Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Zaborav levice

Komentari (23) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 petak, 23 avgust 2019 10:43
Spiridon
Uh, hajdemo iz početka, da ne bi posle bilo nesporazuma... Dakle svaka čast za tekst, ali najiskrenije. E sad onaj drugi deo zvani, želje, zamerke i pozdravi...
Elem, uzmimo da je meni lično, pošto je zaista jako teško ulaziti u bilo kakvu priču koja u sebi sadrži pojmove nemački jezik i Hajdeger, mnogo bliža druga varijanta prevoda zvana das sein=bitak odnosno das Seiende=biće, zato što je lakše shvatljivo na srpskom kada se uporedi sa piće-pitak, tj biće-bitak. No nebitno potpuno, sve se razumemo. Takođe ako već krećemo iz Hajdegera, onda to das sein-seiende nekako zvuči pred-hajdegerovski jer kao što on reče Das Dasein ist ein Seiendes, das nicht nur unter anderem Seienden vorkommt. Es ist vielmehr dadurch ontisch ausgezeichnet, daß es diesem Seienden in seinem Sein um dieses Sein selbst geht. No dobro, opet se savršeno razumemo.
E sad, onda ide u tekstu meni potpuno nerazumljiv skok preko provalije i upoređivanje cele te priče sa levicom koja je navodno imala svoj zaborav bića...
Preporuke:
6
20
2 petak, 23 avgust 2019 10:44
Spiridon
Što najblaže rečeno baš i nema preterane veze sa delom o Hajdegeru, osim da to onako lepo izgleda ako se čovek ne udubi. Elem, čini mi se da autor prosto neke osnovne pojmove iz razloga što zdravo za gotovo usvaja neke termine kako se oni danas shvataju, upoređujući ih sa shvatanjem tih istih termina od pre sto godina. Elem, nije to nikakva građanska ideologija, niti postoji bilo kakva ideologija koja je građanska, kao što ne postoji ni ona koja je ne-građanska ili seljačka kako god, odnosno ono što jedino postoji je liberalizam kao pogled na svet, koga onda pogrešno podvlače pod levicu, pa tu pogrešnu podelu autor prosto usvaja i od nje polazi. Takođe, ako smem da primetim autor bi mogao da se posveti malo samom pojmu klase kao takve, umesto što insistira na njemu kao na nekakvoj osnovu od koga se kreće i koji se od levice zaboravio. Dakle poštujem zaista ono što je Marks napisao, njegovu kritiku kapitalizma smatram genijalnom ali svet 19. veka i svet danas prosto nisu isti...
Preporuke:
10
20
3 petak, 23 avgust 2019 10:46
Spiridon
Jer pod jedan vreme moderne, vreme fabričkih dimnjaka, vreme (tekstilnih) radnika kao klase u Engleskoj 19. veka na osnovu koje je Marks postavio svoje teorije je prosto prošlo i to odavno. Mi danas živimo u tzv tekućoj modernosti ili post-moderni kako god to zvali, gde ne samo da se pojam klasa promenio i izgubio svoj prvobitni smisao, nego su i svi ti veliki meta-narativi, sve te velike ideje koje su pokretale svet, prosto ne nestale ali izgubile svoju esenciju u smislu snage koja može bilo šta više da promeni, ili na bilo šta više zaista da utiče. Majice sa Če-Gevarom su danas modni detalj a ne simbol bilo čega koji znači bilo šta bilo kome sem možda retkima, jer svet se promenio želeli mi to ili ne, pa je insistiranje na nekim marksovim podelama prosto anahrono.
Što se opet tiče trećeg dela, do koga se takođe nekako naglo i bez preterane veze preskočilo, čini mi se da i tu autor pravi nekoliko pogrešaka. Naime da ne idem dalje, on usvaja klasičnu tezu da su za sve krivi NATO i EU...
Preporuke:
7
21
4 petak, 23 avgust 2019 10:47
Spiridon
Jer kao ne ružimo narod, to je autošovinizam, arogancija i elitizam. Ok, potpuno tačno je da je Srbija danas u tom nekom polukolonijalnom statusu u odnosu na EU tj Zapad, odnosno da pesnica NATO pakta stoji uvek kao Damoklov mač iznad glave. Međutim to me užasno podseća na onu priču iz antičkih vremena kada se čuveni skakač u dalj na olimpijadi žalio posle lošeg skoka da je on na Rodosu skočio tako daleko da bi to oborilo sve rekorde, pa su mu na to rekli Αὐτοῦ γὰρ καὶ Ῥόδος καὶ πήδημα, tj Ovde je Rodos, ovde skoči. U prevodu situacija je takva kakva jeste i mi tu malo šta možemo, ali nismo sigurno jedini kojima Damoklov NATO mač visi, niti jedini koji su u polukolonijalnom statusu posle izgubljenih ratova. Da ne idem dalje, bili su isto tako i Nemačka i Japan u istom ako ne i gorem položaju od nas, pa se nisu igrali malog pileta zvanog Kalimero, niti kukali da je sve to jedna nepravda. Prema tome, jako mi je žao ali sve je samo na nama, a taj narod glasa Vučića jer liči na njih same...
Preporuke:
12
19
5 petak, 23 avgust 2019 10:49
Vladimir Čeleketić
Kakav je to kapitalizam u kojem država spašava privatni kapital od bankrota ili u kojem država finansira strane "investitore"?
Suštinska jednakost ili ravnopravnost ne postoje. Može postojati ravnopravnost pred zakonom i to je sve. Borba levice ili ovih novokomponovanih levica i desnica, koje se bave pederima i mograntima, a ne radnicima i sunarodnicima, jeste borba protiv zakona života. To je izrodilo totalitarni sistem u kojem vladajući stalež čine moralne nakaze i bolesniici. Za uspešnost jednog društva nije potrebna ravnopravnost već hijerarhija zasnovana na meritokratiji.
Ako je zemlja u neokolonijalnom položaju, ako njom upravljaju stranci preko šake odroda, onda je besmisleno govoriti o levom i desnom, ili, uopšte, o bilo kojoj ideologiji unutar te zemlje. Onda jedini cilj mora biti nacionalna sloboda. Glupo je da se Srbi spore, međusobno, oko toga kakvu zemlju hoće ako o svemu odlučuje neko drugi. Cilj borbe za nacionalnu slobodu je pravo da se odlučuje.
Preporuke:
23
7
6 petak, 23 avgust 2019 13:34
Zašto ja lično ne mogu više biti iskreno levičar?
Kao dete u nekim godinama puberteta (oko 14 godine života) sam znao da sam "komunista" / danas to više nisam , možda još u nekim tragovima. Ali zašto više to ne mogu biti? Zato što ne verujem više ljudima, ne verujem nakon ratova na prostoru bivše SFR Jugoslavije i svakog "levičara" gledam podozrivo sa sumnjom da me laže kada kaže "da nije nacionalan, da on ne mrzi druge religije, nacije, da je ateist i dr", jer me je iskustvo rata naučilo da su isti takvi "levičari, komunisti" koji su obavljali poslove u obrazovanju nastavnici, učitelji, profesori i dr koji su nas " učili bratstvu i jedinstvu, socijalističkom društvenom moralu i dr", ti isti su u ratu u velikom broju bili ekstremni zločinci prema svojim učenicima samo zbog različitog imena i religije (ubijali, mučili, sakatili i dr). Dojučerašnji partijski drugovi komunisti su na religijskoj osnovi ubijali svoje kolege, tako ko god mi kaže da je "to" ja pomislim da je lažov i da bi me ukoliko mu se pruži prilika ubio zbog imena.
Preporuke:
11
12
7 petak, 23 avgust 2019 13:51
Desnica / Levica / nema razlike / ista politika
Danas su partije "levice" potpuno izgubile "politički kompas", zamenili su mesta sa partijama desnice, otišli u krajnji nacionalni šovinizam i u praksi nisu ništa manje nacionalno ekstremni od deklarisanim nacionalnih radikala.
Preporuke:
6
14
8 petak, 23 avgust 2019 14:16
Svi su drugi krivi samo nismo mi, jer smo se lagali o bratstvu i jedinstvu
Za mene lično svaki nacionalno deklarisani čovek pošteniji je od lažljivog "levičara" koji prosipa "fore" tipa "ko nas bre zavadi", pa "svi su krivi sa strane" ili "kriv Zapad", i ne znam više izgovore. Svaki čovek koji kaže pošteno "krivi smo mi jer smo se lagali o bratstvu i jedinstvu" je pošteniji od takvih koji na ideji "laži Jugoslovenstva" želi nešto da gradi. Ne, ne i ne. Hoću, prihvatam ideju nacionalnog srpstva, hoću i prihvatam da budem četnik, hoću i prihvatam ali laži tipa "mi dobri, sve krivi drugi i ko nas bre zavadi", ne prihvatam. Volim istinu, da ne valjano mi , loši smo ljudi, krivi smo mi i ako opet sutra do čega dođe ratovaćemo opet protiv prvog komšije, protiv poznanika, prijatelja iako je toga danas dosta manje nego u vreme SFR Jugoslavije. Poštujem mnogo više svakog nacionalistu kada otvoreno kaže da bi ratovao nego "levičara" koji bi me lagao a u leđa "nožinu zabio". Pa dobro i ja sam sada srpski nacionalista, pa i drugo poštovanje za stvari.
Preporuke:
10
12
9 petak, 23 avgust 2019 14:56
vladimir m.
" vreme moderne, vreme fabričkih dimnjaka, vreme (tekstilnih) radnika kao klase u Engleskoj 19. veka na osnovu koje je Marks postavio svoje teorije je prosto prošlo "

...za dimnjake ne znam-ovo za tekstilce da li je sala . nista on (marx) nije dobro postavio-u njegovo vreme je bilo intelektualaca koji su nesto posteno sticali,pa talentovanih zanatlija kojima nije red da radnici sve izdele ili opljackaju (kao sto nije red da BUDU PLJACKANI - EXPLOATACIJOM)


" danas živimo u tzv tekućoj modernosti ili post-moderni kako god to zvali, gde ne samo da se pojam klasa promenio i izgubio svoj prvobitni smisao, nego su i svi ti veliki meta-narativi, sve te velike ideje koje su pokretale svet, prosto ne nestale ali izgubile svoju esenciju "

...HANA ARENT JE TU IZDOMINIRALA MARXA-pojam politickog je vazniji od ekonomskog (kome je on pridavao paznje).potrebno je obezbediti prava,politicka (to moze i drzava da obezbedi) koji ce stititi ekonomska,zarade,uslove rada itede...
Preporuke:
4
8
10 petak, 23 avgust 2019 15:18
Slobodan D
Čitajući tekst i komentare, stekao sam utisak da ipak je Marks u pravu. Najamni radnik je onaj koji prodaje svoju radnu snagu i za to dobija određenu naknadu koja nije odgovarajuća njegovom utrošku radne snage, jer deo ostaje vlasniku kapitala. Ta razlika je sporna a ne dali je to srbin, turčin ili neko treći. Pravom levičaru je to jedina tema i cilj, jer sve ostalo je samo prazna priča. I sa tog mesta ako posmatramo današnji kapitalizam je jednako surov, kao i kad je nastao. Ako se nastavi pritisak kapitalista na radnike, i radnici se oslobode privatne svojine, postaće svesni i boriće se za svoja prava. Do tada ne.
Tj. valjda ćemo se boriti za svoja prava kao radnici kad ostanemo bez kapitala koji nas sada sputava u toj borbi
Preporuke:
9
5
11 petak, 23 avgust 2019 16:03
Spiridon
@ vladimir m.

Tja, mogao si makar da pročitaš Kapital, odnosno da znaš neke elementarne stvari iz Marksovog života, kao i iz života Fridriha Engelsa, čija je porodica inače imala tada u Mančesteru čuvenu fabriku tekstila Ermen & Engels. Pa je onda Engels napisao svoje prvo delo Položaj radničke klase u Engleskoj upravo na osnovu tog iskustva iz očeve fabrike, a ta knjiga odnosno Engelsovo poznavanje date problematike je opet imalo veliki uticaj na Marksa itd.
Što se tiče te zanimljive jezičke konstrukcije da je Hana Arent izdominirala Marksa, plašim se da ni ona kao ni ti nije shvatila ili bolje reći pročitala remek delo Der Untergang des Abendlandes gde Špengler tako prosto a opet tako genijalno kaže da je (parlamentarna) demokratija samo politički oblik diktature novca, tj da novac organizuje izborni proces u interesu onih koji novac imaju, te da novcem demokratija uništava samu sebe pošto je novac prvo uništio duh i da su snovi popravljača sveta postali oruđa gospodarskih priroda...
Preporuke:
8
14
12 petak, 23 avgust 2019 16:44
(Ne)upućeni čitalac
Sve u svemu, ovo je jedna sasvim dobra analiza.
Autor je očigledno samosvojni mislilac, neopterećen nametnutim i neupitnim intelektualnim diskursom i imanentnim, zacementuranim, vrednosnim sudovima.

Opaska:
Već sama reč suverenost izaziva krajnje neugodne misaone i somatske tremore kod pripadnika civilnog sektora i levice. Umesto da evocira ideje slavne antikolonijalne borbe oličene, recimo, u pokretu Nesvrstanih, ova reč u duhovima naših levičara izaziva slike Srba koji granatiraju Vukovar, kolju muslimane ili Albance, i sa nožem u zabrađenim ustima uzvikuju “Velika Srbija, Velika Srbija!”.

Ova reč (suverenost) u duhovima naših levičara izaziva slike(...) - NE!
Ova reč u duhovima naših levičara INDUKUJE slike(...) - u funkciji "dokazivanja" navodne faličnosti svog naroda!
Preporuke:
7
3
13 petak, 23 avgust 2019 17:51
Ustanimo, rodoljubi, na temeljima nepokornog, strasnog i stvaralačkog uma za antinacističku, antikapitalističku i socijalno pravednu Otadžbinu oslobođenu zapadnog okupatora, kompradorskih kvislinga i separatističkih terorista!
Srbija će smoći snage da se razvija na dubokim korenima kosovsko-metohijske, radničko-seljačke i ekološko-zaštitničke emancipacije.
Srbiji su neophodni smisao životvornog bitisanja, svrhovito demokratsko samoupravljanje i domaća društvena proizvodnja.
Srbiji je sve više, jače i vitalnije potrebna korenita promena antikolonijalnom, natalitetnom i socijalističkom Revolucijom!
OZDRAVI PONOSNA SRBIJO!
OZDRAVI KLASNOM SAMOSVEŠĆU!
Preporuke:
12
5
14 petak, 23 avgust 2019 19:49
Samo bioaktivno.
Sa meliziranjem.
Preporuke:
5
8
15 petak, 23 avgust 2019 21:07
Ah
Šta je prirodnije nego brak lažne desnice (SNS) sa lažnom levicom (SPS) a obe stranke lakeji plutokratije i zamajivači naroda koji nije kriv ali jeste naivan u proseku.
Levica u vidu komunista i njihovih nastavljača SPS i tzv. nevladinih organizacija itekako nose više krivice jer su i stvorili preko svojih službi ovu lažnu "desnicu".
Izlaz je pojednostavljeno objašnjavanje narodu kao priprema za glasanje za šta naši intelektualci nemaju ni strpljenja ni sklonosti a bogami ni dovoljno znanja. Otuda i velike šanse da lažna levica i desnica nastave da vladaju i pljačkaju.
Preporuke:
6
3
16 petak, 23 avgust 2019 21:23
Spiridon
@ Ustanimo, rodoljubi, na temeljima nepokornog, strasnog i stvaralačkog uma za antinacističku, antikapitalističku i socijalno pravednu Otadžbinu oslobođenu zapadnog okupatora, kompradorskih kvislinga i separatističkih terorista!
Srbija će smoći snage da se razvija na dubokim korenima kosovsko-metohijske, radničko-seljačke i ekološko-zaštitničke emancipacije.
Srbiji su neophodni smisao životvornog bitisanja, svrhovito demokratsko samoupravljanje i domaća društvena proizvodnja.

Mmmdaaa, koliko mene nešto sećanje služi, prošli put kada su bili ti drugovi samoupravljači iz ekipe fabrike radnicima a zemlja seljacima tj samo domaća društvena proizvodnja SFRJ spašava, onda je prvo bilo a da mi damo Kosovo Albaniji, pa su ga onda zbog nemogućnosti sprovođenja te ideje dali samo lokalnim Šiptarima a vi Srbi ako vam se ne sviđa a vi put pod noge nemoj da vas mi samoupravno zadržavamo. Tako da malo su ti otrcane parole ako smem da primetim...
Preporuke:
5
16
17 petak, 23 avgust 2019 23:03
@ Spiridon
Proamerički šljamu, Srbija će biti - ako u njoj bude dovoljno silovite snage - slobodna, uspravna i samoupravna. Samoupravljanje je put samostalnog odlučivanja i zbližavanja u zajednici. Diktat okupatora, jadniče, put je duhovnog, psihološkog i tvarnog propadanja. Kosmet je Srbija.
Preporuke:
11
3
18 subota, 24 avgust 2019 01:37
Spiridon
@ petak, 23 avgust 2019 23:03 @ Spiridon
Proamerički šljamu, Srbija će biti - ako u njoj bude dovoljno silovite snage - slobodna, uspravna i samoupravna. Samoupravljanje je put samostalnog odlučivanja i zbližavanja u zajednici. Diktat okupatora, jadniče, put je duhovnog, psihološkog i tvarnog propadanja. Kosmet je Srbija

Aha, znači to nije ono Titino staro samoupravljanje, to je sad nešto potpuno novo i nikada viđeno. Nego, kada smo već kod te kao silovite snage, je l’ se pod tim podrazumeva pisanje milion i jednog uvek dosadno istog a nepotpisanog komentara, koji se sastoji od neke infantilne zbrke kojekakvih prašnjavih parola a sve na temu Radili smo obe pruge, al' to nije dosta. Hoćemo Beograd da bude k'o Moskva! ili imate neka druga takoreći tajna oružja, koja će razneti neprijatelja svojom silinom. Mislim da znam, možda vam se i pridružim, ali daj da vidimo sa čim raspolažete...
Hvala na pitanju, više se osećam kao prospiridonovski borac protivu ljudske gluposti...
Preporuke:
3
12
19 subota, 24 avgust 2019 09:29
Dragan
Srbiji trebaju ideje. Bilo kakve samo da su autentične. I zdrav sukob tih ideja. Pa će nešto da se rodi iz toga. Nešto naše makar koliko nesavršeno bilo. I da to razmenjujemo s drugima oko nas. Sve je bolje od papagajskog plaćeničkog ponavljanja uvezenih matrica kvazilevice i kvazidesnice i tzv građanista.
Preporuke:
5
2
20 subota, 24 avgust 2019 11:53
Dušan komunista
Tekst je sasvim dobar

Autor je pokazao da je vremenom sa širenjem kapitalizma i liberalizma došlo do prodora te vladajuće misli, vladajućeg sistema, i u levičarska gledišta koja su time prestala da budu levičarska ili pak nisu stigla da postanu jer su startovala sa ovih pozicija.

@Spiridon

Veza sa Hajdegerom je samo ispirativna, ne napušta se marksističke pozicije. Građanska ideologija postoji kao što postoji socijalistička ideologija. Imaju različite nazive i frakcije.Što se tiče klase tu ima nekih promena ali jasno je da je autor hteo da govori o fingiranoj levici kao pojavi i njenim uzrocima, ne i o pojmu klase.
Preporuke:
11
2
21 subota, 24 avgust 2019 14:08
Spiridon
@ Dušan komunista

Pod jedan veza Marksa i Hajdegera je odavno uočena i to od vrsnog poznavaoca Marksovog dela kakav je bio Kostas Akselos koji je pri tome napisao i knjigu o datoj vezi, gde između ostalog kaže da su se obojica odvažili na pokušaj da prevladaju filozofiju i da se obojica bore za jedno novo razumevanje bitka, samo Marks ne vidi razliku između bitka i bića, dok Hajdeger ne uzima u obzir neke vrlo važne aspekte kada je biće u pitanju. U prevodu ne ujeda Hajdeger, niti bilo čije političke stavove može iskvariti čitanje njegovih knjiga. Međutim autor teksta kreće iz jedne sasvim druge priče tj one o zaboravu bitka koji po Hajdegeru i počinje tako što je ljudski tubitak (dasein) bačen (geworfenheit) u svet i biva onda bitak u svetu (In-der-Welt-sein). Da bi onda ničim izazvan to prebacio na levicu i nekakav njen navodnu zaborav, odnosno kao da je sam bitak levice pre nekakvog njenog geworfenheit-a bio pitanje klasne borbe, što prosto nije istorijski ili bilo kako drugačije tačno...
Preporuke:
2
9
22 subota, 24 avgust 2019 14:11
Spiridon
@ Dušan komunista

Naime sama podela na levicu i desnicu datira iz vremena Francuske revolucije kada su liberali sedeli levo u Nacionalnoj skupštini a pristalice Ancien régime-a tj konzervativci na desnoj strani. U prevodu iz liberalnog diskursa je kasnije sa vremenom i Marksom došla i ta vama draga priča o nekakvim klasama, proleterima i buržoaziji, a ne obrnuto.
Inače jako mi je žao ali ne postoji, niti je ikada postojala bilo kakva građanska ideologija, odnosno kao što se iz gore navedenih razloga, a po meni pogrešno kao što rekoh, liberalni diskurs naziva levicom pa tu onda dolazi do zbrke, tako isto je i to verovatno samo u Srbiji taj isti diskurs iz nekih čudnih razloga nazvan građanskom ideologijom. Evo uostalom pokušajte nekom strancu na bilo kom želite jeziku da prevedete taj nakaradni pojam, pa mi javite kako vam ide i da li vas je sagovornik uopšte razumeo. Nažalost, posledice lošeg obrazovanja nasleđene iz Titovog vremena su ostavile nesagledive posledice...!?
Preporuke:
4
11
23 petak, 30 avgust 2019 11:51
slabassni zamasi
Za mene je sasvim dosta i kao dokaz da je Marks itekako prisutan i sve aktuelniji da se u anketama u SAD preko polovine mladih izjassnjava za neku vrstu socijalizma. Hajdeger je tek preobucceni ideolog a la burgeoisie. A naivno plasticcni pokussaji Spiridona da rehabilituje nacisticckog monstruma govore visse o domacoj ideolosskoj nakazi a manje o Martinu i njegovoj braci......
Preporuke:
4
1

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner