уторак, 02. јун 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Заборав левице

Kоментари (23) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 петак, 23 август 2019 10:43
Спиридон
Ух, хајдемо из почетка, да не би после било неспоразума... Дакле свака част за текст, али најискреније. Е сад онај други део звани, жеље, замерке и поздрави...
Елем, узмимо да је мени лично, пошто је заиста јако тешко улазити у било какву причу која у себи садржи појмове немачки језик и Хајдегер, много ближа друга варијанта превода звана das sein=битак односно das Seiende=биће, зато што је лакше схватљиво на српском када се упореди са пиће-питак, тј биће-битак. Но небитно потпуно, све се разумемо. Такође ако већ крећемо из Хајдегера, онда то das sein-seiende некако звучи пред-хајдегеровски јер као што он рече Das Dasein ist ein Seiendes, das nicht nur unter anderem Seienden vorkommt. Es ist vielmehr dadurch ontisch ausgezeichnet, daß es diesem Seienden in seinem Sein um dieses Sein selbst geht. Но добро, опет се савршено разумемо.
Е сад, онда иде у тексту мени потпуно неразумљив скок преко провалије и упоређивање целе те приче са левицом која је наводно имала свој заборав бића...
Препоруке:
6
20
2 петак, 23 август 2019 10:44
Спиридон
Што најблаже речено баш и нема претеране везе са делом о Хајдегеру, осим да то онако лепо изгледа ако се човек не удуби. Елем, чини ми се да аутор просто неке основне појмове из разлога што здраво за готово усваја неке термине како се они данас схватају, упоређујући их са схватањем тих истих термина од пре сто година. Елем, није то никаква грађанска идеологија, нити постоји било каква идеологија која је грађанска, као што не постоји ни она која је не-грађанска или сељачка како год, односно оно што једино постоји је либерализам као поглед на свет, кога онда погрешно подвлаче под левицу, па ту погрешну поделу аутор просто усваја и од ње полази. Такође, ако смем да приметим аутор би могао да се посвети мало самом појму класе као такве, уместо што инсистира на њему као на некаквој основу од кога се креће и који се од левице заборавио. Дакле поштујем заиста оно што је Маркс написао, његову критику капитализма сматрам генијалном али свет 19. века и свет данас просто нису исти...
Препоруке:
10
20
3 петак, 23 август 2019 10:46
Спиридон
Јер под један време модерне, време фабричких димњака, време (текстилних) радника као класе у Енглеској 19. века на основу које је Маркс поставио своје теорије је просто прошло и то одавно. Ми данас живимо у тзв текућој модерности или пост-модерни како год то звали, где не само да се појам класа променио и изгубио свој првобитни смисао, него су и сви ти велики мета-наративи, све те велике идеје које су покретале свет, просто не нестале али изгубиле своју есенцију у смислу снаге која може било шта више да промени, или на било шта више заиста да утиче. Мајице са Че-Геваром су данас модни детаљ а не симбол било чега који значи било шта било коме сем можда реткима, јер свет се променио желели ми то или не, па је инсистирање на неким марксовим поделама просто анахроно.
Што се опет тиче трећег дела, до кога се такође некако нагло и без претеране везе прескочило, чини ми се да и ту аутор прави неколико погрешака. Наиме да не идем даље, он усваја класичну тезу да су за све криви НАТО и ЕУ...
Препоруке:
7
21
4 петак, 23 август 2019 10:47
Спиридон
Јер као не ружимо народ, то је аутошовинизам, ароганција и елитизам. Ок, потпуно тачно је да је Србија данас у том неком полуколонијалном статусу у односу на ЕУ тј Запад, односно да песница НАТО пакта стоји увек као Дамоклов мач изнад главе. Међутим то ме ужасно подсећа на ону причу из античких времена када се чувени скакач у даљ на олимпијади жалио после лошег скока да је он на Родосу скочио тако далеко да би то оборило све рекорде, па су му на то рекли Αὐτοῦ γὰρ καὶ Ῥόδος καὶ πήδημα, тј Овде је Родос, овде скочи. У преводу ситуација је таква каква јесте и ми ту мало шта можемо, али нисмо сигурно једини којима Дамоклов НАТО мач виси, нити једини који су у полуколонијалном статусу после изгубљених ратова. Да не идем даље, били су исто тако и Немачка и Јапан у истом ако не и горем положају од нас, па се нису играли малог пилета званог Калимеро, нити кукали да је све то једна неправда. Према томе, јако ми је жао али све је само на нама, а тај народ гласа Вучића јер личи на њих саме...
Препоруке:
12
19
5 петак, 23 август 2019 10:49
Владимир Челекетић
Какав је то капитализам у којем држава спашава приватни капитал од банкрота или у којем држава финансира стране "инвеститоре"?
Суштинска једнакост или равноправност не постоје. Може постојати равноправност пред законом и то је све. Борба левице или ових новокомпонованих левица и десница, које се баве педерима и могрантима, а не радницима и сународницима, јесте борба против закона живота. То је изродило тоталитарни систем у којем владајући сталеж чине моралне наказе и болесниици. За успешност једног друштва није потребна равноправност већ хијерархија заснована на меритократији.
Ако је земља у неоколонијалном положају, ако њом управљају странци преко шаке одрода, онда је бесмислено говорити о левом и десном, или, уопште, о било којој идеологији унутар те земље. Онда једини циљ мора бити национална слобода. Глупо је да се Срби споре, међусобно, око тога какву земљу хоће ако о свему одлучује неко други. Циљ борбе за националну слободу је право да се одлучује.
Препоруке:
23
7
6 петак, 23 август 2019 13:34
Зашто ја лично не могу више бити искрено левичар?
Као дете у неким годинама пубертета (око 14 године живота) сам знао да сам "комуниста" / данас то више нисам , можда још у неким траговима. Али зашто више то не могу бити? Зато што не верујем више људима, не верујем након ратова на простору бивше СФР Југославије и сваког "левичара" гледам подозриво са сумњом да ме лаже када каже "да није националан, да он не мрзи друге религије, нације, да је атеист и др", јер ме је искуство рата научило да су исти такви "левичари, комунисти" који су обављали послове у образовању наставници, учитељи, професори и др који су нас " учили братству и јединству, социјалистичком друштвеном моралу и др", ти исти су у рату у великом броју били екстремни злочинци према својим ученицима само због различитог имена и религије (убијали, мучили, сакатили и др). Дојучерашњи партијски другови комунисти су на религијској основи убијали своје колеге, тако ко год ми каже да је "то" ја помислим да је лажов и да би ме уколико му се пружи прилика убио због имена.
Препоруке:
11
12
7 петак, 23 август 2019 13:51
Десница / Левица / нема разлике / иста политика
Данас су партије "левице" потпуно изгубиле "политички компас", заменили су места са партијама деснице, отишли у крајњи национални шовинизам и у пракси нису ништа мање национално екстремни од декларисаним националних радикала.
Препоруке:
6
14
8 петак, 23 август 2019 14:16
Сви су други криви само нисмо ми, јер смо се лагали о братству и јединству
За мене лично сваки национално декларисани човек поштенији је од лажљивог "левичара" који просипа "форе" типа "ко нас бре завади", па "сви су криви са стране" или "крив Запад", и не знам више изговоре. Сваки човек који каже поштено "криви смо ми јер смо се лагали о братству и јединству" је поштенији од таквих који на идеји "лажи Југословенства" жели нешто да гради. Не, не и не. Хоћу, прихватам идеју националног српства, хоћу и прихватам да будем четник, хоћу и прихватам али лажи типа "ми добри, све криви други и ко нас бре завади", не прихватам. Волим истину, да не ваљано ми , лоши смо људи, криви смо ми и ако опет сутра до чега дође ратоваћемо опет против првог комшије, против познаника, пријатеља иако је тога данас доста мање него у време СФР Југославије. Поштујем много више сваког националисту када отворено каже да би ратовао него "левичара" који би ме лагао а у леђа "ножину забио". Па добро и ја сам сада српски националиста, па и друго поштовање за ствари.
Препоруке:
10
12
9 петак, 23 август 2019 14:56
vladimir m.
" време модерне, време фабричких димњака, време (текстилних) радника као класе у Енглеској 19. века на основу које је Маркс поставио своје теорије је просто прошло "

...za dimnjake ne znam-ovo za tekstilce da li je sala . nista on (marx) nije dobro postavio-u njegovo vreme je bilo intelektualaca koji su nesto posteno sticali,pa talentovanih zanatlija kojima nije red da radnici sve izdele ili opljackaju (kao sto nije red da BUDU PLJACKANI - EXPLOATACIJOM)


" данас живимо у тзв текућој модерности или пост-модерни како год то звали, где не само да се појам класа променио и изгубио свој првобитни смисао, него су и сви ти велики мета-наративи, све те велике идеје које су покретале свет, просто не нестале али изгубиле своју есенцију "

...HANA ARENT JE TU IZDOMINIRALA MARXA-pojam politickog je vazniji od ekonomskog (kome je on pridavao paznje).potrebno je obezbediti prava,politicka (to moze i drzava da obezbedi) koji ce stititi ekonomska,zarade,uslove rada itede...
Препоруке:
4
8
10 петак, 23 август 2019 15:18
Slobodan D
Čitajući tekst i komentare, stekao sam utisak da ipak je Marks u pravu. Najamni radnik je onaj koji prodaje svoju radnu snagu i za to dobija određenu naknadu koja nije odgovarajuća njegovom utrošku radne snage, jer deo ostaje vlasniku kapitala. Ta razlika je sporna a ne dali je to srbin, turčin ili neko treći. Pravom levičaru je to jedina tema i cilj, jer sve ostalo je samo prazna priča. I sa tog mesta ako posmatramo današnji kapitalizam je jednako surov, kao i kad je nastao. Ako se nastavi pritisak kapitalista na radnike, i radnici se oslobode privatne svojine, postaće svesni i boriće se za svoja prava. Do tada ne.
Tj. valjda ćemo se boriti za svoja prava kao radnici kad ostanemo bez kapitala koji nas sada sputava u toj borbi
Препоруке:
9
5
11 петак, 23 август 2019 16:03
Спиридон
@ vladimir m.

Тја, могао си макар да прочиташ Капитал, односно да знаш неке елементарне ствари из Марксовог живота, као и из живота Фридриха Енгелса, чија је породица иначе имала тада у Манчестеру чувену фабрику текстила Ермен & Енгелс. Па је онда Енгелс написао своје прво дело Положај радничке класе у Енглеској управо на основу тог искуства из очеве фабрике, а та књига односно Енгелсово познавање дате проблематике је опет имало велики утицај на Маркса итд.
Што се тиче те занимљиве језичке конструкције да је Хана Арент издоминирала Маркса, плашим се да ни она као ни ти није схватила или боље рећи прочитала ремек дело Der Untergang des Abendlandes где Шпенглер тако просто а опет тако генијално каже да је (парламентарна) демократија само политички облик диктатуре новца, тј да новац организује изборни процес у интересу оних који новац имају, те да новцем демократија уништава саму себе пошто је новац прво уништио дух и да су снови поправљача света постали оруђа господарских природа...
Препоруке:
8
14
12 петак, 23 август 2019 16:44
(Не)упућени читалац
Све у свему, ово је једна сасвим добра анализа.
Аутор је очигледно самосвојни мислилац, неоптерећен наметнутим и неупитним интелектуалним дискурсом и иманентним, зацементураним, вредносним судовима.

Опаска:
Већ сама реч сувереност изазива крајње неугодне мисаоне и соматске треморе код припадника цивилног сектора и левице. Уместо да евоцира идеје славне антиколонијалне борбе оличене, рецимо, у покрету Несврстаних, ова реч у духовима наших левичара изазива слике Срба који гранатирају Вуковар, кољу муслимане или Албанце, и са ножем у забрађеним устима узвикују “Велика Србија, Велика Србија!”.

Ова реч (сувереност) у духовима наших левичара изазива слике(...) - НЕ!
Ова реч у духовима наших левичара ИНДУКУЈЕ слике(...) - у функцији "доказивања" наводне фаличности свог народа!
Препоруке:
7
3
13 петак, 23 август 2019 17:51
Устанимо, родољуби, на темељима непокорног, страсног и стваралачког ума за антинацистичку, антикапиталистичку и социјално праведну Отаџбину ослобођену западног окупатора, компрадорских квислинга и сепаратистичких терориста!
Србија ће смоћи снаге да се развија на дубоким коренима косовско-метохијске, радничко-сељачке и еколошко-заштитничке еманципације.
Србији су неопходни смисао животворног битисања, сврховито демократско самоуправљање и домаћа друштвена производња.
Србији је све више, јаче и виталније потребна коренита промена антиколонијалном, наталитетном и социјалистичком Револуцијом!
ОЗДРАВИ ПОНОСНА СРБИЈО!
ОЗДРАВИ КЛАСНОМ САМОСВЕШЋУ!
Препоруке:
12
5
14 петак, 23 август 2019 19:49
Само биоактивно.
Са мелизирањем.
Препоруке:
5
8
15 петак, 23 август 2019 21:07
Шта је природније него брак лажне деснице (СНС) са лажном левицом (СПС) а обе странке лакеји плутократије и замајивачи народа који није крив али јесте наиван у просеку.
Левица у виду комуниста и њихових настављача СПС и тзв. невладиних организација итекако носе више кривице јер су и створили преко својих служби ову лажну "десницу".
Излаз је поједностављено објашњавање народу као припрема за гласање за шта наши интелектуалци немају ни стрпљења ни склоности а богами ни довољно знања. Отуда и велике шансе да лажна левица и десница наставе да владају и пљачкају.
Препоруке:
6
3
16 петак, 23 август 2019 21:23
Спиридон
@ Устанимо, родољуби, на темељима непокорног, страсног и стваралачког ума за антинацистичку, антикапиталистичку и социјално праведну Отаџбину ослобођену западног окупатора, компрадорских квислинга и сепаратистичких терориста!
Србија ће смоћи снаге да се развија на дубоким коренима косовско-метохијске, радничко-сељачке и еколошко-заштитничке еманципације.
Србији су неопходни смисао животворног битисања, сврховито демократско самоуправљање и домаћа друштвена производња.

Мммдааа, колико мене нешто сећање служи, прошли пут када су били ти другови самоуправљачи из екипе фабрике радницима а земља сељацима тј само домаћа друштвена производња СФРЈ спашава, онда је прво било а да ми дамо Косово Албанији, па су га онда због немогућности спровођења те идеје дали само локалним Шиптарима а ви Срби ако вам се не свиђа а ви пут под ноге немој да вас ми самоуправно задржавамо. Тако да мало су ти отрцане пароле ако смем да приметим...
Препоруке:
5
16
17 петак, 23 август 2019 23:03
@ Спиридон
Proamerički šljamu, Srbija će biti - ako u njoj bude dovoljno silovite snage - slobodna, uspravna i samoupravna. Samoupravljanje je put samostalnog odlučivanja i zbližavanja u zajednici. Diktat okupatora, jadniče, put je duhovnog, psihološkog i tvarnog propadanja. Kosmet je Srbija.
Препоруке:
11
3
18 субота, 24 август 2019 01:37
Спиридон
@ петак, 23 август 2019 23:03 @ Спиридон
Proamerički šljamu, Srbija će biti - ako u njoj bude dovoljno silovite snage - slobodna, uspravna i samoupravna. Samoupravljanje je put samostalnog odlučivanja i zbližavanja u zajednici. Diktat okupatora, jadniče, put je duhovnog, psihološkog i tvarnog propadanja. Kosmet je Srbija

Аха, значи то није оно Титино старо самоуправљање, то је сад нешто потпуно ново и никада виђено. Него, када смо већ код те као силовите снаге, је л’ се под тим подразумева писање милион и једног увек досадно истог а непотписаног коментара, који се састоји од неке инфантилне збрке којекаквих прашњавих парола а све на тему Радили смо обе пруге, ал' то није доста. Хоћемо Београд да буде к'о Москва! или имате нека друга такорећи тајна оружја, која ће разнети непријатеља својом силином. Мислим да знам, можда вам се и придружим, али дај да видимо са чим располажете...
Хвала на питању, више се осећам као проспиридоновски борац противу људске глупости...
Препоруке:
3
12
19 субота, 24 август 2019 09:29
Dragan
Srbiji trebaju ideje. Bilo kakve samo da su autentične. I zdrav sukob tih ideja. Pa će nešto da se rodi iz toga. Nešto naše makar koliko nesavršeno bilo. I da to razmenjujemo s drugima oko nas. Sve je bolje od papagajskog plaćeničkog ponavljanja uvezenih matrica kvazilevice i kvazidesnice i tzv građanista.
Препоруке:
5
2
20 субота, 24 август 2019 11:53
Душан комуниста
Текст је сасвим добар

Аутор је показао да је временом са ширењем капитализма и либерализма дошло до продора те владајуће мисли, владајућег система, и у левичарска гледишта која су тиме престала да буду левичарска или пак нису стигла да постану јер су стартовала са ових позиција.

@Спиридон

Веза са Хајдегером је само испиративна, не напушта се марксистичке позиције. Грађанска идеологија постоји као што постоји социјалистичка идеологија. Имају различите називе и фракције.Што се тиче класе ту има неких промена али јасно је да је аутор хтео да говори о фингираној левици као појави и њеним узроцима, не и о појму класе.
Препоруке:
11
2
21 субота, 24 август 2019 14:08
Спиридон
@ Душан комуниста

Под један веза Маркса и Хајдегера је одавно уочена и то од врсног познаваоца Марксовог дела какав је био Костас Акселос који је при томе написао и књигу о датој вези, где између осталог каже да су се обојица одважили на покушај да превладају филозофију и да се обојица боре за једно ново разумевање битка, само Маркс не види разлику између битка и бића, док Хајдегер не узима у обзир неке врло важне аспекте када је биће у питању. У преводу не уједа Хајдегер, нити било чије политичке ставове може искварити читање његових књига. Међутим аутор текста креће из једне сасвим друге приче тј оне о забораву битка који по Хајдегеру и почиње тако што је људски тубитак (dasein) бачен (geworfenheit) у свет и бива онда битак у свету (In-der-Welt-sein). Да би онда ничим изазван то пребацио на левицу и некакав њен наводну заборав, односно као да је сам битак левице пре некаквог њеног geworfenheit-a био питање класне борбе, што просто није историјски или било како другачије тачно...
Препоруке:
2
9
22 субота, 24 август 2019 14:11
Спиридон
@ Душан комуниста

Наиме сама подела на левицу и десницу датира из времена Француске револуције када су либерали седели лево у Националној скупштини а присталице Ancien régime-а тј конзервативци на десној страни. У преводу из либералног дискурса је касније са временом и Марксом дошла и та вама драга прича о некаквим класама, пролетерима и буржоазији, а не обрнуто.
Иначе јако ми је жао али не постоји, нити је икада постојала било каква грађанска идеологија, односно као што се из горе наведених разлога, а по мени погрешно као што рекох, либерални дискурс назива левицом па ту онда долази до збрке, тако исто је и то вероватно само у Србији тај исти дискурс из неких чудних разлога назван грађанском идеологијом. Ево уосталом покушајте неком странцу на било ком желите језику да преведете тај накарадни појам, па ми јавите како вам иде и да ли вас је саговорник уопште разумео. Нажалост, последице лошег образовања наслеђене из Титовог времена су оставиле несагледиве последице...!?
Препоруке:
4
11
23 петак, 30 август 2019 11:51
slabassni zamasi
Za mene je sasvim dosta i kao dokaz da je Marks itekako prisutan i sve aktuelniji da se u anketama u SAD preko polovine mladih izjassnjava za neku vrstu socijalizma. Hajdeger je tek preobucceni ideolog a la burgeoisie. A naivno plasticcni pokussaji Spiridona da rehabilituje nacisticckog monstruma govore visse o domacoj ideolosskoj nakazi a manje o Martinu i njegovoj braci......
Препоруке:
4
1

Анкета

Да ли мислите да ће овог лета Вучић и Тачи потписати неки споразум о КиМ у присуству Доналда Трампа?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер