Хроника

Адвокати одржали нови протест због става ВКС о наплати банкарских трошкова

Штампа
субота, 16. октобар 2021.

Адвокати Србије одржали су протест у центру Београда, испред седишта Адвокатске коморе Србије, због истих разлога због којих су и у претходном периоду протестовали - због става ВКС о наплати трошкова обраде кредита и осигурања. Саобраћај у Дечанској улици је био блокиран.

Постоји 30.000 правоснажних пресуда против банака за незакониту наплату трошкова обрада кредита и осигурање НКОСК

Адвокат Раде Цвијетић навео је пример да постоји 30.000 правоснажних пресуда против банака за незакониту наплату трошкова обрада кредита и осигурање НКОСК, а да постоји два пута више првостепених пресуда против банака.

Адвокат Мирослав Живковић именовао је чланове УО АКС који су против обуставе рада адвоката, међу којима су Драгољуб Ђорђевић, Крсто Бобот, Немања Јоловић, Јасмина Милутиновић и Југослав Тинтор.

Он је указао да „Милутиновић заступа Комерцијалну банку, а Тинтор непостојећи метро“ и упитао их је „је ли то цена издаје адвокатуре, грађана и Србије“.

Поједини адвокати затражили су од окупљених да, као јавност, уђу у зграду где је седиште АКС и затраже присуство на седници УО коморе.

Репортер Н1 Димитрије Ђурић каже да адвокати протестују због истих разлога због којих су и у претходном периоду протестовали – због одлуке ВКС о наплати трошкова обраде кредита и осигурања.

Адвокат Драгослав Љубичановић, члан УО АКС, рекао је за Н1 да они упорно поручују да им није проблем став ВКС, већ што се „на чудан и правно непостојећи начин врши та промена става“.

„И то става који је био неспоран, беспрекоран. Уколико не буде било пажње јавности, добићемо да се испод жита провлачи нова судска пракса на штету грађана, а супротно пракси у Србији“, каже он.

Додаје да је протест испред АКС, јер се данас одржава Управни одбор АКС који треба да одлучи о сазивању конференције адвоката.

„Адвокатска конференција Србије има капацитет да донесе одлуку о ступању свих адвоката у обуставу рада“, каже он.

Према његовим речима, „увек сваки скуп има везе са представљањем некога ко заступа неке ставове“.

„Ко присуствује изражава став, ко не присуствује исто изражава став“, каже он.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]