Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Nekoliko pitanja povodom teksta generala Novakovića

Komentari (158) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 ponedeljak, 06 avgust 2012 15:49
mornar popaj
Dobar, iskren, gorak tekst – ali, ipak: Ko mu je pa onaj “Ćaća“ – tako često pominjan u početku teksta – ima li on ime i prezime, ili samo nadimak? I – ima li ga negde u ovoj složenoj rečenici: „... Naravno, to sa naše strane povlači obavezu da se odreknemo ideje o svim Srbima u jednoj državi, Garašanina, Moljevića, Miloševića, Save Šumanovića, Ljubana Jednaka, Vukašina iz Klepaca...? Ako ga ima – a ovo su , ne samo po autorovom shvatanju, svetla imena – da li je i taj “Ćaća“ takav, ako je skriven među njima? Ili, možda, ipak ne?
Preporuke:
45
2
2 ponedeljak, 06 avgust 2012 15:53
13
Ma koji bre crni Kapetan Dragan, poznavao sam ga za vreme rata, obican ZEC.
Preporuke:
13
53
3 ponedeljak, 06 avgust 2012 16:08
alkar
srbi su dobili sta su trazili i oluja ih je stavila na pravo misto...sad se vi opet stavljajte u ulogu zrtve i nas opisujete kao genocidne.dok god vi u nama vidite ustase i nas kao nasljednike nacističke ndh a hrvatsku zemlju kao srbsku nema kruva za vas.nakon svega vi niste nista naučili.arčili ste i bestidno bančili i zloupotrebljavali jasenovac i toboznu ugrozenost srpskog naroda,etnički očistili krajinu i rugali se i seirili nad 1561 i 150 000 protjeranih hrvata iz krajine da bi vas oluja zasluzeno u 24 sata izbrisala sa vojne karte hrvatske.ostav te se ratova i pušaka nije to za vas.
Preporuke:
5
144
4 ponedeljak, 06 avgust 2012 16:22
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Dragoslav Pavkov je NAPISAO :
ONI su bosanske muslimane ubedili da su im Srbi neprijatelji, da treba da otpočnu neprijateljstva prema komšijama kako bi se smanjio srpski pritisak na Posavinu i Hercegovinu

Tačno ali nedovoljno jer treba dopuniti da bi se smanjio pritisak na Hrvatsku !
Mislim da je Republika Srpska Krajina pala upravo zbog srpsko-muslimanskog rata u BiH.
Muslimani i Srbi su preskupo platili "hrvatsku pobjedu i hrvatski dan domovinske zahvalnosti".
Neka oni samo zahvale muslimanima što su ih uspjeli uz pomoć Zapada nasamariti i uvući u rat sa Srbima jer u supronom da im to nije uspjelo drugačija bi se priča pričala, drugačije bi se pjesme pjevale a i drugačija bi se historija pisala !
Da su muslimani ostali u savezništvu sa Srbima od 1991.godine i nadalje???
Preporuke:
107
1
5 ponedeljak, 06 avgust 2012 16:39
Aleksa
@Alkar

Drago mi je da ste sami ovo napisali, tako da mi ne moramo previše da pišemo o vama. Sve je kristalno jasno.

@Dragoslav Pavkov

Uloga tajnih službi u svim tim dešavanjima je zaista zanimljiva. Uvek kada je bilo neke krize ili neke prilike za profit, pojavljivali su se pojedinci ili grupe sa ovakvim ili onakvim ovlaštenjima, sa ovakvim ili onakvim beretkama, oznakama, nazivima... A iza njih su uvek ostajale nejasnoće, sukobi, zločini...
Preporuke:
82
0
6 ponedeljak, 06 avgust 2012 16:49
ND
@ alkar

Vojvodina,Raška oblast, BiH i CG posle ratova 40` i 90` više nikada neće biti vaši kao i ideja da bi mogli biti vaši.Pomirite se sa sudbinom da velika Hrvatska(NDH) više ne postoji,niti će je ikada biti.
Držite se vašeg kroasana,koji bi vam bio nagrižen od Italijana i Mađara da nije bilo Srba da ginu za vas.
Mi vas više nećemo braniti.
Srećno u potrazi za novim dvorom, kojem ćete bezskrupulozno služiti kao što ste dosad mnogo puta pokazali da ste u stanju.
Preporuke:
106
1
7 ponedeljak, 06 avgust 2012 17:00
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Srbi i muslimani trebaju da uče iz iskustva !
Neko je debelo profitirao iz međusobne zavade i rata !
Zato Srbi pokušajte razumjeti da se mora raditi sa muslimanima , jer muslimani su tada bili "jezičak na vagi" a bit će i ubuduće.
Ne " zatvarajte vrata i oči " pred tom činjenicom i pokuašajte raditi pametno i brate mili naučite nešto i od Hrvata !
Oni su oduvjek znali iskorištavati muslimane za svoje strateške interese jer su više radili s njima , vodili su lukaviju a može se reći u svoju korist i mudriju politiku!
Srbi pokušajte da stvorite kod muslimana " klimu " Srbofilistva uz pomoć sebi naklonjenih ljudi !
Treba učiniti nešto jer vjerujte i u budućim eventualnim "kombinacijama bilo koje vrste " muslimani će biti "jezičak na vagi".
Tačno muslimani su bili "jezičak" koji je prevagnuo da se raspadne Jugoslavija jer da nisu Jugoslavija je se mogla odžati !
Muslimani su svojim izlaskom iz Jugoslavije zadali posljednji udarac Jugoslaviji (a zna se u čiju korist) !
Preporuke:
79
5
8 ponedeljak, 06 avgust 2012 17:12
Student
Istina je da smo previše "štedeli" Hrvate.Umesto 6 bombi koje su ispaljenje iz M-86 orkan na Zagreb moglo je da poleti mnooogo više.Jedan Duborovnik je mogao biti uništen isto tako i Split.
Preporuke:
49
6
9 ponedeljak, 06 avgust 2012 17:21
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Srbi radite sa muslimanima, stvarajte prosrpski orijentisanu inteligenciju kod muslimana.Radite to pametno, mudro , radite to sada da bi se plodovi toga rada vidjeli .Profilirajte svoje ljude, profilirajte kod muslimana srbofilsku inteligenciju koja će stvarati drugačiju mentalnu sliku kod muslimana u odnosu na Srbe.Prosrpska inteligencija u perspektivi kada preuzme efektivne "poluge" moći će znati usmjeriti "brod u pravu luku" ".
Preporuke:
56
4
10 ponedeljak, 06 avgust 2012 17:22
Rin o-o to
Bila je Jugoslavija. Bitna je odluka da ona bude demontirana ali tako da ima antisrpski epilog. Srbi nisu mogli, niti političkim predstavnicima niti homogenim nastupom korpusa (koja je homogenost ugrožavana 9. martom i sl.) sprečiti ovaj đavolski i antisrpski posao. Biti demonter (u službi zla) nije teško. Biti monter za dobro je pitanje koje će ustaškobalistička sprega tek, decenijama koje predstoje, da učestalo postavlja jer misle da su završili nacionalni posao. Iz destrukcije se nerađa konstrukcija. Ali bilo je bitno ispoštovati lažnu ljubav pomenutih da bi se gratifikovala mržnja i ostvarila kao zlo. Srbi su u toj demonterskoj akciji dali najbolji mogući odgovor...
Preporuke:
38
3
11 ponedeljak, 06 avgust 2012 17:26
Rin o-o to
... Milošević nije mogao bolje jer mu je po beogradskim ulicama otvarano „demokratsko pitanje“ sinhrono napadima na Srbe po brojnim nametnutim ratištima. Bio je to pažljivo pripreman rat protiv Srba koji su difuzno živeli u SFRJ, difuzno kao ostaci nedoklanog naroda. Jedan istorijski antisrpski posao trebalo je dovršiti. Broz (i pristalice) im je dao petodecenijsku logistiku. Jer, ne pevaju džaba: „Paveliću fiću a Titu mercedes“.
Preporuke:
44
5
12 ponedeljak, 06 avgust 2012 17:29
vitez krajine
za alkara:
najbolje vas je opisao Dučić još pre 70 godina u pjesmi ,,sinu tisućljetne kulture''
ako misliš da je ovo konačno stanje, varaš se, to ne postoji. Opet ste iskoristili moć mračnih sila. Interesi vam se poklapaju.
www.mail-archive.com/ Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli /msg28548.html
Preporuke:
55
0
13 ponedeljak, 06 avgust 2012 17:32
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Pogledajte geostrateški položaj Republike Srpske !
Neću više ! Neka svako razmisli !

Muslimani i Srbi moraju zajedno u obostranom interesu !
Preporuke:
52
4
14 ponedeljak, 06 avgust 2012 17:51
dragoslav pavkov@alkar
Jasno je meni da nečista savest buši kao crv, ne bi ti tek tako u sred ove "fjake" i omorine dangubio sa nama "trofaznim ćiriličarima"... Nego, ako hoćeš da razgovaramo ozbiljno - pokušaj za trenutak da uključiš mozak pa reci
šta ćemo sa onim finim svetom koji je ćutke posmatrao kako su tokom 1990. i kasnije do današnjeg dana po hrvatskim gradovima i selima gorele srpske kuće? Što nisu imali ni reč „prosvjeda“ kada su im kumove i prijatelje sa kojima su do juče okretali janjce i dizali sačeve prebijali na ulici, izbacivali iz stanova i iz službe, pljuvali ako im u cegeru vide beogradsku „Politiku“... Šta ćemo sa komšijama koje su odbijale da na prenoćište prime srpsku decu čiji roditelji su „iz pouzdanih izvora“ obavešteni da će im noćas biti minirana ili zapaljena kuća?

Dakle, kada običan seoski pandur dođe u krčmu da interveniše, prvo što pita je: "(T)ko je počeo?"
Zašto ono što je najbitnije za seoskog policajca ignoriše celokupna hrvatska intelektualna elita?
Preporuke:
76
0
15 ponedeljak, 06 avgust 2012 18:23
sokrat
Dakle, moglo bi se zaključiti da su Srbi u Hrvatskoj imali svoje glave ali ne i pamet već da su po pamet išli u Beograd, ili da je pamet dolazila iz Beograda koji nije imao pameti ni za samog sebe. Rezultat je vidljiv.
Preporuke:
18
23
16 ponedeljak, 06 avgust 2012 18:39
goran sydney
@ dragoslav pavkov
vasi tekstovi su olaksanje za srpske napacene duse.svaka vam cast.
Preporuke:
38
1
17 ponedeljak, 06 avgust 2012 18:49
fristajlo
Ali, šta ćemo sa onim finim svetom koji je ćutke posmatrao kako su tokom 1990. i kasnije do današnjeg dana po hrvatskim gradovima i selima gorele srpske kuće?

Da ih -mešano- preziremo i žalimo.
Da shvatimo da sa njima ne možemo računati, i da se držimo sebe i svojih. Da se naučimo pameti, jednom za svagda, prestanemo da nasedamo na iste trikove toliko puta.
Dobar tekst- baš za tu i takvu promenu; početi od toga da su nas Hrvati (opet) nadmudrili. Ne zato što su mudriji, već zato što su oduvek spremniji na sve, pa i na laž i prevaru.
Kao, recimo, ovaj što se sve vreme muva po sajtu...
Preporuke:
55
0
18 ponedeljak, 06 avgust 2012 18:49
uh
@alkar

vi koji se sad širite na otetim srpskim imanjima ne mislite da će to tako ostati do vijeka. oteto je prokleto. daće Bog pa ćemo istjerati vraga iz naših kuća i vratiti našu zemlju krajinu dok je ova generacija živa. Ustaše vidjećemo se još. Ne spavajte mirno.
Preporuke:
60
0
19 ponedeljak, 06 avgust 2012 18:59
Ivan
autor ima dobrih dijelova ali naravno i on je upao u živo blato srpske mitomanije. Potpuna zamjena teza izgleda mnogima je već refleks, ili način da se sa sebe skine odgovornost.

Naravno istina je kristalno jasna. Poštovani autore, zaista je fantastična vaša tvrdnja da su za rat krivi Hrvati i njihova želja za 'etnički čistom domovinom', da izvinete zaglibili ste zaista duboko.

Nije Hrvatska etnički čista (jednak je broj manjina kao i prije rata, Srba je ostalo 4.5%). Zamijenili ste tezu. Želja za etnički čistom državom bila je na vašoj strani RSK. Zbog toga ste PRVI protjerali 150.000 Hrvata iz njihovih domova, iz njihove priznate države. Da bi mogli zaokružiti etnički čistu državu RSK i da bi se mogli otcijepiti. U RS uradili ste na dlaku isto, protjerali Hrvate i Bošnjake da dobijete etnički čistu državu. Danas je tamo Hrvata 0.3%. Sramotno

Nismo mi 'proizveli' srpski šljam. on je sam došao u Hrvatsku nepozvan i napravio neviđene zločine, npr pokolj ranjenika u Vukovaru.
Preporuke:
5
75
20 ponedeljak, 06 avgust 2012 19:13
za @uh
pa vratite se, vidite da se 60% ljudi vratilo, neki samo da prodaju kuće. 35.000 obnovljenih kuća. Atmosfera nije idealna zbog rata ali ko je uporan može.

No ako mislite da se vratite i opet pravite srpsku državu tada će opet biti dosta problema. Kao što je dosad viđeno, mi smo spremni na sve. Previše je u historiji ovih prostora jada bilo da ne bi bili spremni i otvrdnjeli. Meni je to jedna od najodbojnijih karakteristika Hrvata, ta tvrdoća uzrokovana stalnim historijskim turbulencijama i agresijama na nas.

Usporedite to sa RS. Nema više Hrvata, malo muslimana. Nema prava, nema izgradnje porušenog. Nema više ulica, sve 'srpsko'. Šta ćemo sa time drugovi???
Preporuke:
2
64
21 ponedeljak, 06 avgust 2012 19:50
Istina
Kako Hrvati vesto beze od cinjenica,dovoljno je samo podsetiti na neke od njih: 1 Genocidna politika zaceta jos u stavovima Starcevica i Franka podrzana od rimokatolickog klera.2.Antisrpske demonstracije 1892 i 1903. godine 3.tzv.veleizdajnicki proces,gde se sudilo mnogim uglednim Srbima,sto je podrzao veliki srbomrzac hrvatski ban Rauh 4.Pogromi nad Srbima od strane Hrvata i muslimana posle ubistva Ferdinanda(pogledati-Crna knjiga Vladimir Corovic)5.Vecina Hrvata je sa odusevljenjem krenulo na Srbiju 1914-te(znamo kako su prosli).Sta su tad Hrvati trazili na srpskoj zemlji,o tome mudro cute.6 Zlocini u toku ovog rata, koje su pocinili u okviru austro-ugarskih jedinica(pokolj stanovnistva Macve i Pocerine)7. hrvatsko zalaganje za unistenje Srbije kao drzave i stvaranje tzv.velike Hrvatske u okviru Austro-Ugarske kao trece federalne jedinice.Pored Istre,Bosne i Hercegovine,Dubrovnika,cele Slavonije i Dalmacije,trazili su Boku i Srem kao i dobar deo danasnje zapadne Srbije.
Preporuke:
51
0
22 ponedeljak, 06 avgust 2012 19:58
Ivan
Amir Camidzic je vrlo vjerojatno srpski 'provokator' jer ne vjerujem da bi prosjecan musliman mogao ovako nesto pisati. Pogotovo nakon svega sto su dozivjeli od Srba u zadnjih 100 godina, nema to veze sa nama. Znano je kome je Mladic posvetio 'pobjedu' u Srebrenici i zasto.
Preporuke:
3
67
23 ponedeljak, 06 avgust 2012 20:11
Stef
Ali, šta ćemo sa onim finim svetom koji je ćutke posmatrao kako su tokom 1990. i kasnije do današnjeg dana po hrvatskim gradovima i selima gorele srpske kuće? Što nisu imali ni reč „prosvjeda“ kada su im kumove i prijatelje sa kojima su do juče okretali janjce i dizali sačeve prebijali na ulici, izbacivali iz stanova i iz službe, pljuvali ako im u cegeru vide beogradsku „Politiku“...

Gospodine Pavkov, pa to je preslikana praksa iz '41, zašto se mi tome i dan-danas iščuđavamo. Kako je bio moguć Jasenovac i ina stratišta bez ovakve prakse nečinjenja ''kumova i prijatelja''? To je bilo moguće samo kod nas, jer nam je mozak bio ispran komunističkom pedagogijom da su zločine činile ustaše (kao da su ustaše Marsovci). A pripadnika ustaškog pokreta je u Hrvatskoj bilo 360 (svi su dovezeni vozom iz Italije). Ali naravno, to je sve prećutkivano u ime idile ''bratstva i jedinstva''. Pa smo imali reprizu '91, i dovršetak Pavelićeve politike ''etnički čistog hrvatskog teritorija''.
Preporuke:
40
0
24 ponedeljak, 06 avgust 2012 20:19
jednorog
Mi, Srbi smo izgubili rat i za taj poraz smo sami krivi. Nisu krivi Hrvati, nisu krivi muslimani, nije kriv niko drugi. Krivi smo mi. Svaka drugačija konstatacija vodi u nove poraze, bez obzira što je pitka i deluje utešno. Istina je da nema utehe, nema leka. Poraz je potpun, ali ne mora da bude konačan. Zato: pamet u glavu, ničija nije do zore!
Preporuke:
30
10
25 ponedeljak, 06 avgust 2012 20:45
Istina
Kada su se nasli na strani porazenih,Hrvati su poceli da glume bratstvo i da mole i preklinju Srbe da posalju vojsku u Dalmaciju,pre Italije.Da smo donosili normalne odluke stvorili bi srpsku drzavu koja bi bila do Splita,kao sto nam je bilo ponudjeno.Danas bi se granicili sa Italijom ,a Hrvati bi bili kaznjeni kao agresori i habzburske sluge!I umesto takve Srbije mi stvaramo nesrecnu zajednicu(prvo kraljevinu SHS,a zatim Jugoslaviju).I posle nas jos optuzuju da smo hteli nekakvu veliku Srbiju iako se zna da je to austrijska izmisljotina,potekla od Kalaja i ekipe.Da se ne zaboravi -srpska vojska je pobednicki usla u Zagreb,oslobodila Dalmaciju i Medjumurje.
Preporuke:
51
0
26 ponedeljak, 06 avgust 2012 21:30
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Amir Camidzic je vrlo vjerojatno srpski 'provokator' jer ne vjerujem da bi prosjecan musliman mogao ovako nesto pisati. Pogotovo nakon svega sto su dozivjeli od Srba u zadnjih 100 godina, nema to veze sa nama. Znano je kome je Mladic posvetio 'pobjedu' u Srebrenici i zasto.

Ja sam musliman srbofil , prosrpski orijentiran musliman !
Odgovor za Srebrenicu ! Srebrenica se ne bi desila da nije bilo lažnih prijatelja sa Zapada koji su muslimane nahucali da krenu u rat protiv Srba ! Srbi i muslimani su mogli ostati živjeti u slozi i zajedništvu u jednoj državi samo da se nisu našli lažni " prijatelji " da muslimanima "sole pamet" i svojim zlonamjernim savjetima muslimane guraju u očiglednu propast i stradanje ! I hajd sve to nakon što su ih ugurali u rat sa Srbima lažni "prijatelji" im nameću embargo na naoružanje i nemilice im otimaju humanitarnu pomoć da bi muslimani umirali od gladi, a zatim i sami ih napadaju tokom 1993.godine.Srbi su barem bili iskreni.
Preporuke:
51
1
27 ponedeljak, 06 avgust 2012 22:07
Stanić Milan
Posle (za mene) iritantnog teksta genarala Novakovića NSPM servira drugi tekst g.Pavkova(pretpostavljam da smo se sreli na Kupresu početkom aprila 1992.)koji literarano liče jedan na drugi(kao da ih napisa isti čovek),pa između ostalog stoji i ovo"Neko će reći- Krajina je od JNA i Srbije dobila sve izuzev slobode da odlučuje o sebi i svojoj sudbini."Da, slažem se sa Vašom parabolom da je tu bilo svega i svašta,ali da li je pol. rukovodstvo i "Ćaća"branilo da stvorimo obučenu,disciplinovanu i upotrebljivu vojsku,što je bio prevashodni zadatak generala Novakovića.Hrvatima je upravo trebao predah od tri godine da od teorista,kriminalaca,legionara, šofera,birtaša,zanatlija,propali studenata i po nekog prebega iz JNA upravo to učine,a gde smo bili mi?Prihvatajući se određene dužnosti,častan čovek dobiva i odgovornost,najprije pred samim sobom,a zatim isto to i pred javnošću.Tri generalske zvezdice za tri ratne godine nije dobio ni maršal Žukov.
Preporuke:
31
2
28 ponedeljak, 06 avgust 2012 22:25
alkar@amir čamdžić
vi niste diplomirani pravnik. mir da ali ne onako kako ga vi vidite i ne sa srbima nakon svega.
Preporuke:
0
49
29 ponedeljak, 06 avgust 2012 22:33
Marko Radovanović
@alkar

Nešto ste mnogo nervozni u poslednje vreme, od kako g. Čamdžić piše za ovaj portal. Do te mere Vam smeta da čak niste na toj čuvenoj Alci koja je valjda juče počela nego kod nas na sajtu provodite malo previše vremena.

Smirite se, sve su to normalni društveni procesi...
Preporuke:
39
0
30 ponedeljak, 06 avgust 2012 22:37
Istina
Organizovani teror nad srpskim narodom poceo je jos pre drugog svetsko rata.Banovina Hrvatska je pocetak onoga sto ce proizvesti najveci genocid na ovim prostorima stvaranjem tzv nezavisne drzave hrvatske.Progon srpskog stanovnistva,ubistva i kradje je poceo vec dve godine pre rata.Hrvati su jedini imali logor za decu-Jastrebarsko.
Preporuke:
32
0
31 ponedeljak, 06 avgust 2012 22:49
Saša
Zašto u priču o hrvatskom genocidu '95. uvlačim Službe? Pa zato što one znaju istinu ali neće da kažu. Zbog njihovog glasnog ćutanja mi se ovde i na drugim mestima prepucavamo i iscrpljujemo.
A šta mislite, da li bi ovolika srpska preduzeća postala hrvatska da nije bilo "službi"? Pa sigurno da ne. E zato "službe" ćute. ZAto što je sve to u stvari jedna služba. Samo što njeni pripadnici Hrvati, rade za Hrvatsku i Vatikan, a pripadnici Srbi, takođe za Hrvatsku i Vatikan.
Preporuke:
37
0
32 ponedeljak, 06 avgust 2012 22:53
Korana
Svaka čast na ovakvim tekstovima, pa makar i jednom u godini, da se sjetimo te nesreće što nam u poslednja tri rata podariše braća Srbi katoličke vjere.
Preporuke:
37
1
33 ponedeljak, 06 avgust 2012 23:47
Ludi Vanko
Krivca, onog pravog,ovde nema.Ali samo među Srbima.Hrvati su svoju igru odigrali,s jasenovačkim iskustvom.Možeš da ubijaš Srbe, da ih kačiš o vrbe,a li da nađeš način da zločin umanjiš i Tita da ga ostaviš bez kazne.Kad ti se to dogodi u jednom ratu i ostaneš nevin, zašto da isto ne pokušaš u drugom.Srbi imaju slabosti.Lako se dele, svađaju međusobno, lako mute jedinstvo .I H.. su osetili trenutak, celu akciju s belim svetom isplanirali i najurili nas .A mi i danas više okrivljujemo kapetana Dragana ili, ine nego njih.Ima Hrvata koji misle drugačije ali ti ne smeju da zucnu kad oni drugi s ubilačkim sadizmom krenu na nas.Greška je što to Tadić nije shvatio.Sad Josipović , ohrabren,traži da se Toma promeni i da prizna grehe da bi on mogao serbez da slavi Oluju i da se klanja žrtvama koje je pobio.Tužili su nas za genocid umesto da bude obrnuto.
Preporuke:
23
0
34 utorak, 07 avgust 2012 00:00
N. Vuković
Napisaću nešto slično onome što sam poslao povodom teksta generala Novakovića.
1) Kakva je to vojska, kakvi su to vojnici i oficiri koji brane glavni grad svoje države ravno jedan dan?
2) Nije sramota izgubiti rat, posebno ako je neprijatelj jači, ali sramotan može biti način gubljenja rata. Oduvek su Srbi u ratovima, kroz istoriju, oskudevali u oružju, tehnici, municiji, oficirima... 1995. godine, bilo je svega toga dovoljno, a kakav je rezultat?
3)Ko je od visokih krajiških oficira pre i tokom rata pratio, čitao i proučavao savremenu literaturu o strategiji, operatici i taktici (posebno na stranim jezicima)? Setimo se vojvode Mišića - u svoje vreme znao je sve o najnovijim tokovima u ratovodstvu i strategiji.
4)Zašto se, koliko je god to bilo moguće, nije primenio izraelski model organizacije, dejstvovanja, popune i obuke? Zato što to traži svakodnevno odricanje, samopregor, žrtve... Lakše je bilo baviti se švercom, pijančiti i šenlučiti, biti neobrijan i nepodšišan i busati se u grudi
Preporuke:
22
3
35 utorak, 07 avgust 2012 00:21
N. Vuković
Obično se kao razlog za povlačenje navodi masovno granatiranje krajiših gradova koje je bilo nepodnošljivo... Dobro, kako su onda Hrvati držali dva meseca Vukovar dok se JNA "raspucavala" po gradu?
Neće biti da su oni tolerantniji na gubitke ili možda zaista jesu?
Posle "Bljeska" bilo je jasno da je na redu glavnina RSK i bilo je jasno na koji će se način odvijati ta buduća akcija. Zašto nije ranije, barem koji dan, obavljeno evakuisanje neborbenog stanovništva
na teritoriju RS ili izvršena disperzija po seoskim sredinama...
Konačno, kako je još poznati strateg Klauzevic konstatovao, ODBRAMBENI OBLIK RATOVANjA JE SAM PO SEBI JAČI OD NAPADNOG (str. 302) Sačuvati je lakše nego steći... branilac žanje i tamo gde nije sejao (str. 301)
Na duži rok, naravno, RSK se nije mogla odbraniti... cela stvar je bila u tome da se spreči "brza hrvatska pobeda" jer su i Amerikanci aminovali Oluju samo ako sve bude brzo, dakle u toku nekoliko dana. Na žalost, SVK nije mogla da odoli ni tih par dana...
Preporuke:
17
4
36 utorak, 07 avgust 2012 00:54
Magnum Krimen
Hrvati se zavaravaju da su nesto dobili progonom Srba, medjutim oni su proterali svoje gradjane, doduse druge veroispovesti i smanjili broj radno sposobnog stanovnista. Jedini dobitnik je katolicka crkva jer je uspela da se resi pravoslavaca i da ih svede na mninim. Treba procitati knjigu Viktora Novaka "Magnum Crimen", cije prvo izdanje iz 1956 je skoro celo odkupila katolicka crkva i unistila. Medjutim postoji novo izdanje iz 1990, u kome je objasnjena ideja i metode katolicke crkve prema Srbima=pravoslavcima, a danas vidimo i da je sve planirano ostvarila, zasada ne racunajuci Srbiju.
Preporuke:
21
0
37 utorak, 07 avgust 2012 07:14
pedjauae
Neko je lepo primetio da je alkar nesto nervozan u zadnje vreme. Pre se bar nesto kao pravio da dolazi na ovaj sajt da polemise, sad samo suklja jed . Jer jelte "srbi zloupotrebljavaju Jasenovac". Po njemu bi verovatno trebali Srbi da se izvinu ustasama sto im nije omoguceno da ih sve tamo pokolju. E pa alkare, malo si se zaje... Jeste vi proterali Srbe iz Krajine, to vam je uspelo (uz "malu" pomoc sa strane). Taj je narod spasen i sad je u Srbiji..... Tvoja pisanija samo pomazu da se podsetimo s kim imamo posla, pa molim te nastavi. Autoru iskreno hvala na izvanrednom clanku, pa dace Bog, dogodine u Kninu!
Preporuke:
23
0
38 utorak, 07 avgust 2012 08:09
uzgred
Ništa gore od od neznalice i skribomana!
Preporuke:
2
7
39 utorak, 07 avgust 2012 08:27
Zvonko
za Alkara
ima jedan izraz u preferansu: "Nisu još prošle sve platke"
Toliko.
Preporuke:
15
0
40 utorak, 07 avgust 2012 08:42
gavrilo
Dragoslave, napisali ste jedan razarajući tekst, jednu Istinu o nama samima, kakvi smo i kakvi ćemo biti u budućnosti i kakvi više nikada nećemo biti! I jednu sjajnu i žalosnu činjenicu da nijedan Hrvat nije Četnik a da Srba ima USTAŠA!Tu Vam skidam kapu jer to je toliko bolno i ponižavajuće ako ne zbog čega ono zbog onog MILIONA koji se "okliznuo incidentno" za vrijeme "tisućljetnjeg sna" odnosno domovinskog rata od 1941-1945 koji se opet nažalost završio kao njihova pobjeda.Isto osjećanje imam, opet kažem na žalost, i kada su u pitanju oni koji su pali kao osveta Srba u srebrnici i oko nje.Bilo je pitanje samo DOKADA trpjeti i postavljati im grla a da im "civilizacijski iskoraci" ostanu nekažnjeni?
Preporuke:
20
1
41 utorak, 07 avgust 2012 08:50
siniša br.1
Sa perspektive terena Republike Srpske Krajine, sve je tačno, ali glavne stvari se nisu desile ni u Kninu ni u Beogradu ni Zagrebu.
Glavna stvar se desila u Nju Jorku u Ujedinjenim Nacijama.

Akteri su bili UN, EU, SAD, Nemačka i Milošević, a ostali, Tudžman, Izetbegović, Kučan su ipak bili samo statisti bez obzira koliko su u tom svom statiranju unosili strasti i želje da se i oni nešto pitaju, iako se nisu pitali ništa.

Milošević je imao iza sebe masu srpskog naroda koji je imao osećaj da je potpuno u pravu za sve svoje zahteve, od Hrvatske do BiH, i Kosmeta. Imao je međunarodno pravo, Jugoslavija je imala državni subjektivitet, koji je kasnije derogiran. Imao je i JNA, ali ne i vojni vrh, pogotovo ne vojne obaveštajne službe, i nije imao savezne strukture, pogotovo savezne obaveštajne strukture i diplomatiju.

SAD i Nemačka su imale NATO, dakle silu, ali ne i pravo i čekale su grešku kako bi stekle neko pravo na upotrebu sile, direktno ili prikriveno.
Preporuke:
12
1
42 utorak, 07 avgust 2012 09:00
siniša br. 2
Miloševićevu retoriku, priču ako volite tako o očuvanju Jugoslavije, za koju sam uverren danas više nego pre, a pre sam bio uveren potpuno, da je bila potpuno iskrena i ozbiljna, osim praktično celog srpskog naroda podržavao je i masovno 90% Makedonaca, uostalom tako su se i iizjasnili na referendumu, a verovali ili ne po mojoj proceni i preko 60% bosanskih muslimana nije imalo ništa protiv Jugoslavije. Možda nisu voleli Srbe, možda im je išlo na živce da se Srbi pitaju više nego što su oni mislili da treba, ali su bili za Jugoslaviju i osećali su se potpuno komforno u Jugoslaviji. To je bila i osnova i razlog što su Filipović i MBO bili za približavanje onima koji su nastojali da očuvaju Jugoslaviju, jednostavno većina muslimana u BiH je to tako htela tih dana i godina. Nisu mogli da svare da je lider ili bar da se pita Srbin, ali protiv Jugoslavije nisu imali ništa. Čak i neki Hrvati. Procena da su svi Hrvati bili za odvajanje Hrvatske nije tačne, nisu baš svi.
Preporuke:
6
2
43 utorak, 07 avgust 2012 09:05
alkar
sve vas ja pozorno čitam i nemogu se načudit koliko ste oprečni i povrsni u ocjenama mojih komentara.sta ima gosp amir s mojom navodnom nervozon?niđe veze!nista protiv da čamdžić govori u svoje ime alči cili muslimanski narod odvaraćat od hrvata a turat ga u bratski srpski zagrljaj nakon sreberenice i oko 100 000 zrtava sta in srbi ukupno podarise je ravno ludilu posebne vrste.radi se o logici i zdravom razumu a ne o gosp čavdžiću.mir da ali nakon svega mir koji on propagira a na ustrb hrvata je nepristojan.nema mira bez sva tri naroda i nema srbiji priko drine.to kad amdžić svati ,a neće-nije sposoban,onda će znat di gura....
Preporuke:
2
24
44 utorak, 07 avgust 2012 09:11
siniša br 3.
Na unutrašnjem planu pored Miloševića postojao je još jedan politički i svaki drugi faktor, a to je bila JNA. JNA je imala jedan tupavi plan, koji je naknadno upalio, a to je bilo da konfrontira "nacionaliste". Odnosno da izazove konflikt između Miloševića koga su oni tretirali kao nacionalistu i Tuđmana i ostale nacionalne lidere na primer Izetbegovića koje su takođe tretirali kao nacionaliste. U tome su imali najbolju saradnju sa bosanskim komunistima koji su se tada već zvali SDP. Oni su naoružavali i Srbe, ali i muslimane, o čemu se do sada nije pričalo, ali je debela istina. JNA je delila oružje svima. I još jednom SVIMA, a ne samo Srbima kao što se pogrešno misli. Svima i u BiH i u Hrvatskoj. Dakle međ onima koji su bili za Jugoslaviju a to je Milošević i JNA je bio nepremostiv jaz. JNA je hteo Jugoslaviju bez Srbije, odnosno bez srpskog prava glasa. Ta verzija odbrane zemlje je bila prihvatljiva za NATO, doduše privremeno jer je NATO imao za cilj da Jugoslavija nestane.
Preporuke:
6
2
45 utorak, 07 avgust 2012 09:27
siniša br 4.
Generalštab JNA, koji je od 16 ( šesnaest ) članova imao 2 ( dva ) Srbina, toliko o srpskoj dominaciji nad JNA nije podržavao Miloševića. Kad se tome doda i ministar odbrane Kadijević koji je planirao da ga uhapsi, kao uostalom i Tuđmana, i šef bezbednosti Vasiljević koji je vukao sve konce i nije imao šefa u Jugoslaviji, a nameravao je da ladno ubije Miloševića, ali ne i Tuđmana ili druge, postavlja se pitanje koga je onda Milošević imao u JNA. Mlađe oficije i borce koji su mu bili odani. Postojao je plan da se organizuje odbrana zemlje, postojale su formirane i banijski i kninski i drugi korpusi, sa profesionalnim vojnim kadrom i naoružanjem koji nisu imali planove da preprečavaju balvanima puteve po Lici nego da lagano u nekoliko dana ili sedmica potpuno slome Tuđmanovu vojsku u nastanku. To su bili ozbiljni planovi i ozbiljne pretnje. Te planove su pravili generali prvoborci, Pekić na primer, ali i mlađi. I to je bio Miloševićev adut i snaga, ali i problem za NATO.
Preporuke:
14
1
46 utorak, 07 avgust 2012 09:52
siniša br. 5
Dakle postojale su srpske paravojne formacije u najavi i time mogućnost da Kadijević i Vasiljević ispadnu iz igre.

Tada nastupaju međunarodni pregovarači sa predlogom da se problemi rešavaju mirnim putem i da se rasformiraju sve paravojne formacije. Milošević moli generala Pekića da odustane od organizacije oružanog ustanka i da prepusti sve UN. Tako Milošević dozvoljava da mu izvade zube, Tuđman naravno svoje paravojne formacije ne rasformirava i u igri ostaje glavni NATO igrač Vasiljević, ali ne samo on. Savezni sup, savezna vlada i generalštab, Adžić, Panić i konačno Perišić. Ne mislite valjda da je njima "ćaća" bio Milošević. Mislim ne mislite sada, a tada su mnogi pogrešno mislili i te svoje greške su skupo plaćali, uglavnom glavama ili kompletnom imovinom ili padom na društveno dno. To je bio prvi "wrong turn" između Miloševića i Republike Srpske Krajine i međunarodne zajednice, koji je usmerio tok događaja u poznatom pravcu. Ima još par detalja.
Preporuke:
11
1
47 utorak, 07 avgust 2012 10:09
siniša
U tim pregovorima Milošević nešto i dobija. Dobija od UN Republiku Srpsku Krajinu, odnosno zaštićene zone UN, sa svim pravima na organizaciju uključujući i vojsku do dve hiljade vojnika Vojske Republike Srpske Krajine i verifikovane oficire pa i pomenutog generala. Dobijaju policiju, školu privredu, vladu, Predsednika, sve pod pokroviteljstvom Ujedinjenih Nacija. Dakle Ujedinjene Nacije stvaraju republiku Srpsku Krajinu dajući joj međunarodni legitimitet, ali ne i trajno državu.

Obaveze u smislu održavanja i kontrole su se sastojale u tome da veza sa CIA, kao kontrolnim organom bude u rukama Stanišića, koji referiše i Miloševiću i CIA-i isto, kasnije sve manje Miloševiću, a sve više CIA. Takođe se meša i u izbore, i u Crnoj Gori. Stanišić ruši Momira Bulatovića i dovodi Mila. Za savetnika ima pukovnika JNA bezbednjaka iz jedinice za zaštitu ustavnog poretka koji uvodi kompletnu jedinicu za zaštitu ustavnog poretka ( dakle i Legiju ) u DB Srbije. Ima još detalj o Franku Simatoviću.
Preporuke:
10
2
48 utorak, 07 avgust 2012 10:11
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
ALKAR JE NAPISAO: nema srbiji priko drine.to kad amdžić svati ,a neće-nije sposoban,onda će znat di gura....

Baš zbog ovoga što je Alkar napisao još više Srbi treba da rade sa muslimanima !Neka svako razmisli zbog čega.
Srbi i muslimani ne smiju više međusobno ratovati a odgovor je tu !
Preporuke:
21
0
49 utorak, 07 avgust 2012 10:19
rada rodom iz Sarajeva
Na Žalost ja sam učila lažnu istoriju koju uvek, a i sada namežu i pišu lažnu istoriju. Gospod je rekao da nas samo ISTINA miže spasiti. BOG SVE VIDI. ZNA ŠTA JE KO RADIO U SVIM VREMENIMA. U Pamet se narode ne idite za nepomenom.
Preporuke:
15
0
50 utorak, 07 avgust 2012 10:35
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
...Alkar JE NAPISAO: ... nakon sreberenice i oko 100 000 zrtava sta in srbi ukupno podarise je ravno ludilu posebne vrste.radi se o logici i zdravom razumu a ne o gosp čavdžiću.

Baš zbog toga mi moramo pronaći modus da ostvarimo strateški mir i prijateljstvo jer je nama zajednički živjeti i da nikada i nikome više se ne dešavaju Srebrenice..Strateški je interes muslimana sloga sa Srbima jer je to uslov svih uslova bez koga se ne može.Muslimani i Srbi su oduvijek živjeli zajedno i sam povratak muslimana na većinski srpske teritorije ne može se efektivno ostvariti bez strateške sloge sa Srbima.Kuća se ne može graditi na svađi i zavadi već samo na slozi i pronalaženju strateškog interesa jednih i drugih.
Uostalom mi smo jedan narod, etnički korjen nam je isti samo je određeno historijsko vrijeme dovelo do toga da smo se islamizirali ali to ne mijenja na činjenici da smo jedan narod.Mehmed paša Sokolović Srbin Bajo nije mogao ništa učiniti protiv svoje sudbine.
Preporuke:
19
0
51 utorak, 07 avgust 2012 11:13
Vladimir
Javna je tajna da je tadašnje rukovodstvo SRJ,RS i RSK prodalo RSK i 13 krajiških opština.
Moja komšinica inače Hrvatica, čiji je brat bio visoki oficir u hrvatskoj vojsci je nekoliko dana dana pre napada rekla da sledi oluja i da javim svojoj rodbini u Glini da se sklone na vreme. Isti dan ispred hotela Bosna u Banjoj Luci video sam desetak mercedesa i Audija sa RSK tablicama.

Još u maju mesecu 1995 kao vojnik VRS dolazio sam često u podrum opštine u BL gde je bila nekakava komanda. Jedan dan pojavila se gomila starog papira u podrumu. Kad sam pitao kućnog majstora "Šta je to?" Odgovorio je to su matične knjige iz Drvara.

Javna je tajna da su neki visoki oficiri kao Vinko Pandurević Naredili povlačenje jedinica iz Semberije sa položaja u Krajini. Kasnije je on bio zamenik načelnia generalštaba.
Preporuke:
12
3
52 utorak, 07 avgust 2012 11:16
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
...Alkar JE NAPISAO: ... nakon sreberenice i oko 100 000 zrtava sta in srbi ukupno podarise je ravno ludilu posebne vrste.radi se o logici i zdravom razumu a ne o gosp čavdžiću.

Reci to Francuzima i Nijemcima i svim onim narodima koji su sada ujedinjeni sa Nijemcima u Evropskoj uniji a koje su njihovi pretci Nijemci satirali u Prvom i Drtugom svjetskom ratu.
Koja je to hipokrizija s tvoje strane!
Sigurno glorificiraš ideju Evropskog ujedinjenja (Njemačko-Franacuskog historijskog sporazuma) a kada se na isti način postavlja teza u odnosima Srba i muslimana onda je to za tebe problem. Zašto? Zar su to Nijemci u dva svjestka rata nešto manje pobili drugih naroda od onog što je izginulo u srpsko-muslimanskom ratu ?
Ma daj , opservacija ti je jako licimjerna .
Zar stvarno misliš da su muslimani baš tolike budale ? Nisu čovječe, vjeruj da nisu ! Kontaju muslimani neke stvari mnogo bolje nego što vi mislite .
Preporuke:
21
0
53 utorak, 07 avgust 2012 11:18
Vladimir
U jednoj emisiji na BH televiziji gostovali su Izetbegović i general Dudković.
Dudaković se hvalio o pobedama armije BIH nakon čega je Alija rekao "Da ja Radovanu nisam platio 30 miliona maraka nikad ti Srbe ne bi odatle istero"

Jednog dana saznaće se prava istina samo biće kasno.
Preporuke:
17
4
54 utorak, 07 avgust 2012 11:47
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
siniša br. 2 ... a verovali ili ne po mojoj proceni i preko 60% bosanskih muslimana nije imalo ništa protiv Jugoslavije. Možda nisu voleli Srbe, možda im je išlo na živce da se Srbi pitaju više nego što su oni mislili da treba, ali su bili za Jugoslaviju i osećali su se potpuno komforno u Jugoslaviji. To je bila i osnova i razlog što su Filipović i MBO bili za približavanje onima koji su nastojali da očuvaju Jugoslaviju, jednostavno većina muslimana u BiH je to tako htela tih dana i godina. Nisu mogli da svare da je lider ili bar da se pita Srbin, ali protiv Jugoslavije nisu imali ništa.

Muslimani su prevareni od strane Alije Izetbegovića i SDA ! Kako?
Prvo muslimani su izabrali Fikreta Abdića a zna se da je Fikret Abdić Srbofil i prosrpski orijentisan.Ja ne mogu samo da razumijem kako Srbi tada nisu shvatili koliko je značajno zadržati Abdića kao predsjedavajućeg predsjedništva? I što me još čudi zašto Srbi Biljana Plavšić i Nikola Koljević glasaju za Izetbegovića?
Preporuke:
16
0
55 utorak, 07 avgust 2012 11:59
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
siniša pošto vidim da si jako upućen u neke stvari molim te da napišeš šta očekuješ u budućnosti šta se može dešavati?
Kakva nas "sudbina" čeka?
Odnosi Srba, Hrvata, muslimana i dr...
Unaprijed zahvalan!
Preporuke:
3
0
56 utorak, 07 avgust 2012 12:03
gavrilo@alkar
zašto nama ne bi "oprostili" muslimani srebrnicu koja je njihova i NATO zajednička laž i zašto kažete 100000 je stradalo u građanskom ratu a ne kažete da je među tim 100000 toliko i toliko hiljada Srblja i Hrvata.zašto ste uvijek neozbiljni i obmanjujete čitaoce NSPM kada mi sve te činjenice dobro znamo i zato dobijate MINUSE ne zato jer ste Hrvat nego zato što lažete.ako smo mi poslije prvog rata , pa poslije Jasenovca, jadovna,Gradiške,Paga, jasterbarskog mogli sa vama da gradimo "bratsstvo i jedinstvo" zašto ne bi mogli muslimani poslije Srebrnice gdje su u 80 % slučajeva nastradali naserevi koljači?zašto???
Preporuke:
20
0
57 utorak, 07 avgust 2012 12:14
Milorad Bogdanović
@Vladimir

E moj Vladimire i ostali plusašu, kako imate dušu da pričate gluposti o Radovanovu i njegovoj trgovini, slušajući neprijatelje svoje. Pa koliko vam vremena još treba da prstom pokažete gdje to Radovan unovči tolike pare il ih propi pjevajući iz gusle.Pa gdje će vam duše. U ratu se oglašavaju junaci a u miru ratne kukavice.
Preporuke:
12
5
58 utorak, 07 avgust 2012 12:23
siniša @ Amir Čamdžić
Mišljenja sam da je prostor bivše Jugoslavije i svi narodi koji su tu živeli i žive bili žestoko zlopotrebljeni po principu " kad se slonovi bore strada trava". Srušili su nam zemlju iz vana uz pomoć domaćih idiota.

Epicentar svetskih zala se pomerio sa Balkana na Bliski istok. Možemo samo da se uhvatimo za glavu i isčekujemo loše vesti. Da li će Turska oštrije ući u rat sa Sirijom, sada to čini prikriveno, i da li će Iran imati odgovor na to.

Nazirete li u pozadini "slonove"?

Moguće da će nadolazeće zlo širih razmera uticati da se strasti ovde malo smire, a moguće i da će opet doći vreme koje jedan moj komšija vrlo smisleno nazva " plaha vakta za pogana čoveka".

Pošto Vi sigurno niste "pogan čovek", kao što nisam ni ja, kao što nije većina ljudi, nečemu posebno dobrom se ne možemo nadati. Treba čuvati porodicu i minimum obraza. Dati deci zanat ili profesiju, a nikako otete proklete pare. Vi to znate.

U pravu ste, mi Srbi smo pomalo odgurnuli braću muslimane od sebe.
Preporuke:
19
2
59 utorak, 07 avgust 2012 12:57
sokrat
Kao što su prošli Srbi iz Hrvatske tako će proći i Srbi sa Kosova. Samo ne znam ko je njihov general Novaković.
Preporuke:
5
9
60 utorak, 07 avgust 2012 15:35
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
U pravu ste, mi Srbi smo pomalo odgurnuli braću muslimane od sebe.

U vezi s tim preporučujem da pročitate Apel Srbima islamske vjere koji je uputila Srpska radikalna stranka 1990.godine, a isti se može naći i danas na službenoj internet stranici Srpske radikalne stranke dr.Vojislava Šešelja samo tada se stranka nazivala Srspki slobodarski pokret!
CENTRALNA OTADŽBINSKA UPRAVA,SRPSKOG SLOBODARSKOG POKRETA APEL SRBIMA ISLAMSKE VEROISPOVESTI, U Beogradu, 5. februar 1990.
Braćo muslimani,Svi ovde izneti stavovi spadaju u osnovne principe i programska načela delovanja Srpskog slobodarskog pokreta. Apelujemo na vas da prihvatite našu ispruženu ruku srpske sloge i jedinstva. Iskušenjima budućnosti možemo odoleti samo bratskom solidarnošću i otvorenim srcima, rukovođeni njegoševskom lozinkom: „Brat je mio, ma koje vjere bio!“

Ipak neko je i tada znao kako treba činiti u duhu izvorne srpske nacionalne ideje !
Preporuke:
15
0
61 utorak, 07 avgust 2012 15:44
alkar@amir čamdžić
po vama je neminovno slijedeće-muslimani moraju sa srbima jer će im se srebrenica opt desiti.pa di je vama zdrav razum.92.karadzić je rekao-ili ćete s nama ili svoj narod vodite u nestanak.jel vi kontate poantu?srbi oće bosnu za velikus rbiju ili ćete vi s njima milom pa bit podanici ili ćete silom pa imat srebrenicu.avaj brate amire,pocipajte to diplomice,prominite ime i prezime,priselite u banjaluku,nek van daju katedru za povijest na fakultetu(andrić je za posrbljivanje dobio ministarsko misto i kumovu zenu,kustura drven i andrić grad,meša ediciju svoljih dijela i tapsanje po posrbljenim ramenima)i budite srbin.sve ok.vas izbor.ali sram vas bilo potočara,bijeljine,sarajeva,omarske...dođite u potočare pa za govornicom,javno to sta ste ovde rekli recite.govorite u svoje ime i to je ok ali u ime naroda koji je poklan od srba nemate pravo.srbi se nisu borili protiv vojske jer je omjer muslimanskih zrtava 10%vojni 9O%CIVILNI.kontate koje su namjere srba bile-genocid
Preporuke:
2
13
62 utorak, 07 avgust 2012 16:11
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
ALKAR NJE NAPISAO: sve ok.vas izbor.ali sram vas bilo potočara,bijeljine,sarajeva,omarske...dođite u potočare pa za govornicom,javno to sta ste ovde rekli recite.govorite u svoje ime i to je ok ali u ime naroda koji je poklan od srba nemate pravo.srbi se nisu borili protiv vojske jer je omjer muslimanskih zrtava 10%vojni 9O%CIVILNI.kontate koje su namjere srba bile-genocid

Da sam se ja pitao i ovakvi kao ja toga ništa ne bi ni bilo, ne bi metak bio opaljen niti bi i jedan ljudski život bio izgubljen .To što pišeš pošalji na adresu Alije Izetbegovića i tadašnjih "Alijića" (sljedbenika njegove politike), oni su odgovorni a ne ja.
Ma sikter sa tim podmetanjima o nekoj mojoj odgovornosti i potrebi da se stidim za nešto.Ni zašto se ne stidim i imam plemenite namjere , pune ljudske dobrote i želje za prosperitetom i strateškom siigurnošću muslimana.
Preporuke:
19
1
63 utorak, 07 avgust 2012 16:37
alkar@amir čamdžić
ja vama ne predmnijevam odgovornist niti ikome ali vam zamnjeram povijesnu neobrazovanost i neiščitavanje poruka koje ste u povijesti mogli pronaći.kad su se to srbi i muslimani volili i slagali osim ako nije bilo nametnuto silom?kad su to srbi muslimane smatrali jednakima njima a nisu ih zvali srbima muslimanske vjere?kad ih nisu poklali ako su imali priliku?i devedsetih su im rekli ili s nama il pod zemlju..sićate se karadžića u skupštini 92?to sta ste vi srbin musliman i sta ste srbofil iz ljubavi,sta zelite mir sa srbima(nisan vidio da ste hrvate u tom kontekstu ista spominjali)meni ne smeta ali smeta mi vasa naivnost,izdaja svog naroda,predavanje naroda u ruke onima od kojih je propatio i strada i ako im se ukaze prilika opet će vas poklat....naivni ste ka mlada cura ...je je aha.vas će pitat oće li vas klat.mladi ste i naivni ali nek van bude.
Preporuke:
2
20
64 utorak, 07 avgust 2012 16:44
alkar@amir čamdžić
kazete da ste za stratesku sigurnost muslimana predlozili ljubav sa srbima a ne sa hrvatima(koji su opsjedali vase selo pa ste ih zamrzili,s pravom -moran reć).to van je isto ka da ste janje dali vuku u naručje i time mu dali stratesku sigurnost.da neće ga pojist drugi vuk ali onaj kome ste ga dali na čuvanje posigurno oće.sad sta je vama vaznije-da li će janje ostat zivo ili koji će ga vuk pojist?ja mislin da je za muslimane najbolje mir i ljubav sa svima ali i oprez od svih i od srba i od nas hrvata.svak sebi,svak na svome,svi u dobre.jedinstvena bosna i hercegovina je okvir di bi se tri naroda morala dogovarat i uvazavat-svak nek ima svoju vjeru,svoj način zivota,svoje političke partije(ako već nemoze građanska bosna moze polugrađanska)pomirit se sa svim sta je bilo i svi zajedno naprid.favoriziranje jednog od naroda je zlo a još više trazenje prava isključivo samo za sebe.znači-čuvaj se od svih,surađuj sa svima ali budi svoj i imaj čast da pripadaš svom narodu a poštuj tuđe.a vi?
Preporuke:
2
17
65 utorak, 07 avgust 2012 16:55
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Alkar historija ili povijest nije ista za sve zavisi iz kojeg ugla ili nacionaliteta posmatraš ili reprodukuješ historiju ili povijest !
Izdaja ?
Ma koja izdaja i čega?
Ma daj ti se šališ?
Ja nisam general armije ili predsjednik države da imam efektivnu moć da izdam bilo koga a kamoli narod ...Potpuno pogrešna opservacija s tvoje strane.
Preporuke:
14
1
66 utorak, 07 avgust 2012 16:58
seljak bezemljaš
&svima onima koji se čude zašto je nervozan alkar
u Zagrebu je 1900.g. održan SVEHRVATSKI KATOLIČKI KONGRES.Napravnjen je program klerikalizma za dvadeseti vek.Otome drugi put.
Kongres je pomerio hrvatske nacionalne granice na:Boka Kotorska pa drinom i savom do Zemuna.Na te granice su izašli 1941.g.
A 1991.g.evo šta kaže Ante Ledić u intervjuu GLOBUSU 14 DECEMBRA 1997.g. o osnivačkoj skupštini HDZ održanoj u njegovoj vikendici na Plješevici.Prisutni:Tuđman,Šošić,Marko i Vlado Veselica,Tomislav Ladan i još sedam ljudi.
"NAIME KAZANO JE DA NE TRBA RASPRAVLjATI HOĆE LI HRVATSKA GRANICA BITI NA DRINI,NEGO DA TO SVAKAKO BUDE SRPSKA.A KADA BUDE JASNODA JE SRPSKA GRANICA NA DRINIONDA ĆE SE ZAPADNO OD NjE VEĆ NEKAKO RIJEŠITI"

Zato nam je Alkar nervzan.Još od kako se Čamdžić Emir javio nemir se pojačao.
Preporuke:
18
0
67 utorak, 07 avgust 2012 17:00
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Alkar hvala na savjetima !
Preporuke:
5
0
68 utorak, 07 avgust 2012 17:37
Istina
Najvise bi alkar voleo da muslimani ponovo budu "hrvatsko cvijece",pa da zajedno udare na Srbe.Jos pominje granicu na drini,sto je tipicno ustaska politika.To je samo pokazatelj da iza tzv. hrvatskog domoljublja stoji vatikanski fundamentalizam i partoloska mrznja prema svemu srpskom i pravoslavnom.Jos 1900.godine na rimokatolickom saboru u Zagrebu,doneta je odluka da na Balkanu svi katolici moraju biti Hrvati!Uzroke svega treba traziti u rimokatolickoj crkvi,jer je ona svojim ucenjem o Hrvatskoj kao "predzicu krscanstva" i sirenjem mrznje prema Srbima kao "bizantskim sizmaticima" posejala seme sukoba.Hrvatska,je samo prosirena ruka Vatikana na Balkanu,kao sto i tzv velika Albanija nije nekakva nacionalna ideja,vec stvaranje islamskog kalifata u Evropi(zelena transverzala)!Srbija ce uvek biti trn u oku,bez obzira kolika bila.Ne treba zaboraviti,da Hrvati nisu odustali od Srema sa Zemunom)a pominje se i Macva.Nije cudo sto je Canak imao kartu fantomske Vojvodine koja ukljucuje i Macvu
Preporuke:
19
0
69 utorak, 07 avgust 2012 19:24
Slavisa
@Pavkov
postovani, postavljate pitanja i dajete odgovore za one koji hoce da cuju. Jasno je da postoji kontinuitet izdaje od 1918, 1941, 1991 do danas. Nasa drzava je "izbusena", svi znamo od koga! Postoji ogroman broj casnih srpskih oficira i rodoljuba koji su pali od nazovi "srpske ruke" sa legitimacijama raznih sluzbi, nista drugo do novih "kominternovskih" ubica samo zato sto su hteli da ispuni svoju duznost i brane zemlju. Nekome je to smetalo. Bilo bi dobro da nas podsetite na neke slucajeve za koje sigurno znate. Red bi bio da se sudbina tih casnih srpskih oficira i rodoljuba rasvetli. Sumnjam da cemo njihove ubice i nalogodavce tih gnusnih zlocina naci, ali bar mozemo da odamo postu ovim casnim ljudima. Ako znate za neka imena, lepo bi bilo da se negde objave imena, biografije i okolnosti pogibije, kao opomena da se od tudjih branimo a od svojih cuvamo i da se takva gnusna dela vise nikada ne ponove!
Preporuke:
8
0
70 utorak, 07 avgust 2012 20:52
seljak bezemljaš
Izvinjavam se zbog grešaka.Brzo kucam,a nemam vremena da proverim napisano.
&ISTINA
Pozdravljam vas i nadam se da će te se javljati češće sa tako dobrim komentarima.
Preporuke:
7
0
71 utorak, 07 avgust 2012 21:12
za Amira
utorak, 07 avgust 2012 11:16
Amir Čamdžić, dipl.pravnik


Reci to Francuzima i Nijemcima i svim onim narodima koji su sada ujedinjeni sa Nijemcima u Evropskoj uniji a koje su njihovi pretci Nijemci satirali u Prvom i Drtugom svjetskom ratu.
Koja je to hipokrizija s tvoje strane!


Amir iznosi neke zanimive percepcije, pa pošto mislim da je iskren da ga uputim na jedan važan (tako smatram) podatak.

Znamo da su neki muslimani u 2. sv. ratu sačivali ustašku crnu legiju, što je vrlo tško nasleđe.

Međutim, ako na kraju knjige Vladimira Dedijra crna i debela) pogledate spisak svih ustaša (oko 300) u Italiji (kasnije zvani "kanarinci"-po žutim odelima, videćete da ne postoji NIJEDAN musliman.

Dakle, tu se ne radi o ideologiji; već o tome da su većinom regrutovali "škart",i slično!
Preporuke:
6
2
72 utorak, 07 avgust 2012 21:20
za Amira
taj "projekat" mora da bude pre svega pragmatičan, a ne zasnovan na emocijama; kao što je često slučaj kod Bošnjaka i Srba.

(srećom) što se tiče istorije (škakljiva tema), smaram da su u pravu i jedni i drugi. Bogumili jesu bili današnji Bošnjaci (i Srbi), ali ne u današnjem smislu antisrpstva (nisu bili ni Sbi u današnjem smislu, kao npr. Žika iz Šarenice, i sl.) Bili su možda (verovatno) čak pravoslavni. To treba tumačiti samo u kontekstu istorije,kao što je rekao Crnjanski za antičku književnost.

Ne dozvoliti da se od drveća (detalja,....), ne vidišuma!
Preporuke:
6
1
73 utorak, 07 avgust 2012 22:05
alkar@amir čamdžić
zadnji savjet-ako se srbi ne mire s nama radi jasenovca a mi s njima radi agresije i zločina po krajini onda ne mirite ni vi muslimane sa srbima radi srebrenice i sarajeva,omarske,keraterma te srbe s vama radi orićevih zločina po podrinju.mir da ali ako zatvorite oči na sve navedeno i mirne duse naivno date muslimane srbima pod noz onda ste vi više od naivca.kad je vuk čuva janje?i naravno,nisan ja nerozan radi vas,samo mi je nejasno?!!!!!da niste već bi davno svatili sta van ja govorin.srbi vas tapsaju i češu radi vaseg posrbljivanja a vi i ne vidite da je nastrada onaj koga zale ili hvale.kraj rasprave s vama.
Preporuke:
1
18
74 utorak, 07 avgust 2012 22:07
Žuberak-Bojanci
utorak, 07 avgust 2012 17:37
Istina
To je samo pokazatelj da iza tzv. hrvatskog domoljublja stoji vatikanski fundamentalizamNije u pitanju Vatikan. Dokaz su Bojanci (u Slo.), kraj Žumberka (Hr.).

u Bojancima ostali pravoslavni Srbi, dok su u Žumberakvaljda neki unijat (Hrvati?).


Šiler - "Istorija tridesetogodišnjeg rata"
Preporuke:
5
4
75 utorak, 07 avgust 2012 22:14
Marko Radovanović
@alkar

Dakle, ranije danas ste rekli da ste "navodno nervozni" a sada ipak priznajete da ste zaista nervozni. Kao što vidite, i Vi napredujete ponekad.
Preporuke:
12
0
76 utorak, 07 avgust 2012 22:39
dragoslav pavkov@Stanić Milan, N. Vuković
Vaši komentari se dotiču sličnih nedoumica, pa ću pokušati da odgovorim šta o tome mislim obojici, a vi se ne ljutite...
Gospodin Stanić se slaže sa mnom da je Krajina od JNA i Srbije dobila sve što joj je bilo potrebno za odbranu - osim slobode da samostalno odlučuje o svojoj sudbini. I totalnim laicima je danas jasno da model kako je organizovana odbrana Krajine nije imao šanse. Da se ne opterećujemo ciframa, dovoljno je samo istaći da je odnos broja stanovnika RSK i njoj neprijateljske R Hrvatske bio 1:10 (oko 380 000 : približno 4 000 000). Predugačku liniju razdvajanja, nekoliko UNPA zona, itd da ne pominjemo. Oni koji krajiškim stratezima zameraju "greške" moraju da budu svesni da se njih nije puno pitalo. Planovi aktivnosti su se menjali na dnevnom nivou... Političari koji su išli po svoje mišljenje u Beograd, tamo su dogovarali jedno, tokom putovanja Koridorom planovi su se menjali i u Kninu ih je znala čekati depeša da "ono što smo dogovorili mora da sačeka, ..."
Preporuke:
11
1
77 utorak, 07 avgust 2012 22:49
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
U vezi sa postavljenim pitanjem ne sporim da je bilo i previše muslimana u Drugom svjetskom ratu u hrvatskim oružanim snagama (domobranima kao tz.v "regularnom hrvatskom vojskom NDH" i ustašama kao ostrašćenim idološkim vojnim formacijama).
Treba uzeti u obzir da je u to vrijeme bila uspostavljena efektivna vlast NDH koja je provodila svoje zakone koji su najčešće bili jako surovi a kazna smrti je vrebala na svakom koraku.
Mislim da je velika većina ljudi morala ići u vojsku (koja ih je prije pokupila , partizani, četnici, domobrani,ustaše, muslimanska milicija i dr, dr.).
Naravno bilo je i zagriženih hrvatskih nacionalista među muslimanima i to je nesporno a takvi su stupali u ustaške formacije, kao što je bilo i Srbofila i muslimanskih četnika (koji su stupali u četničke formacije).Zna se za muslimanske četničke formacije u Hercegovini a takođe bio je veliki odziv i u partizane.Muslimani su bili svugdje u svakoj vojsci.Ko ih je bolje znao ideološki obraditi i prilazili su mu.
Preporuke:
16
0
78 utorak, 07 avgust 2012 22:51
dragoslav pavkov@Stanić Milan, N. Vuković - 2
Nedostatak stručnih ljudi koji bi komandovali vodovima, četama/baterijama - jednostavno nije bilo. Takve ljude borci su uglavnom birali između sebe, najčešće metodom negativne selekcije (pusti ga kad se gura, pametniji popušta). Ti ljudi su slati na kurseve gde im je pokušavano utuviti neka znanja, ali kurseve su često vodili nemotivisani i nezainteresovani ljudi otkomandovani iz VJ, čiji radni dan je uglavnom počinjao pitanjem: Je l' nešto leglo (neki novac na račun). Dalju nemotivisanost je naročito uzrokovala nezainteresovanost i bahatost slušalaca koji su bili "operisani" od vojničkog ponašanja, prekidali su izvođače nastave, upuštali se u debate o tome ko je bio bolji ratnik - Simo Dubajić ili Momčilo Đujić, i sl. Srpsko - srpski animozitet (Dalmatinci kao predstavnici gibaničarske opcije protiv kordunsko-banijskih komunjara između kojih su balansirali "pola-pola" Ličani - dok su se Slavonci čudili jednima, drugima i trećima i vodili neku "svoju" politiku okrenutu srbijanskoj granici)
Preporuke:
13
1
79 utorak, 07 avgust 2012 22:55
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
.....taj "projekat" mora da bude pre svega pragmatičan, a ne zasnovan na emocijama; kao što je često slučaj kod Bošnjaka i Srba.....

Životni interesi su u pitanju i to je taj pragmatizam !
Preporuke:
7
0
80 utorak, 07 avgust 2012 22:55
La granica
utorak, 07 avgust 2012 22:39
dragoslav pavkov@Stanić Milan, N. Vuković
Da se ne opterećujemo ciframa, dovoljno je samo istaći da je odnos broja stanovnika RSK i njoj neprijateljske R Hrvatske bio 1:10 (oko 380 000 : približno 4 000 000).


lepo je objasnioneki Krajiški general u dokumentarcu RTS. Problem je bila dugaćka granica, odn. proporcija br. stanovnika/dužina granice.
Preporuke:
6
1
81 utorak, 07 avgust 2012 22:59
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
ALKAR JE NAPISAO: srbi vas tapsaju i češu radi vaseg posrbljivanja a vi i ne vidite da je nastrada onaj koga zale ili hvale.

U životu je sve sudbina !
Bog vjerovatno zna zašto ljude usmjerava na određene puteve?
Svi imamo određenu misiju u životu !
Ja mislim da sam prepoznao svoju !
Preporuke:
13
0
82 utorak, 07 avgust 2012 23:01
dragoslav pavkov@Stanić Milan, N. Vuković - 3
najavljivao je katastrofu.
Ćaća jeste Krajišnicima branio da stvore svoju vojsku jer u njoj ne bi bilo mesta za tipove poput Badže, Arkana i sličnih. Nesporan je bio animozitet prema "specijalcima" koji komandanti (iz redova SVK)nisu ni skrivali. Da je o odbrani Krajine odlučivala vojna struka - drukčije bi smo danas razgovarali. Pošto to nije bio slučaj - danas imamo situaciju da je narednik Legije stranaca pobednik nad generalima JNA. (Uzgred - taj narednik je dobio više zvezdica od Žukova, celo sazvežđe rekao bih.) "Prihvatajući se dužnosti..." Slažem se gospodine Staniću; ali smetnuli ste s uma da se u vojsci ljudi ne biraju već se na položaje i dužnosti postavljaju i sa njih smenjuju. General ne može da podnese ostavku. On može da se ne složi sa nekom odlukom političara, da neku odluku proceni kao neizvodljivu ili štetnu i da se izjasni kako ne može da je sprovede. Tada ga političari smenjuju i na njegovo mesto postavljaju drugoga. Što se u SVK često i dešavalo. Suviše često.
Preporuke:
10
2
83 utorak, 07 avgust 2012 23:13
dragoslav pavkov@Stanić Milan, N. Vuković - 4
Gospodine Vukoviću, vaši komentari verujem da jesu dobronamerni - ali iz njih isijava gorčina zbog neslavnog poraza jedne srpske vojske, rekao bih da vam je očajnički potreban tačno određen krivac na koga bi se natovarila sramota zbog poraza. međutim, to tako ne funkcioniše:
1.Vojska nije imala svest da uopšte treba da brani svoj glavni grad, znajući kako je prošao "glavni grad" zapadne Slavonije par meseci ranije. Da su se postrojili svi srpski generali i vojvode, od Lazara do Mišića i Đujića - ne bi uspeli da ubede naoružane civile kako treba da izginu samo da biste se vi u Srbiji bolje osećali (ne mislim na vas lično, nego uopšte na ljude koji danas pate zbog sramote koju im je nanela SVK bežeći ispred Govnovine).
2.Mislim da sam u odgovoru na prvo pitanje odgovorio i na ovo.
3.Visoki krajiški oficiri su umesto da prate strane vojne časopise morali da se bave podučavanjem "političara" da tenk ne može da se kreće bez nafte koja se zagubila negde na Koridoru
Preporuke:
12
1
84 utorak, 07 avgust 2012 23:15
Velizar M. @Dragoslav Pavkov
Vi ste i u ovom tekstu i u komentarima na Novakovićev tekst pominjali nedostatak strateške dubine, puštanje protivnika na Dinaru i sl. Sada govorite o lošem modelu organizovanja odbrane. Ja se sve slažem sa vama ali čitaocima izmiču prave informacije. ZAŠTO se tako radilo? Kada je prepušten Kupres, bilo je sumnjivo, kada su snage HV ili HVO izašle na Dinaru i okolne visove bilo je alarmantno, kada cele godine niko prstom nije mrdnuo da ih odatle ukloni već mi je bilo jasno da će Krajina pasti. Kada je prepušteno Livanjsko polje i okolina bilo je jasno da će pasti Grahovo i Petrovac. Kada je komanda SVK zabranila utvrđivanje Strmice jasno je bilo da je pad Knina pitanje dana.
Vi ćete reći da niste pitani ni za šta, da je ono bilo u odgovornosti vojske Republike Srpske i sve je to tačno ali zaboga zašto ste toliko verovali drugima, zašto se niste sami pobrinuli za pretnje sa bosanske strane? Pitanje stoji i g. Novakoviću (verujem da čita ovo) i više nego vama shodno činovima koje ste imali.
Preporuke:
9
2
85 utorak, 07 avgust 2012 23:15
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
ALKAR niko ne vodi muslimane tamo gdje ti pišeš.Demantira te činjenično stanje.Muslimani Raške (Sandžaka) sasvim normalno žive u Srbiji i uživaju sva ljudska i građanska prava državljana Srbije.Naravno ima ekstrema i agitatora prije svega sa strane koji sa sigurne distance pokušavaju "da čačkaju mečku" ali protiv takvih država Srbija ima mehanizme da se pravno bori štiteći svoj ustavno-pravni poredak.Srbi da su to što pišeš imali su najbolju priliku u Raškoj (Sandžaku) ali eto nije se desilo ništa tome slično.Alkar u pitanju je samo politička koncepcija, ukolikoi poštuješ zakone države i ne ideš na razbijanje njenog teritorijalnog integriteta i suverniteta i ako ne tražiš pmaet po strani od potencijalnih huškača sa Srbima ćeš jako lijepo živjeti i bit ćeš i vlasti (potpredsjednik Vlade Srbije i ministar Rasim Ljajić i ministar Sulejman Ugljanin).Sve je politika , ponašaj se korektno politički i ne "traži đavola" (ne razvaljuj državu) i sa Srbima ćeš biti u sasvim normalnim odnosima !
Preporuke:
18
0
86 utorak, 07 avgust 2012 23:25
dragoslav pavkov@Stanić Milan, N. Vuković - 5
da onaj ko gradi put kroz Dinaru SIGURNO ima nameru da napadne Knin i da ga treba sprečiti na sve načine...
4.Izraelski model nije primeren za poređenje sa krajiškim prvenstveno jer su Jevreji 2000 godina žudeli za svojom državom i ne pitaju za cenu da je sačuvaju. Dovoljno je pogledati komentare na ovom i drugim srpskim sajtovima da bi smo shvatili koliko smo daleko od Izraela. Čak su im i Hrvati po tom pitanju bliži od nas. Samo po tom pitanju.

U RSK je nedostajala svest o potrebi odbrane i to je ono što ju je dokusurilo. Većina "bitnih" Krajišnika je imala "rezervni položaj" ili u Srbiji (koji su uredili rođaci iz Osme ofanzive), ili u trećim zemljama gde su ih čekali rođaci koje je tamo odvela pečalba ili pop Đujić. Ili dobri ljudi iz UNPROFOR-a i kojekakve "humanitarne" organizacije... Budite uvereni da su Hrvati itekako računali na taj momenat.
I još nije gotovo...
Preporuke:
4
1
87 utorak, 07 avgust 2012 23:46
dragoslav pavkov@Velizar M.
Nije potrebno biti general da bi se shvatilo očigledno - ono što ste naveli o opkoljavanju Knina. Ali, što reče jedan stari vojvođaner: Protivim se vašem pitanju :)...
Mi smo jednostavno bili prisiljeni da igramo sa kartama kakve su nam podeljene. Svako, od komandanta GŠSVK do zadnjeg kurira je bio svestan situacije u kojoj se Krajina nalazi. Tačno je da se mogao organizovati jači otpor, ali mislim da je pravo pitanje: Čemu? Već tada je bilo jasno da se ne možemo odbraniti. Braniti da, procene se razlikuju samo u tome koliko vremena i kolike će gubitke koja strana pretrpeti. Ali odbraniti se nismo mogli bez podrške VRS ili udara VJ po ciljevima u dubini Hrvatske. Kada su Hrvati započeli operacije oko Dinare a VRS nije reagovala, svako živi je shvatio kuda to vodi. Mogli smo mi da pobijemo mnogo Hrvata, ali na kraju bismo opet bili proterani. To nije odlučeno u Krajini već na drugom mestu. I pažljivo pripremljeno kao deo tzv"specijalnog rata"; da Krajina šaptom padne...
Preporuke:
7
1
88 utorak, 07 avgust 2012 23:58
N. Vuković
Vidim da je autor teksta pokušao da odgovori na neka pitanja koja sam postavio u svojim komentarima.
Molim Vas, šta to znači da vojska nije imala svest da treba braniti glavni grad? Izvinite, ali ja besmislenije objašnjenje još nisam čuo koliko pratim problem pada Krajine. Gde su bile prepreke, gde su ulične borbe, gde su bojevi za svaku ulicu, za svaku kuću... ma da, najlakše je bilo povikati IZDAJA, sesti u kola i traktore i pojuriti za Srbiju! Kada je narod složan i odlučan, vojnici nepokolebljivi, oficiri časni i hrabri, a političari elementarno čestiti i sa kičmom, nema tog Miloševića ili bilo koga drugog ko bi pomerio tako lako, tako nepodnošljivo lako, sa teritorije na kojoj živi stotinama godina čitav jedan narod...
Trebalo se boriti, možda maksimum nedelju dana, ponegde žrtvovati deo teritorije, ponegde skratiti front, jače opucati po većim gradovima u hrvatskom delu... rečju trebalo je, ne odbraniti Krajinu, jer su sile bile nesrazmerne, već samo IZDRŽATI nekoliko dana...
Preporuke:
3
4
89 sreda, 08 avgust 2012 00:11
Ali, šta ćemo sa onim finim svetom koji je ćutke posmatrao kako su tokom 1990. i kasnije do današnjeg dana po hrvatskim gradovima i selima gorele srpske kuće?

Opasno uopćavanje! Narod je protestirao, ali mediji su bili kontrolirani i nije to imalo nikakvih odjeka. Isto se događalo u Srbiji kada su cvijećem zasipani tenkovi koji su krenuli rušiti Vukovar.

Zahvaljujući Hrvatima koji su deinstalirali „bratstvo i jedinstvo naroda i narodnosti“ i otpočeli građanski rat na prostorima pokojne SFRJ svedočili smo stvarima prema kojima gaženje službenim kolima deluje smešno i uobičajeno – svima osim porodici žrtve

Da, da Hrvati su na Gazimestanu najavili rat, Hrvati su organizirali jogurt-revoluciju, Hrvati su pustili Slovence da odu iz Jugoslavije, Hrvati su najavili da svi moraju živjeti u jednoj državi, Hrvati su upali u monetarni sustav Jugoslavije, Hrvati su rušili Antu Markovića…
Preporuke:
0
9
90 sreda, 08 avgust 2012 00:12
@amiraga
Halo jadan nebio!Jel bilo GENOCIDA u Srebrenici?Sta ti vise treba jadan ti ne bio!Jel jos GENOCIDA!?Malo ti jedan na kraju 20 vijeka hoces jos jedan.Pozdrav od isaka
Preporuke:
1
9
91 sreda, 08 avgust 2012 00:13
N. Vuković
jer hrvatska agresija ne bi mogla da traje u nedogled... Amerikanci su uslovili pristanak za Oluju njenom KRATKOĆOM... i zaista je bila kratka.
Molim Vas da mi objasnite, kako je bilo moguće da Banijski korpus prvog dana Oluje sasvim solidno odoleva napadu i nanosi osetne gubitke agresoru, a drugi tzv. korpusi su se raspali bez ozbiljnijeg otpora? Dakle, da se htelo i želelo - moglo se odupirati i duže i jače. Oni koji su se ponajviše busali u prsa, dakle Kninjani i okolina, najbrže su popustili.
Posebno je sramotno tako se prepustiti sudbini, kada teren (brda, prevoji, šume, relativno loša putna mreža) apsolutno ide u korist branioca...
Sve u svemu - iako deo krivice snose i rukovodstva RS i SRJ zbog neukazivanja pomoći - najveći je bio problem u samim Krajišnicima - njihovoj slaboj motivaciji, nedisciplini, neutemeljenom optimizmu i potcenjivanju protivnika, precenjivanju sebe i sopstvenih sposobnosti...Neka malo naša krajiška braća više preispitaju sebe, pre nego što upere prst ka drugome
Preporuke:
4
5
92 sreda, 08 avgust 2012 00:55
Ero
pozdrav drugovima sa Balkana od jednog krsnog. Po zuci u postovima izgleda da vas puno vise muci pad neke tamo vama udaljene Krajine od gubitka Kosova, to me zacudilo poprilicno.

Ako je zbog poraza moram da vam kazem, promasili ste sto prije pravljenja teritorijalnih planova niste malo bolje proucili Hrvate. Ali bez historijskih budalastina i mitova. Onako hladne glave.

Mi nismo po nicemu narocit narod. Ni previse pametni, ni sposobni, ni previse posteni. Ali jedna je karakteristika vami promakla, mi smo ratoboran narod. Historija je ispunjena izvjestajima o Hrvatima koji ratuju za tudje interese. Vami su poznate i izjave kao natpis u Marburgu 'Boze sacuvaj nas kuge i Hrvata'. Napoleon rece 'Hrvati su najbolji vojnici. Dajte mi 100.000 Hrvata i osvojit cu svijet'. Vrazija divizija tukla protiv 20x jaceg neprijatelja kod Staljingrada, kasnije na strani partizana tukla se u Srbiji. Ima toga koliko hoces. Kada to proucis, prije rata malo ipak razmislis. Sad je kasno, drugi put
Preporuke:
2
12
93 sreda, 08 avgust 2012 00:56
za nosioca okolotrbušnog panalodržača
kad je vuk čuva janje?i Kad ga okolnosti nateraju i dok se okolnosti ne promene. Nema više Tite... a zemlje EU, DOĆI ĆE PO SVOJE, nemojte misliti da su vas zaboravili... a nema više ni kralja ujedinitelja... nema više praštanja i zaborava.
Preporuke:
7
0
94 sreda, 08 avgust 2012 02:01
nije gotovo
Genocid 1. Pocerina1914.
Genocid 2. Jasenovac 1941-1945.
Genocid 3. Vojna granica 1995.
Genocid 4. (projektovani) Republika Srpska,
Bosna Srebrena i Srijem 2015.
Preporuke:
5
1
95 sreda, 08 avgust 2012 04:06
Svetislav Kostić, diplomirani pravnik u penziji
@ Amiru Čamdžiću, diplomiranom pravniku poručujem ovdje javno, da u svak njegovuu riječ vjerujem. I sam pravnik, rođen u Sarajevu, diplomirao na sarajevskom pravnom fakultetu, gdje mi profesor bio čestiti Srbin i patriota, Ljubo-Ljubomir Tadić, otac Borisa Tadića, onog nesretnog predsjednika Srbije. Na sreću konačno od birača u Srbiji šutiran na poslednjim izborima. Doduše, za teritorijalni integritet Srbije prekasno jer Boris Tadić za Zapad i prekooceansku gusarsku tvorevinu SAD odradio posao za koji, čitam u Politici, po ocjeni NSPM-velikana Vukadinovića nema korekcije, nema više spasa. Ja lično, ne mislim tako i ne predajem se. Amir Čamdžić je očigledno jedan savremenik izuzetno načitan i obrazovan i sretan sam da ga ovdje u našim redovima ima. Samo jedan prekodrinski Srbin i uz to Sarajlija kao što je slučaj sa mnom, zna da ocjeni da je Amir to i takav kako ga njegovi izvanredno sjajni tekstovi legitimišu. Dobro nam ovdje došao i još bolje ostao, kolega Amire!
Preporuke:
11
1
96 sreda, 08 avgust 2012 06:02
lika
Posebno bi istakao pisanje Amira Čamdžića. Cijeli rat se nijesam mogao oteti tome utisku da je rat između Srba i muslimana bio velika greška, pa ako se nije mogao izbjeći bar se mogao donekle ublažiti. Ali svjestan sam i toga da nije bilo u planu igračima van Bosne, tj. u Zagrebu i Beogradu.

Dalje bi se osvrnuo na pisanje trovača poput "siniše". Ako je stvarno sve "zakuvano izvana iz svijeta" kako dotična vrsta ima običaj da sve objašnjava, kako to onda da je o tome pisao prota-istorik Manojlo Grbić u "Karlovačkom vladičanstvu", zatim Sava Bjelanović-prvak Srba u Dalmaciji, Dimitrije Ruvarac "Evo šta ste nam krivi" i mnogi, mnogi drugi, naučnici, istoričari i političari, savremenici i svjedoci bolesne mržnje prema Srbima.

Slično važi i za "Vukovića". Zanima me gospodine kakva vojnilka stručnost i ratno iskustvo iza vas stoji? Ne zanima me to iz ličnih razloga ni najmanje, nego kad tako smjelo tvrdite neke stvari, mora da ste i veoma stručni po pitanju vojske i rata?
Preporuke:
6
1
97 sreda, 08 avgust 2012 09:34
Da se osvrnem
da se osvrnem na kmentatora Amira kojga spominju neki. Takvih ljudi ima u svakom narodu, pa i u našem, takvi ljudi su za žaliti.Nakon vjekova neprijateljstva, nakon 500 god Srbije pod Turcima, nakon što Mladić pobi sve muslimansko što je mogao i to posvetio 'osveti' Turcima', nakon II svj. rata i pokolja u Podrinju, nakon istjerivanja iz BL i granatiranja Sarajeva. Nakon svega toga zagovarati prijateljstvo može samo provokator ili čovjek bez sposobnosti logičkog razmišljanja.Činjenica je na Balkanu mnogo realnija. Svaka strana ima svoju podršku u zemljama koje su dijametralno suprotstavljne. Turska i muslimani podržavaju Bošnjake, zapad Hrvate, Rusije Srbe. Oni sami neće dozvoliti da se sprijateljimo i približimo, kamoli da mi to sami želimo. Previše je tu krvi palo.Ono što možemo je imati korektne odnose, ni dlaku više.
Preporuke:
2
10
98 sreda, 08 avgust 2012 09:39
haha
Najbolji su mi ovi Srbi šta 'podržavaju' Amira, mrze muslimane na svim postovima, ali ima jedan naivan idemo ga obrlatit na svoju stranu. Ko onaj na Youtube što se hvalio da je u njihovoj armiji a poslije ga ubiše.

e svašta
Preporuke:
2
7
99 sreda, 08 avgust 2012 09:43
figaro
utorak, 07 avgust 2012 23:15
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
ALKAR niko ne vodi muslimane tamo gdje ti pišeš.Demantira te činjenično stanje.Muslimani Raške (Sandžaka) sasvim normalno žive u Srbiji i uživaju sva ljudska i građanska prava državljanaAsmir Kolašinac: Neću da pevam himnu Srbije!

...Nikad ne bih pevao „Bože pravde“ jer je problem što se u toj himni osim srpskog ne pominje nijedan drugi narod koji živi u Srbiji - priča Asmir.


priznajemo daje naslov tendeciozam. Nista cudno, za pomenut novine? Slazem se sa Asmirom. Mora se medjutimi razumeti da je pomenuta himna usvojena dok jos ta obast nije bila deo Srbije.

Zato predlazem "Vostani Srbije".Licno mi je lepsa, a i bila bi prihvatljivija, i u tomslucaju.

Moramo biti i svesni da je u Srbiji, 1903-pocetak okupacije...?
Preporuke:
0
7
100 sreda, 08 avgust 2012 09:52
figaro
sreda, 08 avgust 2012 00:55
Ero

Ako je zbog poraza moram da vam kazem, promasili ste sto prije pravljenja teritorijalnih planova niste malo bolje proucili Hrvate. Ali bez historijskih budalastina i mitova. Onako hladne glave.


Za neke, za koje je izgleda Siler mit - da li je onda ovo merodavano:

Tviteraši iz Srbije traže da Hrvatska vrati putokaze za Beograd
Alo | 07. 08. 2012. - 13:18h | Komentara: 111


Naime, shvativši da u Hrvatskoj, od Zagreba do granice sa Srbijom, praktično nema nijednog putokaza za Beograd, odnosno da se najbliži nalazi tek na oko 40 kilometara od granice između ove dve zemlje,
Preporuke:
4
0
101 sreda, 08 avgust 2012 10:09
Michuraki
sreda, 08 avgust 2012 00:55
Ero
Napoleon rece 'Hrvati su najbolji vojnici. Dajte mi 100.000 Hrvata i osvojit cu svijet'.


Ako je to rekao taj sto su ga neki zvali "Antihrist Evrope"....
Preporuke:
2
3
102 sreda, 08 avgust 2012 11:01
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Svetislav Kostić, diplomirani pravnik u penziji

Hvala kolega !
Preporuke:
2
1
103 sreda, 08 avgust 2012 11:19
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Da se osvrnem

Evo ti odgovor na tvoj komnetar u kome me spominješ.
U vezi sa korektnim i fer međusobnim odnosima između ljudi i naroda to ne ide bez povjerenja i razumjevanja i ako ćemo se prema tvome pisanju gledati sa podozrenjem i neprijateljstvom onda nema ni fer ni korektnih međusobnih odnosa.Zatim pišeš da su moje teze nemoguće "jer je palo i suviše krvi".
Mnogo je više "krvi palo" od strane Njemačke u Prvom i Drugom svjetskom ratu pa se sada svi okupljaju oko te iste Njemačke a koja je temelj i glavna država Evropske unije (uz Francusku).Zna se da je Njemačka u Dragom svjestkom ratu sve te države (osim Britanije) vojnički "pregazila" i nanijela im užasne materijane i ljudske gubitke i šta sada? Sada se opet sve te zemlje (države) u zajednici sa Njemačkom u EU a i druge "sanjaju san o ulasku" u EU.
I sada ti meni reci jesu li svi ludi, sve te države članice EU i one koje "kucaju na vrata EU"?Ko je ovdje lud?
Srbija je ključna zemlja bivše Jugoslavije !
Preporuke:
4
1
104 sreda, 08 avgust 2012 11:31
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
DOPUNA KOMENTARA :
I još nešto kao odgovor komentatoru "da se osvrnenm".
Srbija nije nikog "pregazila" kao što je to činila Njemačka .
Šta to sada Srbija treba da bude "na gorem glasu" od Njemačke oko koje se sve države EU okupljaju?
Srbija nije mobilisala regularnu Vojsku tadašnje Jugoslavije ni protiv koga.
Srbija je imala kapacitet da podigne na oružje najmanje milion vojnika uz tadašnju zastrašujuću vojnu tehniku koju je posjedovala ali činjenično nije.
Neka neko zamisli šta bi zaista bilo da je Srbija (tadašnja Savezna Jugoslavija) mobilisala i stavila u ratnu funkciju milion vojnika sa svoje teritorije?
Koji je vojni kapacitet imala tadašnja SR Jugoslavija bilo bi svašta.
Ali neću dalje, neka svako rasmisli o tome.
Preporuke:
8
1
105 sreda, 08 avgust 2012 11:44
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Sada svima postavljam jedno hipotetičko pitanje !
U vezi sa navodima da je tadašnja Savezna Jugoslavija (Srbija) učinila to što joj inputiraju.
U vezi s tim neka svako zamisli šta bi značilo da je Srbija tokom prethodnih ratova podigla na oružje milion vojnika tadašnje Vosjske Jugoslavije i raspodjelila ih na ratišta u RS i RSK u omjeru 50% na prema 50% .To bi značilo da bi RSK uz svojih 100 000 vojnika dobila još 500 000 vojnika i imala bi silu od 600 000 vojnika a RS uz nekih 200 000 vojnika dobila bi takodje dodatnih 500 000 i imala bi silu od 700 000 vojnika.Neka neko zamisli kakav bi to bio odnos i šta bi se dalje dešavalo?
Preporuke:
6
1
106 sreda, 08 avgust 2012 12:23
Velizar M. @Dragoslav Pavkov
Eh g. Pavkov, dali ste suštinu u jednoj reči: "Čemu?". Biće da je neko očekivao od vas da izginete stvarajući neku moderniju verziju kosovskog mita a zarad nekakve dnevne politike. Odabrali ste život i to je po meni sasvim u redu. Ali nije se moje pitanje odnosilo na `95. godinu već na `93 ili `94. No ne morate da odgovarate. Jasno je i ovako. Puno ste razjasnili i u odgovorima na druge komentare. Želeo bih češće da se vidi tako ispričana priča jer mi je muka od optužbi za kukavičluk koje zaista ne stoje. Bojim se da je scenario za ovu predstavu napisan davno, tamo negde šezdesetih godina verovatno u Nemačkoj i da smo se mi pitali samo za neke "sitne" detalje. To što je sitno za autore scenarija meri se desetinama hiljada života svih naroda koji ovde žive.
Pozdravljam Vas s poštovanjem.
Preporuke:
6
1
107 sreda, 08 avgust 2012 12:42
Da se osvrnem
Amire Procitaj malo beogradske transkripte pa ce ti biti jasno koliko je Srbija mogla da napravi. Kakvih milion vojnika. Regruti su bjezali od mobilizacije na sve strane jer su znali sta ih ceka. Iz Beograda je emigriralo preko 100.000 vojno sposobnih, u Bec i drugdje. nije bilo goriva, para itd.Znas li ti koliko je od Beograda do Knina, 600 km, ko bi od vojnika ostao kada nisu uspjeli ni da pdu dalje od Vukovara.
Preporuke:
3
4
108 sreda, 08 avgust 2012 16:00
Anka Krajina
@ Dragoslav Pavkov I
Otvorili ste bolnu temu o kojoj se može raspravljati u nedogled. Iz tehničkih razloga nisam imala dosad pristup do pristiglih komentara.
Vi nudite odgovore sa vojnog aspekta, kojima se nema šta prigovarati osim nijasni a moj preoštar komentar generalu Novakoviću je samo emocionalni izliv ogorčenosti, ne na njega lično, već zbog stradanja, koji je taj narod zadesio a on ga je mogao barem ublažiti da je na vreme rekao istinu.

Osvrnuću se na vaše teze:
"Tačno je da se mogao organizovati jači otpor, ali mislim da je pravo pitanje: Čemu?"

U okolnostima u kojima je snašla Krajina, odgovor je samo jedan: Spašavanju civilnog stanovništva!
Eto čemu. I tu se moglo više uraditi.
Ne radi se o tome da "neki i danas pate zbog sramote koju im je nanela SVK". Ne radi se o "sramoti zbog poraza" već o nuždi i obavezi da se civili evakuišu na bezbedniji način.
(nastavak)
Preporuke:
3
1
109 sreda, 08 avgust 2012 16:20
Anka Krajina
@ Dragoslav Pavkov II

Kažete, Krajina je dobila sve,
"osim slobode da samostalno odlučuje o svojoj sudbini."

Drugim rečima, osokoli ga pa gledaj kako će vrat slomiti! I tako je i bilo. Knin je pao u Beogradu!
U sadejstvu sa Zagrebom i SAD.
Jedino narod nije niko ništa pitao. Izigrani i prevareni. A danas prepušteni svakojakim poniženjima.
Utoliko je pisanje Novakovića i bilo iritantno jer dobro zna šta je sve preživeo u izbeglištvu i još uvek preživljava.
Nema više mesta za čuđenje, to je privilegija mladih, koji nisu prošli Petrovačkom cestom...

Ali je dužnost svih preživelih učesnika da o događajima, koji su se zbili, piše, iznosi podatke, činjenice, saznanja. Inače će našu istoriju pisati drugi na našu štetu kao što već čine.
S poštovanjem!
Preporuke:
7
1
110 sreda, 08 avgust 2012 17:00
Maroje
@Ana Krajina

ako dozvolite da vam repliciram. Molim da se ne uvrijedite, to nije namjera. Vi govorite o potrebi 'spašavanja civilnog stanovništva' u okolnostima u kojima se našla Krajina. Ja vas onako iskreno pitam, a zašto to mislite. Zašto je uopće trebalo spašavati civilno stanovništvo. I zašto je uopće trebalo ratovati.

Odgovorno tvrdim da nije bilo namjere da se naudi srpskom stanovništvu pa nije ni trebalo uopće doći do brige o 'spašavanju civilnog stanovništva'. Istina nakon Oluje je bilo osvete hrvatskih povratnika, nakon što je vojska otišla. Ni do toga nije trebalo doći, kao ni do Oluje. Pa čak niti nakon Oluje nije trebalo 'spašavati stanovništvo' jer je HV pustila 30.000 zarobljenih Krajišnika i pustila ih, nakon što su odbili da ostanu u Hrvatskoj.

Taj rat je bio potpuno promašen, pogrešan i nepotreban. Tko ne vjeruje neka pogleda seriju 'Grlom u jagode' i vidjet će kako smo mogli živjeti. Rat uopće više ne bi trebao biti tema niti na jednom našem mediju
Preporuke:
2
5
111 sreda, 08 avgust 2012 17:25
vitez krajine
za ERO: Napoleon nije video i pohvalio nikakvu hrvatsku vojsku, nego Krajišnike (Vojna Krajina), pretke onih nad kojima ste uz zaštitu nacista u 2. sv. ratu izvršili genocid a ostatak ste (opet uz ,,nečiju'' zaštitu) proterali '95. Tvoji preci su tada orali njive i služili švabama dok su ovi vojnici ratovali za korist austro-ugarske i u njoj uživali sva građanska prava.
Preporuke:
13
1
112 sreda, 08 avgust 2012 18:06
Plaski
sreda, 08 avgust 2012 17:00
Maroje
@Ana Krajina

jer je HV pustila 30.000 zarobljenih Krajišnika i pustila ih, nakon što su odbili da ostanu u Hrvatskoj.


a sta je trebala-da ih pobije, zatvori,ili slicno!

mislim da neki ovde glume andjele, ybog necega. A vidimo da nesto sto je sasvim normalno , prikayuju kao ustupak, itd.
Preporuke:
5
0
113 sreda, 08 avgust 2012 18:23
Ero za @vitez
moj prijatelju vi ste i izgubili stoga što se niste sastavili sa stvarnošću nego sve u nekim mitovima živite.

Kažeš Napoleon nije ni vidio Hrvate, a jesul i kod Staljingrada ratovali tvoji Krajišnici. Jesul i tako na Marburgu za tvoje krajišnike napisali Bože čuvaj nas Hrvata. Da ne nabrajam. Samo tako naprid pa u nove sukobe. Usput pogledaj ovdji pa kaži šta nije istina. Tvoji se nisu makli iz Krajine uči malo prikane. http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvati_u_Napoleonovoj_vojsci

I da ti kažem ostavte se vi ratovanja nije to za vas.
Preporuke:
0
7
114 sreda, 08 avgust 2012 18:34
Anka Krajina
@ Maroje
I zašto je uopće trebalo ratovati.

Dobro pitanje! Samo je upućeno na pogrešnu adresu!
Ne znam koliko ste mladi ali ja zasigurno neću dočekati odgovor na to pitanje:
-uzrok
-povod
-tok događaja
-epilog
-posledice
Arhivi su zaključani. A očevici pričaju svako svoju priču. Bez dokumenata tražiti odgovor i istrgnuti iz istorijskog konteksta vremena u kojem se sve zbivalo značilo bi pristajati na poluistine i laži.
A ono što sam videla 1996. u selima oko Gline, pola godine nakon "Oluje", in kasnije 2003. u Topuskom, potvrđuje moje uverenje da je postojala nagodba vrhuški, koji su izigrali vlastite narode. Iz ovoga rata niko nije izašao kao pobednik.
Svi smo poraženi i izigrani na različite načine...
Preporuke:
3
2
115 sreda, 08 avgust 2012 19:18
Rumija@Dragoslav Pavkov
Mi koji smo bili na Dubrovnik znamo koliko je Dubrovnik izgubio kada nije prihvatio ponudu da bude Republika,izgubili smo i mi Srbi zbog već napravljenog dogovora između Sloba i Franja u kojoj je "Ćaća" njemu čvrsto obećao da vojksa JNA i teritorijalci neće ulaziti u Dubrovnik.Zbog ovog dogovora izgleda da je morao biti ubijen i kontra admiral Đurović od DB, Pavkov vi ste ovo odlično primjetili, koji je pripremao ulazak u Dubrovnik pod pritiskom vojske.Inače iz dubrovnika su nam dolazili i Hrvati ,muslimani i naravno Srbi i govorili i pitali nas zašto vojska čeka jer je dubrovčani čekaju sa zastavama i cvijećem!6(šest) dugih mjeseci mi smo stojali oko Dubrovnika uzalud dok se nismo počeli sami vraćat kućama jer je neko htio da za Dubrovnik ostane status kvo, nisu nam dali da ga uzmemo!Valjdasada sve dolazi na svoje mjesto, inače Hrvati kao demokratski narod će i sami podržati pravo na otcjepljenje, pa bila to i stara Dubrovačka republika koja ima više prava nego Kosovo i Metohija!
Preporuke:
11
0
116 sreda, 08 avgust 2012 22:08
seljak bezemljaš NIKO ZA EKG SVI ZA HDZ.
&Maroje&Anka krajina
Vaše priče su lepe.BAŠ LEEEPE.Sve licemerne priče su takve.Znam.Licemerje čini život naizgled mirnijim ali to je neinteligentna računica.
Ogromna većina se od slučaja do slučaja se nagne na jednu stranu.Gde su se Hrvati,ONI FINI LjUDI KOJE SPOMINjE GOSPODIN PAVKOV okrenuli1990.g. elegantno je objašnjeno u časopisu DANAS koji je izlazio u Zagrebu
PITA LEKAR U ČEKAONICI.KO JE OVDE ZA EKG NIKO SVI SMO ZA HDZ.
A to je samo zadnji korak jednog više nego stogodišnjeg puta KLERIKALIZMA
na čijem kraju je Hrvatska ujedinjena i etnički čista.Oni HRVATI KOJI SU PRIZNAVALI SRPSKU NARODNOST U HRVATSKOJ UVEK SU GUBILI POLITIČKU BITKU.
Mas-pokret 1971.g je između ostalog poslužio da se otkriju i sklone oni Hrvati koji su bili za zajedničku državu.
Preporuke:
9
1
117 sreda, 08 avgust 2012 22:55
seljak bezemljaš TITO PARTIJA GUZI TREBA HARTIJA
NASTAVAK Klerikalizam jei kroz genocid pripremio sve.Sprmna je bila naročito Nemačka i Vatikan,HDZ je sve učinio da mora biti rata,Pušteni su "stekliši".Tako su Štrosmajerove pristalice zvale pristalice Starčevića,Od zagorskog izraza STEKLI PAS -BESAN PAS.Kerovi jesu pušteni ali ovaj puta Srbima kamenje nije bilo vezano.
Srbi iako sa 12%učešća u stanovništvu nisu mogli izbeći rat.U vreme kraha teško da su činili ispod 6%.
Sve je to jasno .Ne mogu se devedesete posmatrati izdvojeno od celine koju čini zadnjih sto pedeset godina.
Čitao sam ĐAKOVAČKE PUČKE NOVINE glasilo HRVATSKE PUČKE STRANKE. iz rebruara 1921.U člancima se slavi
SPOJ HRVATSTVA I RIMOKATOLICIZMA SA CILjEM DA SLOMI VELIKOSRPSKU HEGEMONIJU.
Isto stoji i u rezolucijama KP,Kategorički zahtev da HRVATSKA BUDE NEZAVISNA DRŽAVA i zahtev DA SE SLOMI VELIKOSRPSKA HEGEMONIJA.KP PREPISIVALA KLERIKALCE.
Draga Anka,kada su krajiške brigade pevale PEVALE SU KLERIKALIZMU.I to je izdaja DEVEDESETIH
TITO PARTIJA GUZI TRBA HARTIJA
Preporuke:
6
1
118 sreda, 08 avgust 2012 23:25
Anka Krajina
@ seljak bezemljaš
Sećate li se Ćopićevog Nikoletine Bursaća? Kad kaže: "Odmaram se od revolucije."
E, vidite, ja se sad odmaram.
Zašto bih ja nekome objašnjavala kako se čisti teren u ratu? Da se prvo baci bomba pa tek onda dokusura ono šta je preživelo.
Zašto bih nekome objašnjavala kako je hrvatska vojska ubeđivala starce u Lici da odu, jer "mi vam nećemo ništa ali iza nas dolazi druga jedinica, ubijaju sve živo..."
Sedam godina je u kući moje sestre živeo njen učenik. I nije ga mogla isterati, niti se mogla vratiti! Jer njemu je država Hrvatska dodelila tu kuću. A imao je i svoju čitavu ali u selu. Sestrina je bila bolja. Kad je konačno iselio, ostavio je olupinu!
U istoj školi radili su i Srbi i Hrvati a kad je trebalo dokazivati radni staž, srpskih radnih knjižica nije bilo nigde. Nisu postojali! To je "demokratska" Hrvatska. I ko to ne vidi ne zaslužuje moja objašnjenja.
A da je postojao dogovor Tuđman-Milošević indirektno je potrvrdio i Pavkov. Pročitajte još jednom tekst.
Preporuke:
3
2
119 sreda, 08 avgust 2012 23:29
lika
Pavkov je debelo omanuo pominjući kepa Dragana i "Alfu" u negativnom svijetlu. Mnogi od nas su danas živi zahvaljujući Kepu... Mnogi i nijesu, a mnogi su nas prerano napuštili u ovi zadnji 15 god. - ne zato što su švercovali, već zato što su stvarno ratovali.

Ne podcjenjujem ničije znanje i sposobnosti, ali u svako doba ratnu ekipu "Alfe", u vrijeme kad se stvarno radilo, stavio bi nasuprot bilo kojoj specijalnoj jedinici na Balkanu. Sad, što je neko vrbavao te momke i u ratu i poslije rata, govori mi da su vrijedili.
Preporuke:
5
2
120 sreda, 08 avgust 2012 23:30
Maroje
@Seljak bezemljaš

od mržnje nema koristi, ona stvara privid života ali ustvari uništava život. Na kraju ne ostane ništa, ni sjećanja niti išta sa šta se možemo uhvatiti.

Meni niti u doba najžešćeg rata nije dolazilo da mrzim. Bio sam napet i uzbudjen zbog situacije ali nisam mrzio. Ni danas ne mrzim, cilj mi je život, druženje, poneki lijep događaj. Ništa posebno, nema tu licemjerja.

Re. vaše teme, Hrvati su oduvijek željeli državu. Razlozi su razni, najviše što su kroz historiju imali mnoge zavojevače. Za tu državu bili su spremni na skoro sve. Nažalost zbog historijskih okolnosti u Srbima su vidjeli one koji im stoje na putu da stvore državu, što je ruku na srce djelimično bilo i točno. Rezultat je tu, što ne znači da mrze Srbe (da žele etnički čistu HR tada bi tjerali i druge ne-hrvate iz Hrvatske) nego da vole svoju državu i žele da je zaštite. Mislim da će sve doći na svoje ali treba vremena. A mislim da će jednom i država prestati biti važan cilj Hrvatima.
Preporuke:
1
4
121 sreda, 08 avgust 2012 23:41
lika
Mnogi ođe pišu kao da je rat počeo 4. avgusta 1995. god. A slabo se osvrću na sve ono što se dešavalo kroz prošle 4 god. Prva god.Vukovar, Osijek, Karlovac, Zadar, Šibenik. Koja vojska na svijetu ne bi to uzela u prvoj god, čisto vojnički gledajući? Kninski korpus je samo trebao ušetati u Zadar i Šibenik (to i protivnik sam priznaje). Druge bi se pjesme pjevale da je Hrvatska presječena kod Šibenika i Zadra, te Karlovca i Gorskog Kotara. Ali ne umjesto toga ide se na rasulo, ide se na Vensov plan (pod Tućmanovim uslovima, koje je protiv Babića podržao "Ćale"), na ražoružanje samo JEDNE strane u ratu, na potpunu kapitulaciju pred slabijom stranom u ratu u tom momentu. Zna li iko da li se slično neđe desilo u nekom ratu? Čitam vojnu istoriju i političku istoriju već 20 godina i nešto takvo mi ne pada na pamet. I onda imamo razmještanje snaga UN-a po Krajini, umjesto na liniji razdvajanja, da čuvaju nas od nas samih? "Ćale" zajedno sa Tuđmanom ne da da se priča o političkom riješenju...
Preporuke:
5
2
122 sreda, 08 avgust 2012 23:48
lika
O političkom riješenju se nije pričalo cijeli rat. Pa jesu li Krajišnici stvarno tako glupi i nesposobni, ako znamo da je to Mile Babić tržio još prvih dana??? Ko nije dao?

I onda imamo prestanak sukoba, koji po diktatu Beograda, važi samo za nas! Gine se cijelo vrijeme, na malo, ali dovoljno da nas i fizički i još više psihički - ubija. Ne smijemo se braniti, jer iz Beograda vele da "vidi svet da smo miroljubivi i ko je pravi agresor". Ali samo što politika, rat i svijet ne funkcioniše na takav način. Ako se ne braniš, to vidi i svijet, to je jasno - SLAB SI - pa i da si jači, jopet si slabiji i u podređenom položaju. A napadač je u pravu... Te stotine manji ugriza, raskrvarile su nas i upropastile, gore nego par veliki.

Dakle prisiljeni smo na Vensov plan od Beograda.. Razoružani i ostavljeni na cjedilu, a narodu je prodavana magla da "eto Srbije i JNA odma preko brda u Grahovu". Tome nije povjerovao ni Babić-niti narod čiju je podršku cijeli rat imao! To je bilo na silu nametnuto.
Preporuke:
6
1
123 sreda, 08 avgust 2012 23:57
lika
Babić je smaknut, kao i Rašković nešto prije, a dovedeni su janjičari beogradskog režima da na silu sprovedu volju velikog "vođe" "koji zna šta radi". Uz takvu propagandu čega bi se i Gebels posramio. I nije samo Babić uklonjen, već i mnogi drugi, koji su ga podržavali i kojima je interes naroda Krajine bio na prvom mjestu.

Kriv je narod? Ko je naroda šta pitao? Da ga je neko nešto pitao ne bi nikad ni došlo do ovoga.

Zar mnogi od vas stvarno misle da smo mi glupi i da nijesmo znali da ništa oko nas ne valja i da smo u situaciji u kojoj se nalazimo?

Pavkog vidim spominje obične borce i volju za borbu i obranu Krajine. Kao svjedok toga, od prvog do zadnjeg dana rata, takvoj olakoj ocjeni tu nema mjesta. Još su Rimljani rekli da nema loše vojske, samo loših oficira. A ima i ona Napoleonova da više vrijedi vojska magaraca koju vodi lav, nego vojska lavova koju vodi magarac.

Volja za borbu.. Vidio sam je u Dalmaciji i Lici, Baniji 91, na Koridoru 92, na Ravnim Kotarima 93..
Preporuke:
5
1
124 četvrtak, 09 avgust 2012 01:07
@Ludi Vanko
Ide ovako:
Genocid 1. Pocerina 1914
Genocid 2. Jasenovac 1941 - 1945
Genocid 3. Vojna granica 1995
Genocid 4. (projektovan)
Republika Srpska
Bosna Srebrena
Srijem 2015
Pleme moje snom mrtvijem spava
Preporuke:
2
0
125 četvrtak, 09 avgust 2012 07:21
gavrilo@ sreda, 08 avgust 2012 22:55 seljak bezemljaš
Baš lijepo ste ovo u kratko objasnili i tako je zaista sve to i išlo:Vatikan-Žuta Monarhija,Njemačka i Hrvati zadojeni mržnjom!Danas još imamo povampireni američki nacizam i naše NEJEDINSTVO koje je staro hiljadama godina i ništa više, jedino naivnost da vjerujemo u sve bajke o bratsvu i jedinstvu...
Preporuke:
6
1
126 četvrtak, 09 avgust 2012 08:49
Rumija
nikad nisam mogao da shvatim logiku da se napadač ne dokrajči nego da mu se omogući da se ponovo digne i započne borbu,jer rat nije boks niti bilo koja sportska aktivnost,za to sam da pobijedi ljudskost pa ma kakv bio rat, naročito nisam razumijevao da se takvim da mogućnost koji se služi svakojakim nedostojnim sredstvima.ŠEST dugih mjeseci! a u Dubrovnik je mogla ući jedan četa u dva dana u uzeti ga cijeloga!!!Nikada nijesam razumijevao zašto se u ratu "štedi" druga strana, zašto se ne uzimaju svi oni gradovi koji padaju sami po sebi i zašto se na kraju protivnik ne porazi!Hrvati i zenge su bili naši protivnici a mi smo ih "milovali" dozvoljavajući da se konsoliduju, naoružaju boljim oružjem od nas i što je najgore za nas same na psihološkom planu,saznanje da nam zapravo "naši"ne daju da ih pobjedimo!Protivnik se uvijek mora pobijediti tako je to u životu ako ti to ne uradiš, on će pobijediti tebe! A onda kada ga pobijediš dovodi UN i mirovne trupe ako ne želiš i "teritoriju njegovu".
Preporuke:
8
1
127 četvrtak, 09 avgust 2012 08:58
Rumija
Ljudi pa mi koji smo sjedili gore na Zekovici i drugim mjestima oko Dubrovnika pitali smo se kako je moguće da se Hrvatska brani?kako je moguće da brani teritoriju, granicu, koja je tolika jer to ne bi mogla da uradi ni mnogobrojnija nacija nego 4 miliona Hrvata?Svako ko se razumije u ratnu vještinu, taktiku i strategiju, zna da je geografski hrvatska toliko ranjena da jednostavno ne može da se brani a ona ne samo da se "odbranila" nego nas je još i porazila i proćerala sve one koji su joj "faktor nestabilnosti"!Mi smo znali da je sve to bio samo scenario čiju cijenu je platio običan narod sa svake strane. zato nije ni čudo da su se Crnogorci počeli vraćati kućama jer svaki od nas je još na Dubrovnik znao da je rat izgubljen da je sve unaprijed dogovoreno i određeno ada smo mi u ovom ratu bili samo topovsko meso ili kusur za budale!
Preporuke:
6
2
128 četvrtak, 09 avgust 2012 09:16
rada
Gospodine Amire Svima će na ovim prostorima biti bonje kada svi shvate da smo mi jedan narod sa tri veroispovesti i prestanu prihvatati naređenja belikog brata.
Preporuke:
3
1
129 četvrtak, 09 avgust 2012 10:18
Rumija
A "Ćaća" je sve tek shvatio kada su ga doveli u inkvizitorsku jedinicu koja se zove haški Tribunal, tek tada je shvatio da je nasamaren i izigran!A za narod ionako nikada niko mario nije, on NAJMANjE!
Preporuke:
8
1
130 četvrtak, 09 avgust 2012 10:59
Bojnik
vidim ovdje dosta 'Internet ratnika' kojima se osvajanje čini tako jednostavno :)

Gospodo, previđate hrpu stvari. JNA nije bilo moguće očistiti od nesrba u tako kratkom roku i svijetu objasniti da zajednička armija napada republike. JNA se dugo nećkala kako da se postavi. Slobo je to znao, a vi ne znate. Zato su išli na taktiku osvajanja i dovođenja plavih šljemova na osvojeno da zacementiraju stanje. Dobra Slobina taktika.

Vi umišljate da je čitavo naoružanje Jugoslavije odjednom bilo vaše, a da drugima ne pripada ništa.

Dalje, znate li vi šta znači osvojiti grad čije stanovništvo je odlučno da se brani. Jeste li gledali Vukovar, koji je bio neobranjiv, goloruk, blizu Srbije i napadala cijela 1. Armija. Sada zamislite kako bi bilo osvojiti Zadar na 650km od Beograda. Desetine tisuća mrtvih, osvojen ne bi bio nikad. Prema onom što su pokazali vaši ratnici, ni tada.

Ne možeš ti sravnjivati gradove pred očima svijeta, ni mi nismo mogli likvidirati zarobljenu Krajišku vojsku
Preporuke:
2
5
131 četvrtak, 09 avgust 2012 11:32
Vlaho
@Rumija

Dubrovnik je bio početkom rata u vrlo teškoj situaciji. Hrvatska početkom rata potpuno bez oružja. Srpske kombinirane snage oko Dubrovnika brojale su preko 30,000 ljudi, preko 100 tenkova itd. Hrvatskih branitelja unutar Dubrovnika bilo je između 400 i 850 (u različitim momentima).

Mišljenja sam da je velikim kombiniranim napadom bilo moguće osvojiti Dubrovnik. Bilo bi mnogo žrtava na obje strane jer cijeli je grad pun uskih ulica, nemoguća situacija za borbu.

No previđate drugu stvar koju je Slobo znao (transkripti 41. sjednice VSO). Osvajanje historijskog Dubrovnika sa vojničke strane nije imalo nikakve vrijednosti. Sa druge strane navuklo bi bijes cijeloga svijeta jer u historiji nitko nije onako granatirao Dubrovnik. VI ste onim granatiranjem puno više izgubili nego mislite.

Naravno kasnije kada se Hrvatska naoružala bi bio osobođen, a u blizini je Zapadna Hercegovina a znamo kakvi su oni ratnici. Znači to pokazue vašu nesposobnost razlučivanja u ratu
Preporuke:
1
5
132 četvrtak, 09 avgust 2012 11:45
siniša @ Bojnik
U jednom ste u pravu, Milošević nije kontrolisao niti je mogao da kontroliše JNA. U početku sukoba JNA je imala zadatak da se postavi između sukobljenih strana i spreči borbe.
Dakle nije nikoga napadala zvanično, ali nije dozvolila ni Srbima da napadnu ni Dubrovnik ni Zadar, pa ni Vukovar, za svaki slučaj da je to neko nameravao i da je imao ko, mada možda i jeste. Dakle JNA se postavljala između zaraćenih strana, Srba i Hrvata.

Tačno je da svo oružje nije pripalo Srbima.

U toj situaciji sklapaju se ugovori kojima je pokrovitelj UN. SRbija se obavezuje da se ne meša u vojne aktivnosti. JNA se zabranjuje da izvodi dejstva i da bude prisutna u RSK, sve potpisano i overeno u UN. Hrvatska se obavezuje da neće napadati srpski narod, a UNOPROFOR dobija ekskluzivno pravo upotrebe sile i prema mojim direktnim saznanjima, pitao sam jednog pametnog direktora škole u RSK 1992., "ko čuva narod i teritoriju RSK", a on mi je rekao "UNPRPFOR".
RSK dobija unutrašnje uređenje.
Šta je sporno?
Preporuke:
2
1
133 četvrtak, 09 avgust 2012 12:29
Rumija@ četvrtak, 09 avgust 2012 11:32 Vlaho
Vi sada možete da izigravate pobjednike!U cijeloj priči stalno ponavljate kako ste slabo ili nikako naoružani ili kako vas je brojčano malo a pobijedili ste tako dobro naoružanu "agresorsku JNA", maltene sa lovačkim naoružanjem!Mnogo griješite ili volite da sebi podižete cijenu ili u strahu pa vam se priviđa!Drugo nije JNA napadala Republike nego ste vi napadali JNA,blokirali kasarne i htjeli se otcijepiti!I to ste uradili!Normalno da vi poštujete Slobinu taktiku jer to je bila taktika trula višnja, dva koraka naprijed, pet natrag!O Dubrovniku nemoj da mi soliš pamet mi znamo koliko je dobro bilo naoružanih i spremnih da "umru" za grad!Sada kada bolje razmislim ni pola čete nije trebalo da uzmu Dubrovnik u jedan dan ali nijesmo smjeli,oficiri koji su bili govorili su nam da će svakog lično ubiti ko zapuca na grad!Vaše provokacije iz Dubrovnika su uspjele!svi smo se pitali zašto ne uđemo u dubrovnik pa da idemo ća!Vašu priču okačite mačku o rep...sada znamo zašto nismo smjeli!
Preporuke:
8
1
134 četvrtak, 09 avgust 2012 12:48
Bojnik
@Siniša

Sporno je što su svi držali fige u džepu i kupovali vrijeme. Slobo je trebao vremena da 'srbizira' JNA i kompletno je prebaci na srpsku stranu. Zato je išao taktikom postepenih osvajanja i dovođenja Unprofora na osvojeno. Cilj: granica Virovitica-Karlobag.

Hrvati su išli na taktiku kupovanja vremena dok ne oforme vojsku i naoružaju je. Cilj: Hrvatska u granicama AVNOJ. Znači i Slobo i Franjo imali su svoje ciljeve, ali su igrali tobože po prihvatljivim međunarodnim pravilima. Svi znamo da je svjetska politika licemjerje ali svi se tobože drže toga jer takvo je pravilo. To znači da su i Slobo i Franjo igrali zapravo mudro u datim okolnostima.

Unprofor je tu bio pik zibner koga ionako nitko ne 'zarezuje'. Kasnije kada je Hrvatska priznata (inzistoranjem Vatikana i Njemačke, a prtivljenjem nekih drugih zemalja) bilo je jasno da će akcija zauzimanja AVNOj granica biti legitimna prije ili kasnije. Srbi su izgubili rat u trenutku priznanja. licemjerno ali je tako.
Preporuke:
3
3
135 četvrtak, 09 avgust 2012 13:34
Rumija@vlaho
I reci mi ali pošteno ako znaš što ta tiječ znači,kako te nije sramota da napišeš da je nas bilo 30 tisuća a vas 400-850 zavisno od momenta,slabo naoružanih, i da bi bilo puno mrtvih da smo dobili naredbu da uđemo u grad!?i zaboravih onih 100 tenkova,neznam ni sam koliko haubica, bojne brodove...kako bi se odbranili?zar je tebi to logika?
Preporuke:
7
0
136 četvrtak, 09 avgust 2012 14:02
siniša @ Bojnik
Ne mogu da prihvatim sličnost, a ni poređenje Tuđmana i Miloševića. Tuđman je bio sledbenik ili "bojnik" određenih nemačkih krugova i sledio je politički momenat i išao stazom koju su za njega krčili pre svega Genšer i Kol, dok je Milošević bio faktor, odnosno pravi "čimbenik", doduše ne ulazeći u ocenu stvarne moći koju je imao, već po kriterijumu da je iznad sebe imao samo zvezdano nebo, a iza sebe samo srpski narod, doduše jednim delom svestan, a drugim zbunjen, tećim pometen.

Hrvatska jeste međunarodno priznata, ali i RSK je ustanovljena rezolucijom UN, dakle isto tako međunarodno. Legitimitet akcije "Oluja" i etničkog čišćenja i ukidanja RS je spran jer rezolucije po kojima je RS osnovana i danas stoje u UN.

One jesu osnova da se RS ponovo uspostavi u uslovima opstajanja srpstva i slabljenja Hrvatske u slučaju raspada EU. Granica Karlobag, Karlovac, Virovitica je sasvim u redu.

Vi mislite da je to nemoguće, a ja mislim da je moguće za našega života, sa srpskom "Olujom".
Preporuke:
4
1
137 četvrtak, 09 avgust 2012 14:17
Vlaho
@Rumija

vidi se da ne poznajete situaciju niti vojnički niti logički. Sa jedne strane kažete da nas je bilo puno naoružanih do zuba a sa druge strane da bi nas savladalo 'ni pola' čete'. Gdje je tu logika druže?

Istina je da nas je bilo manje od tisuću, vrlo slabo naoružanih. Zašto vam vaši konstantno lažu to pitajte njih. U to doba nije bilo ni hrvatske vojske ni oružja, ni prohodnih puteva. Vas je ukupno bilo preko 30,000 dobro naoružanih. Rekao sam da bi u toj konstelaciji snaga kombiniranim napadom vjerojatno osvojili Dubrovnik.

Također sam rekao da bi kasnije kada smo oformili vojsku i naoružali je oslobodili Dubrovnik. Ne prije toga, čitajte pažljivije.

Vaša odluka da napadate Dubrovnik samo pokazuje vašu nesposobnost da uopće odredite ispravne ciljeve, potpuni promašaj. Osvajanjem Dubrovnika kojeg nitko nikad nije granatirao ne bi postigli apsolutno ništa a navukli bi bijes čitavog svijeta. To vama ni danas nije jasno, kao ni štošta drugo. I zato ste izgubili
Preporuke:
0
6
138 četvrtak, 09 avgust 2012 14:50
Bojnik
@Sinisa

Slozit cu se sa vasom ocjenom tadasnjeg statusa Tudjmana i Milosevica. Franjo je bio u nezavidnom polozaju a Slobo je apsolutno vladao situacijom, cak je i madjunarodnu podrsku imao (otuda i embargo na uvoz oruzja HR).

Re. priznanja. U trenutku kada je HR priznata u AVNOJ granicama nikakva rezolucija o RSK vise ne pomaze. Sve ostaje stvar dogovora unutar HR drzave, kao npr u Belgiji ili Kanadi.

Re. raspada EU, ne vidim vezu sa Hrvatskom niti slabljenjem. Ostat će iste države i narodi, EU manje više. Vas ce uvijek podrzavat Rusija nas Njemacka.

Ono na sta vi ciljate ja drzim da je apsolutno nemoguce - da vi vojno osvojite teritorij toliko daleko od centralne logisticke baze Beograda, sa svojim vojnickim vjestinama i snagom. Apsolutno nemoguce. Pa i da osvojite nemoguce je zadrzati. Ako bude da izvinete novih naricanja opet cete biti sami krivi. Izvinite na direktnosti, nije mi bila namjera uvrijediti vec iznosim misljenje.
Preporuke:
0
3
139 četvrtak, 09 avgust 2012 16:54
seljak bezemljaš
&SINIŠA
Evo nekoliko citata iz knjige Milorada Ekmečića DIJALOG PROŠLOSTI I SADAŠNjOSTI Beograd 2002.g.
"Na vest britanskog ambasadora iz Beograda u martu 1962 da postoji neslaganje u jugoslovenskom rukovodstvu oko daljeg razvoja države NEMAČKA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA JE POČELA DA SE MEŠA U TAJ SUKOB.Nemačka obaveštajna služba je imala ulogu koordinatora sa obaveštajnim službama SAD i drugih članica Atlantskog pakta.
Od marta 1962 počela je da ubacuje agente iz ustaške emigracije.
U trećoj fazi od 1971 aktivno radi na unutrašnjem destabilizovanju zemlje,a od 1980traje četvrta faza čiji je osnovni cilj razaranje jugoslovenske države.
Cilj ovog rada je bilo legalizovanje hrvatskog i slovenačkog separatizma,stvaranje osnovne saradnje sa nacionalnim emigracijama.
NEZAVISNA HRVATSKA DRŽAVA JE PREDVIĐENA SA IZDVAJANjEM BOSNE I HERCEGOVINE.Na zajedničkom sastanku u Rimu 1981 utanačena je saradnja NEMAČKE,AUSTRIJE I ITALIJE u jugoslovenskom razvoju
(strana 428) nastavak
Preporuke:
6
1
140 četvrtak, 09 avgust 2012 17:19
seljak bezemljaš DIJALEKTIKA"POBEDE"
nastavak Josip Boljkovac je potvrdio da su veze sa nemačkom politikom usklađivane preko njega -Za moje razgovore sa Nijemcima u prvo vrijeme su znali samo TITO,STEVO KRAJAČIĆ I TRIPALO koji je bio koordinator TITO je rekao da imamo odrešene ruke kaže Boljkovac u POLA VIJEKA NISU OTKRILI NAŠU ZAVERU U Zagrebačkom NACIONALU 1996
(STRANA434)Tito je 1972 slomio hrvatski pokret ali je ostavio da se njegovi ciljevi postižu pod njegovim vođstvom.Nemačka obaveštajna služba je održavala sastanke sa predstavnicima CENTRALNOG KOMITETA ali i sa vođama raznih grupacija i ustanova između ostalog i sa vođama katoličke omladine Zvonimirom Čičkom,Draženom Budišom.."
Ima toga još ali i ovo je dovoljno.
A to što se uzda BOJOVNIK i ostali u podršku Nemačke.
Pa ko ih je do 1918 držao razdvojeneDALMACIJA,ISTRA SLAVONIJA HRVATSKA BIĆE DEKOMPONOVANE PREKO DELOVANjA ITALIJANSKOG I NEMAČKOG TIPA REGIONALIZMA.
NEĆE IMATI PRILIKU NI DA SE ŽALE.padoše šapatom
pisaćemo mi
Preporuke:
5
0
141 četvrtak, 09 avgust 2012 17:25
seljak bezemljaš
&BOJNIK
Izvinjavam se nisam tačno naveo pseudonim.U mom ppisanju nema namere da uvredim.Samo pratim kako država koja se uzdiže reorganizuje okolne države.Naročito"saveznike"
Preporuke:
3
0
142 četvrtak, 09 avgust 2012 17:29
siniša @ Bojnik
Slažem se da će Nemačka uvek podržavati Hrvatsku, ali Nemačka nije atomska sila i energetski je zavisna od Rusije.

Državu treba finansirati, a EU ne može da podržavasi Grčku i Španiju i Italiju i sada Sloveniju pa onda Hrvatsku. Značajni prihodi u "ratno vreme" 1992-1995 Hrvatsa je imala od islamskih zemalja. Na tu finansijsku podršku ne može više da računa.

Postoji hrvatsko-italijanska dubioza i Italija ima kapacitet i polaže pravo da kupi Dalmaciju i polažene neka prava barem na mesta koja su bila 90% italijanska po nacionalnom sastavu npr u Istri.

Hrvatska doživljava demografsku katastrofu koja na 4 miliona znače više nego da ih je 10 kao Srba. Broj Hrvata u BiH je pao ispod 50% pre rata. Područje od Dubrovnika do Splita je faktički pusto, Na teritoriji RSK ima vrlo malo Hrvata, koje tamo ne rade ništa i nemaju ništa, treba ih donirati u potpunosti.

Hrvati sigurno više vole da su Nemci nego Hrvati i da im nemački bude jedini jezik.

Vidite li prognozu ulaskom u EU?
Preporuke:
3
1
143 četvrtak, 09 avgust 2012 20:10
Rumija@ četvrtak, 09 avgust 2012 14:17 Vlaho
kod mene nema logike? da , to je uvijek kod vas kada vas uhvatimo da lažete ili obrćete činjenice.pripisuješ nama da nismo mogli ili da bi vjerovatno sa "tolikom silom" osvojili Dubrovnik!Vjerovatno? bravo, umišljate li vi da ste Spartanci!Mi nijednu bitku nismo sa vama izgubili!Svaki naš oficir koji se uspješno borio protiv vas bivao je smijenjen.Slavko Lisica vas je kod Tomislavgrada uništio!žalost je u Rvatskoj trajala danima, a onda je odmah SMIJENjEN!Razumiješ li - smjenjen!Kada je vice-admiral Đurović odlučio da uzme Dubrovnik bio je ubijen!Da li vi to znate? Ili vam to ništa ne govori?Mi smo ratovali ali nismo smjeli da pobijedimo zato vi i slavite!I imate pravo, tu vam čestitam, vi ste imali CILj i izborili ste se!Kako sada nije važno.Mi još neznamo što oćemo a sa ovakvima koji nas i sada vode izgubićemo i ovo što još imamo!Ali i sada iako mi je debelo preko 50 išao bih ponovo zato jer ste vi najhrabriji ne zato što se ne bojite nego što se ničega ne stidite!
Preporuke:
11
0
144 četvrtak, 09 avgust 2012 20:50
seljak bezemljaš
Plus za RUMIJU.
Preporuke:
6
0
145 četvrtak, 09 avgust 2012 21:18
Bojnik
@Siniša

uz dužno poštovanje, čini se da ste ipak pomalo subjektivni. Valja biti objektivan i gledati hladne glave.

Čitav razvijeni svijet je u demografskom problemu, pa i mi kao i 6 mil vas u Srbiji (zadnji popis). Ako čitate knjige, vidjet ćete da scenarij postoji. Predviđanja su da će do 2050 Indija preći brojem ljudi Kinu koja zbog politike jedno dijete ima već 350 mil starijih od 60 g. što je veliko opterećenje na radno sposobne.

Čini mi se da nam od Njemačke i Italije ne prijeti nikakva opasnost. Mi smo dio njihove operativne interesne sfere, a to je 'zanimanje' koje nikad ne zastarijeva. Njemačka igra otvoreno, Italija postiže sve što treba preko Vatikana, to je jedne vrste simbioza.

Re. energije, Njemačka vrlo skoro neće biti energetski ovisna od nikoga. Trenutno preko 25% energije dolazi od alternativnih izvora. To je bio razlog zadnje posjete Merkel HR, da je obaveže da do 2020 25% energije dolazi od sunca i vjetra. Znači ni Hrvatska neće biti ovisna o plinu. Cao
Preporuke:
1
5
146 četvrtak, 09 avgust 2012 21:38
Vlaho za @rumiju
vi ste ocito Srbin iz Crne Gore znaci malo ratoborniji od ostalih Srba i to vam daje samopouzdanje da pistete ono sto pisete.

No stvarnost je nesto drugacija. Mi to znamo, ako vi ne znate to je na vasu stetu, kao i mogo puta dosad.

Mjesec dana prije Oluje u Krajini je bilo slavlja na vise lokacija (ima na Youtube) gdje su ljudi slavili kao da su apsolutni pobjednici i da je rat zavrsio u njihovu korist. Nakon toga zna se sta je bilo, prosjecnom Hrvatu to je za nepovjerovati, takva neobavijestenost i odsustvo realnosti. Cini se da i vi 'bolujete' od iste anomalije. Prevelikog i nerealnog optimizma baziranog samo na mitovima.

Nadam se da niste u vecini jer i kod vas je narod zasluzio da zivi normalno a ne da ga ovakvi kao vi huskaju na gluposti, a kad krene po zlu prvim vozilom pravac Beograd po nezasluzenu penziju, a narod ostavljate da se pati ;)

Imate srece sto je vas narod strpljiv pa ovakve kao vi (jos) ne poziva na red.
Preporuke:
0
6
147 petak, 10 avgust 2012 09:09
siniša @ Bojnik
Demografski faktor je samo jedan i to ne najvažniji koji čini teritotiju od Dubrovnika do Poreča neodbranjivom za Hrvatsku.

Onaj deo o Vatikanu je posebno zanimljiv. Vatikan je anahronoj hrvatskoj političkoj misli garant svega.
Italija i Italijani Rimsku katoličku crkvu doživljavaju kao svoju, kao svoju baštini i svoju kulturu čak i deo svog istoprijskog i ličnog identiteta. Hrvati se time ne mogu pohvaliti. Njima je Vatikan SREDSTVO, Hrvat može da računa na fratra da mu upiše dete na medicinski fakultet u Zagrebu, oni postavljaju gradonačelnike i donose odluke ko će biti na vlasti, držati diskoteke i slično, kao jedini političko ekonomski faktor,a Hrvati se i boje Crkve.

Nije isto postaviti dirktora škole u Varaždinu, dati ekskluzivno pravo za trgovinu mesom Lijanoviću ili upravljati proizvodnjom struje u Japanu, pa čak i Austriji.

Samo Hrvati misle da je sva pamet u Vatikanu jer su vanbračna fratarska deca regrutovani kao profesori zagrebačkog sveučilišta. Mogu da misle.
Preporuke:
4
1
148 petak, 10 avgust 2012 10:49
Rumija@vlaho
Možda si u pravu, mi imamo mitove, vi ste uhvatili realnost(tisućljetnji san) koju su vam donijeli prvo Njemci a zatim Amerikanci i NATO.I nemojte da budete toliko ogorčeni na naše mitove i da imate toliki komleks! Svaki naš mit zaliven je debelo krvlju naših junaka i mi ne možemo to da pljujemo!Vi niste imali potrebu da se trošite i branite slobodu jer su vam je uvijek drugi donosili a vi ste bili njihovi odani poslušnici, lakeji i konjušari!Imali ste Nikolu Šubić Zrinskog i Matiju Gupca, prave heroje u vašoj povijesti, ako vi u njih ne računate Pavelića i ostale krvoloke! Pravu SLOBODU su vam donijeli 1918 srbski bajoneti i srbski vojnik a vi ste nam kao i uvijek zabili nož u leđa!To je jedina razlika između nas i vas!Ali VELIKA i NEPREMOSTIVA!Odnosno,kao što reče DUČIĆ koji vas je poznavao do dna kace!
Preporuke:
9
0
149 petak, 10 avgust 2012 12:30
Bojnik
@sinisa vidi se da niste bas najbolje upuceni u vojnu doktrinu, ali nije vam za zamjeriti ako vam to nije zanimanje :)

Prostor od Istre do Dubrovnika nikad nije bio pretjerano naseljen, niti to ima ikakve veze. Ono sto je bitno da se vojno do bilo kojeg dijela moze doci za par sati i da postoje planovi za takvo djelovanje. Ni Krajina nije bila naseljena pa to nije imalo nikakvog uticaja.

Takodjer sve do Ploca unutrasnjost je naseljena da kazem 'zescim' Hrvatima koji su navikli na razne vojske od Mletaka nadalje. Mislim da je vase gledanje o 'neobranjivosti' pomalo amatersko, ali kao sto kazem nije vam za zamjeriti.

Sto se tice Talijana mi sa njima nemamo nikakvih problema. Nisu oni nesto ratoboran narod, sto smo i vidjeli u II svj. ratu. Vise su skloni rijecima.

nedavna studija u nasoj operativi pokazala je da mi zapravo nemamo nekih opasnih protivnika u okruzenju, pa ce prema tome biti gradjena i vojna doktrina.

srdacan pozdrav
Preporuke:
0
3
150 petak, 10 avgust 2012 12:43
Vlaho
@rumija

Gosparu moj, sta cu vam ja, takvi ste kakvi ste. Ne brigaju mene vasi mitovi, ali ako stvarate nestabilnost oko sebe to svima smeta.

Svaki vas mit zaliven je krvlju bas zbog toga sto srljate noseni mitovima umjesto pamecu i zato uvijek ginete u snopljama, ko i Rusi. Ali Rusi si mogu dopustit da ginu toliko a vi bogami ne mozete vise. Trebat ce malo u pamet a ne stalno srljat.

Vas najveci mit je da ste nam donijeli slobodu, kako kad ste izgubili dosad sve ratove. Ali valjda ce i vas jednom krenut

inace Ducic je u pravu. Mi smo beskompromisni borci i niceg se ne stidimo. Ako mislimo da smo u pravu nema toga sto necemo napravit za pobjedu. Tako je bilo kroz historiju, nema razloga da danas bude drugacije.

Ali ima tu mjesta i za milost, eno pustili smo vasih 30.000 zarobljenih Krajisnika, cak su i sljedovanje dobili da ne budu gladni. Jel bi vi napravili isto?
Preporuke:
0
7
151 petak, 10 avgust 2012 13:32
Rumija@vlaho
da, da,tipičan primjerak latinske provinijencije, kada mu nestane činjenica laća se licemjerstva i buđave duhovitosti.a iskreno da ti kažem, neznam da li bi im dali hljeba, ali im sigurno ne bi dali kamu u očima kao što su tvoji našoj đeci činjeli a onda punu košaru očiju slali Poglavniku!
Preporuke:
8
0
152 petak, 10 avgust 2012 13:50
Vlaho
@RumijaZaboravio si spomenut onomad da su u Sarajevu bacali srpsku nejač lavovima. Još jedan prilog vašoj mitologiji.Ako ne vjeruješ da će vam mitologija doći glave pogledaj onda statistiku I svjetskog rata. Sve zaraćene zemlje i carstva na obje strane su izgubile najviše do 3% stanovništva, a mala Srbija jedina 15%. Je li ti sad jasno šta mislim kada kažem da srljate da izvineš bez pameti. A narod plaća.
Preporuke:
0
7
153 petak, 10 avgust 2012 16:06
Rumija@vlaho
Gospar,sada si pao ispod nivoa do kejeg sam te do sada držao,iz odgovora u odgovor dijapazon tvog javljanja postojao je sve tanji i manji, naravno u odnosu na činjenice, nezavisno što sa druge strane imaš spremnog sagovornika, spremnog koji od njih ne bježi jer su takve kakve jesu.Znam da bi volio da Jesenovca nije bilo,još jedna naša mitologija,zar ne, ali jeste a i čudi me da vas Izrael ne pritiska zbog svih zločina koje ste i nad njihovim narodom počinili ili su se sa Amerima sporazumjeli da vas ne diraju jer ste vi još dobri za upotrijebit protiv Srba i Pravoslavlja i mislim ako bi nastavili dalje bilo bi kao da se igramo gluvih telefona tako je moje iskustvo i sa gosparom alkarom, potomkom srbskih cetinskh uskoka a sada samo dosadnog kompleksaša!Pa da bi ne bi dalje kvarili ove naše s početka korisne razgovore mislim da je dalje uzaludno svako pisanje tako mi onih nevinih dječjih očiju koje pokupiše i poslaše Poglavniku dubrovačkohercegovačke ustaše!
Preporuke:
8
0
154 petak, 10 avgust 2012 19:17
Vlaho
@Rumija od Crne Gore, sto da prekinemo. Bas ugodno caskamo da nam prodje vrijeme ;)

Naravno da mi je žao Jasenovca, pa nisam nenormalan. kao što i tebi mora bit žao konc. logora za vrijeme Nedića po Srbiji. Znači ima da ganjaju i vas i nas. Doduše mi smo platili svoje na Blajburgu i križnom putu, ali vi ste se izvukli zasad i za Židove i za Folksdojčere.

Ajde, manje mitova pa će i zdravlje poslužit :)
Preporuke:
1
7
155 petak, 10 avgust 2012 23:42
Biljana Nikolić@Bojnik
Od mene ste dobili plus na svoj komentar jer ste me slatko nasmejali. Vi nemate mitove, jer se oni stvaraju vekovoma, ali zato ste se uljulkali u slatke snove da će hrvatski zaštitnici doveka biti najmoćniji. Pa kad je to bilo? Jedino ako su Vam iz Vatikana javili da će smak sveta za par decenija...
Preporuke:
4
1
156 subota, 11 avgust 2012 10:51
seljak bezemljaš život u zabludi
&BILjANA NIKOLIĆ
Oni koji su spolja rušili Jugoslaviju nisu to radili da bi zaštitili slovenačke,hrvatske itd.interese.A ako je njima lepo kada tako misle,da im ne kvarimo"sreću".
Preporuke:
3
2
157 subota, 11 avgust 2012 16:40
gavrilo
vrlo interesantna diskusija i komentari!želim samo da kažem da Narod koji nema mitologiju nema ni prošlost.oni su NOVI, izmišljeni, kao np. Amerikanci ili Hrvati ili Crnogorci! Svi Veliki narodi imaju mitologiju:Egipćani,Persijanci,Srbi, Njemci, Grci,Rusi Italijani...žao mi je one koji nemaju, jednostavno oni nisu ni postojali!
Preporuke:
6
1
158 nedelja, 12 avgust 2012 07:34
Branka, Australija
A general Mile da nastavi da piše. On je jedan od onih koji nemaju čega da se stide... Jednom prilikom je rekao nešto što ću zapamtiti sve dok me pamet ne napusti: „Moje siromaštvo je moje odlikovanje.“

Gospodine Pavkov
Neka bi Gospod dao da se takav nekompromitovani vojnički moral generala Mile Novakovića nađe i u političkoj današnjoj javnosti Srbije.
Preporuke:
4
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner