Хроника

Александар Конузин: Русија ће штитити ставове Србије у Међународном суду

Штампа
понедељак, 03. август 2009.

Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин изјавио је данас Танјугу да ће званична Москва бранити ставове Србије у Међународном суду правде, када буде почела јавна расправа о легалности једнострано проглашене независности Косова.

„Бранићемо ставове Србије у тој дебати, јер су они у складу са међународним правом”, изјавио је Конузин.

Он је подсетио да је Русија је од самог почетка блиско сарађивала са Србијом када се ради о процесу пред Међународним судом правде.

„У сталном смо контакту с нашим српским колегама и усклађујемо наше позиције. Када у Међународном суду правде буде почела јавна расправа, Русија неће остати по страни”, рекао је руски амбасадор.

Осврћући се на писање појединих косовских дневника који су у први план износили чињеницу да Русија није коментарисала мишљења која су суду доставиле друге земље, Конузин је указао да, када је реч о судској расправи, постоје стратегија и тактика.

„То што Русија није учествовала у разматрању мишљења других земаља део је тактике, а стратегија је остала иста”, нагласио је руски амбасадор.

Јавна расправа о легалности једнострано проглашене независности Косова и Метохије почеће 1. децембра, а у њој ће право на излагања, саопштења и коментаре имати све земље чланице УН, без обзира да ли су у раније доставиле писане поднеске с аргументацијом и реплике.

Привремене власти у Приштини имају, такође, право на усмено образложење поднеска и одговора на аргументацију противника сецесије.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]