Početna strana > Rubrike > Ekonomska politika
Ekonomska politika
Ekonomska politika

Američka dominacija međunarodnim finansijskim institucijama - primer Svetske banke i osvrt na "naš“ slučaj

Goran Nikolić   
ponedeljak, 20. april 2015.

SB i MMF su ‘deca’ rezultata Drugog svetskog rata i proizvod američke ekonomske dominacije. Ona je bila prvo blokovska, pa od 1991. Globalna, a sada postaje fragmentarna i ima višestruke izazivače koji nisu deo jedinstvenog političkog pokreta.

 
Ekonomska politika

Privreda Srbije – pogled iskosa

Ivica Stojanović   
sreda, 08. april 2015.

Deficit platnog bilansa se neće eliminisati promenom deviznog kursa, odnosno devalvacijom ili depresijacijom. trgovinski bilans će biti pozitivan odnosno beležiće suficit samo ukoliko je nacionalni dohodak veći od apsorpcije.

 
Ekonomska politika

Zabluda o prednostima jakog dinara

Goran Nikolić   
nedelja, 29. mart 2015.

Dakle, jaka valuta i niska inflacija nisu cilj po sebi. Da je tako onda bi državama koje to imaju, poput Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Albanije, Crne Gore ili BIH cvetale ruže.

 
Ekonomska politika

O posledicama prodaje „Telekoma“

Akademija inženjerskih nauka Srbije   
četvrtak, 26. februar 2015.

 Telekom Srbija je od strateškog značaja za Srbiju, posledice prodaje će se negativno odraziti na razvoj telekomunikacione industrije, a ekonomske posledice će se izuzetno negativno odraziti na građane.

 
Ekonomska politika

Iz arhive NSPM - Može li islandsko sunce ogrejati Grke?

Jovan B. Dušanić   
ponedeljak, 26. januar 2015.

Od građana se traži da sve više „stežu kaiš“, a i pored toga i  „izdašne pomoći“ iz inostranstva dug se ne smanjuje nego se iz godine u godinu povećava. Tako je spoljni dug Grčke sa 142,8% u 2010, porastao na 157,7% u prošloj

 
Ekonomska politika

Prodaja "Telekoma" ili bećarska ekonomija na delu

Jovan B. Dušanić   
sreda, 21. januar 2015.

Vlada sada ide na prodaju prirodnog nacionalnog resursa koji donosi zagarantovane visoke prihode. Telekom je  najprofitabilnije srpsko preduzeća, koje je i u javnosti sinonim za uspešno poslovanje, solidnu brigu o zaposlenima, te zavidnu odgovornost za društveni boljitak.

 
Ekonomska politika

Ekonomsko (samo)ubistvo ili šta je EU donela Srbiji

Dejan Mirović   
petak, 02. januar 2015.

Ovakvi katastrofalni gubici se se pokušavaju opravdati u javnosti tvrdnjama o obećanim sredstvima iz IPA fondova i ukidanjem carina od strane EU u trgovini sa Srbijom. Međutim, necarinske barijere su upravo svojstvene EU kao vid novog protekcionizma u trgovini.

 
Ekonomska politika

Srpska ekonomska drama - na kolonijalizam liči jer kolonijalizam jeste

Nebojša Katić   
utorak, 16. decembar 2014.

Za sve tri grupe ekonomista je karakteristično da potpuno ignorišu stvarnost, empiriju i ekonomsku istoriju. Ovde je reč samo o različitim pojavnim oblicima istog fenomena – o nedopustivom intelektualnom eskapizmu u banalnost, servilnost ili jalovu teoriju.

 
Ekonomska politika

Put ka ekonomskom oporavku - teško, ali moguće

Jovan B. Dušanić   
utorak, 09. decembar 2014.

Zbog  geografskog položaja jedna od komparativnih prednosti Srbije je i saobraćaj pošto preko njene teritorije prirodno treba da prolaze svi saobraćajni koridori koji spajaju Evropu sa Bliskim i Srednjim Istokom. Ovi saobraćajne magistrale podstakla bi razvoj niza pratećih delatnosti i otvorilo mnogo radnih mesta.

 
Ekonomska politika

Šta nas je sve „Južni tok“ naučio o Evropskoj uniji?

Nikola Tanasić   
četvrtak, 04. decembar 2014.

Da je blokada „Južnog toka“ direktno vezana za Vašington postalo je jasno kada su Bugarska i Hrvatska bezmalo odustale od ovog projekta nakon nekoliko „prijateljskih poseta“ grupe američkih senatora. 

 
Ekonomska politika

Kako zaštititi srpsku poljoprivredu?

Nenad Popović   
četvrtak, 09. april 2015.

Jedna od posledica pune primene SSP-a je smanjenja prosečne stope carinske zaštite za poljoprivredne proizvode sa više od 20 odsto, koliko je bila 2008, kada je započeta postepena liberalizacija, na svega oko dva odsto.

 
Ekonomska politika

Međunarodni računovodstveni standard 21 – Nevidljivi virus u ekonomskom sistemu ili moćno ekonomsko oružje

Dejan Miljković   
nedelja, 29. mart 2015.

Međunarodni računovodstveni standard 21 (IAS 21) predstavlja ekonomsko oružje, koje je neprimetno, a istovremeno veoma moćno. Sve dok je na snazi IAS 21 u sadašnjem obliku i formi, zemlje u razvoju i manje razvijene zemlje, ili bolje reći sve zemlje osim G7, imaće ozbiljne ekonomske probleme.

 
Ekonomska politika

Lament nad neoliberalizmom - Dva različita pogleda na knjigu Tomasa Piketija i ekonomsku nejednakost

Jovan B. Dušanić-Boris Begović   
subota, 21. mart 2015.

Neoliberalizam je ideologija koja se realizuje u interesu bogatih i moćnih. Oni imaju ogromnu finansijsku (i ne samo finansijsku) moć uz pomoć koje oblikuju politički, medijski i (kvazi) naučni prostor kako bi se vodila ekonomska politika i javno promovisale vrednosti koje njima odgovaraju.

 
Ekonomska politika

In Fiat veritas, ili u čemu je razlika između "Fijata" i NIS-a

Dejan Miljković   
nedelja, 15. februar 2015.

U svakoj od napomena uz finansijske izveštaje u delu 2.3 Pregled značajnih računovodstvenih politika, potvrđuje se da Vlada Republike Srbije plaća sve doprinose za sve zaposlene za period do 10 (deset) godina, počevši od datuma zatvaranja transakcije.

 
Ekonomska politika

Prodaja "Telekoma", ili moć velikih ideja

Nebojša Katić   
četvrtak, 22. januar 2015.

Javnost će biti obaveštena da je prodaja Telekoma teška, ali nužna, promišljena i mudra odluka. Ona nema nikakve veze ni sa praznom kasom, niti sa mogućim ekonomskim kolapsom. Naravno, odluka će biti doneta u interesu građana Srbije, njihovih roditelja – penzionera, ali ponajviše u interesu dece i njihove budućnosti.

 
Ekonomska politika

Nema oporavka dok ne odbacimo neoliberalnu „ludačku košulju“

Jovan B. Dušanić   
petak, 16. januar 2015.

Kada kažemo da se Srbija u budućem ekonomskom razvoju i modernizaciji mora, pre svega, oslanjati na domaće izvore finansiranja, to ne isključuje i inostrane izvore finansiranja, kao što su koncesije u velike infrastrukturne objekte, pa čak i zaduživanje u inostranstvu.

 
Ekonomska politika

Šta nas čeka u 2015. godini?

Nenad Popović   
petak, 26. decembar 2014.

">Negativni efekti jednostrane primene SSP-a iz godine u godinu sve su veći. Srbija na taj način godišnje gubi više novca nego što će ga uštedeti smanjenjem plata i penzija. Naime, 2008. godine, pre jednostrane primene SSP-a, u srpski budžet se od carina slilo oko 800 miliona evra, a ove neće ni 260 miliona evra.

 
Ekonomska politika

Prodaja "Telekoma" bi za Srbiju predstavljala neprocenjivu štetu

Aleksandra Smiljanić   
ponedeljak, 15. decembar 2014.

S obzirom da je srednja godišnja bruto plata u Srbiji oko 5500 evra možemo da kažemo da bi godišnje strani kupac iz Srbije izvlačio bar 60000 godišnjih srpskih plata. Konkretno, ovo znači da bi Vlada Srbije prodajom Telekoma ukinula bar 60000 radnih mesta ne računajući otpuštanja u Telekomu.

 
Ekonomska politika

Pad nezaposlenosti ili rast manipulacije?

Branislav Omorac   
utorak, 09. decembar 2014.

Neverovatno je da vlast mirne duše obmanjuje javnost tvrdnjama da se maltene za mesec dana nezaposlenost smanjila za 2,7 odsto. Ili, brojevima, da se nezaposlenost smanjila za više od 50.000 u odnosu na prvi kvartal kao rezultat ''povoljnijijeg privrednog ambijenta'', ''donošenja sistemskih zakona'' itd.

 
Ekonomska politika

Pregled reakcija na obustavljanje izgradnje gasovoda ''Južni tok''

NSPM   
četvrtak, 04. decembar 2014.

Izjava Vladimira Putina da se izgradnja Južnog toka obustavlja, izazvala je brojne reakcije u zemljama kroz čije teritorije je ovaj gasovod trebalo da prolazi, ali i šire.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 5 od 34
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner