Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

„Strategijska dubina“ turske spoljne politike

Komentari (36) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 ponedeljak, 19 jul 2010 18:11
Mitar
Sa Turskom treba razvijati ravnopravne odnose.

Turska je priznala ,,državu KOSSOVO" i njen predsednik kaže da to nije upereno protiv Srbije.

Da Srbija prizna NEZAVISNI KURDISTAN. I to nije upereno protiv Turske.

Da li bi u Ankari ili Istanbulu primili Turci predsednika Srbije?????

Živeo SLOBODNI KURDISTAN.
Preporuke:
0
0
2 ponedeljak, 19 jul 2010 19:50
Nevena
Upravo je tako, kako je napisao Mitar! Reciprocitet u svemu!
Preporuke:
0
0
3 ponedeljak, 19 jul 2010 20:29
Hajdučka duša
Živeo SLOBODNI SERVERNI KIPAR!
Preporuke:
0
0
4 ponedeljak, 19 jul 2010 21:13
Peter RV
Vanredan pregled sadrzine Tanaskoviceve knjige koji otvara oci i dolazi u pravom momentu za Srbe.
Cestitam g. Svircevicu, i kako da ne -hvala na brilijantnoj lekciji.
Povratak Turske na Balkan je cinjenica i samo slijepac moze to da negira. Radi se jedino kako da se prilagodimo toj stvarnosti.
Trenutak je uzasan za Srbe koji su opsjednuti sa svake strane (zahvaljujuci nasim vlastodrscima).
Tacno, Slovenci i Hrvati imaju oslonac, kulturni i diplomatski, u Njemackoj, Muslimani i Siptari u Turskoj, a Srbi- ni na koga . Zahvaljujuci licnom oportunizmu nasih politickih komesara, koji su preigrali evro-atlansku kartu, bili smo sprijeceni da trazimo najprirodniji oslonac koji nam je sami Bog ponudio - Rusiju.
Ako ovo ne shvatimo, i to uskoro, vjerovatno da cemo izgubit i drzavu. U tom slucaju - i ne zasluzujemo ni da je imamo.
Preporuke:
0
0
5 ponedeljak, 19 jul 2010 21:33
Cernisevski
@Peter RV
(...) Srbi- ni na koga . Zahvaljujuci licnom oportunizmu nasih politickih komesara, koji su preigrali evro-atlansku kartu, bili smo sprijeceni da trazimo najprirodniji oslonac koji nam je sami Bog ponudio - Rusiju.

- Potpisujem !
Istovremeno se pribojavam da smo tu priliku prokockali sa duzi period, mada mozda ni sada ne bi bilo kasno, samo kad bi bilo volje da se povuku neki muski potezi.

Mi sami, bez igde ikoga, a pored ovakvih protivnika - cemu uopste mozemo da se nadamo, sem daljem propadanju.
Preporuke:
0
0
6 ponedeljak, 19 jul 2010 22:51
dragan
Srbija bi trebalo da se ugleda na Srpsku i Dodika koji se oslanjaju na Rusku federaciju, i efekti se vec vide. Ovo distanciranje od Rusije i nespretno koketiranje sa Turcima ne moze doneti rezultate.
Preporuke:
0
0
7 ponedeljak, 19 jul 2010 23:05
Damir
Fin prikaz knjige sa srpske tacke gledista - samo ste malo zakasnili, Rusija nije zainteresovana za Srbiju, i predala je Balkan Turskoj na tacni. U zadnjoj spoljnopolitickoj direktivi Rusije, Srbija je dobila paznje koliko dvije recenice, isto koliko i Hrvatska i BiH. Ukratko, Srbija je totalno usamljena zemlja, izgleda nebitna svima. Zadnji dogadjaji u Sandzaku sve govore, Hrvatska jednom nogom u EU, a Srbija s Erdoganom seta po Sandzaku. Toliko o tome.
Preporuke:
0
0
8 ponedeljak, 19 jul 2010 23:35
Uroš
Poštovani Damire,
nije Vam loša analiza, mada jeste pomalo zlurada. Ali ne bih ja ipak previše brzao sa zaključcima. Inače, analiza je odlična... Takoreći, razrada i dopuna knjige g. Tanaskovića.
Preporuke:
0
0
9 utorak, 20 jul 2010 00:04
Bojan
U vezi sa ovom turskom stvari a koja je postala zabrinjavajuća (to je već bilo jasno prije godinu i više) ima li neko da napiše analizu koje su danas srpske alternative i šta se može činiti?
Stanje je takvo da smo rasparčani u više država, nemamo svoju državu, EU nas je davno otkačila a sada je to sve i jasnije, a oko Rusa se nismo dovoljno trudili tako da su nas isključili iz svoje računice. Šta možemo da činimo, šta nam je raditi da nas zvijeri ne pojedu?
Preporuke:
0
0
10 utorak, 20 jul 2010 02:22
Slaba Turska, kojoj mi treba da pomognemo da bude jaka
Spretan je i sposoban ovaj Davutoglu ("Davidovic", kako bi se moglo prevesti njegovo prezime) - ali iza njegove "strategijske dubine" krije se nesto drugo, sto Srbi, uplaseni i od vlastite senke, ne umeju prepoznati. Naime, nije Turska nikakva velesila, naprotiv - to je slaba i troma, neorganizovana zemlja, sa zaostalim stanovnistvom. I - to je zemlja sa mnogo raznih nacionalnosti! E, tu je kljuc Davutogluove "strategije" - kao sto je prethodno tu nepriznatu mnogonacionalnost Turske "kemalizam" sakrivao "sekularizmom", ciji garant je bila vojska, skolovana na Zapadu, tako sad Davutoglu izvlaci kartu "reislamizacije" i "neoosmanizma"! Sve, sve - samo da Turska ne mora na demokratski, civilizovan nacin da resi pitanje svog neturskog stanovnistva - da da autonomiju Kurdima, do prava na otcepljenje, ali i drugim neturskim narodima. Kako se braniti od "neosomanizma"? Pa, upravo tako sto cemo ukazivati na providnost ovog pokusaja da se Turska predstavi kao velesila! Ona to zeli da postane uz pomoc naivne Srbije, koja joj daje "kredit", videci je odmah u onom svetlu u kojem je Davutoglu tek projicira! Dakle: Turska neka prizna genocid nad Jermenima, neka prestane sa permamentnim genocidom nad Kurdima, protiv kojih vodi rat (jos su samo Nemci vodili rat protiv vlastitog, jevrejskog stanovnistva!), neka prestane podrzavati "Severni Kipar" - sve su to stvari koje Turskoj treba ponavljati kad god se pocne mesati u unutrasnje stvari Srbije! Ponavljam - "strategijska dubina" turske politike je projekcija koja nema realne osnove u snazi turske drzave, ali joj tu snagu mogu dati kapitulantski rezimi u Beogradu, Podgorici, Skoplju. Samo na osnovu njihove poslusnosti Turska se moze podici. Turska je, da ponovim, slaba, neuredjena i nedemokratska drzava, i to je osnovni, i dovoljan razlog sto je EU drzi podalje od sebe. A sto EU tu istu Tursku salje na Srbiju - pa, sta smo ocekivali drugo? Oni nama stalno nesto salju: Solanu, Tadica, sad evo i Turke. I svi su oni - isti!
Preporuke:
0
0
11 utorak, 20 jul 2010 02:48
Zaslepljenost
Neverovatna je lakomislenost i zaslepljenost Srba, kad su u pitanju strateska i druga pomeranja u svetskoj politici! Dovoljno je da turski ministar proglasi povratak Turske na Balkan, u Srbiji vec razmisljaju kako da se Turskoj ugodi, kad stigne, a mogla bi i sutra, ako vec nije juce (onom simbolicnom manifestacijom na "Sandzaku", gde nije bilo srpskih drzavnih obelezja, ali jeste bio "srpski" predsednik!). Zar misli Davutoglu da ce to zaista ici tako lako? On sigurno zna, ali zasto mi ne vidimo da tu ima mnogo prepreka - prva je objektivno slaba turska drzava, a druga: sto Turska na putu do Srbije mora da prodje kroz Grcku! Dakle, zali se Ankara sto su Grci unistili islamske "spomenike" (ustvari bogomolje tudje, okupatorske religije), a "zaboravljaju" da su sa prostora Male Azije isterali vise od milion Grka, upravo pod komandom svog Kemala Ataturka! Zato u pitanju nove turske politike na Balkanu, uz izbegavanje propagandnog imena "neosmanizam", kojim Turska zeli da ustrasi hriscane i mobilise muslimane na Balkanu, Srbija mora saradjivati sa Grckom! Drugim recima, ne moze se Tursku zaustaviti kad dodje u Beograd, treba joj se suprotstaviti vec na grckoj granici! Uime nasih pradedova, mi ne smemo zaslepljeno gledati budjenje turske posasti na nasim teritorijama! Ako Turska hoce nekakav turski "kulturni centar" - dobro, evo cemo Cele-kulu preimenovati u "Turski kulturni centar"! Jer, nista kao ta Cele-kula ne pokazuje pravu prirodu osmanizma - a neosmanizam ne bi bio bolji! U pamet se, Srbi, dok jos ima vremena! Kao Tadic sada, i srpski velikasi su pred pad srpskog carstva dovodili Turke da "posreduju" u medjusrpskim sukobima, a kad su Turci dosli masovno - ostali su 500 godina!
Preporuke:
0
0
12 utorak, 20 jul 2010 03:48
Latas
Osmanizam po sebi podrazumeva i nad- i ne-nacionalizam. Islam je po sebi suprotstavljen nacionalizmu, uključujući tu i arapski nacionalizam -- niko u arapskom svetu ne pomišlja da bi se Kalifat obnovio sa centrom u Stambolu (gde je bio 1517-1924. god.) Turska nacionalna država je po sebi jednak (u stvari mnogo veći) protivnik osmanizma neko srpska ili bilo koja druga. Pričati o neoosmanizmu je time smešno, i to autor recenzije ove knjige nije smeo da izostavi.

Inače cenim da će mir doći samo nastankom istinskih (ah, ta ružna reč) građanskih država, kad za pojedinca više neće biti bitno čiji je državljanin, a time i da li su Kurdistan i Kosovo nezavisni. A do toga ne se ne može pretvaranjem da živimo u 1911. god, gde je vitalni interes Stambola (ili Ankare) da Sofija ne bude deo "ose Atina-Beograd". Naša deca idu na more u tu istu Tursku -- i šta je tačno tu pogrešno?
Preporuke:
0
0
13 utorak, 20 jul 2010 04:35
Definicije i pouke
Definicija br.1: Osmanizam je bio surova osvajacka i otvoreno genocidna politika ("strategija", rekao bi Davutoglu!). Odnarodjivanje ("turcenje"), odvodjenje roblja, nabijanje na kolac - to su nase uspomene na "osmanizam". Dopustam da u svojim neo-imperijalnim snovima Turci imaju drugaciju definiciju osmanizama - ali, hocemo li slediti njihovu definiciju, ili pak svoju definiciju i svoje istorijsko iskustvo?!
Definicija br.2: Neoosmanizam je povratak stare, genocidne sile na teren na kojem nije dovrsila posao! Hocemo li mi novim osmanlijama otvoriti vrata, mozda ih i solju i hlebom docekati?!
Neprijatno iznenadjuje sto i jedan Tanaskovic pokazuje "razumevanje" za turske apetite, i u svojoj "objektivnosti", koja prelazi u neutralnost, posve zaboravlja da istakne kontraargumente, a njih je mnogo! Dakle:
Pouka: Neoosmanizam dolazi da nas dokrajci, ali to moze uciniti samo ako mi pristanemo! Zato moramo, pre svega, biti strateski partner Grckoj, koja je bila zrtva i osmanske i "kemalisticke" Turske (nakon 1.svetskog rata ogroman broj Grka deportiran je iz Male Azije). I kao sto Turska neprincipijelno podrzava otimanje Kosova, neprincipijelno atakuje na Republiku Srpsku, i neprincipijelno istice svoj apetit prema Raskoj (koju jos vidi kao svoj "sandzak", iako je vise od sto godina otad proslo!), tako mi moramo principijelno isticati solidarnost sa Kurdima, Jermenima, sa svim zrtvama ranije i sadasnje turske vlasti! Napokon, islamski faktor tu nije presudan: jer, inace bi neosmanizam istakao i pretenziju prema arapskim zemljama i Perziji. Ni Arapi ni Iranci Turke ne vole - jer su ti surovi ratnici preoteli njihovu islamsku kulturu, a njih ucinili svojim slugama!
Zakljucak: Ne otvarajmo vrata svojim dusmanima! I ne ustrucavajmo se da im kazemo da su nasi dusmani! I moramo i mi imati u pripravi tuzbu protiv osmanskog genocida nad Srbima! Umesto da cekamo Turke kao sudbinu, nakon sto je Evropa "izmakla".
Preporuke:
0
0
14 utorak, 20 jul 2010 04:39
Sokenekos
Najžalosnije je to što je drugosrbija uspela da obmane narod (uglavnom mlade) u njen tobožnji futuristički pogled na svet – kako su to podrugljivo uvek isticali – «bez ganjanja sa nekakvim Turcima..., bez gledanja na mitsku prošlost, ćele kule, itd.». Kakva crna ironija da Srbiju baš oni uvode u sferu turskog uticaja i to baš kad se ova radikalno islamizira. Odlična analiza, hvala redakciji. Jedini način da se spasi što se spasti može je da se trenutna pogubna vlast skine pod hitno i po svaku cenu svim građanskim sredstvima jer je sekund do dvanaest. A onda, naravno, što čvršći savez sa Rusijom.
Preporuke:
0
0
15 utorak, 20 jul 2010 05:25
Srboljub Savic
Prikaz-odlican.
Politicko, posle ekonomskog osnazivanja Turske je
nesumnjivo. Ambicije imaju istorijsku-osmansku podlogu i podrsku SAD, bez obzira na "varnice".
[Na jednom sajtu GOOGLe mapa, Turska je na listi
evropskih zemalja (!?). Ne terba se cuditi.]
Islamska pretnja je americki proizvod koji ima
visestruku namenu. Jedna od, je zastrasivanje i
drzanje EZ pod kontrolom.
Kako jedno tursko "stopalo" u Evropi, daje nekim
evropskim politicarima (u starhu) argument protiv
prijema "ne-evropske" zemlje, to Turska nastoji
da "stane i drugom nogom" u Evropu. Srbija je to
upravo obezbedila "kulturnim" centrom u Novom
Pazaru (gde je nas Predsednik bio "pocasni" gost,
cak bez zastave Srbije, uz fesove koje je svojevremeno Ataturk, zabranio).Na ovaj nacin,
Turska je postala "bastion" i "svetionik" okolnom
muslimanskom zivlju i iskoristila nepostojanje
suverenih drzava (i Srbije).
Posle svega, Srbija ne moze da pokrene nikakav
"boj", a bez ekonomskog i politickog pariranja,
moze da obezbedi sudbinu svojim narodima, pod
Turskim (i nekim centralnoevropskim) plastom.
Pored ovakve perspektive Srbije, dosadasnjom
politikom, Srbija ugrozava i jedinu srpsku drzavu-
Republiku Srpsku i ucvrscuje Makedoniju, gde ce,
sa Turskom ispred i iza (Grcka ekonomskim kolapsom
gubi i ono malo politickog znacaja)Albanci biti
dominantna snaga.
Srbija, jos uvek ima vredan strateski polozaj,gde
linija Segedin-(Zrenjanin-Pancevo)Smederevo-V.i J.
Morava-Vardar-Solun ima neprocenjivu vrednost.
Juzni tok, Koridor 10,... samo su deo toga.
[Mnogi ne znaju za "utopijsku" ideju kanala Dunav-
Morava-Vardar-Egejsko more,i potvrde kroz studije o izvodljivosti.]
Kako je Srbija mala i slaba, meta tudjih apetita,
to jedino jaci mogu da joj obezbede neophodnu
protivtezu jacima. Kako bi Madjarskoj, Rumuniji,
Makedoniji i Grckoj itekako bilo u interesu, svako
jacanje, Srbija ima jedinstvenu mogucnost, da
"dovodeci" Rusiju i Kinu, bude faktor.
Sa svima - za sebe!
S. Savic
Preporuke:
0
0
16 utorak, 20 jul 2010 05:48
Ultravoice
Rusija se ponasa fer prema nama, obzirom na to kako se mi postavljamo. Sve je receno u onoj - "Ne mozemo mi biti veci Srbi od Srba".

Ako je izostanak konkretne podrske Rusije i evidentan, ne treba ga objasnjavati njihovom nezainteresovanoscu, vec nasom.
Preporuke:
0
0
17 utorak, 20 jul 2010 06:05
Srboljub Savic
Deo 2
Evropska Zajednica, u svojm birokratizmu, arogan-
ciji proslih vremena i sadasnjim mukama, a vodjena
pro-americkim politicatima, nema interes za Balkan,
jos manje za Srbiju, van interesa SAD.
SAD, imajuci za cilj osvajanje Rusije i Sibirskih
blaga, demonstrirala je to ratom i okupacijom KiM.
Americka vojna baza, svakako nije izgradjena za
borbu protiv Beograda (iako za zastrasivanje-da).
niti je donela koristi albanskim navijacima.
Turska ima ambicije - veliki interes da udje u EZ
(gde bi odmah bila znacajan faktor-ekonomski i
politicki), pa joj je Balkan izuzetno vazan.
Rusija, pored direktnog nastupa sa Nemackom, i dalje ima vitalan interes, da bar smanji americku
pretnju sa Balkana (Bugarska, Makedonija, Turska)
i nesporne ekonomske interese.
Indija i Kina, iako naizgled daleke, vide potencijal prolaza u Evropu, kroz ili iz Srbije.
Kako je rec o velikim zemljama i njihovim krupnim
interesima, nesporno je da Srbiji spas lezi u
udruzivanju svojih (nama ogromnih, a svetski malih)
interesa sa njihovim.
U svemu, saobracaj-zeleznicki, drumski, vodni
(pored Dunava, i kanal D-M-V-E m.) i vazdusni
(zanemaren, iako Beograd ima potencijal velikog
centra-"hub"a), kao i transport-roba, gasa i nafte,
je okosnica interesa, preduslov privrednog razvoja.
Koliko je to znacajno, treba da nam je jasno iz
"rada" na odvajanju APV, "zameni"-Presevo za severni deo KiM, sistematskom unistavanju zeleznice, JAT-a i potpunom zanemarivanju vodnog
transporta.
U svemu ovome, kao da postoji iskra "pameti", pa
se gradi "Zemunski" most (jos da ima zeleznicke
koloseke i da se gradi "Smederevski").
Iako Turska ima nesporni interes da zameni JAT
svojom aviokompanijom, Kina ima znatno veci interes
i veci potencijal (a omogucila bi nama deo "kolaca"
ogromnog dalekoistocnog trzista transporta-ljudi i roba).
Za drzavnu strategiju Srbije, potreban je dobar
poznavalac geografije, svest o sopstvenoj velici-ni i identifikovanje interesa velikih kod nas.
S. Savic
Preporuke:
0
0
18 utorak, 20 jul 2010 10:52
brm
po ko zna koji put sam zadivljen našim ekspertima i diplomatama..
dovoljno je samo ovlaš se informisati preko neta pa shvatiti da NIŠTA NIJE TAČNO U ANALIZI, a delovi o Rusiji su stvarno već u rangu emsijije za decu..uostalom Tanasić se proslavio u doba jure(slobe)

prvo nikakav neoosmanizam ne postiji, još manje napuštanje Ataturkovog koncepta nacionalne države..pa nisu ludi da to urade -prvo će sebe da destabilizuju preko Kurdistana..

radi se samo o redefinisanju nacionalnog konsensusa baš između ostalog i zbog Kurda - prelazak na "grčki" model nacionalne države - umesto "francuskog" laicističkog - umesto "crkva je odvojena od države" svi verujemo u Alaha - I KURDI..
nešto slično "in gad vi trast" u SAD samo jednokonfesionalno..tako se vera pretvara u kohezioni umesto laicizam u faktor razdora

Turska je najbolji primer superiornosti nacionalističkog koncepta u odnosu na kulturalistički - A OSMANSKA IMPETRIJA JE PROTOTIP KULTURALISTIČKOG (miletska organiozacija - čitaj Borisovi nacionalni saveti)..što napisa juče pREDRAG marković "Turska je ekonomski i politički stabilnija od mnogih članica Unije, a ima stopu rasta skoro kao Kina." ..bez rezervi gasa i nafte, bez rudnog bogatstva, bez plodne zemlje...

ZA sRBIJU MOŽE SAMO DA BUDE DOBRO ŠTO tURCI - tradicionalni suniti PREUZIMAJU brigu o Sandžaku i Bosni od ekstremnih Saudi Arapskih CIA i iranskih sektaških varijanti novoislama, čiji su eksponenti Cerić i Zukorlić..i što se centar zove Kemal Atatturk a ne po nekom što se sjurio u kule bliznakinje..
Preporuke:
0
0
19 utorak, 20 jul 2010 13:12
brm
i još nešto - Prizrenska liga je nastala kao reakcioja prvih islamskih fundamentaliszta na prve nacionalističke reforme tadašnje preataturkove Otmanske imperije, sultana vlada Selima ako s edobor sećam(kad je i nastao islamski fundamnetalizam kao reakcija na to)...toliko o savezništvu Šiptara sa Kosova i Turaka... a jedan od prvih pobuna protiv reformi bila je ona bosanskih begova...o odbijenoj ponudi Ataturka kralju Aleksandru glede preseljenja u Anadoliju Albanaca sa Kosova koja bi nas rešila muka za vjeki vjekov da ne govorim..


centar Kemal Atturk u Pazaru znači
-kulturni centar druge (turske) prijateljske nacije (a ne bošnjački i ne islamističko fundamentalistički)


ako to nije bolje i poštenije od Zukorlićarija ja ne znam...
Preporuke:
0
0
20 utorak, 20 jul 2010 14:59
Cernisevski
@Sokenekos
Najžalosnije je to što je drugosrbija uspela da obmane narod (...)– kako su to podrugljivo uvek isticali – «bez ganjanja sa nekakvim Turcima..., bez gledanja na mitsku prošlost, ćele kule, itd.». Kakva crna ironija da Srbiju baš oni uvode u sferu turskog uticaja

- Odlicno zapazanje.
I to pravo ka onim omrznutim "azijatskim hordama", samo sto to nasi drugosrbijanci, zaneseni nasminkanim i uobrazenim misljenjem o sebi - nisu u stanju da shvate.
Sad ce i Turska da im bude dobra, sad ni protiv nje nece nista imati.
Preporuke:
0
0
21 utorak, 20 jul 2010 16:42
Zapadni Covek
Srbi bi trebalo da budu srecan narod jer imaju Velikog brata-Rusiju, kao sto Engleska, Kanada, Australija i Novi Zeland imaju Ameriku.E sad sto Srbi ne postuju svog brata, sto je vlast placena da odvaja narod od Rusije, to je problem. Pa u gore pomenutim zemljama prve vesti su uvek iz Amerike.I sam Zapad vidi Srbe kao "male" Ruse,sto jos vise ide u prilog jasnog srpskog opredeljenja i puta u buducnost.Treba prihvatiti realnost i prestati jednom zauvek sa lutanjima:Postuj starijeg brata i dogovaraj se sa njim!Niko drugi te nece zastititi, a kao sto vidis,svaka ptica svome jatu leti.
Preporuke:
0
0
22 utorak, 20 jul 2010 23:54
Prijatelji Srbima, koliko i Kurdima!
"Pripadnici PKK se već 25 godina bore za autonomiju svoga naroda u jugoistočnoj Anadoliji i u tim sukobima je dosad poginulo 40.000 vojnika, pobunjenika i civila.
Premijer Tajip Erdogan je prošle nedelje najavio da vlada planira da formira profesionalne vojne jedinice za borbu protiv Kurda u pograničnom području prema Iraku gde oni imaju svoje baze."

Ovo je navod iz vesti objavljene danas na sajtu NSPM, u rubrici "Hronika". To govori sve o tome koliko je Turska "demokratska" drzava! Kurdima ne da nikakva prava - ali bi zato da daju drzavu samozvanim "Bosnjacima" u Srbiji (kako oni mogu biti "Bosnjaci", kad u Bosni niti zive niti su tamo rodjeni - to samo oni znaju, i srpske vlasti koje se slazu s tim imenom). Turska se od srednjeg veka menjala nije - zaostala je, agresivna, i cudi me odakle Tanaskovicu razumevanje sto takva nakazna, anti-demokratska zemlja opet zeli na Balkan, da nam krv pije! Tanaskovicu, ako je i od Vas, mnogo je. De Vi nama lepo, bez diplomatskih "ispustanja", objasnite kakvo je tursko drustvo, koje vrednosti tamo vladaju, sta pokrece Davutoglua da okuplja sve muslimane oko "novoosmanizma", umesto sto nam "ex catedra" proricete "povratak" Turaka! Jer, ako oni dodju, to ce biti lakunoc za nas Srbe! Sta Vas sprecava da uvidite tu najjednostavniju istinu? Zar nas Turska vec sad ne ignorise, pa srebrenicke stradalnike naziva "turskim", a u Novom Pazaru paradira kao da je to Turska?! Tanaskovicu, javite se!
Preporuke:
0
0
23 sreda, 21 jul 2010 12:19
Miroslav Svirčević
Hvala svima na komentarima. Drago mi je što je prikaz knjige D. Tanaskovića podstakao ljude na razmišljanje. Hteo bih samo da odgovorim gospodinu koji se potpisao kao Damir. Vaše zapažanje možda deluje uverljivo samo na prvi pogled, međutim ono se može podvesti pod izreku "Što je babi milo..." Rusija nije digla ruke od Srbije. U to sam imao prilike i sam da se uverim kada sam ove godine u martu mesecu boravio kao gost Ruske akademije nauka. U Institutu za slovenske studije ima veliki broj istraživača, od kojih mnogi izučavaju Srbiju i perfektno znaju srpski. Raduje činjenica da su to uglavnom mladi ljudi. Oni su mi stavili do znanja da Rusija i dalje gleda na Srbiju kao na svog najznačajnijeg partnera na Balkanu i da će u budućnosti mnogo polagati na odnose sa Srbijom. Nisu hteli otvoreno da mi kažu, ali se iz redova moglo saznati, da Rusi samo čekaju da se formira jedna sasvim drugačija vlast u odnosu na Tadićevu, i da će se brojni pripremljeni projekti tek tada realizovati. Što se tiče Hrvatske, neka ide u Evropsku uniju. Biti član Evropske unije više nije nikakva prednost. Za nas je važno da Srbija stane na svoje noge i obnovi svoj uticaj na Balkanu za šta poseduje potreban potencijal. Sve u svemu, hvala Vam što pratite naša razmišljanja i ovaj sajt.
Preporuke:
0
0
24 sreda, 21 jul 2010 13:41
thinking maize
Zimus, čini mi se, opisah svoje dogodovštine sa post kongresne ekskurzije u Istočnoj Srbiji. Elem, posle 5th Balcan Botanical Congress (početak septembra 2009) putovao sam sa kolegama iz inostranstva i pored struke (botanika) pričao sam sa kolegama (posebno iz Poljske!) i o drugim stvarima. Tako me je koleginica iz Krakova pitala nešto o Kosovu, a ja da joj pojasnim, rekoh da nisu problem ni Albanci, ni Amerikanci, jer, Albanci su ipak manji od Srba, a Amerikanci, dugoročno NE SPADAJU NA BALKAN. Rekoh joj: "Problem je što mi Srbi imamo svoje vekovne neprijatelje, kao što Poljaci imaju Ruse i Nemce. A ko su srpski Rusi i Nemci", pitala me je koleginica. "Nećete verovati, Turci i Austrijanci!" Ona je samo zaklimala i ubrzo smo prešli na druge, neutralnije teme! Da, da građani i građanke, braćo i sestre, Austrijanci (sa Nemcima) poseduju naše banke i naše novine, a i Osmanlije se vraćaju na Balkan! Ako mislite da je slučajno što su se neke vođe bivšeg DOS-a usavršavale u Nemačkoj i što preko TRIDESET GODINA postoji DIREKTNA AUTOBUSKA LINIJA Novi Pazar-Istambul, ONDA STE ili GRDNE NAIVČINE ili NEŠTO DRUGO, što ne smem izreći, inače sledi "cenzura"! No, isto tako, nekim drugim povodom pomenuh u polemici sa g-dinom "Misliocem" (nema čoveka dugo, valjda je dobro?!), da bi Srbi trebali da iniciraju nekolike, što kulturne, što kulturno-istorijsko-političke manifestacije povezivanja balkanskih pravoslavaca, a povodom raznih jubileja. U tom smislu, kao povod za njihovo povezivanje pomenuh i skorašnju HILjADUGODIŠNjICU bitke na Belasici između vojski tadanjeg zapadnobugarskog cara Samuila i vizantijskog cara Vasilija. Znamo kojim groznim činom je završena ta bitka (oslepljivanje 10 000 zarobljenih Samuilovih vojnika!), znamo i da PRAŠTANjE I MIRENjE MOGU DOVESTI DO KATARZE, znamo i da bi mi Srbi mogli da to iniciramo kao neutralni u vezi te bitke, kao što znamo da pre nego što iniciramo neki NOVI BALKANSKI PAKT, treba rešiti stvari u vezi JABUKE RAZDORA BALKANSKIH PRAVOSLAVACA-MAKEDONIJE!
Preporuke:
0
0
25 sreda, 21 jul 2010 14:01
thinking maize, kraj!
Elem, ako stvari na Balkanu i u našoj Srbiji stoje kako stoje, onda najbolje rešenje jeste HLADNA GLAVA i DUG I TEŽAK RAD! Samo tako možemo izaći na kraj sa Turcima-neosmanlijama! Naravno, ne sami, naravno Rusi, ali i... (nećete verovati!) Bugari! Da, da, braćo i sestre, dame i gospodo, građani i građanke, BAŠ TI ISTI BUGARI SA KOJIMA SMO SE ČETIRI PUTA KLALI OD 1885 do 1945! Jer, nema osovine Beograd-Atina, bez Makedonije, a nema ni Makedonije, bez dogovora sa Bugarima! Na pomenutoj postkongresnoj ekskurziji razgovarao sam sa kolegom iz Ohrida i komentarišući tadašnje davljenje bugarskih turista u Ohridskom jezeru i on, onako usput, pomenu FASCINACIJU BUGARA SA MAKEDONIJOM, OHRIDOM POSEBNO! Čovek, Makedonac (inače naučnik), pomenu da TO NE RAZUME, iako se BAŠ NjEGA I NjEGOVOG MAKEDONSKOG NARODA ta fascinacija itekako tiče! Zato predlažem, da mi u svrhu pomirenja na Balkanu, pored pomenute hiljdugodišnjice bitke na Belasici, ZAJEDNO SA BUGARIMA, MAKEDONCIMA, CRNOGORCIMA I GRCIMA OBELEŽIMO STOGODIŠNjICU PRVOG BALKANSKOG RATA, jer, jelte, BAŠ TIM RATOM JE ZAVRŠENA PETSTOGODIŠNjICA PAX OTOMANICA, pa bi bilo lepo da se to, ONAKO EUROPEJSKI OBELEŽI! Pa, mogli bi, u duhu inicijative g-de Davutoglua, Gula i Erdogana, da istu gospodu pozovemo u goste u npr. Solun, rodni grad istog Kemal-paše Ataturka! Ili u npr. multietničko i multikonfesionalno Kumanovo ili Skoplje! Ili možda najbolje je, da se balkanski hrišćani LEPO POZOVU U JEDRENE (tur. Edirne), da se evocira SRPSKO-BUGARSKO BRATSTVO PO ORUŽJU! Znate, ako g-da Davutoglu, Gul i Erdogan tako žarko žele neosmanizam, onda red je da se to proslavi u GRADU GDE JE PRVOM OSMANIZMU ODRŽANO OPELO POD GRMLjAVINOM BUGARSKIH I SRPSKIH TOPOVA! Mada bi, kao neosmanlije, pomenuta turska gospoda trebala da znaju da bi nam "pasovala" i jedna služba božja u SVETOJ SOFIJI! AKO SU VEĆ TOLIKO TOLERANTNI I PRETENDUJU DA UĐU U EVROPU, RED BI BIO DA NAMA, BALKANSKIM PRAVOSLAVCIMA TO I OMOGUĆE! Onako, u duhu mira! I tolerancije! Kažu, i islam je tolerantan!
Preporuke:
0
0
26 sreda, 21 jul 2010 19:53
goce
@thinking maize
Srz problema savremenog balkana(od berlinskog kongresa naovamo)jeste Makedonija.Da je 1913g.doslo do istorijskog srpsko-bugarskog sporazuma mnoge nedace,koje su Srbe spopale ne bi bilo.Imajuci iza sebe bugarsku vojsku od 700 hiljada vojnika 1915,kao saveznika malo je verovatno da bi Srbija kapitulirala,pred Nemackom i Austrijom...
A da smo mi Bugari i vi Srbi 1912g bili braca po oruzju je tacno,ujedinjeni na zaprepascenje citavog sveta proterali smo Turke iz evrope.Desetine hiljada makedonskih Bugara,u sastavu bugarske vojske i kao posebne formacije dali su odlucujuci doprinos tome.
Uprkos negodovanju mnogih nas Bugara iz Makedonije,ipak zarad buduceg mira i pravoslavnog saveznistva,deo Makedonije(severni i zapadni deo danasnje vard.mkd)"ustupljen "je srpskoj interesnoj sferi,sto se trebalo realizirati nakon arbitraze ruskog cara.
Da se Srbija drzala tog dogovora,oba naroda ostvarila bi nacionalno ujedinjenje,tim vise sto je bugarska strana bila spremna otstupiti i deo Makedonije izvan tzv.sporne zone,kao na pr.deo prilepske oblasti(na to je bila spremna vlada Nikole Gesova,pod ruskim pritiskom).Ono cega se Bugarska vlada i ceo bugarski narod tada pod nijednim uslovom nije mogao sloziti je da otstupi od Bitolja i Ohrida,koji za Bugare ima znacaj koji za Srbe imaju Pec i Prizren zajedno...
Katastrofa krvavog megusaveznickog srpsko-bugarskog rata iz 1913g.tragicno je oduzela kapital buduceg saveza i prosperiteta dvaju naroda na balkanu,koji u savezu bez dvojbe bili bi glavni"konstruktori"balkanske politike.
Okupacijom etnicki cistih tada bugarskih zemalja,istocne,juzne i jugozapdne Makedonije,Srbija,je pogrebala taj savez,i zapocela krvavi proces debugarizacije i srbizacije bugarske Makedonije,a time i prokockala istorijsku priliku da stvori nacionalnu srpsku drzavu od nesporno srpskih zamalja na balkanu...
Danas politiku na ovom delu balkana nazalost diktiraju Albanci,a ne Bugari i Srbi,pa ni Makedonci i Crnogorci...a Turci vrebaju priliku!
Preporuke:
0
0
27 četvrtak, 22 jul 2010 08:04
thinking maize
Koliko vidim brate Goce, razumeli smo se u par reči! O nacionalnoj pripadnosti Slovena u Makedoniji ne bih sada, a uostalom to se tiče uglavnom tog naroda. No, što je sigurno među tim pravoslavnim i slovenskim stanovništvom Makedonije najmanje tu ima Srba, pa time se i smanjuje moguća tenzija između Srba, Bugara i Makedonaca tj. makedonskih Slovena koji sebe ne drže ni za Bugare, ni za Srbe, već su, pa..., samosvojni. Ono što je srpski interes u Makedoniji to je zaštita prava tog malobrojnog srpskog stanovništva u Makedoniji (a ima ih i npr. u okolini Đevđelije/Gevgelije, gde im se ne dopušta ni da se mole zajedničkom pravoslavnom Bogu!), zaštita kulturnih spomenika, nedvosmisleno srpskog porekla (npr. manastiri podignuti od srpskih vladara i velmoža, kao i memorijali na Kajmakčalanu i Zebrnjaku) i ekonomski interesi vezani za saobraćaj kroz vardarsku dolinu. To ne podrazumeva posedovanje tog prostora (daleko bilo!), već dogovor sa Makedoncima i Bugarima, a na obostranu korist. Znam, brate Goce da ti na Kajmakčalan gledaš malo drugačije, ali seti se Božića 1917. Srpski i bugarski vojnici su se tada bratimili, jer su i jedni i drugi pravoslavni Sloveni! I da ne beše njihovih oficira, možda bi već tada rat stao, bar na solunskom frontu! U tom smislu smatram potez Slobodana Miloševića da bez osporavanja i odugovlačenja povuče jugoslovensku vojsku iz Makedonije, posle proglašenja njene nezavisnosti, istinski državničkim potezom! Jer tim činom, pomenuti, toliko opanjkavani gospodin, je SPREČIO OBNAVLjANjE SRPSKO-BUGARSKIH OMRAZA! Mislim da je to zaloga za budućnost! No, to bi podrazumevalo i da neko od Bugara uputi Srbima izvinjenje za zločine bugarske vojske u prvom i drugom svetskom ratu u nedvosmisleno srpskim krajevima Toplice, Vranja, Leskovca, Niša... Naravno i malo drugačije tretiranje tzv. kosovske nezavisnosti. Kao što vidiš mnoštvo otvorenih pitanja, ali NIJEDNO KOJE SE NE MOŽE REŠITI DOBROM VOLjOM! Na obostranu korist! Svako ti dobro!
Preporuke:
0
0
28 četvrtak, 22 jul 2010 09:59
brm
thinking maize i goce
čestitam na pametni zapažanjima
naši narodi (ako su uopšte u množini jer su i bugarske zemlje svrstavane u "Kraljevstvo Slovena") nažalost uvk vode tuđu politiku - rusko-nemačku - pa se Srbi pravoslavni (podstaknuti do Rusa) odele od katolika (podstaknutih od Nemaca) koji postanu poseban narod (Hrvati), sada već i narodi(Crnogorci), tursku - pa umesto naci0nalne vodimo versku politiku (pa u Bosni i Sandžaku navijaju za Tursku kad a igra protiv Srbije) , Englesku iSAD imeprialnu - pa smo na uzici čas kao saveznci čas kao neprijateljei a uvek kao topovsko meso i uvek JEDNI PROTIV DRUGIH
sve normalne drugačije ideje brutalno se završavaju - ubistvom ...nije li knez Mihajlo zagovarao Balkansku federaciju...umesto podele na ruske i nemačke, kasnije i Englesko-Turske sfere uticaja..

i ne zaboravite Rumune - oni su isti narod, samo govore iskvareni latinski... kao donedavno naši Vlasi...Grke niste zaboravili
kad se sve sabere to je ekonomska zajednica održiva po svim parametrima (od oko ili preko 200 milisona ljudi - računam i Tursku, koja, ako ovako uredimo odnose postaje "samo" ravnopravan partner)

DA LI STE IKADA ČULI DA NEKI NAŠ AKADEMIK ILI POLITIČAR POMENU OVAKo NEŠTO?
Preporuke:
0
0
29 četvrtak, 22 jul 2010 17:23
thinking maize
P, dragi "brm", od vremena Milovana Milovanovića, Cvijića i Mihajla Pupina nije bilo intelektualaca i političara koji bi šire sagledavali i vodili nacionalnu politiku. Tj. nije ih bilo ni blizu vlasti i odlučivanja. Do vlasti i odlučivanja dolazili su laktaši i dolaktaši. Šta ćete, nisu džaba Amerikanci posmatrali ko od klinaca ne pojede svu čokoladu odmah, jer koji sa 3-4 godine pojmi da, ako sačuva POLA čokolade, da će sutra DOBITI DODATNU, NAGRADNU ČOKOLADU, taj NIJE OBIČAN KLINAC! Samo TAKVI LjUDI, sa PRIRODNIM TALENTOM ANTICIPACIJE, MOGU DA VODE NAROD! Škola i Vaspitanje samo NADGRADNjA NA OVO OSNOVNO! I nisu džaba rimski carevi iz dinastije Flavijevaca USVAJALI svoje najsposobnije saradnike i OSTAVLjALI IM CARSTVO! Tek je najmudriji među njima Marko Aurelije načinio kobnu grešku i ostavio carstvo SINU. A mi smo predali naše srpstvo TATINOM SINU.
Preporuke:
0
0
30 ponedeljak, 26 jul 2010 00:28
Jovan Nikolić
Autor prikaza tačno konstatuje da je neosmanizam koji dr Tanasković prikazuje važna sastavnica balkanske politike. Ali Tanasković to pokazuje 2010. godine kada je neosmanizam realizovao skoro sve što je hteo. Te je stvari trebalo prikazati na vreme dok smo još imali snage da nešto sprečimo, ili bar da znamo kakve ćemo udarce dobijati pa da ih lakše podnesemo. Nije neosmanizam od juče.Stariji je od početka jugoslovenske krize. Tanasković je to trebalo da zna ili je znao. Ali tada kada je trebalo ukazivati na njega on ga je branio, isto kao i njegove eksponente u SFRJ. Neposredno pred rat u BIH 25. 10. 1992 NA STR. 18. dao je intervju NIN,koji je najavljen na prvoj strani kao centralnA tema. A naslov je bio veoma zanimljiv''Daleko je džamahirija''. Dakle u to vreme kada Alija Izetbegović imao 60.000 ljudi pod oružem u Zelenim beretkama i Patriotskoj ligi i samo tri meseca pre ubijanje srpskog svata na Baščaršiji, Tanasković kaže da ''muslimnai žele mir a da se na njihov identitet nasrće'' i to sve u vreme kada su muslimani doneli memorandum u kome najavljuju izlazak iz Jugoslavije i odlučno ističu da sa sobom odvode bosanske Srbe. Za Izetbegovića kaže da je ''on zapravo izvesno za Jugoslaviju'' i na kraju da se''skoro niko od BIH muslimana ne zalaže za islamsku državu''. Samim tim, po Tanaskoviću, nema nikoga te 1992. ko bi u Jugoslaviji podržao neoosmanistički ekspanzionizam
Preporuke:
0
0
31 utorak, 27 jul 2010 00:28
Jovo Tomović
Uvjek me je zanimalo islamsko pitanje. Tako da je primjedba g-dina Nikolića jako važna i ja sam pratio sve ono što je relevantno u tom domenu. Tačno je to da sam stalno bio iznenađen nastojanjima dr Tanaskovića da umanji značaj utjecaja islama i neoosmanizamn i njegove posljedice na sudbinu Srba. Još prije intervjua NIN-u koji Nikolić pominje dr Tanasković u vrijeme kada je bilo važno ukazati na djelovanje islamskog i neoosmanskog faktora na KIM i kada su sami muslimani to pitanje otvoreno tretirali kao islamsko i neoosmansko , prisustvo islama i neoosmanizma negirao . I to tada, kada su sve islamske novine vrvele tekstovima u kojima pitanje Albanaca na KIM tretirale kao prevashodno muslimansko. Bilo je to prije dvadeset godina, u vrijeme mira kada se još nešto moglo učiniti ako bi se rekla istina. A dr Tanasković je govorio netačne stvari. Lako se u to uvjeriti ako se pogleda njegov autorski tekst objavljen u tom istom NIN 8.4.1990 na str.10-14. Tekst je imao važan naslov''Naša tema islam i Kosovo- Radikali protiv Jugoslavije''. Dakle bilo je to vrijeme kada se proveravao svaki dio jugoslovenske teritorije gdje su muslimani živjeli u vezi sa mogućim djelovanjem islamskog fundamentalizma.Tanasković je kao autoritet trebalo da ukaže da li islam djeluje na KIM ili ne. I potpunio je amnestirao islamsko fundamentalističke i neoomsanske ideje od optužbi da djeluju na KIM.
Preporuke:
0
0
32 utorak, 27 jul 2010 10:06
Šćepan Jovović
Nije nikakvo iznenađenje to da je Dr Tanasković omašio barem vrijeme u kome je trebalo neke stvari reći. Ozbiljni analatičari ,čije se kože djelovanje neoosmanizma najviše tiče, su daleko ranije vidjeli da su ocjene dr Tanskovića bile namjerno ili nenamjerno pogrešne. Veoma ugledni analitičar društvenih prilika i potredsednik Stranke demokratskog progresa u Rep. Srpskoj Slobodan Nagradić je sada davne 1996. godine štampao knjigu''Muslimani između vjere i nacije-dijalozi s profesorom Miroljubom Jevtićem''. Knjigu je štampala Narodna i univerzitetska biblioteka Petar Kočić iz Banja Luke. Nažalost ta je knjiga ostala skoro nepoznata u srpskom kulturnom prostoru.Nagradić je u opširnom predgovoru detaljno analizirao, što nam se Bosna opet dogodila . I tražeći uzroke tome zaključio je da je to prije svega posljedica krivice srpske inteligencije ,koja nije htjela ili nije bila sposobna da se sa fenomenom neoosmanizama i islamskog fundamentalizama suoči.Kao primjere analizirao je nekoliko rijetkih intelektualaca koji se ovim fenomenom bave. U takvoj temi je ime dr Tanskovića bilo nezaobilaano. Govoreći o njegovim učincima, te 1996. kada je Dejton već završio rat u BIH, Nagradić veli, da kad se analiziraju prognoze i previđanja dr Tanskovića da će se vidjeti da je on u svojim prognozama omašio i da je muslimane i neoosmansku polkitiku pogešno predstvaljao kao sasvim ukalupljenu u sve ono što Srbima i svijetu odgovara i na taj način sprečavo je da se vidi da će muslimani i neoosmanizam biti problem , a dali su bili i da li jesu problem, svi vidimo, pa i sam dr Tansković ali danas, najmanje 20 godina posle trenutka kada je to trebalo reći.
Preporuke:
0
0
33 utorak, 27 jul 2010 17:55
Dragana Đokić
Ponukana onim što je napisao Nikolić setila sam se nesrećen sudbine mnogih Srba koji su kao i ja morali pobeći sa KIM. I setila se koliko sam bila besna kada sam pročitala izjavu koju je Tanasković dao 2001. godine o mogućnosti da zbog Kumanovskog sporazuma izgubimo KIM. Iako je svima bilo jasno da je to gotova činjenca i da se tamo bez oružja nije moguće vratiti,a naša država tu mogućnost odbija,Tansković je rekao da on misli da nećemo izgubiti KIM i bukvalno veli da trba da se naviknemo da na državni suverenitet gledamo drukčije, čitaj da bez obzira što Srbin tamo ne sme kročiti bez zaštite, da je KIM navodno naš a Šiptari samo virtuelno vladaju. O tome je Tanasković govorio u ''Glasu javnosti'' od 8.7.2001. na str.7
Preporuke:
0
0
34 utorak, 27 jul 2010 19:40
Svetlana Simić
Ne treba se čuditi takvim izjavama dr Tanaskovića. Jer da je govorio onako kako danas priča nikada ne bi dobio odobrenje(zaboravila sam kako se taj papir stručno zove)od strane vlade u Ankari da bude imnovan za ambasadora Srbije u toj zemlji
Preporuke:
0
0
35 sreda, 28 jul 2010 11:41
orijentlista
Bio sam student i prof Jevtića na poslediplomskim i Tanaskovića na osnovnim studijama.Pa sticajem okolnosti poznajem rad obojice. Knjiga o neoosmanizmu je jako važna . Ali se ona nažalost stvarno pojavila vrlo kasno. Tako da nema nikavu društvenu vrednost, osim kao istorija Ne radi se o teorijskom problemu nego o gorućem političkom. Na njega je trebalo ukazati na vreme, kako neko reče. Gospodin Svirčević je primetio da je proF. Jevtić ukazao na to 1995.Ali važno je dodati da je on to učinio znatno raanije, na vreme da se pripremimo za ofanzivu neoosmanizam i islamskog ekstremizma.čak 9 godina ranije.Jevtić je taj problem apostrofirao još od svog prvog javnog nastupa u onda veoma čitanoj ''DUGI'' 3 maja 1986. I već tada rekao da se radi i ozbiljnom problemu koji valja sprečiti dok se još može. I uporno je nastavio da upozorava srpsku ali i građanski orijentisanu javnost cele SFRJ šta se sprema. Posebno je važno da je pred rat kada je BIH tražila proznanje Milošević posetio Tursku tražeći da ne prizna BIH.Samo nekoliko dana posle te posete Turska je priznala Bosnu. Jevtić je povodom toga bio gost u udarnom terminu TV Beograd sa tadašnjim, čini mi se ministrom in. poslova Vladislavom Jovanovićem.Jevtić je,što je bio veliki lični rizik koji je skupo platio, pred očima čitave javnosti pitao Jovanovića zašto su se ponižavali i išli da mole Tursku koja im je vratila tako što je odmah priznala Bosnu. Pitao ga je Jevtić, ko im je rekao da treba da idu .Rekao je Jevtić, čini mi se, da su pitali njega ili da su čitali šta on piše znali bi da je ta poseta uzaludna( imam taj video ѕapis). Jevtićeve svima poznate stavove koje su, kako vidimo, prenosili svi najuticajniji mediji niko nije prihvatao. A jedan od glavnih autoriteta koji je govorio da Jevtić greši bio je prof. Tanasković.
Preporuke:
0
0
36 četvrtak, 29 jul 2010 01:26
ŽORŽETA
Ne znam da li više ima smisla bilo šta reći. Ali ovaj tekst i diskusije jasno pokazuju svu tragediju srpskog naroda. Napisana je jedna tačna knjiga.Ali posle više od dvadeset godina od trenutka kada je trebalo da se pojavi. Dakle bila bi dobra da se pojavila recimo 1990. sada je nepotrebna. Drugo to, što se u toj knjizi Tanaskovića hvali danas, jedan drugi čovek Jevtić je kroz niz tektova i nastupa sve to rekao tada kada je trebalo. A Tanasković je to što je Jevtić isticao rušio i onemogućavao. Danas Tanaskovića hvale zbog toga što je uradio Jevtić. I nije problem ovde što je Jevtić uskraćen za priznanje da se na vreme borio za istinu i samim tim za Srbe. Već što je onaj ko je odgovoran za pogrešnu politiku koja je omogućila prodor Turske sada slavljen i hvaLjen umesto da se istakne da je u teorijskom smislu najodgovorniji a posredno i u političkom,,kako veli Slobodan Nagradić, jer su ideje koje su Tursku predsatvljale kao prijatelja a koje je on širo trijumfovale Dok nam Turska otima živo tkivo i ubeđuje nas da nam je zbog toga prijatelj. Aferim Srbi svaka vam čast!
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner