnovni uslov da se Srbija po svom teritoriju smanji za Kosovo.Ko pristane na to,yaj je izdajnik ili budala.Treceg nema.Narod za sada cuti,a ucenjeni ili kupljeni izdajnici kolo vode.Ako im narod dozvoli da idu do kraja sa izdajom,izgubit ce svoje ja,svoj identitet,na koncu,izgubit ce i ogromne vrednosti na Kosovu,merene stotinama milijardi evra(poljoprivredno zemljiste,infrastruktura,rudnici i rude,stambeni objekti,neprocenjivo kulturno nasledje)Jednostavno,Srbi ce kao narod bit rastureni.
Preporuke:
50
24
2 četvrtak, 03 maj 2018 09:00
...
Pametno i patriotski. Svaka reč promišljena i i odmerena.
Preporuke:
46
25
3 četvrtak, 03 maj 2018 13:25
Branko Pavlović
Bogdana tačno zna kome se na zapadu obraća. Nadolazećim snagama koje i inače zastupaju ideju naocinalnih država, a ne "evropskih sjedinjenih država".

Otuda kponcept "kompromisnog rešenja" koje predlaže. Sever Kosova i Srpska da uđu u sastav Srbije (i poseban status manastira) služi samo tome da se jasnije vide prave namere sadašnjih zapadnih elita. Za njih je ovakav predlog više neprihvatljiv od suvereniteta Srbije na KiM. Njihova je opsesija da do teritorijalnog i nacionalog širenja Srbije ne dođe ( i nije to od juče).

Ako dobro čitam između redova, Bogdanina ideja je da političarima na zapadu sugeriše da oni svojim vladama sugerišu ovakvo "rešenje".koje je sasvim u skaldu sa njihovim ideologijama. Pa kad oni dobiju rezolutno odbijanje, onda se kod njih povratno učvršćuje uverenje da uopšte nije problem Balkana u Srbima, nego u pogrešnoj zapadnoj politici.

I onda čekamo da te danas uglavnom opozicione snage dođu na vlast. Tako da ona ne sugeriše stvarno da se odreknemo KiM u južnom delu.
Preporuke:
38
13
4 četvrtak, 03 maj 2018 13:38
penzioner Cviko
Bilo je to davno kad su na nekom skupu NATO članica doneli odluku da se Srbija nikako ne sme primiti u NATO i njenu "EU-tanaziju". Da bi Srbiju držali na uzdi, njihovi lideri svako malo pričaju bajke kako će mo ipak biti primljeni. Naši naivci se lepe na ove priče i nikako da shvate da ih ovi zezaju
Preporuke:
30
22
5 četvrtak, 03 maj 2018 14:17
„Ako jednog dana na vlast dođe vlada koja bude želela da nekom preda bogatstva Republike, ja ću biti prvi koji će uzeti pušku u ruke i zajedno sa narodom krenuti u oružanu revoluciju“, rekao je Maduro.
Ponosni predsednik antikolonijalne Bolivarske Republike Venecuele Nikolas Maduro je naveo da treba štititi zemlju i niko ne može doći na vlast ko bi ''predao bogatstva Venecuele u ruke Amerikancima''.

''Ja ću biti prvi ko će pozvati narod da uzme oružje, ako neko poželi da preda nacionalno bogatstvo'', izjavio je Maduro. On smatra da njegov suparnik u borbi za predsedničko mesto Enri Falkon, lider opozicione partije ''Napredna avangarda'', želi da ''preda otadžbinu u ruke Amerikanaca i evropskih oligarha''.

Maduro je izjavio da mu je ''apsolutno nevažno'' da li će SAD i evropske zemlje priznati njegovu verovatnu pobedu na predstojećim izborima koji će se održati 20. maja. Za njega je najvažnije mišljenje naroda Venecuele.

Da li je Srbiji i Republici Srpskoj potreban i neophodan ovakav socijalistički predsednik ili bednik kome je privatno vlasništvo na prvom mestu, dok prirodna, društvena i državna bogatstva rasprodaje?

Todos con Maduro
https://www.youtube.com/watch?v=fYv66k_yA5Y
Preporuke:
69
24
6 četvrtak, 03 maj 2018 15:46
ipak...?
Bogdana Koljević: “...postaje jasno da su Srbi politički propatili i u prvoj i u drugoj Jugoslaviji i da, u tom smislu, jedini istinit, realističan i održiv kompromis bio bi da sever Kosova i Republika Srpska postanu sastavni deo Srbije, uz eks-teritorijalni status za srpske manastire na Kosovu...“. Ma koliko irealno, ali – da li to znači da bi za g-đu Koljević, pod uslovima koje ona ovde navodi ipak bilo prihvatljivo da Srbija prizna nezavisnost Kosova?
Preporuke:
41
18
7 četvrtak, 03 maj 2018 17:43
Πελασγοί
Svi ste u pravu, ali istovremeno po slovu važećeg međunarodnog prava niste. Kada se donesu izmene međunarodnog prava i sve se to ratifikuje, onda će biti moguće "otimanje" teritorije.
Kako je sadašnji svet duboko zaglibio u duboka razmimoilaženja i pojavu "izabranosti" ili "izuzetnosti", znate na koga se to odnosi, odnosno da svi nemaju ista prava (dabl standardi), pravičnost više ne postoji, već dvoličnost i ko će koga pre uništiti.
Preporuke:
12
27
8 četvrtak, 03 maj 2018 19:34
Petar B.
Iako se ne slazem potpuno sa g-djom Koljevic, mislim da je potegla vrlo vazno pitanje - zasto EU i koje su strateske opcije pred Srbijom? Ovo je vazna tema pa cu komentar ostaviti u dva dela.

Nazalost, velika vecina gradjana bi na ovo pitanje odgovorilo iz sopstvenog ekonomskog interesa i (netacne) nade da ce samo pristupanje EU znaciti ekonomski boljitak. Prostije receno, nadaju se da ce EU da subvencionise zivot u Srbiji i da ce ekonomska situacija da se naglo popravi. Nazalost, nema indicija da postoji apetit u drzavama EU za ovako nesto. Grcka je godinama koristila upravo takav model i EU nece dozvoliti jos jednu Grcku.

Da li to znaci da pristupanje EU ne treba da bude strateski cilj Srbije? Ne bas, jer stvari nisu tako crno-bele. EU i evropska zajednica naroda su bit Srbije i prirodna je teznja ka tome. Clanstvo u EU definitivno ima ekonomske komparativne prednosti. Ali prava beneficija je da se demokratska prava vrate jer bez demokratije nema ni boljeg zivota.

.....
Preporuke:
100
62
9 četvrtak, 03 maj 2018 19:35
Petar B.
...nastavak...

Zato je nacin na koji se trenutno ide ka EU potpuno pogresan. Ako se razvija autokratija, da bi se opravdao put u demokratiju, to je unapred osudjeno na propast. I zato EU birokrate cine medvedju uslugu Srbiji, kada podrzavaju ovaj rezim zarad resavanja Kosova. g. Vucicu to prolazi u zemlji, jer implicitno govori biracima da prihvate sve, pa ce ziveti bolje, a to se nazalost nece desiti.

Inat i emocije usmeravaju Srbiju na drugu stranu - ka Rusiji. Nazalost danasnja Rusija nije pravi model ni u demokratskom ni u ekonomskom smislu, a resursi su joj ogranicani (sto se vidi i po trenutnoj trgovinskoj razmeni). Naravno treba nastaviti gajiti prijateljske odnose ali Srbija treba drugi model.

Pravi primer za Srbiju je mozda Poljska koja je, kada je shvatila da je Evropa nece besplatno dotirati, ojacala sopstvenu privredu, razvila preduzetnistvo, zadrzala zlot i sada predstavlja najrespektabilniju istocnoevropsku ekonomiju, pri tom koristeci sve pogodnosti EU.
Preporuke:
105
63
10 četvrtak, 03 maj 2018 20:06
el srbinjo
razuman glas u opštoj pomami bezalternativne propasti. bogdana nema pandan među srpskim političarima. dodik joj je nekako najbliži.
Preporuke:
21
9
11 četvrtak, 03 maj 2018 21:22
ha, ha
Izgleda da su se i ovde pojavili botovi i profesionalni lupači minusa. Ili je možda u pitanju neki usamljeni mrzitelj iz okruženja?
Preporuke:
24
2
12 četvrtak, 03 maj 2018 21:38
sta to nudi eu
Sve sto nudi danasnja EU to smo imali u Austro-ugarskoj, a i Hitler je pricao slicne price o ujedinjenoj Evropi. Pa zasto smo onda rusili tu istu Austro-ugarsko, ako danas tezimo toj EU. Jesu li danasnje price malo ljepse upakovane ili je danasnje srpsko rukovodstvo malo vise izdajnicko i nesposobno da ponudi svom narodu kakav takav razvoj. Vrhunski domet su strane investicije koje sami financiramo. Ima li toga jos gde u svetu. Ako moze neko a navede Ili je zabranjeno postavljati normalna pitanja u okupiranoj zemlji.
Preporuke:
37
4
13 četvrtak, 03 maj 2018 23:00
el srbinjo
što se tiče ulaska srbije u eu, ne postoji pogrešan i ispravan put. jedan je jedini. vodi preko priznanja nezavisne fantomske države kosovo. sve ostalo je demagogija.

p.s. a veliko je pitanje da li će se ući u "evropsku dembeliju" i nakon priznanja?
Preporuke:
23
2
14 četvrtak, 03 maj 2018 23:46
@Petar B
Politika ulaska u EU povlaci prihvatanje nezavisnosti KiM, ukidanje R.Srpske u "funkcionalnoj BiH" i "usaglasavanje spoljne politike sa EU", a to znaci i sukobljavanje sa Rusijom i tu nema nikakvog prostora za manevrisanje, nikakvog "ostajanja prijateljem sa Rusijom".Sto se tice "modela",poljski, bugarski, rumunski ili japanski, politika i ekonomija nisu moda da se biraju "modeli jesen-zima", a to i jeste politika vas EUnijata, prepisivanje i imitiranje, koja nas je i dovela dovde.
Preporuke:
45
53
15 petak, 04 maj 2018 04:44
Petar B.
Ne znam da li uopste da odgovaram mom bezimenom kriticaru koji ocito mehanicki odradjuje zadatak. Ipak, posto je dotakao nekoliko cestih tema, evo komentara:

1. Binarna podela
Iako bi velike sile htele da pokazu da postoji samo jedan od dva izbora (EU-Rusija), istina je da drzava sa sposobnim rukovodstvom i jasnom strategijom moze stosta da uradi i da se geopoliticki odlicno pozicionira. To ne moze da se radi diletantski kako pokusava g. Vucic niti materijalisticki, kako su radili neki njegovi prethodnici, ali politika "Srbija na prvom mestu" je i moguca i potrebna!

2. Rad je stvorio drzavu

Reci da je biranje modela razvoja "moda" je ne samo netacno, vec pokazuje fundamentalnu nesigurnost u sopstvene mogucnosti. G. Vucic ima taj kompleks inferiornosti i to prenosi, ali to ne znaci da i gradjani trebaju da sumnjaju u sopstvene mogucnosti.

I jos nesto - patriotizam podrazumeva da ste za Srbiju a ne za Rusiju, EU ili SAD! Nije to bas toliko tesko shvatiti!
Preporuke:
42
34
16 petak, 04 maj 2018 08:40
Rale
ja sam bio jos pre par godina sasvim ubedjen da je Srbija u poziciji da ucenjuje a ne da bude ucenjivana, i danas mislim da je tako. Unija bez srpske teritorije niposto nije kompletna. Srbija bi prosto zjapila kao rupa, a jos kad bi srpske vlasti udarile posebne propise za gradjane, pa i robu iz eu, ne bi samo Srbija imala problema, nego i oni. Srbiji ostaje cela Azija za saradnju.Malo?Tolko robe Srbija ne moze da uradi,kolko Azija moze da kupi.Ni 0.04%
Preporuke:
38
7
17 petak, 04 maj 2018 21:13
@Petar B
Ti si primer "mehanickog pisanja po zadatku", a to sto za to optuzujes druge, koji ovde komentarisu mnogo pre tvojih sastava, samo jos vise potvrdjuje da si na zadatku.Nikakva "geostrateska pozicioniranost" Srbije nije moguca, jer Srbija vodi politiku "EU nema alternativu", dakle ne trazi se nikakva geostrateska pozicija, vec je ona unapred odredjena (Vucic je samo "I EU i KiM" prosirio na "I EU i KiM i Rusija i Kina", ali je uvek bilo samo EU).Vuciceva autoritarnost ne bi bila moguca bez podrske EU, kojoj je potreban autoritatac da bi prekrsio ustav u pogledu KiM, i institucija nesposobnih da se odbrane od nasrtaja vlasti, a koje su izgradjivali, za nekog drugog, oni koje ti vidis kao resenje.Model Poljske ima jednu, sa Neptuna vidljivu, slabost, Poljska je deo EU, a mi sa EU imamo spor oko naseg suvereniteta i teritorijalnog integriteta.Inace, 30 godina slusam o "modelima", pocelo je od "najbolje od socijalizma i kapitalizma",pa "Juzna Koreja","Japan","Nemacka","Irski tigar"...
Preporuke:
24
29
18 subota, 05 maj 2018 00:58
Petar B.
E moj bezimeni - definicija mehanickog pisanja je ovo sto ti radis. Nije misao skup pojmova nabacanih na gomilu, zacinjen bombastikom, nego upotreba glave i sadrzaja da iskazes vrednu ideju!

Inace ja pisem ono sto mislim da je najbolje za Srbiju. Tesko je boriti se protiv toga sa polumislima, tviter uputstvima i lukavstinama diplomate-diletanta g. Vucica ili provincijskog pogonskog geometra g. Glisica! Puno pozdrava.
Preporuke:
31
15
19 subota, 05 maj 2018 03:58
@Petar B
Kada objasnis razliku izmedju "pojma", "misli" i "sadrzaja", onda mozda pocnes da i pises nesto.Ovako, nemas pojma, pa samim tim ni sadrzaja ni misli.
Preporuke:
8
15
20 četvrtak, 10 maj 2018 01:33
Student
RS čak nema ni kompaktnost teritorije...
Preporuke:
1
2

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner