четвртак, 02. јул 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Годишњица балканских ратова и наша традиција

Kоментари (20) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 понедељак, 14 мај 2012 11:59
Милорад Станојловић
ДРЖАВНА и/или ПРИВАТНА ИСТОРИЈА?

У заједници са једном већом групом удружења, покушавамо већ годинама да се организовано укључимо у прославе значајних историјских датума државе Србије и то преко једног Министарства...
Не успевамо, али нас из Министарства охрабрују да је та ствар у надлежности посебног Одбора Владе и да само треба да наставимо са захтевима и онда ћемо својом упорношћу једног дана успети.
Трпљен – спашен!
Проблем је што у међувремену прођу датуми за обележавање, па рецимо у Бизерту можемо да идемо само као туристи – на камилама.
Са друге стране, имамо практичних искустава, да су нека места и неки датуми „у власништву“ појединих политичких партија и кланова у оквиру њих, те да није лако бити лојалан српски држављанин.
Очигледно, да је историја у државно-приватном власништву, тј. самоуправном друштвеном власништву, а синдикални анархизам, ко и сваки анархизам, води у - фашизам.

С поштовањем и уважавањем,
СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ
Препоруке:
28
3
2 понедељак, 14 мај 2012 12:03
thinking maize@ аутору
Г-дин Вучинић као и увек добар, уз сад једно ВЕЛИКО АЛИ... на самом ПОЧЕТКУ! Цитат: "...традиција се одређује као „све оно што смо, на основу савремених мерила рационалности и хуманости изабрали из прошлости као вредно учења и памћења. Традиција није све оно што се наследило из културне прошлости, већ само нешто од тога, нешто што се одабрало на основу сазнајних и вредносних мерила садашњег времена, признање ономе што је било вредно да и даље вреди." и... ту сам стао! Значи, ОПЕТ се РАЦИОНАЛИЗАМ, тј. СВЕСНО ПРОМИШЉАЊЕ и КОНСТРУИСАЊЕ СТВАРНОСТИ (која укључује просторно-временски континум!) ПРОГЛАШАВА за крајњег арбитра! Јер чу неко овде за Платона, Канта, па и Ничеа, не само Аристотела, Хегела и Маркса!? А шта са ИДЕЈОМ ЕВОЛУЦИЈЕ, par execelance проистеклом из ПОСМАТРАЊА, не промишљања! Идејом којом су природне науке ТОЛИКО утицале на друштвене!? Шта са теоријама о ЦИКЛИЧНОСТИ историје, не само финализму!? Док је то ТАКО и док год РЕПОВИ ТИТОИЗМА опстају И У СРПСКОЈ ХУМАНИСТИЦИ...
Препоруке:
20
0
3 понедељак, 14 мај 2012 12:07
Надежда
Браво! Сјајан текст одсликава наш однос према историјским догађајима, схватанју традиције, прећуткиванју истине зарад добрих односа са онима који никад нису били добри према нама.Ништа није случајно. Систем образованја , недостатак породичног утицаја на формиранје традиционализма као моралне категорије, негованје површности , малог знанја, кратког памћенја ,нужно,дају резултат који данас имамо.Као Српкинја чији су преци учествовали у свим ратовима од 1912 до 1918.године/ један деда носилац Албанске споменице/залажем се за идеју Б. Пекића да... ''вратимо нашем народу бестијално оспорену светску историјску традицију, не друге да вређамо, него себи самопоштованје да вратимо''.
Препоруке:
20
0
4 понедељак, 14 мај 2012 12:15
thinking maize@ аутору, наставак
Док је то ТАКО и док год РЕПОВИ ТИТОИЗМА опстају И У СРПСКОЈ ХУМАНИСТИЦИ нећемо НИШТА ПРОМЕНИТИ! СА ТИТОИЗМОМ смо ПРИМИЛИ (вољно или невољно, свеједно је!) и ВРЛО РЕДУКОВАНУ ВЕРЗИЈУ Хегелове философије! Знате причу о ПРЕОКРЕТАЊУ Хегела!? А што би се Хегел УОПШТЕ ПРЕОКРЕТАО, нико да се ЗАПИТА 32 после смрти ОНОГА, који нам је и НАМЕТНУО РЕДУКОВАНОГ Хегела и 21 године после УПОКОЈЕЊА његовог "чеда" СФРЈота!? Сви НАСТАВЉАЈУ са РЕЦИКЛАЖОМ РЕДУКОВАНИХ теорија, "обогаћених" другим ЗАПАДНИМ "врхунцима"!? Нико да се врати на предговор проф. Милоша Ђурића на Јефтићев превод "Бхагавад Гите"!? И нико да покуша да РАЗУМЕ о чему су ти Индуси филозофирали, брат-брату бар 3700 година (на колико се НАЈМАЊЕ процењује старост Веда), а са њима смо правили те "НЕСВРСТАНЕ", док су сада ВЕЛИКА СИЛА!? Да већ не говоримо, а о ЧЕМУ су писали руски философи краја 19-тог и почетка 20-тог века!? Као и о чему САД пишу Руси, кад су ПОНОВО ВЕЛИКА СИЛА!? О чему пишу и Бразилци и да ли је Паоло Коељо ЈЕДИНИ...
Препоруке:
14
1
5 понедељак, 14 мај 2012 12:17
робокап
Зар стварно неко у овој јадној и бедној Србији очекује прославу стогодишњице Балканских ратова.Ваљда не очекујете да потомци нисилаца партизанске споменице 1941 славе овако нешто.Па они су цео свој век посветили уништавању успомена на ова историска достигнућа ових ДИВ јунака.Па то су потомци ТИТОВОХ бригада који од 1944 сматрају да је Србија њихов ратни плен а да су Србијанци њихови робови.
Препоруке:
35
3
6 понедељак, 14 мај 2012 12:28
thinking maize@ аутору, други наставак
О чему пишу и Бразилци и да ли је Паоло Коељо ЈЕДИНИ МИСЛЕЋИ Бразила, нашим хуманистичарима И НЕ ПАДА НА ПАМЕТ! Да већ не говорим о НАСУШНОЈ ПОТРЕБИ да један проф. Радослав Пушић, наш тренутно највећи синолог, буде проглашен за СТАЛНОГ ПОМОЋНИКА Министра иностраних послова! Јер, министри се смењују и МОРАЈУ да се смењују, а НАШ НАЈВАЖНИЈИ "ПРОЗОР" ПРЕМА НАЈСТАРИЈОЈ ЦИВИЛИЗАЦИЈИ и према КОЛИКО СУТРАШЊИМ ВЛАДАРИМА СВЕТА се и даље држи ЗАКЛОПЉЕНИМ! А све то због И ДАЉЕ ВЛАДАВИНЕ редуковане верзије хегелијанства у нашој хуманистици, а тиме и у нашем друштву! Па је НАРАВНО ВРЛО ЛОГИЧНО да Палма одведе наше СЕЉАКЕ у Беч, уместо на неку фарму у долини Лоаре или Роне, ако већ мора да се иде на тај Запад! Даље аутор наводи грешног Ђуру Шушњића (као ПАРАДИГМУ српских "западњака") и његов ТАЧАН ЦИТАТ Хајдегера: "Традиција је довољно старо да би вечито било младо." Да ли аутор, Ђура Шушњић и НАШИ "западњаци" РАЗУМЕЈУ шта је Хајдегер СТВАРНО РЕКАО! И која ШКОЛА ПРОМИШЉАЊА стоји иза таквог става!?
Препоруке:
17
1
7 понедељак, 14 мај 2012 12:45
thinking maize@ аутору, КРАЈ!
Наравно иза Хајдегера стоји егзистенцијализам, ПРИЛИЧНО ДРУГАЧИЈА филозофема од "редукованог", али и ОРИГИНАЛНОГ Хегела!? Да ли се неко од Срба ЗАПИТА, има ли егзистенцијалиста и у НАШЕМ, византијском културном кругу!? Нпр. неки од руских философа краја 19-тог и почетка 20-тог века!? Као и да ли је неко од Србаља ПРОМИШЉАО историју ВАН Хегела, "редукованог" или оригиналног!? Неки Божа Кнежевић!? Према томе господо, док год постоји СВЕ-влада МАГЛЕ ХЕГЕЛИЈАНСТВА (оригиналног или "редукованог") у српској хуманистици, нећемо моћи да се ОКРЕНЕМО СЕБИ!? И даље ћемо се бавити ТИТОИЗМОМ, уместо да 2014, поред оцене 1-ог светског рата у учешћа Срба у њему, дамо (између осталог) на 70-то годишњицу ослобођења Београда и Србије од Немаца, ОБЈЕКТИВНУ ИСТОРИЈСКУ ОЦЕНУ Јосипа Броза (званог Тито) и његовог доба! А то је НЕМОГУЋЕ без УКИДАЊА ФИНАЛИЗМА у српској историографији и хуманистици уопште! Јер, ДА ЛИ НАС СТВАРНО ТАМО НЕГДЕ, а ван ЕСХАТОНА, ЧЕКА "историјска нужност"!? Размислите и свако добро!
Препоруке:
17
1
8 понедељак, 14 мај 2012 14:49
Србин агностик
"Историчар Душан Батаковић је у Новој историји српског народа дао најречитију оцену значаја и досега балканских ратова у нашој савременој повесници"

Поменути "речити" Батаковић, био је ангажован 1999. од стране наших непријатеља - у Рамбујеу. Шира јавност никада није сазнала шта су тачно он и Артемије радили тамо током "преговора", сем што се зна да су радили на штету, и против интереса наше делегације. Својевремено, док је био амбасадор у Грчкој, грчка Елефтеротипија писала је да је био кључна личност - у кварењу српско - грчких односа.
"Патриотско крило" спс већ дуго настоји да се опозеве ова, не само по интересе Србије штетна, него неуравнотежена и веома конфликтна особа.
Није коректно стављати у исту раван Славанка Терзића, доказаног патриоту, и Батаковића, који је безглаво дотрчао из Париза, да "лови" за себе наклоност, у политичком мутљагу после избора.
Препоруке:
20
8
9 понедељак, 14 мај 2012 15:52
Marinko M. Vučinić
Kada ćemo već jednom prestati sa tim stalnim licitiranjem ko je veći srpski nacionalista.Ja nisam poredio Slavenka Terzića i Dušana Batakovića.Ono što pouzdano mogu da svedočim tiče se izuzetnog doprinosa Dušana Batakovića u očuvanju našeg nacionalnog dostojanstva i odbrani srpskog nacionnalnog interesa.Treba pogledati samo bibliografiju naučnih radova Dušana Batakovića i svako dobromnameran moći če da stekne uvid u njegovo delovanje.
Препоруке:
14
8
10 понедељак, 14 мај 2012 16:13
Одбрана и последњи дани
И поред овога што је непоновљиви Пекић рекао,људи изашли испод његовог шињела су се својски потрудили да нам самопоштовање докину.
Препоруке:
12
0
11 понедељак, 14 мај 2012 16:34
Србин агностик
@Marinko M. Vučinić
"Kada ćemo već jednom prestati sa tim stalnim licitiranjem ko je veći srpski nacionalista."

Уколико се мени обраћате, ја не "лицитирам", него аподиктички тврдим. Сем тога, не говорим о томе "ко је већи српски националиста", него ко је патриота ,а ко сушта супротност томе.

"Treba pogledati samo bibliografiju naučnih radova Dušana Batakovića i svako dobromnameran moći če da stekne uvid u njegovo delovanje."

Ако Вам је ово главни аргумент у корист др Душана Т. Батаковића, онда - одох да "стекнем увид".
Препоруке:
11
11
12 понедељак, 14 мај 2012 16:47
Dzaba smo krecili...
Sto godina kasnije, gde smo, sta smo...

Od tadasnjih skoro tri miliona stanovnika, skoro pola miliona je ustalo na oruzje. Gde bi danas ponovo nasli dobrovoljce da jos jednom oslobode Kosovo.

Sto godina kasnije imamo sedam miliona stanovnika. To je samo po sebi dovoljan poraz.
Препоруке:
9
0
13 понедељак, 14 мај 2012 17:08
thinking maize@ неким Србима...
Докле ћете браћо (а и сестре!) Срби да говорите о ПОЈЕДИНЦИМА, а не о ПОЈАВАМА!? Било добро, било лоше!? Сетите се шта је по Херодоту Солон приповедао лидијском краљу Крезу КО ЈЕ СРЕЋАН и УСПЕШАН ЧОВЕК (укључујући у те одреднице и патриотизам, као ЛЕПУ ЉУДСКУ ОСОБИНУ)!? Да Вас подсетим: САМО ОНАЈ КОЈИ ЈЕ УМРО, па имамо пред собом ЦЕЛОКУПАН ЊЕГОВ ЖИВОТ и ДЕЛО, који се могу процењивати овако или онако!? А Ви ОПЕТ упадате у НАВИЈАШТВО, ма било оно "цигани" vs. "гробара", "ђокисти" vs. "микиста" или "Милош Обилић" vs. "Вук Бранковића"!? Опраштајте Браћо једни другима!
Препоруке:
12
0
14 понедељак, 14 мај 2012 21:59
сељак беземљаш
Стеван Јаковљевић 1936 .г објављује трећи део СРПСКЕ ТРИЛОГИЈЕ.На крају књиге описује посету Кајмакчалану.
"Gentiana verna ..Народ је назива:заспанка,ЗАБОРАВАК,споменак.Нежна биљка која има затворено плав цвет.Расте самоникло овде, међу мртвима,КАДА СЕ ВЕЋ ЉУДИ НИСУ СЕТИЛИ ДА ИМ ОКИТЕ ГРОБОВЕ...Као да плаче..Кад већ нема никога да пусти сузу...
Самохране мајке утешите се.
На Кајмакчалану,заклоњена оним камењем што је некад штитило ваше синове,расте сада gentiana verna"цвет ЗАБОРАВАК.
Лист Политика 10. авгусз1985.г доноси кратак текст Милана Ивића историчара уметности из Београда под насловом ТУРИСТИ ОДНОСЕ ЛОБАЊЕ
"Од групе излетника који су се вратили са Кајмакчалана сазнао сам да су Спомен-костурница са металним полицама за кости пшогинулих и црквица потпуно запуштени.Чувена Пупинова камбана(звоник)коју је славни научник поклонио 1928.г.са жељом да звуци камбанарије разнесу славу палих и преживелих јунака на све стране света више не звони јер звона нема.наставак
Препоруке:
14
0
15 понедељак, 14 мај 2012 22:15
Душан Ковачев
"Очигледно је да после тешко објашњивог и изводљивог предлога министра спољних послова Вука Јеремића о писању заједничке историје балканских ратова не постоји до сада обнародовани план наше државе за прославу стоте годишњице балканских ратова."

Тешко је не разумети овај предлог у светлу покушаја изградње "заједничког меморијалног центра" на Делиграду и неоосманизма актуелне Турске политике. С друге стране, заједничка историја балканских ратова је теоретски могућа бар делимично, али за сада међу чланицама Балканског савеза, победница над декадентним османлијским беспоретком окупације Балкана који је трајао неколико стотина година.
Препоруке:
9
0
16 понедељак, 14 мај 2012 22:23
сељак беземљаш
наставак.Звоно је нестало.Туристи разносе са Кајмакчалана кости и лобање.
Академик Дејан Медаковић у књизи ЕФЕМЕРИС V пише о оддношењу лобања српских војника из костурнице код Куманова.Лобање се у Скопљу продају студентима.
"Споменик и костурницу минирали су Бугари у Другом светском рату.После рата овај споменик није обновљен.Сваки покушај ако га је и било,спречиле су македонске власти.Они су сва српска знамења из Балканског и Првог светског рата прогласили симболима њухове нове окупације и захтевали од српских политичара да се званично обавежу да српска страна више неће покретати питање српских споменика на тлу Македоније.Ту срамну обавезу прихватили су.."
Да прескочимо имена,било је то 1970.г.

Важи ли и данас важи овај потпис тадашњих српских либерала.Да ли знамо у каквом су нам стању гробља и споменици.Шта можемо да учинимо.Како да то урадимо. Молим и аутора текста и друге да се јаве.
Препоруке:
16
0
17 понедељак, 14 мај 2012 23:21
Слободан
Од главе риба смрди!
Препоруке:
5
0
18 понедељак, 14 мај 2012 23:28
Србин агностик
@сељак беземљаш

"Споменик и костурницу минирали су Бугари у Другом светском рату.После рата овај споменик није обновљен.Сваки покушај ако га је и било,спречиле су македонске власти..."

Озбиљнијих покушаја у међувремену није било, али минирање споменика се наставља. Наиме у непосредној близини споменика на Зебрњаку(то је највиши споменик који су Срби икада подигли)власти бјрм формирале су каменолом, тако да се тај споменик и даље, непрестано, минира, и процес његовог пропадања, на тај начин убрзава се и поспешује. Саме кости, колико-толико, заштићене су, јер поправљена je капија, и постављена je брава са катанцем.
Препоруке:
14
0
19 уторак, 15 мај 2012 06:55
Митар Карапанџа
`Као један од важних елемената у грађењу традиције је и обележавање и прославлајње великих историјских датума из наше прошлости.“ Нема народа који не поставља значајне догађаје из своје историје. То није никакав национализам, претеривање или застрањивање, то је једноставно израз поштовања дела својих предака, а када смо ми Срби у питању, са поносом можемо да кажемо да су она била херојска, да су била у складу са демократским, ослободилачким начелима која су се рађала у Европи онога доба, да су почивала на дубоким темељима сопствене историје и културе“.`

Дубоко сам уверен да нема Србина а да није у неким ратовима изгубио најмање једног члана своје породице.Па где су њихови потомци да се поклоне њиховим делима? Својим нечињењем показујемо да смо мали народ у сваком погледу.Мали смо и због тога што смо спремни увек да гинемо, а нисмо спремни да уредимо Кућу како доликује. Прихватамо туђине и своје подрепаше да нам уређују Кућу како њима погодује, а њима погодује да нас нема.
Препоруке:
6
0
20 уторак, 15 мај 2012 08:13
Вашар је био –
...а на вашару / Сабље, пиштољи, арапски хат…./А шта ћеш сине да купи бабо? -/
'Оћеш ли сабљу ту бритку, сјајну/ Ил' волиш хата мисирског?/ Дете се чешка руком по глави,/
Као да не зна шта би од свег - /- Ах, бабо, бабо, купи ми, бабо, /Печења купи јарећег…
Ето, у том грму и лежи зец – или боље речено: Јареће печење. Навали, народе! Није успело да се чак организује и један неполитички, медицински симпозијум који је ових дана требало да се одржи на ВМА: о српском санитету за време Балканских ратова. Јер – “онај ко треба“, је – размисливши и распитавши се “тамо где треба “ добио миг да није опортуно.... Није забрањено! Боже сачувај – само је “одложено до... ?“ Да имам пара, купио бих сваком Србину по једно огледалце – да се огледа и упита: Кo сам, где сам, шта хоћу? А на раму огледалца би писало: Јареће печење.
Препоруке:
14
0

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер