Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Bez Srba nema Crne Gore – Kako smo od vrhovnog subjekta postali objekat, topovsko meso i moneta za potkusurivanje?!

Komentari (25) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 sreda, 24 jul 2019 07:26
AgatonFonPetrović
jednom mi se jedan srbin iz crne gore žalio na sve što im se dešava. ja mu rekao: ako je to sve tako a što ne glasate protiv? koliko izora je bilo? da li bi milo navukao većinu za nezavisnost da ste vi svi glasali protiv? nisu bošnjaci i albanci bili većina nad vama nikada pa ni tada kada se glasalo o nezavisnosti. katolici u boki su glasali protiv nezavisnosti, a što vi svi niste? da li bi milo mogao da piše latinicom da ste vi rekli da ne znate to pismo? da li bi crnogorska zastava bila promenjena da ste vi izašli na ulice? da li bi crna gora bila članica NATO da ste vi demonstrirali protiv? zašto niste izašli na ulice kada je crna gora priznala kosovo? gde je to čuveno čojstvo i junaštvo? izgleda da to sada imaju srbi iz republike srpske, a vi više nemate. u crnoj gori sada žive čankolisci. ništa mi nije rekao, ali izgledao je ljutito. a zašto? da li sam nešto slagao?
Preporuke:
28
4
2 sreda, 24 jul 2019 07:40
Raćel
Kod novinara postoji pitanje kakav tekst da bude, kratak, dug, napadački, odbranaški...? I postoji odovor:Zar ne može da se napiše DOBAR tekst?! E, ovo je zaista ne dobar, već izuzetan tekst.Ovde je sve sažeto u pravoj meri, koja se sastoji u tome da se iznesu sve ćinjenice koje osvetljavaju predmet o kome se piše.I dakako, imaju važnost,veliku, koja mu se pridaje.Tekstopisac je skrenuo našu pažnju i stalno isticao težnju šta su, ko su i šta treba da budu Srbi u svojoj Crnoj Gori...Treba da budu ono, što su oduvek bili: Srbi.
Još jednom, moje iskrene čestitke piscu ovog teksta uz opasku, da se retko nailazi na tako lepo izlaganje jednog velikog problema/srpskog/ koje već godinama muči jadni, napaćeni srpski narod, kako u Crnoj Gori, Srbiji kompletnoj, i širom bivše nam Jugoslavije!
Preporuke:
24
4
3 sreda, 24 jul 2019 09:14
Republika Srpska u Crnoj Gori
. Marko Milačić: Bez Srba nema Crne Gore – Kako smo od vrhovnog subjekta postali objekat, topovsko meso i moneta za potkusurivanje?!

Srbi, tačnije srpska nacionalna politika je samu sebe dala prevariti. Pa koji je trebao drugi signal da nešto nije u redu kada se neko u popisnici stanovništva piše Crnogorac a ne piše se se Srbin, mada ima puno pravo i mogućnost da se piše Srbin. Čak u to vreme (SFR Jugoslavije, SR Jugoslavije i Zajednice Srbije i Crne Gore je bilo po njih profitabilnnije da se pišu Srbi a nisu ). Drugo hoće i imali su zasebnu republiku , samo "korak" do zasebne države. Da je srpska nacionalna politika bila manje samoobmanjujuća i da im je "merila" kao što je "merila nepravoslavcima" naprimer u BiH, danas bi Crna Gora imala u najmanjem Republiku Srpsku u Crnoj Gori, ovako očigledno se ide u proces nestajanja ili u najmanjem gubitka značaja srpskog faktora, a što se vidi na popisu stanovništva, sve je manje i manje Srba u Crnoj Gori (32 odsto, 28 odsto).
Preporuke:
16
4
4 sreda, 24 jul 2019 10:01
Republika Srpska u Crnoj Gori
Srbi u Crnoj Gori? Prva asocijacija je propuštena prilika. Imalo se 100 godina da Crna Gora postane i politički i nacionalno srpska i "ćorak" , sve se završilo u samozavaravalju do poslednjeg trena "pa nije moguće, neće tako biti, pa mi smo jedan srpski narod" i tako dalje i tako nadugačko i tako naširoko a Crna Gora je sve manje bila srpska kako politički, državno tako i nacionalno. Svi znakovi da nešto nije u skladu sa srpskim samozavaravajućim željama su se ignorisali "kao prolazni hir, slaba gripa i dr" a bilo je toga itekako , od nacionalnog izjašnjavanja na popisu stanovništva, do zasebne republike / sada države, do kolaboracije sa NATO paktom 1999 godine, kada NATO bombarduje Srbiju a ne i Crnu Goru, kao da su dve zasebne države, a očigledno i tada su bile "samo to Srbima niko nije rekao ili Srbin nije želeo da vidi".Šta sad kao manjina od 28 odsto u unitarnoj državi članici NATO pakta? Demokratski? Ništa. Oružjem i pobunom protiv države u NATO paktu, gde Srbija neće smeti pomoći?
Preporuke:
9
5
5 sreda, 24 jul 2019 10:09
Miš je pobedio slona, jer se slon boji miša
. Šta sad kao manjina od 28 odsto u unitarnoj državi članici NATO pakta? Demokratski? Ništa. Oružjem i pobunom protiv države u NATO paktu, gde Srbija neće smeti pomoći?


Ništa, trpi Srbine, čekaj Srbine bolje dane, nadaj se i žali za propuštenim prilikama. Gledaj kako Srbi u BiH imaju Republiku Srpsku, šmagaj se, gutaj pljuvačku kada dođe do grla. Šta ćeš drugo bez pomoći Srbije koja ne sme ništa pomoći zbog NATO pakta. A da je moglo i drugačije, moglo je , da nije bilo srpskog pravoslavnog samozavaravanja o "jednom pravoslavnom narodu". Žalosno da "šaka jada" od Crnogoraca toliko namagarči Srbe i srpsku državu politiku, da se čini neverovatnim "ko kad miš pobedi slona".U stvari "miš i pobeđuje slona" jer se slon boji miša.
Preporuke:
17
5
6 sreda, 24 jul 2019 10:39
AgatonFonPetrović
ZA MODERATORE

hvala vam što ste mi objavili komentar! priznajem, mislio sam da nećete to učiniti. ja ću biti najomrznutija ličnost na sajtu ali mislim da sam rekao ono to mnogi misle ali se ne usuđuju da kažu. cilj ovog sajta je da podstiče raspravu i to mu polazi za rukom. ja znam da rasprave sa ovog sajta često završavaju u mejnstrimu politike u srbiji jer pratim tokove društvenog života. to što niko ne kaže odakle je došao na te ideje ne menja na stvari. zato i komentarišem. još jednom: hvala! a sada bolje da se pripremim za oluju koja dolazi :)
Preporuke:
10
3
7 sreda, 24 jul 2019 10:40
nebitan
Većina zamerki milogorcima za to što su prodali veru za večeru, može na žalost da se uputi i mnogim Srbima iz Srbije, samo sa izmenjenim predznakom. Srbi u Srbiji su drage volje 5. oktobra prigrlili otvorene NATO agente i izdajničke kolaboracioniste samo zato što su hteli da im se malo popravi životni standard (nekima se popravio i malo više, a pojedinima i baš mnogo više). Jesu li i Srbi masovno sledili đinđića, dinkića, kasnije tadića i donekle i vučića? Je li sva ta gamad imala puna usta evrope i denacifikacije, i "oslobađanja" od Srpskih mitova, dok je nemilosrdno punila svoje džepove kasapeći našu ekonomiju? Nema neke velike razlike između milogoraca i takvih prodanih Srba, jedina razlika je što milogorci nisu živeli u matici pa ih nije pritiskalo to breme da su oni neki centar srpskog naroda, već su više bili obična mala izraslina koju je zapadu bilo lakše odseći. A Srbi u Srbiji su glavna meta zapadne genocidne politike, i kao takvi ne mogu pobeći "od samih sebe" sve i da hoće.
Preporuke:
19
5
8 sreda, 24 jul 2019 10:56
Republika Srbska u Crnoj Gori
. Srbi, tačnije srpska nacionalna politika je samu sebe dala prevariti. Pa koji je trebao drugi signal da nešto nije u redu kada se neko u popisnici stanovništva piše Crnogorac a ne piše se se Srbin, mada ima puno pravo i mogućnost da se piše Srbin.

Evo naprimer nekada su se u SFR Jugoslaviji određene kategorije stanovništva izjašnjavale kao "neopredeljeni" to opet eksplicitne nije moralo značiti "da se nekada neće opredeliti kao Srbi, ako su tada bili neopredeljeni", ali nacionalno Crnogorac je već bio opredjeljen da nije Srbin "a u srpskoj nacionalnoj naivnosti je bio Srbin i uopšte nije bio sumnjiv kao takav, dok neopredeljeni je bio i sumnjiv i već isključen iz srpstva jer se nije opredelio". Moraćemo Srbi mnogo više da se
pozabavimo svojom naivnošću i zabludama i nemogućnošću da prepoznamo ispravno stvari. Šta sada da se u velikom broju ljudi počnu nacionalno izjašnjavati kao "Vojvođani"? Da li bi bili sumnjivi da nešto nije u redu? U čemu je razlika sa Crnogorcima?
Preporuke:
9
4
9 sreda, 24 jul 2019 12:28
Boki
Ovaj tekst je poziv Srbima u Crnoj Gori na asimilaciju. Muslimani u CG imaju Kuran i Stambol, Slbanci imaju Albaniju i SAD. Samo Srbi u CG nemaju ništa. Imaju samo mjesta okupljanja, Pravoslavnu Crkvu u koju ne dolaze Crnogorci, koju Srbi čuvaju da bi je kao cjelinu predli Crnogorcima, i ovakve političare koji ih pozivaju da se asimuluju u Crnogorce.
Preporuke:
11
12
10 sreda, 24 jul 2019 13:53
Republika Srpska u Crnoj Gori
. , 24 jul 2019 07:26 AgatonFonPetrović

Postavio si prava pitanja i ništa nisi pogrešno razumeo.
Upravo kao što si napisao "karavane su prolazile" a Srbi u Crnoj Gori su gledali. Istina Srbi ma gde bili i ne znaju samo nešto preduzeti ukoliko nema dozvole iz Beograda, pa ako Beograd kaže "u rat ide se u rat, ako kaže kolektivno iseljenje onda kolektivno iseljenje ko iz RSK / Hrvatske i dr.
Gotovo je to za dugo vremena. Promenile su se okolnosti. Srbija je nemoćna da bilo šta pomogne. O nekoj vojnoj pomoći nema ni govora, demokratski Srbi u Crnoj Gori su manjina , koju mogu preglasati sa 2/3 većinom (dovoljnom za promenu Ustava). Ko god se šta pobunu dobiće zatvora ko i grupa optužena za državni udar. Uslov za participaciju u vlasti je podrška crnogorskoj državi koja svoju nezavisnost gradi na antisrpstvu i otcepljenu od Srbije. Ukoliko uzmu srpski pasoš gube sva državljanka prava u Crnoj Gori / čim se otkrije (još jedan način da se smanji broj Srba u Crnoj Gori).
Preporuke:
10
2
11 sreda, 24 jul 2019 14:45
Anikina vremena
Kapa dole,gospodine Milacicu!
Jedno od najboljih razmisljanja i nekog moguceg
rjesenja!
Jer od Mandicevog jalovog obracanja Vucicu
(koji je Milovo istureno odjeljelje u Srbiji),
Medovog meandriranja izmedju srpstva i crnogorstva
ili uzaludne nade da ce Amfilohije spasiti Srbe
(a uz Mila glavni akter sadasnjeg stanja u CG),
vidimo da nema niti moze biti ikakvog pozitivnog
pomaka za nas narod.
Valjda ce ovi mladji i pametniji pokrenuti stvari s
mrtve tacke,, mada tesko!U igri su grdne milijarde
a mi smo gologuzi! Tu je pocetak i kraj price.
(Nedavno mi rece rod rodjeni:
Sad je u Montenegru ideal: imati stan u Budvi,voziti
visu klasu BMWa i ne raditi nista.Svaka, bukvalno
svaka, porodica porodica u Budvi ima nekoga ko valja
drogu.)
Valjda ce ipak doci bolji dani!
Tek sa novimm snagama!
Preporuke:
14
4
12 sreda, 24 jul 2019 16:57
@
Da se razumemo, svi su cekali priliku. Republika Srpska je formirana dok je Srbija bila jaka, Milosevic imao ogromne ekonomske, vojne, diplomatske... rezerve od tek raspale velike savezne drzave. Ruku na srce, i crnogorci, i siptari, cak i hrvati trebali bi biti zahvalni aliji, jer u bosni se Milosevic istrosio a Srbija iscrpela. Nakon te potrosnje, svi ostali su mogli u skladu s novim okolnostima odbaciti Srbiju koja vise nije u stanju da spreci bilo sta. Tako da vise nigde nece biti moguce dobiti prava kakva sada npr. ima Dodik...
Preporuke:
10
3
13 sreda, 24 jul 2019 17:47
Stefan Mitrov Ljubiša
Suština je pogođena, samo oni koji znaju da manipulišu Srbima i njihovim osjećanjima danas plivaju i žive na političkoj površini Crne Gore. Nama je potrebno da se nešto baš tu promijeni i, evo, gospodine Milačiću, ako ste spremni imaćete moju podršku i kao glasača i malo više. A, da se ne lažemo, to možete jedino ako vas podržava neko moćan, a to bi, opet, mogla biti samo Rusija.
Preporuke:
12
3
14 sreda, 24 jul 2019 18:36
Pitam te, pitam.
@ Da se razumemo, svi su cekali priliku. Republika Srpska je formirana dok je Srbija bila jaka, Milosevic imao ogromne ekonomske, vojne, diplomatske... rezerve od tek raspale velike savezne drzave. Ruku na srce, i crnogorci, i siptari, cak i hrvati trebali bi biti zahvalni aliji, jer u bosni se Milosevic istrosio a Srbija iscrpela.

Ima tu istine, donekle ali ne i sasvim resursi su se iscrpeli u BiH a i Srbija je upravo zbog rata u BiH bila izložena užasnim sankcijama koje su ekonomski razorile državu, ali ipak bilo je i ima Srbija još itekako snage. Problem je NATO pakt i neprijateljska koalicija oko Srbije i Srpske koji su izgubili respekt prema Srbima i spremni su na najmanji mig NATO pakta da ratuju protiv Srba a tu je odnos snaga nažalost već nešto drugo i na štetu Srba.Ali ipak i da se desi taj scenario Srbi bi naneli strašne gubitke napadačima, jer Srbi znaju da ratuju.
Nego koja su tvoja predviđanja kako će se razvijati situacija oko ulaska BiH u NATO pakt?
Preporuke:
5
3
15 sreda, 24 jul 2019 18:58
@
Samo je agonija izvesna, i sa nato i bez.
Ne zavaravajte se, bez Milosevica tada ni sto Rafovana ni sto Mladica ne bi mogli nista. Evo hipoteticki, zamislite da je u sadasnje vreme raspored stanovnistva isti kao '91. Znaci, nema efektiva armije i sl. Jel mislite da bi npr. kao dlan o dlan islo preuzimanje podrinja, a?
Garantujem da bi ishod u Bosni bio krajnje neizvestan, a gubici za isti prostor koji je general Ojdanic britko uzimao bili deset puta veci.
Preporuke:
10
4
16 sreda, 24 jul 2019 22:47
Istina
Bitno je samo to da ima srbije bez srba...
Preporuke:
5
3
17 četvrtak, 25 jul 2019 13:17
gavrilo@sreda, 24 jul 2019 12:28 Boki
E moj BOKI, nista ti ne znades!NISTA! Glup si kao i Milo.Kako jadan Srbi nemaju nista u Crnoj Gori? Pa cijela Crna Gora je Srbinova!A Marko je NAS!
Preporuke:
5
4
18 četvrtak, 25 jul 2019 15:08
Šumadinka
Bože, dokle su stigli ovo moji Srbi, moji savremenici... Gde su oni u odnosu na glavna negdašnja obeležja mog naroda, zastrašujuće. U (gotovo svim) komentarima preovladava teza da Srbija ne može da pomogne. Srbija zbog NATO pakta ne može, NIKO NE MOŽE NIŠTA!
Kako vas nije sramota da se uopšte javite, kako vas nije sramota u šta ste se pretvorili; zar zaista mislite da je samo pun stomak i flaša piva ono za šta ste sposobni?!
Preporuke:
6
3
19 četvrtak, 25 jul 2019 15:31
Miloš
. , 25 jul 2019 15:08 Šumadinka
Bože, dokle su stigli ovo moji Srbi, moji savremenici... Gde su oni u odnosu na glavna negdašnja obeležja mog naroda, zastrašujuće. U (gotovo svim) komentarima preovladava teza da Srbija ne može da pomogne. Srbija zbog NATO pakta ne može, NIKO NE MOŽE NIŠTA!
Kako vas nije sramota da se uopšte javite, kako vas nije sramota u šta ste se pretvorili; zar zaista mislite da je samo pun stomak i flaša piva ono za šta ste sposobni?!


Pa daj konkretan predlog šta da se radi?
Pa eto ako nije problem NATO pakt, daj predlog i za Kosovo i Metohiju i za Cenu Goru.
Preporuke:
4
0
20 četvrtak, 25 jul 2019 16:58
Miloš
. četvrtak, 25 jul 2019 15:08 ŠumadinkaBože, dokle su stigli ovo moji Srbi, moji savremenici... Gde su oni u odnosu na glavna negdašnja obeležja mog naroda, zastrašujuće. U (gotovo svim) komentarima preovladava teza da Srbija ne može da pomogne. Srbija zbog NATO pakta ne može, NIKO NE MOŽE NIŠTA!
Kako vas nije sramota da se uopšte javite, kako vas nije sramota u šta ste se pretvorili; zar zaista mislite da je samo pun stomak i flaša piva ono za šta ste sposobni?!

Kao da mi ne znamo šta bi bilo najbolje, ali to bi značilo rat sa NATO paktom i u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji i Hrvatskoj i u HR i BiH.
Konkretno da Srbija pokuša da vojno postavi granice srpskih zemalja, da to bi bio rat sa NATO paktom, a to se imalo 1999 godine i zna se kako se završilo. I da stvar bude gora, to bi značilo i kolaciju sastavljenu od Crnogoraca, Albanaca, Hrvata i Bošnjaka.
Svi mi znamo šta bi trebalo i kako bi trebalo ali nije to baš tako "ćiribu, ćiriba" i eto ga "po našim željama
Preporuke:
3
0
21 četvrtak, 25 jul 2019 17:15
Kultura samoooporicanja i samozavaravanja
Nažalost činjenice su sledeće. Crnogorci grade svoj zaseban nacionalni i religijski identitet zasnovan na antisrpstvu u nacionalnom i crkvenom smislu a srpska nacionalna politika se ponaša "ko izgubljena,nesvesna šta se dešava, sa konstantnom poricanja da je sve to moguće" i uopšte nema neku viziju kako da se navedeni trend zaustavi i "voz vrati na srpske nacionalne šine".
Tu ima odgovornosti i na strani Beograda i na strani Srba u Crnoj Gori, koji ne znaju ništa preduzeti a na šta Beograd ne kaže "DA".
Naravno sveprisutnosti NATO pakta i Crna Gora kao članica NATO pakta ne ostavljaju baš neki "manevarski prostor".
Žalosno, ali još je žalosnija "tendencija poricanja". Baš kao kad zarobljenika vode na streljanje a on se nada "pa neće, predomisliće se, samo me plaše", pa do poslednjeg trenutka.
Preporuke:
4
0
22 četvrtak, 25 jul 2019 21:41
Kapacitet
Srpstvo ima nedovoljan kapacitet ali i pravi velike kulturne greške i dopušta preveliki primitivizam u sudaru sa agresorskim zapadnim kulturama ali i sa velikim silama orijenta. Ustaša je lako postati ako se zaljubite i počnete da veličate razvijenije kulture koje vas preziru i vide kao plen. Logoraška uprava koju Srbi rehabilituju zakonima je uvek jezgro ustašije. I Bošnjaci odlično razumeju ustaše samo što gledaju na jugoistok. Srbija je bila carstvo jakog identiteta ali je istorija pokazala nedovoljan kapacitet srpstva da opstane bez onog iskonskog u nama koje je najviše očuvano u Rusiji. Razjedinjavanjem ruskog sveta čak je i Rusija ugrožena. Oni propuštaju da realuzuju svoj kapacitet ali još nije gotovo! Srbi su ruski svet jer je i Grčka prodala identitet. Moramo stvoriti jak magnet tj gravitaciju. Veza sa Rusima je jedini izlaz. Ko još nije nabavio s-300 u ovoj situaciji nije kompetentan. Bez saveza gubimo trku 100%. I sve su prazne priče. Raiuno preko mora lako se hvata...
Preporuke:
3
1
23 četvrtak, 25 jul 2019 23:14
AgatonFonPetrović
Šumadinka

da li ste se zapitali da li bi se sve ovo desilo da su ONI nešto preduzeli? zašto bismo mi pomagali nekome ko ama baš ništa nije pšreduzeo za sebe?
Preporuke:
2
0
24 četvrtak, 25 jul 2019 23:26
AgatonFonPetrović
Kapacitet

Srpstvo ima nedovoljan kapacitet ali i pravi velike kulturne greške


da li je možda jedna od tih grešaka odricanje od osnova nacionalne kulture? da je to možda odricanje od srpske ćirilice i pisanje hrvatskom latinicom kao što to vi radite? da li je srpstvo krivo što vi pišete hrvatskom latinicom ili ste krivi baš vi? jedan jedini klik je bio dovoljan,samo jedan klik.
Preporuke:
5
0
25 petak, 26 jul 2019 00:21
Novi udar na SPC u Crnoj Gori
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:808144-SMETA-IM-SRPSKI-JEZIK-Crna-Gora-izbacila-Bogosloviju-iz-obrazovnog-sistema-drzave
Preporuke:
5
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner