Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Predlog dugoročnog rešenja pitanja Kosova i Metohije

Komentari (34) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 sreda, 09 novembar 2011 10:50
Ljakse Bre
Ne, ne i ne.
I to je priznanje.
Preporuke:
74
8
2 sreda, 09 novembar 2011 11:01
Miroslav
Mene stalno muči jedno pitanje. Zašto se u svim razmišljanjima ide sa tezom da ostali imaju pravo da traže što oni smatraju da je njihovo i da pri tome koriste sva raspoloživa sredstva, a mi moramo da budemo pragmatični i da se toga odreknemo?
Preporuke:
89
8
3 sreda, 09 novembar 2011 11:48
napomena
Deo teritorije Srbije o kojem se radi zvanično se zove Kosovo i Metohija, a ne Kosovo.
Preporuke:
69
7
4 sreda, 09 novembar 2011 12:06
Nemanja Vlahović
Ne prihvatiti, nikako, nikad. Kosovo je Srbija. Vratićemo suverenitet nad Kosovom i Metohijom, kad-tad.
Preporuke:
69
9
5 sreda, 09 novembar 2011 12:07
SRBIN
Način je da Kosovo bude nezavisna država u okviru Republike Srbije.A sami smo krivi.Što smo Kosovu davali autonomiju?!
Preporuke:
8
36
6 sreda, 09 novembar 2011 12:18
šumadija
1. Kosovo i Metohij aima se proglasiti "OKUPIRANOM TERITORIJOM" pod vlašću okupacionističkih snaga.
2. Kao takvom, ima se Ustavom odrediti i to u prembuli cilj: oslobađanje okupirane teritorije i svoh porobljenog naroda na teritoriji Kim. Oslobađalje resursa i prekid zloupotrebe i uništavanja kulturne baštine.
3. Kosovskim Albancima tj Šiptarima ponuditi plan: Nezavisnost, ne i suverenitet, po kojem bi imali autonomiju u državnoj upravi i unutrašnjoj politici, pod nadzorom međunarodne komisije UN, ali ne i suverenitet nad teritroijom i spcijalnim zonama, u kojima su Srbi i srpskim spomenicima kulture.
4. Ovo da bude ispraćeno promenom prioritet u srpskoj politici, ne odustajanjem, , ali promenom prioriteta ka pridruživanju u EU.

Toliko...
Preporuke:
65
7
7 sreda, 09 novembar 2011 12:22
Polje
Sviđaju mi se ovakvi tekstovi. Bez obzira što se možemo složiti sa celim tekstom ili sa nekim njegovim delovima, ipak otvara prostor da mi, kao građani, razmišljamo i nudimo rešenja i da razgovaramo o tome.

Pre svega, država Srbija treba da obezbedi svoju pregovaračku poziciju i tek onda da uđe u dijalog.

1) Srbija treba da pokuša da pocepa albansko jedinstvo putem "meke moći", organizovanjem različitih manifestacija u kojima bi učestvovali Albanci sa Kosova i Metohije. Dodeliti neke nagrade naučnicima (ako ih ima) ili sportistima južno od Ibra. Pozvati neke od njih da nose dres reprezentacije Srbije. Pomoći siromašne porodice južno od Ibra. Da Srbija u svim međunarodnim telima i organima, predstavlja sebe kao zaštitinika KiM čak i za stavri za koje trenutno nema ingerencije. Bile te stvari pozitivne ili negativne.

Što se tiče tablica - sva policijska vozila u Srbiji treba da imaju slične tablice, tablicama koje izdaje UNMIK na KiM.
Preporuke:
20
10
8 sreda, 09 novembar 2011 12:28
Nikola Malović
U ovom trenutku, u ovoj konstelaciji,ovo je najbolje rješenje za našu zemlju. Bolno, ali najbolje.
Preporuke:
11
44
9 sreda, 09 novembar 2011 12:29
asa
Ne da je i sadašnje stanje bolje , nego bi bolje bilo proznati Kosovo nego ovo .
Sve polazi od nedokazane pretpostavke o rajskom životu u EU , pa zajednička perspektiva sa onima koji koji bezobzirno oduzimaju teritoriju .
Treba EU postaviti pred dilemu ili Srbija ili Kosovo , ne može i Srbija i Kosovo , pa neka biraju .
Preporuke:
34
4
10 sreda, 09 novembar 2011 12:30
Petar Izgnanik
Podela je jedino resenje ali ne ovakva i ne na osnovu krvnih zrnaca, tipa "zabrana nastanjivanja licima albanske narodnosti", to jednostavno ni mnogi prijatelji Srbije u UN nece moci da progutaju.

Mislim da treba reci principijelno da koliko god zapadne sile nemaju pravo da otimaju deo teritorije jos manje imaju pravo da iz Srbije izvode gradjane koji to nece, a bili oni Srbi, Romi, Albanci ili ko li vec. Treba dakle da se svi gradjani Kosova ukljucujuci i IZBEGLE izjasne da li su za to da (A) ostanu na svome ma sa koje strane granice zavrsili, (B) spremni da se menjaju da bi ostali u Srbiji, ili (C) spremni da se menjaju da NE bi bili u Srbiji.

Kad se svi pod B i C razmene i napravi konacna linija svima koji ostanu u Srbiji se garantuju sva prava a oni sa druge strane ne mogu da dobiju ni pasos ni da se naseljavaju. A kao gest dobre volje prema Albancima u Presevu ponuditi da ko god od njih hoce moze da se ukljuci u ovakvu razmenu. Da se vec jednom zaokruzimo i unormalimo.
Preporuke:
20
5
11 sreda, 09 novembar 2011 12:41
Polje
2) Teritorija severno od Ibra treba da se nazove Metohija i uspostaviti sve organe autonomne pokrajine.
3) Predsednik ili premijer treba da organizuju prijem povodom nekog državnog praznika npr. u Kosovskoj Mitrovici.
4)Obavezno jedan klub iz Metohije da učestvuje u sportskim takmičenjima sa drugim klubovima iz Srbije.
5) Organizovati ekonomiju na severu tako da uvek imaju dovoljno hrane za sve stanovnike na severu KiM.
To znači napraviti velike farme.
6)Da sve banke i preduzeća moraju da dobiju dozvolu Republike Srbije da bi poslovale južno od Ibra. U suprotnom će im biti zabranjen rad na celoj teritoriji Srbije.
7) Tražiti da se povuku sve snage KFOR-a iz zemalja koje su priznale nezavisnost. (tražiti i stalno tražiti)
Ukoliko to ne učine, proglasiti okupaciju zemlje (casus belli) i postaviti stanje zamrznutog rata.
8) Podneti prijavu pred Međunarodnim sudom protiv Albanije jer je sa njene teritorije napadnuta Srbija.
Preporuke:
40
3
12 sreda, 09 novembar 2011 12:52
Kilibarda
Rešenje za KiM.
Prosta utopijska stvar.
Idemo bez reda.
Smrt drogi.
Demilitarizacija. Razoružanje, strane vojske i policije kući. SB UN da pošalje veliku misiju da prati ekonomski razvoj. Zabraniti bilo kakvo političko delovanje. Stranci da idu kući.
Organizovati posao. Svako na svome. Mir. Blagostanje.
Ko će to da dozvoli. Nato, Evropa?
Da li ste normalni? Svet je poludeo.
Ovo stanje ni tamo ni amo, maltretranje Albanaca, Srba i svih ostalih najviše im odgovara.
Šta bi radio neki pametnjaković Kacin?
A Incko i ostali prepametni šetači iz Jevrope.
Uče nas da hodamo po svojoj zemlji?
Šta ima Nemačka ili Amerika sa Balkanom?
Pomozite, dajte tehnologije, kapital, da radimo - da bude naše, a plodove rada da podelimo tako da svi lepo živimo.
A ne samo izabrani nemci, englezi, više rase, pametni i lepi.
Preporuke:
34
2
13 sreda, 09 novembar 2011 13:48
Bojan
Ponovo ponavljam svoj prijedlog od prošle godine:
http://www.nspm.rs/kosovo-i-metohija/kosovo-i-metohija-kao-drzavni-kondominijum-srbije-i-albanije.html

Neke od manjkavosti rješenja predloženog od strane Popovića su sledeće:

- Ovo predstavlja faktičko priznanje nezavisnosti ostatka (tj većinskog dijela) Kosmeta, jer se skupština obavezuje da popusti (i one malobrojne) preostale kočnice, osim UN članstvo, čime Kosmet dobija legalan/legitiman međunarodni subjektivitet
- Kako će se regulisati pitanje imovine RS na Kosmetu? Plaćanja dugova? Vlasništvo nad privatnim zemljištem Srba? Prisilna prodaja imovine? Protjerivanje, ubistva? Postoji još mnogo pitanja!
- Ovaj prijedlog rješava problem za
Preporuke:
14
2
14 sreda, 09 novembar 2011 15:04
X
ovaj navedeni predlog je glupost!Uostalom zasto se i predlaze?Pa da bi usli svi zajedno u EU!?A EU je titanik,polako ali sigurno tone,evo pre nekih par nedelja sam gledao preko satelita Holandski program,gde se govorilo o Grckoj krizi ,i tu se spominje da Francuska sad zbog EU zakona je prinudjena da finansijski pomogne Grckoj,ali time ce doci u istu situaciju kao i Spanija koja je sve u vecoj finansijskoj dubiozi!Znaci EU je sve veci i veci vir zbog kojeg se i daju ovakvi nebulozni predloza!A ja imam pitanje,recimo da i Srbija i Kosovo udju u EU,sta mislite da siptari nece poceti da kupuju sa narko novcem kuce i zemlju po Srbiji?A mi Srbi sa ovakvim natalitetom,to jest belom kugom ima za 50 godina da nestanemo iz same Srbije!Ja imam drugi predlog!Na sledecim izborima podrzati DVERI SRPSKE!Zatim kao sto stoji u njihovom programu,da se izvrsi revizija svih privatizacija i poreklo imovine svih tajkuna i politicara u Srbiji,ko nema dokaz o imovini ce na sud i oduzece mu se imovina!...
Preporuke:
17
3
15 sreda, 09 novembar 2011 15:17
X 2 deo
Zatim treba ojacati selo,Drzava da organizuje mladim ljudima i parovima bez posla da besplatnodobijaju poljoprivredno zemljiste sa svim objektima,da se da besplatna obuka,zatim da drzava izgradi moderne tipske kuce,dati obuku i opremu za odredjenu poljopr.delatnost,garantovati otkup!I tako poceti naseljavanje sela,i depopulaciju gradova!Zatim povezati se sa Rusijom,Kinom,Indijom i sl.zemljama koje nas podrzavaju u svakom smislu ,ekonomskom,vojnom,diplomatskom!Ojacati vojsku i modernizovati vojnu tehniku!I polako raditi na tome da se ekonomski pomognu Srbi na Kosovu,organizovati ih ako treba u jednu vrstu nenasilnog otpora!I cekati kad se budu promenile medjunarodne okolnosti,i kad zapad ne bude vise imao tako dominantnu ulogu!
A Kosovo kao i Albanija(koja je oteta Srpska zemlja,na slican nacin kao i Kosovo)vratiti samo vojnim putem)!Zeleli mi to ili ne?To je jedini nacin!Sve ostalo vodi u poraz i nestanak!
Preporuke:
22
1
16 sreda, 09 novembar 2011 17:38
Vlada Kanada
Okupatorski NATO režim u Beograd svoj "legitimitet" nalazi na izborima iz 2008. godine, kada su naivni Srbi i ostali glasali za njih. Te nesrećne godine, većina Srba je glasala za ove veleidajničke "partije", u stvari, zavereničke i subverzivne interesne grupe pod direktnom kontrolom CIE, MI6, BND-a i ostalih "strateških prijatelja" Srbije. Zadatak ovih grupa je kontrola Srba i uništenje Srbije do političke, vojne, ekonomske i kulturne beznačajnosti na Balkanu. U tome se delimično i uspeli, jer su Srbi i Srbija na kolenima, spremna za ritualno klanje. Potrebno je još nekoliko uboda da se Srbi i Srbija dokrajči jednom zauvek. Sledeći izbori su u 2012. godini. Okupatorski NATO režim u Beogradu neće moći da dobije "legitimitet", jer ako Srbi većinski ponovo glasaju za njih, onda oni nisu ni zaslužili da opstanu. Zato se NATO režimu žuri da realizacijom plana uništenja Srbije. Priznanje Kosmeta, Sandžak, Vojvodina, jug i istok od Niša bez Srba, kao sa Krajinom. Srbi u NATO planu nisu predviđeni.
Preporuke:
14
2
17 sreda, 09 novembar 2011 17:43
Vlastimir
Takozvana država Kosovo ne treba i ne sme se priznati nikada, ni privremeno ni trajno, ni parcijalno ni kompletno. Zašto? Jer time opravdavamo sva zla koja su učinjena Srbskom narodu, opravdavamo rušenje države (počev od SFRJ pa do Republike Srbije). Time bi smo dali neopozivo priznanje, istorijski zauvek, svima njima (Slovenci, Hrvati,...EU, NATO, SAD ...) da su bili u pravu što su nam to uradili. Time bi smo im dali opravdanje da sve to što su nam uradili i nije nikakav njihov zločin već kazna za nas. Time bi oni bili zauvek u pravu a mi zauvek krivi. A nije tako. Priznanjem / nepriznanjem se piše istorija i to se jedino važi, sve ostalo je vrlo prolazno.
Preporuke:
16
1
18 sreda, 09 novembar 2011 19:01
Coca
Mi Srbi, smo svedoci zločina koji je od strane zapada izvršen nad ovim krajevima.
Mi kao takvi, znači, za sve ljude na zapadu, predstavljamo veliku opasnost samim svojim postojanjem. MI SMO SVEDOCI NjIHOVOG NEČUVENOG ZLOČINA. Naravno da toga nisu svesni ni svi Srbi, a još manje ljudi sa zapada, ali oni koji kroje svetsku politiku to znaju, i NE MISLE NAM NIKAKVO DOBRO! MI SE NjIMA NIKAKO NE MOŽEMO UMILITI I DOPASTI!
Zvuči pesimistički, ali tako crno i stoje stvari sa ovim našim narodom u ovom trenutku.
SPAS JE U VERI U HRISTA, U SE I U RUSE!
S NAMI BOG!
Preporuke:
10
1
19 sreda, 09 novembar 2011 19:05
Ludi Vanko
Šta to ovaj čovek priča."Kontradiktorna""pogrešna".Ono što se odvija na barikadama je jedini način.Neka svet vidi.Stojimo postojano.Pobite nas. U Tačijevu kaspnicu gde se prodaju naši organi dok smo živi nećemo.To je poruka heroja s barikada.Možete nas pobiti ali nas u to ropstvo nećete oterati.Pljujemo na vašu demokratiju koja brani Tačijevu bandokratiju.Tu nema kompromisa.Neka Tadić pomogne Tačiju da vlada Severom , ali to može samo preko naših tela.I mrtvi ćemo biti na barikadama i nikad nas sa savesti nećete sprati.A osveta m mrtvih je mnogo teža od borbe nas živih.Pustite prazna naklapanja, ovo je istorija stradanja .Poslednji čin kosovskog boja.Jugovići nisu u Skupštini kod Vuka, nego ovde na barikadama.Niču iz zemlje i iz nje ih nećete isčupati.To su poruke svetu i oni koji to ne shvate moraju da nas pobiju.Mogu , jači su ali na Tačijev panj nikada.
Preporuke:
13
1
20 sreda, 09 novembar 2011 20:07
Bob
"...permanentno ne dozvoli nastanjivanje građana albanske nacionalne manjine sa teritorije AP KiM na teritoriji Republike Srbije van AP KiM."

Ovo je jedino što vredi u celom predlogu.
Preporuke:
8
3
21 četvrtak, 10 novembar 2011 00:51
GoranGracanica
Od svih casopisa koje citam, do dans mi je nspm bio omiljeni i jedini, jer je iznosio stvarnu i realnu sliku.Kada ste ubacili i rubruku o juznim Srbima,Janje Gacese,zadisvili ste me i hvalio sam vas na sva vrata.Ali, ovom idejom o podeli KiM-a ste me razocarali i uvredili.Sramota.Ocekivao sam vise od vas.A postoje i bolja resenja od tog vaseg.
Preporuke:
5
2
22 četvrtak, 10 novembar 2011 01:34
MR
Sasvim logično i realno. Ne mogu da zamislim bolje rešenje za taj deo zemlje. Svako bi bio na dobitku i dva naroda bi se najzad smirila pa i pomirila. Najzad bi narod mogao da živi normalnim životom. Želja mi je da svako pročita ove predloge, naročito merodavni ljudi na vlasti i u opoziciji, i da se povede javna diskusija o njima otvoreno i bez emocija.
Preporuke:
1
4
23 četvrtak, 10 novembar 2011 02:28
dulebg
Ja bih sa trajnim rešenjem sačekao dok ne dođu Rusi. A onda da predložimo razgraničenje linijom Skadar-Tetovo.
Preporuke:
9
0
24 četvrtak, 10 novembar 2011 03:22
obilić
a kad dođe ruski samodržac?šta da mu kažemo?da smo se "razgraničili"sa šiptarima?!izdržimo.braćo!kakvo razgranićenje i podela...kad ruski car donese gramatu i vrati kim srbiji,bežaće šiptari glavom bez obzira!!!
Preporuke:
5
0
25 četvrtak, 10 novembar 2011 03:25
Fristajlo
Postoji mnogo rešenja za taj problem; no, "problem" je u tome što se ni jedno ne sviđa svim zainteresovanim stranama.
U takvoj situaciji, mi Srbi treba da se odlučimo za ono, koje se sviđa nama; takva treba da bude naša politika, jer je samo kao takva- naša. To je stvar logike.
Autonomiju im je dao Broz; to je bio poziv za Albance da se nekontrolisano naseljavaju iz Albanije i demografskom eksplozijom namnože do današnje cifre. "Državu" su im dali Amerikanci; prema tome, za gubitak tih elemenata statusa naroda sa nekim pravima, mi nismo odgovorni, i ne treba time da se opterećujemo. Kad Kalifornija Meksikancima da pokrajinu, a potom i državu- daćemo i mi Albancima...
Zahteve treba postaviti kao jasne i nepomerive, i ukoliko danas izgleda nemoguće, treba se setiti Prvog svetskog rata, i konačno shvatiti da nikad nije gotovo, dok ne bude gotovo. Zakon i logika su na našoj strani, i otud nervoza na neprijateljskoj strani.
Neprijateljskoj, ponavljam; da ne bude zabune.
Preporuke:
9
0
26 četvrtak, 10 novembar 2011 12:46
Lapovac
Da ne opterećujem čitaoce pridružujem se Vlasimiru sa dodatkom Fristajla. I samo kratak dodatak, ako nas prinude da donosimo nekakvu skupštinsku deklaraciju, ona može samo da glasi KOSOVO I METOHIJA SU OTETI SILOM PROTIV VOLjE GRAĐANA DRŽAVE SRBIJE i tačka.
Preporuke:
5
0
27 četvrtak, 10 novembar 2011 14:18
Marko Gay
@ autor

a deo AP KiM severno od reke Ibar bude administriran od strane vlasti Republike Srbije.


A zasto bismo mi prihvatili ovakvo resenje kad vec imamo vojnu bazu na Kosovu i mozemo ga imati celog?


@ šumadija

Kosovo i Metohij aima se proglasiti "OKUPIRANOM TERITORIJOM" pod vlašću okupacionističkih snaga.


Ne negiram da to jeste fakticko stanje.

Ali ovakva formulacija je za nas najlosije (da ne kazem pogubno) resenje jer ceo problem pretvara u direktnu konfrontaciju izmedu SAD i Srba.

Mi smo navikli da smo arbitri, a ne strana u sukobu. Neki kraci sukob OK, ali protiv ovakvog dugorocnog zlopamcenja i istorijskih optuzbi i parnice celog jednog naroda protiv SAD mi u principu nemamo odbranu. Nadamo se da ce Srbi zaboraviti – sto vas predlog direktno napada.


@ Coca

Mi kao takvi, znači, za sve ljude na zapadu, predstavljamo veliku opasnost samim svojim postojanjem.


Tacno, osim ako ne zaboravite.
Preporuke:
2
0
28 četvrtak, 10 novembar 2011 16:20
MR
Kao i svi ovi komentatori, želeo bih da celo Kosovo bude srpsko. Ali šta da se radi sa ogromnim albanskim stanovništvom? Izbaciti ih u Albaniju? Od toga nema govora. Skoro da je namoguć, bar kod nas, život sa drugom nacijom i kulturom, naročito ako postoji istorijska netrpeljivost. Otuda je dobra ona naša: Čist račun, duga ljubav. Inače će i sledeće generacije imati velikih problema. Zato je razdvajanje najbolje i manje bolno rešenje. Molio bih sve da pažljivije pročitaju misli ovog čoveka.
Preporuke:
1
3
29 četvrtak, 10 novembar 2011 16:27
MrRevnitelj
Na Ustav treba gledati kao na Sveto Pismo,tamo sve lepo piše!I dokle god mi stavljamo glavu u pesak...zadnjica nam se "vidi" a drugi to koriste ali NIKO nema pravo da se u moje ime odrekne kolevke Srpstva,nacionalnog identiteta i dostojanstva! Naprotiv,treba samo da poštuju Ustav a ne da ga razumevaju svako na svoj način,kao da je to neka umetnička slika. Jadna je ova naša zemlja po kojoj hode hektoplazme.
Preporuke:
2
0
30 četvrtak, 10 novembar 2011 16:27
Beli Orao
U životu sve je prosto samo treba znati:
1. Ne priznati KiM pa čak i da ga svi priznaju (izuzimam Kipar koji je rekao da KiM neće priznati čak i ako ga Srbija prizna). Ovo treba da bude zavet. jer ko zna šta će biti sutra, a šta prekosutra.

2. Ne deliti. Jer ako jednom podeliš delićeš dalje.
Kraj.
Preporuke:
8
0
31 četvrtak, 10 novembar 2011 19:35
Zoran Živković
Reče mi jedan čovek: U Srbiji više nema Srba...
Preporuke:
1
0
32 četvrtak, 10 novembar 2011 23:46
Boki
Kosovo ne moze postati drzava sve dok ga Srbija ne prizna, pa makar ga priznao ceo svet. Dakle to je cinjenica, i sa time se ne sme kalkulisati. Jednostavno, nikakva podela i slicne gluposti koje bi rezultovale Srpskim priznanjem makar i dela teritorije Kosova kao nezavisne drzave. Sa druge strane cinjenica je da trenutno Srbija nema nikakav suverenitet na Kosovu kao ni sans da uskoro tamo uspostavi barem delimicni suverenitet. Srbiji trenutno, koliko god to paradoksalno zvucalo, najvise odhovara ststus quo. Jednostavno svet je vec poceo ubrzano da se menja, i potrebno je biti strpljiv i sacuvati suverenitet na teritoriji centralne Srbije i Vojvodine (u ekonomskom smislu pre svega) a kada vetar pocne da duva u nasa ledja intenzivirati resavanje ovog pitanja. Do tada odugovlaciti i uvijati to u kakvu bilo formu pa makir ona bila "I Evropa I Kosovo", nikako ne reagovati nervozno i preostro jer onda sigurno gubimo sve.
Preporuke:
4
0
33 petak, 11 novembar 2011 00:08
Pedja Gazivoda
Predlog je dobronameran ali naivan. Iz ugla Siptara oni su skoro zavrsili posao i ne moraju da pregovaraju na taj nacin. Jedino sto moze da funkcionise je tiho a ne bombasto resenje koje se oslanja na interes samih siptara kao pojedinaca; a to je zamena imanja manje siptarsko u "tri opstine" za vece srpsko , juzno od Ibra. time bi se zamenilo 70 hiljada Siptara za 40 hiljada Srba, a ostatak od 80 hiljada srba da se skoncentrise oko najvaznijih spomenika kulture u velike enklave. za to vreme srbija treba da nastavi svoju politiku podrske cetiri opstine na severu KIM kao i da insistira na samoupravi za njih i za velike srpske enklave. I tu treba zamrznuti do boljih vremena.Srpski delovi treba da postanu uzor u svemu, za razliku od siptarskih. Nazalost, po meni Srbija takva kakva je samo ovo moze, ako hoce...za to vreme srbija treba da izgradi sebi mocnu protivazdusnu odbranu, kao i ofanzivne snage i drzi ih u pripravnosti na jugu. Treba stvoriti stalnu vojnu pretnju...
Preporuke:
1
0
34 subota, 12 novembar 2011 22:58
Miki BG
Ne sumnjam u dobre namere autora, ali mislim da je takvo rešenje nemoguće u skorije vreme. Ako se ne varam, utisak je da autor ovo predlaže kako bi se omogućio dalji napredak Srbije ka integraciji u EU. Mislim da je to još jedan pogrešan, naivan zaključak. EU i da priznamo Kosovo ne bi nas primila. Takva je sada situacija u samoj EU. Mislim da Šiptarima moramo jasno staviti na znanje da nikada nećemo priznati njihovu nasilnu secesiju. Da će uvek imati naš veto ili veto naših prijatelja u SB UN po pitanju Kosmeta. Kada to shvate, moraće i oni da popuste. Sada se, medjutim, osećaju jakim i pokušavaju da ugrabe što se ugrabiti moćže za ovih nešto manje od mesec dana, verujući da ćemo zbog prevelike želje za ulaskom u EU popustitit i faktički priznati realnost po njihovom, američkom, francuskom i nemačkom mišljenju - nezavisno Kosovo. Zato je sada najvažnije da im kažemo Kosovo je ispred EU. Kriza u samoj EU nam ide na ruku da se tako jasno i glasno ponašamo.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner