Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić: Spomenik Stefanu Nemanji rađen je da objasni postojanje srpskog naroda, njegove korene, kako se razvijao, kako je rasla država
Hronika

Aleksandar Vučić: Spomenik Stefanu Nemanji rađen je da objasni postojanje srpskog naroda, njegove korene, kako se razvijao, kako je rasla država

PDF Štampa El. pošta
subota, 23. januar 2021.

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je završne radove na spomeniku Stefanu Nemanji na Savskom trgu.

"Presrećan sam, nisam očekivao da će ovako veličanstveno da izgleda", rekao je Vučić.

On je uoči obeležavanja Svetog Save, 27. januara, obišao novi spomenik.

"Ovaj spomenik rađen je da objasni postojanje srpskog naroda, njegove korene, kako se razvijao, kako je rasla država. To je biti divan spoj modernog i tradicionalnog", naveo je predsednik Srbije.

Vučić je naveo da Srbija svakog gosta, svakog stranca prima rado, ali zna svoje korene.

"Ne zaboravite da idemo na završetak obnove Hilandara", dodao je Vučić.

Probno osvetljenje spomenika Stefanu Nemanji; Vučić: Trg simbol srpskog napretka i pobede

BEOGRAD - Na Savskom trgu, gde se privodi kraju rekonstrukcija i priprema otkrivanja spomenika velikom županu Stefanu Nemanji, uključeno je i probno osvetljenje, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Vučić je, nakon obilaska Savskog trga i spomenika Stefanu Nemanji, izjavio da taj trg vidi kao simbol srpskog napretka i pobede.

Obnovljeni Savski trg, sa spomenikom, biće svečano otvoren na Savindan, 27. januara, a danas je taj prostor zasijao u punom sjaju, onako kako će izgledati i ubuduće.

Vučić: Ništa lepše nisam video od ovog spomenika

"Ništa lepše nisam video", izjavio je predsednik Srbije Vučić nakon što je obišao spomenik Stefanu Nemanji. On je prisustvovao probi osvetljenja Savskog trga i spomenika.

"Ništa lepše nisam video od ovog spomenika, pogotovo sada kada je ovako osvetljen", rekao je Vučić.

Porazgovarao je i sa radnicima koji rade kako bi trg bio spreman za otvaranje 27. januara. Vučić je konstatovao i da je popravljen sat na zgradi stare Železničke stanice, nakon 24 godine.

"Srbija nije bila u stanju 24 godine da popravi sat na železničkoj stanici", primetio je on. Takođe, naveo je da zgradi Pošte treba vratiti staru fasadu.

Vučić: Ovaj trg je simbol srpskog napretka i pobede

Vučić je nakon obilaska Savskog trga i spomenika Stefanu Nemanji, izjavio da taj trg vidi kao simbol srpskog napretka i pobede.

Simbolično, primetio je, i sat na zgradi nekadašnje železničke stanice je popravljen i ponovo radi posle čitavih 24 godine.

"Srećan sam što smo sat na železničkoj stanici posle 24 godine popravili. I to govori o 24 godine, ili ne znam koliko srpskih neuspeha i propadanja. Ovo je simbol srpskog napretka i pobeda. Mislim da će ovaj trg izgledati veličanstveno. Imaće 250 stabala, koja su posađena. Sramota me je reći kako smo nazivali ovo mesto ranije. Taj trg je bio simbol propalog dela grada, nešto najružnije sa močvarnim delom pozadi, a sada niče na njemu Beograd na vodi. Ovo je način da pokažemo da Srbija nacionalno i u svim oblastima snaži", rekao je predsednik Srbije.

Presrećan je, kaže, nije se nadao, ni očekivao da će ovo biti tako veličanstveno.

Naglasio je da je prelepo dizajniran ceo park, podsećajući i da je spomenik urađen na osnovu konkursa o kojem su odlučivala najveća imena srpske kulture.

Vučić je ukazao da je spomenik urađen na potpuno drugačiji način, da objašnjava postojanje srpskog naroda, njegove korene, kako se razvijao, kako je rasla naša država, duhovnost.

Naveo je da može da se vidi slika polomljenog vizantijskog šlema, najvažniji događaji.

U ovom kraju imamo sada spoj modernog i tradicionalnog, kaže.

Pozvao je građane da posebno uveče dođu na trg i vide spomenik Stefanu Nemanji, sa pogledom na hram Svetog Save, koji se zaršava.

Podsetio je da su najvećim delom radovi na tom hramu završeni u ovoj generaciji.

"Mi smo najviše uradili u prethodnih sedam godina, vise nego u proteklih sedam decenija u vezi sa hramom Svetog Save", dodao je on.

Istakao je da se ide i na zavšetak obnove Hilandara i da veruje da će moći da se obnovi Milutinova crkva.

"Treba uraditi još fasade zgrada oko Savskog trga da bi dodatno zasijalo ovo mesto, kako bi Beograd kao sedište srpstva mogao da se ponosi svojom istorijskom prošlošću, da rado prima svakog gosta, ali i da zna svoje korene, da imamo naš srpski prestoni grad", naglasio je Vučić.

Predsedniku su spomenik, novo znamenje Beograda, predstavili Oleg Laskarev, predstavnik autora, ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Oni su mu predstavili mozaik, koji se nalazi u unutrašnjosti šlema, koji predstavlja postament, koji je uradio ruski umetnik Muhin.

Rasveta na spomeniku obuhvata osvetljenje sa pet LED linija dužine 20 metara, ukupne snage 500 W, dok osvetljenje u šlemu čini 66 komadnih svetiljki ukupne snage 1 KW.

Oko spomenika postavljena su dva stuba visine 24 metra sa ukupno 12 reflektora i još dva stuba od po 10 metara, sa takođe 12 reflektora.

Na samom trgu rasvetu čine setovi od po dve i tri dekorativne rasvete.

Ispred zgrade bivše železničke stanice nalazi se osam stubova od po pet metara sa jednom lirom, kao i na rubu trga 19 stubova od pet metara sa dvokrakom lirom, kao i LED rasveta ispod stepenika podijuma.

Uključivanju probne rasvete prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Spomenik osnivaču srednjovekovne srpske države, impozantnih dimenzija, visok je 23,5 metara iznad i pet metara ispod zemlje i težak oko 80 tona, a postament, osim što ima rasvetu, predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom.

Sam spomenik napravljen je u bronzi, a delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova.

U Beograd je iz Rusije sukcesivno dopreman, u delovima, a na montiranju, koje je počelo u avgustu prošle godine, učestvovalo je oko deset ruskih majstora pod nadzorom Olega Laskareva, uz domaće majstore.

Oko žezla spomenika namontirani su fragmenti vizantijskog šlema sa čije su unutrašnje strane mozaici koji predstavljaju delove iz života Stefana Nemanje.

Plato oko spomenika popločan je kamenim kockama starim više od 100 godina, koje su pronađene tokom radova u neposrednoj blizini Savskog trga.

Na rekonstruisanom trgu nalaze se zelene površine sa zasađenim stablima, prostor predviđen za šetnju, a ispod trga izgrađena je nova kanalizaciona crpna stanica.

Tramvajski saobraćaj ubuduće će se kretati po obodu Savskog trga.

(B92-Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner