Хроника

Александар Боцан-Харченко: Никада нисам чуо које су користи уласка земаља Западног Балкана у НАТО

Штампа
уторак, 10. децембар 2019.

 БЕОГРАД - Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је данас да без решавања отворених питања на Балкану нема стабилности у Европи, а нерешено питање Косова један је од најважнијих разлога за постојећу нестабилност у региону.

Боцан-Харченко је на предавању "Балканска политика Русије" истакао да су у преговорима под окриљем ЕУ неки уговори постигнути, али да није било успеха у спровођењу договореног на терену и да је очекиван пад поверења у преговоре.

"Не мислим да сада постоји иједан услов за наставак конструктивног разговора. Један од предуслова је минимална сагласност у оквиру међународне заједнице", рекао је Боцан- Харченко.

Према његовим речима, Русија жели преговарачки процес, али преговори не смеју да буду параван за наметање неких опција.

Он је на предавању у Инстититу за међународну политику и привреду истакао да Русија тражи развој односа са сваком земљом региона, али да најјаче односе има са Србијом.

Истакао је да Русија сматра да је ширење НАТО штетно, а посебно када се дешава под притиском који долази од споља.

Боцан-Харченко је изјавио и да већина народа у неким земљама Западног Балкана не подржава чланство у НАТО и да је штетно наметати чланство, а да он никада није чуо које су користи уласка земаља Западног Балкана у НАТО.

Говорећи о односу Русије и ЕУ он је навео да су привредници рекли да постоји интерес за нормалном сарадњом и истакао да ЕУ и Русија имају много више сличности него разлика.

Додао је да Русија не види проблем у томе што земље Западног Балкана теже чланству у ЕУ.

Боцан-Харченко је оценио да ЕУ данас није иста она од пре 10 година и додао да не верује да се интеграције могу кретати брзо као пре.

Он је истакао да не разуме изузетан интерес према питању војно-техничке сарадње Србије и Русије и да се сарадња одвија према међународним нормама и не представља претњу за "треће" земље.

Боцан-Харченко је говорио и о БиХ и рекао да је Русија задовољна јер сада има помака ка формирању институција, али да је преурањено говорити о изменама Дејтонског споразума.

Упитан о афери шпијун и наводима председника Србије Александра Вучића да га је само питао "Зашто", Боцан-Харченко је рекао да је о томе раније говорио и да зна да су Вучић и председник Русије Владимир Путин имали конструктивне и прецизне разговоре.

Он је рекао и да се на Балкану реализују руски пројекти, међу којима је најпознатији Турски ток за који се нада да ће у Србији бити завршен наредне године.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]