Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Referendum o "pravno obavezujućem sporazumu sa Kosovom" bio bi protivzakonit - ne može se postavljati pitanje koje je suprotno Ustavu

Komentari (26) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 utorak, 31 jul 2018 18:59
penzioner Cviko
Šta je to "pravno obavezujući sporazum" između dve države, razumem. Ne razumem kako se to može praviti "pravno obavezujući sporazum" između države i tvorevine kojoj treba priznati sve atribute države i istovremeno pravnoj državi iste osporiti? Mislim da mnoge diplome pravnika, magistara i doktora prava treba pocepati ako ovako nešto dozvole u svom prisustvu. Ako seovo desi onda vaistinu pravo nije nauka već VARANjE.
Preporuke:
42
3
2 utorak, 31 jul 2018 19:21
Ah
Pa ne mislite valjda da će vrhovni lažov da postavi pitanje "Da li dajete Kosovo mom zemljaku Tačiju?". Naravno da neće iako je to suština. On će jednostavno napraviti pitanje o promeni ustava kojim mu narod jelte kao "spasiocu" daje odrešene ruke da radi šta hoće.
Nemojte se zavaravati bilo kakav referendum će biti iskorišćen kao platfrma za izdaju, zato ih sve treba bojkotovati i to ako treba na ulici. Sve drugo vodi u propast polaganim kuvanjem
žaba kao i dosad.
Evo leto prolazi a mafijaš prodaje još jednu državnu banku i sprema prodaju PKBa.
Šta radi opozicija da osvesti narod?
Preporuke:
39
0
3 utorak, 31 jul 2018 20:26
izazov razumu
penzioner Cviko
Šta je to "pravno obavezujući sporazum" između dve države, razumem. Ne razumem kako se to može praviti "pravno obavezujući sporazum" između države i tvorevine kojoj treba priznati sve atribute države i istovremeno pravnoj državi iste osporiti? Mislim da mnoge diplome pravnika, magistara i doktora prava treba pocepati ako ovako nešto dozvole u svom prisustvu. Ako seovo desi onda vaistinu pravo nije nauka već VARANjE.

Čudi me da se svega sećaš iz "sretnog socijalizma" ali izreke za "naše pravnike"

"dva pravnika, tri mišljenja" se ne sećaš.

Što se tiče "diploma". Diplome Pravnog fakulteta su pod sumnjom, otakako je otkriveno 90tih u "vreme studenta vučića" da postoji organizovana grupa studenata i advokata (i falsifikatora) koji su za novac polagali ne samo pismene nego i usmene ispite "najboljim studentima". Istraga je prekinuta kada su došli do saznanja da grupa "radi" još od pre 1980
Preporuke:
17
2
4 utorak, 31 jul 2018 20:39
Tatijana
Tačno je da se ne može postavljati pitanje suprotno Ustavu, kao što se ni nacionalnoj manjini ne daje ni pedalj sopstvene zemlje.
Preporuke:
34
0
5 utorak, 31 jul 2018 22:29
Crimen laesae maiestatis
Ma jok, kakvo potvrđivanje Sporazuma?! Ima da odlučujemo o fino sročenom Ermächtigungsgesetz-u. A ko ne glasa za, biće izdajnik.

O čemu BJRMakedonci odlučuju? O svačemu po malo, a suštinski ne odlučuju ni o čemu. A mi smo ipak lider na Balkanu.
Preporuke:
12
0
6 utorak, 31 jul 2018 23:20
penzioner Cviko
@ izazov razumu,
A ko je taj koji može svega da se seti i sve to napiše sa hiljadu znakova u jednom javljanju? Vi? Evo, da vas dopunim. Moj pok. otac bio je oficir i profesor koji nije hteo da poklanja ocene. Hteo je da obori celu klasu 1954/1955 g. u jednoj vojnoj školi. Načelnik je prepravio ocene i on je sa pitomcima u stroju morao da pozdravi druga Tita. Kad je drug Tito održao govor, koji je završio rečima od danas ste oficiri JNA ... ti pitomci su u vazduh, po običaju, bacili svoje kape. Moj otac je bacio partijsku knjižicu. Niko ga nije podržao. Na pitanje zašto je to uradio, odgovorio je: "od ovih nikad neće biti oficiri...". De-uvlakači druga Tita, rekli su mu da je pogrešio, da nije u pravu... Ti oficiri sa poklonjenim ocenama pred kraj radnog veka, ostali su bez vojske i države ... Danas, njima će se priključiti i pravnici ako podmetnuti referendum uspe kako to Vučiću odgovora. I šta još hoćete vi koji "izaivate razum", vi koji se u državu razumete ko Marica u krivi ...
Preporuke:
21
3
7 sreda, 01 avgust 2018 02:20
Branislav
Verujem da je narod nosilac suvereniteta. Ako je narod nosilac suvereniteta, onda referendum ne bi bio sporan.
Preporuke:
2
17
8 sreda, 01 avgust 2018 07:33
pemzioner DDT
-Referendum o kome bi se građani izjašnjavali u pogledu „pravno obavezujućeg sporazuma“ sa tzv.Kosovom je protivzakonit i svako ko bi ga raspisao bi bio krivično odgovoran ( kao i za samo potpisivanje takvog sporazuma).-


Da li bi i građani, koji bi se izjašnjavali na takvom referendumu bili krivično odgovorni?

Molio bih nekog od pravnika da odgovori.
Preporuke:
9
0
9 sreda, 01 avgust 2018 08:22
To veliki pravnik ne razume,navodno
Prvo morate ukinuti Srbiju da bi KiM bilo nezavisna teritorija. Slobina greška je proglašenje SRJ jer je tako hteo da sačuva nešto na račun prodaje drugog, i sprečio JNA da brani narod. Čak i RS nije stabilna iako neki misle da je ona plod prodaje RSK.Ta prodaja bi imala smisla da je hrvatski deo BiH pripao Srbima iz RSK. I zamislite sa kim je Sloba gradio kuću, sa montenegrinima Mila Đ. Ali ruku na srce ti po potrebi su bili sposobniji od ovih posle njih...I 1244 podrazumeva jedinstvo SRJ i tako je Milo obavio posao. Sloba je rekao da po 1244 Srbija ne može sama da zaštiti KiM. Vučić bi radio iole logičnu stvar da je opstala SRJ i da autonomna republika KiM dodeli svoj sever R.Srbiji u okviru SRJ.EU briše granice i ekspanzija šiptara se ne može sprečiti ulaskom u EU. Naprotiv to je smrtna presuda za Srbiju je NATO čak i da Srbija tamo uđe, garantuje miran proces nestanka Srba.
Preporuke:
3
9
10 sreda, 01 avgust 2018 08:53
Nikola
Pavlovic gresi. Po Zakonu o referendumu neophodno je da izadje vise od 50% i samim tim referendum treba bojkotovati
Preporuke:
10
8
11 sreda, 01 avgust 2018 12:44
Tatko
Ustav RS kaže: Referendum

,,Član 108 st.2
Predmet referenduma ne mogu biti obaveze koje proizlaze iz međunarodnih ugovora, zakoni koji se odnose na ljudska i manjinska prava i slobode, poreski i drugi finansijski zakoni, budžet i završni račun, uvođenje vanrednog stanja i amnestija, kao ni pitanja koja se tiču izbornih nadležnosti Narodne skupštine."

Samim tim aminovanje sporazuma (ugovora) ne dolazi u obzir. A kolega Branko jeste pogrešio, referendum je pomešao sa izobrima jer zakon o referendumu i nar. inicijativi u članu 24 kaže ,,Referendum je punovažan ako je na njemu glasala većina građana koji imaju biračko pravo i koji su upisani u birački spisak u skladu s ovim zakonom.

Odluka o pitanju koje je bilo predmet izjašnjavanja na referendumu smatra se donetom ukoliko je za nju glasala većina građana iz stava 1. ovog člana, ako Ustavom, zakonom ili statutom nije za to predviđen veći broj."
Samim tim očekujte vrlo brzo novi zakon o referendumu, na žalost.
Preporuke:
13
4
12 sreda, 01 avgust 2018 14:27
Branko Pavlović
Oko pravnih pitanja.

Verujem da su komentatori dobronamerni, ali ili nisu pravnici.ili nisu dobri pravnici.

Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi je donet 1998.gosdiine. Ustav je donet 2006.godine.

Po dva osnova je derogirana, prestala je da važi, odredba koja zahteva izlaznosat više od 50% upisanih u birački spsiak:

1. ono što je očigledno, Ustav ima jaču pravnu snagu od zakona i

2. kasniji propis koji reguliše istu materiju ima jaču pravnu snagu.

Nema ASPOLUTNO NIKAKVE DILEME da se za punovažnost referenduma u sklopu promene Ustava ne traži izlaznost veća od 50% od ukupnog broja birača. Bojkot je jedina Vučićeva šansa.

Drugo pitanje se tiče krivične odgovornosti onih koji bi glasali na nezakonitom referendumu.

Građani ne bi bili krivično odgovorni zato što je za odegovornost potreban UMIŠLjAJ, svest da podrivaju državu time i volja da to čine. Uglavnom bi glasali naši manje obavešteni sugrađani koji glasaju u uverenju da je to dobro za Srbiju.
Preporuke:
11
0
13 sreda, 01 avgust 2018 17:39
Tatko @Branko Pavlović
Kolega nije baš tako. Ustav nijednim svojim članom ne derogira ono što je propisano Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi, sam Ustav 2006 je donesen u skladu sa navedenim. Navedeni Zakon takođe nije prestao da važi nijednog trenutka, zato što je kroz praksu evdentno da se sprovode referendumi i inicijative ,,užeg" tipa, na lokalu(videti Zakon o lokalnoj samoupravi) i upravo se ovaj navedeni zakon primenjuje na ovu pravnu situaciju. Na to upućuje dosta široka praksa Vrhovnog suda, sada Upravnog suda i Ustavnog suda jer se navedeni Zakon primenjuje kao merodavan za odlučuvanje. Još bolji primer je za Vas, pošto ste advokat, da se određeni instituti (primera poklon, lične službenosti itd) regulišu Srpskim građanskim zakonikom koji nije derogiran nijednim aktom već 174.godina, a preživeo je razne oblike uređenja država.

Samim tim ako znate za drugi akt koji dozvoljava ,,prolaznost referenduma" sa izlaznošću manjom od ,,većine građana koji imaju biračko pravo", molim uputite na njega
Preporuke:
5
5
14 sreda, 01 avgust 2018 20:01
Ah
Još jednom pitanje nije pravno nego političko. U istoriji nije da su građani na referendumu odlučivali da poklone deo svoje teritorije koji im pripada po međunarodnim zakonima.
Svako takvo raspisivanje referenduma bez obzira da li je pitanje direktno ili indirektno (kojim bi omogućio promenu ustava i legalizaciju otimačine glasanjem u marionetskoj skupštini) ne samo da je protivzakonito već je protivno i zdravom razumu. Ima li boljeg dokaza da je na vlasti psihopata?
I nemojte se čuditi, Hitler je dokaz da je psihopati lakše nego normalnom čoveku da zajaše na vlast. Uz to tu je i nauk istorije koja kaže da se psihopate ne skidaju izborima.
Zbog ovog izuzetnog lošeg primera šta jedan psihopata sa strankom koju drži pod apsolutnom kontrolom može da uradi od države, neće biti dovoljno samo skinuti Vučića sa vlasti. Mora se promeniti sistem i onemogućiti da sutra neki novi ludak ne zajaše vlast uz pomoć stranaca tajkuna i mafije. Samo izbor narodnih poslanika po imenu je jedini izlaz.
Preporuke:
6
0
15 sreda, 01 avgust 2018 23:41
penzioner Cviko
@ Tatko @Branko Pavlović,
Nema potrebe da izazivate razum. Problem nije tako velik kao "Gordijev čvor" ali se mora rešiti upravo na taj način. Prosto i jednostavno, nema referenduma i tačka. Ko ga pokrene ide na sud ali preki. "Ah" je u pravu.
Preporuke:
5
0
16 četvrtak, 02 avgust 2018 01:04
Branko Pavlović
Ovo dodatno objašnjenje je zbog svih koji čitaju kmentare.

Ustav u čl. 203.,st.7, poslednja alineja, pitanje potrebne većine na referndumu za potvrđivanje promene ustava predviđa:

" Promena Ustava je usvojena ako je za promenu na referendumu glasala većina izašlih birača"

Dakle, kada je u pitanju ova vrsta referenduma, za promenu Ustava, onda se primenjuje pravilo koje sam Ustav propisuje. U tom slučaju odredbe Zakona o referndumu i narodnoj inicijativi ne važe. Ne i u drugim slučajevima koje Ustav naravno ne reguliše( takva pitanja nigde ni ne reguliše najviši pravni akt države).

A za nas je samo pitanje refernduma o promeni Ustava tema.

Svako zagovaranje bojkota u ovom slučaju direktno ide na ruku Vučiću. Samo sam to hteo da razjasnim.
Preporuke:
12
1
17 četvrtak, 02 avgust 2018 01:17
pemzioner DDT
Gospodine Pavloviću, zahvaljujem na odgovoru.
Preporuke:
6
0
18 četvrtak, 02 avgust 2018 02:45
čisto onako
Branko Pavlović
Ovo dodatno objašnjenje je zbog svih koji čitaju kmentare.

Svako zagovaranje bojkota u ovom slučaju direktno ide na ruku Vučiću. Samo sam to hteo da razjasnim.

U toku je "uspavljivanje glasača". Stalno ponavljane tvrdnje da "sigurno nedamo KiM" da je 80% ili 77% građana "protiv", će da dovede do manje izlaznosti koja odgovara Vučiću.

Mora da se stalno agituje i na terenu, kao što Vučić perfidno radi stalno "obilazeći" Srbiju.

Patriote nemaju pristup televizijama, štampanim medijima, zato je potrebno lično angažovanje.

"referentna penzionerka glasač" sama u 60m2 sa penzijom +50 hiljada sa 2 nova lcd televizora, računarom, laptopom, dva mobilna mts/telnorom, tabletom za krevet, kupila je novu veš mašinu, i raspituje se kada će ta "socijalna pomođ digitalizovana" jer bi se ona prijavila da kupi veći tablet za krevet.

Naravno:
- "nedamo" KiM
- glasa za Vučića
- na referendumu šta Vučić predloži je najbolje
Preporuke:
5
0
19 četvrtak, 02 avgust 2018 03:07
izazov razumu
penzioner Cviko
A ko je taj koji može svega da se seti

Moj pok. otac bio je oficir i profesor koji nije hteo da poklanja ocene. Hteo je da obori celu klasu 1954/1955 g. u jednoj vojnoj školi. Načelnik je prepravio ocene i on je sa pitomcima u stroju morao da pozdravi druga Tita. Niko ga nije podržao. Na pitanje zašto je to uradio, odgovorio je: "od ovih nikad neće biti oficiri...".

To što pišeš je notorna istina koja je opšte poznata. Da su u JNA forsirani "srpski oficiri" sa slabijim psihofizičkim ocenam, te je za Beograd, celu JNA najurilo par "tetkica sa partfišima" posle propisa da "brozovi oficiri" predvode decu iz srednjih škola. Čak je i vojska SRJ odvela decu da izginu umesto nas koji su bili u JNA 12-15-18 meseci.

Nikada se ne bih setio "svog brozovog oficira" iz JNA da ta "individua" nije počela sa tekstovima po internetu kao "angažovani" vojno-političko-penzionerski komentator, a nisu mu dali ni nacrtanu ovcu da čuva u kasarni sa 1500 vojnika.
Preporuke:
2
1
20 četvrtak, 02 avgust 2018 12:17
penzioner Cviko
@Branko Pavlović,
Osnovni problem kod glasanja jeste pitanje tačnosti biračkih spiskova. Ne znanje tačnog broja glasača omogućava malverzaciju sa glasovima. Činjenice su:
- izjava zvaničnika RIK-a da PRETPOSTAVLjAJU da je broj
glasača tačan.

- izjava Ane Brnabić: ovaj najnoviji spisak je NAJTAČNIJI ...

- Pred beogradske izbore Ana, Brnabić je govorila o
elektronskoj obradi podataka ali to nije primenila u
izbornom postupku.

- Više od 30 godina postoji sistem "Eksel" koji se
određenim adaptacijama lako može prilagoditi za potrebe
praćenja i kontrole glasanja iz sata u sat, za svako
glasačko mesto ponaosob. Niko taj ili sličan sistem ne
zarezuje ni za "ić".

- Više puta pisao sam na stranicama NSPM-a o "Ekselu". Jedini
koji su reagovali, bili su botovi.
- Matematika se ne zasniva na pretpostavkama već na
konkretnim brojevima. Prema tome svi konačni rezultati
glasanja do sada SU NETAČNI.
U ovakvim uslovima kako sprečiti prevare sa glasanjiem?
Preporuke:
5
0
21 četvrtak, 02 avgust 2018 14:32
Branko Pavlović
U ovom tekstu sam razmatrao pravna pitanja.

Da li su time svi problemi rešeni- naravno da nisu.

Ono što pouzdano znamo, to je da će tzv.Kosovo sigurno postati članica UN ako se referndum bojkotuje.

Kontrola izbora, radio sam to čitavu deceniju, je složen proces i nije ga moguće ovde elaborirati.

Najvažnija, najdelotvornija odbrana od izborne krađe je masovan izlazak na birališta. Ne sporim da treba preduzeti niz drugih radnji, alo napad je najbolja odbrana.
Preporuke:
7
1
22 četvrtak, 02 avgust 2018 15:38
penzioner Cviko
@Branko Pavlović,
Vaše reagovanje je došlo posle mog pitanja. Zaključujem da nemate odgovor na pitanje koje sam postavio. Ili dosta ste uopšteni a cilj mora bit konkretan. Slažem se da je napad najbolja odbrana ali ako ne znamo brojno stanje neprijatelja, kako možemo zaključiti da će naša izlaznost završiti našom pobedom? Da li već sada treba ići od opštine do opštine i tražiti tačan broj glasača? Da li će mo to dobiti?
Preporuke:
2
1
23 četvrtak, 02 avgust 2018 16:51
Branko Pavlović
Ako na izbore izađe 70% birača, velika je verovatnoća da će od tog broja između 70% i 75% glasati protiv.

I onda je sasvim svejedno da li će i koliko biti nepostojećih glasova u kutijama. Zato što je teorijski ostatak nedovoljan za izdaju.

Inače, ne misli valjda niko da su birački spiskovi bili ispravni kada je Šešelj pobedio na predsedničkim izborima, pa je ipak pobedio. Ili 2.000, pa je Koštunica ipak pobedio, ili 1996.Beograd, pa je opozicija ipak pobedila, ili 2012.pa je Nikolić ipak pobedio.

Spiskovi uopšte nisu najveći problem izbornog procesa. Njihova netačnost ima značaja kada je razlika mala i kada praktično nema kontrole samog glasačkog procesa.

U ovom slučaju samo treba kontrolisati pristup kutijama i brojanje glasova i pobeda je izvesna.

Kod pitanja KiM čak ni okupiranost medija od strane Vučića nije previše važno, zato što je tema građanima bitna i kao nikad pre, sami će naći načina da se informišu o dilemama koje budu imali. Ako ih uopšte budu imali.
Preporuke:
9
0
24 četvrtak, 02 avgust 2018 21:40
Ovako je bilo
Branko Pavlović
Ako na izbore izađe 70% birača, velika je verovatnoća da će od tog broja između 70% i 75% glasati protiv.

Ako RZS "procenjuje" da u Srbiji 2017 "ima" ~7 miliona stanovnika, kako je RIK "utvrdio" da je na glasanju za predsednika Srbije bilo 6.7 miliona glasača u spiskovima.

Vaših 70% je ustvari 100% izlaznosti stvarnog biračkog tela što je nemoguće ostavariti.

Dok Vučić u starti ima 700 hiljada naprednjaka + milion građana neSrpske nacionalnosti i penzionersku "armiju" od 1.7 miliona "koji bi da prožive ovo što im je ostalo, a posle šta bude"

Setite se samo hladnog dana kad su bili Beogradski izbori 2018, gerijatriju "sa jednom nogom u grobu" dovodili i dovozili da glasaju za Vučića, dok su "interenet manekeni i patrijote" ostali na Fejsbuku u toplim sobama.

Mene ne zavarava to "patriotsko izjašnjavanje" da su "svi protiv" izdaje KiM.

Reći javno da si za izdaju KiM je isto kao da priznaš da si "gej"
Preporuke:
2
1
25 četvrtak, 02 avgust 2018 22:52
penzioner Cviko
Kao i do sada, sve zavisi od reči "AKO". Dakle nismo se pomerili sa početne tačke. Nemamo ništa čvrsto od čega bi krenuli. Opet se vraćam na početni stav: TAČAN BROJ GLASAČA? Šta ako se ponove Pećinci? Šta ako bi bojkotovali glasanje jer nemamo pošten pristup u celom postupku glasanja? Do sada su varali i zašto to ne bi nastavili ako imaju mogućnost? Zašto da nasedamo. Obzirom na druge teme, predlažem da se ovo pitanje, posebnim tekstom razjasni. Nema smisla da se nastavljamo kroz komentare obzirom da je pitanje preopširno. Dakle, za i protiv glasanja!?
Preporuke:
3
0
26 petak, 03 avgust 2018 20:04
siniša
Da. Nemam šta da dodam niti oduzmem Pavlovićevom tekstu i razmišljanju.

Međutim ima nešto drugo. Postoji praksa u Srbiji koja već prevazilazi sve političke granice i ulazi u svaku poru života.

To je praksa sa jedne strane okruivljavanja drugog i nerađenja ništa.

Igrom slučaja sam posmatraio recepcionara i šefa knjigovodstva kako se svađaju ko treba da napiše obični račun za hotel.

Naravno i jedan i drugi optužuju onog drugog da je to njegov posao, a sa druge strane brane sebe pričom kako su prezauzeti i kako ne mogu da stignu od silnog posla.

Naravno ni jedan ni drugi ne rade ama baš ništa.

Nisam uspeo da shvatim da li oni samo ne znaju da napišu račuin ili neće, ali kako su dobili te diplome kad očito nisu ni jednu lekciju iz hoptelijerstva pročitali, ni jedan ispit položili i verovatno nikad nisu bili u prilici da im neko napiše račun i da vide kako to izgleda.

Prvo što sam pomislio to je da su preuzeli obrazac ponašanja iz "visoke državne politike" ili je možda obrnuto.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner