Početna strana > Rubrike > Ekonomska politika
Ekonomska politika
Ekonomska politika

Rebalans budžeta – potrebne razvojne, a ne recesivne mere

Nenad Popović   
četvrtak, 30. oktobar 2014.

Poređenja radi, u 2008. pre jednostrane primene SSP-a, od carina je naplaćeno oko 800 miliona evra. U prvoj godini primene SSP-a ti prihodi su pali na 500 miliona evra, u 2010. na 430 miliona evra, 2011. na 380 miliona, 2012. na 315 miliona, lane na 285 miliona i ove će, čak i ako bude naplaćeno sve što je planirano rebalansom, prihodi od carine pasti na 260 miliona evra.

 
Ekonomska politika

(Ne)moralna strana kapitalizma

Ivan Martać   
petak, 24. oktobar 2014.

Na taj način je, običan radnik, stavljen u apsolutno podređen položaj prema poslodavcu, bez mogućnosti da bilo šta promeni. On postaje resurs, šrafić u ,,mašini”, koji ,,vlasniku mašine“ treba da bude zahvalan što mu pruža mogućnost da preživi, ma kakav taj život bio.

 
Ekonomska politika

Teret tržišne transformacije

Jovan Pavlović   
utorak, 02. septembar 2014.

Nakon Drugog svetskog rata pa do svetske ekonomske krize u SAD-u je na primer evidentan zapanjujući porast rada za tržište. Istovremeno, po pravilu, rad je sve manje plaćen usled činjenice da je rad roba i da mu cena pada dok ponuda raste.

 
Ekonomska politika

Javni sektor u Srbiji – između mita i stvarnosti

Vuk Vuković   
utorak, 12. avgust 2014.

Odbrana javnog sektora je bitna ne samo zato što će radnici u njemu imati manje plate, raditi u lošijim uslovima ili biti prebačeni u privatni sektor gde će biti izloženi već nadaleko čuvenom tretmanu, već i zato što to znači poskupljenje usluga javnog sektora za sve ostale, odliv našeg novca u privatni sektor i opšti pad privredne aktivnosti.

 
Ekonomska politika

Bahatost i licemerje - Vučićeva robovlasnička koncepcija rada

Marko Koprivica   
petak, 01. avgust 2014.

Nalik goniču robova, Vučić svojim izjavama, intervjuima i tekstovima, bičuje radnike, terajući ih da još više rade, bez očekivanja zarade dovoljne za pristojan, dostojanstven život.

 
Ekonomska politika

Nestali magnetizam ekonomske globalizacije

Lorna Štrbac   
nedelja, 27. jul 2014.

Početkom 90-tih vladala je opsednutost neoliberalnim dogmama i globalizacijom. Dve decenije kasnije, magnetizam neoliberalnih dogmi, ali i same ekonomske globalizacije je skoro nestao. Ekonomska globalizacija, između ostalog, bila je percipirana kao širenje kapitalizma i blagostanja koje kapitalizam s sobom nosi.

 
Ekonomska politika

„Jadne banke“, Kafka, Kočić i Godo - otvoreno pismo Jorgovanki Tabaković, Dugaliću, Selakoviću i Krstiću

Ivica Stojanović   
sreda, 09. jul 2014.

“Udvarajući” se bankama, do nedavno ste klijente ubedjivali da ne tuže “jadne” banke. A sada Vas klijenti, posebno stanovništvo, mnogo i ne interesuju.

 
Ekonomska politika

Ko opstruira ideju o Beogradu kao centru za kineske infrastrukturne investicije?

Branko Žujović   
ponedeljak, 30. jun 2014.

Slični centri bili bi u drugim gradovima zemalja centralne i istočne Evrope, u zavisnosti od oblasti saradnje koju te zemlje ponaosob razvijaju u saradnji sa Kinom. Bivši ministar Milan Bačević, dakle, nije izmislio ili sam predložio kineskoj strani mogućnost da Beograd bude centar za kineske infrastrukturne investicije.

 
Ekonomska politika

Kojim putem do obnove i razvoja zemlje

Slobodan Aćimović, Zoran Stokić   
četvrtak, 05. jun 2014.

Pričinjena šteta od poplava je faktor koji će dominantno odrediti stanje privrede i društva u Srbiji u dužem periodu, a način na koji se kao društvo budemo suočili sa posledicama ove krize umnogome će uticati na budućnost zemlje.

 
Ekonomska politika

Šta je EU donela Češkoj

Dejan Mirović   
utorak, 27. maj 2014.

Taj ekonomski pokazatelj Češke Republike je u 2013. godini bio negativan (oko 3, 2 milijarde dolara). Kada se ovaj ekonomski pokazatelj ima u vidu, jasno je da novac ne ''teče'' od EU ka Češkoj, već u obrnutom smeru.

 
Ekonomska politika

O crvima i mrtvoj kravi, ili, fijasko srpske ekonomije za početnike

Nikola Malbaški   
subota, 25. oktobar 2014.

Ekonomija Srbije više ne liči ni na „jednu kravu koju muze celo selo“, već pre na leš krave na kome se crvi otimaju za poslednje zalogaje crkotine.

 
Ekonomska politika

Kineske platne kartice - kraj dominacije "Vize" i "Master karda" u Rusiji

Branko Žujović   
četvrtak, 04. septembar 2014.

Ovaj kineski sistem u septembru bi u Rusiji trebalo da izda oko sto hiljada platnih kartica, a tokom naredne tri godine dva miliona. Rusija uvodi kontratežu sistemima Viza i Master kard, dok u potpunosti ne uspostavi sopstveni NSPK (National Card Payment) sistem.

 
Ekonomska politika

Šta je EU donela Crnoj Gori

Dejan Mirović   
utorak, 19. avgust 2014.

Ovaj trend rasta spoljnotrgovinskog deficita pokazuju da Crna Gora nije upela da se ''probije'' na tržište EU sa svojim proizvodima i pored zaključivanja SSP-a . Na takav zaključak navodi i činjenica da je najveći spoljnotrgovinski partner Crne Gore i dalje država koja nije članica EU (Srbija).

 
Ekonomska politika

O nezaposlenosti

Lorna Štrbac   
utorak, 05. avgust 2014.

Društvo koje ima stopu nezaposlenosti iznad 15%, i posebno iznad 20% već je ozbiljno raslojeno društvo, antagonizovano i socijalno podeljeno, u kojem preovladava osećaj socijalne nepravde, a velik broj ljudi već nema skoro nikakve šanse da ostvari svoje pravo na rad,  drugim rečima da obezbedi uslove sopstvenog opstanka.

 
Ekonomska politika

Srpska fiskalna alhemija

Dragovan Milićević   
četvrtak, 31. jul 2014.

Šta nam to govori. Rashod po stanovniku u Srbiji je kod prve grupe zemalja veći samo od rashoda po stanovniku Albanije, Dominikanske republike i Irana. Srbiju po ovom parametru poredeći sa drugom grupom zemalja analitički i stručno je više nego neozbiljno.

 
Ekonomska politika

Četiri jahača srpske ekonomske apokalipse

Goran Radosavljević   
petak, 18. jul 2014.

Cela ta stvar ne bi ni bila tako loša da su sa preusmeravanjem budžetskih sredstava preusmerene i obaveze. Taj deo je izostao iz prostog razloga jer se već početkom 2012. godine išlo na izbore i sistem je ostavljen nedorečen.

 
Ekonomska politika

EBRD se nameračila na srpske državne kompanije - Telekom, Aerodrom i Dunav osiguranje

Miloš Obradović   
sreda, 02. jul 2014.

Danas je EBRD jedan od najvećih poverilaca Srbije, koja joj duguje blizu 1,2 milijarde evra. Država duguje 374 miliona, lokalne samouprave 134 miliona, banke 357 miliona i preduzeća 326 miliona evra.

 
Ekonomska politika

Svinjarije sa svinjetinom kao slika srpsko-ruskih odnosa

Nikola Malbaški   
subota, 14. jun 2014.

Naravno, srpske vlasti mogu da ne učine ništa, i puste „slobodnom tržištu“ da (ponovo) ubije još jednu granu srpske ekonomije, ili mogu da pokleknu, pa da se i oni pridruže sankcijama protiv Rusije, i tako ukinu svaku mogućnost da Srbija profitira.

 
Ekonomska politika

Hrvatska, INA i MOL kao primer lošeg "strateškog partnerstva" u energetici

Nevenko Škrbić   
četvrtak, 29. maj 2014.

Ovi „strateški partneri“ ponašaju se u „Ini“ kao cimeri koji jedan drugog više ne podnose, pa nastoje na maksimalno upropaste zajednički stan u nadi da će onaj drugi da popusti i na kraju ode.

 
Ekonomska politika

Srbija na Baltiku

Nebojša Katić   
četvrtak, 01. maj 2014.

Za percepciju i merenje budućeg uspeha ključno je krenuti od što niže baze, a šok terapija je uvek najbolji način da se to postigne. Što je ekonomski pad tokom reformi dublji, što je gubitak BDP veći, to će kasnije stope rasta izgledati impresivnije u sameravanju sa tako niskom bazom.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 6 od 34
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner