Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Švedski radnici u sosu na srpski način

Komentari (22) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 nedelja, 30 oktobar 2011 18:03
Fristajlo
Marks...
Preporuke:
31
2
2 nedelja, 30 oktobar 2011 18:16
naša sudbina
A naši političari su još u dilemi na koju stranu sveta da se okrenu i s kim da sarađuju i povežu ... Kasne bar 10 godina i to će nam se svima osvetiti ... To je zato što ih je Zapad instalirao na vlast i dužni su mu usluge ...
Preporuke:
71
0
3 nedelja, 30 oktobar 2011 19:01
posmatrac
Vesti | petak 28.10.2011
SAAB ipak prodat Kinezima

Grupa Swedish Automobile NV (bivši Spyker) prodala je kompaniju SAAB kineskim partnerima Youngman i Pang Da za 100 miliona evra.-Tekst je odlican, ali ova vest je samo dopuna u analizi stanja Svedske privrede.Kina polako ekonomski osvaja nekad neprikosnovena i najaca kapitalisticka preduzeca.Imperijalizam je najvisi ujedno i zavrsni stadijum kapitalizma.Sta posle?
Preporuke:
54
1
4 nedelja, 30 oktobar 2011 19:19
Ludi Vanko
S Kinom,Indijom i Brazilom, napred.EU je autsajader.Da nije Kine i Nemačka bi skiknula.Ako Kina pomaže EU da preživi kako će EU da spase nas?Zanimljivo je da u ovoj igri nema Rusije?
Jedno je jasno:kapitalizam koji misli da je uništio komunizam, ne vidi da je tim uništenjem sebi iskopao grob.Utakmica ih je spasavala.Ako radnik u Americi ne živi bolje od onog u Rusiji, komunizam će s lakoćom da pređe okean.Radnik u Americi morao je da živi dva puta bolje nego sada.Apetiti kapitalista, od kako tog balansa nema, su porasli.Mase izlaze na ulice i sve će više.Pitanje je da li Kina osim što ume da koristi svoju prednost niskog standarda, zna da čita prilike ili će i sama da srljne u američki kapitalistički san?
Mislim da onaj ko je pomenuo u prvom komentaru Marksa nije to učinio bez razloga.Nedostaje ozbiljan tumač zbivanja.Ekonomisti u SAD koji su dobili Nobelovu nagradu, nisu kadri da shvate ono što se zbiva.Ali...
Preporuke:
50
0
5 nedelja, 30 oktobar 2011 20:08
Milan Purić
Pre više od tri godine počeo sam da obrazlažem(zahvaljujući NSPM) o nailazećim geopolitičkim (civilizacijskim) promenama na planeti.U početku malo ko mi je verovao kada sam pisao o BRIK prostoru, koji je omogućio i ubrzao neminovne događaje po svetu,danas svima poznate i vidljive.Uvek sam se trudio i da ukažem da je brzina promena jedna od najvažnijih stvari u ovom veku.Nerazumevanje(često namerno) naše političke "elite" o životu u 21. veku mnogo košta građane Srbije.Do pre tri godine naša politička elita je proterala i same reči :Brazil,Rusija,Indija i Kina.Evropa(čitaj Amerika) nije imala alternativu, a svako pominjanje ovih zemalja predstavljao je direktan udar na "svetlu perspektivu", uz obavezno prikucavanje na medijski stub srama,onoga ko se drznuo da tako nešto pomene.Osnovno pitanje i za švedske radnike ,a pogotovo za srpske je kako dalje? Kod nas su izbori blizu, a za Švedsku ne znam.
Preporuke:
49
0
6 nedelja, 30 oktobar 2011 20:27
Zoran
Pa ja ne znam šta je problem. Kina jača, zna se da ma šta uzme da pravi biće jeftinija od svakog, a kasnije verovatno dobra i sa kvalitetom. Hteli vi da se globalizujete ili ne, nešto morate da menjate. Birajte šta, ako uopšte možete da birate. Zato prodamo SAAB Kinezima, dok još nešto vredi, jer kasnije lako može biti da ne vredi ništa, pa te pare uložiti u nešto pametno.

SAD to prva videla, pa poslala sve da se pravi u Kinu, Kina kupila američki dug i sada...ko prvi devojci njemu devojka, ko poslednji, žena.
Preporuke:
23
0
7 nedelja, 30 oktobar 2011 20:31
Byakuya-sama
Par ispravki, kada koristite gugl prevodioca proverite lična imena da ne bi smo dobili Scaniju umesto Skanije...

U SAD porezi i ostale dažbine nisu niske, i to je paradoks SAD mnogo uzimaju, malo daju, odnos malo-malo je postojao do pre 100 godina, a onda je ustavnim amandmanom o obaveznom plaćanju poreza na prihode to slomljeno,kasnije je došlo i do drastičnog povećanja poreza na imovinu i raznih (ili skoro)obaveznih osiguranja
Preporuke:
22
1
8 nedelja, 30 oktobar 2011 21:31
Zoran
U SAD porezi i ostale dažbine nisu niske, i to je paradoks SAD mnogo uzimaju

-----------

Misliš da je 34% porez na 160.000 bruto lekaru veliki porez? Misliš da mediker za svakog starog loše zdravstveno osiguranje?

Aj da vidimo Nemačku? Koliki je porez na 160.000 evra? Kolika je plata lekara? Što se lekari iseljavaju iz Nemačke? Što Nemačka uvozi fakultetlije, treba im 300.000 iako školovanje besplatno?
Preporuke:
14
3
9 nedelja, 30 oktobar 2011 21:57
cofi
dobar tekst. temeljno resersiran.
Preporuke:
5
0
10 nedelja, 30 oktobar 2011 22:25
Petar Izgnanik
Nemojmo brkati stvari.

Komunizam je sistem u kome covek jednostavno nema pravo da od dobre ideje i svog rada pravi biznis. Zato je propao i nikada se vise nece vratiti.

U socijalizmu mozes od dobre ideje napravi biznis ali se drzava mesa raznim regulativama a i uzima veliki deo zarade i to onda preraspodeljuje drugima (i svom birokratskom aparatu).

Kapitalizam je sistem slobodne inicijative i niskih poreza sa minimumom mesanja drzave.

Pitanje je dakle mere izmedju drugog i treceg, i Svedska je preterala sa socijalizmom. Zato vec duze gubi korak za liberalnijim zemljama Evrope (Irska, Holandija, Svajcarska) a sada se zaostajanje vidi i na globalnom nivou.

Evropa se razmazila i svi ocekuju lagodan zivot bez stresa i odgovornosti(socijalizam), Amerika je uvela socijalizam(dotiranje) za banke i vojnoindustrijski kompleks, a BRIK zemlje su shvatile da nema nista bez rada, ideja, i rizika (kapitalizam).

KAPITALIZAM, znaci, PONOVO POBEDJUJE, samo je promenio adresu.
Preporuke:
16
23
11 nedelja, 30 oktobar 2011 22:44
Petar Izgnanik
PS Srbija je zemlja sa jedinstvenim sistemom, ni ni kapitalisticka, ni komunisticka, ni socijalisticka.

Ovo sto imamo je IZBORNA DESPOTIJA. Ko god pobedi na izborima, preuzima sve poluge vlasti i na najbezobzirniji nacin ih koristi za bogacenje, kroz monopole, reket i korupciju, pre svega u javnim preduzecima.

Oni najvispreniji koji su davno provalili stvari zato finansiraju sve stranke, tako da im je monopolski polozaj zagarantovan ko god da dodje na vlast. Drugo, vec dugo su u tome i obogatili su se tako da i imaju da podmazu gde treba. A i puno toga su deponovali u inostranstvo, za svaki slucaj.

Samo najgluplji kradu bez da to prebace u inostranstvo ili na vreme preplivaju do nove vlasti, tako da oni ponekad zaglave, cisto da bi se napravila iluzija "borbe protiv korupcije".

Nema tu ni "k" od bilo kog a kamoli liberalnog kapitalizma. Cik da vidim nekog Ziku da pokrene dobar biznis. Odma krecu inspekcije, reket, i na kraju to preuzme neki mafijas svezan s vlascu.
Preporuke:
30
7
12 ponedeljak, 31 oktobar 2011 06:26
Istok
Iz ove price ucimo da moramo da cuvamo ono sto nas je stvorilo i sacuvalo a to su nasa polja i njive. Koja su nazalost nezasejana posebno od Krusevca grada pa juznije. Bolno je videti toliko strnjista. Srbija moze da izvuce pouku iz ove price. Upustati se u proizvodnju tehnike je iluzorno. Upostati se u proizvodnju hrane je izuzetno. Cena hrane na svetskom trzistue raste. Iskoristimo nase prednosti.
Preporuke:
12
0
13 ponedeljak, 31 oktobar 2011 10:10
Sceptical Bystander
@Byakuya-samaOdlična primedba@Petar IzgnanikVaše definisanje različitih sistema i razlike među njima je svedeno na pitanje ostvarivanja zarade od neke briljantne (ili manje briljantne) ideje za posao (usput zaboravljajući da većina ljudi, bez obzira na neke sjajne ideje koje imaju, nikada neće pokrenuti nikakav posao, oni koji hoće su manjina, a oni koji uspeju predstavljaju zanemarljiv deo onih koji pokušaju). U svakom slučaju, to je tek ulazni nivo u klasu kapitalista, što se postaje kada počnete da zapošljavate druge i za platu koju im ispalćujete, prisvajate rezultate njihovog rada i njihovih ideja. Ono što je bitno za kapitalizam vs komunizam, jeste da li živite od svojih ideja i rada ili od tuđih ideja i tuđeg rada.
Preporuke:
8
0
14 ponedeljak, 31 oktobar 2011 15:07
babaroga
U Kinu i Indiju se seli biznis gdje su potrebni jeftini radnici. U Kinu se "autsorsuje" proizvodnja a u Indiju usluge (popunjavanje baza podataka, poslovni izvjestaji, call centri i sl.). Dakle ides tamo gdje mozes izrabljivati ljude, sto mi bas ne stoji sa kritikom kapitalizma, ali ajde...
Vjerovatno ce doci do jedne vrste nivelacije zarada za prostije poslove.
No, bojim se da ce se tu zaustaviti razvoj BRIK-a (prosperitet od sirovina i jeftinih radnika). Za ozbiljnije poslove i investicije potrebno je eliminisati visok nivo korupcije u ovim zemljama, narocito kada se dodje do nekih marginalnih korisnosti. Takodje, veoma su tanki sa inovacijama, gdje je glavna lova, koliko god bili dobri u izbacivanju jeftinijih kopija, jer inovacije skidaju kajmak.
Preporuke:
9
0
15 ponedeljak, 31 oktobar 2011 17:30
Ludi Vanko Petru Izgnaniku
Bojim se da ste vi ili nešto pomešali ili nedovoljno obavešteni.U Kini je komunizam u socijalnim odnosima a slobodna inicijativa, kopiranje uspešnog iz sveta, prihvatanje onog što daje rezultate veoma fleksibilno.Oni su se oprerelili za devizu"nije važno koje je boje mačka, važno je da lovi miševe" I evo ih na vrhu.Ameri, ogrezli u kapitalizmu, priprećuju da će sprečiti Kinu da bude prva ekonomska sila sveta.Gde je tu pravo na slobodnzu inicijativu.To je siledžijstvo, nije utakmica, elem nešto suprotno od onoga što vi zamišljate da je prednost kapitalizma.Hoću reći da se komunizam u Kini prilagodio.Nećeš me baćo šiti tamo gde si bolji, ja ću te tu slediti.A pošto ti nećeš mene ja ću tako pritajen da ostvarujem svoj poredak ali i tvoje rezultate.I evo ih na vrhu.Pogledajte šta rade po Evropi, Africi.Svud njihov kapital.Oni ne čekaju da neka kriza pojede njihov novac, oni ga ulažu svuda.Slučaj Hongkonga je poučan.Ušili su kapitalističku Formozu.To je slobodna inicijativa od svih predrasuda...
Preporuke:
9
4
16 ponedeljak, 31 oktobar 2011 19:35
Petar Izgnanik
"Ludi Vanko", vi bi ste bili u pravu da je danas 1970-ta godina. Ako ne verujete meni ili zapadnim izvorima, evo vam clanak iz KINESKOG IZVORA o MILIONU MILIONERA koji su se u Kini obogatili privatnom inicijativom a ne partijskim radom:

http://www.chinadaily.com.cn/china/2011-04/13/content_12314429.htm

Kina jeste jednopartijska drzava ali je odavno puno manje socijalisticka od jedne Svedske u kojoj se radnici puno vise pitaju. Ne dajte se zavesti etiketama, nije bitno kako se nesto nominalno zove nego sta se i kako se radi u praksi.
Preporuke:
10
3
17 utorak, 01 novembar 2011 13:02
slobodan 50
DA SU, kinezi slušali, raznorazne provokatore i neznalice, odavno bi se raspali i odavno bi zavladao haos u čitavom svetu...1.340.000.000 (hej) toliko ima kineza u kini, a nikad niko, ne kaže, koliko ih još ima u ostatku sveta...dakle, jednostavna i genijalna poslovica, daje UVEK rezultat.ameri kažu: ništa bolje ne uspeva nego uspeh.prema tome, idealno su postavili kombinaciju dva sistema, odnosno, nisu ni dva sistema, nego su REŠILI PROBLEM socijalističkog uređenja, koji se obio o glavu ostalim socijalističkim zemljama...dakle, rešili su, na pravi način, EKONOMSKE ODNOSE I TRŽIŠNU EKONOMIJU u socijalističkom uređenju. to je to.to je "SAMO" falilo i sfrj, pa da budu najbolja mesta za život na kugli zemaljskoj....kad ima para vlada mir i sreća, jel sam u pravu?ili, nisam?vremena se menjaju...
Preporuke:
8
0
18 utorak, 01 novembar 2011 23:42
Marko za @babaroga
odlican komentar. Zemlje BRIK-a prosperiraju iskljucivo na niskoj cijeni rada u tim zemljama. No i dalje se 90% inovacija i razvoja nogih proizvoda desava u zapadnim drzavama. Npr Kina nikad nije bila dobra u inovacijama i kreativnosti.

Ako ne bude porudzbina tj ne bude vise ko imao da kupuje, tada ce biti interesantno gledati od cega ce BRIK ziveti.

Kapitalizam je zreo za historiju jednako kao i komunizam. Sta sledi niko ne zna. Svi mi prizeljkujemo da dodje neko pravednije drustvo ali poznavajuci ljudsku historiju veca je sansa da ce opet neko da zajasi mase naroda, nazivajuci to nekim novim 'pravednim' imenom
Preporuke:
1
0
19 sreda, 02 novembar 2011 04:34
The Jack
Postoje zaista samo dva grandiozna socio-ekonomska dela!

1. O Duhu Zakona, Sarl Luja de Sekonde - barona Monteskijea, u kome opisuje do detalja oblike i veoma siroke uzroke pojedinih tipova vladavina. Bez problema, na stranicama ovoga dela mozete pronaci opise, koji kao da su preuzeti iz danasnjih dnevnih novina, a napisani su u prvoj polovini 18-og veka. Duh Zakona je dan danas na: Index Librorum Prohibitorum, koji je vaspostavila "sestrinska" katolicka crkva.
2. Kritika Engleske Politicke Ekonomije - Kapital, Mozesa Levija - Karla Marksa, gde je nucno opisan mehanizam odrzavanja balansa stvaranja i odrzavanja profita. Nepostovanje balansa, vodi ka profitu kao jedinom cilju, a to minira temelje drustvenih odnosa i dovodi do konfrontacije proizvodnih snaga i proizvodnih odnosa u kome se one krecu. Liberalno-drzavni kapitalizam je neuspesna formula za prevazilazenje gornjeg problema. Tu je jos jedan proces koji Lukac naziva "postvarenjem", a From "zdravim drustvom".
Preporuke:
2
0
20 sreda, 02 novembar 2011 13:05
slobodan 50
ne treba se stideti i priznati javno, jer se to u svetu već uveliko dešava, u maloj sveščici, koja nosi jednostavan naziv KAPITAL , jedan filozof, po imenu marks, je sve objasnio i dao i odrednice...nekad osporavan, danas priznat, onako, stidljivo.dakle, nemoj olako tvrditi nita, nikad, jer nezna se šta sutrašnji dan nosi....jedino vrede i sigurne su prirodne nauke...sve ostalo je relativno, jer gde može jedan čovek, ili grupa, da odlučuje, tu prestaje nauka i pravda...
Preporuke:
4
1
21 sreda, 02 novembar 2011 19:25
Petar Izgnanik
@Sceptical Bystander tek sad primetih vas komentar pa da odgovorim.

Kapitalista koji je pokrenuo biznis zaposljava ljude na trzistu rada, i sve je dakle stvar ponude i potraznje. U istinski slobodnom sistemu niko ne zivi na tudji racun jer kome se god ne svidja plata, neka otvori svoj biznis ili neka predje da radi kod nekog drugog. Vrlo jednostavno.

I inzenjer sa nekom super idejom moze da to pokusa progurati u firmi u kojoj radi za nekakav bonus, povisicu ili sta li vec, ili da na osnovu te ideje pokrane svoj biznis. Jos jednom, u slobodnom sistemu niko nikoga ni na sta ne tera.

Ja jesam za primese socijalizma u smislu pomoci onima koji izgube posao i zdravstvenog i socijalnog osiguranja. Ali je realno gledano UPRAVO TO, nadam se privremeni, zivot na tudji racun. A kapitalista koji je pokrenuo biznis sigurno ne zivi na neciji racun, nista mu nije DATO. Ako ista, ulozio je svu svoju imovinu da nesto pokrane i ljude zaposli i sad neko treba to da mu otima i ogranicava?!
Preporuke:
3
2
22 četvrtak, 03 novembar 2011 13:42
Ludi Vanko za Petra Izgnanika
Vi se držite šablona.A svet je izašao iz svakog rama.Zar ne vidite da Ameri ne mogu da zaustave proizvodnju oružja.Ako stanu ode pola Amerike u tandariju.Oni gube milijarde dolara na ratove po svetu, zato što nemaju gde da lageruju toliku ratnu moć.Njihov spoljno politički kredo je sila za moć.Ceo svet mora da sluša onoga ko ima "prvu lidersku poziciju".Rečeno je negde da je Obama kad je Gadafi ubijen izjavio kako je time "liderska pozicija Amerike" dobila nova krila.Moć je zaraza, kao blolest.Oni više ne mogu da shvate da je dovoljno ako mogu jednom da unište planetu.Iz straha ili iz bolesti od oružja oni mogu deset puta to da učine i rade na tome da to mogu i jedanaesti put.Znate li koliko to košta Ameriku i zbog nje i svet, koji mora da prati tu pretnju i da joj parira.Kakav kapitalizam, kakvi bakrači.Reč je o ludilu od moći koje može skupo da nas košta.Zbog njih se moramo zapitati kuda ide ova civilizacija razuma, ovo umovanje bezumlja.Privatna inicijativa?Koješta.To je dim, prema onome....
Preporuke:
2
1

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner