Хроника

Алексеј Пушков: Украјина да одустане од позива мировној мисији УН да дође у Донбас и да испуни одредбе из Минхенског споразума

Штампа
субота, 14. децембар 2019.

 Руски политичари позвали су Министарство иностраних послова Украјине да испуњава одредбе Минског споразума и да одустане од увођења мировне мисије УН у Донбас

 Шеф украјинске дипломатије Вадим Пристајко изјавио је да би кијевске власти могле да се врате идеји о мисији УН на југоистоку Украјине ако не буде било решења сукоба на основу Минског споразума.

Руски сенатор Алексеј Пушков је оценио да је такав сценарио немогуц́, нагласивши да је Кијев дужан да се усредсреди на повлачење оружаних снага с линије разграничења и да не треба да машта о довођењу мировног контингента у Донбас.

Пушков је нагласио да без сагласности Русије у Савету безбедности УН није могуц́е упутити мировну мисију у Донбас.

"У Паризу о томе није ни било речи. Од Кијева се очекују кораци ка миру, а не фантазирање", написао је Пушков на Твитеру, преноси Спутник.

Његов колега Франц Клинцевич такође је скептичан према идеји украјинских власти о решавању сукоба уз помоц́ мировних снага.

То је најгори сценарио развоја догађаја, истакао је Клинцевич и додао да су међународне организације веома попустљиве када је реч о ситуацији у Донбасу, јер не реагују на свакодневно нарушавање прекида ватре и на чињеницу да у тим нападима свакодневно гину цивили.

Украјина је вец́ раније предлагала да се уведу мировњаци УН у Донбас. Кијев је тада инсистирао да се мисији додели широки мандат и да се војници разместе на територији целог региона, све до границе с Русијом.

Председник Русије Владимир Путин је подржао предлог о увођењу мировног контингента на југоисток Украјине, али је нагласио да мисија сме да буде само на линији разграничења и да њена функција може да буде само заштита сарадника ОЕБС-а.

Видети још:

Украјина разматра могућност упућивања миротвораца УН у Донбас

(Спутњик)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]