Početna strana > Hronika > Vučić: Srbija podržava teritorijalni integritet Grčke i neće menjati svoju poziciju po pitanju Kipra; Pavlopulos: Srbija na visini zadatka po pitanju evropskih standarda
Hronika

Vučić: Srbija podržava teritorijalni integritet Grčke i neće menjati svoju poziciju po pitanju Kipra; Pavlopulos: Srbija na visini zadatka po pitanju evropskih standarda

PDF Štampa El. pošta
utorak, 10. decembar 2019.

ATINA - Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je danas predsedniku Grčke Prokopisu Pavlopulosu na podršci te zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i evropskom putu naše zemlje, te poručio da će Srbija podržavati teritorijalni integritet Grčke i neće menjati svoju poziciju po pitanju Kipra.

Vučić je istakao da se Srbija i Grčka na političkom planu podržavaju i u svim međunarodnim organizacijama i institucijama i dodao da su dva naroda bili jedni uz druge uvek kada je bilo najteže.

Predsednik Srbije se, na početku razgovora u užem formatu, Pavlopulosu obratio sa "dragi prijatelju", te istakao da su Srbija i Grčka bili i danas su prijatelji, a da je na njima da odnose dalje razvijaju kako bi dve zemlje i dva naroda bili još bolji prijatelji i još bliži u budućnosti.

"Srpski i grčki narod su vekovima delili zajedničku sudbinu i bili jedni uz druge kad je bilo najteže", rekao je Vučić.

On je istakao da su veoma dobri bilateralni odnosi dve zemlje, te da je ponovo pokrenuto povećanje trgovinske razmene, da razmena usluga raste iz god u godinu, dok je sve vise srpskih turista u Grčkoj, ali i Grka u Srbiji.

Vučić je zahvalio Grčkoj na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, koja će, ističe, uvek podržavati teritorijalni integritet Grčke.

"Potpisnici smo Konvencije o pravu mora i u skladu sa tim podržavaćemo integritet Grčke svuda, kao što smo to učinili i sa Kiprom, i ta pozicija je nepromenjena", rekao je Vučić.

Izrazio je zahvalnost Grčkoj na podršci evropskom putu Srbije, te dodao da mi znamo da imamo određene uslove koje drugi nisu imali, što je, u slučaju Srbije, između ostalog, i pitanje Kosova i Metohije.

Pavlopulos: Srbija na visini zadata po pitanju evropskih standarda

Pavlopulos je rekao  da njegova zemlja smatra da je Srbija na visini zadataka kada je reč o ispunjavanju evropskih standarda, ali da treba rešiti neslaganja koja ima sa drugim državama, jer Evropska unija ne može biti prostor u kojoj će se rešavati neslaganja jedne države sa drugima.

Grčka je više od 40 godina članica EU i nešto manje evrozone, rekao je Pavlopulos na početku sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji ovim zvanično počinje svoju dvodnevnu posetu toj zemlji.

Pavlopulos je rekao da njegova zemlja podržava osnovne vrednosti i principe humanizma unutar EU, a to su mir, ljudska prava, pravosuđe i socijalna pravda.

Takvu EU želimo da izgradimo, a potrebne su nam i druge države koje nisu članice EU. Za naš region, mi Grci i Grčka imamo viziju, razmišljamo da napravimo jak jugoistočni stub EU, da ostavimo Balkan iz ratova, razlika i neslaganja iza nas, rekao je Pavlopulos.

Srbija je učinila značajne promene, otvorila nova poglavlja, značajno odgovara na evropske standarde.

Nastavljamo u pravcu evropske perspektive, jer ste vi na visini zadatka, rekao je Pavlopulos i ponovio da Grčka želi ubrzani prijem Srbije u EU.

On je zahvalio Vučiću na podršci Srbije po pitanju Kipra.

Gradonačelnik Atine Kostas Bakojanis uručio je u Atini predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Zlatnu medalju za zasluge grada Atine

Dodeljivanjem tog priznanja ukazuje se čast i manifestuju prijateljska osećanja prema ličnosti predsednika Srbije i prema narodu Srbije, rekao je Bakojanis.

Vučič je zahvalio na priznanju i rekao da je medalja čast, ali i podstrek da dalje radi na unapredjenju dobrih i bratskih odnosa Srbije i Grčke.

Kako je rekao, medalja govori i istinskom bratstvu srpskog i grčkog naroda koji su "bliski od Srednjeg veka".

Govoreći o istorijskim vezama dve zemlje, Vučić je rekao da bi srpska država nestala da nije bilo grčkog naroda u Prvom svetskom ratu, a da su se u Drugom svetskom ratu oba naroda jumački borila za slobodu.

Grčka je jedna od pet zemalja Evropske unije koja nije priznala nezavisnost Kosova, rekao je Vučić i dodao da će se i Srbija uvek zalagati za očuvanje teritorijalnog integriteta Grčke, kako na kopnu tako na moru.

Predsednik Srbije koji boravi u dvodnevnoj poseti Grčkoj prethodno se sastao sa grčkim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom i položio venac na Spomenik neznanom junaku u glavnom gradu Grčke.

Za sutra je planiran sastanak s premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom sa kojim će kopredsedavati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke i potpisati Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje i Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja od 2020. do 2022.

Tokom boravka u Atini planiran je i susret Vučića sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, kao i sa arhiepiskopom atinskim i sve Grčke Jeronimom II. U delegaciji Srbije su i ministri spoljnih poslova Ivica Dačić, unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, energetike Aleksandar Antić, odbrane Aleksandar Vulin i prosvete Mladen Šarčević kao i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Aleksandar Vučić započeo posetu Grčkoj, sastao se sa Pavlopulosom 

ATINA - Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos priredio je danas, ispred predsedničke palate u Atini, svečani doček za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji boravi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti toj zemlji.

Pavlopulos je Vučića dočekao uz najviše državne počasti, crveni tepih, gardu i himne Srbije i Grčke, pred razgovore u užem formatu, koji će biti nastavljeni plenarnim sastankom.

Prethodno, predsednik Srbije položio je venac na Spomenik neznanom junaku u glavnom gradu Grčke.

Nakon razgovora sa predsednikom Grčke, atinski gradonačelnik Kostas Bakojani uručiće predsedniku Srbije Zlatnu medalju za zasluge grada Atine.

Vučić će zatim imati sastanak sa brojnim istaknutim grčkim privrednicima.

Drugog dana posete, u sredu, Vučić će se sastati s premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, sa kojim ga veže dugogodišnje poznanstvo, bliski lični i međupartijski odnosi.

Vučić i Micotakis će kopredsedavati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, a zatim će potpisati Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje, te i Program saradnje između dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja za period od 2020. do 2022. godine. Deklaracija podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvažnijih pitanja za obe zemlje i čitavim nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa Srbije i Grčke.

Tokom boravka u Atini planiran je i susret predsednika Vučića sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, kao i sa arhiepiskopom atinskim i sve Grcke Jeronimom II.

U delegaciji koju predvodi predsednik Vučic su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar prosvete Mladen Šarčević i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Očekuje se da ce glavne teme razgovora u Atini biti bilateralna saradnja dve zemlje, ali i evropski put Srbije, i naravno, kosovsko pitanje.

Grčka je prijateljska zemlja, koja podržava evropski put Srbije i koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

(Tanjug-Beta)