Хроника

Александар Вучић: Споменик Стефану Немањи рађен је да објасни постојање српског народа, његове корене, како се развијао, како је расла држава

Штампа
субота, 23. јануар 2021.

 Председник Србије Александар Вучић обишао је завршне радове на споменику Стефану Немањи на Савском тргу.

"Пресрећан сам, нисам очекивао да ће овако величанствено да изгледа", рекао је Вучић.

Он је уочи обележавања Светог Саве, 27. јануара, обишао нови споменик.

"Овај споменик рађен је да објасни постојање српског народа, његове корене, како се развијао, како је расла држава. То је бити диван спој модерног и традиционалног", навео је председник Србије.

Вучић је навео да Србија сваког госта, сваког странца прима радо, али зна своје корене.

"Не заборавите да идемо на завршетак обнове Хиландара", додао је Вучић.

Пробно осветљење споменика Стефану Немањи; Вучић: Трг симбол српског напретка и победе

БЕОГРАД - На Савском тргу, где се приводи крају реконструкција и припрема откривања споменика великом жупану Стефану Немањи, укључено је и пробно осветљење, у присуству председника Србије Александра Вучића. Вучић је, након обиласка Савског трга и споменика Стефану Немањи, изјавио да тај трг види као симбол српског напретка и победе.

Обновљени Савски трг, са спомеником, биће свечано отворен на Савиндан, 27. јануара, а данас је тај простор засијао у пуном сјају, онако како ће изгледати и убудуће.

Вучић: Ништа лепше нисам видео од овог споменика

"Ништа лепше нисам видео", изјавио је председник Србије Вучић након што је обишао споменик Стефану Немањи. Он је присуствовао проби осветљења Савског трга и споменика.

"Ништа лепше нисам видео од овог споменика, поготово сада када је овако осветљен", рекао је Вучић.

Поразговарао је и са радницима који раде како би трг био спреман за отварање 27. јануара. Вучић је констатовао и да је поправљен сат на згради старе Железничке станице, након 24 године.

"Србија није била у стању 24 године да поправи сат на железничкој станици", приметио је он. Такође, навео је да згради Поште треба вратити стару фасаду.

Вучић: Овај трг је симбол српског напретка и победе

Вучић је након обиласка Савског трга и споменика Стефану Немањи, изјавио да тај трг види као симбол српског напретка и победе.

Симболично, приметио је, и сат на згради некадашње железничке станице је поправљен и поново ради после читавих 24 године.

"Срећан сам што смо сат на железничкој станици после 24 године поправили. И то говори о 24 године, или не знам колико српских неуспеха и пропадања. Ово је симбол српског напретка и победа. Мислим да ће овај трг изгледати величанствено. Имаће 250 стабала, која су посађена. Срамота ме је рећи како смо називали ово место раније. Тај трг је био симбол пропалог дела града, нешто најружније са мочварним делом позади, а сада ниче на њему Београд на води. Ово је начин да покажемо да Србија национално и у свим областима снажи", рекао је председник Србије.

Пресрећан је, каже, није се надао, ни очекивао да ће ово бити тако величанствено.

Нагласио је да је прелепо дизајниран цео парк, подсећајући и да је споменик урађен на основу конкурса о којем су одлучивала највећа имена српске културе.

Вучић је указао да је споменик урађен на потпуно другачији начин, да објашњава постојање српског народа, његове корене, како се развијао, како је расла наша држава, духовност.

Навео је да може да се види слика поломљеног византијског шлема, најважнији догађаји.

У овом крају имамо сада спој модерног и традиционалног, каже.

Позвао је грађане да посебно увече дођу на трг и виде споменик Стефану Немањи, са погледом на храм Светог Саве, који се заршава.

Подсетио је да су највећим делом радови на том храму завршени у овој генерацији.

"Ми смо највише урадили у претходних седам година, висе него у протеклих седам деценија у вези са храмом Светог Саве", додао је он.

Истакао је да се иде и на завшетак обнове Хиландара и да верује да ће моћи да се обнови Милутинова црква.

"Треба урадити још фасаде зграда око Савског трга да би додатно засијало ово место, како би Београд као седиште српства могао да се поноси својом историјском прошлошћу, да радо прима сваког госта, али и да зна своје корене, да имамо наш српски престони град", нагласио је Вучић.

Председнику су споменик, ново знамење Београда, представили Олег Ласкарев, представник аутора, руског вајара Александра Рукавишњикова, и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Они су му представили мозаик, који се налази у унутрашњости шлема, који представља постамент, који је урадио руски уметник Мухин.

Расвета на споменику обухвата осветљење са пет LED линија дужине 20 метара, укупне снаге 500 W, док осветљење у шлему чини 66 комадних светиљки укупне снаге 1 KW.

Око споменика постављена су два стуба висине 24 метра са укупно 12 рефлектора и још два стуба од по 10 метара, са такође 12 рефлектора.

На самом тргу расвету чине сетови од по две и три декоративне расвете.

Испред зграде бивше железничке станице налази се осам стубова од по пет метара са једном лиром, као и на рубу трга 19 стубова од пет метара са двокраком лиром, као и LED расвета испод степеника подијума.

Укључивању пробне расвете присуствовао је и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Споменик оснивачу средњовековне српске државе, импозантних димензија, висок је 23,5 метара изнад и пет метара испод земље и тежак око 80 тона, а постамент, осим што има расвету, представља својеврстан музеј на отвореном.

Сам споменик направљен је у бронзи, а дело је руског вајара Александра Рукавишњикова.

У Београд је из Русије сукцесивно допреман, у деловима, а на монтирању, које је почело у августу прошле године, учествовало је око десет руских мајстора под надзором Олега Ласкарева, уз домаће мајсторе.

Око жезла споменика намонтирани су фрагменти византијског шлема са чије су унутрашње стране мозаици који представљају делове из живота Стефана Немање.

Плато око споменика поплочан је каменим коцкама старим више од 100 година, које су пронађене током радова у непосредној близини Савског трга.

На реконструисаном тргу налазе се зелене површине са засађеним стаблима, простор предвиђен за шетњу, а испод трга изграђена је нова канализациона црпна станица.

Трамвајски саобраћај убудуће ће се кретати по ободу Савског трга.

(Б92-Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]