Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Da li je raspad Jugoslavije nešto najbolje što nam se desilo u proteklih 69 godina?

Komentari (63) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 petak, 03 februar 2012 12:21
Nn
Čim su antisrpske snage, na čelu sa Borisom Tadićem, došle na vlast u Srbiji, osetila se velika šteta na račun srpskog naroda u svim sferama života pa i što se tiče položaja ćirilice.
Preporuke:
93
3
2 petak, 03 februar 2012 12:44
Miloje
1)Slobodan Milošević je izvadio (spasio) Srbiju i Srbe iz procesa uništenja u koji je sistematski bila stavljena Brozovom antisrpskom diktaturom. Objedinjavanje Srbije 1987/88 je taj proces zustavio. Za tu državničku ulogu Slobodan Milošević MORA dobiti spomenik u SLOBODNOJ SRBIJI.
2)Ništa albanski separatisti ne bi mogli uraditi protiv Srbije da se Amerika (USA) sa NATO potencijalom nije umešala u Srbiju. DOKAZ ZA TO JE BOMBARDOVANjE SRBIJE 1999. GODINE.
3)Objedinjavanje Srbije u jedan pravno-politički sistem NIJE predstavljalo "razbijanje Jugoslavije". Ovo je moglo biti "razlog" SAMO ONIMA kojima nije odgovarala ravnopravnost Srba, SAMO ONIMA kojima NIJE odgovaralo da se proces uništavanja Srba i Srbije zaustavi. Zato su ONI pokrenuli postupak razbijanja SFRJ.
4) Ako bi došlo do podele Kosova i Metohije, onda bi to bilo, odnosno onda to MORA biti tako da Srbi dobiju zemlju koja je u njihovom vlasništvu i da Država dobije svoju imovinu, SPC svoje manastire i crkve, pa se LINIJA DEOBE POVLAČI
Preporuke:
80
11
3 petak, 03 februar 2012 12:51
Miloje
4) Ako bi došlo do podele Kosova i Metohije, onda bi to bilo, odnosno onda to MORA biti tako da Srbi dobiju zemlju koja je u njihovom vlasništvu i da Država dobije svoju imovinu, SPC svoje manastire i crkve, pa se LINIJA DEOBE POVLAČI TAKO DA TO OMOGUĆI. Pri tome se predpostavlja da bi došlo do preseljavanja jednog manjeg dela stanovništva iz jedne oblastu KiM u oblast koja pripada njihovoj državi. LICEMERJE je da neko "u ime humanizma" osporava ovakvu akciju preseljavanja stanovništva, koje bi se izvelo po volji stanovnika. Ovakvim LICEMERJEM SE UPRAVO PRIKRIVA ZLOČINAČKA NAMERA PREMA SRPSKOM NARODU.
Može se prihvatiti i priznati SAMO pravedna podela, a ne podela (otimanje celog KiM) koju SILOM NAMEĆU NATO DRŽAVE PREDVOĐENE AMERIKOM (USA).
Preporuke:
62
3
4 petak, 03 februar 2012 13:00
Starac Milija
Ne znam čemu služi ovako traćenje vremena i prostora beskorisnim diskusijama. Mi čak ne znamo ni ko je Jugoslavijom i Srbijom vladao u 20.vek, odnosno ko je donosio ključne odluke - pa bar o tome da razgovaramo imalo bi nekog smisla.

Kad je reč o spekulacijama, bolje bi bilo da se razmišlja (po sistemu moždane oluje=Brain Storming) šta će Srbija i srpski narod posle raspada EU, jer o tome Slovenci uveliko razmišljaju.
Preporuke:
39
4
5 petak, 03 februar 2012 13:16
Little big Serb
Jos neko pitanje, na koje necemo dati odgovor nego vise mogucih pravaca za razbijanje glave?


Kako gledate na raspad JUgoslavije

a.Odlicno, ionako ne znam latinicu.
b.Ocaj, imao sam vikendicu na moru.
c.Ne znam, jos nije gotovo, Vojvodina da ode i Sandjak pa ce se zna ondak
Preporuke:
10
43
6 petak, 03 februar 2012 13:32
Milorad Bogdanović
Zahvalio bih se autoru i NSPM što se konačno i otvoreno počinje pisati i govoriti o onome što svi treba dobro da znamo, a to je naše pismo i naša Postojbina.
Ali čitajući ovaj tekst, imam veliku zamjerku zbog vraćanja 69 godina u nazad, a klica je započela mnogo godina prije.
Još početkom i sredinom 19 vijeka Kroati su posijali klicu jugo-slovenstva, kada su se Srbi počeli oko toga okupljati, da bi kao pobjednici posle Prvog svjeskog rata , spašavajući poražene (katolike i muslimane, svoje neprijatelje),uhvatili se na mamac, koji nas je doveo do progona.
Nebi želio da me neko pogrešno shvati, ali sami smo krivi, ali nikada nije kasno da se greška ispravi. I ovo je jedan od dobrih puteva.
Preporuke:
48
5
7 petak, 03 februar 2012 13:34
Joviša Vidić od Rudina
Jugoslavija je bila rak rana na: nacionalnom, kulturnom i privrednom biću srpskog naroda. Posle skoro sto godina razjedanja tom opakom bolešću, primena "prirodnog leka" se pokazala kao najefikasnija terapija. Istina, da se "terapija", ponekad nestručno primenjivala, što je imalo fatalne posledice za mnoge. Posle svega rezultat je ostao pozitivan, koji garantuje budućnost Srbiji i srpskom narodu. Sve što se je desilo srpskom narodu u poslednjoj deceniji prošlog veka, desilo se na vreme. Svedoci smo da još uvek - i to samo kod Srba - ima jugonostagičara koji svojim prisustvom na koncertima provincijalnim izvođačima obezbeđuju egzistenciju, koju očito nemogu da obezbede u svojim kasabama.
Preporuke:
46
7
8 petak, 03 februar 2012 13:48
dokazi !!!!
(odnosi se na odeljak o ćirilici)
Prvi put vidim ove vredne podatke. Veoma je značajno što oni (sada) postoje i što su (konačno!) izneti u javnost.
Dobro bi bilo znati ko je uradio navedenu statistiku, koji je njihov izvor - pojedinac, institucija, da li je reč io knjizi, radu, da li potiču iz Narodne biblioteke ...
Preporuke:
33
2
9 petak, 03 februar 2012 13:59
Den
Pa zar Srbija ne ide u jednu veliku "Jugoslaviju",(EU)gdje ce da izgubi sve ono sta ste predvideli ovim kolumom, i opet smo duboko u spletkama ...
Preporuke:
40
2
10 petak, 03 februar 2012 14:02
Pametnom dovoljno.
Hvala NSPM-u za ovaj članak, naročito za deo o ćirilici. Jasno je iz navedenih podataka da je njena sudbina zavisila isključivo od ideološko-političkih razloga i trenutnih vladara, odnosno da je potpuno nedemokratski, nasilno, lukavo, prikriveno koliko je bilo moguće, potiskivana i uklanjana. Reč je o kulturnom zločinu (možda se može istinito govoriti i o genocidnoj nameri?) bez presedana u Evropi 20. veka - promeniti nasilno jezički i kulturni identitet celom jednom narodu!
Od strane okupatora, komunista i DOS-a.
Pametnom dovoljno.
Preporuke:
36
2
11 petak, 03 februar 2012 14:06
Vasilije Kleftakis
@dokazi !!!: “…(odnosi se na odeljak o ćirilici) …. Dobro bi bilo znati ko je uradio navedenu statistiku, koji je njihov izvor - pojedinac, institucija, da li je reč io knjizi, radu…”
Posao je, na sramotu srpskih “nadležnih“, uradio pojedinac, amater-bibliograf o “svom ruhu i kruhu“ ( a nije ni mnogo koštalo), uz diskretnu pomoć nekih osoba iz Narodne Biblioteke Srbije (jer, to je još bio period strahovlade onog Ugričića), a izvor je baš na ovom sajtu: http://www.nspm.rs/kulturna-politika/plansko-ili-slucajno-zatiranje-srpske-cirilice.html
Pročitajte to, kao i ovo (opet na NSPM-u): http://www.nspm.rs/kulturna-politika/srbija-latinica-i-qlatinicaq.html
Razmislite, i: postanite član Udruženja “Ćirilica“!.
Preporuke:
39
2
12 petak, 03 februar 2012 14:22
paja patak
„Da li je raspad Jugoslavije nešto najbolje što nam se desilo u proteklih 69 godina?“ Nije najbolje, jer je jako zadocnilo. Bolje rečeno: do toga nikada nije ni trebalo da dođe da Jugoslavija nije bila formirana 1918-e godine. Jer, to je bilo nešto najgore što je Kraljevin Srbiji i srpskom narodu moglo da se dogodi. Plaćeno je životima, bolje rečeno – za to je straćeno uzalud oko 33%, aktivne, plodne muške populacije Kraljevine Srbije (stotine hiljada, unesrećeno bar toliko porodica), da bi dvadesetak godina kasnije, tokom Drugog svetskog rata bilo još “doplaćeno“ otprilike jednim milionom od strane Hrvata zverski pobijenih Srba (ne samo od “ustaša“, nego baš: od Hrvata i rimokatoličkog hrvatskog klera, uz blagonaklonost Vatikana) u NDH. Da li je raspad Jugoslavije nešto najbolje što nam se desilo u proteklih 69 godina? Nije najbolje, ali je dobro...bolje ikad, nego nikad.
Preporuke:
43
3
13 petak, 03 februar 2012 14:23
Zoran Đorđević
Korektan članak, ali se sa ovim ne bih složio:
Eksperiment samoupravljanja, premda je imao plemenite namere, nije doneo neki veći ekonomski napredak u Jugoslaviji.
Mislim da nam je i samoupravljanje bilo nametnuto od onih od kojih smo uzimali one silne kredite i dobijali "bespovratnu pomoć", jer su znali kave će posledice to da proizvede. Ko je radio u to doba znaće na šta mislim.
To svakako jeste pitanje za širu raspravu.
Preporuke:
21
6
14 petak, 03 februar 2012 15:18
zakeralo
(dokopah se ćirilice)
Naravno da je najbolja stvar koja nam se desila raspad Jugoslavije.
Ali se ne slažem sa mnogo čim iz teksta, suviše je fokusiran na ekonomiju, pravo i političke odnose, a zanemaruje npr verske i (među)nacionalne.
Ali idem redom:
Prvo je bratstvo i jedinstvo bilo laž, braću ne pravi mali Joža, nego ih rađaju majke, i pošto je tako, onda je Juga bila "teram te da živiš sa dušmanima" varijanta. Kao Bosna danas, dakle. To ne biva večno. Brak je tu prava paralela - ne može na silu, jednostavno. Čim "zagusti" to mora da pukne.
Drugo, jugoslovenski identitet kod Srba takođe nije mogao večno. Prosto, onih hiljadu i kusur srpskih i Pravoslavnih godina pre toga prevaglo bi kad-tad, a to vidim profesori ne pominju. Lično mislim da bi se Srbi osvestili i probudili iz Jugo-matriksa u svakom slučaju kad i Rusi.

Sve u svemu, sad nam je tako kako jeste, tu smo gde smo i tako je kako je, partija traje, dušmani su poznati, karte su na stolu.
Dušmani igraju, a mi?
Preporuke:
37
1
15 petak, 03 februar 2012 15:20
Biljana Nikolić -za Vasilije Kleftakis
Poslušala sam Vas i poslala elektronsku pristupnicu udruženju Ćirilica.
Preporuke:
25
1
16 petak, 03 februar 2012 16:22
vrabac
Ma nama su uvek drugi krivi,Vatikan,ustaše,nemačka.
Naša najveća greška Jugoslavija ? Ugrožen ko srbin u Jugoslaviji"
Preporuke:
10
23
17 petak, 03 februar 2012 16:31
Mićunović
Srbi, svi koji znate ćirilično pismo, pišite ćirilicom. Niko vam ne brani. Mrdnite malo mozgom, ništa neće da vam fali. Kada pišete englezima - obaverzno na engleskom i latinico, Rusima pišite ćirilicom. Imao sam profesora ruskog jezika na ekonomskom fakultetu 62. Studenti polagali pismeni iz ruskiog. Jedan pao. Pisao latinicom. Zato - vi koji znate ćirilicu,pišite ćirilicom. Ko ne zna - ne možemo mu ništa, neka piše kako zna i ume.
Preporuke:
22
1
18 petak, 03 februar 2012 16:50
pozdrav i podrška
petak, 03 februar 2012 Vasilije Kleftakis
"Posao je... uradio pojedinac, amater-bibliograf o “svom ruhu i kruhu“, uz diskretnu pomoć nekih osoba iz Narodne Biblioteke Srbije (jer, to je još bio period strahovlade onog Ugričića), a izvor je ... Postanite član Udruženja “Ćirilica“!."

Hvala Vam za podsećanje na navedene članke, poštovani g.Kleftakis. Obradovan navođenjem vrednih podataka u objavljenom razgovoru, na trenutak sam ih smetnuo s pameti.
Da nam je više takvih kao što ste Vi i "osobe iz Narodne biblioteke", stvari bi se u korist Srbije kretale znatno brže i bolje!
Srdačan pozdrav, Ljubiša V. Jovanović, http://srpskacirilica.org.rs/
Preporuke:
19
2
19 petak, 03 februar 2012 17:14
marin
jugoslavija ili velika srbija su bile iluzije plaćene brojnim životima i ogromnim materijalnim štetama ne samo za srbijance nego i za sve njihove susjedne narode.statistika ne laže.npr.teritorij srpske državeu granicama iz 1911 ako se promatra izdvojeno je nacionalno homogen i nakon širenja srpse države i čak i nakon stvaranja jugoslavije na tom području je više od 90 posto srbijanaca .ali unutar proširene srbije prije izbijanja prvog svjetskog rata sba je bilo malo više od 60 posto a sve ostalo su manjinski narodi.drugim riječima što je srbija bila veča država postotak srbijanaca je bio manji
Preporuke:
5
18
20 petak, 03 februar 2012 17:34
MR
Dobra analiza, hvala NSPM što donosi ovakve članke za neformalno obrazovanje. Verovatno je sve moralo ići putem koji autor prikazuje. Naš narod je imao jednu izreku: Ko će složiti rogove u džaku? Rogovi su balkanski narodi, a džak je bila Jugoslavija. To je velika šteta. A evo zašto. Amerika je moćna zbog veličine tržišta. Zapadnoevropske zemlje pokušavaju da se ujedine iz istog razloga, pa i Srbija želi da im se priključi. Jugonostalgičari su imali želju da stvore ekonomski jaku Jugoslaviju. Išlo se čak tako daleko da se stvori jedna jugoslovanska nacija umesto šest. Ljudi su želeli da unište nacionalnu netrpeljivost. To su bile plemenite ideje. Ali svako je vukao na svoju stranu. Sećam se 70ih godina kad se govorilo da su zarade bile dva puta veće u Hrvatskoj, u Sloveniji čak i tri puta, nego u Srbiji. Zapad je ekonomski bio daleko uspešniji i delovao je kao gravitaciona sila, dosta razorno po zemlje u okruženju. Otuda je Jugoslavija od samog početka bila osuđena na propast.
Preporuke:
9
2
21 petak, 03 februar 2012 20:34
ivan3012
Voleo bih da gresim,ali imam neki oduran osecaj da ce posle propasti eu slovenci i hrvati pokusati ponovo da nam se prisljamce..Od takve pomisli svakom normalnom srbinu se dize kosa na glavi..A u koliko zuti pobede na izborima,to je vec realno moguce..Cak i iz nekih evroatlanskih kuhinja ima nekih natuknica po tom pitanju..hrvati i slovenci bi ponovo da se nakace i da eksploatisu Srbiju i njena bogatstva..Ne kazem da se treba gurati na njihova trzista,samo im ovde treba uvesti zesce poreze,i obavezu da deo profita ulazu u srpsku privredu..Ako im ne odgovara neka sele firme u Austriju i Italiju..Malo morgen,sto bi rekao Sloba..Kako kaze Memorandum SANU /sjajna analiza u svakom pogledu/ rat je poceo kad su slovenci i hrvati izgubili povlascen polozaj i mogucnost bezobzirne eksploatacije Srbije putem makaza cena.Ta hrvatsko slovenacka potuljenost je nesto najodvratnije i najpogubnije sto je Srbiji moglo da se desi u perfidno postavljenoj zamci zvanoj jugoslavija.TJ.Bratstvo jedinstvo.
Preporuke:
22
2
22 petak, 03 februar 2012 20:45
poučan nedeljni list
petak, 03 februar 2012 16:34
Išlo se čak tako daleko da se stvori jedna jugoslovanska nacija umesto šest.


mislim da ste vi (kao i većina) još jedan primer JU promašaja. Naime, mogla je biti samo jedna JU nacija, a šest naroda.

Jer postoji značajna razlika između pojma nacija, i naroda !
Preporuke:
5
8
23 petak, 03 februar 2012 20:52
Nenad
Govoriti o raspadu Jugoslavije a ne spomenuti Srbe iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine je veoma loše.
Preporuke:
18
3
24 petak, 03 februar 2012 22:03
Vladan Zr
Ekonomista Madžar očigledno ne smatra Vojvodinu sastavnim delom Srbije. Da je smatra, morao bi primetiti da je ovo područje, po površini i broju stanovnika približno veličini Slovenije, imalo natprosečni BDP i prosek zarada u odnosu na SFRJ. Prema podacima pokrajinskog Zavoda za statistiku (ugašenog početkom devedesetih), 1987. godine prosečne plate i penzije u Vojvodini bile su 40 odsto veće od proseka SFRJ. Ekonomski analitičari će po svemu sudeći jednom morati da objasne kako je pre dve godine došlo do prelomne tačke, kada su zarade u Vojvodini počele da zaostaju za republičkim prosekom.Ekonomsko upropaštavanje Vojvodine, brutalno bagatelisanje svih njenih resursa radi finansiranja Miloševićeve soldateske i pljačka pokrajinskih fondova bili su cena “konsolidovanja srpstva”.Srbi u Vojvodini dobili su ono što su želeli, i tu nema šta da se prigovori. Ipak, nije lepo da ekonomisti poput Madžara ni danas, posle svega što je sa njom uradjeno, u svojim analizama
Preporuke:
5
13
25 petak, 03 februar 2012 22:11
Vladan Zr
Na osnovu ovih analiza, lako je zaključiti da u Beogradu danas elita ima mentalitet beogradskog pašaluka, iako teritorija Srbije nije svedena na njega.
Kako drugačije objasniti da se Vojvodina u glavama ovih analitičara ni danas ne tretira kao sastavni deo Srbije, niti se u ovim analizama pominje srpsko pitanje u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori?
Preporuke:
17
1
26 petak, 03 februar 2012 23:03
Troglavski
Raspad je dobar, ali nije dobro to sto se desio rat.
Rat koji je kostao 50 milijardi eura, plus hiljade nevinih zrtava. A moglo je bolje. A to bi kostalo jedno 20 milijardi, sto i nije neka cifra u odnocu na cijenu rata. A i sve te pare bi ostale u zemlji!

OVAKO:
1. Priznati Sloveniju, CG i Makedoniju. Zdravo djaci!
2. Drzava Hrvatska bi bila priznata pod uslovom da Srbima ponudi 2 opcije:
A. Dobijas 20000 eura PO CLANU da se odreknes srpske nacionalnosti, ali u roku od mjesec dana moras da primis katolicanstvo. Imovinu zadrzavas.
B. Dobijas 30000 eura po clanu, odrices se imovine i moras da napustis Hrvatsku u roku od 2 godine
Sve ovo bi kostalo 8 milijardi eura, duplo manje nego sto je kostao rat u Hrvatskoj
3. Isto kao pod 2 vazi za Hrvate i muslimane u Srbiji Ovo bi Srbiju kostalo oko 3 milijarde eura
4. Bosnu podijeliti po etnickom principu na tri dijela i primijeniti isti princip, dobijas 20000 ili 30000 eura
5. 20 po turu za sve koji ne postuju dogovor
Preporuke:
4
12
27 petak, 03 februar 2012 23:18
Slavomir Srpski
Pitanje kako je postavljeno je prilicno naivno: da li je NAJBOLJE resenje? Svakako da ne, jer ne bi bili u ovakvom srpskom posrnucu i nevoljama. Ali da dam odredjen odgovor. NIJE. Bolje resenje je bio da Jugoslavija teritorijano ostane i da se vrati na onaj predboljsevicki (pred Avnojski) model unutrasnjeg razbijanja na "socijalisticke respubljike". Jugoslaviju nije stvorio Tito ni boljsevizam vec Srbija u I.SV ratu, pa ako je boljsevizam umro 80tih, onda se moralo statusno vratiti na pojam drzave koji je postojao pre FNRJ konstituisan na Avnoju 43. Dakle jednistvena drzava konstitutivnih naroda Srba, Hrvata i Slovenaca. Bez ikakvih "socijalistiockih respubljik" unutrasnjih granica podela najveceg konstitutivnog naroda, koji je tu Jugoslaviju OSLOBODIO i stvorio sopstvenom krvlju (ostala dva konstitutivna naroda to NISU, naprotiv).
Preporuke:
7
2
28 subota, 04 februar 2012 01:03
MR
@Poučan nedeljni list. Ja mislim da ste me dobro razumeli, ali iz nekog razloga želite da raspravljate značenje reči. Ako ste još uvek u posedu starog jugoslovenskog pasoša u njemu stoji Državljanstvo: Jugosloven, a ne nacija ili nacionalnost. Tako nešto može se naći u zemljama na području engleskog jezika. Takođe je bilo, bar u moje vreme, da je Narodnost: Srpska, tj. jedna od šest. U ostalom, narod(nost) i nacija je jedno te isto. Drugim rečima, jugoslovenska nacija nije nikad ni postojala, mada je pokušaj bio napravljen - u Titovoj Jugoslaviji. A što taj pokušaj nije uspeo, nemojte mene da krivite, krivite sami sebe, vi ste živeli u toj zemlji, ja nisam. A sad ću reći nešto što će mi doneti mnogo negativnih ocena: Da je ostvarena jugoslovenska nacija, Jugoslavija bi i danas postojala. Sitni narodi, sitne duše. Naročito oni drugi.
Preporuke:
8
1
29 subota, 04 februar 2012 04:45
Marko Gay
@ MR

Da je ostvarena jugoslovenska nacija, Jugoslavija bi i danas postojala.


Sasvim tacno.

Zadatak drzave je da asimiluje nacije koje u njoj zive i od njih stvori jednu naciju.

Ako u tome ne uspe, drzava ce se raspasti.
Preporuke:
7
2
30 subota, 04 februar 2012 11:05
Filip
Neverovatno! Da je opstala Jugoslavija, Srbija bi bila dezintegrisana, a sada - kad Jugoslavije više nema - nije dezintegrisana, i nije svedena na Beogradski pašaluk! Pa ako je tako, onda u redu, šta hoćemo više, treba da slavimo raspad Jugoslavije, samo da žalimo što nismo odmah videli da su Slovenci i Hrvati, a i Albanci zapravo radili u korist Srba. Ova dvojica profesora treba da otvore teatar apsurda i da igraju u njemu, dobro bi im išlo. I još nešto - na II zasedanju AVNOJ-a nije proglašena Demokratska Federativna REPUBLIKA Jugoslavija, nego samo Demokratska Federativna Jugoslavija, a pitanje republikanskog ili monarhističkog uređenja ostavljeno je za referendum, koji je održan tek 1945.
Preporuke:
5
4
31 subota, 04 februar 2012 12:40
cofi
Jugoslavija je grob srpskog naroda. Samo smo stete od nje imali. Moji preci su dzabe ginuli u svim ratovima da bi jedna polupismena elita predala sprske institucije nasim buducim zemljacima, odnosno neprijateljima, kako bi ostvarile svoje nacionalne ciljeve. Tako da se slazem sa autorima da je svakako bolje da je taj monstrum od drzave preminuo. Jedino zalim da smo mi Srbi od crkotine najmanje dobili a najvise smo platili. Elem, covek uci dok je ziv. Nadam se, da cemo se probuditi i stvoriti vec jednom jednu cistu, utegnutu Srbiju Srba, koja ce moci da brani i da hrani nasu bracu, ma gde bili.
Preporuke:
7
1
32 subota, 04 februar 2012 12:57
Jasna Simonović
Lepo ste vi sve ovo napisali...Hvala

Kada se izađe na čistinu, a možda dostigne i neki pozitivan pomak, onda čovek uvek može da kaže da je to dobro, da se isplatilo?!...
A i sa stanovišta samoodržanja je tako, jer čovek ne bi opstao kada u tom smeru ne bi verovao...da ga Bog čuva od nečeg goreg...i da su se nevine žrtve isplatile (svaka je žrtva u osnovu nevina?)

Na čoveku je, međutim, da bira put i način kojim će izaći na čistinu...

Ratni, genocidni, kriminalni put to svakako nije...
Pa tako mislim da "naše" amnestiranje jugoslovenskog vrha nije dobro, koliko god SFR Jugoslavija bila stvorena i na genocidu i kriminalu (Jasenova, likvidacije 44, Goli Otok)ne priliči savremenom trenutku i želji čoveka da se uzdigne iz "blata"...
Srbija, kao pravni sledbenih Jugoslavije ima (ne)zahvalnu ulogu da Republiku "sahrani" kako dolikuje (po bilo kojoj religiji ili tradiciji) na ovome svetu...
Potom može izaći čista, kao rođena...
Preporuke:
3
5
33 subota, 04 februar 2012 14:26
au mile
Svaku Jugoslaviju u mutnu Maricu.
Zbog Jugoslavije, Srba danas ima manje za jedan do dva miliona manje. Tako da je svaka rasprava o Jugoslaviji gubljenje vremena.
Što se tiče ekonomije, smatram da su Slovenci oduvek bili disciplinovaniji, energičniji, vredniji, racionalniji, ukupno gledajući bolji, nego što su to Srbi. Ima i toga da je Slovencu lakše naći u Srbiji korumpirane političare i trgovce koji će uz dobru nadoknadu rado plasirati slovenačku ( i ne samo slovenačku već bilo koju inostranu robu)na srpsko tržište. Ekonomski nacionalizam je kod Slovenaca snažno razvijen.
Kada Slovenija, Hrvatska i druge zapadne zemlje odbijaju srpsku robu, to pravdaju navodnim lošim kvalitetom iste. Pa čak i kada su u pitanju kvalitetni poljoprivedni proizvodi.
Umesto frustrastija i nerviranja, naučimo se od Slovenaca, i što je važnije tako se ponašajmo. Pre svega volimo, cenimo i razvijajmo našu proizvodnju. Oprez prilikom uvoza.
Preporuke:
7
5
34 subota, 04 februar 2012 20:38
au mile
@marin
Vaše mišljenje predstavlja paradigmu zapadne propagande koja traje više od dvadeset godina(više od jednog veka ako uzmemo u obzir austro-ugarsku propagandu)
Prekodrinski Srbi su su želeli samo da budu svoj na svome.To što Srbi preko Drine nikad nisu imali državu ne znači da na nju nisu imali pravo.Uostalom, ni Hrvati nisu imali državu hiljadu godina.
Ali ništa se ne može uporediti sa nesrećom koju je pričinio hrvatski klerikalni fašizam. Da je prava i pravde na ovom svetu Hrvati bi zauvek izgubili pravo da imaju državu i bili bi za sva vremena pod međunarodnim preotektoratom za pričinjena zlodela.Da sam Hrvat, od srama i obzira prema svetim srpskim žrtvama tražio bih oprost od Boga, umesto što bih zlikovcima (najvećim u istoriji Balkana, možda i celog sveta) pravio spomenike i njihovim imenima nazivao ulice i trgove.
Preporuke:
9
1
35 subota, 04 februar 2012 21:25
Little big Serb
Najgore sto nam se desilo je osnivanje Jugoslavije! Nojbolje sto nam se desilo je raspad Jugoslavije, Izmedju ta dva smo ga nastradavali. Od kolevke pa do groba vladalo je mracno doba !
Ali sada je gotovo.Cool !Superiska i znam da cete se svi sloziti samnom, u svakom slucaju skoro svi a oni koji ne misle tako, tako misle i ne kazu nista. Zanemeli !
Ocigledno je da jednu federaciju nije moguce odrzati a pogotovu ne jednu federaciju kakva je bila Jugoslovenska federacija. Ovo je dokazano samim raspadom iste ! Jugoslavija vise ne postoji i svi su se analiticari bacili da dokazu istorisku neminovnost radosnog dogadjaja. Ukoliko se neki pomalo razilaze u razlozima, neki krive sve zivo a narocito komuniste, a poneki skoro sve a narocito komuniste, svi se slazu da je to odlicna stvar za sve i svakoga a narocito za zdravlje. Tako da je bas cool ! Postoje naucnici koji u raspadu Jugoslavije vide prirodan, hemiski proces.

nastavice se !
Preporuke:
3
0
36 subota, 04 februar 2012 21:30
Little big Serb
Od jedne mase koju cemo zbog lakseg objasnjenja nazvati narodom , narodnoscu i narodnom manjinom, pre tih promena bilo je oko 80% uverenih graditelja socijalizma, zadovoljnih, vikendasa ili ne, uglavnom moralno podobnih, ocekujuci skromno svoj stancic, uceci engleski zbog ''home sweet home'' i bilo je oko 10% disidenata, koji su javno, malo manje i tajno mnogo vise a sada najvise, izrazavali svoja nezadovoljstva i cekali da dodje do promena pa da posteno kupe stanove od love iz mucke. I doslo je do promene. Sada imamo oko 80% vernika koji mrze komuniste, cepaju clanske karte, prepisuju biografije bivsih disidenata, udruzuzuju se u partije, kupuju Jatove, prodaju svoje limarske radnje, zarad uzvisenih politickih ciljeva, neki za necije pare osnivaju banke, neki snimaju pamatne predlagace novih ustrojstava u istoj zemlji, novu zemlju u istoj zemlji, sve to u svojim televiziskim ustanovama, a u pauzama fudbal , neki merkaju kako da naplate cekanje boljih dana.nastavice se
Preporuke:
2
2
37 subota, 04 februar 2012 21:31
Little big Serb
Mnogi primaju mito, svi daju mito, neki pisu knjige, neki vracaju kralja na belo polje i navijaju za pat opoziciju. I ostatak od oko 10% koji ne veruju da se ovo stvarno desilo.
A mozda se i nije desilo, mozda se Juga, tako su je neki iz ljubavi zvali, kad su bili van granica, a zvali su je Juga i oni u okviru granica U nadI da se oni napolju muce i da nece kintu zaraditi, kazem mozda se ta zemlja, Jugoslavija, Juga nije raspala , Pa i nije ! Razbili su je ko igracku ! Jugoslavija je razbijena sto nije sinonim za raspad. Jedino sto se ne zna ko li je to razbio ? Neko sumnja na amere, ne znam nisam siguran a i to kao cinjenica bi nam pomalo i smetalo da ne mozemo optuzivati ustase, sedose, dodjose, Bugare iz Rumunije, Milosevica iz Pozarevca. Qve samo ne Amere i njima odane  ! Inace sucim cemo pred Merkela ?

Ps
Nemam cirilicu ali cu ipak o njoj nesto reci jos, ako se slazete, pa cak i da se ne slazete, pokusacu !
Preporuke:
2
2
38 nedelja, 05 februar 2012 01:59
sale
Sad mi je, posle serije tekstova u nedeljniku "SVEDOK", (Memorandum, Rezolucija 1244, Sporazum Draskovic-NATO, Tadic-Kondoliza ... serija o otimanju Kosova i Metohije, intervjua...za{to niko, osim cini se Palme Plus NIKAD i ne pomene bilo koji tekst iz "SVEDOK", kao da tog nedeljnika i nema, a u "prelistavanju" stampe citaju se NIN, E-Magazin i drugi minorni listovi koje niko ve} godinama niti cita, niti kupuje. Nije samo Srbija pukla, pukao je i narod kome se serviraju "Svadbe", "menjam zenu", "parovi", grandovi i ostale gluposti. "SVEDOK" je, uz NSPM poslednji svetionik ove napacene Srbije da se naprosto cudim kako ih ve} nisu likvidirali ili kupili!?
Preporuke:
6
1
39 nedelja, 05 februar 2012 12:33
Little big Serb
'ajde malo cirilicu ! Grune kolo, poskacemo na noge lagane, kolo se formira, kolovodja plete korake, potskakuje, kec zavrce i odvija kolo, znojimo se i Srbi smo, din-diri-di-diri … Ali nije to, govori se o pismu, o cirilicnom pismu. O sudbini cirilice, onif crnih tragova, znakova na beloj hartiji. Radi se o sudbini mogusnosti prenosa misli, prenosa ideja, znanja, informacija putem organicije tridesetak razlicitih sara, ka osobama zeljim spoznaje, citaocima. Zasto sudbina ? Zasto pitanje ne glasi :
Kakva je uloga, kakva je pozicija, kakva je raspostranjenost, zastupljenost ; kakva je uloga cirice u Jugoslaviji ? A ne, ne takva formulacija pitanja navodi na razmisljanje o cirilici, njenoj upotrebi, eventuelno o njenoj lepoti, njenim potrebama da se prilagodi svoj fonetski sistem u odnosu na strane jezike i td itd. Ali to nije cilj naseg pitanja. Kad se pita ''kakva je sudbina'' odmah je jasno da je ona ugrozena, da nam neko lose misli, da nam neko smisljeno smestio zvrcku.
Preporuke:
1
3
40 nedelja, 05 februar 2012 12:35
Little big Serb
To pitanje odmah vodi ka resenju, ka odgovoru : zavera protiv Srba ! Ko li se krije iza toga. Ko su ti mracni ucesnici tajnih sedica, tajnih clanova najtajnih ali jasno antisrpskih organizacija. Ne treba traziti daleko : Hrvati i komunisti ! Uostalom statistike govore same za sebe. Autor teksta se poziva na gospodina Markovica i evo kako izgleda ta slika :
1903 godine, uzivancija 99,75% stampano na cirilici. Jedino sto nema vezze sa nama koji citamo i razmisljamo o tekstu koji nosi naslov ( podnaslov u odnosu na celi prilog ) :
Kakva je bila sudbina ćirilice u Jugoslaviji ? Jer, naravno, te godine Jugoslavija nije postojala, sem u podmuklim glavama nekih Hrvata, jos od 19. veka, prema jednom komentaru, ovde, koji ce nas ubediti da je osnujemo pa da se posle ocepe i da nas zeznu. Slede poredjenja broja publikacija na cirilici u odnosu na latinicu. Citat :
Preporuke:
1
3
41 nedelja, 05 februar 2012 12:36
Little big Serb
''U Kraljevini je situacija drugačija – tu se već pojavljuju latinična izdanja. Tako 1914. imamo 99,5 odsto publikacija na ćirilici, a taj procenat je do 1939. pao na 83.8 odsto. Sa 100 odsto 1913. godine, procenat ćiriličnih knjiga je pao na 83.8 odsto 1939. Te godine imate 185 monografskih publikacija štampanih latinicom, a ćirilicom 958.''
Izuzetno lukavo je porediti publikace 1913,1914, kada Srbija kao drzava ima (uglavnom ) samo Srbe kao podanike jer to nije jos uvek Jugoslavija i ocigledan rast publikacija na latinici 1939 kada kraljevina ima i Slovence i Hrvate kao stanovnistvo koje i pise i cita i to na latinici, Ok, autor je prevideo taj momenat i ocekivao da cemo i mi da previdimo i da se zajapurimo : si video sta nam uradise ?
Preporuke:
2
3
42 nedelja, 05 februar 2012 12:37
Little big Serb
Ali tek sa dolaskom komunjara nastaje maltretiranje Vukovaca. Kozni mantili, komesari i Hrvati su nametnuli pakleno osmisljen sistem laganog usmrcivanja cirilice i naravno statistike to pokazuju, latinica uzima nadmocno primat i to se nije promenilo sve dok se nismo oslobodili te Jugoslavije i sada je cool, nemamo vise nikoga dam namece svoje latinice niti Marksove, Pozivam vas da vidite kako izgleda oslododjena cirilica na sajtovima nekih izdavaca, ovde recimo gde je izdat najbolji roman nemackog post-romantizma na beogradskom asfaltu i sa okusom jedva uzdrzane ijevstine ! Evo linka : http://www.laguna.rs/ , Ili sajt Geopoetike ili …Kako pise, kako cita diaspora srpska ? Kakav je uticaj te diaspore na pismo kojim se pise i cita ? Beli medvedi su ugrozeni jer nestaju uslovi za njihov zivot a ne zato sto ih ubijaju komunjare. Kakvi su uslovi za cirilicu ?Kolo, bre, daj cirilicu, din-diri !
Preporuke:
2
3
43 nedelja, 05 februar 2012 13:20
Miloje
ZA "Little big Serb" ("Malog velikog Srbina")
Tvoje tumačenje stanja o razlozima za potiskivanje ćirilice BILO BI USLOVNO PRIHVATLjIVO da si paralelno obradio stanje o UPOTREBI ĆIRILICE I ŠTAMPANjU KNjIGA NA ĆIRILICI U ZAGREBU, ODNOSNO HRVATSKOJ I SLOVENIJI.Ali to "slučajno" NISI učinio.
Kada to učiniš, drugačije bi tvoji sugerisani zaključci izgledali.
Preporuke:
4
1
44 nedelja, 05 februar 2012 14:29
Pavle
Samo ..... moze da tvrdi da je raspad Jugoslavije doneo nesto dobro Srbiji i Srbima.
Preporuke:
0
3
45 nedelja, 05 februar 2012 14:50
Milan
Dakle, sudeći po tekstu, u Srbiji bi bilo konkurencije izjeđu Hrvaske i Slovenije s jedne strane i inostranih kompanija. To bi značilo puno kapitala unetog u zemlju, i niže cene, a velika zaposlenost. Zar nije tako?
Preporuke:
3
1
46 nedelja, 05 februar 2012 15:24
Milan
@Miloje

Umesto što optužujete Malog velikog Srbina, hajde Vi nam napišite nešto o " UPOTREBI ĆIRILICE I ŠTAMPANjU KNjIGA NA ĆIRILICI U ZAGREBU, ODNOSNO HRVATSKOJ I SLOVENIJI."
Evo, ja ovu materiju ne poznajem dovoljno a opet, dovoljno sam razuman da ako mi neko nešto o tome napiše, mogu da analiziram ono što je napisano i donesem sud o tome.
Dakle, čekam...
Preporuke:
2
2
47 nedelja, 05 februar 2012 15:58
Milorad Stanojlović
VRLO, VRLO ZAHVALNA ULOGA!

@Jasna Simonović, subota, 04 februar 2012 11:57

„...Srbija, kao pravni sledbenik Jugoslavije ima (ne)zahvalnu ulogu da Republiku "sahrani" kako dolikuje (po bilo kojoj religiji ili tradiciji) na ovome svetu... Potom može izaći čista, kao rođena..“

Sa oduševljenjem potpisujem (i više od toga) ceo komentar.
Napisan je vispreno i uravnoteženo, sa dubokim teorijskim, istorijskim, etičkim i estetičkim osećanjem i merom.
Ovde nema šta da se priča, ima dosta da se radi.
Što bi Balzak (u fusnoti) rekao: „Umreti ili ponovo zauzeti selo; u pitanju je spas armije! mostovi su porušeni.“
S poštovanjem, uvažavanjem i divljenjem,
SRPSKI LIBERALNI SAVET
Preporuke:
2
2
48 nedelja, 05 februar 2012 17:14
Little big Serb
@Miloje

Ja sam koristio statisticke podatke iz teksta i njih komentarisao, znaci da su to podaci o opsem odnosu izmedju latinice i cirilice u Jugoslaviji kako se kaze u podnaslovu.
Medjutim sada, danas ja vas pozivam da posetite sajtove nasih srpskih ''neovisnih'' izdavackih kuca pa ustanovite, kako, koliko i zasto se stampa na latinici pa posle toga optuzite komunjare ili Hrvate ili neke druge zaverenike ili razmislite.
Preporuke:
3
2
49 nedelja, 05 februar 2012 18:22
nedeljni kolač
nedelja, 05 februar 2012 00:59
sale
"SVEDOK" je, uz NSPM poslednji svetionik ove napacene Srbije da se naprosto cudim kako ih ve} nisu likvidirali ili kupili!?


sve se slažem s vama. ovaj tekst mi je poznat od ranije iz "SVEDOK"-a, i smatram da je veoma invetivan.

međutim nije mi samo jasno jedno: zašto naime "SVEDOK" poklanja toliko prostora Draganu Markoviću-Palmi, ili je to samo moj subjektivni utisak?
Preporuke:
2
1
50 ponedeljak, 06 februar 2012 00:46
Bob
Sunovrat Srba kreće 1918. sa stvaranjem te jugoslavije. Tog....od države. Hteli su - dobili su, milioni su poginuli ni za šta. Ja sam često razmišljao šta se desilo te kobne 1918, i nikad mi nije bilo jasno. Na stranu karadjordjevići, mislim da narod nije bio .....Ne znam. Mislim da je to bilo neko specifično ludilo. To nije situacija koja se razmatra istorijski, politički, geostrateški, crkveno, religiozno.
Preporuke:
1
1
51 ponedeljak, 06 februar 2012 01:34
Aleksandar Stojanović
E vala dobro je da se i neko, u poplavi ove jugonostalgije, setio da da odgovor i da nas podseti na cenu Jugoslavije kakvu su nam komunisti napravili.

Mislim da je jako dobro što je "Svedok" obradio ovu temu, ali se pitam - koji još list u zemlji postoji, koji bi ovako nešto istražio? Uostalom, nije li danaj najpopularnije (a za to se dobijaju i pare iz fondova i donacija) pričati o "krivici Srbije", "suočavanju s prošlošću" i one čuvene propagande priče "kako nam je divno bilo"?!
Preporuke:
3
0
52 ponedeljak, 06 februar 2012 01:36
Aleksandar Stojanović
I da dodam:

Ako se ponovo javi neko ko će da kaže "kako nam je bilo divno u onoj zemlji", sigurno ću da uputiti na NSPM i ovaj tekst iz "Svedoka", pa neka ljudi vide šta nas je čekalo u "toj divnoj zemlji".
Još jednom, svaka čast!!!
Preporuke:
3
1
53 ponedeljak, 06 februar 2012 04:07
Srboljub Savic
Sjajni komentari!
Mi-Srbi, kao da smo "prolumpovali" jios jedan vek.
Srbija, danas nema naciju (dok je Hrvatska i Sovenija
imaju). Srbija je danas "mala Jugoslavija" po etnickom sastavu, sa velikim procentom Srba,izbeglica
iz Hrvatske, BiH i KiM. APV je po bitnim elementima i
glasnosti "vojvodjana", federalna jedinica (Skupstina i Vlada). KiM, nasa tragicna epizoda (nadam se da ce se vratiti u okvir Srbije). Raska oblast, opstine Bujanovac i Medvedja - u i ... Srbije.
Privreda Srbije, razorena u procesu (programiranom)
raspada Jugoslavije, direktno i indirektno (jer su,
Srbija i Srbi, najvise ulozili u Jugoslaviju).
Srbima (samo) "nalepljena" je etiketa gora od nacisticke, na racun "zaborava" ustastva i nacizma.
Citajuci Istoriju Srba, Vladimira Corovica, ne mogu
da ne vidim, celokupnu srpsku borbu, kao ogroman doprinos Juznim Slovenima, koja je kulminisala "ujedinjenjem", uz nedopusteno prastanje zlocina i
zivog Starcevicevog programa-pretece daljih genocida.
S. Savic
Preporuke:
0
0
54 ponedeljak, 06 februar 2012 04:36
Srboljub Savic
D. 2 Deo Srba (pored onih idealista o vrednostima ujedinjenja juznoslovenske brace) podrzao je ujedinjenje verujuci u konacno ujedinjenje svih Srba u jednoj drzavi-garantu opstanka, prava i razvoja.
Umesto toga, sledile su etikete - "solunasi" (medju
nama), "velikosrpski sovinisti", ...uporedo sa neprikrivenim separatizmom, razvijanjem mrznje i
pripremanjem ustasa (formalno zacetog, vec 1921).
Nas-Srbe nije otreznilo ni ubistvo kralja Aleksandra
(nezavisno od njegove stvarne uloge u "ujedinjenju),
pa smo tako "spremni" docekali raspad Jugoslavije,
posle jedva 12 godina (od kada je tako nazvana) i erupciju najstrasnijih zlocina, nesumnivog genocida.
Pavelic se Hitleru hvalio vecom efikasnocu resavanja
"Jevrejskog pitanja" od nacistickog, a "cutao" o
zatiranju Srba (koje je cak kod nekih nacista izazivalo gnusanje).
[Istoricari II sv. rata u Jugoslaviji, prikrili su
raspad, separatizam, izdaje i gradjanske ratove koji su se odvijali tokom svih godina rata.]
S. Savic
Preporuke:
0
0
55 ponedeljak, 06 februar 2012 05:15
Srboljub Savic
D.2 1945, ponovila se "epizoda" 1918 (obe pripremljene). Nova Jugoslavija, gde smo mi-Srbi i dalje imali vecinu, velikodusno poklanja vlast i "oprost" svima-Hrvatima, Bosanskim muslimanima, Albancima i Madjarima (osim Srbima).
Srpski doprinos konsolidaciji vlasti, agrarnoj reformi, nacionalizaciji, ...i verifikacijama kroz
Ustavotvornu Skupstinu i dalje, ne moze se negirati.
Posle veoma teskih prvih pet godina (suse, rusevine, bez ratne otstete, pomoci, zastoja i spoljnim odnosima 1948-50), nastupio je period vidnog privrednog napredovanja.
Kako je brzo postala vidljiva opasnost razvoja samovolje direktora preduzeca, uz vec osetno opste nezadovoljstvo, nadjena je "formula spasa"-"fabike, radnicima".
Ideja radnicke kontrole rada drzavnih preduzeca,
(proizvodnih), vrste upravno-nadzornih organa, nov
polet.
Odsecena od SSSR-a i celog "istocnog bloka", Jugoslavija je ostavljena "tapsanju" zapada, uz
prve pomoci i kredite. Medjutim, "nije islo"
(kao na zapadu)
S. Savic
Preporuke:
0
0
56 ponedeljak, 06 februar 2012 05:41
Srboljub Savic
D.3 Kako je "skripalo", resenej se trazilo u "privrednoj refomi".
Radnicko samoupravljanje se sirilo i menjalo. Trijumf "promena"
dovodi do "sna snova"-"podrustvljavanja" svega i svacega.
Iako nikada nije promenjeno vlasnistvo drzavnih
preduzeca, prihvatili smo "promenu". Da sve bude
"lepse", plate su ukinute, pa su svi zaposleni u
drzavnom-"drustvenom" (prevashodno) sektoru primali
"LD" ili deo profita (cak i kad ga nije bilo ili
kad je bio gubitak). Objektivno, zaposleni su postali akcionari
(pa buduci, neujedinjeni, bez prava prodaje preduzeca).
Nezavisno od sve kritike, deo preduzeca vrednovan
je ma medjunarodnim trzistima i postizao rezultate
koji se ne mogu (i ne smeju) potcenjivati.
Pocetni period razvoja, doveo je do stvaranja kvalifikovanih
radnika i strucnjaka, tako da je, po otvaranju granica 1965, poceo da raste broj zaposlenih napolju i priliv spasonosnih deviza.
Jugoslavija postaje interesantna i "zapadu" i "istoku", a mi samozadovoljni.
S. Savic
Preporuke:
0
0
57 ponedeljak, 06 februar 2012 06:19
Srboljub Savic
D.4 Pomoc, krediti, devizni priliv nasih radnika,
"tetosenje sa zapada", divljenje (a uzivali smo
poseban ugled) na "istoku" i nesporan rad, doveli
su do nesumnjivo, relativno visokog standarda zivota.
Pored zaposlenih u "drustvenom" sektoru, u nekim
periodima, poljoprivrednici, takodje
ostvaruju dobre prihode.
Obrazovanje, zdravstveno i socijalno osiguranje,
takodje obezbedjuju kvalitet zivota vecini.
Bilo kad su nam dolazili ili kad smo odlazili, imali smo i osecaj zadovoljstva zbog postovanja (cak i divljenja).
Ispod svega toga i paarlelno sa lepim zivotom,
tinjalo je i pripremalo se sve sto nam se desilo.
Vojna industrija (pre svega iz Srbije) seljena je
strateski u centar (ali ne iz Maribora). Direktori
srpskih preduzeca su favorizovali gradnju finalnih
(i finijih) proizvoda Slovencima. Slovenci su stvorili monopol u citavoj grani proizvoda.
Nesporno, ustase (za razliku od cetnika) su jacale
svoj rad i zlocine, kvareci "YU idilu" (a mi ...)
S. Savic
Preporuke:
0
0
58 ponedeljak, 06 februar 2012 06:49
Srboljub Savic
D. 5Da smo se zaista otreznili, i nasli svoj put-viziju opstanka i razvoja, mogli bi reci da nije lose sto toliko skupo-materijalno, krvlju i moralno platili raspad.Ako je zaloga boljeg svest, ako marimo za svoj narod, pa znamo sta hocemo, tada je dobro. Nezavisno od stanja ostale juznoslovenske brace,u kavom smo stanju mi-Srbi, danas?Srbi su razdeljeni, gore nego juce.Srpstvo u Republici Srpskoj je pod stalnom pretnjom spolja i, da sve bude gore, dela, iz Srbije.Crnogorci se odricu srpstva.Srbi, muslimanske veroispovesti u BiH, cak i u Srbiji, anatemisu cak i pomen na svoje nesumnjivo poreklo.Izgradnjom nacionalnih drzava Hrvata i Slovenaca, obezbedjen je nestanak Srba na tim prostorima.Srbe, izbeglice, ostavili smo da dugo tavore, u nesreci bez svojih domova, imanja, groblja i sredine.[Deo, kao u doba velikih seoba, krci sebi put i gradi dom i sve oko, od pocetka.]Nas Srbe danas, mrze ili sazaljevaju ...Pa, ?S. Savic
Preporuke:
0
1
59 ponedeljak, 06 februar 2012 23:52
Marko
vidim Srbi naveliko misle da je Jugoslavija bila njihova tamnica. A istina je drugacija, Srbi nikad nece tako dobro da zive ko sto su zivjeli u Jugoslaviji.

A i ono je nategnuto, jedva smo se resili Jugoslavije. Da ko je ono 1991 iz petnih zila zeleo da sacuva Jugoslaviju (resenje: Sloba)
Preporuke:
2
4
60 utorak, 07 februar 2012 10:14
Ivan Petrovic
Svaka cast Svedoku i NSPM!
Dobro je da ima nekog ko ce da otvori oci nama ovde i da nas malo otrezni od te jugonostalgije.

Ne znam sta nekome moze biti sporno u ovom clanku? Osim sto ranije to nismo uvideli...
Preporuke:
4
0
61 sreda, 08 februar 2012 10:31
Jasna Simonović
Milorad Stanojlović,

Najlepše hvala na komentaru obilatom pohvalama meni koje odavno u takvoj bogatoj sadržajem formi nisam primila, pa posebno zahvaljujem i na tome...

Drago mi je da se naša mišljenja po vom pitanju poklapaju, a još više što ste iz njih izašli na čistinu smernice ukazane velikim slovima na početku komentara...
Da, to jeste zavidna uloga i sa stanovišta ovo- i ono- zemaljskih parametara, da tako prosto kažem jer ovo i ono obično ne delim ...

U mojoj "Fusnoti" zahvaliću se na vašoj i Balzakovoj fusnoti...Od koga crpeti izlaz do od ljudi od imena...
Pa bih se samo usudila da dodam da "biti il ne biti čak i onda kad su svi putevi porušeni često prevagne na "biti" preko nekog običnog seljačkog mosta...Taj most obično neko najpre "usnije", a da toni ne znamo od koga je došao, sve dok ne zasija neka zvezda na nebu...Uvezda je zasjala, samo ne znam zašto je više ljudi ne vidi...Armija ljudi čeka da živi kao ljudi...
Sve najbolje, nadam se da ću vas jednog dana upoznati...
Preporuke:
2
1
62 sreda, 08 februar 2012 13:58
Milorad Stanojlović
@Jasna Simonović, sreda, 08 februar 2012 09:31

Hvala, takođe!
Vašoj „armiji ljudi“ koja čeka da živi... dugujemo ovu nadu.
Mislim da još nije dockan da udarimo pravim putem.
Impresioniran sam Vašim talentom da vidite pravi put i to na pravi način.
Siguran sam da će Srbija naći taj put, ali nije svejedno na koji način.
S poštovanjem i uvažavanjem, do skorog viđenja nadam se,
SRPSKI LIBERALNI SAVET
Preporuke:
1
2
63 četvrtak, 09 februar 2012 10:14
Stanislava Nol
Bravo! Odlicna analiza Svedoka.
Ali ovo za cirilicu je porazavajuce!
Preporuke:
1
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner