Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić: Pokrenuo sam inicijativu da američki predsednik Vudro Vilson dobije spomenik u okviru "Beograda na vodi" u znak zahvalnosti za sve što je učinio za Srbe
Hronika

Aleksandar Vučić: Pokrenuo sam inicijativu da američki predsednik Vudro Vilson dobije spomenik u okviru "Beograda na vodi" u znak zahvalnosti za sve što je učinio za Srbe

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 22. septembar 2019.

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je inicijativu da 28. američkom predsedniku Tomasu Vudru Vilsonu bude podignut spomenik u istoimenom beogradskom bulevaru (glavnoj saobraćajnici u okviru "Beograda na vodi"), u znak zahvalnosti za sve što je učinio za srpski narod.

U inicijativi, koju je uputio Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda, Vučić je istakao da bi njeno usvajanje bilo i simbol želje očuvanja i unapređenja odnosa između Srbije i SAD.

Vučić je naveo da bi podizanje spomenika Vudru Vilsonu predstavljalo i znak zahvalnosti i poštovanja života i dela ličnosti, koja je vrednovala i pomagala srpski narod tokom i nakon Prvog svetskog rata

"Na četvrtu godišnjicu objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austrougarskog carstva 28. jula 1918. godine, predsednik Vilson je doneo proglas obeležavanja ovog dana kao `Srpskog dana` u znak podrške tada teško stradaloj srpskoj naciji, koja se još uvek borila za pravo života u sopstvenoj otadžbini", podsjetio je Vučić.

Predsednik Srbije naveo da je pre više od 100 godina u svim crkvama pročitan Vilsonov Proglas o srpskom narodu, u kojem su izrečene najlepše reči o Srbima i tada se vijorila srpska zastava na Beloj kući.

On je napomenuo da je saopštenjem izdatim 8. januara 1918. godine, poznatim pod imenom "14 tačaka", Vilson kao postulat mira postavio nesmetani globalni protok robe, transparentnost međudržavnih sporazuma, demokratiju, i založio se za pravo naroda na samoopredeljenje.

"Posebno bih izdvojio jedanaestu tačku saopštenja, koja je govorila o potrebi osiguranja suvereniteta država na Balkanu, kao i o davanju slobodnog i bezbednog pristupa moru, tada još uvek Kraljevini Srbiji", navodi Vučić u inicijativi, u koju je Tanjug imao uvid.

Vučić navodi da su Vilsonova vanredna erudicija i poznavanje srpske istorije i borbe za slobodu i ujedinjenje srpskog naroda, kao i veliko prijateljstvo sa srpskim naučnikom Mihajlom Pupinom, bili ključna podrška pregovaračkoj poziciji Kraljevine Srbije na Pariskoj mirovnoj konferenciji.

"Zahvaljujući podršci predsednika Vudra Vilsona, Srbija je više teritorijalnih sporova rešila u svoju korist i utvrdila granice sa susedima", istakao je Vučić u inicijativi.

On je naveo da će Bulevar Vudra Vilsona po svom otvaranju spajati Karađorđevu ulicu, čiji nastanak je započet još tokom 19. veka i Bulevar Vojvode Mišića, kojim dominira kompleks Beogradskog sajma, simbol Beograda u drugoj polovini 20. veka.

"Bulevar koji već nosi ime predsednika Vudra Vilsona i koji simbolizuje kontinuirani progres naše prestonice vezujući Kalemegdan, Savamalu, Savski amfiteatar i Beogradski sajam je, smatram, prikladna i primerena lokacija za podizanje spomenika predsedniku Vilsonu, čiji život i delo su ostali upamćeni po posvećenosti miru i prosperitetu", istakao je Vučić.

Podsetimo, ime Vudra Vilsona je pre Drugog svetskog rata nosio obližnji Savski trg.

(Srna)