Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić: Srbija je četvrta u Evropi po stopi vakcinisanja u odnosu na broj stanovnika, a deveta na svetu; Gotovo nestvarno da je jedna mala Srbija uspela da se tako vine u visine
Hronika

Aleksandar Vučić: Srbija je četvrta u Evropi po stopi vakcinisanja u odnosu na broj stanovnika, a deveta na svetu; Gotovo nestvarno da je jedna mala Srbija uspela da se tako vine u visine

PDF Štampa El. pošta
subota, 23. januar 2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija četvrta u Evropi po stopi vakcinacije.

"Daleko Ispred nas je Velika Britanija, malo ispred nas Malta i Danska. Očekujem da ćemo u naredna 72 sata prestići Maltu i Dansku i biti drugi", rekao je Aleksandar Vučić.

On je naveo da je Srbija deveta u svetu po broju vakcinisanih ljudi na 100.000 stanovnika.

"Neverotvatno je da je jedna mala Srbija uspela tako da se vine u visine", kazao je Vučić.

Kako je rekao sve vakcine su nabavljene zbog snalažljivosti države. Naglasio je da je još pregovora u toku, ali da ne sme da otkriva sa kim, zbog dalje sigurnosti dogovora.

"Siguran sam da ćemo uspeti, borićemo se na sve načine. Nama je jedini cilj da obezbedimo zdravlje naroda, a kako ćemo mi to da uradimo, ući će u neke memoare kad se sve završi“, kaže Vučić..

Vučić: Imamo vakcina za 7- 8 dana, nastavimo li ovim tempom

"Srbija je četvrta u Evropi po stopi vakcinisanja u odnosu na broj stanovnika, a deveta na svetu", rekao je večeras predsednik Sebije Aleksandar Vučić. On je, ipak, kao problem, istakao to da je u ovom, trenutku, gotovo nemoguće nabaviti vakcine.

“Kao da se po nekoj komandi sve dešava, da dođe do nekog sukoba u svetu. Ja ne znam o čemu se radi, ništa ne razumem”, zabrinut je Vučić.

“Mi ovim tempom ako nastavimo da vakcinišemo još 7 ili 8 dana imamo vakcinu, jer mi moramo da obezbedimo revakcninaciju. Dakle, svi koji su već vakcinisani imaju obezbeđenu drugu dozu – rekao je predsednik i izrazio zabrinutost pojave novog soja virusa korona”, navodi Vučić i objašnjava da Srbija dobija manje količine Fajzerovih vakcina nego što je bilateralnim ugovorom predviđeno.

Predsednik nas uverava i da se predano radi na nabavci novih vakcina.

“Dakle, danas sam imao razgovor, ne mogu da vam kažem sa kim, i posle tog razgovora mogu da vam garantujem da ćemo dobiti još nekih 100.000 doza”, rekao je Vučić.

“Nastavićemo sa tim, radio je ceo dan kabinet. Mučimo se sa tim, iz Rusije je zastalo sve”, rekao je predsednik i pojasnio da zbog problema u ruskim fabrikama kasni isporuka vekcina za Srbiju

Ipak, sve dok ima vakcina na lageru, ima i Vučićevog povoda za optimizam.

“Nekoliko važnih informacija – u ovom trenutku Srbija je četvrta u Evropi po stopi vakcinacije, ispred nas su Velika Britanija, Malta i Danska.”

“Verujem da ćemo u 48 sati, odnosno 72 sata preteći 2. i 3. i da ćemo biti drugi. Verujem da u svetu možemo da budemo 5. mesto, sada smo 9”, naveo je predsednik.

On je čestitao građanima Srbije na dosadašnjem tempu vankcinacije.

“To je gotovo neverovatno gotovo nestvarno da je jedna mala Srbija uspela da se tako vine u visine”, kazao je Vučić.

Ne pada mi na pamet da uvodimo ministarstvo izbora

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je "da je ideja dela opozicije o formiranju ministarstva za izbore sramotna". "Ne pada mi na pamet da to uradimo", kaže Vučić i primećuje da samo fali "ministarstvo za kape".

"Zamislite da imate ministarstvo izbora, koje nigde ne postoji. Uz to, treba to da provedemo mi koji smo pobedili na izborima, po zahtevu onih koji na tim istim izborima nisu učestvovali, jer su znali da niko nije hteo da glasa za njih", rekao je Vučić.

Ukazao je "da umesto da imamo ministarstvo izgradnje puteva i pruga, neko želi da se bavimo temom izbora, kako bi se vratili na vlast i pljačkali".

"Samo fali", kaže podsmešljivo, "ministarstvo za kape, aludirajući na činjenicu da se opozicija bavi pitanjem zašto on ne nosi kapu na javnim događajima".

"O ministarstvu za izbore", ponavlja, "nema govora".

"Valjda misle da će Tanja Fajon da me ubedi. Ali mi smo suverena i nezavisna zemlja", rekao je i iskoristio priliku da ukaže "da Fajon ima probleme u sopstvenoj stranci, koje ne uspeva da reši, pa nudi kao eksperte Đukanovića i Vesića, da urede njihove unutarstranačke odnose".

Vučić je ponovio "da je ministarstvo za izbore jednako vredno kao i ministarstvo za nošenje kapa".

Kada je reč o početku međustranačkog dijaloga, naveo je "da postoji tehnički problem kako da se sprovede".

"Postoji veliki deo stranaka koje nisu pod uticajem stranaca, koje ne žele da im stranci uređuju zemlju, ali postoje i neki drugi koji imaju tutore i mentore spolja i koji bi želeli da ih stranci dovedu na vlast jer narod neće", rekao je on.

Vučić je kazao "da bi trebalo možda dva dijaloga da se naprave, dodajući da je vlast spremna na razgovore".

Povodom poruka iz opozicije da će se nezadovoljstvo "izliti" na ulice, ako se ne prihvate njihovi uslovi, kaže "da se nagledao njihovih nemira, upada u skupštinu i da nanose najteže povrede policajcima".

"Uvek sam ih čekao baš tamo gde su protestovali, ispred predsedništva i ispred vlade kada sam bio premijer i ne plašim se nemira. Nemira treba da se plaše oni koji ih organizuju", poručio je on.

Ukazao je "da postoje izbori na kojima narod odlučuje".

Podseća "da se zaboravlja da na svakom biračkom mestu ima više predstavnika opozicije, nego vlasti, koji broje glasove, ali kada nekog narod neće, ne vrede ni miistarstva za izbore".

Vučić se upitao, kada je reč o nemirima, "da li će opozicija imati iste aršine, jer kada su Trampove pristalice ušetale većim delom mirno u Kongres, oni su ih nazvali teroristima, te da očekuje da će i svoje batinaše nazvati tako".

Zašto bi u Srbiji neko protestovao za ili protiv Putina?

Vučić je izjavio da je u Srbiji u redu da se organizuju protesti za ili protiv njega, ali da ne vidi razlog zašto bi se u Srbiji protestovalo za ili protiv Vladimira Putina ili bilo kog drugog stranog državnika.

"Jeste li ih prijavili u skladu sa zakonom? Ako jeste, možete da protestujete, ako niste, ne možete da protestujete. Osim protiv Vučića - tad možete i ako niste prijavili protest, kao i prethodne dve godine zaredom", rekao je Vučić na opasku novinara da su pojedini mediji objavili da je u Beogradu zabranjen miting protiv predsednika Rusije.

Istakao je da ne vidi razlog zašto bi se u Beogradu protestovalo za ili protiv Putina.

"Posebno ne razumem šta je Putin njima ovde loše uradio. Ali, imate svakojakih ljudi. Neka rade šta hoće, njihova stvar", rekao je Vučić.

Vučić: Srpski narod je veliki i dobar, bošnjački isto

"Srpski narod je veliki i dobar, bošnjački narod je veliki i dobar narod", rekao je izjavio je Vučić.

On je tako odgovorio na pitanje kako komentariše izjavu lidera stranke SDA Izetbegovića da su Srbi "loš narod".

"Tražio sam detaljno da vidim šta je rekao. Nažalost, ta izjava govori o njemu. Srpski narod je veliki i dobar, bošnjački narod je veliki i dobar narod", rekao je Vučić i dodao da takve izjave nikom nisu potrebne.

 (Agencije)