Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Ispovest jednog ruskog diplomate

Komentari (19) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 sreda, 12 maj 2010 20:13
PETI ELEMENT
...
"Nikolaj Hartvig (1909-1914), koji je umro od srčanog udara nakon saznanja za sadržinu austrougarskog ultimatuma upućenog srpskoj vladi jula 1914. godine"...


A, danas srpska vlast udvorički prihvata ultimatume predstavljajući ih odgovornim patriotizmom.
Preporuke:
0
0
2 sreda, 12 maj 2010 20:17
Vlada Kanada
Prevalio sam 50. odavno, pričam i hvalim se naokolo svojim poznavanjem srpske istorije, kada odjednom, pojavi se nešto o čemu nisam imao pojma. Nije da mi je promaklo, onako uz put, slučajno, nego nikada nisam naišao na ovakve podatke. I osećam stid i sramotu, što o ovakvom velikom Rusu i prijatelju Srba, nisam saznao ranije. Zato hvala, na ovoj knjizi, biće sledeća u mojoj dijasporskoj biblioteci.
Preporuke:
0
0
3 sreda, 12 maj 2010 20:38
miša kg
Nažalost, mi u provinciji pretpostavljam da ćemo teško doći do knjige. Šteta.
Preporuke:
0
0
4 sreda, 12 maj 2010 21:09
nikolaj lюbomirovič
Lepo prisećanje i pominjanje Naših Prijatelja .Želeo bih da ovakva pisanija objavljujete što više ,da ih upoznam i saznam ,o Njima i Njihovom životnom putu. Neka im je večna Slava i Hvala.
Preporuke:
0
0
5 sreda, 12 maj 2010 21:32
Beli Grad
Jedna ulica u nekom lepom delu Beogarda bila bi , koliko toliko, prikladan znak pažnje. Ovo tim pre što smo izbrisali imena mnogih Rusa sa naših beogardskih ulica.
Preporuke:
0
0
6 sreda, 12 maj 2010 21:39
Peter RV
Istorija se ponavlja.
I ima nekih koji se usudjuju, bezobrazno, da nam dokazuju da Rusi nemaju osjecanja za Srbe.
Preporuke:
0
0
7 sreda, 12 maj 2010 21:45
gorštak
Pošto sam primetio da je izdavač ''Žagor'' pretpostavljam da se knjiga može i nabaviti u njihovoj knjižari preko puta Bitef-teatra. ''Žagor'' je do sada izbacio veoma kvalitetne naslove, od kojih neke imam, pa ne sumnjam ni da je ova knjiga jedan od takvih.
Preporuke:
0
0
8 sreda, 12 maj 2010 22:55
Ilija
Austro-ugarski poslanik u Beogradu bio je baron Ugron... Zbog svega toga – naglašava Štrandman – Ugron je morao računati na otvoreni bojkot trgovine sa Austrougarskom kod stanovništva.

1918. nije bila tako davno, nikako ne mogu da odgonetnem -gde se sakrio taj gen.
Preporuke:
0
0
9 sreda, 12 maj 2010 23:50
Dejan
Savršen prikaz.

Sve se ponavlja. Dok nas ne bude 15-20 miliona neće nas niko uvažiti kao neki faktor.
Preporuke:
0
0
10 četvrtak, 13 maj 2010 00:38
jova
Evropa ne zeli Srbe na ovom, za nju vaznom prostoru(jedini drzavotvorni narod na Balkanu).
Andric je to lepo opisao kroz lik B.Kalaja, namesnika Bosne, i ta istina je stara vekovima.
Ponasanje Evrope u vreme balkanskih ratova, na sta se u tekstu ukazuje, bilo je isto kao i u vreme i prvog i drugog srpskog ustanka, kao i oslobodjenja Stare Srbije, i dalje.
I Austrougarska i Velika Britanija histerisali su o navodnim srpskim zlocinima prema muslimanima-sve isto kao i u balkanskim ratovima, isto kao i u ratovima devedesetih.
To je matrica, a tvorac te matrice je D'Izraili, u vreme Istocne krize.
Evropa je drzala Tursku najmanje sto godina duze nego sto je ova realno bila u stanju da se odrzi na Balkanu.
Matrica je, bolje Turska na Balkanu nego Rusija.
Najzad, i upravo zbog toga, Evropa je bila protiv Srbije u svim ratovima koje je Srbija vodila, a svi su bili na njenoj teritoriji, i oslobodilacki.
Cak i tzv.francusko prijateljstvo je farsa-da nije bilo Rusa, Francuzi nasu vojsku ni slucajno ne bi prihvatili.
I svi zlocini-genocidi protiv Srba, i od strane hrvata, i muslimana, i siptara, i bugara,etc, desili su se uz blagoslov Evrope.
Najpre anatemisanje, pa onda egzekucija.
Ovo zadnje anatemisinje, od devedesetih naovamo, nije nimalo naivno, naprotiv.
Ono izlazi iz matrice.
P.S.Nase pamcenje i rasudjivanje je problematicno.
Preporuke:
0
0
11 četvrtak, 13 maj 2010 01:50
BB jedan
Beogradska ulica u Beogradu se jedno vreme zvala Hartvigova. Nažalost, promenjen joj je naziv. U Parizu još uvek jedan znameniti trg i jedan kej nose naziv STALjINGRAD, naziv koji im je dao 1945. general de Gol, inače žestoki antikomunista. Kao vojnik, time je odao počast herojskim saveznicima.
Ni jednoj francuskoj vladi, do danas, nije palo na pamet da te nazive menja.
Preporuke:
0
0
12 četvrtak, 13 maj 2010 03:49
Sokenekos
Prelepo pisanije. Treba ovakvih da bude više na NSPM. Još jedna knjiga čeka da se nađe u mojoj kolekciji. I to kakva knjiga!
Preporuke:
0
0
13 četvrtak, 13 maj 2010 05:56
Svetislav Kostić
Nakon čitanja ovog izuzetno poučnog teksta, postalo mi jasno od kuda i od koga Bruno Vekarić i drugari mu iz beogradskog javnog tužilaštva naučili da se i kako se Srbi i srpske vojske kleveću i satanizuju. Eklatantan najnoviji primjer sa podmetaćinom kako "u području Raške otkrivena masovna grobnica sa okruglom cifrom od tačno 250 tela". Naravno albanskih jer imaju drugačije kosti ili šta?

Od Zapadnih lažljivaca Srbija se nije mogla da spasi niti tokom prve polovine prošlog stoljeća niti u njegovoj posljednoj deceniji, onih takozvanih "prokletih devedesetih" godina".

Ali da palicu demonizovanja Srba preuzmu domaći trkači u jurnjavi za antisrpskim senzacijama i da ih niko i da hoće, ne može da zaustavi jer "predsednik" države i njegove državne institucije, od Narodne skupštine pa do pravosuđa, bodre tužilačke lučonoše da ne posustaju u jurnjavi za albanskim i inim žrtvama, a kod srpskih žrtava zažmire na oba oka. Ostaje samo pusta nada da se pri tome spotaknu.

Da! nema ni traga od one i onakve Srbije, Iako Srba u Srbiji onakvih zasigurno ima i nadalje kao iz vremena o kojima ruski diplomat piše. Samo što se ispred takvih ispečio novosrpski tadičizam koji naciju parališe.
Preporuke:
0
0
14 četvrtak, 13 maj 2010 09:54
Ban Mirko
Jako sam zainteresovan da procitam ovu knjigu. Da li neko moze da mi kaze gde bih mogao da je kupim?
Preporuke:
0
0
15 četvrtak, 13 maj 2010 11:13
Mislilac
Ovaj Rus, za razliku od krvoloka iz crvene armije, treba da dobije svoju ulicu u Beogradu. Rusija Nikolaja Romanova je za razliku od SSSR-a i Putinove Rusije bila prijatelj Srba.

@jova

Konstatacije o srpsko-francuskom prijateljstvu vam bas i nisu tacne. Od trenutka kad se Srbija izborila za kakvu takvu autonomiju, tj. nakon Hatiserifa iz 1833. pa do kraja XIX veka Francuska nam je bila najveci prijatelj.
Francuski ministar spoljnjih poslova, vojvoda od Briljia, je prvi evropski politicar koji je javno istakao nacelo samoopredeljenja za podjarmljene balkanske narode i iskljucio mogucnost da u slucaju raspada Osmanlijskog carstva Balkan podele velike sile. Zatim, major Ipolit Monden, oficir Napoleona III boravio, je u Srbiji kneza Mihajla prvo kao nacelnik a zatim kao ministar odbrane. Za vreme Berlinskog kongresa zalaganjem francuskog poslanika Srbiji je pripalo Vranje. U svim krizama od 1903. do 1914. Francuska nam je pruzala umerenu podrsku. Sto se tice Prvog svetskog rata, svakako da nam je tada Rusija bila najveci prijatelj ali ni saveznistvo sa Francuskom ne treba staviti pod znake navoda. U periodu izmedju dva svetska rata Francuska nam je bila glavni saveznik.
Preporuke:
0
0
16 četvrtak, 13 maj 2010 12:07
igra rokenrol
Psiholoski rat ispiranje mozga sve se radi na tome da postanemo izfrustrirani depresivni drogirani i alkosi.Samo pogledajte izjave politicara madjionicara magovi srpski ma Hudini je malo dete.Uporedite vojskovodje onih dana sa danasnjim generalom koji bez dlake na jeziku naziva ruse bezobraznima sto nije na paradi eeej generale Srbija je okupirana a tebi se paradira vidisli vojvodo Misicu,Putnice ove izrode ma nebi bijo general ni dve sekunde taj izdajnik i kukavica.A sto se tice Francuza i Staljingrada iole normalana drzava se neusudjuje da gazi po mrtvim patriotama samo zato sto su se borili pod crvenom zutom ili zelenom zastavom.Doslednost nase politike je kao dete koje place zbog bombone pa kad zaboravi onda place zbog zvecke i tako sve u krug kukavice.
Preporuke:
0
0
17 četvrtak, 13 maj 2010 13:46
gorštak
@ Ban Mirko

Jako sam zainteresovan da procitam ovu knjigu. Da li neko moze da mi kaze gde bih mogao da je kupim?

http://www.srpskilist.net/izlog/izlog#vasilij-strandman
Preporuke:
0
0
18 četvrtak, 13 maj 2010 16:07
Peter RV @Jova
Izvanredan komentar. Cestitam, i- potpisujem sve.
Preporuke:
0
0
19 četvrtak, 13 maj 2010 20:46
@Jova
Upravo je tako kako Vi opisujete. Nazalost, srpski narod nije imao priliku da uci istinu o svojoj istoriji. Posle II Sv. rata, veliki deo se krio a veliki deo su bile samo lazi. Hvala svakom ko parce po parce otkriva pravu istinu o nasoj proslosti.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner