Početna strana > Hronika > Admiral Aleksandar Moisejev: Rusija pravi protivvazdušnu kupolu nad Arktikom
Hronika

Admiral Aleksandar Moisejev: Rusija pravi protivvazdušnu kupolu nad Arktikom

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 09. decembar 2019.

 Svi arktički divizioni Severne flote u narednim godinama biće modernizovani protivvazdušnim raketnim kompleksima S-400, što će omogućiti da se iznad ruskog dela Arktika napravi protivvazdušna kupola, saopštio je novinarima komandant Severne flote, viceadmiral Aleksandar Moisejev.

„U toku je modernizacija protivvazdušnih raketnih i radiotehničkih snaga uz pomoć nove tehnike. Ove godine je protivvazdušni raketni puk, koji je stacioniran na Novoj Zemlji, dobio raketni sistem S-400. Planirano je da u narednim godinama sve naše arktičke divizije dobiju takve komplekse“, rekao je komandant.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući tome će Zapolarje (krajnji sever Rusije) biti zaštićeno od svih sredstava napada iz vazduha: avijacije, krstarećih i balističkih raketa. U celini, govoreći o novoj tehnici i naoružanju, Moisejev je naglasio da njihov udeo u vojsci, u proseku, iznosi oko 60 odsto, dok u nekim rodovima on značajno prevazilazi ove pokazatelje.

U septembru je objavljeno da je puk na Novoj Zemlji prvi put dobio kompleks S-400. Ta jedinica je bila stacionirana u ovom području 2015. godine, ali je tada bila naoružana sistemima S-300.

(Sputnik)