четвртак, 28. мај 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Употреба топонима на мањинским језицима у Војводини

Kоментари (17) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 четвртак, 17 мај 2018 11:35
пензионер Цвико
Основни правни проблем јесте чињеница да имамо правнике са дипломом правника и наводно способностима правника. Што би рекли интелектуалци. На жалост у пракси тога нема. Правник би морао имати "широке видике" како не би правио грешке које доводе до правног несклада између закона из разних области. Закони нам нису усклађени међусобно а дешава се и са вишим правним нормама па имамо "сукоб". Зато се мора спровести веома строга селекција међу правницима, мајсторима правног заната. Ако сеово оне уради имааћемо проблема и проблема, давићемо се у безакоњу.
Препоруке:
18
1
2 четвртак, 17 мај 2018 13:04
...узгред
@ пензионер Цвико... Није то толико до самих правника, колико до - политике. `Каменом о крчаг или крчагом о камен ` исто ће снаћи слабији, глинени суд ?! А тај `камен` је политика, са свим осталим мерама, искована у вековном надмудривању са бечким двором. Веома логична, конзистентна са акцентом на - административном праву и фомирањем одговарајуће администрације. Наивни и аматери према њој имају веома слабе шансе ?! А подмитљиви се њу - `уграђују` . Стрпљива,она ће макар и брзином пужа да остварује напредак у својим детаљно зацртаним циљевима. Корак по корак. Коалициони споразуми су за њу - славље. Избори, после којих - за њу оптимално - нико не може да влада без њених представника, високо су пожељни. Што чешће да се одржавају. Затворен круг знања и дисциплине. Стране света немају утицај на њено спровођење. Које су јој мане ? Лукаво лицемерје двоструких мерила и лажи. Тражи увек максимум за `своје` а другима не би да да - ништа ?!
Препоруке:
9
0
3 четвртак, 17 мај 2018 13:21
муц-млув-бесел
Није проблем у географским називима на разним језицима. Који народ себе поштује, користиће свој језик за географске називе. Ко је србима крив што кажу Осијек, када се тај град на српском, а и на мађарском, назива Осек? Није проблем ни у употреби језика у раду у општинама. Нека се говоре разни језици, биће људи паметнији. Ове ствари не треба замерати.

Оно што треба замерати је потискивање и избегавање и неупотреба и кварење српског језика. Свугде, не само у Војводини. Неке, или многе, општине у Војводини имају све јавне натписе латиницом. Али такве су и општине у Поморављу, све латиницом. Па јесу ли Румуни криви што срби своје писмо не поштују? Јесу ли македонци из Јабуке код Панчева криви што су натписи у селу на македонском на ћириличном писму, а натписи на српском су, скоро без изузетка, латинични. И онда, пошто срби свој језик не поштују, зашто би га поштовали други. И онда ће се заиста десити да се српски избаци из јавне употребе у војвођанским општинама.
Препоруке:
28
2
4 четвртак, 17 мај 2018 13:42
Шизофренистан
У Шизофренистану не може бити никако другачије него шизофрено. Ево примера “Зрењанина“ - видите фотографију жуте табле:
Зрењанин
Zrenjanin
Петровград
Nagybecskerek
Zreñanin
Zrenianin
Од њих, само су два нормална историјска имена: Nagybecskerek (на српски исправно преведен у Краљевини СХС на “Велики Бечкерек“), и Петровград. Оно “Зрењанин“ је резултат комунистичког насиља. Треба се надати да ће се име Петровград вратити?
А трагикомедија, фарса и шизофренија су још сликовитије ако се оде на званичну интернет страницу тог истог “Зрењанина“ : http://www.zrenjanin.rs/1-17-0-0/Cinjenice . Те званичне чињенице тврде кроз цео текст о њему, да се град зове “ЗреНЈанин“ . Ха, ха, ха...
Уосталом и у самом чланку, у табели која даје поређење мађарских и српских назива насеља, мађарска су насупрот свакој логици писана српском ћирилицом!
Препоруке:
24
18
5 четвртак, 17 мај 2018 14:39
пензионер Цвико
@ ...узгред,
Неоспорна је улога политике али када правници допусте да им се други мешају у струку, онда право више није наука већ послушност власника дипломе "дипломирани правник". Бити послушан није циљ права. И пре другог светског рата за многе стручњаке који су себе називали интелектуалци проф. др. Јовановић је казао да су полуинтелектуалци а данас да је жив "ни фртаљ интелектуалци". Тачно је да нам је политика у општинске управе довела "неписмене правнике" и шта сада? Да трпимо њихово незнање? Ја то не могу. Какав је то правник кад не зна, да је телефонски број његове службе објављен на Интернету број једне друге службе. На питање зашто то није уочио, уместо да одговори хвала..., одговара ми "ја нисам крив". Овакав одговор значи да су у тој служби лоши међуљудски односи који се одражавају и на однос према грађанима. Или промене назив улице а службено не обавесте катастар, итд. Судови су посебна прича... Зато се не чудим са питањем о топонимима, топономастици, ...
Препоруке:
11
0
6 четвртак, 17 мај 2018 18:17
...узгред
@ пензионер Цвико... У праву сте умногоме. Премда се мој коментар односи на специфичне ствари. Најкраћи, цинички осврт би овде био - јес` да је овај правни систем лош, ал` му је `олакшавајућа` околност што се и лоше остварује... Јер, правни систем је веома битна претпоставка сваке државе. Бољи је тамо где се постепено изграђује - како његове институције тако и стручњаци који ће да му обезбеђују што оптималније функционисање. Ради се најпре о нормативи а затим о образовању и одабиру кадрова. Србији самој, па ни Југославијама није било дато - ни довољно неопходног времена за формирање институција нити одсуство опасног противника доброг права. А тај се зове волунтаризам. Наметнут неразумним апетититма за подражавање успешних или идеолошким и њима сличним факторима који не трпе критичка мишљења стручњака. Како теоретичара тако и практичара. И то траје до данашњих дана. Пуно `бабица` и то и нових НВО доприноси - `килавом` детету правног система. А `јунака` ? Као и другде. У најкраћем..
Препоруке:
6
0
7 четвртак, 17 мај 2018 19:41
Сељак Беземљаш
"У социјалистичком периоду, по први пут у историји, постигнута је национална равноправност у Војводини".

Ово је став КПЈ. КПЈ је била посвећена
"сламању великосрпске хегемоније" ће већ 1971 Југославије бити конфедерација осам држава.

"Српска буржоазија тлачи целу Војводину као покрајину а посебно несрпске народе" писао је Жарко Зрењанин 1938.г.
Као великосрпску буржоазију наводи Бајлоније и Вајферте (он пише Вајфери)

Први је био Чех а други Немац (па се посрбили)

Жарко Зрењанин је икона аутономаша.

Тог 25. новембра Краљевини Србији присајединиле су се Барања,Банат и Бачка а Срем се скупштином у Руми присајединио дан раније.

"У Београду имамо нашу народну владу на челу са нашим вољеним другом Титом, који се подједнако брине о Србима и о Хрватима и о Словенцима и о Црногорцима и о Македонцима и који се подједнако брине и о интересима Војводине без обзира којој ће федералној јединици бити прикључена"
Јован Веселинов Нови Сад 11.12.1944.
Препоруке:
20
18
8 четвртак, 17 мај 2018 20:06
Живео Зрењанин!
Живела Србија!
Препоруке:
29
8
9 четвртак, 17 мај 2018 23:00
Крсто Новић
Хвала Богу , свих осам коментара су ћирилички! Већ се више пута могло прочитати на интернету да ћирилица нестаје зато што јој је , увођењем и хрватске латинице у српски језик 1954.г., одузет карактер српског националног писма и симбола. Код таквог стања ствари она је постала само једно од два оруђа за писање српског језика, па као таква не може и не треба да опстане.
ХРВАТСКА ЛАТИНИЦА У СРПСКОМ ПРАВОПИСУ = СМРТ ЋИРИЛИЦЕ !
Препоруке:
12
6
10 четвртак, 17 мај 2018 23:30
Bojan
@ Seljak Bezemljaš

Kraljevi SHS/Jugoslavije:
1. Petar I Karađorđević
2. Aleksandar I Karađorđević
3. Petar II Karađorđević

Predsednici Vlade:
1. Stojan Protić (NRS)
2. Ljubomir Davidović (DS)
3. Milenko Vesnić (NRS)
4. Nikola Pašić (NRS)
5. Nikola Uzunović (NRS; JRSD/ Jugoslovenska nacionalna stranka, JNS)
6. Velimir Vukićević (NRS)
7. Anton Korošec (Slovenska ljudska stranka)
8. Petar Živković (Jugoslovenska radikalno-seljačka demokratija, JRSD)
9. Vojislav Marinković (DS/JRSD)
10. Milan Srškić (JRSD)
11. Bogoljub Jevtić (JNS/Jugoslovenska radikalna zajednica, JRZ)
12. Milan Stojadinović (JRZ)
13. Dragiša Cvetković (JRZ)
14. Dušan Simović
15. Slobodan Jovanović (nestranački)
16. Miloš Trifunović (NRS)
17. Božidar Purić (nestranački)
18. Ivan Šubašić (Hrvatska seljačka stranka)
19. Drago Marušić (nestranački)

Sa izuzetkom 7, 18 i 19 kod predsednika vlade, ovo nisu Srbi i buržuji?
Препоруке:
16
7
11 петак, 18 мај 2018 04:44
Овако је било
Сељак Беземљаш
Тог 25. новембра Краљевини Србији присајединиле су се Барања,Банат и Бачка а Срем се скупштином у Руми присајединио дан раније.

Само да те допуним. Без обзира што се "нација војвођана" сада "буса" у "своју одлуку" та територија је додељена Краљевини Србији као победници у Првом светском рату као репарације Тријанонским споразумом у Версају 1920. (словеначки и хрватски злочинци Крфском декларацијом су од злочинаца и убица Срба постали "победници")

Тријанонски споразум је закључен 4. јуна 1920. године у палати Велики Тријанон у Версају (Француска), између земаља Антанте и Мађарске. Споразум је регулисао статус нове независне мађарске државе и дефинисао њене границе према суседима. Ово је један од мировних уговора којима је завршен Први светски рат, а који су на Париској конференцији мира (од 18. јануара 1919. до 28. јуна 1919. у Паризу) закључени су са сваком побеђеном државом посебно.
Препоруке:
11
3
12 петак, 18 мај 2018 04:57
напредни "пролетер" сам, тим се дичим, то не може бити свак, него само озбиљно дегенерисан..
Bojan
@ Seljak Bezemljaš

Sa izuzetkom 7, 18 i 19 kod predsednika vlade, ovo nisu Srbi i buržuji?

Мислиш да је боље откако је

- шверцер дувана убио 2 полицијаца
- "раднички батаљон" опљачкао Народну Банку у Ужицу 1941. и однео 50 милиона предратних динара, и прогласио "слободну територију ужичку републику" (коју пре тога нико није ни окупирао) а кад су наишли немци побегао Броз са парама а народ остао да гине и завршава депортован за немачку
- кад су "бравари" и "пролетери" постали необразовани и неписмени "мозгови" (а мерилио је било колико у Срба убили урату у после)

а Кардељ који је завршио чак "учитељску школу" је био главни креатор економско-политичко-правног уређења у СФРЈ

- кад је Тома "зидар" Николић са три разреда средње грађевинске школе постао председник
- или си за ову напредну "диктатуру пролетеријата" где су криминалци, примитивци и дегенерици постали власт за коју гласају исти такви дегенерици који су гласали за "бравара" и "зидара"
Препоруке:
21
18
13 петак, 18 мај 2018 08:04
Кад је апсурд нек` је апсурд
Господин Самарџић је у невољи. Главни аргумент против враћања имена Петроград му је да би то пореметило међунационалне односе. Међутим, управо су му коментатори овог сајта скренули пажњу да националне мањине и тако не зову Зрењанин Зрењанином већ онако како га зову - разним другим именима. Е, ту се наш Мирослав љутнуо на мањине. Сад гура тезу да нека мањинска права нису тако добра за добре међунационалне односе.
Препоруке:
19
15
14 петак, 18 мај 2018 16:30
Недељко Глишић
Један коментатор је написао ЖИВЕО ЗРЕЊАНИН и добио је 11 плусева. Други је изнео истину да је ћирилици одузет карактер српског националног писма и симбола, зашта је добио 2 плуса. Како је добро рекао Михиз :"И данас у сваком Србину чучи по један Југословен."
Препоруке:
29
6
15 недеља, 27 мај 2018 15:51
nije baš mađarski
BEČKEREK (današnji Zrenjanin) je bio vakuf Mehmed paša Sokolovića, koji je i osnovao ovaj grad . Večina njegovog stanovništva bili su muslimani ali bilo je i Srba.

Naime zbog zasluga koje su mu Srbi učinili prilikom osvajanja Banata, Mehmed-paša Sokolović u njega naselio Srbe koje je oslobodio svih vojnih nameta.

Kada su Austrijanci zauzeli grad iz njega su protjerali sve muslimane a sa njima su se iselili i mnogi Srbi.

Slično su uradili i na primjer kaluđeri fruškogorskog manastira koji su pobjegli u okolicu Šabca i sa sobom ponjeli mošti sv. Teodora Tirona koju su sklonili u manastir Radovašnicu

Austrougari su u Bereček naselili Njemace, Italijane pa čak i Katalonce, koji su svoju četvrt nazvali Nova Barselona.
Препоруке:
0
0
16 недеља, 27 мај 2018 16:02
Naziv Bečkerek nije mađarski iako tako zvući
Naziv dolazi od turskih rijeći "Beš Telek" kako se mjesto prije zvalo što se odnosi na pet tugova(perija) koje je na svojoj zastavi nosio veliki vezir Mehmed paša Sokolović osnivač grada.
Препоруке:
3
0
17 недеља, 27 мај 2018 20:02
Душан Ковачев
У Војводини не постоји само већински, српски национализам, постоје и мањински национализми. Да би једна мултиетничка заједница опстала неопходно је да постоје и заједничке вредности и циљеви који повезују људе, а не само да се инсиситра на ономе што их дели. Потребно је прихватити концепт интеркулурализма а не сегрегацијског мултикулурализма.

Ово би био савршен закључак, али се је аутор изабрао да у закључку ипак похвали војвођанске аутономаше, иако су баш они ти који спроводе "сеграегацијски мултикултурализам". То је на РТС много нежније исказао Тодор Куљић.
Препоруке:
1
0

Анкета

Да ли мислите да ће овог лета Вучић и Тачи потписати неки споразум о КиМ у присуству Доналда Трампа?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер