субота, 04. јул 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Неолиберализам и пандемија - Зашто је држава важна?

Kоментари (91) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 недеља, 22 март 2020 16:10
синиша бр.1.
До пада Милошевића је постојао један здравствени систем који се мога назвати социјалистички. Држава је плаћала фармацеутским кућама Галеници Хемофарму, Здравље Лесковац да направе лекове и да ти лекови иду у апотеке гд ће их људи добијати бесплатно. Уколико наше фабрике не могу да произведу све или неке лекове то држава увози и опет се дели бесплатно онима којима треба.

И тај систем пада са Милошевићем. Дакле нема више бесплатних лекова. Ко хоће да се лечи нека купи лекове па нека се лечи. Рецимио да је то за разлику од социјалистичког тржишни систем.

То може да функционише економски, али и не може. Недовољно је оних који могу да плате лекове и фабрике не могу да опстау од приоизводње и продаје лекова.

И онада се јавља либерана демократија у којој се неки лекови купују, а неки се добијају бесплатно или за мању цену. То су лекови са листе.

Ко формира листу. Партијски функционер који може и најчешће и јесте неписмен. Како се добија та листа.
Препоруке:
74
110
2 недеља, 22 март 2020 16:18
Paulo Freire
Демократски биофилни социјализам је аутентична алтернатива капиталистичкој некрози и тлачитељима.
Препоруке:
52
106
3 недеља, 22 март 2020 16:53
Nemo
uvek je zadovoljstvo procitati ovakve

tekstove
Препоруке:
70
104
4 недеља, 22 март 2020 17:51
Reddy
ma, sve to tako nekako sdtoji ali ipak, daleko je to od potrebe za jednom daleko dubljom ne samo transformacijom već i praktičnom revolucijom. Polanjijeva analiza je površna i previše sociološka. ne vide se elementi potrebe suštinske promene kapitalističkog načina proizvodnje. A oni ne mogu tek neke rese prevaziđenog sistema. one s jedne strane moraju biti izjedajući elementi tog sistema ali i preobražavajuće forme novog načina ili sistema proizvodnje. tek smo to dobili sa novim tehnologijama ili elektronskim društvom.Ovo što se danas zbiva u utrobi još neprevladanog društva je uspostavljanje novih tehnoloških prpocedura koje zahtevaju novu organizaciju ili preraspodelu radnog i tehnološkog procesa što potom varira pa i odmenjuje čitavu političku strukturu. Zakoračujemo na polje otvorenog i u punoj meri pulsirajuće zajednice slobodnih individua koje po svojoj meri reorganizuju zajednicu. nije više u pitanju društvo već visoko organizovana i multifunkcionalna zajednica koja odbacuje
Препоруке:
25
106
5 недеља, 22 март 2020 17:58
Reddy
....potrebu za hijerarhizovanom nomenklaturom a pogotovo političko-partijskom reprezentativnošću. To će biti zajednica relativno samostalnih društvenih subjekata koja će po spontanoj potrebi težiti homogenizaciji. sila kao moć gubi ne samo proizvodnu već društvenu funkciju i utoliko postaje puka istorijska kategorija prevaziđenog ustrojstva. a aktuelni virus je samo ili tek odgovarajući enzim koji fermentisanjem osnažuje ovakav trend. Prisustvujemo nascentnoj formi istorijski potpuno nove ljudske organizacije odnosno zajednice.
Препоруке:
24
106
6 недеља, 22 март 2020 18:27
пензионер Цвико,
Ја мислим да за објашњење питања откуд неолиберализам и његове теорије, по овом или оном аутору, треба да се вратимо у период настанка државе. Човек са својим природним правом схватио је да му је за даљи развој који гарантује опстанак потребно удруживање са другима а то је значило одрицање од природног права, као први услов настанка државе. Та држава током свог развоја а то је период од настанка државе до социјализма (са неким погледом на комунизам)требала је да држављанима пружи пре свега социјалну сигурност, укључиво здравствену. Држава је териториј и становништво али здраво. Ако је болесно а држава не штити те болесне онда и она пропада. Неолиберализам управо уништава државу јер је неолиберализму циљ лично безгранично богаћење при чему занемарује потребе остали чланова државне заједнице. Боли их уво... Дакле један број јединки има болест да прикупи што више новца без обзира што га неће потрошити за свог живота. Остваља наследницима? А ко му гарантује наследнике?
Препоруке:
51
105
7 недеља, 22 март 2020 18:34
пензионер Цвико,
Те болесне а богате јединке ништа не интересује осим богаћење. Новац, неактиван, постаје мртви капитал. Они не само да су болесни као јединке они су болест као скупина, неолиберална, неолиберални рак. Изједају друштво, државу уздуж и попреко... Ја немам ништа против да се јединка богати али не може ићи у сферу егистенцијалног минимума државе. Често пута чујемо поруку, за капитал нема границе. Хвала на таквој музици. Држава ако жели да опстане мора тим болесним јединкама да каже "не можете преко границе". Код нас су "демократе" "успешно спровеле неуспешну приватизацију". "СНС-овци" су наставили тај процес. Иду до краја. И шта сада имамо од тога? Немамо своју имовину. Сва домаћа имовина постала је страна. Немамо фабрике лекова, квасца, распродали смо стратешке ресурсе... И сад тражимо да нам ова разорена држава Србија да леба... Мало морген. Неолиберализам се мора одбацити у целости... Потрошио сам и другу хиљаду знакова па нека мој коментар на овом и заврши.
Препоруке:
47
105
8 недеља, 22 март 2020 18:41
Српски вирус на власти је и гори од либералног јер уништава апсолутно будућност свима и младима и старима. Они чак немају ни толико памети да схвате да секу грану на којој седе и оставе бар младе као што то раде ултралиберали на западу. Уместо тога гледамо како гомила испраних мозгова следи тупсоне на власти као зомби дронови и гута све што им се сервира. У овом тоталитарном систему нема освешћења пре него што направе толику штету да чак и најтупљи схвате да им је угрожен пуки опстанак. Можда је овај вирус срећа у несрећи који ће макар зауставити даље полагано умирање српског друштва у рукама неспособних и алавих.
Препоруке:
55
103
9 недеља, 22 март 2020 18:45
синиша @ Reddy
Не знам како је то на нивоу социологије и филозофије речено, али мени мој осећај говори да не одређује начин производње власт и прерасподелу добара, него власт и сила одређују и начин производње и прерасподелу.

Немам ни социолошке студије да то потврдим ни знање из филозофије, али опет ми осећај говори како год да су неки, ево насумице да споменем Јелену Милић или Вук Драшковић, надам се да нисам превише неозбиљан са тим примерима, да је НАТО најачи и да ће он да креира све, или скоро па сви политичари да ће се проблеми решити кад уђемо у ЕУ.

Кад тамо вирус. Мали, безначајни из шишмиша, испостави се да је јачи и од НАТО и од ЕУ.

Колико је тек вируса и других ствари занемарено у прорачунима шта ће бити са привредом, економијом, друштвеним односима, производњом, уопште са људима, дакле са нама и нашим животима.

НИ најсвеобухватнија теорија не може баш све да одговори. Бар ми се чини тако. По осећају.
Препоруке:
36
103
10 недеља, 22 март 2020 18:47
Дуленце
Ух, ајмо један час анатомије, да пробам да сецирам текст, више са субјективног становишта, без наслањања на ауторитете. Неолиберални-капитализам је несрећна кованица,о скупу економско-политичких феномена, која по мени не постоји."Невидљива рука"Адама Смита једноставно не важи. Капитал увек тежи да се умножи-пљачком,продуктивношћу, било како. Такође, он жели и тражи стабилност,предвидивост, иделан пример би била банка која даје кредит,и очекује сигурицу коју јој корисник уплаћује сваког месеца. Све јаке,стабилне државе иако са либералном економијом,имају изузетну примесу утицаја над статешким ресурсима.А све су националне. Француска, Шведска, Немачка....
"Као што немају могућност да сузбијају економске кризе, државе су неспособне и да сузбијају епидемије. Разорени системи јавног здравства које се све више комерцијализују и приватизују нису припремљни за одбрану друштва од великих епидемија, већ се све више специјализују за лечење болести богатих људи које доноси добру зараду."
Препоруке:
29
102
11 недеља, 22 март 2020 19:00
Дуленце
Откуд то да немају могућност да спрече кризу?Где сте то нашли,како сте то видели,осетили, поштовани?Епидемију не може нико зауставити, не видим то као аргумент против.Каква црна неолиберална догма. Видим помиње се време прошло, па да кренем-титова југ. је живела 80% на страним кредитима,дознакама из иностранства и трговини оружјем.Милошевић је кренуо приватизацију-али која је служила бившим директорима да за ситне паре купе државна предузећа и од "социјалста брижних",постану класични гоничи робова. 5.октобарци су кренули,али наопако завршили. Ови сада продају оно што нико не продаје.Земљу,воду, донирају страна предузећа која имају профит,нашим новцем створен-частимо их, радили,не радили. Нема бесплатног ручка-ако не произведеш,немаш ништа,крај.Ако не "уловиш бизона",црћи ћеш гладан или пређи у биљоједа.Парадокс у савременом свету(причам о европи) је што наводно либералне земље,са државном.националном интервенцијом највише дају за угрожене.Док левичари пуше томпусе и акају
Препоруке:
27
105
12 недеља, 22 март 2020 19:07
итд или ...
Гледам неке као самосталне медије у САД тзв алтернативне ауторе и о Корони причају махом људи из војног сектора, објашњавају како је ово у САД ствар националне сигурности, увек је неко од учесника неко из војног сектора, није ли то необично? Мислим да је овде малиган утицај војноиндустријског комплекса и биолошког ратовања измакао анализи. Са друге стране ово јесте још један у низу доказа о томе да су традиционална друштва подјармљена од наметнутог им концепта који је у основи већини земаља па чак и самом извору УК и САД стран и штетан. Као што се померају и мењају политички избори, верујем да ће се онда последично мењати и форме организације друштва. Иначе претпостављам да је аутор говорио о нацизму као антиподу. Оно што сада доживљавамо је феномен стравичне униформности у реакцијама, Ресавској школи невероватне ступидности, од пљескања до утркивању ко има већи број оболелих да би се ваљда некоме показала лојалност? може и тако да се види ова ситуација, као проигравање концепта светс
Препоруке:
129
106
13 недеља, 22 март 2020 19:08
Дуленце
и акају државне паре. Новац који смо уплатили у "задругу", заједнички буджет.Да је комунизам добар, да је могућ-па сви би живели као у хипи комуни. Бар ме животно искуство из моје и једне европске земље учи тако.
Бивше колонијалне силе и даље пљачкају. извозе кризу-боље да се ратује тамо негде него код нас. Ми то не можемо,али можемо на здравим основама,уз заштиту стратешких ресурса, макар остварити неку врсту самоодрживости(производња хране нпр.)
Како се одбранити? Честити људи, на права места, дефинисање стратешких циљева који би трајали без обзира на смене власти. Нажалост, увек након нечијег силаска-видимо шта је остало иза њега.Тешко је бити државник.
Поштовани,ценим ваше знање,али ослањање на погрешне ауторитете може довести до погрешник закључака.Такође не схватам зашто је М.Мид цитирана у овом контексту.
Мали допринос дискусији, лични осврт, не схватите као злу намеру.
Поштовање
Препоруке:
23
102
14 недеља, 22 март 2020 19:09
Иван Грозни
У прошлом веку испробани су скоро сви друштвено-економски системи. Капитализам има безброј мана и скоро све критике које му се упућују су оправдане. Међутим, шта је алтернатива? Комунизам /социјализам је имао скоро цео ХХ век да докаже своју надмоћ па је заказао. Они који поново призивају такав систем пред собом имају слику економије из марксистичких уџбеника где је кључна делатност индустрија. У савременим економијама то се променило. Шта данас значи власништво над средствима за производњу и шта су то средства за производњу у компанијама као што су Мајкрософт, Фејсбук, Гугл, Амазон итд? Рачунари, зграде? Не. Кључни фактор производње је знање. А оно се не може подржавити.
Препоруке:
22
107
15 недеља, 22 март 2020 19:14
итд или ...2
ске владе, клатно може да иде у том правцу, циљ може да буде та светска влада као образложење да је економичније, ефикасније, хуманистичније и сл. Уосталом на том концепту и ЕУ функцонише као супранационална структура без демократског капацитета који је опште познат. У таквој структури мале земље немају никакву снагу, зна се ко о њиховој судбини одлучује. Ово јесте здраворазумски као што аутор говори пледоаје за разне реформе али да ли ће томе послужити или ће служити да се образложи потреба за глобалном тиранијом у име заштите нашег здравља данас, сутра ко зна које бабароге рецимо глобално загревање, остаје да се види. Иначе прича о слободном тржишту је капиталистички мит или лаж, дакле не постоји одавно тако нешто или су олигополске или монополске структуре тржишта јер да нису, не би била таква неједнакост. Склона сам да се сложим са појединим аналитичарима капитализма који сматрају да је ово рат и уништење малих предузећа чему ова социјална изолација између осталог служи
Препоруке:
41
104
16 недеља, 22 март 2020 19:22
итд или ...3
О хуманости нашег здравственог система верујем да се свако ко чека по неколико месеци на неке елементарне ствари уверио, веровати да такав систем може ишта да уради у ванредним околностима а поготово имајући у виду актуелног као и претходне министре здравља од Бојића, до Томице до овог садашњег, је потпуно илузорно, ја признајем да ни не верујем у то о чему причају. Видим да је опозиција изједначена са влашћу по том угледању на тај врли западни свет, те једина критика иде што нису на време ископирали потезе запада?! док нико није аргументовано указао на урушавање друштвеног сектора и здравства из владе у владу и пре 2000те. Београдска деца што су завршила медицину и за време Милошевића нису могла до посла, већ тада су после помоћи Србима на ратишту, били приморани да оду у Норвешку или у САД где су готово поново полагали да би нострификовали своје дипломе. Одлив лекара био је као и одлив свих резултат комунистичке негативне кадровске политике коју су ДОсовци наставили и СНС.СПС настави
Препоруке:
23
103
17 недеља, 22 март 2020 19:35
Звонимир Бгд
Европљанин прича о напретку зато што је уз помоћ неколико научних открића успоставио друштво које је УДОБНОСТ побркало са ЦИВИЛИЗАЦИЈОМ.

Декан оксфордског универзитета Инџ (Inge) у предавању "Идеја напретка". Џ.Џ.Витроу, Време кроз историју, Београд СКЗ, 1993.
Фашизам је спасаванје капитализма у периодима акутне кризе.

Тодор Куљић, Социолошки речник, Београд 1982.
У својој величанственој једнакости, закон подједнако забрањује богатим и сиромашним да спавају испод мостова, просе на улицама и краду хлеб.

Анатол Франс, Црвени Љиљан, 1894.
Онај који тврди да новац може да учини све, вероватно сам може да уради све ради новца!

Бенџамин Френклин
Један стари виц: долази један сиромашак код попа и пита га: "Попе, је л' има живота пре смрти?"
Препоруке:
849
734
18 недеља, 22 март 2020 19:36
итд или ...3
Оно што коментатор Реди тако страствено у сваком посту поставља као проблем, увелико се прича међу економистима са Запада, да је реч о наставку краха из 2008ме који ће бити и дубљи и имати карактеристике економске депресије. Оно што је занимљиво је да се проиграва и класична замена теза везана за предрасуде да Американци не скривају број жртава и датум отпочињања епидемије а да свакако то чине Кинези јер јелте САД је мерило свега и слободе и морала и успеха и ефикасности и чега све не, али проблем је што то не одговара стварности. Дакле реч је о земљи (САД) са највећим бројем утамничених по глави становника међу развијеним светом и тзв демократским друштвима. Тако да је проблем слободе у САД нешто што се упорно игнорише, слободан одстрел према црнцима и данас је исто нешто што је ваљда стандард за друге? То што десетине милиона (43 беше?) нема здравствено осигурање, падају на улицама мртви и нико им не пружа медицинску помоћ ако нису осигурани је концепт и калуп који се другима намеће
Препоруке:
35
103
19 недеља, 22 март 2020 20:27
итд или ...4
Здравствени систем у коме су отете продаване бебе, дакле морао је бити системске природе није била ствар појединачног криминала у белом мантилу већ организације, када не можете ни на порођај без хиљаду евра, није здравствени систем у који се уздам нити онај који заслужује мој пљесак а поготово овај контроверзни министар.
Препоруке:
40
103
20 недеља, 22 март 2020 20:39
има нека тајна веза
Власнике капитала не интересују културне разлике, раса, нација, традиција, религија. Њих интересује профит и да ли неко доноси профит или је трошак у систему. У том смислу намеће се некакав назови логичан одговор, који не мора нужно бити узрок пандемије.
Препоруке:
33
102
21 недеља, 22 март 2020 22:55
Ljiljana Petrović
Господин Др Звонимир Бгд , је добио 12 минуса за један минут ???
Препоруке:
108
39
22 понедељак, 23 март 2020 00:19
mrljavko
Neoliberalizam je javna zavaravaajuca etapa putu ka fasizmu, a gde se fasizam zavrsava, to vec znamo.
Препоруке:
31
1
23 понедељак, 23 март 2020 00:26
...
Каква је ово незапамћена најезда ботова са минусима? Изгледа да их је баш погодио текст г. Самарџића.
Препоруке:
69
1
24 понедељак, 23 март 2020 00:59
пензионер Цвико,
@... ,
До овог тренутка избројао сам: 14 х 102 минуса, 5 х 103 минуса, 1 х 321 и 1 х 2 минуса, укупно 2266 минуса/21 коментар. Ал се овај бот нарадио ... јадник, мора да је пуко ...
Препоруке:
64
4
25 понедељак, 23 март 2020 01:12
Бојан, Приштина
Привреда треба да буде подређена друштвеним циљевима, а не производњи профита

То смо већ имали до 5 окт 2000, али авај, народу гладне очи, мислило се стомаком а не умом.
Залетели се да будемо капиталисти, Европљани, богаташи - а завршисмо / пола на мотању каблова а пола на бауштели у Немачкој. Београд је свет, готов је, готов је - готови смо.

Нема од тога посла више ништа, чувај се док не упаднеш у јарам, кад те подјарме готово је, завршена прича. Мали смо и слаби, изнутра трули а јарам је тежак и добро стегнут.

Немојмо да лажемо себе, нисмо ми они људи од пре 20ак година, већ је ум новим генерацијама формиран на заглупљујићим капиталистички колонијалном постулатима.

Овај нараштај није за велика дела - нама ће највећи успех бити ако скроз не пропаднемо.

5 окт смо уз фанфаре ушли у чељуст запада, пробамо ли нешто они могу у једном дану да повуку свој капитал, бнке, затворе радна места, појединачно нам уведу санкције - и ми смо пукли.
Препоруке:
47
9
26 понедељак, 23 март 2020 01:34
Бојан, Приштина
2
А ово у вези ефекта вируса сам и ја одмах помислио. Западњаци су прагматични, рекох, можда им је ово начин да се ослободе свих оних непродуктивних, пензионера и млађих инвалида, и скину их са буџета.

Јер у фрци су они. Њихове су плате велике, њихов је производ скуп. Све је то могло док су њихови производи били технолошки и иновационо супериорни. Али џаба, они то сада више нису. Кина незаустављиво иде напред. Њихову цену рада(урачунату у цену производа) не могу ни сви они мигранти да оборе. А ипак је то њихов систем, они најбоље знају да ако ниси конкурентан - мртав си, не вредиш.

У сваком случају, нешто ту има - да Италијани и Шпанци толико умиру у односу на Турке, Норвежане, Румуне, Русе, индусе, амере који имају још већи међународни проток људи и још веће градове где људи дишу једни другима за врат.

Надам се д ће време открити о чему се ради, жао ми је и Талијана и Шпанаца.
Препоруке:
43
5
27 понедељак, 23 март 2020 02:32
mrljavko
evo vec je broj negativnih ocena raznih komentara stigao do 106.
Zar samo toliko malo ima tih takvihn glupaka.

Dajte navalite bre i jvite se svi, sto vise, da stvarno mozemo da prebojimo koliko ima glupaka.

Nemoj da se neki ne javi.
Препоруке:
16
3
28 понедељак, 23 март 2020 03:17
цмок то
Не број лајкове..Цвико.Објави Катаринин е мејл..Ументност је за одабране.
Препоруке:
9
4
29 понедељак, 23 март 2020 05:58
Спиридон
@ итд или...
Оно што је занимљиво је да се проиграва и класична замена теза везана за предрасуде да Американци не скривају број жртава и датум отпочињања епидемије а да свакако то чине Кинези.

Какве везе има Америка са тиме да су Кинези скоро па месец дана ћутали, само то покушавам да схватим?! Је л’ први случај онај од 7. децембра у Вухану?! Сачекајте, јесу ли Американци или Кинези тамо 21. децембра уништили лабораторијске налазе и наредили да се ћути и даље. Јесу ли Американци или Кинези оптужили оног офтамолога Ли Венлианга зато што је написао 30. децембра на WeChat-у да је седам заражених око пијаце новим САРС-ом. Јесу ли Американци или Кинези тог лекара, са још седам њих оптужили да шире лажне гласине, водили га на саслушање 3. јануара и при томе га казнили, па још и државна телевизија целој Кини јавила о њему напоменувши да су све то лажи?! О чему ми онда причамо, или вас на тим вашим “истинољубивим” медијима још нису ни изгледа ми обавестили о свему томе...
Препоруке:
13
44
30 понедељак, 23 март 2020 06:04
Pera
Armija stručnjaka teoretičara demagoga koja prećutkuje suštinu, služi zamajavanju mase. Zato Srbija i Srbi nestaju.
Препоруке:
7
1
31 понедељак, 23 март 2020 06:14
Спиридон
@ итд или...

Гледам неке као самосталне медије у САД тзв алтернативне ауторе и о Корони причају махом људи из војног сектора, објашњавају како је ово у САД ствар националне сигурности, увек је неко од учесника неко из војног сектора, није ли то необично? Мислим да је овде малиган утицај војноиндустријског комплекса и биолошког ратовања измакао анализи.

На таквим медијима слабо да ишта може да буде необично, јер је поента њиховог постојања да вам продају неку грозоморну а само њима знану заверу, да вас плаше што више могу свакојаким бабарогама, јер од те продаје магле и живе. Њихову публику, која је сама по себи параноична на граници са дијагнозом, треба просто хранити стално новим фантазмагоријама. Е сад, како исту чини некакав полусвет који се прима на све те приче о шпијунима, тајним плановима и акцијама, онда се самим тиме и садржај тих фантазмагорија прилагођава крајњем кориснику. Нешто као Информер само за Американце али и за вас такву каква јесте...
Препоруке:
12
44
32 понедељак, 23 март 2020 06:33
Спиридон
@ Reddy

Polanjijeva analiza je površna i previše sociološka

Превише је софистицирана Полањијева анализа за вас чика Редиша, јер сте ви више за пароле типа Америка и Енглеска биће земља пролетерска, пошто сте то способни да појмите. Полањи је превише дубоко захватио, није то штиво за вас и ваш поглед на свет, јер ви живите и умирете са економијом а да се никада нисте запитали како капитализам обликује све нас и наше животе, како тај систем репродукујући самог себе уништава цело друштво. То је зато јер човек не ради тако да само обезбеди неки свој мали појединачни интерес у поседовању материјалних добара, већ он ради зато да би себи обезбедио свој друштвени положај, односно нека своја друштвена очекивања и потраживања. До капитализма економија је била уграђена у друштвене односе, а данас су друштвени односи уграђени у економски систем тј у тржиште као алфу и омегу тог система. Као што вам Маркс уосталом каже, како односи међу стварима, постају односи међу људима...
Препоруке:
10
41
33 понедељак, 23 март 2020 08:25
bog dano vic
važan detalj u tekstu SRBIJA NIJE SPOSOBNA DA PROIZVODI SETOVE KABLOVA ZA AUTO INDUSTRIJU, SBIJA SAMO SKLAPA. Ko se razume u tehniku zna koliko je složeno to proizvesti. Citiraću Igora Mandića koji je osamdesetih godina za SFRJ rekao da nije u stanju da SAMOSTALNO PROIZVEDE KEMIJSKU OLOVKU što je bilo tačno
Препоруке:
8
35
34 понедељак, 23 март 2020 08:57
zima, zima, e pa šta je?
Najezda 'tajfuna'.
Препоруке:
9
2
35 понедељак, 23 март 2020 09:00
cinj je neki botenica da
radio prekovremeno, ali samo do policijskog casa, govori da je clanak, obrazlozenje, misljenje autora vise nego tacno i bolno po vlastodrsce. Uostalom, moguce da je taj 'bot' i nepismen, pa mu je naredjeno da nasumce deli informaticke minuse gde god stigne. Za ocekivati je da se dogode ovakve negacije na bilo kom tekstu, na bilo kom mediju, u bilo koje vreme!
Bot jadnik!
Препоруке:
15
3
36 понедељак, 23 март 2020 09:04
Конобар
Ах...''Српски вирус на власти је гори од либералног...''Српски вирус и вируси су под контролом оних који сматрају да је њихова идеологија победила крајем 20. века.Чињеница, победио је либерални концепт Запада...и Запад иде, а где ће, е то је питање за филозофе, питање за... ово што се цивилизацији догађа данас...(изворни фашизам и комунизам, као идеологије 20 века, већ,изучавају историчари)…

Добро је да је почео и да се пита овај Човек на истоку.
Препоруке:
13
5
37 понедељак, 23 март 2020 09:23
Kapitalizam nestaje....
Puka ogoljenost mnoštva dislajkova pokazuje svu njihovu nemoć i bezizgledno siromaštvo.
Препоруке:
15
3
38 понедељак, 23 март 2020 09:37
директорка полиције З.
Млади су једини у стању да издрже уништавајућу динамику савременог капитализма. Из радног процеса испадају старији од педесет година.

Не само старији од педесет година, већ и жене, породични људи, инвалиди, старији у некој организацији, али и способнији (јер млади фашисти не трпе конкуренцију, они је елиминишу на 'законит' начин) - онда је сваки орган државе и свака пора друштва фашистичка.
Када се не поштује никакав стечени и деценијама у некој установи неговани ред, већ свако ко себе сматра државом и партијом и стручњаком гази све пред собом без пардона са својим подмлатком који може да издржи, шта је то?
Када послодавац радницима одређује извините на изразу тика-така време за пишање, као да се физиолошке потребе могу предвидети унапред, дише за вратом и врши надзор као у затворској установи, шта је то онда? Да, то је онда 'мобинг', неолибералним речником речено.
Препоруке:
18
2
39 понедељак, 23 март 2020 10:00
итд или ...
Спиридоне нисам ишла у елаборацију кога пратим аи то свакако није нико из тог корпуса о којем ви причате алтернативни су и Лондон Колинг, па и Џо Роган (отац му војна обавештајна служба) Џ Петерсон, Габор Мате и алтернативни економисти који су сви углавном професори економије на западним универзитетима о чијим ставовима сам већ и писала, Варуфакис такође, око Пикетија смо се прегањали.
Но свођење ствари на економију је не само недозвољиво поједностављивање наших живота и свођење на рудиментарне потребе већ је и веома погрешан концепт. Тај концепт наметнуо је запад, неко ко је био на Куби није могао да не примети и недостатак стакала на прозорима и немање интернета и још што шта али није могао да остане ни слеп ни глув да је то део света у коме људи на улици свирају и певају, где је осмех на лицу свакога, где водите дијалоге са веома образованим људима, где је здравствена заштита таква да су једини искоренили поједине болести на Планети, дакле живот је целина а не у се на се
Препоруке:
22
5
40 понедељак, 23 март 2020 10:03
итд или ...
Спиридоне око Америке, и американци су заташкавали само др Редфилд је пронашао опцију да каже ето да нису знали да није била епидемија грипа од које су људи у децембру помрли, већ пост фестум утврђена Корона. Дакле заташкавање је друго име за Америку, шта вама човече после нашег искуства и искуства Руса и других од Вијетнама до Короје, где су заташкавали губитке у људству, није ту јасно?

Ви стварно као да сте били у пејзажима у магли у том периоду? ако сте уопште нешто и читали и знали о свету у то време или сте само у Трозубцу висили без икаквог интереса за то какав свет изгледа и шта се дешава?!
Препоруке:
20
6
41 понедељак, 23 март 2020 10:04
Mudrost
Ne čitam novine, ne slušam radio, ne gledam televiziju, ne prelistavam enciklopediju. Kada želim nešto da saznam otvorim ovaj sajt i potražim samo ono sto penzioner Cviko piše. Covek pokupio svu murdrost ovoga sveta.
Препоруке:
11
2
42 понедељак, 23 март 2020 10:06
krle-1
Jednom, davno, sa svoga balkona prisustvovao sam ovakvoj slici: Dečica do deset godina, a ima ih, igraju se u parku. Među njima i Toma. Pravi rmpalija među njima, ako se to za desetogodišnjaka može reći. Pre bi bilo da je malo više napredan, mišiće još nema, ali je dobro uhraranjen; pravi mali tučak. I ostala deca oko njega, slatkiši. Neki tek prohodali, malo se teturaju; devojčice sa balerina suknjicama, dečaci musavi od prethodne igre, čupavi i pomalo pocepani.
Kupio tata Tomi bicikl, dvotočkaš, mali. Pravi za početnika. A Toma, umesto da ga vozi, odmah među decu i pokazuje šta ima. Ostali se dive. Onda mudri Toma kaže da svako spremi po petoparac za krug oko zgrade. (A tada petoparac - veliki. Dva fišeka semenki, ili četiri takva, pa bioskopska karta. Bio je veliki, beo, niklovan, da ga poželiš...) Jedan od dečaka otrča kući i vrati se sav uzbuđen sa stisnutom pesnicom. U njoj petoparac... nastavak...
Препоруке:
6
2
43 понедељак, 23 март 2020 10:07
krle-1-2
Ali, mnogo je bio uzbuđen. Dodajući ga Tomi nije mnogo mislio na njega, nego na bicikl. Petoparac pade u prašinu između njih, a mali zgrabi bicikl, računajući ''platio sam''. Ali vispreni Toma stade nogom na pali petoparac i ukopa se, kao ono košarkaši kad paze da ne naprave ''duplu''. I kaže mu: ''Koje pare? Nisi mi ništa dao, gde je?'' Mali zbunjen i očajan na kraju otrča kući, a Toma pogleda levo, pa onda desno, savi se i sav zadovoljan ''maznu'' petoparac.
E sad, sa koliko Toma se pravi sistem? A koliko budalica sa stisnutim petoparcem u pesnici je potrebno da se napravi bilo šta pametno?
I gde je sada Toma? Idealista verovatno nije. Možda je u inostranstvu i tamo mlati pare? A možda je i ovde, istaknuti član neke stranke, ko zna?
Ipak sve počinje od nas ljudi i završava sa nama, pa kako god...''Mera svih stvari, koje jesu da jesu i koje nisu da nisu''.... A Bog gleda i prašta, prašta...
Препоруке:
11
3
44 понедељак, 23 март 2020 10:11
итд или ...
о алтернативним медијима препоручујем Роберта Киосакија, он сјајно анализира мислим да је исто у Лондон Колинг садашњи тренутак у смислу економије и шта је циљ, такође у форми савета анализом економског окружења и законодавства на западу боље него ико приказује тај свет бизниса изнутра и како и зашто опорезивање најсиромашнијих а никада богатих, препоручујем за читање онима које занима економија Запада, из њих се види колико су привредни услови у Европи још увек много различити од САД матрице, ово јесте резултат како аутор добро анализира преноса те неолиб концепције, то посртање здравства дезинвестирање у примарну здравствену заштиту, оријентација на исплативе скупе процедуре уместо на масовно здравље какав је случај рецимо на Куби и сл. Види се да се Европа колико толико опире да се укине оно што зову државом благостања, но притисци САД чизме су огромни, притисци ТНК и војног сектора нарочито. Закони које ЕУ доноси су одраз лобирања управо њих а за резултат имају осиромашење људи
Препоруке:
14
6
45 понедељак, 23 март 2020 10:19
итд или ...
или о Кини, овакви изазови што им сведочимо данас, су једино ефикасно и уз минимум људских жртава савладани управо у Кореји и у Кини, дакле Азија, то је део света који се намеће као супериоран у сваком погледу, закованост за теоретичаре типа Малтуса када је реч о Западу и из његових теорија изведене све екоцентричне насупрот антропоцентричних теорија људског развоја је оно што Запад намеће не схватајући да их таква матрица оставља ван главних токова развоја Планете. Оса се увелико померила и то је оно што они спречавају да се деси, на сваки начин, не штедећи ни своје становништва а нарочито кинеско. Но то је оно чему су они допринели измештајући буквално СВЕ производње у Кину, таква зависност од кинеске производње ради профита неколицине (огромних профита) лишила је и сам Запад суверености, то је оно што Трампу смета и зато је и изабран јер то и народу тамо смета. Ово јесте освешћење шта бива када све маске Кина производи, или све лекове, то је прави власник наших живота и држава не ми
Препоруке:
12
7
46 понедељак, 23 март 2020 11:00
crni 5 oktobar
bog dano vic
Citiraću Igora Mandića koji je osamdesetih godina za SFRJ rekao da nije u stanju da SAMOSTALNO PROIZVEDE KEMIJSKU OLOVKU što je bilo tačno.За време СФРЈ 1 Немачка Марка = 8 динара. Са Југословенски пасош мого си да идеш где си хтео. У СФРЈ долазили су милиони и милиони студената из Африке и осталих држава света на школовање. Војно је СФРЈ била четврта у Европи после СССР , Британије и Француске.

bog dano vic , ти годинама само критикујеш Слободана Милошевића и Социјализам а никад ниси написао : НЕ Србију у ЕУ и НАТО па то довољно говори ко си и шта си.

bog dano vic , годинама никад ниси написао :
РАТКО МЛАДИЋ СРПСКИ ХЕРОЈ !!
ЖИВЕЛА РЕПУБЛИКА СРПСКА !!
ЖИВЕЛА РУСИЈА и ПУТИН !!
ВЕЧНА СЛАВА МИЛИЦИ РАКИЋ !!!
Препоруке:
27
8
47 понедељак, 23 март 2020 11:16
Kina je kapitalistička zemlja
Od zabrane rađanja više od jednog deteta do koronavirusa.

Kako nekom od ovih teoretičara zavere ne padne na pamet da bi i tu mogla biti neka tajna veza, pošto malo, malo pa ti virusi dođu iz Kine, Hong Konga, Tajlanda...
Препоруке:
7
5
48 понедељак, 23 март 2020 11:40
vesti iz nesvesti
Mi (ovde na portalu valjda) tražimo od države da nam da 'leba ( bez motike), e pa malo morgen, reče i ostade živ penzioner Cviko. Prvo ima da se sruši sistem, pa tek onda 'leb. Do tada da pocrkamo, jer promena sistema je važnija od preživljavanja u doba korone a i inače. Toliko o tom komunističkom humanizmu.
Većina građana od ove države ništa ne traži i radije bi pobeglo ili propalo u zemlju od stida druže Cviko.
Kakvo baljezganje za medalju, kako vas samo nije stid čoveče.
Препоруке:
6
8
49 понедељак, 23 март 2020 11:57
Ботови по наредби з централе дејствују
Ботови са минусима дејствују по наредби главног представника и заступника неолиберализма у Србији.
ЗНА СЕ КО ЈЕ ТАЈ !!!
Препоруке:
21
4
50 понедељак, 23 март 2020 12:26
crni mi
I Dodik i Putni i Vučić protiv?
Препоруке:
2
6
51 понедељак, 23 март 2020 12:38
Reddy
@vesti iz nesvestiKakve gluposti ovde truckate !? Pa, ceo svet bruji od dokaza ali i zahteva da se promeni izanđali kapitalistički sistem koji ne samo zbog siromaštva već i zastrašujućih ekoloških prognoza predstavlja takoreći kosmičku pretnju a vi nalazite vremena i prostora da prkosite takvom stavu !? Ovakav primitivizam je moguće naći samo ovde i nigde više. Amerika je u ekonomsko-finansijskom ambisu a vi se ovde izrugavate onome ko misli da je promena sistema logička pretpostavka izlaska iz stanja haosa !?
Препоруке:
12
3
52 понедељак, 23 март 2020 13:04
vesti iz nesvesti@Reddy
Molim vas da mi se ne obraćate jer ne komuniciram sa nevaspitanim ljudima.
Препоруке:
2
9
53 понедељак, 23 март 2020 13:06
итд или ...
Reddy
Треба бити јако опрезан код левичара еколога то су корисни идиоти који раде у корист смањења популације концепта на бази Малтуса тј раде у циљу остварења еугеничке агенде, да ли сте и ви таквих ставова?
Препоруке:
8
3
54 понедељак, 23 март 2020 13:42
пензионер Цвико,
@ vesti iz nesvesti,

Стварно баљезгате. Жао ми је што овако почињем мој коментар. Вама социјализам у којем сам рођен и одрастао, доживео његово рушење не ваља. У реду. А ово што сада живимо је супер зар не, поготово кад вас док пролазите фотографишу са људима који копају по контејнеру.... Као дете, педесетих година нисам волео да у граду гледам инвалиде, сиротињу, просјаке, итд. Желео сам да сви имају довољно за пристојан живот... Сада по старе дане опет гледам исту слику ... Жао ми је, тешко ми је јер имали смо све и све изгубили. Дете сам официра и професора који је избрисан из Историје. Овим хоћу да вам кажем да сам одрастао у "информатичком друштву" и знам доста тога. И ја (а тек Спиридон)могу да прочитам пар књига и да напишем овакав текст али мене то не занима. Великосеријска производња било чега смањује потребу за радном снагом. Појављује се вишак радника а мањак купаца (породица). Мора се направити баланс између производње, купаца и профита. Равнотежа између три рога, хм?
Препоруке:
10
4
55 понедељак, 23 март 2020 14:29
bog dano vic
ne kritikujem već konstatujem. Diplomiranog konobara Antu Gotovinu su odveli iz lepog ugostiteljskog objekta kao gospodiona a mi ovako SSeSSeljizovani smo dozvolili da nam generala love kao lisicu pilićarku. Pametnom ne treba govoriti a ... ne vredi...
Препоруке:
7
8
56 понедељак, 23 март 2020 14:36
utisak
Dok narod nestaje - bivši komunisiti, sadašnji neoliberali da se Vlasi i svi ostali ne dosete kako su sticali ratni skorojevići sa partijskom značkom, drže lekcije 'primitivcima' na portalu.

Ovako nam je zbog njihovih 'narodnih heroja' i njihovog ministra za informisanje, druga Šešelja i Sline im, njihovog JUL je cool ministra, sve bivših marksisti i genijalci koji se u sve razumeju. Zbog njihovih komunističkih tajkuna nama je tako pre, nego zbog belosvetskih zavera neoliberalnih moćnika. Pismo/glava iste medalje doma za vešanje - komunisti i neoliberalni fašisti - ako nisi sa njima onda si protiv njih, dakle lipši magarče. O promeni sistema može se raspravljati dakako, u tom smislu pozdravljam tekst autora, ali ne sa Cvikom, Reddy, itd.
Препоруке:
4
5
57 понедељак, 23 март 2020 14:46
@penzioner Cviko
Vi bi sad nas sve da stavite u neki kalup koji vama odgovara i da nam pripišete ono što nikad rekli nismo i što ne mislimo.
To liči na vas komu.are, izvinite na izrazu.
Da li ste pročitali svoj komentar upućen ljudima na ovom portalu. Vi likujete zato što su neki ljudi izgubili posao, zdravlje...i poručujete im prvo promena sistema, pa onda...ko ste vi? Šta ste umislili?
Vi ste na stubu odbrane ove trule države.
Vam je kriv Zapad, a niste krivi vi nizašta.
Vi ste pogano slepi za sopstvene omašaje.
Vas da budem iskren zabole za te što kopaju po kontejnerima, jer da vas je briga pomogli bi im, umesto da likujete.
Препоруке:
2
8
58 понедељак, 23 март 2020 15:03
Jovana
Odlican clanak. Svidja mi se citat od Anatola Fransa (bese od Zvonka iz BGD?) Bogatstvo je opasno oruzije. Cula sam jednom pametnu opasku. Nasilnicko ponasanje finansijski mocnih bi moglo da se zaustavi ogranicavanjem abnormalnog gomilanja bogatstava. Bice tesko, jer samo kod nas su zakonodavci u sluzbi najmocnijih… a u svetu su najmocnija oruzija u rukama najbogatijih preko svojih vlada, obavestajnih sluzbi itd. I dok god bude tako, nece niko u svetu biti gazda na svome, nego sluga na kolonijalnom.
Препоруке:
8
1
59 понедељак, 23 март 2020 15:18
синиша @ Reddy
Није никаква тајна да ја имам велико поштовање према комунистима. То су честити људи који имају своје принципе.

То је једна ствар.

Али зато што имате принципе, став и доследност то не значи да сте увек у праву.

Кажете да је Америка над амбисом.

Видите није.

Америка или "америка" то је једно мултинационално удружење које је за себе приграбило сво или скоро сво материјално и духовно богатство овога света.

И ни ће се снаћи. Метафорички речено, ако треба направиће себи васионски брод у коме ће се удаљитти и осигурати од свих проблема на које наилази човечанство.

Ако мислите да ће жртвовати до последњег Латиноса, Црнца, а богами и Белца хоће.

Хиљаде милионе људских живота, али каматне стопе неће.

Основни закон Америке је "Ко не једе људе, једе г..на"Неће одступити.
Препоруке:
6
4
60 понедељак, 23 март 2020 15:25
Спале
Текст је погодио мету.
Ботови то потврђују.
Ботови, навалите, док васјош нсте метастазирали у свом сендвич лудилу
Препоруке:
13
0
61 понедељак, 23 март 2020 15:29
пензионер Цвико,
@ @penzioner Cviko,
Све што сте написали пишете напамет, лупетате. Пре свега ја никад нисам био на некој функцији, поготово политичкој. Све што сте приписали мени уствари припада вама. Чак користите мој псеудоним уместо да се храбро обратите са својим. Шта тиме хоћете? Да ме читаоци боље запамте а ви се при том извучете у страну? Чист кукавичлук. Но мени то не мсета, поготово они који се не држе теме. тема нисам ја већ неолиберализам о којем пишем на основу свог животног искуства. Ко брани ово стање. Управо такви као ви. ... ботина.......
Препоруке:
7
3
62 понедељак, 23 март 2020 15:45
пензионер Цвико,
Eво једне вести са "Јутјуба": #BALKAN #ZANIMLJIVOSTI #VESTI
NEMA SAVEZNIŠTVA! AMERIKA ITALIJI ODNELA POLA MILIONA TESTOVA U TEŠKOM TRENUTKU
6,012 views•Mar 23, 2020
Америчка војска је из Италије у Америку однела око пола милиона тестова за утврђивање корона вируса. Тестове је произвела једна фирма из средишта вирус зоне у Италији, итд ... Мука ми је од овог. Зато погледајте овај видео на "јутјубу" на своју одговорност. Истовремено русија је послала 9 авиона помоћи ....
Препоруке:
9
2
63 понедељак, 23 март 2020 16:22
Спиридон
@ итд или ...
др Редфилд је пронашао опцију да каже ето да нису знали да није била епидемија грипа од које су људи у децембру помрли, већ пост фестум утврђена Корона

Чему те измишљотине, када човек нити једном једини пут није поменуо било какав децембар месец, нити било какву епидемију грипа тада...!? Ево изволите, приложите било какав доказ о томе да он помиње било шта од свега тога или престаните коначно да причате те глупости и лажи. Човек је у свом сведочењу 27. фебруара само напоменуо да су имали пар случајева за које су тек постхумно утврдили да је коронавирус, наравно мислећи на период од 21. јануара када им се појављује први заражени па до тада. Какав децембар, каква мистериозна епидемија у Америци, како вас само није срамота да измишљате те глупости.
Први случај Вухан 7. децембар, 21. децембар лабораторија потврдила а налази уништени, 30. децембар Ли Венлианг кога Кинези воде у полицију и оптужују да шири лажне вести. Вухан затворен тек 23. јануара...
Препоруке:
6
17
64 понедељак, 23 март 2020 16:32
Спиридон
@ итд или...

Тако да преклињем вас али заиста, престаните више да протурате ту а ла Информер & СрБски Телеграф пропаганду о Интерферону са Торлака, о спасоносним лековима са Кубе, о томе да су Американци потурили вирус Кинезима, о сведочењу др. Редфилда, јер вам ево копија његовог уводног излагања па се уверите шта човек лепо каже одакле у Америку долази грип...
https://www.cdc.gov/washington/testimony/2020/t20200127.htm
А ево вам и тог фамозног твита кинеског Вулина где он оптужује Америку за заташкавање
https://twitter.com/zlj517/status/1238111898828066823
Па проверите и сами где се ту помиње децембар и некаква мистериозна епидемија грипа у Америци, па се јавите да причамо
Све ово већ постаје помало монотоно, пошто вас та ваша мржња толико заслепљује да потпуно свесно савијате реалност само да би могла ту исту мржњу у вама да храни. Уколико желите да не изгледате баш толико неозбиљно, побијте све идоле и демоне у својој глави, држите се чињеница а не ирационалних емоција...
Препоруке:
6
19
65 понедељак, 23 март 2020 16:36
utisak@penzioner Cviko
Zabole me da izvinete za vaš pseudonim. Nikada ga nisam koristio, nemojte da izmišljate.
Nemam pojma o kakvim funkcijama vi govorite zaista. Vi bolesne i nezaposlene ljude smatrate funkcionerima, a vi oficirsko dete iz kruga dvojke?
Reklo bi se da niste kod kuće baš.
Vas je kanda pogodilo to što napisah da su bivši direktori samoupravljači pokupili kajmak i preko noći se obogatili lovom u mutnom i ratnim profiterstvom i tako postali upravo perjanice neoliberalnog poretka protiv koga vi sad tupite.
E na njih vi kidišite drugovi komunisti, ako ste uopšte to, a ne na bolesne i nezaposlene bando crvena.

Laku noć.
Препоруке:
7
6
66 понедељак, 23 март 2020 16:50
Спиридон
@ итд или...
Треба бити јако опрезан код левичара еколога то су корисни идиоти који раде у корист смањења популације концепта на бази Малтуса тј раде у циљу остварења еугеничке агенде

Бого драги, има ли заиста било која теорија завере у коју ви не поверујете истог секунда чим је чујете, само се то још питам. Значи еугеника и еколози...!?? Заслепи ме моћ из момента...
Препоруке:
5
23
67 понедељак, 23 март 2020 17:04
Спиридон
@ Kina je kapitalistička zemlja
pošto malo, malo pa ti virusi dođu iz Kine, Hong Konga, Tajlanda.

Да будемо прецизни, скоро па све епидемије грипа од почетка 20.века су дошле из Кине, а чак се и за фамозну Шпанску грозницу помиње да су је можда донели у Француску кинески радници који су у великом броју дошли преко Канаде тамо, а посебно јер је грип са скоро истим симптомима захватио север Кине 1917. године, као и то да је неколико хиљада кинеских радника у том транспорту било чак задржано у карантину управо због симптома грипа. После Шпанске грознице био је Азијски грип у Кини 1957, онај у Хонг Конгу 1968. САРС 2003. и Корона сада...
Препоруке:
5
18
68 понедељак, 23 март 2020 17:18
Спиридон
@ Спале
Текст је погодио мету.

Па сад, као неко ко изузетно цени Карла Полањија, мислим да је прича о њему накалемљена у поенту текста, јер је Полањи причао а посебно у Великој трансформацији о нечем сасвим другом, односно како капитализам уништава само друштво, зато што је све подређено законима тржишта. Е сад, одатле па до неолиберализма и пандемије грипа, па још са тим неким као освртом на дарвинистичко-малтусијанску причу, је мало предалеко по мом скромном суду, сем ако већ није постојао унапред задати рам у коме се као у холивудским филмовима зна унапред ко може тачно да буде главни негативац, зна се ко је и одакле је херој, као и за шта се тај херој бори.
Наводи се на пример, Кина као егземплар позитивног приступа Корони, а заборавља се да је Корона тамо и настала, па да је управо захваљујући тој кинеској држави са великим словом Д, онда све то потурано под тепих, налази се уништавали а људи који први обавештавају о епидемији се водили на саслушања полицију...
Препоруке:
5
19
69 понедељак, 23 март 2020 17:40
Old but gold
@Спиридон

А где ви видите тржиште у свету данас? Тржиште значи слободу и од њега данас постоји само мит и некакви трагови. У пракси већ дуже време имамо огромну државну интервенцију, монополе, фаворизовање одређених корпорација и банки које су "превише велике да падну". А као шлаг на торту неки усред свега тога причају о "политици штедње"(?!), иако се тако нешто уопште не примењује.
Препоруке:
16
2
70 понедељак, 23 март 2020 18:08
итд или ...
Спиридоне драги екологози се образују тако што отпочну упознавање друштва са Малтусом, нисте то знали? Ја знам и сви људи који су прошли ту обуку, али Бого мој колико ви тога не знате?! Баш баш а усуђујете се да некога критикујете са својих позиција незнања, и још тако типичном ароганцијом незналица.

Дакле Спиридоне прва лекција којој се еколози уче јесте да је човек извор свог зла и да се зато мора смањити број становника на земљи!

Да ли сте икада видели протесте западних еколога испред војноиндустријских комплекса? да ли сте икада видели да Амнести Интернешнал тражи да уђе у Гвантанамо а тражи свуда у свету и пише извештаје о нарушавању људских права у свим затворима сем у Гвантанаму?

Бого мој колико ви ништа не знате, не срамотите нам генерацију +-пар година!
Препоруке:
10
2
71 понедељак, 23 март 2020 18:17
итд или ...
Ало Спиридоне па шта ви мени прилажете тај твит са његовим излагањем које је исечено то је иницијална информација?!
Основа кинеских оптужби није Информер него је секвенционирање вируса са пет грана који потиче из САДа у Азији је тај вирус са једном граном

али тек ово што причате нема везе са истином " Човек је у свом сведочењу 27. фебруара само напоменуо да су имали пар случајева за које су тек постхумно утврдили да је коронавирус, наравно мислећи на период од 21. јануара када им се појављује први заражени па до тада."
Откуд ви знате на који период је он мислио када није рекао да је на тај период мислио игде?!

Дал сте ви човече при чистој памети?
Препоруке:
7
3
72 понедељак, 23 март 2020 18:26
Спиридон
@ Old but gold

Полањи под тржиштем подразумева тржишни систем, где је човек једнако рад а природа једнако земља на продају, и где је коришћење радне снаге могло свугде да се купи и прода по цени која се називала најамнина, док је коришћење земље могло је да се уговори по цени која се називала рента. У преводу постојало је и постоји тржиште рада као и тржиште земљишта, а понуда и потражња и једног и другог је регулисана висином најамнине и ренте, где се стално стално подржава фикција да су рад и земљиште произведени само и једино за продају. То у крајњем исходу уништава саму суштину друштва и свих друштвених односа као таквих, јер је све то у капитализму постало подређено економском систему и тржишту као таквом.
Потпуно је друга прича, како је слободно тржиште само по себи само утопија, што и јесте између осталог једна од главних теза самог Полањија, јер он тврди да никада није ни било, нити ће бити нечега што се зове слободно тржиште које нема никакве утицаје са стране...
Препоруке:
3
7
73 понедељак, 23 март 2020 18:30
итд или ...
Спиридоне пишете о мојој ирационалној мржњи према Западу, ја бих вас питала да ли ви не видите колико је ваша љубав према Западу ирационална ако сте уопште Србин, ако су уопште по вашим главама сипали бомбе и осиромашени уранијум? зашто би ваша љубав била рационална а моја мржња ирационална ако смо обоје прошли кроз њихова зверства?
Јел постоји неки рационалан начин да ви мени образложите то да вам је мајка умрла од канцера после бомбардовања и ви код мене видите мржњу а ви их браните?!
Молим вас то ми објасните, када стигнете. (Иако сам рекла да их не мрзим већ презирем и нисам сама пола Планете дели те сентименте према тим злотворима)
Друго ме занима како неко као прокламовани демократа, борац против аутократија Кинеских Руских, у Србији захтева исте мере тих аутократа Кинеских чак се жали што нису пре уведене?
Како ви излазите на крај са вашим противречностима живо ме занима? Како сте успели да убијете у себи "демон" разума?
Препоруке:
9
2
74 понедељак, 23 март 2020 18:30
Reddy
Jao, smejurija....branioci naroda i siromašnih od, bože moj, nekakvih crvenih, pa još komunista, pa samoupravljača, pa im sve smeta samo ne njihovi Ameri, pa ovi i njihov ukiseljeni kapitalizam koga brane do poslednjeg neoliberala. Providni ko destilovana tekućina. A ono tamo FED naložio svakoj četvoročlanoj porodici po 3000 $, zatvaraju pogone i radna mesta brže od emisije laserskog snopa. Ha, ha, ha, Monti Pajton međ' Srbljima...
Препоруке:
10
1
75 понедељак, 23 март 2020 18:39
sting
Koliko neki nemaju pojma to je strašno, fali još samo lefevrofska priča o "urbanoj revoluciji"/?!?!?/ kao šlag na torti.
Препоруке:
3
4
76 понедељак, 23 март 2020 19:40
Спиридон
@ итд или...
ја бих вас питала да ли ви не видите колико је ваша љубав према Западу ирационална ако сте уопште Србин, ако су уопште по вашим главама сипали бомбе и осиромашени уранијум?

Лепо ја кажем да ово са вама већ постаје монотоно, то јест сада иде онај део где ви у немоћи да оправдате своје измишљотине, мене оптужујете да волим Запад, да нисам ваљда ни Србин са све тим бесмисленим оптужбама после тога, где ваљда опет треба да вас подсећам где су вам се деца школовала после тог истог бомбардовања, тј колико сте само лицемерни чак и са том вашом мржњом. Да комедија буде потпуна, ви не не разликујете неке најосновније појмове типа тоталитарног система на једној страни и неопходних мера за сузбијање епидемије које као такве једино имају везе са струком и важе од како је света и века када су заразе у питању.
Имате моје питање, па се тако боље потрудите да коначно објасните одакле вам уопште та сомнабулна идеја о др. Редфилду и коронавирусу у Америци у децембру...
Препоруке:
2
12
77 понедељак, 23 март 2020 20:00
Спиридон
@ Reddy

Мислите, провидни као дестилована течност чика Редиша ђе ћемо на прело млатиша...?!! Иначе ако вас неко пита FED никакве везе нема са тзв CARES законом који треба да се усвоји у Сенату као подршка становништву за време епидемије, дајте немојте баш толико показивати своје завидно (не)знање овде пред свима. Такође, колико се ја сећам ваша теорија или боље речено скуп сомнабулно фантазмагоричних теорија је да је вирус подметнут, тј ваљда га подметнули самима себи, да није ни постојао уопште него да су га смислили због неке мистериозне и само вама видљиве финансијске кризе пре избијања епидемије, односно да је вирус у суштини потпуно безопасан тј нешто као најобичнији грип па су га онда због неке мистериозне завере пренадували. Лепо рече Илија Чворовић ваш херој и идол, да ништа није онако као што на први поглед изгледа, шифра а је л’ случајно што је папа Пољак...!??
Препоруке:
3
12
78 понедељак, 23 март 2020 20:12
Спиридон
@ итд или...
прилажете тај твит са његовим излагањем које је исечено то је иницијална информација?!
Основа кинеских оптужби није Информер него је секвенционирање вируса са пет грана који потиче из САДа у Азији је тај вирус са једном граном
Откуд ви знате на који период је он мислио када није рекао да је на тај период мислио игде?!
Под један, поента целе те сомнабулне теорије и јесте била у томе да се приложи само тај исечени део и на основу недоречености о тачном периоду, пошто се исти за сваког нормалног подразумевао, онда створи сумња у коју ће да поверују такви као ви. Тако да нигде Редфилд не помиње никакав децембар или било какву епидемију. Знам на који је период мислио, имате његово уводно излагање па прочитајте и сами шта каже одакле и када долазе први случајеви короне у Америку...
https://www.cdc.gov/washington/testimony/2020/t20200127.htm
Такође престаните да као папагај понављате ту теорију завере о пет грана вируса, односно боље проверите извор за исту...
Препоруке:
3
11
79 понедељак, 23 март 2020 20:24
Reddy
Lepša vest nije mogla stići i to ravno iz Italije, zapravo same Lombardije. Radnici do sada zatvorenih pogona pripremaju se za generalni štrajk, predviđen za sredu, koji bi trebalo da bude propraćen sličnim akcijama po celoj Italiji. međutim, već danas su izbili štrajkovi u brojnim fabrikama na severu Italije. Poziva se na uspostavljanje komiteta radničke kontrole. Pred nama su burna vremena radničkog nezadovoljstva.

Izbijanje epidemije je okidač za najoštriju ekonomsku i socijalnu krizu u poslednjih nekoliko decenija. Katastrofalno stanje u zdravstvenom sistemu kao i nemaran odnos kontijeve vlade doveli su do ove situacije. Merama vlade najugroženiji su radnici jer u uslovima kada se sve zatvara i obustavlja saobraćaj nemoguće je udovoljiti merama koje podrazumevaju socijalnu distanciranost. Nezadovoljno stanovništvo postavlja radikalno pitanje opstanka samog društvenog sistema privatnog kapitala.
Препоруке:
11
0
80 понедељак, 23 март 2020 20:26
Спиридон
@ итд или...
Основа кинеских оптужби...

Мислите оних истих кинеских оптужби од којих се колико јуче оградио амбасадор Кине у Америци, називајући их лудачким теоријама у које нико нормалан не верује и напомињући да он представља владу Кине и њеног председника...!?!
https://youtu.be/T8nYOvzwbT0
Препоруке:
5
11
81 понедељак, 23 март 2020 20:38
Спиридон
@ итд или...
Спиридоне драги екологози се образују тако што отпочну упознавање друштва са Малтусом, нисте то знали? Ја знам и сви људи који су прошли ту обуку, али Бого мој колико ви тога не знате?!
Дакле Спиридоне прва лекција којој се еколози уче јесте да је човек извор свог зла и да се зато мора смањити број становника на земљи!

Који еколози извињавам се али заиста, која је то тачно обука и јесте ли је ви завршили па знате из личног искуства или сте само прочитали на неким вашим шарлатанским сајтовима. Између тога да човек својим деловањем уништава природу и да је решење да треба смањити број становника на планети Земљи стоји непрегледни понор, кога једино са таквом лакоћом измишљања и домишљања онога чега нема као од шале прескачете и повезујете два различита Универзума. Дакле еколози кажу оно прво, не и оно друго, тако да престаните више да измишљате и преписујете некакве измишљотине и лажи ко зна заиста одакле
Препоруке:
5
12
82 понедељак, 23 март 2020 20:39
Reddy
Uplašen i razdražen kao osica ovaj polupismeni jadnik, nekakav спиридон, koji neuspešno obavlja povereni mu zadatak, vređa svakog koga stigne na ovom sajtu. Pokazuje užasnu nemoć jer je potpuno kompromitovan.
Препоруке:
18
3
83 понедељак, 23 март 2020 20:46
Nemo
komentari sluze samo da se unisti svaki

dobar tekst
Препоруке:
14
8
84 уторак, 24 март 2020 11:13
НСПМ ВЕБ
Поштовани,
без обзира на склоност да допустимо широку дискусију, сматрамо да коментари испод наших текстова не би смели да постану само повод за бесконачно лично и свађалачко надгорњавање неколицине коментатора. Зато је овде избрисано неколико десетина коментара, што ће бити и убудуће уколико се настави са непоштовањем минималних обзира према саговорнику, теми, аутору и порталу који вам омогућава простор за толерантну и демократску расправу.
Препоруке:
12
9
85 уторак, 24 март 2020 23:40
.
Svedoci smo u velikom broju država drastičnog kršenja i poništavanje osnovnih ljudskih prava, najviše prava na rad i slobodu kretanja, a pod izgovorom borbe protiv korona virusa koji u postocima odnosi znatno manje ljudskih života, nego obična gripa ili srčani udar ili karcinom i dr ali opet "hajka je tolika" da sve postaje bukvalno ludilo.
Vanredno stanje ili vanredno situacija nanosi strašnu štetu privredi , tako da se registruje na desetine miliona izgubljenih radnih mesta a kao posledica "ludila korona virusa" i njegovog pratećeg elementa "vanrednog stanja" očekuje se nezapamćena ekonomska recesija u svetu, na nivou one iz 1929 godine i tih godina.
Ukoliko se to desi, da ostane na stotine miliona ljudi bez posla i uđemo u takvu ekonomsku katastrofu kao u vreme 1929 i dalje, mislim da ćemo prokljinati dan kada smo se rodili ili što nas nije ubio korona virus, nego beda i glad.
Препоруке:
7
1
86 среда, 25 март 2020 08:36
Aleksandar
Poštovani autore, Vi očito uopšte ne razumijete šta je (neo) liberalizam:"Према неолибералима, они чине сувишно становништво, људски отапд који се не може експлоатисати."Neoliberalizam se ne može redukovati na ekonomsku teoriju, naročito ne na ovako površan način trivijalizovati.Liberalizam je prije svega etička doktrina: moralni stav da je svaki čovjek suveren nad svojom sudbinom a ne neka država ili nacija. Ti suvereni pojedinci mogu se, naravno, udruživati u kojegod zajednice - države, regije itd, mogu, naravno, imati kolektivne ciljeve, kakve traži borba protiv pandemije. Neoliberalizam je stav da neka vlada, ma kakva da je, ima vrlo ograničene moći nad pojedincem. Ja često svojim studentima kažem da "postoji vrlo lak način da padnu na ispitu": dovoljno je da koriste definicije poput one "država je suverena". Ja i vi smo suvereni a ne neka vlada sastavljena od likova poput Vas i mene.
Препоруке:
2
5
87 среда, 25 март 2020 10:40
синиша @ . бр.1.
Ево наградног питања?

Не питам колико чланова кризног штаба за борбу против корона вируса зна да очита РНК корона или било ког вируса, то питање је смешно само за себе. Наравно не зна ни један и не може знати јер нико од њих није вирусолог који се тиме бави.

ПИтање гласи. Колико чланова, доктора, кризног штаба зна да очита тест на корона вирус?

Ни један.

То је уједно и одговор на питање зашто није вршено тестирање.

Али ето неко се досетио, шта ће нама оспособљени лекари, довешћемо Кинезе и они ће нас научити како да тестирамо.
Тестирање врши медицинска сестра а обука траје два сата.

И да се вратимо на тему рецесије.

До рецесије долази сигирно. Пола запослених остају без посла после короне.

КОји ће то економисти да сагледају, опишуу, предложе мере и решења сада одмах, пре него што је почело.

Да неће магистар Тома Николић или погонски економиста Ненад Чанак.

Или ћемо опет довест шест Кинеза да нам објасне.
Препоруке:
6
0
88 среда, 25 март 2020 12:20
.
Pogledajte video

https://youtu.be/SAOsZVJuaB8

U Srbiji nedaju parlamentarcima ni da se sastanu radi vanrednog stanja.
Препоруке:
6
1
89 среда, 25 март 2020 14:59
синиша @ Александар
Ако сам вас схватио да је сувереност персонална ствар.

На пример неко хоће да добије сто евра, или три евра. И наравно нико не сме чак ни да пита како је он или она дошао до тих сто евра или три евра.

Рецимо да је суверено одлучио да пружи некоме сексуалну услугу и суверено за то добио сто или три евра, зависно од тржишне вредности.

И то је либерализам. Или неолиберализам.

Е баш је то либерализам. Нико то боље није објаснио од вас. Свако има право да се проституише колико хоће и с ким и кад хоће. Муж, жена, деца, друштво држава нема о томе шта да причају.

Једино што нема право то је да призводи вакцине у Торлаку иако је био вирусолог иако је знао то да ради. То нема право и то није либерално. То је етатистички. Јер је Торлак био државни.

Да, да либералу мој.

Само што ми то нисмо звали либерализам, и нико не зовее либерализам, то што ви учите некога. То је проституција или курвање.

Не бркајте појмове.
Препоруке:
3
0
90 субота, 28 март 2020 13:34
Imali smo drzavu
Neoliberalni kapitalizam je nesposoban da se bori sa krizama. U Americi se bolnice takmice ko ce kupiti respiratore na trzistu neovisno od potreba.

Josip Broz i Enver Hodza bi resili problem sa virusom u roku od mesec dana. Niko nebi bio gladan ali niko nebi ni mogao da izadje iz kuce osim civilne zastite, policije i vojske. Maske i sanitajzer bi bili podjeljeni besplatno a haustori bi se dezinfekovali. Fabrike bi proizvodile tesere a laboratorije bi radile dan noc. Pendrek bi radio non-stop.

Kada je u Albaniji 1979 bio zemljotres za dva dana svi koji su ostali bez krova na glavom su bili zbrinuti po kucama.

Kada je u Tita bio negdje pozar u nekoj zabiti na brdu ljude su hvatali na ulicama i slali da ga gase lopatama.

Medjutim kada su nastavnici odbrane i zastite umesto da se bave svojim poslom postali nacionalni ideolozi jugoslavenske drzave su postale sredstvo za istjerivanje manjina umjesto za zastitu svojih stanovnika. Milioni su izasli na ulice trazeci ovo.
Препоруке:
1
0
91 понедељак, 30 март 2020 19:19
Aleksandar
Naravno da je suverenost personalna stvar. Čovjek zaista ne bi očekivao da o tome treba raspravljati u XXI vijeku.
Vaš primjer s prostituicjom je idealan da se to objasni: tamo gdje nema prinude nema se šta ni mješati javna vlast. Zato je trafiking krivično djelo a prostitucija slobodna volja. Ako neka žena ili muškarac žele da se bave time (iz ekonomskih razloga ili naprosto vole takvu formu sexa) ko ste vi ili poslanici nekog parlamenta da im određujete koja je forma seksualnosti za njih dozvoljena. Šta je vama? Pa ni meni se ne sviđaju vaši stavovi, pa neću valjda da tražim od države da vam ih zabrani. Ako vam se ne sviđa prostitucija nemojte se time baviti, ali pustite one koji to vole na miru. To vam je moralna doktrina liberalizma: "Živi i pusti druge da žive".
Препоруке:
2
0

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер