Početna strana > Hronika > AFP: Okrutna iluzija Srbije o kraju pandemije, a „šampion“ je po broju zaraženih
Hronika

AFP: Okrutna iluzija Srbije o kraju pandemije, a „šampion“ je po broju zaraženih

PDF Štampa El. pošta
sreda, 13. oktobar 2021.

 Prepuni barovi, retki s maskama i gotovo nikakve restrikcije u Srbiji ostavljaju utisak da se pandemija završila. Ali to je okrutna iluzija jer je zemlja trenutno svetskom vrhu po broju zaraženih.

Uprkos tome što je dostupno više vrsta vakcina, program vakcinacije u Srbiji zastao je pošto je imunizovano nešto više od 40 odsto od sedam miliona stanovnika.

Srbija ima u proseku više od 6.500 zaraženih na dan u poslednje dve nedelje, po podacima AFP-a, što je stopa zaraze od gotovo 93,5 na 100.000 stanovnika, daleko najviše u svetu.

Premda su nošenje zaštitnih maski u zatvorenim prostorima i fizičko distanciranje obavezni, to se slabo ili nikako kontroliše. Poštovanje pravila stvar je individualnog izbora.

„Ne zabrinjava me virus, imao sam ga prošle godine, nije bilo strašno”, rekao je 20-godišnji student ekonomije Marko u prepunom beogradskom baru.

Lekari traže od vlade da uvede strože mere poput ograničavanja radnog vremena ne-esencijalnih preduzeća i uvođenja kovid propusnica što bi ograničilo društvene aktivnosti onih koji se još nisu vakcinisali.

Puko preživljavanje

Razmišljajući o tome nedeljama, premijerka Ana Brnabić napokon je od toga odustala, smatrajući da disciplinu nije moguće nametnuti.

„Propusnice nije moguće kontrolisati, a ni nošenje maski u zatvorenim prostorima”, kazala je na nedavnoj konferenciji za novinare.

„Imamo lek za ovo… a to je vakcinisanje”.

lavni epidemiolog Predrag Kon, član vladinog Kriznog štaba za pandemiju, ne može da veruje da vlada ne želi da uvede strože mere.

„Ne mogu da shvatim šta sam upravo čuo”, rekao je nakon sastanka Kriznog štaba, optužujući donosioce odluka za „opstrukciju”.

Predsednik sindikata lekara Rade Panić povezuje vladino oklevanje s izborima idućeg proleća i velikim uticajem antivaksera.

„Antivakseri su stvorili problem, ali vlada ne želi da ga reši zbog izbora”, rekao je Panić za AFP.

„Poruka je da smo svi prepušteni sebi samima… Puko preživljavanje”.

AFP je zatražio intervju u vladi, ali nije dobio odgovor.

Bojno polje

Pored problema sprovođenja epidemioloških mera, Srbija teško uspeva da nagovori mlade da se vakcinišu. Kako je kazala premijerka, vakcinisalo se samo 22 odsto mladih uzrasta od 18 do 30 godina.

Zdravstvene propusnice pomogle su da se mladi nagovore na vakcinaciju u zemljama poput Francuske, ali Brnabić veruje da su mladi u Srbiji drugačiji.

„Kad bi čuli da je neko falsifikovao propusnicu da bi ušao u bar ili noćni klub, to bi postalo kul i svi mladi bi pokušali da dokažu da to mogu i oni da učine”, kazala je.

Panić, koji radi kao anesteziolog u kovid bolnici, rekao je da su lekari „preopterećeni”, a premijerku smatra „diletantkinjom”.

„Nalazimo se na bojnom polju, i umirući pacijenti i iscrpljeni lekari”, rekao je.

Srbija je leglo dezinformacija o vakcini

Srbija je u početku dobro krenula s vakcinacojom osiguravši dovoljno doza i s istoka i sa zapada, toliko da je pozvala i strane državljane da dođu da se vakcinišu.

Objavila je da će postati prva evropska zemlja koja će proizvoditi kinesku vakcinu koju proizvodi Sinofarm i dobila je odobrenje da započne proizvodnju ruske vakcine Sputnjik V.

Srbija je takođe bila među prvima na svetu koja je ponudila buster dozu širokoj javnosti.

Ali zemlja je leglo dezinformacija o vakcinaciji što podstiče nepoverenje u vladu i druge institucije, koje je posledica čestih korupcionaških skandala i opšteg manjka transparentnosti.

Grupa odmetnutih lekara potpiruje sumnje, od kojih su neki u međuvremenu privukli stotine hiljada pratitelja na društvenim mrežama i dobili prostor u nacionalnim medijima.

„Država mora ne samo da motiviše građane nego i da učini sve kako bi prekinula laži i manipulacije”, objavio je na Tviteru Srđan Lukić, srpski pulmolog koji sada radi u Sloveniji.

„Srbija je u tome jako neuspešna”.

(AFP-N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner