Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Pometnja u čokoladnom carstvu

Komentari (21) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 ponedeljak, 02 mart 2009 23:56
vlamil
Ali šestesetosmaši već imaju iskustva da prevode žedne preko vode, i upotrebiće ga opet. Ne samo da su pregurali onu ideologiju - a marksizma su tražili više nego što im se davalo(čak i Crveni Univerzitet K.M.) - već su i danas glavni promoteri i protagonisti liberal kapitalizma. Naći će načina da mu produže vek tako što će izlaѕ iz krize tražiti u još više liberal kapitalizma, i tako, do sloma... A onda će neko iz tih redova postati ekspert za neku novu ekonomiju, a neko opet, ekspert za novu demokratiju. Za to vreme nećemo propustiti šansu da se još malo izdelimo, uz pomoć "saveznika", naravno!
Preporuke:
0
0
2 utorak, 03 mart 2009 00:13
BBC
E tako je to, a ja, a ubeđen sam još mnogi, sa nestrpljenjem iščekujem pojavu jedne ozbiljne desno orijentisane nacionalne stranke kojoj će u programu pisati da srpska sloboda i nezavisnost nemaju cenu, i koja će se otvoreno protiviti ulasaku u to carstvo nikad od strane naroda izabranih.
Preporuke:
0
0
3 utorak, 03 mart 2009 05:40
Gazda Gruja
Shvataju to Srbi, moj gos`n Đorđe, shvataju ; nego je Srba malo ostalo - nije danas pametno ni lukrativno biti Srbin. Bolje biti Beograđanin, Pi ar, Vojvođanin ili aktivistkinja... Bolje, brate. S`g je oskudacija, kako ste to inteligentno primetili pre neki dan.

A u oskudaciji se samoubici dodaje "utoka", moral spada na nivo priče za malu (što manju) decu, a omladina, listom, preko Katoličke crkve od polovine aprila, za male pare može da ode u Rim, Pariz, Ruan, Barselonu i Beč.
Nema narodu druge brige u oskudaciji.
Nekad se govorilo "kad zagusti - pušku, pa u šumu", danas je to evoluiralo (mutiralo) u "vizu, sine/ćero, pa u EU". Resistance is futile. DŽabe krečimo.

Bez obzira što u EU postoje, kako ono beše - "pijani mornari" (nacije drugog reda) koji troše i "uzorne ekonomije" (nacije višeg, prvog reda) koje daju - kad ne razume to niko, nije to slušalo ni 10 odsto stanovništva u vestima danas.
A i od toga što je slušalo - daj bože da je 10 odsto razumelo.
U to vreme je išla repriza nekog rialitija na TV-ima, moj gos`n Đorđe, ili latino serija, ili kursadžije - pa ko će mozak opterećivati vestima.
Svi su oni isti.
Politika nas ne zanima.
Idemo u Evropu, da živimo kao sav normalan svet.

A to da zemlje iste veličine i broja stanovnika kao mi listom bankrotiraju u istoj DANAS, to lažu onaj Koštunica i oni njegovi, Vukadinović i Antonić.
Rek`o Predsednik da nije tako.
Biće sve u redu.
Sad će njegovi prijatelji, "medijski magovi" da naprave još jednu dobru kampanju.
I sve će biti sjajno.
Uživancija prava.

Srećom, ja idem u Rusiju krajem meseca. Na duže.
Preporuke:
0
0
4 utorak, 03 mart 2009 11:49
smiljka
o ovoj temi mogu da imam samo lični stav i to iz ličnog iskustva. Iz ličnog iskustva (jer sam živeo u EU i radio, i to uspešno ) na eventualnom referendumu bih se, bez ostatka opredelio protiv ulaska Srbije u EU. Naravno i protiv trošenja silne energije da im se i približavamo. Stvarne vrednosti EU nisu vrednosti koje ja uvažavam.
Obzirom da sam jedno vreme živeo ( i radio ) i u Rusiji, iz opreznosti ne bih da budemo ni "gubernija"
Pa zar toliko krvi, znoja i suza da bismo ostvarili nezavisnost, i sada da to nekome poklonimo, i to pod "njihovim " uslovima.Da bi nam bilo bolje? Nemoguće. Da bi nekima od nas bilo bolje? E, to je već moguće. Ali, njima je već bolje.
Neće biti da EU nezainteresovano čeka da mi ispunimo određene standarde pa da "počnu da nas primaju". Da im je stalo da i mi budemo ""deo srećne evropske porodice"" (nisu slučajni dvostruki navodnici), svedoči silan novac koji u tu svrhu troše, i od kog se izdržavaju svi oni poslušnici, najgori od najgorih zmija u nedrima.
Da EU ima dobre namere, propisala bi svoja pravila i nezainteresovano čekala momenat da ih mi ispunimo, pa kada se to desi .... Ali ne.Polomiše se da se mi na pravi način pripremimo na to da smo , ne samo niko i ništa, nego i gore od toga, da mi to sami uvidimo, sami sebe ne samo promenimo, nego i primereno kaznimo, i onda, kao bezoblična masa pristupimo, spremna na uobličavanje po njinim standardima, od srpekih, kalibriranih krastavaca pa nadalje.
Obziron da mi je malo 2000 karaktera, od mene samo još: daleko im lepa kuća...
Preporuke:
0
0
5 utorak, 03 mart 2009 11:54
Đorđe
Hmmmmm, gosn Vukadinoviću, nema razloga da širite ovoliki skepticizam (da ne kažem Evrorealizam) oko dobre volje EU da nam pomogne u ovim trenucima. Da nas zaobiđe svets(c)ka kriza. Upravo smo ukinuli carine i počeli da primenjujemo SSP kako bi nas, obične građane, manje koštali Evropski proizvodi. Što bi kupovao srpsko(!?!?) kada mi je lepše, jeftinije ono njihovo evropsko!?!?
Baš se pitam šta bi trebalo da se desi nama u Srbiji da konačno stavimo prst na čelo zbog odluka političkog vrha. Pa dokle BRE!!! KOGA ONI LAŽU???
Dobro kažu naši stari, "Batina je iza raja izašla". Izgleda da opet treba uzeti tu rajsku batinu u ruke.......

Ovde nikad nije bilo lako raditi za srpsku stvar....
Preporuke:
0
0
6 utorak, 03 mart 2009 12:11
New Deal
Iѕvanredno Đorđe i bravo za komentar Gazda Grujo.
Oskudacija, a najviše moralna! Najѕad nam otkrivaju da je Stanišić bio glavni čovek CIA u Beogradu. A kada bi se samo pretpostavljalo da Amerika i sada ovde ima nekog sličnog kalibra, e to bi onda bila teorija zavere! Ne, nema - sada ih vodi Obama - i sve je demokratski!
Preporuke:
0
0
7 utorak, 03 mart 2009 12:30
Darko Zdravković
ODLIČNO!!!
EU se nalazi na velikom ispitu, verovatno najvećem do sada: "Evropa bez granica", ta tako lepo upakovana sintagma, postaje Evropa sa granicama (ekonomskim), koje sasvim ozbiljno brane vlade tih zemalja, jer je pucanje leđa (pod teretom globalne krize) veoma zarazna bolest. A jedna od preventiva je što bolje izgraditi sopstveni imunitet- ostalima kako bude. Evrofanatike, siguram, ovo neće dotaći. Hor kojem je kakofonija osnovni adut ne može (a sva je prilika i da ne sme) da peva neku drugu pesmu osim one o Evropi zdaj. Naša država jednostrano primenjuje SSP, a mogla bi, na primer, i da potpuno finansira haški tribunal, naravno sve u cilju dokazivanja proevropskog opredeljenja. Kako stvari sada stoje u EU, za neko dogledno vreme, neće biti nikoga. Osim nas.
Preporuke:
0
0
8 utorak, 03 mart 2009 14:36
Steva Nadrljanski
Da, ali šta umesto toga? Čime zameniti tu politikantsku dogmu o nužnosti uključivanja u ovu najnoviju globalnu utopiju, šta ponuditi u zamenu? Npr. ja ne volim demokratiju (barem ovo što se kod nas tako zove), ali pametnije rešenje nemam.
Mi se nalazimo u perverznoj situaciji: najpre su nas iz EU hipnotisali pričom o ovom veštačkom raju, a potom nam postavljaju 1001 prepreku, kao u bajkama, kao u igricama, s tim što u ovom slučaju uspeh ne zavisi od sposobnosti i pravednosti glavnog junaka/igrača, nego od milosti Velikog Brata: ako hoće hoće, a ako neće - biće još 1001 zadatak. Ja bih rado odustao od učestvovanja u ovom košmaru u kojem treba tancati ovako do smrti, ali ne vidim da neko ima alternativu. Uostalom, bojim se da će nas na kraju ipak silom naterati u ovaj sistem, da bi nam u njemu uzeli i ono što nemamo. Čini mi se da nikom neće biti ostavljena sloboda da bira, samo je pitanje ko će i kako platiti ulazak.
A što se tiče naših domaćih evrokonkvistadora, mi smo takvu bespogovornu ljubav prema zemaljskom raju koji nam dolazi sa one strane u istoriji već imali, ali ne treba ići dalje od bezumne vere naših komunista u SSSR i Staljina. Simptomi su isti, bolest je ista, samo su boje drugačije. Nevolja je što znamo kako se sve to svršilo. Ako se svršilo...
Preporuke:
0
0
9 utorak, 03 mart 2009 19:15
posmatrač
Lep tekst.
Mene ovo naše približavanje EU podseća na kraj filma "Ko to tamo peva", kad počinje bombardovanje Beograda, svi beže glavom bez obzira, a putnici koji, posle teških peripetija najzad stižu nadomak cilja, kažu "zar SAD da odustanemo"?!
Tragikomično... "Naš" žanr!
Preporuke:
0
0
10 utorak, 03 mart 2009 20:08
Somborac
G. Vukadinoviću,
Bez obzira što ste iz grada gde sam ja rođen i živim, ali nemojte da pišete o ekonomije jer se slabo razumete (što ste i sami rekli kada ste imali tribinu u „Srpskoj čitaonici“ 13. okt. 2008).
Meni je tragikomično što se i evroskeptici i grupa „Ojropa uber ales“ pričaju o ekonomiji EU nemajući pojma kako i šta funkcioniše.

Ostaviću ukratko u tezama kako će se kretati ekonomska situacija u EU, pre svega za Evro zonu. Za početak, Mađarska je zatražila 180 milijardi €, a ne 150, ali su to i Poljska i Slovačka od novih članica odbile, čisto da se zna da ne ispadne da je samo Merkelova to blokirala.
Dakle, Evro zona ima sve preduslove da završi u deflatornoj (velikoj) depresiji kao SAD 1930-tih godina:
a) ECB ne može da štampa novac kao Federalne Rezerve,
b) Evro zona ima najveće zalihe fizičkog zlata od svih država (centralnih banaka) u svetu,
v) Sporazum iz Mastrihta zabranjuje državama članicama da učine bail-out drugoj državi članici (u prevodu, Nemačka neće spašavati Irsku, Španiju, Portugaliju, Grčku i Italiju),
g) Ne postoji evropski FDIC na nivou Evro zone,
d) Nemačka, i Evro zona uopšte, ima spoljnotrgovinski suficit,
đ) Vlada Nemačke slabo sprovodi kejnzijanizam, što je dobro i
e) Banke u starim članicama EU su drastično gorem stanju nego u SAD (pre svih austrijske, švedske, grčke, belgijske i manje nemačke i holandske).

Od starih članica situacija je katastrofalna u UK, Irskoj, Portugaliji, Španiji, Italiji i Grčkoj. Od novih članica ubedljivo u najgorem stanju je Letonija (prevazilazi i Ukrajinu!). Nedavno je guverner centralne banke Letonije rekao da je ekonomija njegove zemlje klinički mrtva. Situacija je katastrofalna i u Mađarskoj, Litvaniji, Rumuniji, Bugarskoj i Estoniji.

P.S.
I Poljaci imaju svoga Dinkića i Đelića u vidu ministra, ne mogu da se setim koji tačno, koji je u oktobru 2008. izjavio da će kriza Poljsku zaobići :-)).
Preporuke:
0
0
11 utorak, 03 mart 2009 23:03
Nikola Turajlić
Odgovor Somborcu!
Dragi Somborac Vi imate genijalni talent za omalovažavanje neistomišljenika. Tako ste pored pisca ovog teksta uspeli u komentaru na tekst Branka Raduna Monetarna Kadinjača podceniti istoga kao i intelektualnog giganta Marksa.
Inače u Vašim komentarima nema suvisle argumentacije i isti se sastoje u navodjenju podataka koji nisu u kontekstu, kao i toga da se sa tekstom ne slažete.
Zato bih Vam predložio da ne zamarate čitaoce NSPM Vašim komentarima, već da iste pokušate uobličiti tako da sadrže logične argumente i da budu povezani sa tekstom.
Preporuke:
0
0
12 utorak, 03 mart 2009 23:33
Nikola
Znači propada nam Evropska Unija...

Somborac, a koju valutu da trpam u slamaricu onda? :)

ne možeš čokoladu, ne možeš evre, pa šta ćeš onda...
Preporuke:
0
0
13 sreda, 04 mart 2009 12:58
Somborac
G. Turajliću,
g. Vukadinovića izuzetno cenim i smatram ga jednim od retkih pravih konzervativnih mislilaca u Srbiji, ali je sam rekao da mu ekonomija nije jača strana, što je i logično jer je završio filozofiju.
G. Radun je istoričar po struci.
Šta je tu sporno?

Samim time što NSPM objavljuje komentare svojih čitalaca je dokaz da je sajt demokratski u najpozitivnijem smislu (za razliku od „nezavisnih“ medija tipa B92, Blica i Politike (od pre mesec dana) gde cenzura caruje).

Po čemu je Marks veliki ekonomista? Teorija radne vrednosti je prevaziđana pre 100+ godina.
U tekstu „Uzroci globalizacije i svetske ekonomske krize“ od 19. 9. 2008. ste na kraju zaključili: „Uveren sam da se od zapadnih vlada ne mogu očekivati mere radi sprečavanja krize, zbog toga što bi time dirnuli interese finansijskih moćnika koji preko lobija praktično upravljaju zapadnim državama."
Nažalost, to se dogodilo.

@Nikola
Ja nisam otkucao da će evro propasti ;-). Trenutno je navala na američki dolar (da ne objašnjavam zašto) koji jača u odnosu na sve valute, ali to neće trajati još dugo. Ako Evro zona uđe u deflatornu depresiju (za sada sve ide ka tome), evro može samo da ojača.

Najsigurnije je posedovati fizičko zlato i srebro (poluge i šipke), a od valuta švajcarski franak i japanski jen ;-). Bežati od američkog dolara i britanske funte. Od roba je najbolje zakupiti silose za skladištenje pšenice i čekati jesen, nakupovati što više posle žetve i onda čekati dramatičan skok cena žitarica do kraja godine, jer će ove godine doći do kolapsa na strani ponude zbog suša biblijskih razmera.

Pozdrav.
Preporuke:
0
0
14 sreda, 04 mart 2009 18:10
ja
@Somborac: Gospodine, citaoci pokusavaju da Vam na lep i kulturan nacin skrenu paznju da ste u svojim komentarima precesto prepotentni i da argumentacija koju iznositi nije dovoljna da opravda vasu aroganciju. Nadam se da ce moderator ovo pustiti, jer se ne radi o licnom vredjanju, nego prosto konstataciji. Jos prostije receno, zamarate! Obracanje sa Olimpske visine pristaje nekome ko zna da obrazlozi i argumentuje...Pozdrav.
Preporuke:
0
0
15 četvrtak, 05 mart 2009 10:11
Joviša Vidić
Opet i opet, svuda, pa i ovde - da napomenem: ekonomija nije egzantna nauka, već najsličnija igri trange frange. Nobelovu nagradu za ekonomiju dobiva onaj koji dobro našteluje trange frange. Ekonomija je egzaktna isto toliko, koliko i teologija, zasniva se na veri. Glavni dokaz navedenom su: dodele Nobelove nagrade za ekonomiju dijametralno suprotnim ekonomskim postulatima dobitnika. Davno, negde sedamdesetih godina prošlog veka pri analizi kretanja berze, najbolje je prošao majmun, bacajući strelice nasumice prema preduzećima kotiranih na berzi. Zasenio je sve analitičare i profesore ekonomije koji su učestvovali u eksperimentu. Joviša Vidić od Rudina.
Preporuke:
0
0
16 četvrtak, 05 mart 2009 14:31
Sremica
E moj Joviša, odavno nisam pročitala tako nesto sto ste Vi napisali.
Je l Vi to ozbiljno? Ne mogu da verujem da se ne šalite.
Ma, sigurno se šalite ...
Preporuke:
0
0
17 petak, 06 mart 2009 20:33
Joviša Vidić
@Sremece, švedska Akademija nauka ima osamnaest članova - de aderton - toliko ima i stolica. Društvo malo ali odabrano. Između ostalog dodeljuju Nobelovu nagradu iz ekonomije. Profesor koga konstatuju je između ostalih i Lars Bergman. Mada sam mašinski inženjer imao sam g.Larsa jedan termin iz ekonomije. Njegovo uvodno predavanje je bilo: razlika između političke ekonomije i nacionalne ekonomije. Naglasak je dao da: "ekonomi är ike vetenskap" dvs. ekonomija nije egzantna nauka. Kada bi ekonomija bila egzaktna nauka, onda bi je mogli proračunati da se ne uruši. Joviša Vidić od Rudina.
Preporuke:
0
0
18 petak, 06 mart 2009 21:12
Nikola
"Gg. Andre Gliksman, Bernar Anri-Levi, Alan Finkelkrot, Paskal Brikner i Žak Derida, ili u sferama politike i međunarodnog prava, Bernar Kušner i Robert Badinter, pri tom su samo jedna od široko provaljenih breša na klimavom evropskom bastionu, kuga koja će zaraziti one najuže krugove zbunjene i posrnule inteligencije . Mase su već pridobijene, naročito evropski podmladak, tzv. američkim snom, video spotovima, crnačkim izgledom, đubre-hranom i holivudskim smećem. U takvom kontekstu, postavlja se pitanje šta konkretno, u godini svog ujedinjenja, nudi Evropa, jednako sebi i preostalom svetu. I da li oni pompezno najavljivani paketi ugovora sadrže i šta osim puke birokratske demagogije i mehanizama kapitulacije pred udruženim silama prekookeanske agresije novog poretka, nadnacionalnog kapitala, masonskog zla, mojsijevske okrutnosti, cionističkog utilitarizma i neonacističke ideologije zaborava istorije i ukidanja kolektivnih, nacionalnih suvereniteta i individualnih posebnosti .“ (Nikola Samardzić „Pogledi“,13.11.1992.str. 8-11)
Preporuke:
0
0
19 subota, 07 mart 2009 23:57
Totem i tabu
Hvala Bogu da se neko odvaži da javno posumnja u „ono što nema alternativu”. Svaka čast! Evropska unija je danas u Srbiji pravi totem. A pitanje šta bi Srbiji stvarno doneo ulazak u ovakvu političku zajednicu je tabu. Hajde bar da uklonimo tabu! Ili ćemo radije ličiti na egzotična plemena kojima su se početkom i sredinom prošlog veka bavili antropolozi?
Preporuke:
0
0
20 ponedeljak, 09 mart 2009 17:47
Nikola
Naš odnos prema EU skoro je identičan odnosu divljih plemena prema bijelom čovjeku, iz čega se i razvio kargo kult, o kojem možete pročitati u svakom boljem udžbeniku političke antropologije.

Sindrom kargo kulta (sindrom milenijarne sumanutosti)

Kargo kult pojavio se u Melaneziji u prošlom stoljeću kao ritual zadobivanja robe, oružja i dobara koje su posjedovali europski zavojevači. Ne znajući da se roba proizvodi u Europi, lokalno stanovništvo razvilo je vjerovanje kako bijelci sve to dobivaju od svojih moćnih predaka izvodeći rituale. Mnogi od njih su vidjeli avione kojima se dovozi raznovrstan teret (cargo). Stoga su počeli oponašati rituale bijelaca (npr. marširanje koje oponaša američke vojnike, pravljenje križa i klanjenje pred njim) s uvjerenjem da će i njima njihovi preci početi slati ista dobra. Sindrom kargo kulta označava magične i grandiozne ideje pojedinih osoba da mogu komunicirati s bogovima i tako dobiti kargo.

Osim što su oponašali ponašanje bijelaca, takođe su napravili avion od granja koje su sakupili na ostrvu, to jest - od aviona su napravili totem, očekujući da će zbog toga biti nagrađeni na isti način kao i bijelci koji iznose svoj kargo iz pravih aviona.

Mora se napomenuti da su likovi umrli od gladi čekajući kargo od aviona od granja. Mene to i previše podsjeća na sadašnje integracije, gdje ćemo mi početi da primjenjujemo SSP prije njegove ratifikacije u EU. Primjena SSPa prije ratifikacije stvarno izgleda kao taj avion od granja, kao da će kargo sam doći.
Preporuke:
0
0
21 ponedeljak, 09 mart 2009 19:24
Dusko
Svaka cast za tekstove Gospodine Vukadinovicu. Vi nas nas ipak uvjeravate da postoje istinski politicki komentatori koji ne razmisljaju partijski. Neki od njih govore da su odgojeni na evropskim vrijednostima iako vjerujem da ih nebi mogli nabrojati. Pozdrav iz Podgorice
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner