Хроника

Аљбин Курти: Барикаде на северу не долазе од Срба са Косова, него из Београда; Петар Петковић: Дување у ратне трубе и политика претњи је једино што Курти зна

Штампа
среда, 10. август 2022.

Премијер Косова Аљбин Курти изјавио је да барикаде на северу за супротстављање одлукама Владе Косова не долазе од Срба, грађана Косова, већ се постављају "одозго", односно из Београда.

"Знамо да барикаде које се често постављају на северу не долазе одоздо, већ се постављају одозго. Они нити представљају вас, наше грађане, нити вас штите, док с друге стране, Косовску полицију и друге безбедносне институције чине наши грађани без разлике и на услузи су нашим грађанима без разлике", рекао је Курти на седници Владе Косова.

Казао је да у вези са одлуком о непризнавању докумената које издаје Србија има много "лажних информација".

"Чуо сам за лажне вести да ће на северу бити одузете личне карте (Србије) у замену за улазно-излазни документ. Ово није истина. Документ је додатак који се даје бесплатно. Позивам вас да пажљиво пратите саопштења наше Владе и надлежних органа", казао је он.

Петар Петковић: Курти води политику претњи и уцена

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да једино што косовски премијер Аљбин Курти зна јесте да дува у ратне трубе и води политику претњи и уцена, а да о томе сведоче и његове последње изјаве којима је потврдио да жели сукобе и да ужива да о рату говори свакога дана, саопштено је из Канцеларије.

"Својим једностраним одлукама по питању српских регистарских таблица и личних докумената, Курти је погазио све споразуме, припремајући насиље на северу. То је потврдио и најављујући како од 1. септембра Приштина наставља са такозваним реципроцитетом, који има за циљ укидање српских докумената и регистарских таблица", упозорио је Петковић у писаној изјави.

Према његовом мишљењу, уместо да формира Заједницу српских општина чиме би Срби добили своја колективна права и повећану безбедност, Курти наставља са својим милитантним плановима чија је крајња намера протеривање српског народа и институција државе Србије са Косова, "а то му неће поћи за руком".

 

(Бета, Фонет, Н1) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]