Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Srbija, majka i maćeha

Komentari (13) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 ponedeljak, 30 januar 2012 22:26
Milan
Ne vucite sa sobom, kako ih Vi zovete "Severne Srbe". Možemo spasiti teritoriju na kojoj žive Severni Srbi i možemo spasiti uticaj Države Srbije na teritoriji na kojoj žive Srbi južno od Ibra, ali ne možemo da tražimo celu teritoriju Kosova i Metohije i 1 500 000 Albanaca sa KiM.
Preporuke:
17
33
2 ponedeljak, 30 januar 2012 22:44
Slavomir Srpski
Nije dobro da jedan novinar samo postavlja pitanja a ne trazi odgovore, intervjue ljudima koji tamo zive i td..Ocekujem da nama novinar daj podatke a ne obrnuto. I ja se kao pojedinac pitam, zasto ne izlaze na refrendum i Srbi u enklavama, juzno od Ibra? Ko tu koci treba novinari da otkriju i obavste javnost. Moje skromno misljenje je da ovaj rferendum ima prevashodno ulogu oko akcije na barikadama, koje realno ne dozvoljavaju ni Pristini ali ni Borko_Taticev kabinet "dogovoracima" da ostave svoje zamisli, bez volje onih koji su najblizi tim administrativnim granicama. Mozda i gresim u toj ideji, ali to je onda bas zbog toga sto nam novinari nisu doneli jasne informacije zasto i Srbi juzno od Ibra nisu aktivirani za refrendum koji je i za njih bitan kao i one severno od Ibra.
Preporuke:
24
7
3 ponedeljak, 30 januar 2012 22:46
Kosovo i Metohija
Jeste li vi Milane procitali drugi deo teksta? Nije problem u severu nego u albanizaciji Srba koji zive u drugom delu pokrajine i pomaganju zvanicnog Beograda u tome. Ocigledno ne poznajete dobro situaciju na terenu.
Preporuke:
34
7
4 ponedeljak, 30 januar 2012 22:47
Jasna Simonović
Kao i uvek besprekoran, nažalost tužan, informativni tekst,gdjo Janja...Nadam se da vaše rečenice odlaze mnogo dalje od nas koji jedino što možemo je da vas razumemo i da takođe budemo tužni što ste stavljeni u rascep "nemogućih misija"...
Potpuno je razumljivo u takvim teškim prilikama dozivati majku...i maćehu...koliko god nad maćehom još uvek stajao mač (ne)pravde...
Meni je s te "vaše strane posmatranja" nekako dobro što postoje Albanci između jer ko zna da li bi se pojavio neki vispreni "Linkoln" da pomiri "sever" i "jug"...
Izuzev za "zastareli" referendum u vreme Jugoslovana, ja nisam čula za još jedan referendum grašana za nezavisnost Kosova, izuzev deklaracije 10 potpisnika, možda grešim? Ali sigurno ne grešim da je Deklaracija o nezavisnosti SAD mnogo pravno i hronološki utemeljeniji dokument, a tamo sam onako i majčinski (a i maćehinski bih, ali nemam to zvanje)poturila i sever i jug i istok i zapad naše države Neutralne Srbije za svaki slučaj!
Baš za svaki!Sve najbolje
Preporuke:
17
6
5 ponedeljak, 30 januar 2012 23:00
Milan
@Kosovo i Metohija

Optužili ste me da nisam pročitao tekst i da ne poznajem situaciju na terenu.

Ipak, mislim da samo niste razumeli (tj. mislim da niste želeli da razumete) poruku koju sam poslao.

Možda ja nisam pažljivo čitao tekst. A možda Vi niste pažljivo čitali komentar.
Preporuke:
10
13
6 ponedeljak, 30 januar 2012 23:21
Slavomir Srpski
@Milan: ako sam vas razumeo vi zelite podelu Kosmeta po granici Ibra, i posebne uslove Srbima u enklavama i SPC, a prestali deo Albancima? Ali kakve to veze sada ima sa ovim referendumom koji nije teritorijalno ogranicen vec nacionalno opredeljen: nepriznavanje vlsati pristinske mafije, u skladu sa postojecim Ustavom drzave u kojoj zive. Nikakav podela nije nikome predstavljena ni obrazlozena, niti Ustavom moguca. O tomem se ne diskutuje u ovoj temi.
Preporuke:
20
4
7 utorak, 31 januar 2012 00:04
Goran Stanković
Živim južno od Ibra, i prosto ne mogu, a da ne ukažem na našu odgovornost za stanje u kome smo se našli. Gde nestade ogromna politčka i intelektualna energija, zašto se centar političke i nacionalne borbe preselio na sever Kosova. A bio je pre rata u Prištini, nakon rata u Gračanici. Ako neko to veže za tzv. intelektualnu elitu, odnosno Univerzitet, nije u pravu, jer pre rata, a i odmah nakon njega, kao i danas, tzv. elita izdala je narod bežanjem i kukavičkim ponašanjem. Da potsetim, tada su političku borbu vodili ljudi okupljeni oko Eparhije raško-prizrenske (vladike Artemija) i Srpskog pokreta otpora (Momčila Trajkovića). Vladiku Artemija su oterali,a Trajkovića smo uklonili. Imalo bi im puno šta zameriti. Ali, njihovim "nestankom", usahnula je i energija. Od tada južno od Ibra,"miševi kolo vode"!Kome to odgovara:političarima u Beogradu, srpskim karijeristima sa Kosova, albanskim separatistima... Ugušen je srpski otpor! Na delu je uspostavljanje vazalstva nad obezglavljenim narodom!
Preporuke:
57
1
8 utorak, 31 januar 2012 00:28
Mario Kalik
Autorka ima ispravan i pošten pristup. Kakav je to način, bolje rečeno bezobrazluk, da se Kosovo deli na severno i južno od Ibra. Ko je i gde obeležio tu granicu?! Ako postoji u planovima okupatorske ili podaničke vlasti, neka ih otvoreno obznane!

Koliko znam, naš narod se na ustavnom referendumu izjasnio da je Kosovo i Metohija deo Srbije, a ne nekakvo "severno Kosovo". To znači da ovakvom "severnokosovskom" politikom vlast (po ko zna koji put) gazi narodnu volju i Ustav Srbije.

Hoćemo li danas-sutra, kad se bude "rešavao status Vojvodine", deliti Vojvodinu na severnu, većinski nesrpsku i južnu, većinski srpsku, i odreći se ove prve?

Ćosićevska podela Kosmeta je nakaradno i kapitulantsko, da ne kažem izdajničko, rešenje. Time se priznaje da značajan deo pokrajine ne treba da pripada Srbiji. Ćosić iz svoje fotelje može da poručuje šta hoće, ali nema pravo da se nameće umesto Srba "južno od Ibra" i svih onih koji ih podržavaju. Utoliko pre što ovi Srbi najviše pate i stradaju.
Preporuke:
19
6
9 utorak, 31 januar 2012 00:44
Mario Kalik
Ćosić inače ne treba da uobražava da je Otac nacije, pogotovo ako igra ulogu njenog očuha.

Jedina ispravna politika je celo Kosovo ili ništa! Naravno, u današnjem istorijskom trenutku, tj. sve dotle dok se ne prevaziđe netrpeljivost između Srba i Albanaca, dok ne sazri plemenita i pravedna ideja o balkanskoj federaciji unutar koje bi se relativizovale granice između balkanskih država, a samim tim otklonili uzroci viševekovnih krvavih sukoba (ako ova ideja ikada sazri). Danas je projekat Nezavisne Države Kosovo deo strategije imperijalističko-kapitalističkog Zapada i zbog toga svaki istinski levičar mora odlučno da mu se suprotstavi.

Ako ova ideja "celo Kosovo ili ništa" nije realna, onda treba odbaciti takvu realnost, a ne ovu ideju. U tom slučaju Srbi treba da se isele sa čitavog Kosmeta, a vlast i narod Srbije moraju kako bilo da im pomognu. U Srbiji ionako ima dovoljno napuštenih kuća i njiva, kao i radnih mesta, koje inače treba silom osvojiti od kapitalista ako već ne ide milom.
Preporuke:
9
13
10 utorak, 31 januar 2012 00:48
Turas
Gospodine Gaćeša,nama na NSPM je jasna taktika"zavadi pa vladaj",zar nije ista između "severai juga"na Kosmetu zar se to ne radi i sa Vojvodinom,Republikom Srbskom. Ko do sada nije prozreo tadićevsku politiku ili je drugo srbijanac ili neznalica.Zato i mene kao srbskog nacionalistu brine ravnodušnost,da to tako nazovemo,nacije.Sve veća osionost i drska antidržavnost(Čeda)koji sada napada R.Srbsku sutra će da negira Srbiju.Ovo Jovanović radi po migu od svojih naredbodavaoca.Mi ćutimo,čučimo pored TV sa glupačkim programom,ili programom za zatupljivanje(amidža šou i sl.bahanalije)i otuđujemo se jedni od drugih,jer tv nam je drug.Postajemo tupavi i nesposobni na saradnju-ujedinjavanje Jer samo tako možemo da se suprostavimo ovoj "demokratskoj" pošasti.
Preporuke:
19
3
11 utorak, 31 januar 2012 09:51
Milan
@Slavomir

Slavomire, ne pojednostavljujte ovu temu. Naravno da je referendum samo deo jedne šire priče i otud moj komentar. A sama autorka iznosi svoje žaljenje zbog podele Srba po granici na Ibru, otud i veza mog komentara sa tekstom. Ako želimo podelu Bosne i Hercegovine po entičkim kriterijumima (odvajanje Republike Srpske) jer ta država ne može da funkcioniše zbog nepremostivih razlika između naroda, otkud nam pravo da tražimo druge aršine za Teritoriju Kosova i Metohije.
Preporuke:
2
13
12 utorak, 31 januar 2012 10:04
Saša
Trebalo bi da je nama na NSPM, pored ovoliko dobrih tekstova o stanju na Kosovu jasno o čemu se radi. Ako nama nije jasno, kako će biti tek onima koji prate B-92, Studio B, Blic...Ipak izgleda da nije sve jasno;
- KiM su delovi naše zemlje pod klasičnom okupacijom (vojnom, ekonomskom humanitarnom...)
- Referendum na severu podržavaju svi Srbi na KiM, osim nekoliko političara (Rada Trajković iz DHSS, RAnđel Nojkić iz SPO), ali se on na severu može tehnički uraditi(niko vas neće ubiti na glasačkom mestu, a na jugu hoće);
- Srbi na KiM in ajugu i na zapadu a i na severu, shvataju da je trenutak kritičan, jer u tzv, pregovorima, naša strana predaje KiM korak po korak ne hajući za Ustav i državu, a tamošnji narod to s pravom povezuje sa nestankom sa tih prostoraM; i
- Rezolucija 1244 je moćan argument u našu korist, iza koga stoje neke od najmoćnijih država sveta a i najveći broj državca u svetu. Ali, ako mi iza nje ne stanemo, neće ni drugi. A i zašto bi. "Sam pao, sam se ubio"!
Preporuke:
36
3
13 sreda, 01 februar 2012 02:23
Bob
Hvala komunistima, što nemamo izlaz na more. Zato smo vojni miševi čak i kad nas Rusija podržava.
Preporuke:
7
1

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner