Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić: U budućnosti ćemo imati bolje odnose sa Hrvatskom, jer nema razloga da se sukobljavamo; Pitaću Makrona ko može da uđe u EU
Hronika

Aleksandar Vučić: U budućnosti ćemo imati bolje odnose sa Hrvatskom, jer nema razloga da se sukobljavamo; Pitaću Makrona ko može da uđe u EU

PDF Štampa El. pošta
petak, 08. novembar 2019.

Ženeva -- Srbija će u budućnosti imati bolje odnose s Hrvatskom, jer mi strateški nemamo razloga za sukobljavanje, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 On je dodao da je to što deo hrvatske javnosti problematizuje njegov mogući dolazak u Zagreb zapravo deo izborne kamanje.

"Kada krene izborna kampanja, najlakše je da poene dobijete ako kažete nešto protiv Vučića i Srbije... Meni to ne smeta", rekao je Vučić u Ženevi odgovarajući na pitanje novinara da prokometariše veliko interesovanje regionalnih medija za njegov mogući odlazak u Zagreb, na Kongres Evropske narodne partije (EPP).

On je ponovio da do tada ima "gust raspored" i da nije odlučeno, te prokomentarisao da će u slučaju da ode mediji "prodati veći primerak novina i da će biti zanimljivije ako on dodje tamo".

A na pitanje o izjavi bivše premijerke Hrvatske Jadranke Kosor da "Vučić nema šta da radi u Zagrebu", odgovorio je: "Zato je bivša".

Predsednik se osvrnuo i na pitanja medija o ploči koja će biti postavljena komandantu brigade JNA Mladenu Bratiću, koji je bio u Vukovaru, a koji, ističe, nije proglašen za ratnog zločinca.

"Pitaju stručnjaci mene o nekoj ploči, za koju ja nisam znao, a onda mi je Andrej Plenković rekao da se postavlja našem komandantu brigade ploča unutar kasarne. Oni su od toga napravili kao da je izbio treći svetski rat i da su samo oni žrtve. Pa oni imaju po celoj Hrvatskoj ulice Mile Budaka i spomenik Miru Barešiću", kazao je Vučić.

Podsetio je da je Budak tražio da se trećina Srba poubija, trećina protera, a trećina bude prebačena u katoličanstvo, dok je Barešić sudski dokazan terorista i to ne po srpskim, već po švedskim sudovima.

Pitaću Makrona ko može da uđe u EU

Ženeva -- Srbija nastavlja s reformama zbog svojih građana i svoje budućnosti, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ženevi.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Za nas je važno da dobijemo prezicne i jasne odgovore kakvu budućnost želi Evropa u regionu. Dobro je da su potvrdili jasnu i nedvosmislenu podršku evropskom putu svih naših zemalja. Mi ćemo da nastavimo sa reformama zbog naših građana i svega onog što je važno, ali i zbog želje da budemo članica EU. Nisam krio da ćemo nastaviti da sarađujemo i radimo sa svima. Imao sam dobre razgovore sa članovima Svetskog ekonomskog foruma i EBRD. Sve su to važne stvari za nas. Sutra je za Srbiju i njene građane veliki i najlepši dan, dan kada otvaramo auto-put." - Predsednik Vučić nakon učešca na skupu Strateški dijalog o Zapadnom Balkanu, u ogranizaciji Svetskog ekonomskog foruma.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

 Vučić u Ženevi učestvuje na Strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma. Tom prilikom je istakao i da od predstavnika svetskih centara političke moći nije mogao da dobije odgovor na pitanje kakva je budućnost našeg regiona.

"Na pitanje kakva je naša budućnost, nisu u stanju da odgovore", istakao je Vučić u izjavi novinarima.

"Mi ćemo da nastavimo reforme zbog naših građana i zbog naše budućnosti. Hoćemo da unapredimo našu ekonomiju. Želimo da nastavimo ubrzani rast. Mi ćemo zadržati naš rast na preko 3,6 odsto. Oni su za evrozonu smanjili sa 1,3 ma 1,1 oddsto", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije najavio je za ponedeljak novi susret s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu, koga će, kaže, takođe upitati ko može u EU.

"Razmišljam...."

Vučić je izjavio i da razmišlja o tome da pred Narodnom skupštinom Srbije govori o svim aktuelnim spoljnopolitičkim okolnostima i pitanjima, sa ciljem da se uokviri i potvrdi politika vojne neutralnosti i evropskog puta Srbije.

"Ja se ponosim pozicijom Srbije, ja je ne krijem, svima kažem šta mislim. Dugo smo promišljali kakvu politiku da vodimo i razgovaraću sa Anom Brnabić da idemo u Skupštinu i da tamo razgovaramo o svim spoljopolitičkim okolnostima i o vojnoj neutralnosti, i da je potvrdimo i, o evropskom putu, i da i to potvrdimo", rekao je Vučić u Ženevi, posle skupa posvećenog Zapadnom Balkanu u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma.

Kako je rekao, tako bismo uokvirili ono što je naša politika i da to svuda s ponosom ističemo. "Što bih se ja stideo saradnje s Kinom ili Rusijom? Zato što neko nešto ima protiv? Da mi drže predavanja oni koji su bili u Kini 15 puta i uložili milijarde, a ja bio tri puta manje i kod nas uloženo stotinu puta manje", rekao je Vučić.

Ističe da takvu politiku Srbija može da vodi. "I najjači smo u svom stavu i opredeljenju i to će donositi dobre rezultate i u budućnosti", zaključio je Vučić.

(Agencije)