Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Kosovo i Metohija - 1999. otimanje, 2013. legalizacija

Komentari (18) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 13 jun 2013 13:45
Zoran Đorđević
Odličan tekst gospodina Jovanovića. Treba ga sačuvati.
Mislim da je ovo suština:
U svim slučajevima dominira jedna strategija - preraspodela prirodnih strateških bogatstava, pre svega energetskih, ali i mineralnih, geopolitičkih područja, puteva...
Različiti su samo načini na koji se to sprovodi.
Preporuke:
44
2
2 četvrtak, 13 jun 2013 15:00
Drinko Končarević
@Zoran Đorđević,
Zorane, slažem se sa Vama uz jednu malu (koja i nije mala) izmenu. Reč " preraspodela" zamenio onom sa terena, OTIMAČINA. Mislim da bi više odgovarala stvarnomstanju odnosa i stvari.
Preporuke:
31
3
3 četvrtak, 13 jun 2013 16:14
fristajlo
Deo Srbije – Kosovo i Metohija - je okupiran, a drugi, veći deo je u poluvazalnom položaju. To je ta stvarnost. Stvarnost je, takođe, razume se da agresija NATO pakta, niti je mogla, niti je rešila bilo kakav problem na Balkanu.

Sve je ovo tačno.
Na tome treba zasnivati svaki plan za oslobođenje, a ne na patetičnim pokličima o "svetim" pravima, na emocijama nabijenim frazama, kojima samozadovoljno povlađujemo sopstvenoj sujeti, i ometamo svaki smisleni otpor okupaciji.
U borbi za oslobođenje od ovakvog okupatora sa takvim manirima ne može da bude uspeha; oni namerno daju prostor takvim "oduškama", svesni da to samo istupljuje želju za bilo kakvom akcijom.
Problemu se mora pristupiti krajnje racionalno i hladnokrvno; tako su nas savladali, i samo tako se možemo i odbraniti.
Dok kod nas, Srba, ne preovlada svest o tome (a to je ona promena svesti o kojoj ja već neko vreme govorim na ovim stranama) nećemo se pomeriti iz ovog bezizlaza i propadanja.
Preporuke:
19
11
4 četvrtak, 13 jun 2013 17:24
Biljana Nikolić
“Tucite Srbe, bacajte bombe, oni će i tako sutra to zaboraviti“ – zabeležene su reči komandanta NATO.


Čim partija čiji si glasač postane evropska, odmah se sve zaboravi, odmah se traži promena svesti, odmah se izbaci neka nova etiketa za protivnike izdaje u ime evropejstva. Sada je u modi izraz "patetičan si" za one koji su protiv legalizacije otetog.
Preporuke:
31
2
5 četvrtak, 13 jun 2013 18:27
Dr.Rade Pajovic,Florida
Da bi se bilo sta menjalo(na bolje)ova vlast mora da bude zamenjena!Javno i demokratski!Razlog:koristili su cistu laz da bi se domogli vlasti.Ja kao pojedinac koji je zrtva imam pravo da to trazim!Nikada nebih glasao za Nikolica da je otvoreno rekao sta ce da uradi.I jos nesto-nisam ja glasao ni za neogranicenu vlast Aleksandra Vucica!Nikada nisam imao poverenja u njega i njemu slicne!
Preporuke:
25
1
6 četvrtak, 13 jun 2013 18:38
Prijatelj NSPM-a
Živadin Jovanović

Prepropstavljam da autorteksta čita komentare pa bih volio da mi da odgovor na neke moje nedoumice.

1.Da li autor smatra da bi se zadovoljio srpski nacionalni interes međudržavnim savezom, savezom država, konfederalnim ili fedralnim odnosom između Srbije i BiH (cijele BiH a ne samo sa Republikom Srpskom)?

2.Da li bi Srbi prihvatili da se muslimani zvanično odrede kao Srbi islamskog zakona i da im se ne traži prihvatanje pravoslavlja, i da nacionalno kao Srbi dva vjerska zakona žive u zajednici država ili u savezu (konfederalnom, federalnom)?

3.Da li bi bilo bolje da se pokuša BiH međudržavnim savezom bliže vezati za Srbiju ili rizikovati da Republika Srpska učini nešto jednostrano što može izazavati jako teške posljedice za region?Šta je paemetnije?

4.Pitanje političke saradnje sa muslimanima, može li se više učiniti i koliko i Srbi mogu učiniti da se odnosi poprave?

5.Načertanije, da li su Srbi zaboravili poruke o radu sa muslimanima?
Preporuke:
7
6
7 četvrtak, 13 jun 2013 19:11
Prijatelj NSPM-a
Živadin Jovanović

NASTAVAK PITANjA.

5.Da li smatrate da srpska politika u BiH treba da vodi mudriju politiku, da politička retorika Milorada Dodika "raspaljuje" bošnjački nacionalizam i da ga jača?

6.Da li smatrate mogućim poltičko približavanje srpsko-muslimanske politike i da li se može naći zajednički interes?

7.Smatrate li da Milorad Dodik ponekad retorički treba da bude blaži i da se ponekad "igra vatrom", u smislu da pokuša da ostvari ono što javno priča, i da li bi takva vrsta političkog poteza mogla dovesti srpske nacionalne interese u još teži položaj?

8.Da li Milorad Dodik i srpska politika ima kapacitet za ono što javno govori Milorad Dodik ili Dodik samo poltički blefira da bi dobio političke poene?

9.Da li srpska nacionalna stvar mnogo više rizikuje nego što bi bilo pametno zvaničnim izjavama Milorada Dodika?
Preporuke:
7
7
8 četvrtak, 13 jun 2013 19:30
Prijatelj NSPM-a
Živadin Jovanović 11.Teritorijalni položaj Republike Srpske, koje su prednosti ili nedostaci nepostojanja Republike Srpske Krajine i da li je time zapadni dio Republike Srpske u nekoj vrsti duboke zaleđine okružen hrvatsko-muslimanskom većinom?12."Koridor", i "Brčko-distrikt", prednosti i nedostaci u odnosu na Republiku Srpsku?13.Aktuelna politika zvaničnog Beograda, prednosti i nedostaci?14.Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju i mogućnosti bliže saradnje srpske i muslimanske politike jer ostaju "iza željezne evropske zavjese" za narednih najmanje dvadeset godina?15.Milorad Dodik da li je pametan političar ili politički šarlatan, da li više šteti ili koristi i da li svojom politikom Republiku Srpsku dovodi u teži politički polžaj?
Preporuke:
5
6
9 četvrtak, 13 jun 2013 22:04
Manojlo
Gospodin Jovanović je stasao sa erom Lenida Brežnjeva i on bi bio zadovoljan da je sve ostalo kako je i tada bilo. Ne shvata čovek da je Srbija u mišolovci
i sve ono što on misli bilo bi kobno za Srbiju.Srbija će morat baš sve uraditi onako kako joj se naredi inače je neće biti.
Preporuke:
8
24
10 petak, 14 jun 2013 05:38
SERBON
Sve cestitke za gospodina Jovanovica na ovako dobrom i patriotskom tekstu!I to je jedan dobar vid borbe za pravdu i istinu,potrebno je stalno siriti saznanja i podsecati javnost narocito nove generacije koje dolaze u Srbiji na cinjenice i ko su pravi prijatelji ali i da su zakleti srpski neprijatelji oduvek bili na zapadu.Nazalost to neprijateljstvo dela zapadne civilizacije prema srbima je konstantno i nevezano za trenutnu vlast ili drustveno uredjenje.Medjutim u geopolitici se sve neprekidno menja,trenutno vreme radi za Srbiju i za njene tradicionalne saveznike.Sadasnja situacija zahteva strpljenje i mudrost sto aktuelna vlast ocigledno nema.Vazno je da trenutna vlast u Srbiji u svojoj prozapadnoj ekspres politici ne prokocka trajno sve srpske adute!Pitanje je mogu li igraci na vlasti ista dobro po Srbiju uraditi jer onaj ko ih je platio sada od njih zahteva i da igraju ali onako kako se njemu svidja!
Preporuke:
9
1
11 petak, 14 jun 2013 07:24
Sinisa Bogdanovic
Za Manojlo-a: I sada to treba da diskredituje Gospodina Jovanovica? I onaj izrod micunovic je ziveo u to doba, ali ce ga istorija pamtiti kao komunjarskog cinovnika i demokratskog partijasa koji jedino sto je uradio je licno materijalno bogacenje. I nije sada tema taj "otac demokratije" (kako ga nazivaju "drugosrbijanci") vec princip da nikoga ne mozete omalovazavati (ali ni ceniti) po tome koliko ima godina, vec jedino i iskljucivo na osnovu onoga sta je za svog veka uradio. G-din Jovanovic je diplomatski krajnje korektno i iskreno rekao ono sto ni jedan zvanicnik ove nase (da ne pisem kakve) zemlje ne sme javno ni da "zucne". I puna podrska zbog toga. U stvari, mislim da je to ono sto nedostaje nasem drustvu, dakle iskreno patriotsko razmisljanje ali nikako ne sovinizam i prostakluk. Steta sto G-dina Jovanovica i njemu slicnih nema vise u domacim medijima, ali to je sve cena okupacije. A sto se tice Vaseg komentara da ako ne ispunimo zahteve, nas nece biti - ja bas mislim suptrono!
Preporuke:
15
2
12 petak, 14 jun 2013 09:13
Coca
Odličan tekst.
Hrabar. Jasan. Logičan.
Od ovoga se i strepi u EVROPI,
a koliko vidim po gospodinu Manojlu,
nažalost i u Srbiji.
Pa i treba da se plašite gospodine MANOJLO.
Preporuke:
11
1
13 petak, 14 jun 2013 10:32
Biljana Nikolić
Srbija će morat baš sve uraditi onako kako joj se naredi inače je neće biti.


Cojle-Manojle, ćemorat hitno na promenu svesti jer je sve suprotno od onoga što je napisao.
Zapravo Srbije neće biti baš ako uradi sve kako joj se naredi, jer joj naređuju baš oni koji vojnom silom nisu uspeli da je unište.

Žao mi je Cojla Manojla, umislio da živi u mišjoj rupi... eto šta se čoveku desi kad poveruje u patetiku vladajuće trojke.
Preporuke:
12
2
14 petak, 14 jun 2013 13:30
Ernan Kortes
G. Jovanoviću, gotovo sve je tačno što pišete, ali samo ne znam kome se obraćate!? Pa, oni koji su dozvolili da se "otmu" KiM, iako su "vrednosti koje namaju cenu", kako kažete, to su Vaši partijski drugari, to su odlučili Vaša partija i Vaš vođa. Narod je na referendumu rekao da neće strane trupe u Srbiji, a Vaša partija je uradila suprotno od narodne volje. Pa i ovo koji sada legalizuju vašu predaju KiM, to su opet Vaši partijsku drugari, Vaše kolege bivši ministri. Vaša partija ih je uvela u politiku, dala im stanove, privilegije, političku i finansijsku moć, povezala ih sa Zapadom koji ih je vratio na vlast kad je video da sa g. Koštunicom ne može da potpisuje sve što hoće kao što je radio sa g. Miloševićem. Pozovite članove SPS-a da hitno smene svoje rukovodstvo koje rastače Srbiju zarad ličnih interesa, kao što je radio i g. Milošević, pokrenite Ustavni sud, neku akciju za odbranu zemlje u skladu sa onim što govorite, a ne...
Preporuke:
12
7
15 nedelja, 16 jun 2013 00:08
Turas
Odlični Jovanović.To što se tiče Haga ,oko Haga i Nato odnosa prema Srbiji i ostalima.Očekivao sam kritičniji odnos i stavove što se tiče sadašnjeg"rada" naše vlade po pitanjima prema Eu i sređivanju odnosa prema rvatima, poturicama. Naravno sa svim istoriskim činjenicama koje opterećuju ove odnose. Što je ne samo vrlo teško već možda i nemoguće .Jer tačno je da probleme u našoj kući moramo da rešavamo sami ,bez pomoći stranaca koji nam iste prezentuju kako njima odgovara.Tako da vekovima tapkamo po mraku jer nam Englezi gase svetla.
Preporuke:
3
0
16 utorak, 18 jun 2013 22:08
Živadin Jovanović
Odgovor Prijatelju NSPM

Postavili ste 15 pitanja. Bio bih rad kada bih mogao da odgovorim i obrazložim stavove o svim Vašim pitanjima. Prilika i okvir ovih komentara mi to ne dopuštaju. Zato ću pokusati da svoje mišljenje iznesem, manje više, sumarno, sasvim svesnjtan nepotpunosti.

Srbiji i srpskom narodu, kao i svim državama i narodima u okruženju, mir mora biti najpreči cilj. Posle razbijanja SFRJ i SRJ, taj cilj je moguć uz prihvatanje kompromisa. Nametanje i kažnjavanje jednih naroda na račun drugih, "rešenja" zasnovana na asimetričnim odgovornostima za građasnke ratove - nisu kompromisi, niti put do trajnog mira.
Odnosi između zemanja i naroda regiona imaju dobru perspektivu uz tri pretpostavke:
1. Poštovanje i primena Dejtona
2. Poštovanje i primena rez. SB UN 1244
3. Interesno povezivanje, postojećih država, posebno u ekonomiji, energetici, infrastrukturi.
Preporuke:
3
1
17 utorak, 18 jun 2013 22:32
Živadin Jovanović
Prijatelju NSPM, nast. 1.

Logično je i prirodno da Srbija razvija posebne odnose sa Republikom Srpskom. To nije samo međunarodno-pravno utemeljena mogućnost, već interes Srbije i RS. Istovremeno Srbija treba da bude najšire otvorena za saradnju sa BiH i da Sarajevu ostavi da bira u čemu će i koliko sarađivati sa Srbijom. Kao što saradnja sa RS nije i ne treba da bude usmerena protiv saradnje sa celom BiH, tako ni saradnja sa BiH ne sme ničim da opgraničava specijalne paralelne odnose sa RS.
Srbija treba jasnije da se zalaže za primenu i poštovanje Dejtonskog sporazuma i rezolucije SB UN 1244, ničim ne sme da povlađuje snagama, pa ni centrima moći, koji teže da izvrše reviziju Dejtona, da isprazne RS svih nadležnosti, ili da rez. 1244 zamene novom koja bi taj trajno značajan dokumenat praktično ukinula. Ni Dejton, ni rez. 1244 nisu savršeni, ali bolji kompromis od onih sadržanih u tim dokumentima, ne postoji, niti se u dogledno vreme može postići.
Preporuke:
4
1
18 utorak, 18 jun 2013 22:46
Živadin Jovanović
Prijatelju NSPM, nast. 2.

Beograd je pod velikim pritiscima, uslovljavanjima. Centri moći očekuju da Beograd vrši pritisak na RS kako bi se odrekao tekovina zapisanih u Dejtonu: ravnopravnosti tri naroda i dva entiteta, principa konsensusa, pa čak i teritorijalne raspodele. Beograd ne sme podleeći tim pritiscima.
Beograd je pritisnut da se odrekne rez. SB 1244, da prihvati neku novu reuzoluciju. To bi takođe bila neoprostiva, istorijska greška.
Popuštanje takvim pritiscima ubrzalo bi nove, spremne zahteve i uslovljavanja. Bolje da ih ne pominjemo.
Mudrosti u politici nikad dovoljno. Na našim prostorima pogotovu.
O Dodigu ste postavili nekoliko pitanja. Njegovo držanje i izjave teško je posmatrati izolovano od svega što se čini i izjavljuje u Sarajevu ili što se preduzima iz vanregionalnih centara moći. Smatram da ga treba ga podržati u odbrani Dejtona i otvorenosti za saradnju sa Srbijom, Hrvatskom, u regionu i šire.
Preporuke:
3
1

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner