Хроника

021.рс: Бранислав Недимовић ратарима понудио састанак са Аном Брнабић. Пољопривредници у Новом Саду одустали од блокаде града, вечерас ће преспавати испред зграде покрајинске владе

Штампа
уторак, 09. август 2022.

Пољопривредници који су се данас окупили испред Бановине се не разилазе, упркос обећањима министра, а вечерас ће преспавати испред зграде покрајинске владе. Очекују да ће до 9х ујутру добити написмено све оно што им је министар пољопривреде Бранислав Недимовић обећао.

Милета Сланкаменац из Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије, навео је  раније да ће код Бановине највероватније остати до испуњења услова, којима је додато и да се пониште све пријаве полиције против пољопривредника који су учествовали у протесту. Претходно су најавили да је могућа радикализација протеста од 20х, али се од тога одустало.

Навели су да је пошто је Влада техничка, односно још увек није формирана, за сада једина адреса за преговоре председник Републике Србије Александар Вучић.

Мост на Морави деблокиран, из министарства потврдили – без забране извоза уља

Пољопривредницима Стига је вечерас шеф кабинета министра пољопривреде Марко Шарановац потврдио да је скинута забрана извоза уља, очекује се пораст цена уља. Стижани заједно са Војвођанима у четвртак имају састанак са Брнабић и представницима уљара. Мост на Морави код Пожаревца је деблокиран и неће бити раније најављене блокаде ауто-пута, каже за Н1 Милан Марковић, потпредседник удружења пољопривредника Стиг из Пожаревца.

„Он је понудио лагер за сунцокрет, да то држава одради. Ми смо му одговорили да им дајемо рок до 20 часова да се изјасне о цени сунцокрета од 650 евра по тони плус ПДВ. Ако не одговоре на понуду до осам вечерас, ми тракторима крећемо на аутопут“, рекао је раније за Н1 Марковић.

Око 200 пољопривредника тракторима је од  10.30 блокирало магистралу и мост на Великој Морави код Пожаревца. 

Пољопривредници који се налазе испред Владе Војводине за Н1 су рекли да чекају да виде шта ће да ураде пољопривредници из удружења Стиг из Пожаревца јер они су дали рок министру пољопривреде да им се обрати до 20 часова - уколико не добију одговор министра пољопривреде, најавили су да ће блокирати аутопут у 20.05х.

„Уколико се до 20х не буде знала цена сунцокрета пољопривредници из Стига блокираће аутопут, а они у Новом Саду блокираће град, рекао је за Н1 Милета Сланкаменац из Иницијативе за опстанак пољопривреде.

Он је рекао који проблеми морају да се реше – извоз свих примарних пољопривредних производа, дизел без акзица за 100 литара по хектару и субвенционисање вештачког ђубрива.

„Наш план је да видимо шта ће бити, близу су нам мостови. Стиже нам подршка и из Сомбора, даље ћемо решавати у ходу. Ту смо до испуњења услова, следећа једина права адреса је председник Републике Александар Вучић, једино он може да пресече“, казао је.

Пољопривредници су за Н1 рекли да не верују више обећањима „техничара.

„Он (министар Недимовић) је дошао на брзину, рекао је да ће да види са премијерком, ми смо се срели са њим још пре четири недеље, па да ће нам се јавити, а у понедељак се јавио шеф кабинета и рекао да је он у Албанији. Били смо стрпљиви, питање је шта ће се даље дешавати, могуће да ће сутра још више људи да се скупи“, рекао је Сланкаменац.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић обећао је пољопривредницима низ мера, они чекају писмене гаранције да се разиђу.

Недимовић је, између осталог, обећао пољопривредницима састанак са премијерком Аном Брнабић у наредних 48 сати. Навео је да ће се разговарати о јесењој сетви и ценама.

Такође, у наредних 60 сати требало би да буде донето решење о олакшицама за гориво. Недимовић је навео да ће разговарати са покрајинским премијером Игором Мировићем о наводњавању, јер је то у надлежности Покрајине.

Додао је да ће Републички хидрометеоролошки завод поднети извештај о суши па ће се на основу тога донети мере. Окупљени пољопривредници рекли су да се не померају док не добију гаранцију "црно на бело" да ће сва та обећања бити испуњена.

Рекао је да је морала да се уведе забрана на извоз и да је чим су се стекле могућности иста укинута.

"Ако је пала цена због одлука Владе, како онда је онда у окружењу где није било тих забрана иста ситуација", питао је Недимовић.

Рекао је и да постоји могућност да се радна група прошири како би се овај проблем решио.

Пољопривредници су га питали да ли је очекивао да се они разиђу на основу таквих обећања.

"Као да радите предизборну кампању. Нама треба конкретно нешто да нам кажете", рекли су му.

Незадовољни пољопривредници тракторима блокирају Булевар Михајла Пупина код Бановине. Први трактор у Нови Сад је стигао у подне, а у међувремену му се придружило више десетина њих.

Присутно је неколико возила полиције.

Њима је речено да је потребно да министарству упуте званичан мејл - што они одбијају, говорећи да је реч о замајавању пољопривредника и да се све може решити много једноставније, уколико има воље.

(021.rs, Н1)

Видети још: Протести пољопривредника: Нови Сад - Десетине трактора блокирало булевар испред зграде Покрајинске владе. Ђорђе Грујић: Јавите Вучићу – овде се воде преговори, код трактора, на улици. Пољопривредници Стига блокирали мост на Морави код Пожаревца

Због незадовољства откупном ценом сунцоктета и ценама горива за пољопривреднике, протестна вожња пољопривредника од Старе Пазове до Батајнице

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]