Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Zdravko Krivokapić: Ne treba braniti dvojno državljanstvo, ali to treba razlikovati od prava na glasanje

Komentari (12) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 nedelja, 20 septembar 2020 14:48
Montenegro prokleto da si
Moj otac koji je rođen u Crnoj Gori nakon referenduma 2006.godine gubi državljanstvo Crne Gore zato što u tom trenutku živi u Srbiji već nekoliko decenija i normalno da zbog porodičnih razloga uzima državljanstvo Srbije.Nije normalno da neko ko potiče iz Crne Gore i kome su grobovi roditelja i rodbine u Crnoj Gori ne može da dobije pasoš Crne Gore samo zato što poseduje i pasoš Srbije.Njemu taj Montenegro pasoš ništa ne znači i kaže da ga neće uzimati iz inata makar ne imao leba da jede,samo iznosim jedan primer nelogičnosti!
Preporuke:
18
3
2 nedelja, 20 septembar 2020 14:57
Forever Jang
Ako Crna Gora ne omogući glasačko pravo svojoj braći po Srbiji, zauvek će ostati talac Muslimana i Albanaca iz Crne Gore. Ako ne omogućite pravo glasa: MAtiji Bećkoviću, Dejanu Miroviću i drugima, očekujte da se ovo zlo vrati, a onda više nećete imati šansu.
Preporuke:
25
4
3 nedelja, 20 septembar 2020 14:57
Duško
To je sve predivno rečeno i politički besprekorno, moderno, demokratski, tolerantno do kraja, evropski, nema šta.Ali, uvek ima ali. A to ali je baš ali. Bošnjačke stranke ili preciznije i tačnije stanke koje predstavljaju najveći deo građana Crne Gore muhamedanske veroispoveti nisu zainteresovane za pomirenu Crnu Goru, već za Crnu Goru u kojoj su Srbi obespravljeni, marginalizovani i dovedeni na rub nacionalnog opstanka. Albanska politika i hrvatska politika su sestre bliznakinje sa navedenom, bar što se Srba u Crnoj Gori tiče. Litije su pokazale da Brozov i Đilasov represivni komunizam, koji je pobio na hiljde crnogorske mladeži, naneo ogromna zla srpkom narodu, ipak nije bio dovoljno efikasan, jer pravoslavni naod Crne Gore je na litijam vaskrsao i impresionirao i pomalo zabrinuo, čak i zapadne gospodare, ali i regionalne srbomrzitelje od kojih je prednjačilo Sarajevo. U jednoj propagandnoj emisiji koja se emituje nekoliko godina na N1 televiziji svake srede, a koja propagira sve te godine..
Preporuke:
20
2
4 nedelja, 20 septembar 2020 15:03
otrežnjenje
Otvorite granice između srpskih država, kao što su između država EU, pa će biti svejedno da li neko ima nečije državljanstvo, ili ne. Balkanske državice bivše Jugoslavije su sledeći svoju lošu prirodu na granicama postavile provere i prepreke tamo gde ih veoma dugo nije bilo, i nametnule čekanje i gubljenje vremena koje ničemu ne služi.
DŽaba autoput ako na granici izgubiš onoliko vremena koliko dobiješ vožnjom autoputem.
Preporuke:
8
3
5 nedelja, 20 septembar 2020 15:05
Leko
da tamo gde neko plaća porez tu treba i da glasa,
Moj otac plaća porez u VAsojeviće tako što ga ja iz Srbije izdržavam. U Vasojeviće nema ničega da bi se radilo. Jesam li ja tome kriv pa sam morao otići za Srbiju, ili Milo. Zašto ja ne mogu imat pravo glasa, a može onaj iz Gusinja te mu đeca šalju pare iz Amerike. Ako je za Krivokapića isto Gusinje i Amerika, i Vasojeviće i Srbija, onda će on ubrzo imati ozbiljan problem.
Preporuke:
30
2
6 nedelja, 20 septembar 2020 15:12
56
Perfektno. Kad kriminalac uzjaši na vlast i naturi svoju filozofiju svi pomisle kako drugi u državi i nema pametan. Evo Krivokapić nam pokazuje svojim primerom da ima pametnih ljudi, ali se kriminalaca moramo osloboditi. Važi i za Srbiju.
Preporuke:
9
2
7 nedelja, 20 septembar 2020 15:42
Vlada
Apsolutno je u redu da samo ljudi koji imaju stalni boravak u nekoj državi mogu da glasaju.
Veoma je sebično odlučivati o nečijem načonu života a ne deliti sa njime sve to.
Na kraju krajeva - do izopacenih izbornih rezultata i samim tim nekih odluka u CG nije došlo zbog toga što je Srbima iz CG koji decenihama žive u Srbiji zabranjeno da glasaju ,nego zato što to pravo nije osporeno raznim "Lulsemburžanima".
Dakle - izborni inženjering Mila Djulanovica je predvidjao selektivnu primenu tog zakona ,na potpuno isti način kao što je primenjivana selektivna pravda u sudskim postupcima - jedan aršin za one koji su uz vlast a drugi za ostale.
Isto pravilo bih uveo i u Srbiji - neko ko nije rodjen u Srbiji ,ne živi ovde samo na osnovu iste etničke pripadnosti da daje sebi za pravo da nama odredjuje kako cemo da živimo nije u redu.
U redu mu je dati državljanstvo ,olaksati školovanje - ali da sedis negde i biras mi neke diktatore ovde to nije u redu.
Preporuke:
9
4
8 nedelja, 20 septembar 2020 15:58
Zvonimir Bgd
G.Krivokapić je predstavnik nove vlasti u Crnoj Gori. Prema njegovim rečima u vezi sa dvojnim državljanstvom i glasanjem, jasno je da će tamo ostati dosadašnji princip zabrane glasanja crnogorskih državljana koji žive u inostranstvu.
Ovo je bila jedna od spornih tačaka svih koji su očekivali promene u Crnoj Gori. Pored nekih drugih tačaka (članstvo u NATO, povlačenje priznanja lažne države Kosova*, prava Srba u CG) za koje je postojala nada da će se izmeniti ili bar preispitati po promeni režima, zabrana glasanja crnogorskim državljanima koji žive u inostranstvu (npr. u Srbiji) postojaće i ubuduće! Isto kao i priznanje Kosove*, članstvo u NATO i srljanje u EU.
Politički gledano, u ovim promenama ne vidim nikakvu korist za Srbiju.
Preporuke:
7
12
9 nedelja, 20 septembar 2020 18:15
Aleksandar
Mislim da je g.Krivokapić apsolutno u pravu.Ne vidim zašto bi neko imao pravo da glasa u dve države,pa makar to bio i Matija Bećković.Ako hoće da bira crnogorsko rukovodsto,ne može i srbijansko...
Preporuke:
13
3
10 nedelja, 20 septembar 2020 19:59
gavrilo
Potpuno ispravno!jedan glas i pravo da se glasa samo na jednom mjestu!
Preporuke:
3
3
11 nedelja, 20 septembar 2020 21:35
Zvonimir Bgd

gavrilo
Potpuno ispravno!jedan glas i pravo da se glasa samo na jednom mjestu!

Demokratsko načelo "jedan čovek - jedan glas" ni na koji način nije narušeno kada jedan čovek ima pravo da glasa u svakoj državi čije državljanstvo već poseduje. Radi se o dve različite države i dva različita izborna procesa koji formiraju dve različite vlade.
Razlog zabrane ovog demokratskog načela g.Krivokapić je obrazložio malim brojem stanovnika Crne Gore. Ovde se, pak, radi o strahu da bi većina Crnogoraca iz npr. Srbije u svojoj matici glasala za opcije koje su u korist Srbije. Ja smatram da bi to bile opcije u korist zajedništva dve države u kojoj većinu čini narod istog etničkog porekla. Ali, tu je i ta "kvaka". Bojazan da u nekoj bližoj budućnosti ne dođe do ponovnog ujedinjenja u jednu državu. Upravo zbog ovog razloga je i Milo 2006.g. zabranio glasanje Crnogoraca iz Srbije na referendumu o otcepljenju CG iz zajedničke države.
Preporuke:
2
1
12 nedelja, 20 septembar 2020 22:31
Nepismenjaci
Zdravko Krivokapić kaže: “ Ne treba braniti dvojno državljanstvo, ali to treba razlikovati od prava na glasanje...“.
Šta je on time kazao? Da li ne treba braniti dvojno državljanstvo? Braniti ga od koga, zašto? Ili – možda: ne treba ga zabranjivati? I za tog Krivokapića kažu da je profesor univerziteta, a on uopšte ne ume da se izražava...
Ni ovaj, @Montenegro prokleto da si, nije ništa bolji. Šta on kaže?
“Moj otac koji je rođen u Crnoj Gori nakon referenduma 2006.godine gubi državljanstvo Crne Gore...“.
Šta mu to pa sad znači? Otac mu je, kako je napisao, rođen u Crnoj Gori posle referenduma 2006. godine? Ako je stvarno tako, onda mu ni otac nije sada još punoletan – tata ima valjda 13 ili najviše 14 godina –pa, kada ga je tatko onda napravio, kad mu je napredni sinčić već “pismen“ i proklinje onaj Montenegro? Sinčić, kako izgleda, ipak još nije savladao interpunkciju, pa je ono što tu piše glupost – a trebalo je samo da stavi zapetu na pravo mesto...
Preporuke:
5
1

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner