Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

O političkoj teologiji

Komentari (38) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 nedelja, 27 decembar 2009 16:18
Jasna Simonović
Baš lep članak...hvala...
Preporuke:
0
0
2 nedelja, 27 decembar 2009 21:47
Aleksandar
Cekajte malo sa ovakvim tekstovima. Religija (i crkva) mora da bude odvojena od politiuke i drzave. Manite se suludih ideja jednog Naciste Karla Smita, njegov uticaj treba satirati, a ne siriti.
Preporuke:
0
0
3 ponedeljak, 28 decembar 2009 01:10
Mladen
Samo istinski hrišćani su slobodne ličnosti.Zbir takvih ljudi čine zajednicu prožetu bratskom ljubavlju koja ishodi od Boga.To je savršeno društvo,i do njega se stiže samo sabiranjem Svetim Duhom prožetih ličnosti. Politička teologija je nametanje teoloških principa ljudima koji nisu Hrišćanski slobodni te nisu ni sposobni da tvore zamišljene zajednice. Produkt svega su parodije .Jednu takvu parodiju smo mi živeli sa marksistčkim socijalizmom koji je i ako ateistički u suštini politička teologija.Bojim se da su protestanti za nešto veliko uskraćeni te njihove zajednice pokušavaju strogom kaznenom politikom da dovedu do savršenstva.Tu nema ni slobode(deklarativno su im puna usta)ni savršeno uredjenog društva.
Preporuke:
0
0
4 ponedeljak, 28 decembar 2009 10:32
makavej
Tekst je jako dobar a uz to i vrlo bitan! Ako zelimo da gradimo demokratsko drustvo po zapadno evropskom prototipu (par exellance po primeru germanskih zemalja), tada su nam ovakvi tekstovi neophodni. Jer ako je sta porodilo demokratsku svest kod Evropljana na Zapadu,s pocetka 20v., i ako je ko usta protiv fasizma bilo kog tipa, to je bilo Hriscanstvo sa svojom teologijom. Ne moze se shvatiti danasnji diskurs evropske politike(nama uglavnom nepoznat) bez jednog Bonhofera, Karl Bartha ili Brunnera.
A te trice o nedodirljivosti izmedju religije (Crkve) i drzave, postojale su samo u SSR-u. No, neko mozda zeli i tako da zivi, uz petokraku, balalajku, i puno vodke, a da pri tom pljuje po pokojnom Patrijarhu...
Preporuke:
0
0
5 ponedeljak, 28 decembar 2009 16:06
thinking maize
Poštovani g-dine "makavej". Koliko znam, pokojnog patrijarha Pavla nisu pljuvali oni što "piju vodku,
sviraju balalajku i nose petokraku, a zaklinjujući se u SSSR",NAPROTIV!Ta "gospoda i dame" preferiraju
viski, sviraju Fender Stratocaster i citiraju sve korifeje Zapada i gledaju u Ameriku, kao muslimani u Meku! Nešto ste mi pobrkali lončiće! TITOISTI NISU PROSTI STALjINISTI! Prošli su staljinsku školu, ali su je i usavršili! Sada su se malo opustili, pa su dali sebi na volju i PLjUJU LI PLjUJU! ONI SU ONAJ "NOVI SOJ LjUDI", nagovešten od komunista! Ali, nagovešten i u Bibliji. ONI SU SINOVI TAME!
Nemam ništa protiv hrišćana protestanata, ali oni bi trebali da se zapitaju, zašto za sebe misle da su JEDINI PRAVI HRIŠĆANI?!Zašto Srbiju smatraju za zemlju koju nanovo treba evangelizovati?! Sve to smo već gledali i doživeli od braće katolika!
Think about those things!
Preporuke:
0
0
6 ponedeljak, 28 decembar 2009 18:33
makavej
G-dine thinking etc... Ovde se aludira na opstu neprosvecenost, koja obicno pociva na premisi da Crkva i drustvo, su dva ralicita kontinenta. To je mutirana Francuska revolucija, koja je jedino zazivela u SSR-u, a ne i u Americi. Kod nas oni sa ''Fenderom'' i sa ''Ibanezom'' u rukama, mogu da gledaju koliko god hoce u Ameriku, to sto pljuju po Patrijarhu ipak dolazi samo iz njihovog zatucanog mozga. Nemojte nikad zaboraviti, koliko god nam bio stran, da Protestantizam 20v. glorifikuje Pravoslavlje, pa nije nikakvo cudo se unutar istog, kao PRINCIP pojavio pokret '' ortodoksije''. Karl Barth, covek ogromne intelektualne zapremine, bio je medju prvim i najostrijim kriticarima evropskih Liberala, smatrajuci ih folirantima i idolopoklonicima.Dok su Katolici vec nesto drugo...
Kod nas je uvek isto,Marx,Lenjin,Tito ili Staljin(what's the difference?),nekada sa petokrakama, danas sa starkama i Telekasterom u ruci...
Preporuke:
0
0
7 ponedeljak, 28 decembar 2009 20:49
Aleksandar
@makavej

Kakvo crno hriscanstvo ustalo protiv fasizma u Evropi? Jeste li vi culi za Konkordat Vatikna sa Hitlerom, za klero-fasisticke Ustase u NDH? Sta vi citate? Kako vam uopste pada na pamet da ovde prodajete bitnost jednog Barth-a, tvorca jos jedne protestantske sekte, pa jos njegovu bitnost za demokratiju u Evropi? Demokratija ne moze da ima veze sa vladavinom naroda (demokratijom). Niti moze religija sa politikom, osim u teokratskom drustvu, kao sto bi bio Tibet, na primer, kad bi ih Kina pustila. Ovo su krajnje reakcionarne sugestije s kojima je 20. vek rascistio uz ogromne zrtve zauvek! Jedna od glavnih linija napada na identitet Srba i Srbije dolazi od zilotskog, konvertitskog misionarenja evangelista koji dolaze iz Amerike da progutaju sto vise novih dusa. Nazalost drzava im ne staje na put.
Preporuke:
0
0
8 ponedeljak, 28 decembar 2009 22:28
Aleksandar
Ispravka: recenica:

Demokratija ne moze da ima veze sa vladavinom naroda (demokratijom).

Treba da glasi:

Teologija ne moze da ima veze sa vladavinom naroda (demokratijom).
Preporuke:
0
0
9 ponedeljak, 28 decembar 2009 23:17
makavej
Gdine Aleksandre, citam Jevandjelje i pomalo NSPM, nadam se da mi oprastate moj greh! Bilo bi pozeljno da pricamo(pisemo) argumentima...Nemam nameru da ikoga ubedjujem u ikakav Protestantizam.Evidentno je da su nasi ''tripovi'' mrak; ''sila mraka'' kako neko rece ranije, jer su elementarno ne znanje. Prvo malo naucimo sta je to uopste Teologija, Crkva,Drustvo,Evandjelje na koje nas je sv.Patrijarh Pavle upucivao, da bismo se osmelili u svojim lupanjima. Barth nije Amerikanac,nit je Katolik(o Katolike smo se ogradili),a prognan je iz Svajcarske jer je ustao protiv Fasisma! Cesto puta se sretao sa o.Georgijem Florovskim(najvecim pravoslavnim teologom 20v.),koji je mnogo uvazavao Barta (za razliku od Aleksandra Srbina sveznalca).Njegov kolega, veliki protestantski teolog Ditrich Bonhofer je obesen u Koncentracionom logoru, s osudom da je nameravao da ubije Hitlera (sta je u osnovi i bilo tacno). Al opet u pravu ste, svuda oko nas su zavere iz Amerike, Nemacke,Tibeta,Australije, pokusavaju da uniste ''najrevnosniji u Hristu'' narod, sto se i vidi da jesmo po ovakvim komentarima.
Treba nam svima Jevandjelje, ne iz Amerike, nego ono o kojem govori patrijarh Pavle. Jevandjelje je jevadjelje, i ''Njega se ne stidim'', kako je govorio sv.Vasilije Veliki.
Preporuke:
0
0
10 utorak, 29 decembar 2009 00:54
Aleksandar
@ makavejev

Vi se kao protivite mraku, a ne moze biti mracnije to sto pricate. Kazete: "Treba nam svima Jevandjelje." Ma ne treba to svima. Ima medju nama Jevreja, muslima, ateista pa naravno da njima ne treba Jevandjelje. Sloboda vere (koja ukljucuje i pravo da se ne veruje) je bitna stvar u svakoj normalnoj drzavi koja se nece svoditi na teokratiju. Hvala sto me ucite da barth nije Amerikanac niti katolik, ali ja ni jedno ni drugo nisam tvrdio, rekao sam da je protestant—sto nije, kao sto sam rekao, religije, vec sekta, te prekrstavanje u tu sektu sto je stavljena u prve redove pohoda americkog imperijalizma na ostale kontinente (pogotovu afriku) je nesto od cega Sribija treba da se odbrani. Stoga je opasno velicati bilo kog protestanta, ma koliki teoloski (ne pricamo ovde o teologiji vec politici) genije on bio. Nebitno je da li ja ne postujem Barta, kao sto vi kazete, a eto najvece pravoslavni teolog ga postovao, jer ja i ne govorim o teologiji ili kao teolog. Govorimo o pokusaju uguravanja teologije u politiku, tome je sluzio ovaj tekst na NSPM. I to je ono protiv cega sam argumentovao. To sto vi citate Jevanjdjelje je mozda za svaku pohvalu (ima mnogo gorih knjiga koje biste mogli traciti vreme citajuci), ali ga ne mozete naturati svima ostalima u ovom ili bilo kojem drugom drustvu, niti je "potreba za Jevandjeljem" o kojoj govorite nesto sto moze imati politicki smisao, niti treba da ga ima.
Preporuke:
0
0
11 utorak, 29 decembar 2009 11:23
makavej
@Aleksandare, fenomenalno! Kako ste Vi to namislili da se Srbija ''odbrani''od americkog Imperijalizma kojeg predvodi protestantsko sektasko? Sta je to ''slobodno'' u srpskoj politici danas? Nazivi stranaka,modeli,politicki programi ''demokratske'' sheme koje se ovde propovedaju, odakle dolaze? Iz neke slobodne galaksije, il bas iz tog evropsko-americkog ''imperijalistickog'' sveta?Ko je to apsolutno slobodan u Srbiji, da odmah glasamo za njega? I kako da to sve ukinemo, a da istovremeno ne ukinemo i neciju slobodu? Kad vec pominjete Afriku,tu je veci problem ''nasilni''Islam,nego li je hriscanstvo(kakvo-takvo). I ako niste znali postoji veliki broj Pravoslavnih Hriscana. Jel i nas racunate u sile mraka? Srbija je oprostite,po poslednjem popisu, vecinski Pavoslavna zemlja, a kad se tome dodaju Katolici,Protestanti, i Muslimani(koji priznaju Jevandjelje i Hrista kao proroka), tada Jevandjelje je apsolutno legitimna stvar. Upamtite: Ono nikada ne ujeda ljude,ne namece nekakav religijski fanatizam, nit uzima icije slobode,vec ONO se zivi da BUDEMO LJUDI, a to je najsavrseniji ideal, koji je prekopotreban SRPSKOJ politici.
Preporuke:
0
0
12 utorak, 29 decembar 2009 12:03
Branislav
Očigledno je pojedini komentatori nisu razumeli autorovu nameru da uputi na nov način komunikacije izmedju hrišćanske tradicije i savremenog postmodernističkog društva. Verujem da se tu ne radi o nametanju bilo kakvih protestantskih dogmata a kamoli proselitizmu. Uostalom autor navodi i rimokatoličke teologe, što pobija takvu tezu. Naprotiv, smatram da autor želi da uputi čitaoce na jednu novu teorijsku platformu koja u svetskim akademskim krugovima uživa veliko interesovanje.

Za Aleksanda, Karl Barth nije osnovao nikakvu protestantsku sektu. U pitanju je jedan od najznačajnih zapadnih reformiranih teologa koji je utemljio takozvani ortodoksni pravac u zapadnoj teologiji...

Uostalom, ideja o saradnji hrišćanske tradicije (laika) i politike nije zapadni produkt. Pogledajte samo spise ruskih mislilaca Sergija Bulgakova, Fedotova, Berdjajeva pa ćete videti da su slične ideje odavno postojale i na hrišćanskom Istoku.
Preporuke:
0
0
13 utorak, 29 decembar 2009 12:49
makavej
@Aleksandre,i jos nesto... Dok kontemplirate na temu ''Politika bez religije(teologije)'', setite se samo sta radi Vatikan, i koliko politickih sistema sveta je pod direktnom kontrolom Vatikana. Raspitajte se sta je danasnji papa(kao kardinal) napravio u Meksiku, sa nacelnicima ''liberalne teologije'', i tamosnjim rezimom. Pogledajte danasnju Hrvatsku, svi bi zivot dali za papu, a uzgred osniva se i HRVATSKA(USTASKA) PRAVOSLAVNA CRKVA, samo kako bi gazili sve sto je srpsko i pravoslavno. Setite se i liberalne Svajcarske koja nece dzamije, al hoce Jevandjelje i Hriscansku demokratiju, a nasuprot njima, setite se i serijatskih muslimanskih zemalja, u kojima ako sta postoji, to je Kuran u kuci,skoli,parlamentu. Tu je i Izrael, treba li analizirati judejsku teologiju, koja je epicentar njihove drzavne politike? Eno, i Medvedev uvodi veronauku u skole, zasto, sta ce mu? Sta da Vam kazem, to je svet u kojem zivimo. Imate pravo, slatko je ponekad zamisljati svet bez svega toga, al ipak isuvise pubertetski.
Preporuke:
0
0
14 utorak, 29 decembar 2009 14:50
Jasna Simonović
Thinking maize..."Nemam ništa protiv hrišćana protestanata, ali oni bi trebali da se zapitaju, zašto za sebe misle da su JEDINI PRAVI HRIŠĆANI?!Zašto Srbiju smatraju za zemlju koju nanovo treba evangelizovati?! Sve to smo već gledali i doživeli od braće katolika!
Think about those things!"...
I have thought about this....

Ne smatraju samo "oni" da Srbiju "treba nanovo evangelizovati"...To smatraju i sami Srbi...Setite se "nek' se Srbi slože, obože i umnože"! Setite se "Budimo ljudi iako smo Srbi"...Mislim da tu nema zle namere i da svako zna koliko je već evangelizovan svaki "crop" ove zemlje, bilo da je na "livadi" ili već u nama... Dodatni "špric" svakako nije na odmet kada "vršci" zakažu...

Delim mišljenje da ne samo protestanti već i svi ostali hrišćani treba da se zapitaju da li su pravi hrišćani....Svakako ih ima, ali nisam do sada čula niti jednog protestanta da misli da su jedini! Čula sam npr u jednoj nemačkoj firmi od kolege da se drže zajedno i prigrabe sve za sebe što je objašnjavao verskim razlozima...Ja medjutim to smtram čistom ljudskom pohlepom koja postoji diljem planete...
Preporuke:
0
0
15 utorak, 29 decembar 2009 16:23
thinking maize
Za Jasnu Simonović i g-dina makaveja. Poštovani, kada pred pričešće mi, pravoslavni hrišćani ponavljamo SIMVOL VERE: "Verujem u..., I U JEDNU, SVETU, SABORNU, KATOLIČANSKU PRAVOSLAVNU CRKVU...", ističemo ŠTA OČEKUJEMO OD NAŠE CRKVE! A to je da je SABORNA, tj. OKUPLjA, zatim da je KATOLIČANSKA, tj. VASELjENSKA i (last but not least!) da je JEDNA! Znači, I DRUGE CRKVE IMAJU APOSTOLSKO PREJEMSTVO, PRAVOSLAVNA CRKVA NIJE JEDINA! PREJEMSTVO, tj. NEPREKINUTU SLEDIVOST SVEŠTENSTVA I EPISKOPSTVA JOŠ OD APOSTOLSKIH VREMENA imaju i rimokatolička, monofizitske i nestorijanske crkve Bliskog Istoka,roga Afrike i Indije. Tu se ne razlikujemo! RAZLIKUJEMO SE U HRISTOLOGIJI, u POIMANjU PRIRODE ISUSA HRISTA, NAŠEG BOGA I SPASA! Te razlike su na prvi pogled male, kao kod filioque katolika, ali i veće, kao kod monofizita i nestorijanaca. Naravno, posle tih ishodnih razlika, sledi DUG RAZDVOJEN ISTORIJSKI PUT,koji je TE RAZLIKE JOŠ UVEĆAO!Osnovni "problem"
sa protestantima je u NEDOSTAKU NjIHOVOG PREJEMSTVA!To je zbog papinih zloupotreba, koje su počele u 11-tom veku (papa Grgur VII) i kulminirale neuspehom koncilskog pokreta, što dovodi do pobune Čeha, kao i Martina Lutera i Žana Kalvina! Na papinsku zloupotrebu REAGUJU REVOLUCIONARNO, uvođenjem koncepta SVEŠTENSTVA SVIH VERNIKA! To otvara vrata SLOBODNOM TUMAČENjU CRKVENOG PREDANjA. Što dovodi do GUBLjENjA OSEĆAJA CELOVITOSTI HRIŠĆANSTVA KOD PROTESTANATA! Sledi BOGOHULNA KONCEPCIJA "ČIJA ZEMLjA, ONOGA I VERA" i dalja ODSTUPANjA OD IZVORNOG HRIŠĆANSTVA! Istina, češki husiti pokušali su pred sam pad Carigrada 1453 da uđu u zajednicu sa Vaseljenskom patrijaršijom, ali sve je prekinuo mač Mehmeda II! Drugim protestantima nije padalo na pamet, DA SE UMESTO SA RIMOM, CRKVENO POVEŽU SA CARIGRADOM! NjIH JE RIM NAUČIO DA NA CRKVU GLEDAJU KROZ POLITIKU! Zato čine TAKAV IZBOR! To je REVOLUCIJA, ne DOGOVOR, TAKMIČENjE, ne SIMFONIJA! A odatle do hristofobije, jedan je korak! Uostalom, sve je bolje objašnjeno u prilogu g-dina Srđe Trifkovića, ovde na NSPM-u!
Preporuke:
0
0
16 utorak, 29 decembar 2009 17:12
makavej
G-dine Thinking maize,to sto govorite itekako stoji. Pri tom, jedna je stvar ocigledna, a to je da klasicni Protestantizam nije licemeran u svojim nacelima, i ima u njemu vise iskrenosti i zelje za autenticnoscu,nego npr.kod Katolika.Trazili su dijalog s nama, mi smo ih redovno prezirali! Znajte i to, da od vremena Lutera, do danas, protestantska teologija se potpuno promenila, i to bas u dodiru sa pravoslavnom teologijom.Neka stara ubedjenja su potpuno odbacili. Da ne govorimo o Hristologiji, Eshatologiji ili dodatku Filiokve koje ce kako stvari stoje ubrzo izbaciti. Te teme koje nas danas vecinski zanimaju u Pravoslavnoj Crkvi, inicirali su Protestanti, toliko da koristimo njihovu terminologiju (termine Oskara Kulmana) u Pravoslavnoj Crkvi kao nesto potpuno pravoslavno!
Protestanti(klasicni) se menjaju, imaju ljubav,zivu veru,misiju...Mnoge stvari kje ste naveli su tacne, al sutra kada dodje Hristos, ako se budemo pozivali samo na svoje apostolosko prejemstvo, bez apostolskih dela, crno nam se pise....
Preporuke:
0
0
17 utorak, 29 decembar 2009 19:38
thinking maize
Poštovani g-dine makavei. Znam priču o Budnim i Lenjim Devojkama iz Novog Zaveta! Ali isto tako znam
da je već od vremena husita, još izraženije od vremena Martina Lutera i Žana Kalvina, nastupila neverovatna pojavna raznolikost u protestanskim denominacijama, tolika, da se neke već ne mogu smatrati hrišćanskim! Toliko! Kao i da ono što smo viđali tokom 90-tih godina prošlog veka u našoj zemlji, u priličnoj meri odstupa od stavova protestanskih teologa, koje citirate! Govorim o protestantskoj praksi evangelizacije OVE STARE HRIŠĆANSKE ZEMLjE! Mislim da to nije u redu! Dobro je, kada je SPC svojevremeno, a zbog pritiska komunističke vlasti, pristupila Svetskom Savetu crkava i dobila potporu od naše protestantske braće u Hristu! Dobro je i kada preko ADRA-e dolaze humanitarna pomoć tokom 90-tih. Dobro je i kad diskutujemo o različitim pitanjima koja muče nas hrišćane. Ali, nemojte da EVANGELIZUJEMO OVAJ STARI HRIŠĆANSKI NAROD! NEMA POTREBE! Možda deo našeg sveštenstva, pa i episkopa, pati od sramotne
"bolesti" SIMONIJE, pa čak i GORDOSTI, ali zar već
u 4-tom veku nije raščišćeno sa DONATISTIMA, MONTANISTIMA I INIMA?! To su one rigorističke
sekte (baš sekte!), koje ne dopuštaju propovedanje Božje Reči grešnicima. Lepo je rečeno: MRZI GREH, A NE GREŠNIKA! A uklanjanje greha se stvarno postiže samo dijalogom! Uostalom, setite se šta je blažene uspomene Patrijarh Pavle rekao povodom pitanja: KAKO
JE ZACELIO CRKVENI RASKOL?! Odgovor je bio:
"SNISHOĐENjEM"! "Da biste bili prvi, budite poslednji! Da biste zapovedali, služite!" Razlikujemo se, mi, pravoslavni i protestanti, ali to nije razlog da ne pričamo i razgovaramo! Možda se baš u pravoslavlju krije ono što fali protestantizmu: SMIRENOST! Kada sam 2003 bio na Svetoj Gori, čuo sam iz usta jedno katoličkog sveštenika-Nemca, razlog "zašto baš Sveta Gora"?!
Odgovor je bio: "Osećam da sam ovde bliži Bogu!"
To nije razlog da se uzoholimo, mi Srbi, već da se vratimo Bogu! DA NAĐEMO PRAVU MERU! MERU LjUDSKOG I
BOŽANSKOG!
Preporuke:
0
0
18 utorak, 29 decembar 2009 23:49
makavej
Casni g-dine Thinking maize, jasno mi je na sta aludirate. I donekle je dobro, da mi Pravoslavni imamo taj ''tvrdokorni'' stav po nekim pitanjima, mozda nas je i to sacuvalo u ovom ludom vremenu. Al cini mi se da mi Pravoslavlje smatramo isuvise kroz negaciju,tj.mi smo pravoslavni, a NE Protestanti i Ne Katolici. Kad bi jednog dana nestali Protestanti i Katolici, moglo bi biti da i mi sami od sebe nestanemo, jer ne bi bilo vise izvora naseg identiteta;naseg antipoda. A bilo bi dobro, da budemo nekada samo LJUDI, PROSTI HRISCANI, KOJI ZIVE JEVANDJELJE. Vi mislite da mi danas zivimo jevandjelje? Pokojni patrijarh Pavle zasigurno, a mi? Nije Pravoslavlje samo nesto sto smo dobili u amanet od ''djeda i pradjeda'', ONO je stvar bozanske dinamike, ono se pomera, i opstaje tamo gde se ONO zivi. U tome i lezi borba Svetih Otaca protiv jeresi, u dokazivanju da su Oni ziveli istinsko jevandjelje.Bez toga, danas smo mi Pravoslavni, al sutra to moze biti neko drugi,npr.Protestanti, ako budu imali vise ljubavi i vere. Jer, ko sto kaze Jevandjelje: Bog od kamenja moze sebi podignuti djecu Avraamovu....
Preporuke:
0
0
19 sreda, 30 decembar 2009 01:36
Aleksandar
@makavej

Nazalost ili necete da razumete tvrdnje I argumentaciju ili iznosite pogresne tvrdnje. Npr. kazete:

Kad vec pominjete Afriku,tu je veci problem ''nasilni''Islam,nego li je hriscanstvo(kakvo-takvo).

Potpuno pogresno. Islam, nasilni ili "nasilni" ne moze parirati kolicini para evangelisti "ulazu" u Afriku. Da pomenem samo jednu evangelisticku "dobrotvornu" organizaciju World Vision (koju je oformio evangelisa Bob Pierce kome se posle pridruzio jedan Billy Graham) imala je budzet u 2005. od 957 miliona dolara (a da ne pominjem kobajagi drzavnu USAID pod kontrolom slicnih tipova koja ima budget of 20 milijardi). Dakle, nemojmo trositi vreme na poredjenje baba i zaba, pogotovu sto "nasilni islam" ne postoji, vec je tvorevina CIA I sluzi kao intelligence asset da se opravdaju napadi SAD na islamske zemlje koje slucajno sede na izvorima nafte.

Pitate mene kako bih odbranio Srbiju i Srbe od nasilno-prevarantske pro-SAD protestantizacije. Do je preveliki teret koji ja nisam preuzeo na sebe u kratkom komentaru. Naprotiv, ponudio sam razloge zasto resenje koje se nudi da Srbija postane u osnovi jedna teokratska drzava nikako ne valja. Ako nekome kazem da ne guta otrov, ja time nisam na sebe preuzeo obavezu da tog coveka pravilno hranim.

Potsecate me "sta radi Vatikan" i na podlosti u igri oko religija u Hrvatskoj i Svajcarsko, zatim na serijatske drzave i cak Izrael (tu vam je primer pgresan jer je to sekularna drzava koja je u istoriji imala cak i socijalisticke vlade i ekonomiju). Pa sta treba da zakljucimo da su ovo sve teokracije? Vas primer sa Medvedovom i veronaukom u skolama ne znaci da religija I drzava nisu odvojene u Rusiji.

Dakle, ako hocete Srbiju kao pravoslavnu teokratiju potrebni su argumenti koji ce opovrgnuti ociglednu tezu da bi to bilo nazadno I reakcionarno.
Preporuke:
0
0
20 sreda, 30 decembar 2009 10:15
makavej
@Gdine Aleksandre, Srbija nikad nece biti teokratksa drzava, nit je to cilj Srpske Pravoslavne Crkve.Nit o tome pricamo. Al odvajanje Crkve od Drzave je nemoguce! Upamtite:pravoslavna eklisiologija(ucenje o Crkvi)nema veze sa katolickim klerikalizmom! Nit ce ikada jedan vladika biti predsednik Srbije, ko sto je do juce bio na Kipru. Vi tvrdite da je Srbija, tehnoloski,kulturoloski,kakogod, naprednija zemlja od Kipra? Kazacete predsednik je danas komunista. Al i njegov komunizam je hriscanski,(zakunuo se nad Jevandjeljem) kao sto je i kod cuvenog filozofa Gianni Vattima u Italiji, i kao sto je bio jevrejski socijalizam(judejski,tj.religijski,uzgred kada bi samo jedan jevrejski javni delatnik odstupio od mesijanske ideje, mogao bi da se seli u Pakistan). O Africi se nismo razumeli...Rusija kao ni SRbija nece biti teokratksa, al ce biti uvek Pravoslavna!!!!A da je nesto nazadno, to su decacki snovi, jer dok se sanjaju, ''ozbiljni ljudi'' rade nesto za svoja drustva, i to nekako uvek naustrb nas. Nadam se da ste procitali tekst o NDH Crkvi. Pitam se da li se tamo neko bori za odvajanje CRkve od Drzave? Verovatno, poezijom i slikarstvom.
Preporuke:
0
0
21 sreda, 30 decembar 2009 10:28
thinking maize
Nije dobro što se mešam u nečiju polemiku, kao što je polemika g-de "Aleksandra" i "makaveja", ali teme koje su pokrenute nisu ni malo beznačajne!
A to su teme vezane za odnos pravoslavnih Srba, prema drugim hrišćanskim denominacijama, u svetlu izgubljenih ratova 90-tih godina, površne hristijanizovanosti našeg naroda (od verske estrade kao kod novokomponovanih "Nikoljaca" ("Stavili smo malo ribe na oval, ako neko hoće, ali što smo se razvalili od pečenja!"), sve do zloćudnog etnofiletizma!) i TEŽNjE NEKIH PROTESTANTSKIH DENOMINACIJA ZA EVANGELIZACIJOM OVE STARE HRIŠĆANSKE ZEMLjE I NARODA! Vidimo i povampirenje ustaške "Hrvatske pravoslavne crkve"! Sve to podstiče negativne tendencije u srpskom pravoslavlju! Znači circulus vitiosus! ZATO JE POTREBAN DIJALOG! Ali PRAVI, HRIŠĆANSKI! Znači, druge hrišćanske denominacije, ako hoće da daju, neka daju, NE ZBOG ZADNjIH PRIMISLI, NE ZBOG GORDOSTI USLED SVETSKOG USPEHA, VEĆ ZBOG RADOSTI DAVANjA, PRAVE HRIŠĆANSKE RADOSTI! A Srbi će već
UZVRATITI UZDARJEM! Barem Srbima nije falilo GOSTOLjUBIVOSTI! KADA SE OBOSTRANO OBLAGOTVORIMO, MOŽEMO KRENUTI PREMA "DA SVI BUDEMO JEDNO!"
Preporuke:
0
0
22 sreda, 30 decembar 2009 14:32
makavej
Apsolutno podržavamo stav Thinking maize
Preporuke:
0
0
23 sreda, 30 decembar 2009 14:57
makavej
I jos jednom da ponovimo: SRBIJA NECE BITI TEOKRATSKA ZEMLJA, ali ''duh'' srpskog drustva, realno i proporcijalno vecinskom gradjanskom opredeljenju(demokratski) mora da bude ''Jevandjelski'', kao sto je na Kipru,Grckoj,Italiji,Hrvatskoj,Sloveniji,Poljskoj,Svajcarskoj,Spaniji,Portugalu,Engleskoj,Irskoj,Skotskoj itd. U cemu je problem? Druga je sad prica kako cemo tumaciti to Jevadjelje. Al bez toga, nema nam spasa u ovakvom svetu. Nisu zazdabe i Weber i Durkheim, kao najveci sociolozi 20 v. u svakom drustvu iscitavali neminovno i religiju, ma sta god ona znacila.
Preporuke:
0
0
24 sreda, 30 decembar 2009 20:24
Aleksandar
@makavej

Tvrdite (1) da je nemoguce odvojiti crkvu od drzava i (2) niste za Srbiju kao teokratsku drzavu. Ovo je protivrecno. SPC nije za pretvaranje Srbije u teokratiju. Nisam tvrdio suprotno. Razgovaramo o sadrzini pojedinih komentara ne o SPC. Ali kad se pristane na uguravanje teologije u politiku kao sto se zagovara ovde i primeni na nasu drzavu onda se nuzno dobija teokratska drzava, pogotovu ako se veruje u tezu (1).

Nema nista cudno u mogucnosti da u sekularnoj drzavi vladika postane predsednik, kao sto nije cudno da to postane advokat, ali dok je predsednik on se bavi advokaturom. Dakle, odvajanje crkve od drzave je minimum politicke ozbiljnosti koji smo civilizacijski postigli kao sto je odvjanje crkve (religije) od nauke. Sve tri institucije, imaju svoje odvojene dome valjanosti. To sto se oni na mnogim mesta brkaju i preplicu je reakcionarno i unazadjujuce. Primer vam moze biti pokusaj mnogih evangelistickih grupacija u SAD da zakonski (upotrebom drzave) proglase kreacionizam u naucnu teoriju i nametnu da se u skolama evolucija i kreacionizam uce kao "jednake" naucne teorije o nastanku zivota i vrsta. Zasto bi to bilo nazadno? Pa zato sto ocigledno vodi u zaglupljivanje. Drugi primer vam je iz upotrebe politike (i bogatih politicara povezanim sa jos bogatijim bankarima) da proglase "globalno zagrevanje" za naucnu istinu. Zasto je to nazadno? Pa jer krsi naucnu metodu ispitivanja hipoteza; koja to naucna teorija zahteva da se za nju zauzmu politicari—sigurno ne kvantna mehanika, teorija relativiteta itd. Ne valja kad se religija mesa u politiku, ne valja kad se politika mesa u nauku. Svako treba da radi svoje. Sta je posao crkve? Sigurno ne da vodi drzavu (ili nauku) vec vodi racuna i daje doprinos koliktivnom idenditetu i da se potrudi da pojedincima ponudi razloge da se odluce na ispravan, odgovoran nacin zivota. Ako ne i nesto minimalnije od toga.
Preporuke:
0
0
25 sreda, 30 decembar 2009 20:50
makavej
Evo, opet i tekst Nil Edisona(danas postavljeni na NSPM) dokazuje o čemu se ovde zapravo radi. Ni malo slučajno. No comment...
Preporuke:
0
0
26 sreda, 30 decembar 2009 23:22
makavej
@ Aleksandre, teokratija (gr.Theokratia)je drzavno uredjenje u kojem je prvi drzavnik ujedno i verski poglavar, a ne ako izvesna drzava po volji svojih gradjana svesno odabira neku ''religiju'' za duh svoga drustva. Iz Vase perspektive npr.Italija,Grcka i Poljska su teokratske zemlje, a nisu. Kipar je bio,vise
nije, ali je i dalje iznad svega hriscanska pravoslavna drzava, koja u svom drzavnom uredjenju, nahodi se Jevandjeljem. Razlika izmedju teologije,nauke,politike,je trihotomija koja potice iz losih komunistickih udzbenika. Gospodine, ovo je postmoderna koju zivimo, ne moderna i jednom ozbiljnom naucniku ili filozofu, kada biste rekli da ne verujete u Boga zato sto ste naucnik, ispali bi ste naivan covek, koji ne poznaje azbuku savremene Gnoseologije. Od mnostva primera, nudim vam Wolfhart Pannenberga(jos je ziv)protestantski teolog, pod cijim uticajem postoji citav pravac u savremenoj fizici u V.Britaniji,tu je interesantan i Peter Geach za teorije o vremenu. Da ne govorimo o pravoslavnom teologu Joanisu Ziziulasu, za koga jedan skotski fizicar kaze da je najznacajniji mislilac naseg doba. Primer americkih evangelista i evolucije, je stvar njihovog trulog morala a ne suproatavljenosti teologije i nauke i politike. To s nama, nikakve veze nema. Tu pasivnu poziciju koju pripisujete Crkvi, smislili ste na brzinu,i ona je samo Vasa, eventualno Cede JOvanovica
Preporuke:
0
0
27 četvrtak, 31 decembar 2009 01:08
Aleksandar
@makavej

Opet mimoilazite ponudjene teze i argumentaciju da biste smuljali nove distinkcije koje nemaju veze sa temom. Uzmimo vas primer logicara Gica koji je bio katolik, uz zenu mu Anskomb sa sedmoro-osmoro dece koje je ulica odgajila jer su tata i mama bili zauzeti logikom i filozofijom, a pritom je Gic verovau u vrlo bizarnu variantu da ce posle smtri ponovo imati na raspolganju i svoju dusu i svoje telo atom po atom. Bizaran primer Gica ili koliko god ostalih zelite da navedete ne moze da porekne razlikovanje nauke (ili logoke) od teologije. Te lose komunisticke knjige koje pominjete su izgleda pisali isti oni koji su sacinjavali Ustave Francuske ili SAD gde se osnovnim drzavnim aktom prave upravo razlike koje sam pomenuo. Nemam pojma sta je to "postmoderna" (i to kao imenica) u kojoj mi to navodno zivimo. Znam samo da je gomila besmislica izrecena od strane tkz "postmodernista" koje razuman covek ne mora da usvoji ako su besmisline ma koliko bile popularne.
Preporuke:
0
0
28 četvrtak, 31 decembar 2009 10:48
makavej
@Aleksandre, polako-polako,napustamo teme...Vi imate CIA informacije,i insistirate na moralu(sta je dobro)kritikujuci Kracioniste i Peter Geach-a(znate li da je i Newton bio ozbiljan hriscanin, a na kraju tezak okultista?)Malo sam zbunjen jer prvo zamerate americkom imperijalizmu,a potom Vam prija njihov Ustav, povodom sheme vera-razum. Ako zelite da zivite ''napredno'', onda iza sebe ostavljate sve sto je ''prevazidjeno'', a to je upravo taj ''modernisticki''svet koji je postavio laznu dilemu vera-razum. U TEOLOGIJI, PORED SVEGA, CARUJE RAZUM!!! DAN DANAS NA TEOLOSKOM FAKULTETU U BEOGRADU SE UCI LOGIKA!!!! AL, MNOGI ZAKONI LOGIKE SE MENJAJU, KAO I U SVAKOJ NAUCI!!!Al to je vec potrebno da se prati i izucava.Vi uporno stapate Teologiju sa Metafizikom, a sta nema veze.Citajte malo Hajdegera, koji uzgred teologiju naziva ''pozitivnom naukom''. Pretpostavljam, i on je glup?
Ne zaboravite da je Mihajlo Pupin, bio pravi pravoslavni Hriscanin(ziveo puni crkveni zivot) a pri tom bio ozbiljan naucnik. Stipendiju za studiranje Fizike, dobio je crkvene parohije u Pancevu! Moja malenkost zna danas ozbiljne svetske naucnike, koji su ozbiljni Hriscani, i ne znaju za pomenute dileme. Danas, u srpskom manastiru DECANI, medju monasima ima vise ''intelektualaca'', nego na mnogim srpskim fakultetima. Da ne govorimo o Svetoj Gori, gde imate bivsih matematicara,hemicara,biologa sa najuglednijih svetskih fakulteta.
Konacno, nit ja Vas, nit Vi mene u ista uveriste. Al najbitinije je da u miru i dostojanstvu razgovaramo! Otuda, pozdravljam Vas i zelim sve najbolje u Novom letu! P.S- nadam se da cemo se sresti jos na nekoj temi...
Preporuke:
0
0
29 četvrtak, 31 decembar 2009 12:03
thinking maize
Za g-du Aleksandra i makaveja. Poštovana g-do, da bi se razumeo ovaj istorijski udes našeg naroda i to posle teških žrtava i vaspostavljanja države veće od Dušanovog carstva, treba videti nešto o etnopsihologiji našeg naroda i o psihološkim osnovama na kojima je izgrađeno pravoslavlje, kao i vizantijska civilizacija, okvir u kome je delovalo pravoslavlje i u kome su Srbi od plemena postali narod! Već 5-6 godina kupujem knjige o Vizantiji, toj neospornoj učiteljici Balkana i cele Istočne Evrope, ali i jednom od uzora Zapada! Naravno, učim se! Pošto sam završio biologiju, započeo i učvrstio tokove karijere, po razvodu (ovo uslovno shvatite, ne kao kukumavčenje!), mogao sam da se bar delom posvetim i svojoj mladalačkoj ljubavi, ISTORIJI. Brzo sam došao do Vizantije i još brže shvatio svu veličinu te države, te civilizacije, njene vere i njenih narod! A najbrže sam ukapirao kako i zašto se uloga te države i civilizacije (a sledstveno i njene vere i njenih naroda!) umanjuje, pa i prećutkuje! Međutim, skoro sam došao do jedne fascinantne knjige: "Vizantija-ljudi i moć", A. Každana i Ž. Konstanbla. A tamo stoji DEFINICIJA: INDIVIDUALIZAM BEZ SLOBODE! Kada se to spoji
sa endemskim slovenskim partikularizmom, na granici anarhije, jasno je kako to utiče na
države, političko ustrojstvo i javni život u zemljama sa većinskim pravoslavnim življem! Zato je,
između ostalog, moguće ovo rastrojstvo društva, sa
nasmejanim avanturistima tipa Dinkića, Đelića, Čede Jovanovića, Labusa, Vlahovića, Čanka, pa i Tadića! Tim pre, što je urušena ona duhovna vertikala koju predstavlja pravoslavna crkva! Neko će reći: "A Rusija?" Prijatelji, pored sveg pravoslavlja i Vizantije, na oformljenje "majčice Rusije", najveći uticaj imalo je rusko robovanje Tatarime, tj. Mongolima! Od Mongola su Rusi nasledili strašnu efikasnost, a od pravoslavlja esahatološku osveštanost svoje zemlje i naroda! Mi smo naše otomansko iskustvo u potpunosti odbacili,
a potom i naše pravoslavlje! Zato smo, gde smo!
Preporuke:
0
0
30 četvrtak, 31 decembar 2009 15:06
makavej
@Thinking maize, apsolutno se slazem! U kontektu ''rasprave'' koju vodimo sa g-dinom Aleksandrom, bilo bi interesantno da nam predstavite (ako imate informaciju) kako je izgledala Carigradska Velika Skola(citaj : Univerzitet), kao klasicna Pravoslavno Hriscanska Akademska Instituscija.Ko je tamo sve ucio, i sta se ucilo! Da nam kazete nesto o obrazovanju sv.Jovana Damaskina ili jos bolje o genijalnosti i obrazovanju velikog patrijarha Fotija Carigradskog i njegove biblioteke. Hvala Vam veliko! I Vama neka je srecno i blagosloveno Novo leto!
Preporuke:
0
0
31 četvrtak, 31 decembar 2009 21:12
Aleksandar
@makavej

@makavej

Sad shvatam odakle vase konfuzije poticu i osnovna nerazumevanja svih ovih stvari. Ne zakoni logike se ne menjaju. Recimo, zakon neprotivrecnosti se nikad nece promenit i uciniti stavove tipa "tvrdnja P i njena negacija NeP" istinitim. Uzasno je sto se pozivate na Hajdegera, jer mada ne bih rekao da je "glu" jeste ne samo krajnje kofuzan pisac, vec i Nacista. Brkati kontinentalnog filozofa poput Hajdegera i navodno velicati logiku pokazuje da ne znate da kontinentalci vise lice na poetske "misluioce" koji se ne koriste logikom, a da je logika karakteristicna za analiticki orjentisanu filozofiju. Ponovo se vracate bezvrednoj argumentaciji tipa Pupin bio naucnik i hriscanin. Pa sta? Ajnstajn bio naucnik i ateista. Pa sta? Istorijski najveci matematicari su bili Arapi, da li to znaci da svi treba da predjemo u muslimane ako vrednujemo matematiku? Manite se Hajdegera, postmodernista i ostalih.
Preporuke:
0
0
32 petak, 01 januar 2010 15:03
mladen
Dragi prijatelju Makavej svet ne možete učiniti boljim menjajući druge već samo menjajući sebe uz Božiju pomoć.To svedoče svi intelektualci u Dečanima i Svetoj gori.
Preporuke:
0
0
33 subota, 02 januar 2010 06:34
Aleksandar
@mladen

Vasa mudrost da se se svet popravlja menjajuci sebe (uz Boziju pomoc) podrazumeva (ako to sto preporucijete vazi za svakoga) da apsolutno niko nije dovoljno dobar da bi se svet mogao vrednosno oceniti bolje nego rdjavom ocenom. Mozda ste Vi u pravu, alit u se, cini mi se radi, o nepotrebnom pesimizmu (antihumanistickog tipa). Osim toga, u vasem predlogu sadrzanba je i tkz. "progresivisticka greska" koja brka ono sto se pojavljuje kao vremenski kasnije sa onim sto je vrednosno bolje. To je logicka greska jer je sasvim moguce da se promena pretvori u nest gore. Ono sto vas to mozda vadi je pozivanje na boga—prizivate promene u Boziju pomoc; pa posto Bog po pretpostavci ne bi navodio na promene koje bi isle na gore, eto izvadiste se iz progresivisticke greske. Ali to je po cenu jedne druge neobrazlozene, ogromne prepostavke—da Bog (I ako postoji) nema druga posla nego da se bavi vasim idejama o samo-izmeni da bi obezbedio da slucajno nebise poveli sebe u nazadovanje.
Preporuke:
0
0
34 subota, 02 januar 2010 13:09
makavej
@Aleksandre, Vi ste dobar kantovac. Jednome zamerate nebrigu o deci, drugome fasizam...To je samo svet u kojem zivimo, tu donekle vidimo Vase ideale koje gajite, i ne primenjujete ih na pravom mestu. Kao prvo, LOGIKA se menja i poprima nove forme i zakone. Od Aristotela, preko Hegela, Rasela, Vitgenstajna i drugih, Logika seta i menja se. Pogledajte jedan od novijih Oksfordskih udzbenika Logike(The devolpment of Modern Logic,Oxford,2009). Zakonistosti teza-antiteta-sinteza ostaju ali poprimaju nove dimenzije. Prvo i osnovno, Logikom promisljate ''delimicno'',vec pri iskazu logicnog stava imate jezicka ogranicenja(Vitgentstajn), a kada biste istom logikom pokusali da proniknete u medjuljudske odnose da definisete,''promenu raspolozenja kod coveka'' tu logika umire (kao sto je mislio Dostojevski), da ne govorimo o Zlu koje postoji u svetu itd. Inace, covek kada zeli ''napredno'' da zivi, on usvaja objektivne i najnovije dokaze nauke,gnoseologije,ma cega god, sta dolazi iz sveta''Logike,Analize,Eksperimenta'', u suprotnom niste naucnik,imate zastarele informacije, ili ste osobenjak koji ima neku svoju filozofiju, koju niko ''razuman'' nece prihvatiti. AJNSTAJN NIJE BIO ATEISTA(pogledati:The Universe and
Dr.Einstein,New York,1957, str.106), a ako Vi imate CIA informacije, to je sad druga prica. I Ajnstajn i Pupin,dokazuju da nema suprostavljenosti izmedju vere i razuma.A price o Bogu koji nema ''pametnija posla'' kako ste pisali Mladenu, su price iz Katolickih sholastickih manastira, koji su inspirisala one sto su na lomaci spaljivali''novi um,logiku,istinu''
Preporuke:
0
0
35 subota, 02 januar 2010 16:01
makavej
@Aleksandre,
primer matematicara Arapa, koji ste naveli, ne znaci da treba da predjemo svi na Islam, nego znaci i ovaj put, da VERA i RAZUM nisu suprostavljeni, i to je nepostojeca i lazna dilema ljudi, koji uglavnom pricaju iz ''svoje glave'' a ne uzimaju u obzir mnogo pametnije ''glave'' od sebe, kroz istoriju i danas.
Preporuke:
0
0
36 subota, 02 januar 2010 16:12
mladen
Poštovani gospodine Aleksandre unapred se izvinjavam što se polu pismen uključujem u ovu raspravu.Ni jedan čovek nije apsolutno dobar te prostor za njegovo napredovanje je ogroman.Sama mogućnost napredovanja je najveći stepen optimizma.Pesimizam je samozadovoljno ostati na dostignutom nivou. Progrestivička greška ne postoji,jer do regresije može doći kao i do saobraćajne nesreće dok putujete iz tačke A u tačku B.Ako do negativne promene dodje tragedija će biti lična i neće ugroziti širu zajednicu.Bog nas ne navodi na promene koje bi išle na gore već naša gordost i samozadovoljstvo.Kao prosti pravoslavni hrišćanin usudjujem se reći praktičar ja zam da Bog postoji i njegova pomoć je u umnožavanju ljubavi prema njemu i bližnjem pa makar taj bližnji bio i neprijatelj. Čovek koji voli je tolerantan ne iskorišćava drugog i sposoban je da se žrtvuje za bližnjeg. To je jedini istinski humanizam koga bez božije pomoći nema. Ako čoveka prisilom teramo da čini dobro(zakonskom regulativom)nećemo dobiti boljeg već dresiranog čoveka.
Preporuke:
0
0
37 nedelja, 03 januar 2010 09:23
Aleksandar
@Makavej

Vi kao student teologije sirite previse dezinformacija o drugim disciplinama. Svata ste strpali u logiku, cak i Hegela koji je napisao knjigu sa tom reci u naslovu, ali moram da vas razocaram Hegel nije doneo nikakav doprinos discoplini koja se zove logika. Naprotiv, izvalio je neke od najgorih gluposti u tom pogledu, kao sto je prica o "istinitim protivrecnostima" (teza-antiteza-Aufhebung). Vitgenstajn takodje nije dao doprinos logici, vec filozofiji logike i teoriji znacenja. I ne, nije tacno da se logika menja, a vi to mozete ponavljati koliko god hocete. U raznim istorijskim periodima drugacija razumevanja logike su se pojavljivala, kao sto se isto tako pojavljuju razlicite fizicke teorije, ali bas kao sto kad je nauka dokazala da planeta Zemlja nije u centru sveta to nije promenilo stvarnost tako se ni teorijskim izmenama ne menja logika. Logikom se nista ne "promislja" kako velite. Naprotiv, logika ne nudi nikakvu sadrzinu. Logika je nauka o zakljucivanju (ima ih 3, deduktivno, induktivno i abduktivno) i otkriva osobine argumenata koji se mogu smatrati dobrim.
Preporuke:
0
0
38 nedelja, 03 januar 2010 22:30
nenad
Jasno je da zapad traži načina da nekako umanji veliku prazninu koju je stvorio u zapadnom čoveku... Ta rastuća praznina, koju protestantizam svojom pojavom nije uspeo da popuni, dovela je do rasparda zapadnog sistema i do pojave najkrvavijeg pokolja do tada poznatog, prvog svetskog rata. Ništa tu nisu naučili, ali su usavršili tehnologije ubijanja i brže bolje napravili još krvaviji drugi svetski rat... pa zatim niz beskrajnih ubijanja i stradanja, sve izazvana velikim napretkom zapadnog čoveka. Elem, ono što strašno zjapi u ovom teološko-političkom tekstu je čin pokajanja! Kada se zapadni čovek iskreno pokaje, neće biti tolikih problema na koje ukazuje autor. Raj na zemlji su nudili komunisti. Onaj na nebu je bio nekako daleko. Sada to rade protestanti... rezultat će biti isti...
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner