четвртак, 02. јул 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Референдум о "правно обавезујућем споразуму са Косовом" био би противзаконит - не може се постављати питање које је супротно Уставу

Kоментари (26) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 уторак, 31 јул 2018 18:59
пензионер Цвико
Шта је то "правно обавезујући споразум" између две државе, разумем. Не разумем како се то може правити "правно обавезујући споразум" између државе и творевине којој треба признати све атрибуте државе и истовремено правној држави исте оспорити? Мислим да многе дипломе правника, магистара и доктора права треба поцепати ако овако нешто дозволе у свом присуству. Ако сеово деси онда ваистину право није наука већ ВАРАЊЕ.
Препоруке:
42
3
2 уторак, 31 јул 2018 19:21
Ах
Па не мислите ваљда да ће врховни лажов да постави питање "Да ли дајете Косово мом земљаку Тачију?". Наравно да неће иако је то суштина. Он ће једноставно направити питање о промени устава којим му народ јелте као "спасиоцу" даје одрешене руке да ради шта хоће.
Немојте се заваравати било какав референдум ће бити искоришћен као платфрма за издају, зато их све треба бојкотовати и то ако треба на улици. Све друго води у пропаст полаганим кувањем
жаба као и досад.
Ево лето пролази а мафијаш продаје још једну државну банку и спрема продају ПКБа.
Шта ради опозиција да освести народ?
Препоруке:
39
0
3 уторак, 31 јул 2018 20:26
изазов разуму
пензионер Цвико
Шта је то "правно обавезујући споразум" између две државе, разумем. Не разумем како се то може правити "правно обавезујући споразум" између државе и творевине којој треба признати све атрибуте државе и истовремено правној држави исте оспорити? Мислим да многе дипломе правника, магистара и доктора права треба поцепати ако овако нешто дозволе у свом присуству. Ако сеово деси онда ваистину право није наука већ ВАРАЊЕ.

Чуди ме да се свега сећаш из "сретног социјализма" али изреке за "наше правнике"

"два правника, три мишљења" се не сећаш.

Што се тиче "диплома". Дипломе Правног факултета су под сумњом, отакако је откривено 90тих у "време студента вучића" да постоји организована група студената и адвоката (и фалсификатора) који су за новац полагали не само писмене него и усмене испите "најбољим студентима". Истрага је прекинута када су дошли до сазнања да група "ради" још од пре 1980
Препоруке:
17
2
4 уторак, 31 јул 2018 20:39
Татијана
Тачно је да се не може постављати питање супротно Уставу, као што се ни националној мањини не даје ни педаљ сопствене земље.
Препоруке:
34
0
5 уторак, 31 јул 2018 22:29
Crimen laesae maiestatis
Ма јок, какво потврђивање Споразума?! Има да одлучујемо о фино сроченом Ermächtigungsgesetz-у. А ко не гласа за, биће издајник.

О чему БЈРМакедонци одлучују? О свачему по мало, а суштински не одлучују ни о чему. А ми смо ипак лидер на Балкану.
Препоруке:
12
0
6 уторак, 31 јул 2018 23:20
пензионер Цвико
@ изазов разуму,
А ко је тај који може свега да се сети и све то напише са хиљаду знакова у једном јављању? Ви? Ево, да вас допуним. Мој пок. отац био је официр и професор који није хтео да поклања оцене. Хтео је да обори целу класу 1954/1955 г. у једној војној школи. Начелник је преправио оцене и он је са питомцима у строју морао да поздрави друга Тита. Кад је друг Тито одржао говор, који је завршио речима од данас сте официри ЈНА ... ти питомци су у ваздух, по обичају, бацили своје капе. Мој отац је бацио партијску књижицу. Нико га није подржао. На питање зашто је то урадио, одговорио је: "од ових никад неће бити официри...". Де-увлакачи друга Тита, рекли су му да је погрешио, да није у праву... Ти официри са поклоњеним оценама пред крај радног века, остали су без војске и државе ... Данас, њима ће се прикључити и правници ако подметнути референдум успе како то Вучићу одговора. И шта још хоћете ви који "изаивате разум", ви који се у државу разумете ко Марица у криви ...
Препоруке:
21
3
7 среда, 01 август 2018 02:20
Branislav
Verujem da je narod nosilac suvereniteta. Ako je narod nosilac suvereniteta, onda referendum ne bi bio sporan.
Препоруке:
2
17
8 среда, 01 август 2018 07:33
пемзионер ДДТ
-Референдум о коме би се грађани изјашњавали у погледу „правно обавезујућег споразума“ са тзв.Косовом је противзаконит и свако ко би га расписао би био кривично одговоран ( као и за само потписивање таквог споразума).-


Да ли би и грађани, који би се изјашњавали на таквом референдуму били кривично одговорни?

Молио бих неког од правника да одговори.
Препоруке:
9
0
9 среда, 01 август 2018 08:22
To veliki pravnik ne razume,navodno
Prvo morate ukinuti Srbiju da bi KiM bilo nezavisna teritorija. Slobina greška je proglašenje SRJ jer je tako hteo da sačuva nešto na račun prodaje drugog, i sprečio JNA da brani narod. Čak i RS nije stabilna iako neki misle da je ona plod prodaje RSK.Ta prodaja bi imala smisla da je hrvatski deo BiH pripao Srbima iz RSK. I zamislite sa kim je Sloba gradio kuću, sa montenegrinima Mila Đ. Ali ruku na srce ti po potrebi su bili sposobniji od ovih posle njih...I 1244 podrazumeva jedinstvo SRJ i tako je Milo obavio posao. Sloba je rekao da po 1244 Srbija ne može sama da zaštiti KiM. Vučić bi radio iole logičnu stvar da je opstala SRJ i da autonomna republika KiM dodeli svoj sever R.Srbiji u okviru SRJ.EU briše granice i ekspanzija šiptara se ne može sprečiti ulaskom u EU. Naprotiv to je smrtna presuda za Srbiju je NATO čak i da Srbija tamo uđe, garantuje miran proces nestanka Srba.
Препоруке:
3
9
10 среда, 01 август 2018 08:53
Nikola
Pavlovic gresi. Po Zakonu o referendumu neophodno je da izadje vise od 50% i samim tim referendum treba bojkotovati
Препоруке:
10
8
11 среда, 01 август 2018 12:44
Татко
Устав РС каже: Референдум

,,Члан 108 ст.2
Предмет референдума не могу бити обавезе које произлазе из међународних уговора, закони који се односе на људска и мањинска права и слободе, порески и други финансијски закони, буџет и завршни рачун, увођење ванредног стања и амнестија, као ни питања која се тичу изборних надлежности Народне скупштине."

Самим тим аминовање споразума (уговора) не долази у обзир. А колега Бранко јесте погрешио, референдум је помешао са изобрима јер закон о референдуму и нар. иницијативи у члану 24 каже ,,Референдум је пуноважан ако је на њему гласала већина грађана који имају бирачко право и који су уписани у бирачки списак у складу с овим законом.

Одлука о питању које је било предмет изјашњавања на референдуму сматра се донетом уколико је за њу гласала већина грађана из става 1. овог члана, ако Уставом, законом или статутом није за то предвиђен већи број."
Самим тим очекујте врло брзо нови закон о референдуму, на жалост.
Препоруке:
13
4
12 среда, 01 август 2018 14:27
Бранко Павловић
Око правних питања.

Верујем да су коментатори добронамерни, али или нису правници.или нису добри правници.

Закон о референдуму и народној иницијативи је донет 1998.госдиине. Устав је донет 2006.године.

По два основа је дерогирана, престала је да важи, одредба која захтева излазносат више од 50% уписаних у бирачки спсиак:

1. оно што је очигледно, Устав има јачу правну снагу од закона и

2. каснији пропис који регулише исту материју има јачу правну снагу.

Нема АСПОЛУТНО НИКАКВЕ ДИЛЕМЕ да се за пуноважност референдума у склопу промене Устава не тражи излазност већа од 50% од укупног броја бирача. Бојкот је једина Вучићева шанса.

Друго питање се тиче кривичне одговорности оних који би гласали на незаконитом референдуму.

Грађани не би били кривично одговорни зато што је за одеговорност потребан УМИШЉАЈ, свест да подривају државу тиме и воља да то чине. Углавном би гласали наши мање обавештени суграђани који гласају у уверењу да је то добро за Србију.
Препоруке:
11
0
13 среда, 01 август 2018 17:39
Татко @Бранко Павловић
Колега није баш тако. Устав ниједним својим чланом не дерогира оно што је прописано Законом о референдуму и народној иницијативи, сам Устав 2006 је донесен у складу са наведеним. Наведени Закон такође није престао да важи ниједног тренутка, зато што је кроз праксу евдентно да се спроводе референдуми и иницијативе ,,ужег" типа, на локалу(видети Закон о локалној самоуправи) и управо се овај наведени закон примењује на ову правну ситуацију. На то упућује доста широка пракса Врховног суда, сада Управног суда и Уставног суда јер се наведени Закон примењује као меродаван за одлучување. Још бољи пример је за Вас, пошто сте адвокат, да се одређени институти (примера поклон, личне службености итд) регулишу Српским грађанским закоником који није дерогиран ниједним актом већ 174.година, а преживео је разне облике уређења држава.

Самим тим ако знате за други акт који дозвољава ,,пролазност референдума" са излазношћу мањом од ,,већине грађана који имају бирачко право", молим упутите на њега
Препоруке:
5
5
14 среда, 01 август 2018 20:01
Ах
Још једном питање није правно него политичко. У историји није да су грађани на референдуму одлучивали да поклоне део своје територије који им припада по међународним законима.
Свако такво расписивање референдума без обзира да ли је питање директно или индиректно (којим би омогућио промену устава и легализацију отимачине гласањем у марионетској скупштини) не само да је противзаконито већ је противно и здравом разуму. Има ли бољег доказа да је на власти психопата?
И немојте се чудити, Хитлер је доказ да је психопати лакше него нормалном човеку да зајаше на власт. Уз то ту је и наук историје која каже да се психопате не скидају изборима.
Због овог изузетног лошег примера шта један психопата са странком коју држи под апсолутном контролом може да уради од државе, неће бити довољно само скинути Вучића са власти. Мора се променити систем и онемогућити да сутра неки нови лудак не зајаше власт уз помоћ странаца тајкуна и мафије. Само избор народних посланика по имену је једини излаз.
Препоруке:
6
0
15 среда, 01 август 2018 23:41
пензионер Цвико
@ Татко @Бранко Павловић,
Нема потребе да изазивате разум. Проблем није тако велик као "Гордијев чвор" али се мора решити управо на тај начин. Просто и једноставно, нема референдума и тачка. Ко га покрене иде на суд али преки. "Ах" је у праву.
Препоруке:
5
0
16 четвртак, 02 август 2018 01:04
Бранко Павловић
Ово додатно објашњење је због свих који читају кментаре.

Устав у чл. 203.,ст.7, последња алинеја, питање потребне већине на реферндуму за потврђивање промене устава предвиђа:

" Промена Устава је усвојена ако је за промену на референдуму гласала већина изашлих бирача"

Дакле, када је у питању ова врста референдума, за промену Устава, онда се примењује правило које сам Устав прописује. У том случају одредбе Закона о реферндуму и народној иницијативи не важе. Не и у другим случајевима које Устав наравно не регулише( таква питања нигде ни не регулише највиши правни акт државе).

А за нас је само питање реферндума о промени Устава тема.

Свако заговарање бојкота у овом случају директно иде на руку Вучићу. Само сам то хтео да разјасним.
Препоруке:
12
1
17 четвртак, 02 август 2018 01:17
пемзионер ДДТ
Господине Павловићу, захваљујем на одговору.
Препоруке:
6
0
18 четвртак, 02 август 2018 02:45
чисто онако
Бранко Павловић
Ово додатно објашњење је због свих који читају кментаре.

Свако заговарање бојкота у овом случају директно иде на руку Вучићу. Само сам то хтео да разјасним.

У току је "успављивање гласача". Стално понављане тврдње да "сигурно недамо КиМ" да је 80% или 77% грађана "против", ће да доведе до мање излазности која одговара Вучићу.

Мора да се стално агитује и на терену, као што Вучић перфидно ради стално "обилазећи" Србију.

Патриоте немају приступ телевизијама, штампаним медијима, зато је потребно лично ангажовање.

"референтна пензионерка гласач" сама у 60м2 са пензијом +50 хиљада са 2 нова лцд телевизора, рачунаром, лаптопом, два мобилна мтс/телнором, таблетом за кревет, купила је нову веш машину, и распитује се када ће та "социјална помођ дигитализована" јер би се она пријавила да купи већи таблет за кревет.

Наравно:
- "недамо" КиМ
- гласа за Вучића
- на референдуму шта Вучић предложи је најбоље
Препоруке:
5
0
19 четвртак, 02 август 2018 03:07
изазов разуму
пензионер Цвико
А ко је тај који може свега да се сети

Мој пок. отац био је официр и професор који није хтео да поклања оцене. Хтео је да обори целу класу 1954/1955 г. у једној војној школи. Начелник је преправио оцене и он је са питомцима у строју морао да поздрави друга Тита. Нико га није подржао. На питање зашто је то урадио, одговорио је: "од ових никад неће бити официри...".

То што пишеш је ноторна истина која је опште позната. Да су у ЈНА форсирани "српски официри" са слабијим психофизичким оценам, те је за Београд, целу ЈНА најурило пар "теткица са партфишима" после прописа да "брозови официри" предводе децу из средњих школа. Чак је и војска СРЈ одвела децу да изгину уместо нас који су били у ЈНА 12-15-18 месеци.

Никада се не бих сетио "свог брозовог официра" из ЈНА да та "индивидуа" није почела са текстовима по интернету као "ангажовани" војно-политичко-пензионерски коментатор, а нису му дали ни нацртану овцу да чува у касарни са 1500 војника.
Препоруке:
2
1
20 четвртак, 02 август 2018 12:17
пензионер Цвико
@Бранко Павловић,
Основни проблем код гласања јесте питање тачности бирачких спискова. Не знање тачног броја гласача омогућава малверзацију са гласовима. Чињенице су:
- изјава званичника РИК-а да ПРЕТПОСТАВЉАЈУ да је број
гласача тачан.

- изјава Ане Брнабић: овај најновији списак је НАЈТАЧНИЈИ ...

- Пред београдске изборе Ана, Брнабић је говорила о
електронској обради података али то није применила у
изборном поступку.

- Више од 30 година постоји систем "Ексел" који се
одређеним адаптацијама лако може прилагодити за потребе
праћења и контроле гласања из сата у сат, за свако
гласачко место понаособ. Нико тај или сличан систем не
зарезује ни за "ић".

- Више пута писао сам на страницама НСПМ-а о "Екселу". Једини
који су реаговали, били су ботови.
- Математика се не заснива на претпоставкама већ на
конкретним бројевима. Према томе сви коначни резултати
гласања до сада СУ НЕТАЧНИ.
У оваквим условима како спречити преваре са гласањием?
Препоруке:
5
0
21 четвртак, 02 август 2018 14:32
Бранко Павловић
У овом тексту сам разматрао правна питања.

Да ли су тиме сви проблеми решени- наравно да нису.

Оно што поуздано знамо, то је да ће тзв.Косово сигурно постати чланица УН ако се реферндум бојкотује.

Контрола избора, радио сам то читаву деценију, је сложен процес и није га могуће овде елаборирати.

Најважнија, најделотворнија одбрана од изборне крађе је масован излазак на биралишта. Не спорим да треба предузети низ других радњи, ало напад је најбоља одбрана.
Препоруке:
7
1
22 четвртак, 02 август 2018 15:38
пензионер Цвико
@Бранко Павловић,
Ваше реаговање је дошло после мог питања. Закључујем да немате одговор на питање које сам поставио. Или доста сте уопштени а циљ мора бит конкретан. Слажем се да је напад најбоља одбрана али ако не знамо бројно стање непријатеља, како можемо закључити да ће наша излазност завршити нашом победом? Да ли већ сада треба ићи од општине до општине и тражити тачан број гласача? Да ли ће мо то добити?
Препоруке:
2
1
23 четвртак, 02 август 2018 16:51
Бранко Павловић
Ако на изборе изађе 70% бирача, велика је вероватноћа да ће од тог броја између 70% и 75% гласати против.

И онда је сасвим свеједно да ли ће и колико бити непостојећих гласова у кутијама. Зато што је теоријски остатак недовољан за издају.

Иначе, не мисли ваљда нико да су бирачки спискови били исправни када је Шешељ победио на председничким изборима, па је ипак победио. Или 2.000, па је Коштуница ипак победио, или 1996.Београд, па је опозиција ипак победила, или 2012.па је Николић ипак победио.

Спискови уопште нису највећи проблем изборног процеса. Њихова нетачност има значаја када је разлика мала и када практично нема контроле самог гласачког процеса.

У овом случају само треба контролисати приступ кутијама и бројање гласова и победа је извесна.

Код питања КиМ чак ни окупираност медија од стране Вучића није превише важно, зато што је тема грађанима битна и као никад пре, сами ће наћи начина да се информишу о дилемама које буду имали. Ако их уопште буду имали.
Препоруке:
9
0
24 четвртак, 02 август 2018 21:40
Овако је било
Бранко Павловић
Ако на изборе изађе 70% бирача, велика је вероватноћа да ће од тог броја између 70% и 75% гласати против.

Ако РЗС "процењује" да у Србији 2017 "има" ~7 милиона становника, како је РИК "утврдио" да је на гласању за председника Србије било 6.7 милиона гласача у списковима.

Ваших 70% је уствари 100% излазности стварног бирачког тела што је немогуће оставарити.

Док Вучић у старти има 700 хиљада напредњака + милион грађана неСрпске националности и пензионерску "армију" од 1.7 милиона "који би да проживе ово што им је остало, а после шта буде"

Сетите се само хладног дана кад су били Београдски избори 2018, геријатрију "са једном ногом у гробу" доводили и довозили да гласају за Вучића, док су "интеренет манекени и патријоте" остали на Фејсбуку у топлим собама.

Мене не заварава то "патриотско изјашњавање" да су "сви против" издаје КиМ.

Рећи јавно да си за издају КиМ је исто као да признаш да си "геј"
Препоруке:
2
1
25 четвртак, 02 август 2018 22:52
пензионер Цвико
Као и до сада, све зависи од речи "АКО". Дакле нисмо се померили са почетне тачке. Немамо ништа чврсто од чега би кренули. Опет се враћам на почетни став: ТАЧАН БРОЈ ГЛАСАЧА? Шта ако се понове Пећинци? Шта ако би бојкотовали гласање јер немамо поштен приступ у целом поступку гласања? До сада су варали и зашто то не би наставили ако имају могућност? Зашто да наседамо. Обзиром на друге теме, предлажем да се ово питање, посебним текстом разјасни. Нема смисла да се настављамо кроз коментаре обзиром да је питање преопширно. Дакле, за и против гласања!?
Препоруке:
3
0
26 петак, 03 август 2018 20:04
синиша
Да. Немам шта да додам нити одузмем Павловићевом тексту и размишљању.

Међутим има нешто друго. Постоји пракса у Србији која већ превазилази све политичке границе и улази у сваку пору живота.

То је пракса са једне стране окруивљавања другог и нерађења ништа.

Игром случаја сам посматраио рецепционара и шефа књиговодства како се свађају ко треба да напише обични рачун за хотел.

Наравно и један и други оптужују оног другог да је то његов посао, а са друге стране бране себе причом како су презаузети и како не могу да стигну од силног посла.

Наравно ни један ни други не раде ама баш ништа.

Нисам успео да схватим да ли они само не знају да напишу рачуин или неће, али како су добили те дипломе кад очито нису ни једну лекцију из хоптелијерства прочитали, ни један испит положили и вероватно никад нису били у прилици да им неко напише рачун и да виде како то изгледа.

Прво што сам помислио то је да су преузели образац понашања из "високе државне политике" или је можда обрнуто.
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер