Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Otanisanje oko novog ruskog predloga

Komentari (19) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 petak, 23 oktobar 2009 15:43
Mile
Zato sto su proklamovani ciljevi NATO jedna velika laz koja ima svoje placenike sirom sveta. NATO je ofanzivna organizacija za prekrajanje i kolonijalno osvajanje ciji je cilj otimanje prirodnih resursa u korist ocuvanja dominacije Zapada u modernom svetu. Zato svi koji ulaze u aranzmane sa NATO moraju znati da je krajnji cilj isti kao Hitlerov "Drag nacht Osten". Metode kojim se on postize srpski narod je vec osetio na svojim ledjima. Trenutno su radovi u Iraku i Afganistanu, priprema se Iran. Bas kao cetrdesetih godina proslog veka slaze se mozaik poslusnika koje na kraju treba poslati na Rusiju kao krajnje odrediste.
Preporuke:
0
0
2 petak, 23 oktobar 2009 17:59
dragan
Očekujemo odgovor profesora Dragišića.
Preporuke:
0
0
3 petak, 23 oktobar 2009 19:00
Mirko K.
Zato što je Rusija odavno proglašena za neprijatelja Amerike, a NATO je samo produžena ruka našeg Velikog prekookeanskog Brata!

Možda se Obama i drzne da pokuša neki novi detant sa Rusijom, ali to sigurno neće preživeti, makar politički, jer bildebergški upravljači sveta planiraju ruski životni prostor naseliti Kinezima i eksploatisati sve što se da, od nafte i gasa do vode...

Teško je verovati da će ova ruska inicijativa imati uopšte ikakvih izgleda na uspeh u bliskoj budućnosti, a dugoročno će zavisiti od Kine i kome će se carstvu ona privoleti. Na tu kartu Medvedev može igrati sa mnogo više izgleda na uspeh, kao i na cepanje EU, sa Nemačkom i Francuskom na ruskoj strani i Velikom Britanijom na američkoj. Podela novih geopolitičkih karata je odavno u toku i Rusija u prvom krugu ima očiglednu prednost, posle godina, zapravo decenija povlačenja.
Preporuke:
0
0
4 petak, 23 oktobar 2009 19:24
Krizimir Recesionović
"OTANisanje"?LOL
Preporuke:
0
0
5 petak, 23 oktobar 2009 20:40
VH
Kina cuti i svi cute kao da ni ne postoji.Hoce li neko progovoriti o novoj najvecoj sili sveta?
Preporuke:
0
0
6 petak, 23 oktobar 2009 21:07
Rodoljub
Dragišić se snažno "zatrčao" već nekoliko puta ove godine.

Prosto je neverovatno koliko amaterski nastupa iz svoje novinarske, pa profesorske... a sada već i političarske vizure.

Da citiram "Čika-VIB"-a:

"Tužno je kada malo čelo smišlja veliko načelo".
Preporuke:
0
0
7 petak, 23 oktobar 2009 22:48
Aleksandar
Autor se pita: Zasto bi NATO (tj. SAD) bio protiv nekog predloga o kolektivnoj bezbednosti koji stize iz rusije? To je zato sto kad rusija govori NATO (tj. SAD koji tom organizacijom kontrolise Evropu) sedi na usima. Nista sto Rusija ima da kaze njima nije zanimljivo. NATO je bila i ostala anti-ruska (prvobitno ant-sovjetska) vojna alijansa. SAD I UK se I dalje rukovode tezom geostratega s pocetka 20. veka Halforda Makintira da "onaj koji vlada evroazijom, vlada svetom". Nema sumnje da SAD hoce da vlada svetom, a da bi to mogle, SAD moraju prvo da potpuno ovladaju evroazijom. Na tom putu je Rusija (i Kona). Zato su SAD u Avganistanu (uz kontrolu i zelju za povecanjem proizvodnje opiuma) da bi izgradile desetine stalnih baza iz koji se mogu napasti Rusija i Kina (prica o Iranu sluzi samo za zamajavanje). SAD su agresivna, imperijalisticka sila kao sto je bio Napoleon, kao sto je bio Hitler. Pitanje konacnog napada na Rusiju je samo pitanje vremena, mada se SAD ocito zuri u pitanju su godine ne decenije kada ce se to desiti. Rezultat ce verovatno biti onaj uobicajeni, Rusija je groblje imperija. Srbiji treba da ima potpuno jasan geostrateski cilj da se nikako ne svrstava na agresivnu stranu, ne samo zato sto je to nemoralno, vec i zato sto se lako moze predvideti—bez obzira na trenutnu snagu SAD—da je to gubitnicka sila, kad se sve zavrsi.
Preporuke:
0
0
8 petak, 23 oktobar 2009 23:22
javnosti
Ovakvi članci koji pitaju pitanja tipa:

a koje su prave namere NATO-OTAN-a?

zapravo rade na zamajavanju naroda! Namjernim bacanjem magle o tome koje su prave namjere zapadnih imperijalista zapravo se NATO-u daje legitimitet. Baš kao i oni koji u beskrajnim kukumakanjima nariču kako su "drugosrbijanci licemjerni i nepravedni". Ako to nije bilo jasno prije 10 godina (jer oni nisu od jučer) onda neće nikad ni biti jasno!

I vrapci na krovu znaju prave namjere te fašistoidne organizacije kakav je NATO i jedino je pitanje želite li vi sudjelovati u tome ili ne. To je igra vrlo visokog rizika, igra u kojoj su ulozi vrlo, vrlo visoki.

I Hitler je igrao tu igru, a pogledajte gdje su danas njemačke teritorije. A njemački narod je dobro prošao kako je mogao proći! Svatko tko se bude upustio u služenje hitlerovskoj ideji mora računati da može dobiti puno ali može puno i izgubiti.

Zamislite recimo da Česi i Poljaci dopuste instalaciju američkih raketa usmjerenih na Rusiju i hitlerovski kauboji započnu napad na Rusiju. Ako rezultat takvog eventualnog rata nije izvjestan ono što svakako jest izvjesno je sudbina Češke, Poljske i drugih malih potrčkala - totalno uništenje! I neće biti milosti tipa, "pa mi smo Slaveni" ili "pa mi smo pravoslavci"! Sudjelujte u zločinačkim agresijama širom svijeta i budite spremni na posljedice! Vaš izbor!

Mladi ljudi, posebno komunisti, nisu spekulirali 1941! Oni nisu kalkulirali i čekali koja će strana pobjediti! Čak što više svi su 1941. mislili da će Nijemci pobijediti! No unatoč tomu mladi komunisti su išli u rat u borbu protiv zla - fašizma! I taj i takav duh je izvojevao pobjedu u Drugom svjetskom ratu! Mi danas nemamo takav duh, spremni smo kalkulirati jer nam riječi istina i pravda više nemaju nikavo značenje, nemaju više sadržaja, i zato ćemo sigurno izgubiti. Zapravo već smo izgubili jer su nam se strane vojske već razmilile po Jugoslaviji.

Davor (Osijek)
Preporuke:
0
0
9 subota, 24 oktobar 2009 03:21
Bane
:: Davor

1941 nisu komunisti kao prvi opunirali nemcima nego oni koji su se u kralja kleli. A srbi su zasad uvek znali gde trebaju da stanu i u vreme Osmanskog Carstva, Austrougarskog, Trećeg Raiha i NATO-pakta.
Barem za sada. A kad se dobar deo srpskog naroda upecao na komunistički mamac, videlismo kako smo prošli.
Preporuke:
0
0
10 subota, 24 oktobar 2009 08:46
Jasna Simonović
JAVNOSTI (DAVOR, OSIJEK) ....
"Mladi ljudi, posebno komunisti, nisu spekulirali 1941!"...Mladi ljudi od zapada prema istoku 1991. spekulirali su najpre sa JNA-a, a stariji najpre sa samim sobom jer nisu znali u kojoj su državi polagali zakletve...(to su nešto najpre pravnici zamutili, pa ekonomisti loše izračunali)...

"I taj i takav duh je izvojevao pobjedu u Drugom svjetskom ratu!"..
U današnje vreme "duh" ne može izvojevati pobedu jer "mali dusi" već su uglavnom "pobedili"...

"Zapravo već smo izgubili jer su nam se strane vojske već razmilile po Jugoslaviji"...Mislite po Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, itd.?

A šta će u bivšim delovima Jugoslavije "strane" vojske, ja ne znam, samo znam da na teritoriji Srbije ne treba da budu vojske kada je ovo neutralna država..(izuzev ako tu neutralnost ne treba NATOOTAN da spektakularno objavi na "sva zvona"...
Preporuke:
0
0
11 subota, 24 oktobar 2009 08:48
@javnosti
Nadam se da se javljas iz šume, putem satelitskog laptopa, odakle spremaš sledeću diverziju protiv fašista - inače sve što si napisao pada u vodu. Ili i ti kalkulišeš, kao i Staljin od 1939. do 22. juna. 1941?
Preporuke:
0
0
12 subota, 24 oktobar 2009 09:21
LjiljanaNl
Hvala vam Davore. Nisam sama. Svaka vasa rec dolazi i i z mog srca.Vasi i drugi komentari daju mi nadu i izvlace me iz zapadne depresije.
Preporuke:
0
0
13 subota, 24 oktobar 2009 09:45
Nenad
Što se tiče vojne saradnje, mora se od nečega početi. Baza u Nišu je za sada dobra mera, a kada dođe trenutak (siguran sam da će doći), eto ruskih aviona Suhoj u Srbiji, kao i nekoliko vojnih baza u Vojvodini i na jugu Srbije, kao i njenom jugozapadu. Dok se to ne desi, red je da popravimo ove aerodrome što ih je uništio NATO, a mogli bi da izgradimo i po koji novi. Treba se dobro i ozbiljno spremiti za takvu saradnju i nije dovoljno samo potpisati ugovore.

Sa druge strane, bila bi dobra i jedna izviđačka baza na Kopaoniku sa komunikacionom i PVO opremom, kao i radarima za praćenje raketa koje mogu doleteti iz Irana (i još sa nekoliko mesta u EU-već viđeno 1999. godine) i pasti na tlo Srbije (a i Rusije). Eto lepog doprinosa ruske i srpske vojske miru u Evropi. Što reče jedan: ”Ako želiš mir spremaj se za rat”.

Vojne bežbe srpske i ruske vojske (u okviru partnerstva za mir) se podrazumevaju, jer se Rusija brani između ostalog i u Srbiji-a i obrnuto!

Treba planirati i saradnju srpske slabašne vojne industrije sa ruskon vojnom industrijom i ruskim tehničkim institutima o proizvodnji vojne opreme za strana tržišta. Srbija bi imala višestruke koristi, a nadam se i Rusija!

Na kraju da dodam da će ovi oficirčići srpske vojske što sarađuju sa trečepozivcima Američke vojske (”Oni su Aboridžani, ni do čeg im nije, ceo život jedu guštere i zmije-Bora Čorba”) dobiti otkaze prvom prilikom kada se promeni ministar odbrane.
Preporuke:
0
0
14 subota, 24 oktobar 2009 13:02
angelina
Za Nenada i odusevljene.

Mislim da cemo morati da sacekamo da bismo videli o cemu se zapravo radi. Zao mi je sto informacije koje se ovih dana gomilaju samo delimicno podrzavaju vase odusevljenje. Treba imati u vidu, ne samo jucerasnju vest Itar-Tassa prema kojoj je Duma usvojila zakon o angazovanju ruskih trupa izvan zemlje (prenele su je Dveri), vec i vest koju je zagrebacki Nacional objavio 22. oktobra pod naslovom „Hrvatska pristupa rusko-srpskom kriznom centru u Nišu“, kao i danasnju vest elektronskih medija da ce "u niskom Centru uzeti ucesce predstavnici SVIH zemalja iz REGIONA koje imaju Ministarstva za vanredne situacije". Ne kazem da se ovi potezi nuzno moraju citati u svetlu Economist-ovog teksta od 20. avgusta ove godine Entering the Yugosphere, ali bismo mogli biti oprezniji. Ne treba gubiti iz vida da su vlasti Rusije u vreme SSSRa uvek bile blize sa Hrvatima, nego sa Srbima, a to je 80+ godina...

NB Pre "drvlja i kamenja" procitajte tekstove koje navodim, imajuci u vidu da govorim i ruski, a medju prvih 5 "mojih pesnika", troje su Rusi.
Preporuke:
0
0
15 nedelja, 25 oktobar 2009 01:05
Rodoljub #1
Dragane,nismo dugo čekali na odgovor profesora Dragišića:

---------

Zoran Dragišić, stručnjak za bezbednost, kaže za Press da postoje realne mogućnosti da se centar za vanredne situacije u Nišu pretvori u neku vrstu vojne baze, pošto ministarstvo Šojgua zaista nije isključivo organ civilne zaštite, već ima i značajne vojne snage.

- Logično je da se postavi pitanje kakva će to baza biti, pošto koncept humanitarne baze ne postoji nigde na svetu. Ovo bi bila prva. Međutim, preterano je povezivanje ruske baze u Nišu s tim da se u istom gradu nalazi sedište 63. padobranske jedinice naše vojske. Niš jeste specifično geostrateško mesto. U slučaju da se sprovede plan o izgradnji „Južnog toka", ta pozicija bi mogla da bude dobra za odbranu naftovoda. Te stvari za sada mogu samo da se nagađaju. U svakom slučaju, ne bi se smelo dozvoliti formiranje vojne baze na našoj teritoriji bez prethodne odluke Skupštine, koja bi trebalo da se potvrdi na referendumu. Mislim da bi postavljanje bilo čije vojne baze na našoj teritoriji bilo štetno - kaže Dragišić.

Eventualnim pozicioniranjem ruske baze na teritoriji Srbije stvorila bi se mogućnost da Balkan postane nova linija bezbednosnog razgraničenja Vašingtona i Moskve. Naime, nakon što je Amerika odustala od postavljanja raketnog štita u istočnoj Evropi, sve se više govori da je upravo Balkan idealno mesto za postavljanje štita koji bi trebalo da bude okrenut ka Bliskom istoku, a kao lokacije se pominju Turska, Bugarska i Rumunija, pa čak i američka baza „Bondstil" na Kosovu. Dragišić kaže da bi bilo jako loše da se Srbija nađe na liniji raskusurivanja velikih sila.
Preporuke:
0
0
16 nedelja, 25 oktobar 2009 01:09
Rodoljub #2
- To je pozicija koju naša vlast ne sme nikako da dopusti, jer je jako opasna za bezbednost naše zemlje. Ako se nađemo u situaciji da Rusi našom rukom udare šamar Amerikancima, oni će uzvratiti pesnicom. Ali ne na Rusiju, nego na nas. Međutim, ne verujem da će doći do toga. Pitanje je kako će se odnosi Amerike i Rusije dalje razvijati, a oni su za sada u usponu. Izmeštanje raketnog štita je upravo posledica toga. Centar u Nišu će biti gotov 2012. godine, a u Srbiji je to daleka budućnost - ističe Dragišić.

------------

Sa druge strane, g. Lazanski kaže:

Nema ništa od toga

Vojni analitičar Miroslav Lazanski isključuje svaku mogućnost da se obistine prognoze „Stratfora".

- To što su rekli je potpuna besmislica. Ljudi koji rade analize za „Stratfor" za ovo područje su inače diskutabilni analitičari. Aerodrom u Nišu, gde će biti smešten srpsko-ruski centar za vanredne situacije, civilno-vojni je i nalazi se u gradskom području. Praktično je opkoljen zgradama. Ko god se popne na neki niški soliter, može da vidi šta se tamo dešava. Niko nije lud da pravi bazu za vojne aktivnosti na takvom položaju. Niti se vojna baza pravi na aerodromima koji se koriste i za civilni saobraćaj. U Nišu će biti smešteni vatrogasni avioni i vatrogasni helikopteri, ali to nema veze s vojskom. I kad bi Rusi imali nameru da prave vojnu bazu, sigurno je ne bi pravili u Nišu - zaključuje Lazanski.

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=84354§ionId=37

---------------------

Čiji je, uopšte, taj "Fakultet bezbednosti", na kome predaje Dragišić? NATO-v?

Pozdrav!
Preporuke:
0
0
17 nedelja, 25 oktobar 2009 14:15
deda
vec i vest koju je zagrebacki Nacional objavio 22. oktobra pod naslovom „Hrvatska pristupa rusko-srpskom kriznom centru u Nišu“,


To se može pročitati i direktno na sajtu Ministarstva:

http://www.mchs.gov.ru/
Preporuke:
0
0
18 nedelja, 25 oktobar 2009 14:35
Jaćna Simonović
Rodoljub...odlično razmišljanje...
A šta ako se kod nas već kuva Danojlićev "vegetarijanski lonac"? ...
Još samo da dodamo po koje dobro "parče mesa"...npr. iz farmaceutike...
Preporuke:
0
0
19 ponedeljak, 26 oktobar 2009 12:45
drabra
Dok se ne uspostavi De Golova vizija: Pariz-Berlin-Moskva, nema leba.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner