среда, 05. октобар 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Британски васпитни рај

Kоментари (32) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 среда, 17 август 2011 20:06
Marko Gay
Deca u Srbiji stenju pod teretom autoriteta.

Potrebno je potpuno ih osloboditi da postanu samouvereniji.

To sto ce drzava s mukom morati da ih obuzadava je cena koju vredi platiti.


"MESSING AROUND-JEDWARD (ABS) (LIPSTICK)"
Препоруке:
4
99
2 среда, 17 август 2011 20:27
Fristajlo
Duhovito, logično i precizno.
Bravo za autora.
No, da li će to doći do onih koji se i kod nas pitaju?
Čisto sumnjam.
Препоруке:
63
0
3 среда, 17 август 2011 20:50
С
Мало људи схвата да су Енглези жртве НСП много пре нас.Само су остаци стандарда то прикрили. Њима су пре нас разбијене породице, традиционални систем вредности,а заслуга припада њиховом реформатору, њиховом Ђинђићу-Блеру.

Погледајте ово "Некад и сад" на блогу
http://dovla.net/2011/07/pedagoske-situacije/ (Иначе, словеначки блог)

Или онај текст који кружи нетом "За сву генераицју рођену 50-их и 60-их".
Све јасно.

Такође, не заборавите колико адвокати и социјални зарађују на младим деликвентима. Њима не одговара да се одгајају пристојна деца, нема тезги.

Учитљица једна од најцењенијих у УК била жртва малолетних бандита.Палили јој шупу, лупали прозоре.На крају их испрепада ваздушном пушком. Шта мислите како се провела? Нико није заштитио наводну светињу приватну својину.

Мајстор реновирао школу, лупали му комби отимали алат, гађали камењем. Појурим стигне вођу и ухвати га за нос прстима. Када су му после адвокати саопштили да му следи мин. 5 година робије, обеси се...
Препоруке:
75
1
4 среда, 17 август 2011 23:28
free the market
Ви и Жељка Бутуровић сте гласови разума у овом "држава д' уради нешто" хаосу, остаје само луда нада да ће социјалистички мозгови некако бити спречени да индоктринирају децу осталих својим изигравањем Бога.
Препоруке:
40
6
5 среда, 17 август 2011 23:33
Stanko
Kao da u ranijim vremenima nije bilo masovne pljačke i nasilja. Kao da i porodica ne može da bude epicentar zla, a ne samo država. Kao da je kod nas u Srbiji, gde roditelji još uvek imaju prava da biju decu, što i rade, nešto drugačije, kao da naši tinejdžeri nisu jednom krenuli na patike i samsunge (februar 2008?).
Препоруке:
5
67
6 среда, 17 август 2011 23:38
Како је држава благостања упропастила Шведску
Данас, када шведски систем државе благостања доживљава свој коначни дебакл, ова етиологија катастрофе написана још 2006. године, добија фактичку потврду, а њена централна теза, да „човек не може уживати у животу ако за своје изборе и своја дела није он сам одговоран и не може бити поносан и независан ако сам не управља својим животом“, служи као наравученије свима онима који у делегирању личне одговорности на државни план траже решење друштвених проблема.
Препоруке:
50
0
7 четвртак, 18 август 2011 08:51
Никола Танасић
Сјајан текст, Јована!

Скренуо бих пажњу на само једну ситницу, која је прескочена. Како држава кажњава "децу која се отела контроли"? Ломи им кичме, разбија их воденим топовима, батина пендрецима и трпа у затвор... "Толерантни родитељ", у ствари онај "попустљиви стриц", у оном тренутку када дете почиње да угрожава ЊЕГОВ "мир у кући" не зазире ни од физичке казне, ни од затварања, овај пут не "у собу", него негде много горе.

Управо тај мотив чини целу причу дубоко фарсичном. Колико пута треба своје дете да ударимо по гузи да би то био еквивалент једном ударцу пендреком? Колико забрана излазака одговара једној ноћи у затвору?

Суштина је управо у ономе што је речено - држава паметује, али се ње то у ствари не тиче. Она "васпитава туђу децу". А када та деца почину од ње да захтевају оно што родитељи не могу да јој пруже, они постају "хулигани", "безумници", "дебили", а шта им следује, знамо...
Препоруке:
52
1
8 четвртак, 18 август 2011 08:57
Tomislav
Neće se to nama desiti. Prestaće ovo ludilo uskoro. Poništićemo sve te idiotske zakone i vratiti patrijahalno srpsko vaspitanje. To je ono vaspitanje kada mlad čovek ustane starijem u autobusu, kada se roditelji i familija poštuju (divan primer daje Novak Đoković), kada su drugovi ujedno i prijatelji, a ne rivali u svemu i svačemu, kada je dobročinstvo, a ne egoizam način na koji se ophodimo prema onima kojima je potrebna pomoć, kada....Jednostavno, vratićemo Svetosavlje našem narodu, a ne ove globalističke gadosti koje od ljudi prave zveri. Prestaće sve ovo ludilo. Prestaće.
Препоруке:
56
4
9 четвртак, 18 август 2011 09:22
s.p.Lajković
Ako ove koji su sada na vlasti ne zaustavimo
GORKO ĆEMO SE KAJATI .UNIŠTI ĆE NAS NA SVAKOM PLANU - BIOLOŠKOM -MORALNOM i svakom drugom ako je uopšte preostao .Ne mogu da verujem da sam nekada mislio da je sastav parlamenta u doba Slobodana Miloševića bio JADAN.Možda je i bio jadan ali je bar bio naivan i dobrodušan u odnosu na ove sad bez skrupula,znanja...OVI sada su opasni po opstanak celokupnog naroda - treba zabraniti da se bave javnim poslom.
Препоруке:
42
0
10 четвртак, 18 август 2011 10:00
thinking maize "гледе" ДРУШТВЕНОГ ИНЖЕЊЕРСТВА
Постоје теорије које настанак друштва објашњавају еволуционистички, а на друштво гледају скоро као на организам. Постоје и теорије које на настанак друштва гледају као на ПРОЈЕКАТ, којим се може (што је ЈОШ ВАЖНИЈЕ!)и МОРА УТИЦАТИ на друштво! При томе се друштво третира као МАШИНА, која се може "поправити" али и покварити! (О обема групама теорија писао је Фридрих фон Хајек.) Код нашег народа, пројекат ДРУШТВЕНОГ ИНЖИЊЕРСТВА, инспирисан друштвеном теоријом из ДРУГЕ ГРУПЕ, текао је ОДОЗГО, ОСВАЈАЊЕМ ВЛАСТИ, па тек онда "преваспитавањем"! Показало се да је ДРУШТВЕНО ИНЖЕЊЕРСТВО ОДОЗГО мало ГРУБО, мада су аналитичке методе, којим је располагао тај пројекат, биле солидне! Међутим, не и за тзв. ИЗМЕНУ СВЕСТИ људи! Људи су под тим пројектом патили ВИШЕ НЕГО ПРВОБИТНИ ХРИШЋАНИ! То што су "путеви у пакао" често "поплочани добрим намерама", може а и не мора да буде оправдање за ДРУШТВЕНО ИНЖЕЊЕРСТВО ОДОЗГО! Зато су се "ИНЖЕЊЕРИ" латили мењања друштва ОДОЗДО, што је и повод текста г-ђе Папан!
Препоруке:
10
0
11 четвртак, 18 август 2011 11:31
Цоца
Тачно тако Томиславе! Даће Бог!
Нисам могао да верујем да је неко и ово минусом
могао вредновати.
Препоруке:
17
0
12 четвртак, 18 август 2011 12:28
Marija
Dakle, šta reći...osim mediji i dalje ''rade svoj posao'', a njihov posao je na žalost manipulacija. Devedeset posto fenomena i pojava se nakaradno obrađuje u analizira od strane uglavnom nestručnih ljudi. To ludilo neće trajati još dugo. Na početak kraja ukazuju nemiri u Londonu- gradu koji je centar finansijskih svetskih transakcija. Ozbiljni događaji i nemiri kakvi su ovi u Londonu, ili Atini ili Rimu ili Parizu jasno nagoveštavaju početak ''globalne revolucije'' odnosno promene svetskog sistema. Oblici u kojima će se odvijati ta transformacija su brojni
1. klasni konflikti
2. supstitucija ideologije
3. verski konflikti-islam versus hrišćanstvo u Evropi
4. i na žalost mogućnost globalnog rata

Stopa nezaposlenosti raste u Grčkoj, Portugaliji i Španiji...visina spoljnih dugova evropskih država je ogromna itd. Sve ovo je sakrivano, i ismevano. Setimo se samo naših kolumnista čija teza je bila da nezaposleni mogu da rade ali eto lenji su i probirljivi...blablabla.
Препоруке:
18
2
13 четвртак, 18 август 2011 12:46
Лаповац
Оваквих текстова би требало да буде много више и на доступнијим медијима, како би људи постали свесни да је задњих двадесетак година на сцени рушење вишевековне цивилизације. Ја се већ десетак година крстим над законима које и ова наша тзв држава доноси у име слепе послушности тзв европским достигнућима у правима мањинских група и накарадним законима о заштити животиња, који су у суштини антицивилацијски. Један пример, у мом месту је пре неколико дана пас луталица у пољу унаказио дете од седам година, кога после тога нико није смео да убије. Ауторка је овде навела само неколико таквих примера који су произвели негативне репрекусије, а има их већ превише. Произилази да је садашње велико цивилилизацијско достигнуће заштита маргиналних група и животиња на штету велике већине, да кажемо нормалних радних људи, који својим радом (који све више постаје робовски) одржавају у животу ту цивилизацију. То је у ствари у складу са садашњим светским кретањима, да се богатство слива у руке мањине,
Препоруке:
24
0
14 четвртак, 18 август 2011 13:25
Ruzica Vujovic
Samo jedna opaska na inace veoma dobar tekst: treba pomenuti cinjenicu da su crnci, bili u ogromnoj vecini onih koji su randalirali,pljackali i vrsili nasilje, sto mediji, britanski i drugi, precutkuju i pokusavaju da kasiraju slikama belih huligana, kojih uglavnom nema na krupnim kadrovima koji prikazuju razularenu gomilu. Krivica drzave se sastoji ne samo u njenoj uzurpaciji roditeljskih prava, na sta Jovana Papan sasvim umesno ukazuje, vec i u tome sto je omogucila i aktivno podrzavala imigraciju iz treceg sveta, ideologiju multikulturalizma, gender mainstreaming, klevetanje autohtonih naroda, tradicionalnog evropskog morala, te njeno udruzivanje sa osvajackim hordama, protiv autohtonih evropskih nacija,pod maskom zastitnika manjina.Plodovi te politike na Balkanu su "nezavisno" Kosovo gde su siptarska deca i njihovi razulareni roditelji prisvojili sve srpsko.Sada je UK u situaciji da u sopstvenoj zemlji oseti posledice multikulturalizma koji je propovedala i nametala,milom i silom.
Препоруке:
25
2
15 четвртак, 18 август 2011 15:46
Angel
Britansko a i generalno zapadna društva su duboko bolesna društva. Spoljašnji sjaj tih društava osnovan na krajnje neumerenom i nepotrebnom ekonomskom razvoju je sjaj - iluzije! To iluzija šljašti i zaslepljuje one koji su joj skloni.

To su društva koje negiraju srž prirode ljudskog bića, prenaglašavajući telesnu prirodu čoveka. Zapravo posve pojednačavajući čoveka sa njegovom privremenom-telesnom prirodom, koja je samo jedan manji i manje značajan fragment sveukupnosti prirode ljudskog bića.

Društva bazirana na perverznoj i izopačenoj ideji da što više potiskujemo vlastita izvorna, zdrava, osećanja da smo time više - civilizovani!!! Tako naprave kompletnu zbrku u čoveku pa imamo situaciju da sada promovišu i homoseksualnost - pojava u kojoj se negira čak i očigledni vlastiti telesni identitet. Homoseksualnost zapravo i nije seksualnost - ona je negiranje vlastite seksualnosti! Potpuni razvrat zbunjenog bića.

Društva u kojima neurotici polako devoluiraju u psihotike.
Препоруке:
29
3
16 четвртак, 18 август 2011 17:52
nataša
Priča se za jednog penzionisanog bezbednjaka iz vojske da je izjavio: "To što sam ja paranoičan to ne znači da neko ne čuči u grmlju".
Dakle, koliko je kuća spaljeno u Londonu, koliko je bilo učesnika u nasilju (kažu nekoliko desetina do stotina), koliko je radnji opljačkano?
Videćete, ništa strašno za grad od više od deset miliona stanovnika.
A posledice. Posledice su da sada policija može da prisluškuje koga hoće i kad hoće, da hapsi i zadržava ljude u pritvoru i bez sudske optužbe, da socijalnu pomoć ukida, opet policija kome hoće i kad hoće.
Zatim, u strahu ljudi traže "čvrstu ruku", represiju policije i td.
Mene to podseća na paljenje Rajhstaga.
Prvo su Jevreji "zapalili" Rajhstag, a onda je Hitler dobio podršku da ih pobije i to ni manje ni više nego šest miliona.
Na primeru Miloševića smo videli šta bude sa vlastima koje pupuštaju i tolerišu protivnike.
Britanska vlast opstaje šest vekova, na brutalnom obračunu sa neposlušnim i nebiranju sredstava da se to opravda.
Препоруке:
26
1
17 четвртак, 18 август 2011 18:45
Даг
То што смо гледали на улицама Краљевства, управо је оно што су орвеловски друштвени инжењери желели да постигну. Високо контролисано друштво које се дели на надгледане и оне који надгледају. На оне којима је забрањена употреба силе и оне који њоме слободно располажу.

Упадљива је несразмера забране употребе присиле у васпитању за родитеља и интензивне претње силом истим тим преступницима од стране државе.
Препоруке:
25
0
18 четвртак, 18 август 2011 20:58
strast
Orvel je sve video, sada je samo na nama da uradimo ono sto se od nas trazi, da se odreknemo sebe u interesu Robovlasnika!i eto lepote, oni, nekolicina, uzivaju a mi radimo i mnozimo se kada oni instaliraju kamere.kakva sramota za rod koji se jos zove LJUDSKI!
Препоруке:
19
0
19 четвртак, 18 август 2011 21:23
Dača Paviljonski
Fakultet političkih nauka ukida smer za socijalni rad.Toliko o tome da će u budućnosti ovde biti potrebni socijalni radnici.Neka mirno spavaju svi koji se plaše socijalnih radnika sutrašnjice.
Препоруке:
6
6
20 четвртак, 18 август 2011 23:48
Старац Фочо
Одличан чланак.

Но, шта се друго може очекивати од тоталитарне државе као што је Уједињено Краљевство?
Нама Србима, који смо бар мало живели у слободним друштвима, и сада у још живимо колико толико слободним друштвима, све то делује чудно, али они тамо не знају за боље.
Наравно, за највећу је бригу то што нама овде полако хоће да уведу тоталитаризам, диктатуру као што је њихова. Борба већ траје, а и биће је још више, па ко победи.
Препоруке:
12
1
21 петак, 19 август 2011 09:45
Виктор Ларин
У кошмару који живимо већ 20 година, постали смо саможиви: само ми у Србији имамо проблеме. Не видимо да је западни свет далеко испред нас одмакао у жртвовању глобализацији. Жао ми их је, искрено. Када се оголи суштина, у Србији још увек постоји здрава основа, здрав скелет, здрав корен. И док год је тако, за нас итекако има наде!
Препоруке:
19
0
22 петак, 19 август 2011 10:29
abusus non tolit usum
И породица, као и држава у улои сурогата породице, могу да према деци буду и добри и лоши. Није природна породица гаранција да ће се са дететом поступати добро и хумано, као што ни стручност државних службеника то исто тако није. И мада сви знамо да је већина породица углавном добра према својој деци, насиље у породици ипак постоји, и постојало је. Поменимо само Станковићеву Нечисту крв, или Нушићеву Аутобиографију, или Алмодоварово Специјално васпитање. Викторијанска Енглеска је употребљавала врло сурове методе у васпитању деце, што је у крајњој инстанци било у функцији одржавања империје. Шибање ђака, затварање у мрачне одаје, клечање на кукурузу. Као реакција на тај екстремни притисак конзервативног друштва, створио се исто тако екстремни либерализам. Добро је да друштво иде ка хуманизацији односа и да покушава да институциоално заштити угрожене. Проблем је, наравно, у мери. Очито се отишло предалеко. Али стара је изрека да abusus non tolit usum, злоупотреба не негира употребу.
Препоруке:
5
4
23 петак, 19 август 2011 10:58
генерација 58
Свега овога у социјализму није било. Ја сам генерација 58, рекао бих срећна генерација. Ишли смо на радне акције, пошумљавали голети, градили пруге и мостове; радили, и певали, и волели се, и били поносни на то што радимо; и бавили смо се масовно спортом, аматерским, скромно, али бесплатим и свима доступним; и у културно-уметнички друштвима певали смо, играли, глумили... и за нас је професор у школи био ауторитет, а није нас никада тукао; држава је била ауторитет, али се није мешела у породичне односе; и били смо чланови радничких савета, и питали смо се за мишљење, ма колико то понекад било формално и досадно; и сматрали смо да је наше највеће право на добро школовање и хуманост, желели смо да будемо со свету... и ма колико то све данас изгледало помало наивно, ипак могу слободно да кажем: толики би се дањас мењали за оно старо, само да знају како је стварно било.
Препоруке:
10
2
24 петак, 19 август 2011 13:20
генерација 49
@генерација 58

Све потписујем!! Временско и историјско клатно се мало жешће зањихало, па претегло на супротну, ружну страну. Но, физика каже: вратиће се оно опет на ону лепшу! На нашој деци и унучади је да га што дуже задрже у тој лепшој позицији!
Препоруке:
4
0
25 петак, 19 август 2011 16:59
@generacija 58
Ко је лењ да то прогугла, ево:

За сву децу која су рођена и преживела 50-тих, 60-тих и 70-тих !!

Прво, преживели смо и рођени смо нормални иако су наше мајке кад их је бољела глава пиле аспирине, јеле храну из конзерви, пушиле и радиле до задњег дана трудноће и никад нису биле тестиране на дијабетис

У то време нису постојала упозорења у стилу "Чувати далеко од домашаја деце" на бочицама са лијековима, вратима и ормарима.

Ми, када смо имали 10-11 година нисмо носили Памперс-е и пишали се у кревет.

Као деца,возили смо се у аутима без појаса и ваздушних јастука и нисмо морали имати кациге на глави кад се возимо бициклом или на ролама.

Пили смо воду из црева за заливање баште а не из флашица купљених у супермаркету. Делили смо флашицу Коле са насим пријатељима и НИКО није умро због тога
Јели смо млечне сладоледе, бели хјеб и прави путер, пили коле које су и тада биле пуне шећера али нисмо били дебели зато што смо смо се СТАЛНО ИГРАЛИ НАПОЉУ
Препоруке:
11
0
26 петак, 19 август 2011 17:01
@generacija 58
Излазили смо из куће ујутро и играли се цели дан, све док се не упале светла на улици, жмурке, планова, клиса, кликера, партизана и нијемаца, каубоја и индијанаца, залога и свега осталог сто је само дечија машта била у стању да смисли,

Неретко,нико није могао да нас нађе по цели дан. И никад није било проблема...
Проводили смо целе дане правећи троколице од отпада из подрума, спуштали се низ улице заборављајући да нисмо направили кочнице.
Након пар падова,сломљених прстију и модрица научили смо како да решимо проблем
Ми нисмо имали имагинарне пријатеље ни проблеме са концентрацијом у школи.
Нама нису давали таблете против хиперактивности. Ми нисмо имали школског психолога и усмеривача па смо ипак завршавали школе.
Нама нису продавали дрогу испред школе.

Ми нисмо имали Playstation,Nintendo,X-боx, никакве видео игрице, ни 99 канала на телевизији (само два), нисмо имали видео рекордере, сурроунд соунд, целуларне телефоне, компјутере, Интернет, chat rooms.
Препоруке:
12
0
27 петак, 19 август 2011 17:03
@generacija 58
МИ СМО ИМАЛИ ПРИЈАТЕЉЕ
И МИ СМО ИШЛИ НАПОЉЕ ДА СЕ ДРУЖИМО С ЊИМА !

Падали смо са дрвећа, знали се посијећи на стакло, сломити зуб, ногу или руку,али наши родитељи никада нису ишли на суд због тога

Играли смо се ла луковима и стрелама, правили катапулте и бацали петарде за НовуГодину и све смо то преживели без последица!

Ишли смо бициклом или пешке до пријатељеве куће, звонили на врата или једноставно улазили у њихову кућу да се дружимо и будемо заједно!
Кад упаднемо у проблеме са законом, родитељи нису плаћали кауцију да нас извуку. У ствари, били су често строжији него сам закон!
Ми нисмо проводили један викенд са мамом а један са татом. Ми смо имали једну кућу и једну породицу.

Имали смо слободу, право на грешке, успјех и одговорност.
И научили смо да зивимо с тим !
МОЖДА ЋЕШ ЖЕЛЕТИ ДА ПОДЕЛИШ ОВО СА ОСТАЛИМА КОЈИ СУ ИМАЛИ СРЕЋЕ ДА ОДРАСТУ КАО ПРАВА ДЕЦА, ПРИЈЕ НЕГО ШТО СУ АДВОКАТИ, ДРЖАВЕ И ВЛАДЕ ПОЧЕЛИ ДА ОДРЕЂУЈУ КАКО ТРЕБА ДА СЕ ЖИВИ !
Препоруке:
13
0
28 петак, 19 август 2011 19:46
то сам ја
четвртак, 18 август 2011 12:46
Лаповац
Оваквих текстова би требало да буде много више и на доступнијим медијима, како би људи постали свесни да је задњих двадесетак година на сцени рушење вишевековне цивилизације. Ја се већ десетак година крстим над законима које и ова наша тзв држава доноси у име слепе послушности тзв европским достигнућима у правима мањинских група и накарадним законима


Парламент одн. посланици само легализују законе/одлуке које доносе центри моћи !
Препоруке:
4
0
29 петак, 19 август 2011 23:33
Sara
@Marko Gay

Deca u Srbiji stenju pod teretom autoriteta.

Potrebno je potpuno ih osloboditi da postanu samouvereniji.


Marko, gde ste Vi, u Srbiji, videli takvu decu!?!?!!? I takav autoritet? Ovde od obesne i bezobrazne decurlije uskoro nece smeti na ulicu da se izadje (voznja autobusom je vec problematicna!) Osnovni razlog je zato "sto im se moze", tj. sto se, kao maloletici, ne stavljaju u situaciju suocavanja s posledicama svojih postupaka, jer oni imaju svoja "prava". Nekako se, sasvim namerno, uvek propusti i da su prava pojedinca ogranicena pravima drugih pojedinaca, tj. da se ne sme nanositi steta drugome. Samozivost (sto bi neki rekli "samouverenost") je dostigla nevidjene razmere. A od autoriteta ni traga, ni glasa. Smisljano je uklonjen sa scene, da, slucajno, ne zasmeta kada drzava bude htela da manipulise tom istom decom.
Препоруке:
4
0
30 субота, 20 август 2011 22:11
Marko Gay
@ Sara

Marko, gde ste Vi, u Srbiji, videli takvu decu!?!?!!?


U Beogradu me uvek najvise iznenadi pitomost tinejdzera. Mozda Srbima oni izgledaju divlje, ali u poredenju s dobrim delom sveta, oni su andeli.
Препоруке:
1
3
31 недеља, 21 август 2011 08:25
Лазар
Свака част аутору текста.
Препоруке:
3
0
32 понедељак, 22 август 2011 21:32
Аца
То нису "британска" деца. У питању су млади људи афро-арапског порекла, који ће кроз коју годину постати већина Велике Британије. Ово је само најава онога што их чека...Уосталом као и Немачку, Француску, Шведску, Русију и друге европске земље.
Препоруке:
1
1

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер