Početna strana > Hronika > Aljbin Kurti: Barikade na severu ne dolaze od Srba sa Kosova, nego iz Beograda; Petar Petković: Duvanje u ratne trube i politika pretnji je jedino što Kurti zna
Hronika

Aljbin Kurti: Barikade na severu ne dolaze od Srba sa Kosova, nego iz Beograda; Petar Petković: Duvanje u ratne trube i politika pretnji je jedino što Kurti zna

PDF Štampa El. pošta
sreda, 10. avgust 2022.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da barikade na severu za suprotstavljanje odlukama Vlade Kosova ne dolaze od Srba, građana Kosova, već se postavljaju "odozgo", odnosno iz Beograda.

"Znamo da barikade koje se često postavljaju na severu ne dolaze odozdo, već se postavljaju odozgo. Oni niti predstavljaju vas, naše građane, niti vas štite, dok s druge strane, Kosovsku policiju i druge bezbednosne institucije čine naši građani bez razlike i na usluzi su našim građanima bez razlike", rekao je Kurti na sednici Vlade Kosova.

Kazao je da u vezi sa odlukom o nepriznavanju dokumenata koje izdaje Srbija ima mnogo "lažnih informacija".

"Čuo sam za lažne vesti da će na severu biti oduzete lične karte (Srbije) u zamenu za ulazno-izlazni dokument. Ovo nije istina. Dokument je dodatak koji se daje besplatno. Pozivam vas da pažljivo pratite saopštenja naše Vlade i nadležnih organa", kazao je on.

Petar Petković: Kurti vodi politiku pretnji i ucena

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da jedino što kosovski premijer Aljbin Kurti zna jeste da duva u ratne trube i vodi politiku pretnji i ucena, a da o tome svedoče i njegove poslednje izjave kojima je potvrdio da želi sukobe i da uživa da o ratu govori svakoga dana, saopšteno je iz Kancelarije.

"Svojim jednostranim odlukama po pitanju srpskih registarskih tablica i ličnih dokumenata, Kurti je pogazio sve sporazume, pripremajući nasilje na severu. To je potvrdio i najavljujući kako od 1. septembra Priština nastavlja sa takozvanim reciprocitetom, koji ima za cilj ukidanje srpskih dokumenata i registarskih tablica", upozorio je Petković u pisanoj izjavi.

Prema njegovom mišljenju, umesto da formira Zajednicu srpskih opština čime bi Srbi dobili svoja kolektivna prava i povećanu bezbednost, Kurti nastavlja sa svojim militantnim planovima čija je krajnja namera proterivanje srpskog naroda i institucija države Srbije sa Kosova, "a to mu neće poći za rukom".

 

(Beta, Fonet, N1) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner